Google Maps 3D straatbeelden!

Auteur: , 73 Reacties

Google heerst! En Google Maps/Earth heerst nog zwaarder. Het is een echte alleskunner. Je kunt je vakantielokatie alvast verkennen, je kunt het gebruiken als routeplanner en nu kun je in Amerika ook het straatbeeld in 3D bekijken! Wanneer we het in Nederland kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar de technologie is erg cool.

De “StreetView”-feature is gisteren onthuld en laat gebruikers kijken naar 3D beelden van San Francisco, New York, Denver, Miami en Las Vegas. Ook Microsoft is sinds deze week begonnen met het aanbieden van dit soort beelden (birds view) en het potentieel is enorm. Het wachten is dan ook op de automotive branche die Google Earth gaat embedden in auto’s (Volkswagen?).

Klik hier voor een voorbeeld (even inzoomen en op een straat klikken).

Dit kan tevens de start zijn van nieuwe virtuele spot-praktijken!
Zelfs mensen worden gespot ;)

New York Broadway 34th73 reacties

BRABUS CLS ROCKET
klinkt niet verkeerd maar om nou mensen te gaan spotten :P
leuk als je geen gps hebt
je kan dan eens kijken als je op reis gaat of zo
-edit: nutteloze bijdrage-
hier in nederland rijden ook al tijden van die langzaam rijdende auto’tjes, met zo’n camera erop die steeds rondjes draait
Je ziet maar 1 foto per straat? Kan je er niet doorheen rijden? Op de echte versie hoop ik toch wel…?
@RA999: is dat zo? Iemand enig idee wanneer we die online kunnen bekijken?
The potential for advertising in 3-D map applications, especially in industries like tourism and real estate, seems lucrative, but Google (nasdaq: GOOG – news – people ) and Microsoft haven’t said whether they plan to introduce new types of ads, such as virtual billboards or highlighted storefronts.

But it’s coming. “We view location-targeted ads as a very large business opportunity,” says John Hanke, director of Google Earth and Google Maps. “It will have a broad, uplifting affect on this industry, and you’re going to see aggressive investments in the base maps themselves.”

How big an investment? Google won’t disclose how many employees, and what type of cameras were used to create the images in Street View, which was made in conjunction with imaging technology partner Immersive Media.

Whatever the cost, companies like Google and Microsoft feel that in order to be competitive, they must continue to one-up each other’s maps with new features. The potential pay off: part of the $11 billion that marketers are predicted to spend on local ads by 2011.


Via http://www.forbes.com/2007/05/29/google-map-3d-tech-cx_rr_0529google.html?partner=technology_newsletter
@RA999 Bedoel je die Ford ka’s ? Die brengen inderdaad elke straat in beeld, maar dat doen ze al een tijdje. Helaas geen idee van wie die Ka’s zijn.
Never mind wat ik net zei, wat een onzin kan ik toch vertellen… :? :P
@RA999

Idd ik zag er gister nog één rijden. Zo´n gele Opel Corsa.
@Lagonda
ja die!
Mijn eerste reactie was wel heel erg onzin zeg… Maar oke, dit lijkt me leuk voor een computer(race)spel. In echt bestaande en heel gedetailleerde omgevingen racen/schieten enzo… :D Het komt er vast nog wel eens van…
@ Citrofiel Zie Grand Theft Auto IV ;)
Wauw, je kunt dus ook met heel kleine stukjes bewegen, zodat je een soort van door die straat loopt… :D Dit is wel heel vet zeg!!! Daarnet lukte dat niet, hij bleef hangen op één straat. (slaat mijn eerste reactie mss toch ergens op)
haha wie de eerste auto spot :P
@RA999 en Lagonda

Ze zijn in ieder geval niet van Google. Het is van een van de ministeries. Het meest logische lijkt mij verkeer en waterstaat, maar dat weet ik niet zeker.
@ Benny1; Maar dat is maar een klein stukje, en van één tijdsbeeld. Het lijkt me fantastisch om een spel op Internet of zo te hebben (betaald moet dan wel) waarbij je overal IN DE HELE WERELD kan lopen en rijden en zo… En dat het constant bijgehouden wordt met alle nieuwe gebouwen, producten en vooral auto’s, maar ook klassiekers mogen er van mij wel in. Gewoon alles wat er bestaat in dat spel! Ik kan nog wel heel lang doorgaan met fantaseren, maar voordat dit werkelijkheid is……. *zucht*
uhm, wil niet weten hoeveel geheugen een kaarten systeem als dit op het niveau Benelux zal vreten, laat staan op europa niveau.

Volkswagen (ik dacht zelf ook BMW) zal toch aardig moeten investeren in aardig opslagsystemen, maar ook computersnelheid.

En nu maar hopen dat de prijzen ook niet schrikbarend zullen zijn!!
Toekomstmuziek !!??!!
zulke auto’s zijn het

ze zijn van Cyclomedia
http://www.cyclomedia.nl/index.php?lang=nl
Zie je nou wel. Ben ik toch niet gek. Alleen werken ze dus VOOR de overheid en zijn ze niet VAN de overheid. ;)
je kan een abonnement nemen op hun foto dienst en dan kan je hun foto’s bekijken, dus Google kan die foto’s ook kopen en die dan in Google Earth stoppen…
Als het goed is is Amsterdam al in 3d te bewonderen.

@jpoers: draadloos breedband anyone? UMTS? Galileo? ;)
@ Rick dos; Toch niet… Of bij mij niet iig. Of zou het, zoals er staat, alleen via Google Earth zijn? Maar er staat ook “Amsterdam is nu online nog zo plat als een dubbeltje, maar dat wordt binnenkort anders.” Er staat geen datum, dus mss moeten we nog even wachten…
Klopt, maar e.e.a. bestaat al wel minimaal 15 jaar. Natuurlijk met andere resoluties en tragere computer. Bij Gemeente(werken) Rotterdam het ik indertijd er nog mee gewerkt. Was makkelijk , hoefde je niet voor situatie veel minder naar buiten.

Indertijd reden ze met een lage Citroen (ik dacht een CX) zodat ze met de auto zelf niet op de fisheye-lens foto’s kwamen. Daarom tegenwoordig de Kaatjes en Corsa’s

In die tijd was het ook niet zo commercieel als Cyclomedia het e.e.a. tegenwoordig doet. Volgens mij was het wel de voorganger van Cyclomedia en indertijd gelieerd aan TU Delft.

Verhaal toen was dat het een heel duur systeem was en dat je een abonnement kon nemen. En laat Google nu net een club zijn met een hoop centjes.
@ thelis; Nou, die Kaatjes en Corsa’s (en CX vast ook) komen dus mooi wel op de foto’s! Zie http://www.cyclomedia.nl/page.php?id=193 en klik op een voorbeeld en klik dan op het onderste deel van de foto (ingedrukt houden) zodat het beeld naar beneden beweegt. Daar zie je gewoon de motorkap en een deel van het dak van de Corsa…
@Citrofiel

Het is idd alleen via Google Earth. Tenminste wat ik begrijp.

Nee, maar als je het begeleidend filmpje bekijkt dan heeft ze het over “vanaf volgende week”. Artikel is van 16-5 dus dat zou betekenen rond 23-5…
@ Rick dos; Laat ik nou Google Earth hebben! Ik heb even gekeken, maar Amsterdam is niet 3D… Mss een andere mode nodig (ik ken Google Earth en zijn mogelijkheden slecht) of ik moet het updaten? Of het is er gewoon niet! :D
En dat vraag je aan mij? De ene persoon in deze hele wereld die het al knap vindt dat ie met het handje de wereldbol kan laten bewegen in Google Earth! ;) :P :D
Ik vind het anders een zorgwekkende ontwikkeling. De groei en de mogelijkheden van Google ruiken niet meer maar beginnen al te stinken naar ‘Big Brother is watching you’. Allerhande gespuis kan binnenkort online zien hoe mijn voordeur er uitziet. Nee dank u. En al mijn bewegingen op het internet worden dalijk ook gevolgd. …. voor klant gerichte advertising …. jaja dank je de koekoek. En als je dan 1x een typfout maakt, ligt die **se raket in je achtertuin. (vul zelf maar een land in) Nee dit zijn geen ontwikkelingen om naar uit te kijken.
@ Rick dos; Als dat al moeilijk voor je is ;) , dan moet ik concluderen dat Autoblog heel gebruikersvriendelijk is! Van forums (wat dit een soort is) weet jij weer meer van af, ik weet bijvoorbeeld niet hoe je een link in een woord plaatst, zoals jij deed bij: “Als het goed is is Amsterdam al in 3d te bewonderen.”
Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan autospotting! Ik heb net de eerste Phantom gespot op de hoek van 61th Street en 5th Avenue in New York ;-)
@Citrofiel: dat linkje had ik gefixt omdat ie anders niet werkte ;)
@Boxster: link?
@autoblogger

De link zoals die op dat moment in het venster staat, brengt me bij het kopieren en plakken in een nieuw venster, terug op het startpunt in New York. Moet even kijken of er een andere manier is. En anders gewoon naar de hoek van 61th Street en 5th Avenue, met je rug naar Central Park. Daar zit een heeeel duur restaurant met bovenin het duurste penthouse ter wereld, heb ik daar in een blad gelezen. Iets van 21 miljoen dollar ofzo. Ik kan er een paar miljoen naast zitten ;-)
@Boxster: die lichtbruine roller? volgens mij zie ik em…
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=new+york+new+york&ie=UTF8&om=1&layer=c&cbll=40.76533,-73.971654&ll=40.769199,-73.969896&spn=0.010206,0.020084&z=16&cbp=1,284.912158360129,0.5,0

Rechtsbovenin de kaart staat een button “link to this page”, die is wel handig ;)
@Citrofiel en Autoblogger

ROFLOL! :) En ik maar denken dat het een nieuwe feature was hier op Autoblog! :lol:

Bedankt trouwens autoblogger. :D
Rolls? waar?
Kijk ook op eens een bekende huizensite, daar worden die cyclomedia foto’s gebruikt om het straatbeeld van de aangeboden woningen te tonen.
sorry: – eens op –
ja, zo kan’t ook ;)
er staat trouwens ook nog een Maybach voor de Rolls…
Zie ik gewoon de Maybach die ervoor staat over het hoofd…
’t is ook al laat Boxster…
en hiero staat die Maybach
Het is inderdaad laat, die Lincolns beginnen op Rollers te lijken ;)

Anyway, de links werken! Leuk hotel…
Het lijkt nog niet helemaal te functioneren, het heeft een soort cache waardoor je vaak een vorig beeld krijgt terwijl je alweer 60 blocks verderop wil kijken..
Filmpje amsterdam in 3D
http://www.youtube.com/watch?v=C9q666wf8xg&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Emarketingfacts%2Enl%2Fberichten%2F20070516%5Famsterdam%5F3d%5Fop%5Fgoogle%5Fearth%2F

bekende gebouwen zijn al nagemaakt de rest is grijs
verwijder je versie van google earth die je nu hebt via
start-configuratie-software-google earth ( verwijderen )
en installeer dan deze : http://earth.google.com/download-earth.html
-edit: lees de andere reacties ook even-
landend vliegtuig … loop/rij/beweeg maar richting noorden over de S Las Vegas Blvd (vanaf hoek E Sunset Rd)

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=las+vegas&ie=UTF8&ll=36.076922,-115.174398&spn=0.028373,0.045748&z=15&om=1&layer=c&cbll=36.071634,-115.172322
@ Citrofiel, in het berichtje staat dat er nog maar een paar Amerikaanse steden zijn waar deze 3-D weergave werkt. Ze zullen het vast langzamerhand uitbreiden, eerst in Amerika waarschijnlijk. Het lijkt me iig erg arbeidsintensief om alle straten ter wereld erop te krijgen. En wat nu als er verbouwd wordt? Kun je nog een x-tje door zo’n straat gaan rijden: houd dat maar eens bij. Wel erg vet hoor, alsof je echt door de straat rijdt/loopt.
@ jerro; Nee, die bedoelen ze niet….
@ Lebastille; Zeker is het arbeidsintensief, maar wel leuk! Gewoon net zoals nu altijd maar van die autootjes met camera’s rond laten rijden, dan komen veranderingen er vanzelf op.
@ Didier; Ik ben nog niet helemaal wakker merk ik. Ik las: Lachend vliegtuig… :?
Ik zie het op korte termijn niet gebeuren. Stel ik koop de Benelux, hoeveel foto’s worden dat en hoeveel geheugen gaat dat innemen. En dan zijn er nog de legal issues. Ik zie de claims al liggen van mensen die vinden dat er teveel van hen te zien is of bedrijven die verhuist zijn en nu door dit klanten mislopen.
Neemt niet weg dat ik het wel absoluut briljant vind. Ik heb hier een goeie twee jaar geleden al over gelezen en er word inderdaad al een goed anderhalf jaar in Europa gefotografeerd, maar dit gebeurt allemaal door particuliere bedrijven die dit vervolgens doorverkopen aan een geintereseerd bedrijf of aan bijvoorbeeld de overheid. De hoge resolutie sattaliet foto’s van Nederland worden ook niet door Google gemaakt maar door een bedrijf in Nederland.

Ach ik ben blij met TomTom op m’n telefoon, ik zie welliswaar alleen maar van die mooie gele streepjes door een lichtgroen of rood achtergrondje lopen, maar die zwoele stem weet me toch iedere keer maar mooi daar te brengen waar ik zijn moet.
op http://www.funda.nl kun je ook al heel veel straatbeelden 3D zien, erg leuk.

de technologie van tegenwoordig….
Rick dos schrijft,
30 May 2007 om 21:53 : Zie je nou wel. Ben ik toch niet gek.

Niet van die voorbarige conclusies trekken, he, Rick?
Je moet dit niet zien als een database met video en foto’s die in je tomtom / google naviapparaatje gaat komen. Deze zullen waarschijnlijk aan de hand van de fotografie en informatie uit de ruimtelijke ordening real time 3d informatie gaan opbouwen, net als google earth dat met amsterdam en grote amerikaanse steden doet. Dit kost alleen maar veel rekenwerk en het wachten is dus op navigatieunits met genoeg rekenkracht en grafische capaciteit om dit realtime te doen.

Sony en Panasonic hebben dit in japan 2 jaar geleden al eens gelanceerd
http://scr3.golem.de/screenshots/0406/sony/image_12.jpg

http://scr3.golem.de/?d=0406/sony&a=31703
Attentie!

Online beelden mogen niet! je ivm privacy schending. Want anders kunnen terroristen bijvoorbeeld bush of paris hilton volgen en zo hun vermoorden of wat voor gekke ideeen ze dan ook hebben. ik vind het een leuke optie, maar die mensen??
-edit: nutteloze bijdrage-
geschift is dit
Als je het over de duivel hebt….
Ik had nog nooit zo’n wagentje met camera gezien, zie ik er vandaag opeens een rijden (in Utrecht). Het zal wel komen doordat ik nu weet wat het is/het me nu opvalt, maar toch…

@ autoblogger; Haha, hoe hij ook echt tegen dat speedlimit-bord pist! :D
Check, ik zag gisteren ook zo’n cyclomedia auto rijden.
Wel irritant overigens, dat ding stopt om de 10 meter…

PS: volgens mij sta ik op de foto ;)
kees van der heuvel
straks kan je nog bij iemand in zn huisje kijken
dan zie je hoe je vriendin (of vriend) vreemd gaat
Je kunt nú al in 3D kijken by google maps!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).