LTC laat Prius 1 op 53 rijden

Auteur: , 45 Reacties

De afkorting LTC staat voor Lithium Technology Corporation. Dit is een wereldwijde leverancier van oplaadbare stroomvoorzieningen. Als showcase voor hun technologie namen zij een standaard Toyota Prius en lieten daar hun know how op los. Het doel was om Prius nog zuiniger te maken. Het resultaat mag er zijn, want waar een standaard Prius zo'n 1 op 23 rijdt, rijdt de door LTC aangepaste Prius 1 op 53!

Om dit te bereiken werden de standaard NiMH accu’s vervangen door een nieuwe type Lithium accu’s (LiFePO4 om precies te zijn). Daarbij worden de accu’s in een standaard Prius opgeladen door de brandstofmotor en de energie die vrijkomt bij het remmen, maar de Prius van LTC kan ook aan het stopcontact worden gehangen. Over het kostenplaatje van de ingreep houdt LTC de lippen nog even stijf op elkaar, maar het is absoluut een goede ontwikkeling.

Het volledige persbericht voor de techneuten onder ons:

Press Release: Breakthrough Technology Drives the World Forward

Lithium Technology Corporation Demonstrates Power Solutions Leadership

PLYMOUTH MEETING, Pa. (BUSINESS WIRE) Lithium Technology Corporation (“LTC”) (OTC: LTHU) hosted yesterday an exposition of the Companys breadth of power solutions and unveiled a retrofitted Toyota Prius, with plug-in capabilities allowing for 125+ miles per gallon fuel efficiency, which is powered by the Company’s unique battery technology. The battery for the Prius utilizes LTC’s new product line of lithium iron phosphate (LiFePO4) cells, the largest cells of their kind in the world, which are considered to be the technology of choice for the American car manufacturers.

“We are delighted to demonstrate and deliver the technology that the automotive industry has been searching for today,” commented Dr. Klaus Brandt, chief executive officer of LTC. “While others have estimated up to a year to deliver the technology, we are proud to show the world that we have the technology and are committed to making hybrid, plug-in hybrid and electric vehicles a reality for all consumers in the safest way.”

The 7 kWh battery comprised of 63 of LTC’s iron phosphate cells has achieved 125+ MPG. LTC’s large format technology allows for more reliable battery systems with a significantly lower number of cells. The battery management system (BMS) is more precise monitoring fewer cells, keeping them in balance for best performance and preventing damage to the battery due to over voltage, under voltage, over temperature and short circuit.

From our highways, to the depths of the ocean and up into space, LTC is powering the world in extraordinary ways. Key partners and customers joined in the event to demonstrate a range of vehicles from the automotive and military markets. Phoenix International representatives were on hand with one of the xBot Remote Operated Vehicles used on to explore the RMS TITANIC. The batteries powering the vehicles are amongst the safest lithium-ion batteries in the world for their energy density

“We are proud of our strategic partnerships which continue to afford us the opportunity to explore and develop new technologies and to break new ground,” remarks Brandt. “Through partners including Phoenix International, Penn State, Phostech and University of Delph, we have made great strides in the military and automotive markets.’

Covering the event were representatives from the Associated Press and the BBC, which later broadcasted parts of the event on their American and global networks. LTC will present at the Wall Street Analyst Forum this morning at 9am.

LTC, a global provider of large lithium-ion rechargeable power solutions has focused solely on the development and production of large format lithium-ion batteries for more than twenty years. The Company manufactures a range of cells with two different types of chemistries. Both chemistries coupled with the company’s innovative end-to-end manufacturing processes and proprietary design and assembly techniques, allow LTC to provide large high performance cells unmatched by any other product.

About Lithium Technology Corporation:

Lithium Technology Corporation (LTC) is a global provider of large format rechargeable power solutions for diverse applications, and offers the largest lithium-ion cells with the highest power of any standard commercial lithium ion cell produced in the western hemisphere. With more than 20 years of experience, LTC leverages its extensive expertise in high power and large battery assemblies to commercialize advanced lithium batteries as a new power source in the military and national security systems, transportation and stationary power markets.

LTC manufactures the GAIA product line of large, high power hermetically sealed rechargeable lithium-ion cells and batteries. The Company’s product portfolio includes large cells and batteries from 10 times the capacity of a standard laptop computer battery to 100,000 times greater. LTC manufactures a variety of standard cells that are assembled into custom large batteries complete with electronics (battery management systems) and electronics to communicate with other components of the system for performance monitoring.

LTC headquarters are located in Plymouth Meeting, PA and R&D in Nordhausen, Germany. LTC sales for the U.S. and European markets are managed out of each of the offices. For more information about LTC,its technology and products, please visit www.lithiumtech.com45 reacties

Zo, dat zijn pas ontwikkelingen. Levert het ook een hoger vermogen of gewoon langer? Dat vis ik zo niet uit de tekst.
En wat is de acceleratie en de topsnelheid dan?!? zeker een langzame bak..
1:53 onder welke omstandigheden?
Waarschijnlijk onder gewichtloosheid, in een vacuum, waarbij de uitlaatgassen direct weer het motorblok werden ingedreven
@ Jan: Wind mee, heuvel af met een zeil en mast op het dak ;)
Ja dat is dus mooi een vertekend verbuikscijfer. Ze rekkenen immers de energie die ze er via het stopcontact instoppen niet mee. En om deze energie op te wekken zijn ook gewoon fossiele brandstoffen verbruikt.
Die VW deed toch 1 op 100 ?
Doe mij die maar dan.
@zweedse chef: Als je de Lupo 3L bedoelt, die gebruikt 3 liter op 100 km…
Oh sorry, je bedoelt de 1L concept, maar daar kunnen maar 2 mensen in en dan heb je nog geen luxe ook.
Leuk & veilig auto’s die nauwelijks of geen lawaai maken, NOT
Gek op Wielen
Het is een goede prestatie, maar het is af te vragen in hoeverre dit reëel is m.b.t. de omstandigheden van de test. Indien dit verbruik gerealiseerd is onder normale omstandigheden en bij een ‘gecombineerd verbruik’ is dit een zeer grote stap richting een betere versie van de Hybride auto’s.
Een andere vraag is natuurlijk wat die speciale ‘batterijen’ qua ontwikkeling en aanschaf kosten?
dat wordt dus 1:30 onder normale omstandigheden wel netjes alleen zouden ze nu eens inzichtelijk moeten maken hoe schadelijk het is om al die batterijen te produceren ed. en dat moet dan vergeleken worden met moderne benzine /diesel vergelijkwaar
de eerste tuner die een auto zuiniger maakt? ;)
Héhé, ‘ecotuning’, is weer eens iets anders.
Zitten er ook stille banden onder?
“alleen zouden ze nu eens inzichtelijk moeten maken hoe schadelijk het is om al die batterijen te produceren ed. en dat moet dan vergeleken worden met moderne benzine /diesel vergelijkwaar

Ach er zijn zó veel factoren dat die vergelijking zo goed als ondoenbaar is. Zo doet de Prius ook zijn hele levensduur met dezelfde remblokken, omdat hij bijna altijd op generator remt, zonder de gewone remmen te gebruiken.

Als je weet dat er bij het remmen veel fijn stof vrijkomt van de remblokken, is dat ook een serieuze verbetering voor het milieu.
leuk hoor, maar zitten er nou nog nadelen bij?

is het co2 in de lucht wel de oorzaak van de opwarming?
@ tdj
Maar in ‘onze’ verbruikscijfers rekenen we toch ook niet de energie mee, die nodig was voor de raffinaderijen?

Ach, het zal best een beetje vertekend zijn/in het voordeel van de fabrikant, maar laten we zeggen dat 1:45 mogelijk is, dan is dan natuurlijk een puik cijfer. Kwestie van tijd voor het gemeengoed is.

En ja, de vraag blijft inderdaad hoeveel energie er nodig is voor het produceren (en later ontmantelen) van de accu’s.
@ Jochem

wat boeit dat? Als je de tekst een beetje snapt.. het gaat er dus bij dit project om zuinigheid, 1op53 is echt niet verkeerd, dan zal de topsnelheid ook niet boeien, want anders hadden ze er wel een benzinemotor ingestopt. :D
@luc

neem er dan meer eens de chemie boeken bij, c02 zorgt wel degelijk voor opwarming van de aarde. Als je dat na al die tijd nog niet inziet is het maar triestig.
Gek op Wielen
Renjie…

Bij mijn weten zit de benzinemotor er nog steeds in, of lees ik ergens overheen dat ze die eruit gehaald hebben?
@ Gek op Wielen

volgens mij zit hij er nog steeds in, maar ik bedoel enkel de benzinemotor. Dus geen hybride.
@SugarFree
Dat is omdat we die energie ook niet direct verbuiken. Ik heb het ook niet ook niet over de energie die nodig is geweest om de steenkool te verwerken etc.

Electriciteit is slechts een transportmiddel, dus de brandstof die we normaal in onze cylinders verbranden wordt dan in een electriciteitscentrale verstookt! Deze energie ( plus de uitstoot) wordt totaal niet meegerekend terwijl dit net zo goed meetelt.
De vraag is idd. of dit eigenlijk wat bijdraagt tot een verbetering van het milieu.

Voor wie het interesseert, hier even het waarom van die vraag:

Hier op aarde krijgen we constant energie toegevoerd door de zon. Een deel wordt teruggekaatst, een deel teruggezonden als warmte (infrarood), een deel blijft hier van die warmte (= broeikaseffect) en een deel wordt opgeslagen (vooral door planten). Wij mensen zijn sinds de uitvinding van het vuur bezig de opgeslagen energie in de aarde weer in de lucht te brengen. In het begin maakte dit niet veel uit, omdat dit maar op kleine schaal was en de planten en oceanen (nemen CO2 op) maakten dit wel weer goed. Tegenwoordig kunnen ze echter niet meer mee, waardoor we een extra broeikaseffect creëren met de gekende gevolgen vandien.

De echte oplossing is dus niet zozeer het beperken van CO2 uitstoot, maar het verminderen van het verbruiken van in de aarde opgeslagen energie. Dit kan door de energie elders vandaan te halen, vb zonne-energie, windenergie, …

Batterijen en elektriciteit zijn dus pas echt een oplossing als ze gemaakt worden met niet in de aarde opgeslagen energie.
Vraag is of dit hier wel het geval is. Niettemim kan de techniek nuttig zijn eenmaal men die batterijen en elektriciteit op een ecologisch verantwoorde manier creëert.
En dat moet uiteraard sinds de ‘ontdekking’ van het vuur zijn. ;)
@bradley

neem er dan maar eens de chemie boeken bij, opwarming van de Aarde zorgt wel degelijk voor een verhoging van de CO2. Als je dat na al die tijd nog niet inziet is het maar triestig.
@Thibaut, sorry but we’ve found a hole in your theory…

Het opslaan van energie in de aardegebeurt idd door planten, die opslag vind plaats door een laagenergetische koolstofbindingen (CO2) om te zetten in hoogenergetische koolstofbindingen (biomassa). Dat laatste delven wij nu weer op als kolen en olie. Waarbij wij de energie weer verkrijgen door het omgekeerde proces.

Waneer er wordt gesproken wordt over beperken van CO2 uitstoot wordt er natuurlijk gesproken over ‘in de aarde opgeslagen energie’. Maar je kunt de CO2 uitstoot ook omzeilen door de CO2 af te vangen en de energie in batterijen op te slaan.
Zodoende het je ‘in de aarde opgeslagen energie’ gebruikt zonder bij te dragen aan het broeikaseffect.

“Dragen deze betere batterijen bij aan de verbetering van het milieu” is een vraag die kort te beantwoorden is. JA, want er wordt minder benzine verbruikt (aangenomen dat de accu’s zelf niet een meer vervuilende levenscyclus hebben dan de oude accu’s)
@Vincent#1: Hoe wil je deze Co2 in het geval van een auto dan opslaan?
@Vincent#

Feit blijft, zelfs al van je de CO2 op en herbruik je die enz. (niks is 100% effectief, altijd verlies aan warmte), je haalt energie uit de grond die daar langzaam in opgeslagen is geworden, maar je steekt geen energie meer in de grond. We pompen dus extra energie de atmosfeer in, of dat nu CO2 is of niet. En dat terwijl er constant energie op de aarde toekomt. Waarom die dan niet gebruiken?
Andere oplossing is uiteraard een manier vinden om van onze energie af te raken. Terug in de grond of lozen in de ruimte bijvoorbeeld, of beter nog, rechtstreeks in de zon, kan die terugkeren, cirkel gesloten.

Nu, minder CO2 uitstoot is alvast een stap in de goede richting, maar het pakt niet echt de kern van het probleem aan, naar mijn mening. Daarvoor niet gelaten uiteraard.
Erg leuk die hybride modellen, maar voor caravanend nederland hebben ze er niks aan, aangezien er totaal geen trekhaak leverbaar is voor de prius!

laten ze nu maar de waterstof verder ontwikkelen op de manier zoals bmw dat doet met de 7 serie, gewoon een “traditionele” verbrandingsmotor op waterstof, blijft het plezier, en hopenlijk het geluid behouden.
En niet zo’n verschikkelijke elektromotor, tis geen rolstoel
@jpoers
en als er brand is dan kun je maken dat je wegkomt want dan ontploft het hele zaakje ;)
@ Thibaut en Vincent

Strikt genomen is de enige échte duurzame energiebron de zon. Als men de tientallen miljarden euro’s die nu besteed zijn aan onderzoek naar kernfusie eens had gestoken in onderzoek naar het benutten van zonneenergie waren we al een stuk verder geweest.
Maar deze Prius is misschien wel een stap in de goede richting aangezien centraal geproduceerde elektriciteit wordt gebruikt.

Los daarvan; een groot probleem is onze lineaire economie: al groeit het met jaarlijks 2%, dat is een vervijftigvoudiging (x50!!) in 200 jaar. Dat is allesbehalve duurzaam.
Acceleratiejongens , al eens gekeken naar je verbruikscijfer bij het flink optrekken ?
Je diesel of benzinetankje vliegt er zo door.
Kan je gemakkelijk fors laten dalen door op die momenten je opgeslagen remenergie opgeslagen in een battery via een elektromotor (koppel) samen met de normale motor te laten functioneren.
O ja ,das een hybride.
Vaststelling aangaande bijna alle hybride onderwerpen:
-bijna iedereen weet niet waarover hij spreekt ,laat staan kent (de)
techniek.
-bijna niemand deed ooit de moeite met dgl. wagens te rijden.
Vaststelling aangaande de hybride techniek:
-bijna elke gerenomeerde en of gefortuneerde constructeur blaast al een paar jaar de pannen van het dat ze overmorgen met een hybride wagen voor de pinnen gaan komen ,alleen zie ik ze niet ,die hybrides.
Opmerking voor de batteryjongens :
-je batterytoestellen al eens geteld in je huishouden ,vergeet ook je laptop niet of ga je die ook op watertof laten werken.
Mijn conclusie :
Hybride autos zij het met benzine ,diesel ,waterstof of nog wat anders zijn de enige tijdelijke oplossing ,alleen ontbreekt het bij de meeste
constructeurs (uitgezonderd toyota en honda ) aan de nodige knowhow en ervaring en misshien goede wil.
En wil het nu juist dat de japanners indertijd pakken patentrechten
hebben betaald voor Europese of Amerikaanse technologie nu zelf
ALLES gepatenteerd hebben.
Toch pech ,alleen moet je het duven toegeven.

Een hybride auto technieker.
@ jpoers

“Erg leuk die hybride modellen, maar voor caravanend nederland hebben ze er niks aan, aangezien er totaal geen trekhaak leverbaar is voor de prius!”

Al eens gehoord van de Lexus RX 400h…da’s ’n hybride die weldegelijk leverbaar is met trekhaak.
Ook de GS 450h is leverbaar met trekhaak.
Een caravan trekken gaat met ’n hybride veel makkelijker aangezien je bij stationair maximum koppel hebt.
Aangezien je er in je 1e zin meervoud van hybride gaat ben ik er vanuit gegaan dat je ’t niet alleen over de prius hebt ;)
ik snap dat niet he…bericht dat een auto 1 op 53 loopt…en 1 van de eerste dingen wat ik in de reacties lees is, en de acceleratietijden dan, zal wel een langzame bak zijn :? laat precies hoever jullie kijken. ga lekker een ferrari topic aanklikken ofzo
Ach de Prius trekt in 10.9 seconden naar 100, sneller dan bv. een Golf V 1.9TDI. En vermits je dankzij de variabele overbrenging altijd het volledige vermogen beschikbaar hebt, kan je onder alle omstandigheden perfect mee in het verkeer..
@ JOCHEM, @ VR6 RIJDER, @ LUCHTLOPER
Wat zijn jullie toch verschrikkelijk achterdochtig en conservatief.

So what electro-motor, je mag/kan toch niet meer dan 80 of 100 km per uur rijden.

Waterstof is een valse hype. Waterstof produceert geen energie. Waterstof is niet meer dan een energiedrager.
Laat jullie aub geen zand in de ogen strooien.
Iemand op dit forum ooit gehoord van PHEV?
SuperWouter21
Wel lullig dat tegen de tijd dat je wil tanken je tankdop waarschijnlijk vastgeroest zit.
Laat ik het dan nog maar eens zeggen maar dan in een iets andere vorm.

Er zal ooit eens een dag komen wanneer we niet meer opscheppen over de sprint van 0-100, maar hoeveel km je doet met 1 liter benzine……..

Tegen die tijd ben ik oud en seniel en zal het dus gelukkig niet bewust meemaken….
@ SuperWouter21

Ik vraag me toch echt af in wat voor auto jij rijdt?
Bij mijn beide auto’s (Toyota & Peugeot) heb ik ’n tankdop van kunstof dus vastroesten is onmogelijk.
@thibaut, Volgens mij vindt hier een misverstand plaats.

Laat duidelijk zijn dat de aarde niet opwarmt omdat bij het verbranden van bv. benzine warmte vrijkomt, en dat we onze lucht nu aan het opwarmen zijn alsof we de kachel te hoog gezet hebben. En CO2 is al helemaal geen vorm van energie, dat is zelfs een laagenergetisch verbrandingsproduct.

Extra CO2 in de atmosfeer verstoort de balans tussen ingaande en uitgaande straling. Nadat de zon het aardoppervlak opgewarmd heeft, zal het aardoppervlak zijn warmte weer als IR-straling terugstralen. Een hogere CO2 concentratie zal er echter voor een grotere terugkaatsing weer terug naar de aarde zorgen. Zodat het de aarde nogmaals bereikt.

@stunts zonneenergie is niet de enige echte duurzame energie bron. Vrijwel alle fysische en chemische processen mogen dan wel te herleiden zijn, tot de zon als energiebron. Het is onzin om dan te stellen dat de zon de enige duurzame energie bron is. Het maakt wind, biomassa, waterkracht, geothermie en kernfusie niet slechter.

Ik moet er niet aan denken dat overal ter wereld velden met collectoren gebouwd zullen worden.
oke… goede zaak…als ze nu dan ook die prius nog even restylen, zodat het er fatsoenlijk uitziet…
ing.R.van Bemmelen
Er is niks mis met mijn Prius.
De Hybride is een goed begin en de voorloper van de electrische auto.
De electrische auto kan worden opgeladen tijdens het rijden op de snelweg.
De infrastructuur van de electrische auto bestaat uit een 30 kilometer lange oplaadstrook van de snelweg.
Het primaire gedeelt6e van de transformator van het GEB bevindt zich dan onder de snelweg met een transformatorkern aan de oppervlakte terwijl het secundaire gedeelte van de transformator in de auto zit met ook weer een transformatorkern van magnetisch materiaal dat aansluit op de weg. Een wattmeter van de Eneco (met loodje) in de auto zorgt voor de zakelijke afwikkeling.

Ik ben het met vorige schrijvers eens dat er nagenoeg geen vrije waterstof op aarde gevonden wordt anders dan er in aardgas aanwezig zit.
Het is natuurlijk handig van de oliemaatschappijen om in waterstofgas te handelen en dit gas te produceren. Het leveren van electriciteit zien de oliemaatschappijen niet zitten omdat het laden veel te lang duurt. Het leveren van een ‘gas’ past natuurlijk beter in hun straatje nadat over 8 jaar het benzinetijdperk ten einde loopt.
Ik zie echter beren op de weg.
Ik had zo gehoopt dat bij het binnenkort opraken van de olievoorraden het milieu automatisch zou worden gered.
Echter het zal toch niet waar zijn dat men met steenkolen benzine gaat produceren? Dat wordt pas echt schweinerij !!
Er is helaas geen oplossing voor de miljoenen tonnen kolenafval terwijl de uraniumstaafjes makelijk kunnen worden opgeslagen en verwerkt. Echt, ik ben voor de schone kernenergie en kernfusie. Vrij baan dus voor de kernenergie-lobbi.
@Ingenieur van Bemmelen

Ik heb ook geen principiele bezwaren tegen kernenergie, tot een tijd terug was ik er nog voorstander van. Daar ben ik toch op terug gekomen. WAAROM? Ik beschouw dit meer economisch. Wanneer er een nieuwe centrale neergezet zal worden zal dit natuurlijk een moderne veilige worden. Dit zal een grote investering zijn.

Juist in deze tijd zou men deze grote uitgave als een investering kunnen inzetten, als boost voor de kenniseconomie, en het bedrijfsleven. Het is nu eindelijk rendabel om in te zetten op alternatieve energiebronnen. De grote hoeveelheid kennis die hierin ontwikkeld zou kunnen worden is een perfect exportproduct. En gezien de wereldwijde ontwikkelingen misschien wel een economische drijver (dat watermanagement moet ook weer niet overdreven worden als exportproduct) Trekt dat u als ingenieur zijnde niet aan?
Het neerzetten van een kerncentrale kost alleen maar geld. Want Nederland heeft helemaal niet zoveel kennis in huis wat betreft kernenergie. De kennis zal ingekocht moeten worden uit wellicht Frankrijk. Ik zou het een gemiste kans voor de handelspositie vinden.

Net als de fosiele brandstoffen is ook kernsplisting een eindige zaak alleen al vanwege het opraken van uranium. Wanneer kernfusie eindelijk een succes wordt zal de de waarde van die techniek minder waard worden. Dus ook daarom zou ik eerder geneigt zijn daar niet op inte zetten.
Kernfusie is natuurlijk een heel ander verhaal en heel interresant. Echter,ik ken de positie van Nederland in dit onderzoek niet echt.
Jammer dat de prius vervuilender is dan een Hummer die op 1 staat in de meest vervuilende auto top 5. Waarom? Wat denk je van die batterijen die erin zitten? Die kunnen ze niet verwerken en dus komen ze in de natuur. Ik weet niet of jullie ooit de fabriek in canada hebben gezien op foto’s en de omgeving. De fabriek waar toyota zijn batterijen inkocht. Het water in de omtrek is geel de grond is zwaar vervuild en er staat geen levende boom meer. Ja de prius is echt heel mileuvriendelijk. . Ik kan helaas de link naar die foto’s niet zo snel vinden maar als ik hem vind zet ik hem er wel op.
edit: check eerst je feiten: http://www.autoblog.nl/archive/2007/05/26/hybride-is-niet-slecht

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).