Videotime: Nog meer Group B rally

Auteur: , 91 Reacties

Pas om met oversteken! Want er vliegen namelijk een paar Group B rallyauto's over de weg. Na het succes van deel 1 & 2 is het nu tijd voor deel 3. De titel van de drie filmpjes is "Pure Sound", zet je versterker dus op 10 en laat iedereen mee genieten van deze nostalgische beelden.

Met dank aan Johan voor de tip!91 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Zie ik in dat 1e filmpje nou een porsche 959 rally?
Ik word nostalgisch van deze beelden, en ik ben veel te jong om dit te hebben meegemaakt!

Maar ze mogen het WRC-regelement wel ietsje meer “open” maken, zodat er weer zulke vette bakken mee kunnen doen. Het probleem van de group B was de veiligheid(of het gebrek eraan), maar tegenwoordig is het allemaal een stuk veiliger dus kan het wel, er hoeft niet persee 500-600peekaa bij, maar een beetje sneller mag wel van mij!
Mooie vidoe´s
Mooi geluid!! ;-)
Wel bizar dat het publiek zo dichtbij staat.
De mooiste beelden die er op het hele internet zijn te vinden!!!!!!!!!!
je ziet ook wel dat net zo als bij formule 1 dat de oude
garde echt kon rijden maar moet ik wel zegge
ik snapte af en toe het aansnijden van bochten niet zo maarjha dat zal wel aan de mogenlijkheden van de auto’s van toen hebben gelegen
en ook dat publiek ik snap het niet.. het schilt af en toe gewoon 10 a hooguit 15cm ze zegge het hoord erbij maar voor mij hoeft het niet ik denk dat voor veel rijders het toch een reden is om minder gas te geven..
Wat een skills toch… Diep respect daarvoor. Die bochtjes af en toe. Pffff.

Off-topic: (een klein beetje On-) Heeft iemand enig idee hoeveel Audi Coupé’s er in NL nog rondrijden (dus niet alleen Quattro)?
die AUDI QUATTRO te gaaf voor woorden dat was nog eens een auto die snelheid dat geluid helemaal goed gewoon dat was nog eens egt rally ;-)
De Audi Sport Quattro en S1 blijven bij mij toch de meeste indruk maken. Zal wel door dat schitterende geluid komen. Mag hopen dat Audi snel weer de 5 in lijn motor introduceren met dat geluid.
Voorbeeld; 20 seconden voor het einde van het eerste filmpje.
weer eens is wat anders dan die subaru impreza WRX aparaten die meerijden tegenwoordig
Niet normaal … daar moeten wel heeeel veel slachtoffers gevallen zijn bij ongelukken … niet normaal hoe gevaarlijk het publiek af en toe doet !
Ik ben verliefd op de Quattro, de 205’je en de Delta! Maar vooral die quattro. Die knallen zijn echt te gek!
Old skool rally…. Heerlijke beelden en een oorstrelend geluid..
Helaas zullen het herrineringen blijven…….
ff een vraagje voor de kenners.. is het toegestaan om aan het nederlands rally kampioenschap deel te nemen met een oude groep B.. als je nu ziet dat je een oude celica tegen een 2006 impreza aan de gang ziet..
Roenus de racer
…steekt een sigaretje op…

…3 orgasmes?… Ja… oef…

METRO 6R4, URQUATTRO, 205 T16, RX7, NISSAN Z240, wat een schoonheid…
vind die Quattro’s er toch raar uit zien, vanwege die korte wielbasis. Lijkt wel zo’n fotoshop verkleining. @ Bertram, daarom is de group b op geheven.
@chris, bij mijn weten, mag je uberhaupt niet meer mee doen met een Groep b, aangezien ze niet meer fia goedgekeurd zijn. maar weet het niet zeker
Die 3de auto uit het eerste filmpje is toch een Lancia 037?
Erg brute auto, en nog mooi ook.
http://www.pistonheads.com/pics/news/11606/02Lancia037_1983_roadcar-L.jpg
die audi’s blijven tog gaaf om te zien dat waren de tijden van de egte rally-rijders en in filmpje 1 de laatste 20 seconden die audi’s voorbij komt laat ff al zijn power zien:D
Was dit nou de aanleiding waardoor de B-klasse stop werd gezet. Dit is namelijk voor mijn tijd.

http://www.youtube.com/watch?v=eb3fSlE2jdI
hmmmm heerlijk!!!
@ steven
de groep B is alleen verbannen uit het wereldkampioenschap, er worden elk jaar nog groep B wedstrijden gereden onder andere in Duitsland. Tip!!!

@ Citrofiel
er rijden nog horden coupe’s rond in nederland zowel op basis van de 80 als de 90 en kosten ook werkelijk geen snars. de quattro’s zijn wat moeilijker aan te komen en kosten ook wel wat. de S1 zoals je in het filmpje ziet met de taartschep zijn behoorlijk zeldzaam
@ LC
dat is idd DE aanleiding voor de banning uit het wrc. grootste boosdoeners was de peugeot 205. deze zelfmoordmachine beschikte over een 3 liter V6 uit de f1 in woog in totaal nog geen 900 kilo. de meeste dodelijke ongelukken zijn ook met dit apparaat gebeurd
En prachtig hoe die turbo huilt van die Quattro! :D
Idd wel een korte wielbasis maaarja, who cares!
geil
de filmpjes bedoel ik
nee hoor martini.. rijders zelf zeiden in die tijd… we zien ze niet als mensen maar als bosjes.. struiken etc.. anders kunnen we niet rijden… dus altijd vol uit.. echt ziekelijk
dat publiek toen was gek / stoned ;)
@RScosworth

Volgens mij lag het niet aan 1 voertuig maar aan verschillende omstandigheden, veiligheid speelde hier een grote rol bij.

Totslot ik wist niet dat de B klasse nog steeds wordt gereden, ben benieuwd.
@ Danger
Nee, helaas geen 959. Maar dat maakt het filmpje er niet minder om. Mooie tijden herleven.
De Audi heeft toch wel heet meest geweldige geluid. Grappig om toch nog kort de Citroen BX Group B auto te zien. Daarnaast leuk om de Ford RS 200 te zien. Veel van deze Group B autos zijn de jaren na het verbieden van deze klasse gebruikt in de rally cross.
Op http://www.carclassic.com zijn regelmatig wat van de oude rally klassiekers te koop. Er staat zelfs een mooie Peugeot 205 nu in de aanbieding.
@ RScosworth en ook anderen; Ik heb het dus over de Audi Coupe GT heb ik net ontdekt. Hoeveel zijn daar nog van?
audi s1 was een monster van een wagen!
@RScosworth De peugeot had een 2liter motor..
T16 staat voor Turbo 16klepper.. Het blok is niet afkomstig uit de F1, maar is gewoon een getunde 2liter..
Ja dat het publiek er zo dicht bij staat is hun eigen risico, maar ik meende ook dat de coureurs toen gewoon net deden of het publiek er niet was… en dat kun je maat beter doen ook. BTW, echt superfilmpjes :P
maat = maar
@Citrofiel

Van de Coupe GT kun je er nog een hele boel vinden .. vaak voor een prikkie zelfs. De Quattro echter is zeldzaam .. vooral als het een Ur-Quattro betreft met de uitgebouwde wielkasten .. zeer prijzig en kost je minimaal 100,000 euro voor een goed exemplaar. Van de Ur-Quattro zijn er maar een paar honderd gemaakt … net genoeg om het model te kunnen gebruiken in de Group B klasse (de FIA stelde de eis dat van een model er minimaal X geproduceerd moesten worden).
@ [email protected]
de 2 liter is inderdaad het meest bereden model maar er is wel degelijk gereden met een 205 v6. heb er al verschillende docu’s van gezien!
@ Bob; Oke, tnx. Toch zie ik ze niet vaak, die Coupe GT’s… :?
voor de liefhebbers!!!
hij zit er weer aan te komen:
http://www.eifel-rallye.de/

ik ben waarschijnlijk present!
Heerlijk. In die wagens onderscheidden de mannen zich van de jongetjes.
@ Citrofiel

Is dit niet wat voor jouw? Is ook blokkig, maar dan een echte Citroën!

De: Citroën BX 4TC

http://es.geocities.com/zagatoes/archivosbx/bxcomp2.jpg
Misschien een domme vraag: maar zijn die groep B wagens sneller dan de huidige WRC’s?
rs cosworht,

hoe kom je erbij dat die groep b rally 205 een v6 formule 1 motor had. Peugeot had niet eens zo’n motor. Daar lag een 1800cc 4 cilinder 16 kleppen met een turbo in van zo’n 520 pk. Waarschijnlijk ben je in de war met een renault 5 maxi turbo die een speciale watergekoelde turbo had en dat systeem kwam wel uit de f1. De motor echter niet want dat was een gewone 4 cilinder 1527cc 8 klepper van 420 pk. Daarom konden ze ook zo veel pk’s uit die groep b rally auto’s halen want die hadden enorm sterke turbo’s die heel veel druk aan konden. Tegewoordig hebben ze restrictors. En wat die ongelukken betreft was het lancia die 2 keer dodelijk afliepen in de zelfde rally. Tour de corse 83 en 86 maar zijn nog wel meer ernstige ongelukken gebeurd toen.
Nadat Toivonen overleed was het snel over.
@ mark2
ik kom daarbij omdat ik daar verschillende docu’s over heb gezien, daarnaast heb ik eens een boek gelezen over die bolide. Of ze fanatiek meededen in het wrc weet ik niet meer maar hij bestaat wel degelijk!
en er zijn tientallen dodelijke ongelukken gebeurd met deze rallywagens dat is ook waarom deze verboden werd
en nu ik zie dat je er ook verstand van hebt is het wel schandalig dat je m’n naam verkeerd spelt ;)
Geweldige beelden (en geluiden :-P). Leuk om “vergeten” auto’s als de Citroen BX 4×4, Nissan 240RS, Mazda RX7, Porsche 911 Rally weer eens te zien. En dan die Opel Manta’s die geen moment echt rechtuit rijden… Maar qua geluidsbeleving kan er maar 1 de winnaar zijn: de Audi Quattro. Letterlijk vuurwerk :-). Maar ook de Metro 6R4… waanzinnig ook die toerenval na gas los (of lijkt dat nou maar zo?). En de Lancia’s (vooral de 037), maar ook de sissende en blazende S4 die uiteindelijk geloof ik het einde betekende van de Groep B… Jammer, maar wel begrijpelijk.
@mark2 het is idd 1.8 i.p.v. 2.0..
nog bedankt voor de aanvulling..

@RScosworth Laat maar zien die docu, ben benieuwd..
the audi fan!
let eens op bij het eerste filmpje als je nog 1:55 hebt! what a power! die audi s1 is en blijft een gave bak
Tja, dat waren nog eens tijden.
the audi fan!
let ook op hoe hij overschakelt. overweldigend gewoon!
@Bob

De ur quattro is de lange quattro, dwz het eerste model.

De quattro met de korte wielbasis is de Sport quattro. Die is later ontwikkeld om te kunnen wedijveren met de 205T16 van Peugeot. De serieuitvoering van deze auto is inderdaad bijzonder kostbaar.
Was bijna vergeten hoe goed een Metro 6R4 klonk… :-)

@ Danger, dat was geen 959 maar een 911 turbo, de 959 werd wel ontwikkeld voor Group B, net als de Ferrari 288 GTO, maar na de dood van Henri Toivennen en Sergio Cresta met hun Lancia S4 op Corsica, was het snel over met Group B. Dit ongeluk volgende namelijk op een groot ongeluk tijdens de rally van Portugal (waar het publiek het ergste was, door zo laat mogelijk weg te springen), waar een Group B auto crashte en in het publiek belande.

En idd zeer curieus om een BX 4TC in actie te zien :-)
Kan iemand me vertellen in welk filmpje, om welke tijd die BX te zien is aub? Ik heb geen tijd/zin om ze allemaal af te speuren…
@ Citrofiel,

filmpje 1, ergens tussen 5.39 en 0.00 :-)
@ Marco; Vrijwel aan het eind. Heb ik daar nou het hele filmpje voor gekeken? :| Maar oke, ik heb het gezien! En ik ben er maar wát trots op! ;)

@ pannekoek; Ik heb het niet zo op blokkerige auto’s… De jaren 80 en 90 vond ik dan ook zélfs bij Citroën qua auto’s niets.
Die Citroen was overigens een debacle.

Achterhaald 4×4 systeem en een 8-kleppen motor. De seriemodellen werden ook voor geen meter verkocht. Heb wel eens foto’s gezien van een parkeerterrein vol met die dingen.

Doen ze het tegenwoordig een stuk beter.
Die filmpjes hebben dezelfde uitwerking als drugs… verslavend en je verlangt naar meer!
@ LC: 1 van de meest beruchte crashes die bijgedragen heeft aan het verbod op Group B is deze:
http://www.youtube.com/watch?v=xokJEbfsDe0
Ik kan me herinneren dat de 037 van 0-100 onder de 4 seconden kon accelereren op gravel. Henri Toivonen reed ooit eens een rondje op het F1 circuit in Portugal met zijn Lancia en de ronde tijd die ie neerzette zou snel genoeg zijn geweest voor de 6e plek op de startgrid van de F1 race dat jaar.
En nog een mooi stukje tekst over de motor in de S4:

In 1985 the 4×4 version was re-introduced. Lancia called it the Delta S4: a Group B rally car. Lancia gave the car both a turbo and a mechanical compressor, for more power at lower revs. The engine now was 1800 cc, had 4 valves per cylinder and performed at a stunning 400 hp, or “only” 250 hp for the detuned engines used in the road cars. With such a powerful engine in a light car the rally S4 could accelerate from standstill to sixty mph in under three seconds, and the road cars in six.
This engine was probably the most complicated ever used in a rally car. The boost provided by a supercharger is roughly proportional to the engine rotation speed, while the boost provided by the turbo is roughly proportional to the square of the speed. Consequently the supercharger produces far more low-speed boost than the turbo, but the turbo beats it at high speeds. Hence the crankshaft drive wheel for the supercharger was fitted with a centrifugal clutch that disengaged drive at 4000rpm, where the turbo took over. This gave the engine plenty of low-end torque, plus the greatly increased boost of the turbo at high engine speeds. The original single turbo design was later changed for two smaller turbochargers which provided 25psi of boost at higher engine speeds, designed to spool-up at 3500rpm just as the supercharger boost was being bled-off. The inlet ports were in the centre of the head between the camshafts, and the exhaust ports were at the side of the head in the conventional position
hmm.. zou lancia met de nieuwe delta ook weer meedoen?

dit is echt sport.. geen electrische snufjes die alles op de weg houden, maar pure stuurmanskunst! en kunst is het!
Als we nu allemaal even heel hard doorsparen, het geld overmaken naar mijn giro, zal ik vanaf volgend jaar namens Team Autblog gaan rallyrijden. In ieder geval deze ziet er prachtig uit, maar is dit nu een redelijke prijs?
http://auto.marktplaats.nl/peugeot/89696723-peugeot-205-turbo-t16.html?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=9508
De ‘echte ‘quattro S1’s hadden een aluminium 5-cilinder en ik ken 1 rood exemplaar dat toendertijd op nederlands kenteken stond van een fout vriendje!
Audi had echter te weinig aluminium blokken gegoten voor Audi Motor Sport en dat vriendje heeft wel 4 keer een verzoek gehad om met zijn ‘weg’- S1 ‘ naar Ingolstadt te komen voor een gratis grote beurt ! (Zouden ze stiekum het blok eruit halen en er een getuned gietijzeren exemplaar in zetten)
De oorzaak vanhet opheffen van Groep B was het vermogen en de uiterst lichte constructie van de auto’s zelf, de aanleiding is het dodelijk ongeluk geweest van henri Toivonen met z’n Groep B Lancia Delta S4 tijdens de Tour de Corse in ’86 waarbij hij in een ravijn eindigde en z’n brandstoftank ( een rubberen zak !) scheurde en hij samen met Sergio Cresto (weet ik niet zeker) levend verbrandde ! Jean Marie Balestre (oetlul van de FIA ) verbood onmiddellijk de groep B wagens en wij konden onze R5Turbo 1 ‘aan de wilgen hangen’, de auto’s werden uit gehomologeerd. ieder groep B wagen had wel 2 Halon brandblus installaties, 1 voor de motor rruimte en 1 voor het inzittenden compartiment, deze waren echter alleen met de hand te bedienen in of buited de auto. Hieruit heeft men de conclusie getrokken dat beide rijders buiten bewustzijn waren toen de auto uitbrandde. Van de Delta S4 was alleen maar een rolkooi over !
@Michiel van den

dit is idd het filmpje.
De Ford RS200 was en is een moordmachine, was voor zover ik mij nog kan herinneren een Super Snelle wagen en werd, dacht ik, ook uit bijna alle competities geweerd daar deze veel te snel of iets dergelijks was (juist context ontgaat mij hier nu eventjes)
karaya – De BX 4×4 turbo was GEEN debacle, hij kwam alleen uit op het moment dat groep ‘B’ wagens uit gehomologeerd waren maar iedereen zag de BX met angst en beven tegemoet omdat ie een snelle motor en een goed onderstel had (2,1 liter en 200 pk STANDAARD), de Ford RS 200 -ook een laatkomer- had relatief veel kinderziektes, ik weet me nog te herinneren dat een BX 4×4 werd ingezet in een Franse lokale rallye en dat het ding gewoon indruk maakte voor een debutant
Ze werden overigens bij Heuliez gebouwd – als ik me niet vergis en er is inderdaad een foto waar je een honderd + stuks op een parkeerterrein ziet staan die niet meer te verkopen waren. De meeste zijn voor de rallyecross gebruikt en het ijsracen
Ik kan me nog erg goed herinneren dat die RS200 als 00-auto ingezet werd bij de Tulpenrally rond Barneveld.
De groep B was toen net gestopt en ik stond als klein jochie langs de kant van het parcours te juichen voor John Bosch in zijn Rothmans Audi Quattro.

Die ’00’ RS200 was een erg indrukwekkende wagen, al reed hij niet voluit mee in de competitie…
Jan-Jaap-Karel-Kees
@ Citrofiel
Bob zit er een beetje naast. Volgens de Engelse Urquattro club zijn er bijna 11500 quattro’s gemaakt, dat is het hoekige model. Van de Sport quattro zijn er een stuk minder gemaakt, dat zijn er wel een paar honderd.
hmm, geen bmw-fanboys te horen hier :p


jammer genoeg ben ik te jong om dit live meegemaakt te hebben
Mischien moet de fia toch maar weer eens gaan na denken om de rally sport weer wilder te maken net als vroeger. Wrc’s zijn wel spectaculair maar niet verglijkbaar met vroeger de groep B. Er zouden dan ook meer constructeurs mee doen want dan wordt het veel interesanter voor ze. Ik denk dat de veiligheid nu veel beter is. Dan kun je ook met auto’s rijden van maximaal 500 pk. Die lancia delta S4 had bijvoorbeeld de benzine tank onder de stoel van de bestuurder en was helemaal niet beschermd. Daarom vloog de auto van toivonen ook meteen in brand. Kan me herinneren dat makinnen ook een keer met zijn lancer evo groep A in de tour de corse ravijn in is gereden en echt tientallen meters naar beneden. Auto was wel helemaal afgeschreven maar makinnen zelf had alleen wat blauwe plekken.
@desjonnies

Je bent abuis.

De motor was een amechtige 8 klepper terwijl alle teams vier kleppen per cylinder hadden, bovendien lag de motor voor de vooras. Het 4×4 systeem was compleet achterhaald en de auto was te zwaar.

Met angst en beven? Lachen, die paar keer dat ze mee reden konden ze de snelste groep A auto’s niet eens bijhouden. Overigens kan ik het zo voor je naslaan, ik heb de Rallye & Races jaarboeken van de groep B periode.

De BX was een flop, met de hoofdletter F.
Ah, genieten, puur genieten! Toch blijft één fenomeen me al tijden bezig houden wat rallyrijden betreft: soms zie je een soort snorkel bovenop de zijkant van rally-auto’s zitten, onder andere bij de Celica in de Safari Rally, zoals hier http://en.wikipedia.org/wiki/Image:St185-safari-93.jpg

Ook in de Desert levels in Sega Rally Championship 2 zie je die dingen veel opduiken. Heeft iemand enig idee waarom die erop zitten, wat voor doel ze hebben? Ik vermoed zelf dat het te maken heeft met het uitlaatsysteem (aangezien deze van / naar de motor loopt) van de auto’s, maar ik zou ook niet precies weten waarom. Iemand?
Die snorkel hebben ze voor schone lucht en dergelijks. Hij zit iets hoger omdat ze daar wat minder last hebben van stof EN omdat ze zoals in deze foto laten zien toch door een beetje meer water heenrijden dan normaal gesproken .. water in je luchtinlaat is niet een goed idee.
Hier 1 van de S1 quattro’s in “partikulier” bezit.
Geluid aan:

http://www.youtube.com/watch?v=hg7LDUMmB1A

http://www.youtube.com/watch?v=dUAyjGnsbUw
@ Karaya; In dat geval ben je een hoofdletter vergeten! ;)
@ Bob: ok, daar had ik eerder ook wel eens aan zitten denken. Alleen: de luchthapper zit aan de achterzijde van die snorkel, komt er dan nog wel voldoende lucht binnen? Luchtstroming is voor mij als échte alpha misschien net iets te natuurkundig om dat te snappen. En betekent dit ook dat ze de boel aan de voorkant dicht hebben gemaakt?
@Citrofiel

Dat wilde ik je besparen. ;)
De happer bovenop het dak is voor lucht naar de inzittenden. Het luchtfilter krijgt gewoon de lucht via de pijp boven het dak. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld bij deze Cayenne http://www.seriouswheels.com/2007/2007-Porsche-Cayenne-S-Transsyberia-Front-Angle-Stones-1920×1440.htm

Alle electrische delen onder de motorkap krijgen dus een extra behandeling om ze iets minder kwetsbaar tegen water te laten zijn. Soms is dat eigenlijk een hele simpele oplossing. Als je wat aan offroaden doet dan moet je daar rekening mee houden (en dat is soms het verschil tussen een wannabe SUV en een echte)
@pannekoek …. die BX Group B was trouwens wel errrug lelijk ;)
Karaya – je hebt gelijk over die BX, gisteren de folder van dat monster op zolder gezocht en niet gevonden toen een ouwe maat uit het verleden gebeld die toen veel met Peugeot 205 T16’s deed en hij vertelde het volgende :
Die BX was standaard inderdaad ongeveer 200 pk, maar dat was de instappprijs voor de amateurs, je kon van Citroen paketten om em te tunen.
Verder vertelde hij me dat onder de PSA regie 205 onderdelen en kennis aan Citroen beschikbaar werd gesteld en (wat in m’n achterhoofd zat) de evolution BX een 380 pk had !
het zelfde gold voor de Metro 6R4, de ‘clubman’was de standaard amateur versie met 220 pk’s
En de motor van de Metro 6R4 eindigde ook nog in de Jaguar XJ 220. `
Vraagje, wat voor auto is dat eigenlijk in het 1e filmpje bij ongeveer 2:56? De voorkant heeft wel iets weg van een Noble vind ik zelfs!
Dat is/was de Ford RS200
@RScosworth

Sorry maar ik ben van mening dat jeje huiswerk even opnieuw mag gaan doen…

Aangaande de motor:

Geen V6 geen 2.0 maar een 1.8 liter (1775 cc), zal je even de complete gegevens voorschotelen:

Type: XU8T
Capacity: 1775 cc, 16v
Bore x stroke: 83 x 82 mm
Compression: 7:1
Power 430-450 bhp DIN at 7500 rpm
Torque 490 Nm at 5500 rpm
Turbo KKK turbocompresor / Garret 2.5+ bar

Chassis:

Tubular space frame
Glass fibre body

Transmission:

Gear box Manual, 5-speed
4WD (front – rear) 34% – 66%

Brakes
Front & rear Vented discs

Dimensions
Wheelbase 2540 mm
l/w/h 3825/1700/1353 mm
Weight 980kg
Fuel tank capacity 110 litres
Wheels front 210/59/R15
Wheels rear 250/59/R15

Performance
0-100 km/h 2.9sec
Topspeed 220 km/h with max. fuel

Er is NOOIT iemand dodelijk verongelukt met een 205T16 Evo 1 of 2, alleen Ari Vatanen heeft een angstig ongeluk gehad met de fase 1, maar verder niks aan over gehouden….

Ik lees meestal mee hier, maar wil toch even dit rechtzetten.
Het ongeluk heeft Ari echter wel ruim een jaar van herstellen gekost. het was dus een bijna dodelijk ongeluk, die hem overigens in Argentinië overkwam. Twee directe aanleidingen voor het bannen van Groep B was het ongeluk van Santos in Portugal en Toivonen in Corsica. Maar dit waren zeker niet de enigste ongelukken met fatale gevolgen.

Overigens hier een andere video van mij, puur gericht op dat het laatste jaar van de Groep B auto´s: http://www.youtube.com/watch?v=XrJGPda5uGE

Voor meer Groep B, klik op mijn naam.
Voor de (iets rijkere) liefhebber: het summum van GROUP B rally te koop:
http://www.carclassic.com/stock.asp?Ref=AF62&Lang=en
Aan de koper: mijn insentive voor deze tip is een weekendje cruisen mag ik hopen !
@ RScosworth

De 205t16 was een 1800cc en geen V6. Er bestaat wel een 205 met een 2.5 V6(heet ook niet t16), maar dat is een samenwerking tussen peugeot, ford en subaru met een 2.5 v6 motor van opel(calibra) getuned door cosworth. De 205 KFV6 wagen werd ingezet in Engelse rally’s, de motor komt uit een opel calibra die in 1996 de duitse ITC series won.
Wow… wat gaaf en wat ging dat ongelooflijk hard zeg. Al slingerend na een jump of bocht op centimeters langs het (imho stupide levensmoeie) publiek heen. Ik kan me voorstellen dat al die mensen zo dicht langs het parcours de rit nog 3x moeilijker en angstwekkender maakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).