Staat het Europese Cadillac avontuur op instorten?

Auteur: , 29 Reacties

Zoals je wellicht wel weet is het Nederlandse Kroymans (oa bekend van Ferrari, Aston Martin & Ssang Yong) enkele jaren geleden aangesteld door GM als de partij die Cadillac in Europa weer op de kaart moet zetten. Speciaal voor dat doel heeft Cadillac de BLS ontwikkeld en op de markt gebracht, toch lijkt het er sterk op dat de gemiddelde Europeaan niet valt voor de charmes van het Amerikaanse merk. Zo werd de Europese verkoopdoelstelling van 20.000 Cadillac's in 2010 al gehalveerd naar 10.000, maar het is nog maar de vraag of dat wel gehaald zal worden.

In de eerste drie maanden van 2007 wist Kroymans slechts 1.666 Cadillac’s (incl. HUMMER & Corvette) op de weg te zetten in Europa. En het begint er nou op te lijken dat General Motors ook begint in te zien dat Kroymans wellicht niet de juiste partij is om Cadillac door te laten breken in Europa. In het Verenigd Koninkrijk gaan namelijk sterke geruchten de ronde dat General Motors zelf de touwtjes weer in handen gaat nemen. In de UK had Kroymans een deal gesloten met dealerorganisatie Pendragon voor de exclusieve levering van Cadillac, maar het door Kroymans beloofde netwerk van 19 dealers staat momenteel slechts op een schamele 10 stuks.

Daar komt nog eens bij dat er volgens de geruchten 200 tot 300 onverkochte auto’s (voornamelijk BLS & CTS) op een koper staan te wachten, dat is ongeveer gelijk aan de helft van de totale Cadillac verkopen in de UK sinds 2004. Kortom een serieus probleem. Dat Kroymans en Pendragon de touwtjes niet strak in handen hebben werd recent nog maar eens pijnlijk duidelijk bij de officiële lancering van HUMMER in de UK waarbij een topman van Vauxhall het voortouw nam ipv iemand van Kroymans/Pendragon.29 reacties

Zeer jammer, ik vind Cadillac een mooi merk

exclusieve dealers zou Cadillac goed doen.
@Vapid, volgens mij heeft Cadillac die al…
Hè ?!
Corvette is toch van Chevrolet ?
(Of loop ik weer eens hopeloos achter :-D )
Cadillac wordt toch meestal bij Opel dealers verkocht? Dan hebben ze toch meestal van die aparte Amerikaanse supermarkt afdeling?

Maar als je over zulke kleine aantallen praat, dan kan een exclusieve dealernetwerk voor Cadillac nooit rendabel zijn.
Hier in de Waalhaven in Rotterdam zit Pietersen.
Die verkoopt alles wat maar naar hamburgers ruikt,……inclusief Cadillac.
Ik geloof niet dat ik ooit een exclusieve Cadillac dealer heb gezien. (En inderdaad, als je deze aantallen ziet begrijp je waarom !)
@Rick dos – In bergen op Zoom word bij de opel dealer niks verkoch wat amerikaans is
@JANUS

En Chevrolet is weer van GM. Ze hebben alleen de Corvette onder de high end merken binnen GM geplaatst. En daar vallen Hummer en Cadillac ook onder.

@Vapid

Ik zei meestal. In Den Haag en Leiden bijv. daarvan weet ik dat ze de Amrikaanse merken van GM bij de Opel dealer verkopen.
Dank Heer Dos, weer wat geleerd :-D
Moest ik van GM zijn, zou ik Kroymans een proces aan hun been lappen omdat ze maar een schamele 19 dealers van het beloofd netwerk van 19 dealers gerealiseerd hebben. Een schande ;)
Alstublieft Heer JANUS. ;) :)
@BWM M8, oeps! En als het er 10 zijn ipv 19?
@robbie dan kan je dat proces gewoon laten schieten natuurlijk ;)

@dos en janus, volgens mij heeft GM een tijdje terug besloten om van corvette gewoon een zelfstandig merk te maken, dus iv de chevrolet corvette gewoon corvette ofzoiets… naja ach dat gemierenneuk is eiglijk ook niks voor mij…
Kanloos merk in Europa. Dat weet iedereen, maar sommige mensen hebben gewoon een plaat voor hun kop. Een aantal daarvan zitten hoog in de top bij GM in de VS en bij Kroymans hebben ze er ook een paar.
Dat klopt inderdaad, Corvette gaat meer als zelfstandig merk gevoerd worden, mede om al te veel gelink aan de koreaanse daewoolets te voorkomen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een Corvette eigenaar word lastig gevallen door de buurman die zegt: ‘Hey, ik heb ook een Chevrolet’, wijzend op zijn Lacetti ;)
@Vapid: Cadillac is al jaren geen ‘mooi merk’ mee te vinden. Het is gewoon een ordinaire verkooptruc. Je gaat een 5-serie high executive toch ook niet als Rolls Royce verkopen en een A6 Pro Line als Bugatti.
Het lijkt mij gewoon slechte marketing. In de US&A zijn er nog rednecks die geloven in een merk Caillac: ‘I aint gonna drive a Chevy, that is for the normal people’. Maar wil je hier een mooie Opel hebben: koop een Saab. Wil je een opel met 4×4 en een open uitlaat: koop een Subaru… Wil je een (te dure) luxe Opel, maar dan zonder vering, een dashboard dat uit elkaar valt bij de 3e verkeersdrempel, een auto die alleen rechtdoor wil en niet te vergeten: eentje die meer zuipt dan het collectief op koninginnedag op het museumplein: koop een Cadillac. Vind je t gek dat de marketing hier niet werkt!
ach, het zal niet veel helpen als GM het zelf zal doen. Wie gaat er nu in hemelsnaam een BLS kopen? niemand hoor ik u zeggen, juist ja. Een Cadillac is veel te duur voor hetgeen je krijgt. Geen restwaarde whatsoever.
Niet zo heel vreemd. Als je kijkt dan merk je dat er in een Caddilac nauwelijks mooiere materialen zitten dan in een huis tuin en keuken Opel, terwijl ze wel duurder zijn. Alles wat ze gebruiken werd/wordt al in Europese auto’s gebruikt.
Eigenlijk rijd je dus nooit in een volledig nieuwe auto, want de BLS is gebaseerd op de Saab 9-3 die weer gebaseerd is op een Vectra, die binnen een jaar wordt vervangen.
Laat die Amies eerst maar eens leren behoorlijke auto’s te maken, voordat ze Europese ambities krijgen…vooralsnog lopen ze lichtjaren achter op ze Germans bijvoorbeeld
Volgensmij is de styling van Cadillacs te extreem en dat schrikt een hoop mensen af. Ik geloof dat veel mensen nog niet klaar voor die hoekige en kille styling van de moderne Caddy’s.
“En het begint er nou op te lijken dat General Motors ook begint in te zien dat Kroymans wellicht niet de juiste partij is om Cadillac door te laten breken in Europa.”

Ben benieuwd als Kroymans niet voldoet wie het dan wel beter zou kunnen en er ook nog de financie en contacten voor heeft.
he,sinds wanneer bestaal Cadillac CLS?
Wees eerlijk, niemand zit toch echt te wachten op Cadillac? Waarom zou je een (slecht afgewerkte) “amerikaan” kopen als je zoveel keus hebt in het premium segment? De meesten kiezen voor een degelijke duitser, anderen voor zweedse kwaliteit, franse frivoliteit, italiaanse emotie of japans vakmanschap.

De perceptie is toch dat een amerikaan net zo slecht, zo niet slechter is afgewerkt als een italiaan of fransoos, en dezelfde (beroerde) elektronicakwaliteit heeft. Daarnaast houdt de europeaan niet van de nog altijd slap geveerde bakken met bling-bling interieurs met teveel al dan niet glimmend plestik in plaats van kunststof.

GM is op het gebied van premium cars een prutsbedrijf, ze helpen SAAB langzaam om zeep, en geven de importeur dan maar de schuld van alles. Lekker makkelijk. Ze moeten gewoon fatsoenlijk ontworpen auto’s bouwen waar de markt om vraagt, geen gedrochten door destrot van de klant douwen.

Mijn advies voor GM: Zet nou eens serieus in op een breed en goed modellenprogramma voor SAAB, waarbij design, kwaiteit, veiligheid en hoogwaardige techniek de speerpunten zijn, en bewaar je Cadillac meuk maar voor de “home market”.
Heb je toch wat aparts als je een Caddy heb…
Geef Kroymans maar de schuld. Wat een domme bakken zijn dat.
Gelukkig is iedereen weer lekker negatief over iets waar ze nog nooit in gereden hebben.

Het loopt idd geen storm voor Cadillac in Europa, en dat zal m.i. wel zo blijven. De auto’s zijn tè anders, zeker voor de nuchtere Hollanders. Ik denk ook niet dat ze bij de grootafzettende premiummerken moeten willen horen – ze moeten het hier op exclusiviteit spelen, en zich op hun thuismarkt concentreren voor de grote getallen.

Dus geen SaaBLS, alleen de beter aangeklede versies van de CTS, SRX en STS (inderdaad ontdaan van goedkope materialen), en de Escalade als topper. De nieuwe 2.9 V6 diesel (voor de CTS in 2009) is hierbij een goede troef, aangezien we in Europa op niks anders meer rijden.

Cadillac is ‘mijn merk’ en ik heb het beste met ze voor, maar ze proberen nu al zo lang te scoren in Europa onder het motto ‘if at first you don’t succeed…’ Misschien moeten ze het toch eens over een andere boeg gooien.
Cadillac doet teveel moeite, ik denk dat europese motoren in amerikaanse modellen lepelen en wat kwaliteits verbetering het hart van vele mensen zou veroveren ;)
(zie bv de 300c)
Ik vind het onterecht dat er van de Caddy’s zo weinig verkocht worden, ze zullen vast zo slecht niet zijn. Ik zou er best meer op de weg willen zien, al is het maar voor de afwisseling.
Gisterenavond was er een bijeenkomst van Cadillac Dealers in Slangevegt te Breukelen. Geen plek waar je gaat eten met mensen die aan de rand van de afgrond staan. Dus zo slecht zal het wel niet gaan, of ze hebben het laatste geld er maar doorheen gejast. Dat kan natuurlijk ook.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).