Nooit meer voetgangers op je route?

Auteur: , 22 Reacties

Dat auto's steeds geavanceerder worden, hoef ik je niet te vertellen. De vraag is echter: waar houdt het op? Het antwoord is volgens mij simpel: het houdt niet op, maar wat missen we nu nog werkelijk in de auto? Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een systeem dat je helpt de voetgangers te ontwijken?

Dan heb ik het niet over een systeem dat ingrijpt op het moment dat je ze op het zebrapad bijna van hun sokken rijdt, maar over een systeem dat ervoor zorgt dat je de voetgangers helemaal niet tegenkomt. Ja, ik ben met je eens dat dit erg onwaarschijnlijk klinkt, maar toch is Nissan is ermee bezig.

Onder de naam “Intelligent Transportation System” wordt gewerkt aan een manier om via 3G netwerken en GPS de vele verkeersopstoppingen te voorkomen. Het systeem kan tevens communiceren met mobiele telefoons, om bijvoorbeeld een bestuurder in de auto te waarschuwen dat er een voetganger in de buurt is. De navigatiesoftware zou hierop de route kunnen aanpassen om het “obstakel” te ontwijken, maar dit is theorie, want in een drukke stad gaat dit natuurlijk niet werken. Toch claimt Nissan dat deze technologie het aantal aanrijdingen met een voetganger moet helpen verminderen. Nissan werkt momenteel samen met NTT DoCoMo om te onderzoeken welke gegevens met name moeten worden verzameld om ongelukken met tweevoeters te kunnen voorkomen (via: engadget).22 reacties

Mr. Reddingius
Dat auto’s steeds geavanceerder worden, hoef ik je niet te vertellen. De vraag is echter: Geldt dat ook voor het Nederlands in de Autoblog artikelen? Het antwoord luidt neen.

-edit: Vanwaar de toon?-
En waar heeft Mr. Reddingius last van?
Mr. Reddingius
Maar nog niet goed.

Eerst was het: Nooit geen voetgangers meer op je route

nu is het: Nooit meer voetgangers meer op je route

En waar we heen willen is: Nooit meer voetgangers op je route.
@Mr. Reddingius: Je hebt gelijk. Ik zit te kloten. Ik heb net gegeten en zit nog behoorlijk vol, dus opbouwende kritiek graag;)
Volgens mij wel gewoon een logische ontwikkeling.

Al moeten we wellicht eerst eens beginnen met het koppelen van auto’s onderling zodat je auto van een waarschuwing geeft voor de auto die van rechts uit dat slecht zichtbare steegje komt.. :)
Ik zie al de eerste schadeclaims komen als dit systeem niet werkt.
Hmm, lijkt me nog wel een vreemd systeem.

Wat als er een metrolijn onder de weg ligt waar net het UMTS (3G) signaal door heen komt, en het is druk en je auto staat er 3 meter voor?

Wat als iemand zijn telefoon laat liggen/vallen op straat?


Beetje een vreemd systeem eerlijk gezegd.
Ik wacht nog even op het systeem dat waarschuwt voor limo’s met fietsenrek.
“Toch claimt Nissan dat deze technologie het aantal aanrijdingen met een voetganger moet helpen verminderen.”

Technologie? Ik heb een veel simpeler idee (maja, ik ben ook maar een simpele ziel). Gewoon niet meer je huis uitkomen! Dan kan er op straat in ieder geval geen ongeluk meer gebeuren waar jij dan bij betrokken bent.

Zijn de woorden: eigen verantwoordelijkheid
In de ban gedaan ofzo?
@rick dos… als jij met dat moordwapen van je nou eens het goede voorbeeld geeft? Is het gelijk een stuk veiliger ;)
Als mensen al van bruggen rijden als hun GPS dat een goed idee vindt, dan gaan ze zeker tegen voetgangers zonder GSM knallen als hun auto zegt dat er niemand is.
@w0o0dy

Doe ik al. Ik laat mijn hond wat minder vaak uit! ;)
@Rick Dos: Jezus gebruik jij je SUV om de hond uit te laten? Ben jij zo lui of trekt die hond zo hard aan de lijn? Geen wonder dat “geen hond de straat meer op durft”.

Overigens ben ik helemaal voor wat meer eigen verantwoordelijkheid, maar tegelijk ook van verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van de anderen. Als we allemaal meewerken dan kan het wel werken als we allemaal onze verantwoordelijkheid afschuiven en elkaar tegenwerken, dan gaat geen verkeersregel en geen technologie het probleem oplossen.
OH! Je doelde op mijn auto! ;) :P

Ik doelde ook met mijn opmerking “eigen verantwoordelijkheid” dat we de verantwoordelijkheid zelf nemen voor onze daden en niet alles afhankelijk laten zijn van technologieën. Als je een zebrapad tegenkomt en er staan mensen te wachten laat ze dan ook voor of ga niet met achterlijke snelheden door drukbevolkte straten rijden etc…
‘Ja, ik ben met je eens dat dit erg onwaarschijnlijk klinkt, maar toch is Nissan is ermee bezig.’

Ik ben HET met je eens…
elke auto moet gewoon een dikke uitlaat plaatsen met dik geluid dan horen de voetgangers je wel aankomen ;)
@Amigdale; HET lijkt me redundant.
Dan mogen ze ook nog een systeem bedenken waarme je wél op tijd op je werk komt ;)

Het ligt er trouwens wel aan wat ze bedoelen met “De navigatiesoftware zou hierop de route kunnen aanpassen om het “obstakel” te ontwijken (…)“!
Hmmm allemaal leuk een aardig, maar houdt je met zinnigere dingen bezig zou ik zo zeggen. Wet heb je nu aan zo’n systeem …
Ziet er wel goed uit. Maar waarvoor helpt het in godsnaam, en hoe waterdicht is het? Dit zal nog lang gaan duren als het aan mij ligt. Veel succes toegewenst…
‘Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een systeem dat je helpt de voetgangers te ontwijken?’ Volgens mij horen voetgangers automobilisten te ontwijken, als het eraan komt.:)
Dan kan Camiel Eurlings het alcoholslot ook wel weer afschaffen. Dit systeem in combinatie adaptive cruise control zorgt ervoor dat je met je dronken kop toch een eind kan komen…

En het belangrijkste! Het CBR hoeft niet op zoek naar examinatoren om de wachtlijst van 4 maanden terug te dringen. Waar heb je straks nog rijles voor nodig?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).