Te koop: unieke TVR Speed Twelve

Auteur: , 31 Reacties

Bijna 10 Jaar geleden werd de TVR Speed 12 officieel onthuld op de motorshow in London. Dit monster scheen 1000 pk te hebben, afkomstig uit een 7,7 liter V12 die was opgebouwd uit 2 Speed Sixes. De supercar is nooit in productie gegaan want deze was gewoonweg te krachtig. In 2003 is er echter wel een road-legal versie gemaakt, deze is uitgerust met de milde ECU waarmee er "slechts" 880 pk beschikbaar is. Het goede nieuws: de auto staat te koop!

Top Gear had ooit een filmpje over de TVR Speed Twelve, kijk even mee:

Een ander mooi filmpje staat hier, wat een geluid!

De motor van de Speed 12 is overigens ontwikkeld door Al Melling, de beste man is inmiddels bezig met een ander leuk project.

Anyway, de veiling vindt plaats op 27 Mei in Londen. Zie ook de lijst met items. De opbrengst wordt geschat op £130,000 – 160,000, eigenlijk een koopje!

Met dank aan Floryn voor de tip!31 reacties

als je je bedenkt wat er voor een veyron oid wordt gevraagd is dit inderdaad een koopje, aangezien hij toch vrij uniek is. Ik denk dat de prijs hierdoor ook wel wat hoger zou kunnen uitvallen tijdens de daadwerkelijke veiling.
Het is iig een heel brute wagen. Dat staat vast :)
De TVR staat wel in het lijst om geveild te worden lotnr 224 op de 2de pagina :)

p.s
krachtig ding zeg
@Paulinho: ahum, je hebt helemaal gelijk! Thanks.
Ik heb de tekst iets aangepast.
Graag gedaan!!
Je zou alleen al dat geld willen uitgeven voor het geluid!

……..of niet natuurlijk……..
WWoowww maar snap niet waarom die niet was gekomen dacht dat het iets was omdat de designer vond dat hij te snel ging ofzo wel mooi om alsnog te brengen en de veyron het moeilijk te maken reed er vroeger ook in gran turismo 2 op de playstation ermee en was daar ook niet te besturen:P
edit: interpunctie?
Waarom trekt hij hem maar open tot zo’n 4000 toeren.

Persoonlijk vind ik het geluid wat tegen vallen, kan aan mijn boxen liggen of aan het filmpje.
130.000 pond voor de wagen en dan nog eens een kleine ton voor een complete motor revisie en andere reparaties. valt de prijs toch nog even tegen.
wat een foeilelijke auto
hij heeft een hoop vermogen en weegt niks (een golfje weegt meer) …. dat moet wel hard gaan. en ik vind hem er nog heel aardig uitzien ook
Is de brute versie van de ECU ook nog verkrijgbaar?

Zonder gein: Ik heb al eens over deze auto gelezen en de ontwerper vond inderdaad dat de auto niet veilig genoeg reed waardoor deze niet in productie genomen is. Vond ik een enigszins vreemde redenering voor TVR. Hebben zij niet een filosofie van zo min mogelijk actieve en passieve veiligheidssystemen?
You don’t want to get killed driving your car? Well, just don’t crash then.
De volkswagen-camper-samba-bus-met-porsche-motor van jamie oliver wordt ook verkocht…
Ziet er goed uit, klinkt ook goed, allleen de afwerking van de bodykit laat wat te wensen over, vooral de diffuser zit er gewoon achter geplakt. Je zou van TVR toch wat meer professiolisme verwachten!
Cool! De remmen van mijn Gazelle Orange klinken net zoals die van een TVR Speed Twelve! :D Makes me feel like now I’m important :)

– Apache ;)
john the ultime car fan
hebbe hebbe hebbe
@ Drago:

Maar die bumper/diffusor is aerodynamisch verantwoord, daar gaat het om. Een diffusor werkt het beste als dat ook daadwerkelijke het meest uitstekende gedeelte van de auto is. Maar het mag niet zodanig uitsteken dat het uit zou steken omdat hij anders nooit goedgekeurd wordt in veel landen (waaronder NL). Op deze manier un je toch van de aerodynamische voordelen genieten….
Wat een waanzinnig geluid!

‘They have fitted wheels to a thunderstorm’

Amen! :)

En lelijk? Nee man! Het is een TVR, die horen heftige emoties op te roepen.
Compleet geslaagd dus!
El monstro. dat niet mee te rijden zal ik maar aannemen, als ze dat bij tvr zeggen…
wel weinig geld voor zo’n legendarische wagen, die gaat later veel meer geld opleveren, als de eigenaar er niet mee gaat rijden ;) ik zou in ieder geval een taai stuk rubber onder dat gaspedaal stoppen, zodat je je een extra keer kan bedenken voordat je het helemaal intrapt
toen deze auto klaar was met alles toeters en bellen derop, wou de eigenaar of de bedrijfsleider, 1 van die 2, em voor de laatste keer keuren. toen was deze gigant nog 1000pk en trok hij veel verder dan de dieselnormen die hij nu heeft. de beste man stapte in en trok al verdomd snel de conclusie dat die toch echt téveel van het goede was. hij heeft toen gezegd van, dit feest gaat alleen door als hij ingehouden wordt, dus daarom grijpt de toerenbegrenzer al in bij 4.000 – 4.500 toeren, en zo zijn dus de pk’s verloren. en kreeg dit project de laatste goedkeuring die hij nodig had.
There is a procedure to starting this monster however. An immersion heater warms the engine oil from the mains. Twenty minutes later, press the black button to start the ignition and fuel pumps and again to turn the engine over. Tickle the throttle and BAM.

Wat een auto! Absoluut geen enkele toegeving

Nog eentje : “even the seating position was crazy”, the test driver said somewhat nervously, “It’s like getting into a normal car and sitting on the floor – in the back.”

En een laatste om het af te leren : The resulting 7.7 litre, V12 was so powerful, it broke TVR’s dyno.
@ Mark 996: Hij is inderdaad vrij uniek, want dat is de enige straatlegale versie die TVR ooit heeft gebouwd (gelezen in supercars van Autovisie)
TVR maakt sowieso kunstwerken opzich (in een positieve manier) en daar hoort deze helemaal bij! :D
@ Johan,
Dat ligt dan zeker aan je boxen!
Wat een geluid! Kreeg ook de rillingen bij het zien van dit filmpje.
Eindelijk weer eens een auto die zijn uiterlijk vertoon ook waar kan maken onder da kap. Wat een ongelooflijke machine.

P.S. Ik erger me steeds meer bij topics over dit soort supersportwagens aan de mensen die dit soort auto’s lelijk vinden. Nou, sorry mensen, ze hadden hem ook de carosserie van een volvo V50 of 70 (whatever) met surfplankhouder kunnen geven maar daar vang je alleen maar vliegen mee.
De aerodynamische elementen bij dit soort wagens zitten er niet voor dezelfde rede op als de golf of 206 bij u in de straat.
Zucht…
Zoals het verhaal hierboven in delen is verteld ging het om Peter Wheeler die met de Speed Twelve naar huis ging en em niet berijdbaar vond. Overigens was toen de AJP8 er al. De in eigen beheer gemaakt 8 cilinder die vaker stukgingen dan dat ze het deden. Er was geloof ik een 4 liter versie van en een 4.5 liter versie. Tenminste dat was in de Cerbera. De Chimaera (de open versie van de Cerbera) kon je weer kiezen uit een 4.0 en een 5.0 liter blok…..logica….
Ik vind het alsnog meer een circuit auto ook al is hij road-legal maar even OT ik had een tip, dit filmpje. (onverantwoordelijk dat wel maar toch ook wel heel vet. ;) )
http://www.youtube.com/watch?v=gpPPpv9BVc8
Jeremy C naar de kapper olé olé…
geweldige auto ik het nog een fiets ruilen
Briljante auto. Hij is zo heerlijk lomp. Jammer dat er niet meer van zijn.
mega agressief zon ding en dat geluid is ook vet
maar vind die rooie op dat plaatje mooier

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).