Spyker, even wat feiten op een rijtje

Auteur: , 83 Reacties

De afgelopen weken is er een heleboel narigheid over Neerlands trots Spyker heengestort. Zo schreef ik zelf enige tijd geleden een artikel waarin ik mij afvroeg of Spyker geen zeepbel was die uit elkaar zou spatten, dit artikel leidde tot heftige reacties en delen ervan drongen door tot onder andere RTLZ, De Financiële Telegraaf en Elsevier, maar het bleek slechts het begin te zijn van een complete stroom aan geruchten, halve waarheden, speculaties en beschuldigingen.

Op 30 maart leek het erop dat Spyker alle azijnpissers de mond kon snoeren door een winst van 8 ton te rapporteren over 2006, het liep echter iets anders. De media dook namelijk massaal op een uitlating van accountant Ernst & Young dat het voorbestaan van Spyker in gevaar zou komen als het management er niet in zou slagen om extra kapitaal aan te trekken, gelukkig wist Victor Muller dit vuurtje snel te blussen. En na de presentatie van de jaarcijfers was het op 19 april tijd voor de AVA, iets wat normaliter zonder problemen zou moeten verlopen, maar de Financiële Telegraaf wist te melden dat drie financieel-economische rechercheurs van de Amsterdamse politie getracht hadden om de AVA te bezoeken “in verband met politiewerk”. Ook dit incident werd snel door dhr. Muller uit de wereld geholpen.

En als je denkt dat je alles gehad hebt dan verschijnt er plotseling een artikel, alweer in DFT, dat Spyker een betalingsachterstand van 3,3 miljoen zou hebben bij leverancier Karmann, oeps foutje! Victor Muller doet alsof zijn neus bloedt en ontkent alles. Helaas voor hem heeft de journalist van DFT zijn werk goed gedaan en staat de sommatie van Karmann aan Spyker inmiddels online: deel 1, deel 2 (PDF Alert). Dat maakt het allemaal iets lastiger voor Spyker, want ontkennen heeft nu geen zin meer. Spyker heeft inmiddels laten weten een overeenstemming met het bedrijf te hebben en dat er ook reeds 663.000 euro aan de Duitsers is overgemaakt. De rest moet uiterlijk op 11 mei betaald zijn.

Enfin, je hoeft geen Bedrijfskunde gestudeerd te hebben om te begrijpen dat al dit nieuws en geruchten een, om het zachtjes uit te drukken, negatief effect hebben op de beurskoers. In de periode 30 maart (bekendmaking winst) t/m gisteren is de koers met maar liefst 16,3% omlaag gegaan en bijna terug op de introductiekoers van 15,50.

Resultaten 1e kwartaal 2007
Maar is er wel reden om je zoveel zorgen te maken? Zoals Spyker elk kwartaal doet hebben ze ook vandaag weer bekend gemaakt hoeveel auto’s er in het afgelopen kwartaal geproduceerd zijn en hoeveel orders er zijn binnengekomen voor de C-modellen en de D12 SSUV. En dat valt om eerlijk te zijn nogal tegen! In de eerste 3 maanden van 2007 heeft Spyker slechts 10 auto’s geproduceerd, tegenover 24 auto’s in 2006. Volgens Spyker hoeven we ons geen zorgen te maken en komt de lagere productie door de introductie van een andere motor (ketting aangedreven ipv riem aangedreven) en voorbereidingen voor de productie van Long Wheel Base modellen, zoals de C12 Spyder & C8 Double 12S. Als een gevolg van deze lage productie heeft Spyker 20 man personeel in het eerste kwartaal thuis laten zitten, de niet gewerkte uren zullen ze moeten inhalen in de tweede helft van het jaar. Zorgwekkender is echter het feit dat er in de afgelopen maanden maar 1 order binnen is gekomen voor een C-model, wel zijn er 18 mensen zo gek geweest om hun handtekening te zetten onder een koopcontract van een D12.

Productiecijfers
Al die productiecijfers van Spyker maakten mij nieuwsgierig en dus heeft Robbie in zijn vrije tijd even proberen te achterhalen hoeveel auto’s Spyker nou geproduceerd heeft sinds de productie in 2000 opnieuw is opgestart. Nou tot eind 2006 waren dat er dus precies 190 en dat is inclusief racers (C8 Double 12R & C8 Spyder GT2R, geen F1), maar interessanter is het natuurlijk om te zien hoeveel van die auto’s nou daadwerkelijk aan klanten zijn verkocht. Hoewel je zou verwachten dat beide aantallen relatief dicht bij elkaar zouden liggen is dat niet het geval. Als we de cijfers van Spyker mogen geloven dan hebben ze in de afgelopen 7 jaar slechts 120 auto’s daadwerkelijk verkocht aan klanten. De overige 70(!) auto’s zijn, voor zover ik kan nagaan, ingezet als demo, gebruikt voor crashtests, voor ontwikkeling, of het zijn race auto’s en voorraad(?).

Ik begrijp natuurlijk dat er auto’s gebouwd ingezet moeten worden als demo, race auto of voor ontwikkeling maar voorraad? Constant klaagt Spyker over oplopende wachtlijsten maar aan de andere kant worden er wel auto’s op voorraad gebouwd? Helaas was Spyker niet zo vriendelijk om over 2006, zoals voorheen gebruikelijk, het verschil tussen productie en verkoop te verklaren dus dat blijft gissen. Het jaarverslag vermelde wel dat er eind 2006 bij Spyker 29 nieuwe auto’s op voorraad stonden. Of dit auto’s waren die al wel verkocht waren maar alleen nog moesten worden afgeleverd of dat ze nog op zoek waren naar een baasje verteld het jaarverslag helaas niet.

Spyker Productie vs Verkopen

Alle in dit artikel genoemde aantallen zijn afkomstig uit de openbare jaarverslagen van Spyker Cars NV welke onder andere HIER te downloaden zijn.83 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dat gaat goed.
D’r zijn ook geen geheimen voor Autoblog, zo zie je maar….
hmmmm…. vrees voor het ergste. Aan de andere kant is het over een aantal jaar dan wel een bijzonder geslaagde ”collectible”. zo blijven ze wel een beetje TE exclusief!
En daarstraks vond ik het volgende artkel op internet

Jazeker, niemand minder dan glamour girl Paris Hilton zou het Spyker Formule 1-team kunnen komen versterken tijdens de Grand Prix van Monaco eind mei. De Amerikaanse is het boegbeeld van het bruisende drankje Rich Prosecco, een product van de Oostenrijkse miljonair Gunther Aloys.

Aloys bevestigde deze week dat hij met Spyker in onderhandeling is over een speciaal optreden als sponsor voor de meest legendarische Grand Prix van de Formule 1-kalender: de Grote Prijs van Monaco.

foto:

http://f1.gpupdate.net/nl/nieuws/2007/04/27/wordt_paris_hilton_de_nieuwe_ster_bij_spyker_/
Afgaande op je eerste alinea had ik gedacht dat je iets positiefs zou schrijven, maar het lijkt dus niet zo positief, je onderschrijft de berichten. Nu, het zou jammer zijn in mijn ogen, maar als het zo is, dan is het zo. Overigens, 19 bestellingen over 3 maanden, is dat slecht?
Mensen die een auto bij Spyker bestellen doen al wel een aanbetaling… goedkoop krediet voor Spyker natuurlijk. Afleveren van de auto aan de klant lijkt bijna niet in het belang van Spyker te zijn, moeten ze hem immers nog bouwen ook!
Maar de klanten die er een geleverd hebben gekregen zijn wel in het bezit van een veel exclusievere auto dan ze ooit gedacht hebben…
Hoop uiteraard dat Spyker wel levensvatbaar blijkt, ziet er echter niet zo positief uit.
Ik gok dat de zeepbel vroef of laat uit elkaar zal spatten. Spyker begon goed maar heeft de afgelopen tijd teveel hooi op zijn vork genomen. Ik gok dan ook dat we binnenkort vervelend bericht kunnen verwachten.
@E92 m3: zoals we gewend zijn van Spyker: prachtige marketing!
Hoop dat het gaat lukken ;)
Paris Hilton neemt alvast deel met een Spyker in de ‘Bull run’, een zogenaamde yankee-versie van de Gumball.
911 hater, carrera gt lover
volgens een vriend van mij die goeie contacten heeft bij spyker staat spyker op de rand van de ondergang, hij is er altijd al scepties over geweest en zecht dat het inderdaad een zeepbel is
Ach ja, Spyker betsaat meer uit zakenmannetjes die een auto bij elkaar regelen dan een garage waar auto’s met passie worden gemaakt. Ik bedoel, wat maakt Spyker nou eigenlijk zelf? Motor, chassis em carroserie wordt allemaal elders gemaakt. En oja, had ik al verteld dat Spykers lelijk zijn met al dat Kitsch chroom erop (de achterkant is wel erg mooi trouwens). Zelfs het imago is gekocht, het heeft niets maar dan ook helemaal niets met het Spyker van vroeger te maken.

Spyker is een schande, mooi dat het straks flopt. Nou die andere neppers nog :Donkervoort. Dit bedrijf bouwt super seven kloons voor 4 keer het bedrag wat een Seven kloon nieuw zou moeten kosten. Donkervoort heeft zelfs een eigen kledinglijn, kom op man.

Nederland kent geen originele autofabrikant, ik ben benieuwd of er ooit eenje op zal staan.
Niet te negatief jongens, daar heb ik een hekel aan. Zolang iedereen negatief blijft over Spyker, zal het ook niet snel goed gaan. En als er eenmaal een geruchtenstroom op gang is gekomen, zet dat meestal wel door, zoals ook hier. Ik zie het nog steeds positief in. Ze maken mooie auto”s en het bestuur is ook lang niet gek.
brrr ik vind het niet fijn om dit te lezen.

ik blijf maar gewoon zeggen: ‘we zullen zien..’
@Hoox DAF?
@hoox: Spelling? Zijn meer automerken in 0031 actief dan enkel Donkervoort en Spyker. Jij vindt die auto lelijk omdat een ander die auto lelijk vindt. Dan ben je een meeloper. Je hebt dus geen eigen mening. Schrijf dan niks…

@911 hater, carrera gt lover: Spelling? “Volgens een vriend van mij…” ja lekker anoniem weer.

Als ’t kapot gaat is het niet door gebrek aan ambitie. Ambitie wordt in Nederland vaak verward met grootheidswaanzin.
@ Jan: Tov 2006 is dit zeker slecht. Een startende sportwagen fabrikant moet de eerste jaren de productie flink verhogen ipv verlagen.

Ik vraag me af wat als eerste de ondergang tegemoet gaat (Al neemt het ene wel de andere mee in de ondergang) Of het Spyker automobiel tak is of de Spyker F1 tak. Spyker F1 speelt ook hele vieze spelletjes in de Formule 1 die ze uiteindelijk huilend zullen gaan verlaten.
@Meo, je hebt gelijk dat mij berichtje wel negatief is idd. Ik ga het positief proberen te bekijken (maar ze maken nog steeds lelijke auto’s :) )
@Peter, ik denk dat Hoox probeert te zeggen “in de toekomst” (schrijven is niet zijn metier, de Nederlandse autoindustrie evenmin)
@chrizzzie: welke spelletjes?
Volgens het HTS Autotechniek jaarboek 2007 zijn er 12 afgestudeerden bij Spyker aan het werk. (stand 21-12-06). Die zullen toch wel meer doen dan alleen poetsen. Bovendien zijn het er 11 meer dan bij Donkervoort. Daarom hoop ik toch dat het echt wat wordt met Spyker.
ja, ik ben oowk skepties, heb ik altijd al gezecht.

oh-zo heerlijk off-topic. excuses.
Scepsis mag altijd, maar het wordt af en toe bashen. Spyker is opvallend – zoals het bij een nieuw-geld bedrijf en auto hoort. Dat stoort de Calvinistische ziel van velen, waardoor er omwille van afgunst een nadruk op slechte verhalen gelegd wordt.

Ik verdenk Spyker er wel van zaken te bagatelliseren, dat moet niet bij een beursgenoteerd bedrijf. Maar ten overstaan van een jaloers journaille snap ik het wel een beetje, want van een vlieg wordt per definitie een olifant gemaakt. Wanneer weten we dan wat een echte olifant (dus zorgelijk) of een vlieg is? Het is aan Spyker en aan de media de taak zuiver informatie te brengen. Dat is een verantwoordelijkheid van beiden. Lukraak uit een jaarverslag citeren is net zo gekleurd als het “geen probleem”, Robbie.

Kortom, ik zie het wel. Ik neem zowel de grote woorden van Muller, alsook die van de journalisten, met een korreltje zout. En hoop dat het goed komt met Spyker!
Spyker is iets om trots op te zijn… We kunnen best even een oogje dichtknijpen toch??
Laat ik voorop stellen dat ik het prachtig vind wat men probeert te doen in Zeewolde. Het ” wij gaan het anders doen” mentaliteit daar hou ik zeer zeker wel van.
De producten die ze daar maken daar ben ik vèèl minder van onder de indruk. Maar goed dat is een questie van smaak.

Nu zie ik aan menig reactie hier boven me dat het chauvinistisch hartje goed zit te kloppen. Ook helemaal niets mis mee. Het gevaar echter is dat je door een bepaalde sterkte van chauvinisme doof of blind wordt voor enige realisme. Ik heb het wel eens eerder aangehaald, mijn GEVOEL zegt me dat het bedrijf geen gezonde cash-flow heeft en als ik dit zo lees dan bevestigd dat mijn gevoelens. Dit en het feit dat ik op teletekst lees dat Spyker met verschillende banken praat voor extra leningen, omdat het F1 avontuur nogal veel kost.

Je kan wel zeggen het bashen is begonnen, maar als er geen aanleiding is, dan valt er ook weinig te bashen.

Het enige wat ik kan zeggen is; Mocht het allemaal in duigen vallen, dan is het jammer maar geen tragedie. Je toont in mijn ogen pas echte klasse als je de heren in Zeewolde een applaus gunt mocht het zover komen. Dan dat je met z´n alle er omheen gaat staan, lachend, met je vinger wijzend en roepend: “Zie je nou wel!” Want dat is toch ZO makkelijk.
§ Jan: dat heb ik een tijdje geleden behandeld in een ander blog over Spyker.
@ Rick dos
Tuurlijk, de cultuur in NL is helaas zo dat iemand die ooit failliet is gegaan geen tweede kans meer krijgt. En de heren in Zeewolde krijgen ook absoluut een applaus, puur voor het feit dat ze het zo lang hebben volgehouden. Echter, Muller heeft de jongensdroom van de Bruijn goed om zeep gelopen, en dat blijft eeuwig zonde.
Ik heb diep respect voor het lef dat Muller heeft, en zo zouden er veel meer moeten zijn, maar helaas heeft hij (uit arrogantie) veel te veel hooi op zijn vork genomen, denkende dat de droom niet stuk zou kunnen.
Zonde als Spyker om zou vallen, maar voor Muller is het mijn inziens een categorietje ‘Eigen schuld…’
@chrizzzie : welke?
Ach, het bedrijf is net zoals hun producten en de directeur: een zeepbel dus.

Pimpmobielen met of the shelf Audi techniek…….. :-(((((

Ben trouwens benieuwd wanneer de naam VAG gaat vallen………..
Nee, respect heb ik wel voor Donkervoort. Die maakt nl. gewoon al jaren lang pure sportwagens. PUNT.
ik vrees ook het ergste
je hoort zoveel negative geluiden (en dan niet uit de v8)
Muller verdient wel een kans. Probeer DAT hij het doet los te zien van HOE hij het doet. Niemand durft toch zo’n (theoretisch onhaalbaar) ondernemersavontuur aan te gaan. Victor wel. Hij doet het bovendien mede met eigen risico. Dat het hem uberhaupt lukt de boel draaiend te houden is fenomenaal. Zitten we toch maar allemaal trots op de tribune en achter de buis van “onze” Le Mans en F1 bakkies te genieten. En dat binnen 7 jaar! Je kunt wellicht wel kanttekeningen plaatsen bij HOE hij het doet. De basis van een merk is toch het DNA, en dat DNA muteert op hoge snelheid waarbij in mijn ogen concessies gedaan worden die echte carnuts tegen de borst stuiten… Daar zie ik het grootste gevaar in (miep miep.. “Hello Valentino!”). En DNA moet in handen zijn van goede ontwerpers. En die hebben we toch in ons kikkerlandje?
Aston Martin had bedrijfseconomisch gezien nauwelijks bestaansrecht, maar bestaat nog steeds alleen maar omdat er altijd wel liefhebbers waren die op cruciale momenten uit passie de knip trokken. Maar het DNA van Aston Martin is altijd onbetwist geweest. Minder Spyker bling-bling-bliksemafleiders dus, GEEN schaars geklede Aimees op de voorklep, en meer techniek en dynamica zouden het Spyker-merk goed doen.
Ik rij zelf ook een Fiat Punto terwijl ik me ook een AM kan veroorloven.
Ik hou er gewoon niet van de show te stelen. ;)
@Danny

Ik denk dat dat een bedrijfsstrategie is die gewoon verkeerd is uitgepakt. Als ze het wat langzamer aan hadden gedaan dan vraag ik me af of dat dan wel goed zou hebben uitgepakt.

En feit blijft natuurlijk dat dhr. de Bruijn met z´n volle verstand in dit avontuur is ingestapt. Dus dan kun je ook tegen hem zeggen eigen schuld.
Dat krijg je met vervelende aandeelhouders, in het begin zijn ze leuk en aardig.
Maar als het moeilijk word, is de enigste optie, liquideren van bepaalde aandeelhouders zodat het zeggenschap tijdelijk anders ligt, en dat is uiteraard ook niet bevordelijk voor het bedrijfsimago. :P


@RCA: Jep, meer dynamica en techniek zouden Spyker beter doen.
Het blijft gewoon dat een Spyker eigenlijk lego is, de onderdelen hoeven ze allemaal aan elkaar te schroeven.
@ Jan: Inderdaad, er zit welgeteld 1 spelfout in mijn berichtje. Ik heb nog niet eerder gehoord/gelezen dat men een Spyker lelijk vindt, dat is toch echt mijn eigen mening ben ik bang. Verder aan ambitie geen gebrek bij beide bedrijven (Spyker en Donkervoort), daar ligt het niet aan.

@Peter, DAF blijft over denk ik ;)
klopt helemaal! het is een zeebel!die zeker een x uitspat! helaas maar de waar!
@Hoox, ben bang van niet in beide zaken.

Ach ja, Spyker betsaat meer uit zakenmannetjes die een auto bij elkaar regelen dan een garage waar auto’s met passie worden gemaakt. Ik bedoel, wat maakt Spyker nou eigenlijk zelf? Motor, chassis em carroserie wordt allemaal elders gemaakt. En oja, had ik al verteld dat Spykers lelijk zijn met al dat Kitsch chroom erop (de achterkant is wel erg mooi trouwens). Zelfs het imago is gekocht, het heeft niets maar dan ook helemaal niets met het Spyker van vroeger te maken.

Spyker is een schande, mooi dat het straks flopt. Nou die andere neppers nog :Donkervoort. Dit bedrijf bouwt super seven kloons voor 4 keer het bedrag wat een Seven kloon nieuw zou moeten kosten. Donkervoort heeft zelfs een eigen kledinglijn, kom op man.

Nederland kent geen originele autofabrikant, ik ben benieuwd of er ooit
eenje op zal staan.


Vroeger hadden we wel maar, zoals Eysink, die alles in eigen beheer bouwde. De Carver?
maar=meer
Ben ik nou de enigste die Spyker-moe wordt?
Ik snap dat afgeven op geleende techniek niet. Aston Martin had een Ford onder het vooronder, Land Rover een Volvo blok, de Ford Sierra had vroeger een Peugeot dieselmotor en vele sportwagens zijn van andermans techniek afhankelijk, zie Pagani (Mercedes-Benz), Wiesmann (BMW) Morgan (BMW) etc. etc. etc.
jammer dat het zo moeiljik is voor spyker!!!
@J. of je de enigste bent weet ik niet, wellicht wel de enige
Laten we eerlijk wezen: bij de hierboven genoemde aantallen verkochte autos kan er toch nauwelijks budget zijn om serieuze ontwikkelingen uit te betalen? Alleen de race-activiteiten leveren gelukkig (theoretisch) spinoff op dat gebied. Extra knap om dan de boel draaiend te houden, maar toch kriebelt het…. binnen 7 jaar even fijngepolijst te zijn als een 911 mag je niet van ze vragen, maar met slimme technische oplossingen kun je een hoop bereiken… Voor echte rijderts is een C8 onder de kerstboom van La Lopez of op de hiphophoes van Busta R. geen aanbeveling. Geblokte vlaggen willen we zien!
Ik denk dat we spyker een kans moeten geven, het is een echt merk en maakt echte auto’s.

En dat in Nederland je wil niet weten wat je allemaal hier in Nederland overhoop moet halen omdat te kunnen met al die Mileu eikels hier in ons land.

We hebben hier circuits met geluids dagen moet je in Engeland is melden lache ze zich slap.

Ik ben trots op Spyker als Nederlander, ik zou alleen zelf een aantal dingen anders gedaan hebben maar dat doen wij Nederlanders altijd he Voetbal 15 miljoen bondcoaches.

Ik zou met Maximaal 3 modellen zijn gekomen en ik zou de eerste 2 helemaal top willen hebben kwa techniek en betrouwbaarheid voor dat het product op de markt zou komen, Ik zou ook met de C8 en de C8 laviolette komen maar zou dan ook een speciale uitvoering op basis van die auto’s maken. En misschien een paar jaar later met een speciaal model boven deze auto’s komen.

En ik zou geen F1 doen denk ik maar gewoon GT racen,

Groeten

Niels
Waar rook is, is vuur. Bij Spyker hangt er een dik rookgordijn omheen.
Zelf vind ik de Spykers ook erg lelijk, maar ik zou het toch jammer vinden als het bedrijf over de kop gaat. Er werken immers ook veel mensen bij Spyker waarvan er een aantal een droom hebben. Het is toch zuur als die verdwijnt vanwege een faillissement o.i.d. En maar niet te spreken over de financiële problemen die de werknemers daarbij zullen krijgen.

Het klinkt allemaal in ieder geval niet goed, en het klinkt ook alsof er binnenkort een beerput open gaat. Ik denk dat er een hoop geld bij elkaar gepraat is en dat het ene gat met het andere gedicht wordt momenteel in de hoop dat er ooit wel veel orders komen. Er komt veel bravoure bij meneer Muller kijken, en daar zijn redelijk veel geldschieters ingestonken. Maar zoals altijd met dit soort praktijken, er komt een moment dat het niet meer lukt.
spykers zijn gewoon lelijk, en dat F1 gezeik, slaat nergens op.
@je oma


Dat zei m’n oma inderdaad gisteren.
Even inhakend op het verhaal: Ik neem aan dat de aandrijving over de nokkenas aandrijving zou gaan. das het enige wat echt interessant is om over te zetten naar een ketting. Hierbij verwacht ik niet dat de werkelijke afmetingen grof zullen afwijken. het zou me zelfs niks verbazen als dat helemaal niet het geval is. Ik heb o.a. dubbele kettingaandrijving gebruikt in de ombouw van mijn blok, welke nog steeds binnen de afmetingen van mijn distributiedeksel/schild past. Lijkt mij sterk dat een engineering van Audi dat dan niet zou kunnen….
Als het een troost is spyker, die zagato spyker staat op m’n must-have-if-rich-enough-list ;)
Nick, mijn kleinzoon, het is toch gewoon zo.
Waarom zou je gek moeten zijn om een D12 te moeten kopen. Ik vind het een brute auto. Veel bruter dan SUV’s van andere merken!
FF wat aanvullende feiten,

In de hoeveelheid geproduceerde auto’s zijn de Double 12 racers niet meegerekend dit zijn er 3 of 4.
Tevens missen er de 2 of 3 Spyder racers van 2005.

Ook zijn de dealerauto’s vergeten. Dit zullen gemiddeld 2 auto’s per
dealer zijn. dus 2 x aantal dealers. Dit zal de voorraad tot 0 reduceren.
Spyker bouwt niet op voorraad.

Over het F1 team, dit 100% mogelijk gemaakt door de heer Mol.
En een zelfstandige(zelfrenderende) onderneming, hiervoor is geen automobielen kapitaal gebruikt.

Tevens zal het aandeel merchandising steeds belangrijker worden voor Spyker,
kijk naar Ferrari, deze haalt ook het merendeel van zijn inkomsten uit
merchandising.

Over het assembleren van auto’s.
Elke autofabrikant assembleerd zijn auto’s op de manier als Spyker,
dit geld voor Ferrari Aston Martin, en in een nog grotere mate Bugatti.

Over smaak valt eventueel te twisten maar niet in deze discussie,
Ook ik heb mijn vraagtekens bij de modellen.
Echter in real life zijn toch altijd fantastisch.
‘k Ga even niet op je in.

ontopic: spijkers zullen altijd een uniek model vormen. en dat is wat mensen (driedubbelmodaal mensen) aantrekt in deze auto.
kan best zijn, maar als je met n kettingzaag n oude panda gaat bewerken krijg je hetzelfde resultaat en het kost veel minder. ’n ander goedkoper alternatief is de vorige multipla.

(meschien beetje overdreven)
*misschien
Roddel en achterklap heb je niks aan maar wij zijn beslist niet trots op Spyker en waarom, omdat met geld niet alles te koop moet wezen daarom!! Spijker was een automerk. Dus als je als zakenman of miljardair deze merknaam koopt en je koopt een motor in bij Ford of Ferrari en het design ook en de materialen en plakt er Spyker op??? Slaat gewoon nergens op!!! We vinden het errug overdreven om te spreken van Neerlands trots! Er is niets origineels en aparts aan.

Wij hebben respect voor een man die eerst zelf allerlei bedrijfjes heeft gehad en daarmee startkapitaal mee verwierf door allerlei ontwikkelingen en technische hoogstandjes en producten uit te vinden zoals de nu ozo bekende autobrug begin jaren 1910-20 van de vorige eeuw, een speciaal ontwikkelde propeller voor vliegtuigfabrikant Nakajima en de spakenvelg voor de auto, dit is een greep uit de patenten waarvan hij er enkele aan het toenmalige Toyoda nu Toyota verkocht.

Niks namakerij en altijd origineel en een trendsetter op elk gebied, het bedrijf gaat altijd zijn eigen weg en trekt zich niets aan van zo moet het en zo hoort het. naam Soichiro Honda
ze moeten een station variant maken.. en een nieuw design team aantrekken.. en ze moeten albers ontslaan en jos verstappen een kans geven !!..

(even voor al die mensen die nu zeggen jos houd van de grindbak.. knalt graag achter op mensen die hem op een ronde zetteb.. jos is een heet hoofd…
KLOPT, maar is er ooit een betere geweest ??
beetje off-topic ) naja
net of paginie zoveel autos verkoopt daar lopen julie tog ook niet iedere week negatieve berichten over te platsen
@marcel: het is “pagani”, maar om antwoord te geven op je vraag: ja, indien Pagani net zoveel persberichten zou sturen als Spyker doet, dan zouden we daar ook over schrijven. Graag zelfs. En FYI: er staan in ons archief genoeg positieve berichten over Spyker, heel veel zelfs!
@Spyker: bedankt voor de toelichting!
Ik vraag me echter wel af hoe dat zit met die dealerauto’s, Spyker krijgt hier toch gewoon geld voor? Het lijkt me dat de dealerauto’s uiteindelijk ook verkocht kunnen/gaan worden en dat de auto’s dus eigendom zijn van de dealer.
Wat een negativiteit allemaal. Echt Hollands. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt wordt die afgehakt. Zo’n mooi product wordt de vernieling in gepraat door veel mensen die niet eens de Nederlandse taal goed beheersen. De d’s en t’s vliegen je om de oren om maar eens wat te “zechen”
@Turbopaultje: De nieuwere Donkervoort gebruikt anders ook niets anders dan een opgeleukte Golf GTI (of moet ik Audi 1.8T, wat op hetzelfde neer komt) motor met Garret turbootje hoor. ;)

Pagani’s hebben Mercedes-Benz motoren, Ferrari’s gebruiken tegenwoordig Maserati-technologie (hoewel het uiteraard onder één kap zit), enz enz.

Allemaal één pot nat.
En wat boeit het nou allemaal, als Spyker eigenlijk een Audi is, weet je dat ze tenminste betrouwbaar zijn.
@niels: Tsja, als het aan Spyker Automobielen B.V. zelf lag, zou er geen F1 team komen.

Dat is het vervelende aan aandeelhouders, vroeger, als aandeelhouder in de weg liepen bij de zware beslissingen, kon je ze nog liquideren.

Tegenwoordig met DNA enz durft niemand het meer. :P
Ik heb de sportwagens van Spyker nooit zo mooi gevonden (ken ze alleen van foto’s :), maar die Peking-to-Paris is zo gruwelijk fout: ik vind hem steeds mooier worden, zoiets bouwt niemand, en alleen Lamborghini gaat wellicht ooit iets dergelijks maken.
Een hyperexclusieve auto, maar dan wel geschikt om 7 dagen op 7 mee te rijden, ook op vakantie en in de file of over een verkeersdrempel. En geef toe: hij is alles behalve saai!
12 cilinder, quattro aandrijving, alu alles, ik hoop dat Spyker het redt, ik wil dit ding op youtube zien blazen met een lachende Tiff Needell aan het stuur, en een kirrende Vicki B-H op de achterbank:)
TJa Spyker,
Ik ben geen fan van spyker maar ik zie ze niet graag over de kop gaan, want de monteurs daar hebben zich die jaren suf gewerkt en die vormentoch het echte spyker . Het is jammer dat het door mannetjes als victor het een beetje firma list en bedrog is geworden!!!!
Het is zulke domme praat om een automerk te veroordelen op het ‘niet origineel’ zijn vanwege het gebruik van onderdelen van andere merken.

Het ontwerpen en daadwerkelijk bouwen van auto’s is al kostbaar genoeg. Als je ook nog eens alle techniek zelf zou moet gaan ontwerpen en maken moet je ongeveer wel over het kapitaal van Bill Gates beschikken. Waarom het wiel opnieuw uitvinden ?

Computerfabrikanten maken ook niet hun eigen geheugenchips of harddisk om maar iets te noemen. Spyker staat voor exclusiviteit en dat lukt hun erg goed, of je het mooi vindt of niet. En zonder het gebruik van onderdelen van ander automerken zou er nooit een Spyker geweest zijn.

Kom maar eens met een automerk dat ALLES zelf produceert.
Citaat : ” Spyker is een schande, mooi dat het straks flopt. Nou die andere neppers nog :Donkervoort. Dit bedrijf bouwt super seven kloons voor 4 keer het bedrag wat een Seven kloon nieuw zou moeten kosten. Donkervoort heeft zelfs een eigen kledinglijn, kom op man.

Nederland kent geen originele autofabrikant, ik ben benieuwd of er ooit eenje op zal staan. ”

Als je ooit een auto hebt ontwikkeld of eraan meegewerkt hebt, weet je dat deze onzin volledig gebaseerd is op afgunst. Niettemin vind ik ook dat Spyker heel verkeerd bezig is…… maar dat is mijn opinie.

Donkervoort bouwt pure sportauto´s, ook met weliswaar Audi techniek, maar die rijden wel bijna alles aan gort op de circuits en de openbare weg. Bovendien klopt de filosofie, marketing en kwaliteit van Donkervoort. Een eenvoudige super 7 kloon zoals velen beweren……….. denk het niet.
De basis van Spyker was goed. Muller slaat echter de 3e, 4e en 5e versnelling over om in de 6e versnelling de berg op te gaan. Dat gaat niet lukken, dan krijg je teveel weerstand. Spyker maakt teveel extravagante modellen, die enkel door hetzelfde type mensen gekocht kunnen worden, maar dat niet altijd willen. Tandje terug schakelen en jongens dromen bij het ochtendgloren relativeren. Nu kan het nog. Persoonlijk denk ik dat Muller niet meer in staat is de werkelijkheid van de waan te onderscheiden. Dat is jammer, maar leuk voor Evert Louwman. Kan hij straks in zijn nieuwe museum opnieuw een gesloten poort van Spyker tonen.
Domme praat van mensen die willen spyker op een voetstuk zetten, spijker was een aparte autofabrikant met de nadruk op was!! Men is zo trots in Europa dat merknamen als Henderson en AutoUnion etc worden afgestoft en deze namen zijn zo bijzonder dat worden de wagens ook weer, alleem gezever.
We zijn in Europa geschiedenis geil en geven merken als Lexus en Acura totaal geen kans omdat deze geen history hebben, daar heeft het mee van doen. Maybach bijvoorbeeld krijgt wel veel aandacht absurd.
En spyker krijgt ook ten onrechte aandacht slaat gewoon nergens op, het is maar een naam hoor. Omdat het nederlands is maakt het niet uit hoe het er uit ziet dan is het altijd mooi, dat heeft niets met afgunst te maken maar met idiooterie.

Wij europeanen kijken eerst naar een merk en dan oordelen we, dat je daarmee behoorlijk onderuit gehaald kan worden, hebben ze in programma’s zoals de Mythe busters al diverse keren laten zien, daar lieten ze oa enkele grote onherkenbare en al sinds de jaren 1960 aparte V12 en V8 auto’s van japanse makelij aandraven en deze wagens onherkenbaar met Europese logo’s uitgerust en diverse mensen konden maar niet geloven dat dit na afloop aziatische modellen waren zo apart en klasse gewoon.

als ik een auto mooi vind zeg ik dat en kraak niet iets af omdat ik het merk niet leuk vind.
Audi techniek betrouwbaar???? whahahahahahahahahaha als je van Audi vw houdt is het altijd betrouwbaar maar zie overal ter wereld de feiten onderzoeken whahahahaha betrouwbaar he? Audi hahahahaha
@familie…. maar een naam is toch ook alleen maar houvast van een product ? de naam is toch alles.. of het electronica,kleding of auto,s is…. daar teren bedrijven en consumenten toch op…. lijkt mij niets nieuws.
Hypocriet zijn wij nederlanders, we hebben de vader van Maxima ontzegt om haar huwelijk bij te wonen in ons land vanwege zijn verleden en zo raar is dat want we doen al 60 jaar lang net alsof Ferdinand Porsche een held is en in feite is hij een oorlogsmisdadiger en oorlogscrimineel die met de eer van een andere designer speelt die hij door de oorlogsjaren verwordven heeft.
@familie…. dat is toch de enige reden dat europa hulp kreeg van amerika/canada/rusland….. alleen maar voor duitse technologie… en een nieuwe afzet markt creeeren natuurlijk.
@ Familie
Rustig jongen! of meisje…of hele familie, of wat dan ook. Maar in ieder geval: rustig!!

Je springt een beetje van de hak op de tak met je hele verhaal waardoor het vrij moeilijk leesbaar wordt. Ook de interpunctie, zinsbouw en spelling laat af en toe een beetje te wensen over :P

Maar hoezo krijgt een merk als Lexus geen kans? Lexus doet het juist hartstikke goed en het gaat steeds beter! En ik vind het persoonlijk niet gek dat Acura weinig bekendheid krijgt, want dat merk is hier gewoon niet leverbaar.
Eerlijk gezegd kan ik op de rest van je oratie geen commentaar geven….want dat gedeelte snap ik gewoon niet..

En kun je je verwijten tegen audi misschien onderbouwen met iets duidelijkers dan alleen “whahaha”?
Ik rijd zelf een audi en heb hier tot nu toe alleen nog maar kleine, niet noemenswaardige problemen mee gehad die niets te maken hadden met bouwkwaliteit. En ik ken voldoende mensen die ook meer dan tevreden zijn over hun audi. Sterker nog, ik kan me zo niemand voorstellen die iets te klagen had!
(behalve dan één iemand waarvan ik gehoord heb dat ie de Q7 wat te groot vond om praktisch in rond te kunnen rijden :P )

En nou wil ik niet het predikaat “op de teentjes getrapte merk-fanaticus” opgeplakt krijgen, want eerlijk gezegd ben ik niet extra wél of géén fan van Audi. Ik ben alleen benieuwd naar wat argumenten achter de uitspraken.
@Spyker, ik ben het niet helemaal met je eens…

In de hoeveelheid geproduceerde auto’s zijn de Double 12 racers niet meegerekend dit zijn er 3 of 4.
Tevens missen er de 2 of 3 Spyder racers van 2005.


Het kan best zijn dat jij iets mist, maar dan is dat omdat Spyker het zelf niet openbaar gemaakt heeft. Alle informatie heb ik namelijk gehaald uit de jaarverslagen en de prospectus die uitgegeven is bij de IPO. En hoe kom jij erbij dat er over 2005 2 tot 3 racers ontbreken? In mijn overzicht staat dat er in 2005 3 GT2R racers gebouwd zijn, als ik jou zou moeten geloven dan zijn er in 2005 dus 5 tot 6 racers gebouwd? Dat lijkt mij een beetje veel…

Ook zijn de dealerauto’s vergeten. Dit zullen gemiddeld 2 auto’s per
dealer zijn. dus 2 x aantal dealers. Dit zal de voorraad tot 0 reduceren.
Spyker bouwt niet op voorraad.


Auto’s die bij dealers staan zijn verkocht aan die dealers en vallen dus onder “external sales” zoals Spyker dat noemt in haar jaarverslagen. Heel leuk dat jij stelt dat Spyker niet op voorraad produceert maar in hun eigen cijfers nemen ze zelf op dat er auto’s gebouwd zijn met de bestemming: “Stock” en volgens mij woordenboek betekend dat toch echt VOORRAAD. Ook is te lezen in het jaarverslag over 2006 dat er 29 auto’s op voorraad zijn (en 21 in 2005).
@Familie: Meneer Honda was anders ook bekend als een driftkop die niet altijd erg aardig was voor zijn medewerkers. Acura wordt, zoals al zo goed opgemerkt, hier niet verkocht en Lexus is geen slechte verkoper. Maar dit bericht gaat niet over Japanse merken, waar u zo mooi steeds mee aankomt, maar over Spyker. U heeft uw mening geventileerd; U vindt Spyker onzin, want het heeft niks te doen met vroeger etc. etc. Laten we terug gaan naar het bericht zelf.
Audi maakt momenteel errug mooie wagens, maar dat is een mening. Met Volkswagen heb ik niets op dit merk huichelt er behoorlijk op los, in het begin van de jaren 1980 kwam er marketing over de auto’s onder het mom van goedkoop is duurkoop extra duur te maken immers mensen worden dan wijs gemaakt dat dit dan kwaliteit is.
Die fout hebben ze idd onlangs toegegeven maar ze kunnen er niet veel mee, verlagen dan zouden ze veel klanten kwijtraken.
Ferdinand Porsche en daarmee indirect Volkswagen hebben een oorlogs verleden die er niet om liegt. Nog steeds worden we elk jaar wijsgemaakt dat Adolf Hitler met het idee kwam van een volksauto en de naam Volkswagen. Nu de auto zelf het idee en het model en modelnaam is van een Hongaarse jood die postuum een medaille verdiend.
De reden waarom Porsche behoed tegen vijandige overname is dat dit feit aan het licht zou komen.

Porsche was overigens een goede kameraad van Hitler en heeft diverse vergrijpen op zijn naam staan die allemaal de doofpot in zijn gegaan.
onze eigen ANWB dweept met Vw niet omdat het merk zo goed is maar omdat diverse bestuurders van de anwb ook in Vw nederland zitten dus belangenverstrengeling.

Ook wordt er regelmatig berichten de media ingebracht dat VW de best verkochte auto is van ons land, onder leasebedrijven dus en dan zijn deze lease bedrijven ook nog van het merk zelf.
Particulieren kiezen al jaren voor andere merken.
Het heeft met geld, macht en maffia achtige praktijken te maken.
@familie .. wat is je punt man .. dat je naar de hel gaat als je een volkswagen koopt????
Ik wil even inhaken over het aantal orders dat word genoemd in het artikel van Robbie.
Hij stelt dat er 1 order is binnengekomen voor de C lijn en 18 voor de D12. Volgens mij is dat niet juist. Er zijn namelijk in het eerste kwartaal 10 auto’s geproduceerd.
In de update over het eerste kwartaal staat inderdaad dat het orderboek is gegroeid met 1 C model en 18 voor de D12, wanneer er echter 10 zijn gefabriceerd en dus uit het orderboek verdwijnen, dan zijn er dus niet 1 maar 11 orders binnengekomen voor de C lijn.

Greetz Coupé
@Coupé, je hebt gelijk! Maar dan moeten de 10 auto’s die gebouwd zijn wel allemaal voor klanten bestemd zijn. Aangezien Spyker het zelf heeft over het bouwen van prototypes ivm aangepaste motor, Long Wheelbase modellen & automatische versnellingsbak en natuurlijk de C12 Zagato & D12 Peking-to-Paris. Tien min 2 is dus al 8 auto’s waar dus zoals net gezegd ook nog een aantal prototypes en testexemplaren tussen zitten. Heel vreemd is dat niet want cijfers uit het verleden leren dat 20-30% van de productie van Spyker niet bestemd is voor klanten.
Victor Muller ziet nu ook eindelijk de levensvatbaarheid in van Spyker en besluit wijzelijk om op te stappen. Hij is er straks op tijd uit als de bubbel barst.
En om even duidelijk te maken hoe nederlands de auto is: De auto is niet eens toegelaten op de nederlandse wegen. Er is niet een Spyker die legaal met een nederlands kenteken rondrijdt. Zelfs de demo’s van de fabriek staan noodgedwongen op engels kenteken omdat je daar gemakkelijk een kenteken kan krijgen op elke kitcar.

Kom op mensen, iedereen is met open ogen in de marketing praatjes van VM gestonken, waarvoor ik respect heb. En nu moet dhr. Mol het merk redden? is dat niet de zelfde man die jaren probeerde om een F1 stal over te nemen? en die Spyker met z’n eiden geld een F1 team heeft laten kopen waardoor hij nu groot aandelhouder is van een verliesleidend bedrijf met een geld verslindende marketing (F1) afdeling? hahaha
Er wordt minachtend gedaan over sportwagens met ‘off-the-shelf Audi techniek’. Andere (kleine sportwagen)merken doen niets anders! Lotus gebruikt motoren van Rover en Opel. TVR gebruikt een motor ontwikkeld door een R&D bedrijf. Wiesmann gebruikt Bmw motoren. Alpina borduurt voort op R&D projecten voor Bmw en produceert dan varianten met gewijzigde drukvulling. (Alles om maar de emissie rijtest zo veel mogelijk uit de weg te gaan qua technische wijzigingen.)

Je kunt het als kleine firma het jezelf niet permitteren om zelf motoren te ontwikkelen. Zelfs bij Porsche zie je het aantal motorvarianten en het aantal verschillende varianten teruglopen omdat de kosten niet meer te rechtvaardigen zijn tov de productieaantallen. De platte zescilinder boxer wordt met dezelfde basistechniek ingezet in zowel de Boxster, Cayman als 911. De V8 in de Cayenne kent relatief grote productieaantallen maar zal waarschijnlijk ingezet gaan worden in de ‘Panamera’.

Afwijkende topmotoriseringen in kleine aantallen zullen we in de toekomst steeds minder gaan zien door de toenemende kosten om een aandrijflijn emissie gecertificeerd te krijgen.

Het is als kleine firma financieel praktisch onmogelijk om zelf emissie gecertificeerde moderne motoren te ontwikkelen. De kosten (en benodigde tijd) hiervoor zijn simpelweg te groot. Je kunt dan beter een bestaand stuk goede techniek kopen, met moderne verbrandingskamers en laag specifiek brandstofverbruik (voor een lage emissie) en een in de basis voor jouw voertuig/ aandrijflijn geschikte powerband. En deze vervolgens inregelen op jouw product.

Ik vindt het overigens een goede zet van Spyker dat er niet al te moeilijk wordt gedaan over het gebruiken van Audi techniek. Porsche verkoopt grote aantallen sportwagens en doet dit (imho) omdat de producten een kwaliteitsimago hebben. Onderhoudskosten zijn redelijk te noemen, zeker in vergelijking met bepaalde exoten. Spyker zal ongetwijfeld hetzelfde beogen. Je koopt een auto tenslotte om mee te rijden, niet om in onderdelen verspreid over de garagevloer te laten ‘onderhouden’.

Wat off-the-shelf techniek betreft. Een firma als Bmw gebruikt transmissies van ZF en praktisch alle elektronische snufjes worden voor een groot deel ontwikkeld bij de toeleveranciers. Zelf produceren ze niet veel meer. Dus Spyker is bepaald geen afwijking op dit vlak. Ze herhalen hetzelfde efficiente kunstje van de grote jongens om zo geld te verdienen aan kleinschalige productie.

HTS-ers autotechniek zijn leuk maar direct van school niet echt nuttig. Ze hebben echter wel personeel van Cosworth Engineering ‘ingekocht’ om orde op zaken te stellen. Ze hebben namelijk mensen nodig met applicatie-ervaring. Mensen die weten welke mensen, apparatuur en voorzieningen nodig zijn om een product te valideren en een PLM programma op te zetten.

In Nederland is overigens prima automotive personeel te vinden (die voornamelijk bij de Oosterburen werken) maar die zijn voor geen geld naar Spyker of andere ‘beunschuur’ te krijgen. Die werken liever bij een firma met toekomstperspectief waar zij zich op hun taak kunnen richten in plaats van puin ruimen binnen een opstartende firma.
Spijker was de eerste auto met 4WD techniek aan boord daarop mogen we trots zijn, maar het spyker van nu heeft niets niets nederlands bij zich, het is gewoon misbruik van een merknaam meer is het niet!
Merkgeil zijn we en anders niets, oh kijk een Spyker dat is mooi!
Dat je snel typt en lees of spelfouten maakt heeft niets te maken met feiten over automerken!

Er is geen automerk zo apart als Spyker en er is geen navigatie systeem zo goed als TOMtom om de enige reden het is Nederlands, allemaal mediageil. Als men het zegt in de media zal het wel zo zijn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).