Eurlings: “I love verkeersagressie aanpakken”

Auteur: , 29 Reacties

Na de wat softe campagnes van minister Peijs als "I love afstand houden" en "Rij met je hart", wil verkeersminister Camiel Eurlings verkeersagressie harder aanpakken. Eurlings windt zich namelijk vreselijk op over dit asociale gedrag, dat bij eerdere onderzoeken van zijn eigen ministerie al aan het licht kwam. Hij pleit voor een verplichte gedragscursus. België en Duitsland kennen al zo'n aanpak en vooral in België schijnt die cursus daar heel goed te werken.

Uit een enquête bleek dat de helft van de weggebruikers te maken heeft met vormen van agressief rijgedrag als bumperkleven, afsnijden, schelden en het maken van handgebaren. Drie procent van de autobezitters heeft wel eens een mokerslag of trap mogen incasseren, terwijl de auto van de automoblisten zelf met 10 procent het nog iets meer te verduren heeft. Een derde noemt zich daarentegen ook een ‘dader’: 4 procent neemt zelf eens een wapen mee de auto in…

65 Procent van de ondervraagden vindt de agressie in het verkeer ontoellaatbare vormen aannemen. Ik heb de reacties van dit artikel gecheckt en het klopt precies! ;)

Een en ander zal vanavond aan bod komen tijdens het TV-programma EénVandaag om 18:30 uur. (via: nu.nl)29 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Vraag me af of een campagne hier tegen helpt. Dit gedrag zit inmiddels vastgeroest in onze maatschappij. Een maatschappij die steeds afstandelijker wordt (USA).
Heb zo’n hekel aan bumperklevers..Ik rij nooit onder de maximumsnelheid en als er dan ook nog doorgetrokken strepen zijn…Ik trap in ieder geval altijd keihard op de rem…Meestal schrikken ze dan genoeg om 2 seconden afstand te nemen en als ze niet schrikken heb ik zo’n lelijk golfje of crxje aan m’n trekhaak hangen :p
Gek op Wielen
Beetje jammer dat er van de ontzettend hersenloze randdebielen rondrijden in het verkeer. Ik snap het nut niet van iemand de weg af drukken of achtervolgen om hem/haar vervolgens een paar klappen te geven? Wat schiet je er mee op? Het feit dat iemand er op komt om zoiets te doen zegt al genoeg van de hoeveelheid verstand van dat persoon.

Ik irriteer me ook wel eens aan anderen in het verkeer, en dat laat ik soms ook echt wel merken, maar iemand afrossen gaat mij echt te ver!
Een vriend van mij heeft het ook een keer bijna mee gemaakt. Die wilde een getunende auto inhalen, maar toen gingen ze op het gas staan, waardoor hij nog maar net voor de versmalling ervoor schoot. Toen hij aangekomen was bij een andere vriend van mij, stonden opeens twee grote gasten naast zijn auto die de deur opende en hem wilde slaan! Gelukkig stond die andere vriend van(bodybuilder) mij net buiten en zag het gebeuren, waardoor hij er net tussen kon springen.
Tjaaa… dan vraag ik me soms echt af wat ik nog doe hier in dit stomme agressieve kikkerlandje waar iedereen altijd alleen maar aan zijn eigen egoisme denkt!
Gek op Wielen
Saab 9000, wees trots op jezelf! Echt heel dapper om vol op je rem te trappen!
Het is 10.00uur, tijd om wakker te worden..
OntoeLLaatbaar? en het wordt vanavond om 8:30 uur uitgezonden? Goedemorgen!
@Gek op Wielen

Je ergert je ergens aan of iets irriteert je.

@Kratjes
8:30 PM that is. Kan wel, is alleen wat Amerikaans :)
Gek op Wielen
Nu je het zegt Sir Smokalot, mijn oprecht excuses! (Het was laat vanacht en ik zit nu al weer op mijn werk :( )
Gek op Wielen
tjaa… en nu maak ik weer een foutje… oprechtE! :) Sorry, ik houd er mee op, het is hopeloos vanmorgen!
Ghehe, laat van(n)acht jah?
@Saab9000
bumper kleven heeft niks met snelheid te maken.
In belgie zegt de autosnelwegcode dat je snellere auto’s moet laten passeren. Dit artikel heeft geen enkele betrekking tot de maximum snelheid. Het zijn 2 dingen die los staan van elkaar.
Roekeloze rijders
Ja die ken ik de zwarte autos met ministers of afgevaardige uit de regering .
breek me de bek niet open blauw zwaailichten hoop geweld komen langs de file allemaal voor niet s brengen het verkeer in de war sparen niemand in het verkeer alles moet wijken voor deze asociale lui en dan maar praten over veiligheid breek me de bek verder niet open ba.
werd tijd… het zal dnek ik niet veel helpen. er zijn teveel “ noem het maar domme mensen“ die in de auto rijden. laatst gingen ik en TheEdge richting hellevoetsluis op de fiets kom er een gek aanscheuren met rokende wielen we kijken ernaar (logisch?!?) en die vent slipt als een gek en staat zo stil, doet de deur open en schreeuw tegen TheEdge“ godverdomme als je nog een keer lacht sla ik je kanker bek eraf klootzak“
we schrokken ons helemaal wezeloos ik ben nog maar 14 en TheEdge 15. veel mensen durven wel tegen kleineren
Maar wat gaan ze doen dan? Shocktherapie ofzo?

Want zolang er andere weggebruikers zijn blijf ik me ergeren.

Ik denk dat het beter is als ze iedereen van de weg halen zodra ik ga deelnemen aan het verkeer.

Dus vriendelijk advies; Eurlings doe er eens wat aan!
haha er zijn weer geweldige alternatieve te vinden, die van Rick dos is ook wel weer typerend voor een BMW rijder ;)
Ze moeten eerst het links blijven rijden e.d. aanpakken dan neemt de agressie vanzelf af….. ik erger mezelf ook dood op de weg….. alleen zijn het 9 van de 10 keer buitenlanders, bejaarden, en huisvrouwen.

:S
heb gisteren iets op tv van verkeersaggressie gezien
een vrachtwagen die achteruit op ene passagierwagen inreed
omdat hij te traag ging
Sorry hoor, maar wat gaat een cursus daar nou aan veranderen? We doen toch allemaal al rijexamen? Er zijn toch nog steeds zat mensen die niet normaal kunnen (of willen!) rijden? Het is je een keer goed gedragen bij zo’n cursus, en dan zou het meteen goed zijn… ja ja, dream on. De oplossing lijkt mij heel veel simpeler: Zet een agent op de hoek van de straat, en iedereen weet zich opeens donders goed te gedragen! Waarom blijft de politiek altijd met dit soort compleet zinlose dingen komen?! Daar erger ik mij aan
Laatst fietst ik in m’n woonplaats over een 50km/h-weg, komt er zo’n malloot met in z’n Opel Corsa uit het tijdperk 0 aangereden met minstens 100km/h.
Hij kwam mijn richting in gereden en haalde auto’s op een gevaarlijke manier in. Dus ik gebaarde hem rustiger te rijden. Voordat ik het wist draaide hij om en kwam hij achter mij aangereden en draaide hij z’n raampje open.
Maar voordat hij iets kon zeggen was ik al een klein steegje in geslagen waar hij niet in kon rijden met z’n kamperbak.

Een aantal jaar geleden ook een conflict gehad met een triest persoon in een Mercedes S-klasse op de snelweg bij Oss. We (ik reed niet) reden netjes links, omdat er een invoegstrook was en wij de gelegenheid wilde geven aan andere weggebruikers om in te voegen op de snelweg. Blijkbaar kon die man dat niet waarderen en kwam hij rechts van ons rijden en stak zijn middelvinger op en gebaarde ook dat wij moesten stoppen op de vluchtstrook (naast hem zat trouwens een geblondeerde troela die druk bezig was met haar make-up). Hij ging toen voor ons rijden en probeerde ons naar de vluchtstrook te duwen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk ging hij op de vluchtstrook stilstaan en reden wij door, terwijl we zijn kenteken noteerde. We hebben verder geen aangifte gedaan, want dat heeft toch geen nut.

En nog iets langer geleden, was mijn moeder getuige van een confrontatie tussen 2 automobilisten die voor haar reden. De ene automobilist blokkeerde de weg en stapte uit met een ijzeren ketting in z’n handen en begon de auto van de andere automobilist aan gort te slaan. Daarna liep hij naar m’n moeder toe en vertelde m’n moeder dat ze maar beter niet naar de politie kon gaan, want hij had ‘r kenteken genoteerd.

Nee, autorijden wordt er niet leuker op… *zucht*
@friez… het is en blijft(!) een zootje
iedereen maakt toch wel es en foutje….. niet dan.
ik moet toe geven er zijn ook lui die niet anders doen. maar goed uitzonderingen daar gelaten. een foutje kan de beste over komen dan hoef je toch niet direct je middelvinger opsteken… of iemand af te snijden.
zijn er helemaal geen mensen meer die relaxt met 135 over de snelweg kunnen rijden, zonder drukker bezig te zijn met allemaal gebaren te maken dan zich op het autorijden te concentreren.

ik moet toe geven dat ik het zelf ook wel es doe als ik op de fiets zit. van die lui die je met 100 km/h inhalen (waar 80 km/h toegestaan is. en dan niet op de andere rijbaan gaan rijden maar je half afsnijden.

tenslotte nog een reactie op het artikel: denk niet dat een cursus helpt. is net als je je rijbewijs haalt. je meet je toch een eigen rijstijl aan… een dat verander je niet met een cursusje
Een en ander zal vanavond aan bod komen tijdens het TV-programma EénVandaag om 8:30 uur.

ergens heb ik het gevoel dat hier iets niet klopt, er staat geen AM of PM maar het is ook niet sóchtens

– EDIT: Thnx, aangepast, maar het is natuurlijk ook geen ‘sóchtens’ ;) –
kmoest snel… als je dan hoge komma wilt doen maakt hij dit er automatisch van.. het moet natuurlijk zijn: s’ochtens
@Benny1

Heeft niets met BMW te maken hoor. Deze attitude had ik ook al toen ik nog met het openbaar vervoer ging. Ik stond altijd naast de buschauffeur te schreeuwen en te tieren. “Ga #”$!&_” aan de kant, !”#$&_)!! ”

Jaaaaaa en blij dat die buschauffeur en passagiers met mij waren………..NOT! ;) :P
@ Julian: Het is ’s ochtends… Komt van des morgens (D & E weggelaten maakt ‘s)

Euh, tja. Aggressie is een serieus probleem, mensen raken te snel opgefokt. Ik irriteer me ook vaak genoeg, en ik scheld wel, maar ik maak geen gebaren, en de ‘irriterende factor’ ziet me ook niet schelden.

Het helpt niet, al zou ik die irritante jongeren die zich god voelen op de weg wel eens uit hun autootje willen sleuren en hun eigen tupperware door hun giecheltje raggen!

(ik ben zelf ook een hele jonge bestuurder, maar ik ken m’n beperkingen. Als jonge bestuurder ben je nou eenmaal onervaren)
Wat wil hij nou bereiken man.

Ik heb helaas nog geen auto met rijbewijs, maar ook ik kan me op de fiets altijd behoorlijk ergeren aan andere weggebruikers.

Laatst bijvoorbeeld. Ik kwam best wel hard aanfietsen op een rotonde (is altijd leuk, want dan moeten de auto’s toch nog stoppen, Goede gewoonte:P) en hij keek mij recht aan en parkeert zijn auto zo ff op het fietspad zeg…
Das altijd leuk hè. Middelvingertje, Voetje op de bumper, beetje schelden, men kent dat wel
Het probleem is de acceptatiegrens. Als wij (de automobilist) moeten wijken voor een ander, of we moeten onze koers wijzigen voor een ander voelen een mate inbreuk op onze persoonlijke ruimte (dit is even psychologisch gezien). Je kan mensen ermee leren omgaan dat ze hun gedrag aan moeten passen aan anderen. Dat is alleen niet even een kwestie van een cursus, maar een jarenlange training om mensen hun gedrag te veranderen.

Zelf rijd ik altijd graag door en als mensen voor mij rijden en ik wil even duidelijk maken dat ik er langs wil knipper ik even met de lichten, echter dit wordt door sommige maniaken verkeerd begrepen en die gaan dan vervolgens boven op hun rem staan of gaan wild zwaaien met de armpjes ofzo. Persoonlijk lach ik dan altijd en steek even de duim op (NEE!!! niet de middelvinger) en rijdt dan vrolijk verder.

Heerlijk hoe we ons in dit land kunnen opwinden over kleine dingen. En waarom? Omdat we geen werkelijke zorgen meer hebben, gaan we dit soort nieuwe dingen creeeren!
@ Susp1cious
Ik snap wat je bedoelt. Mazlov pyramide??

Dat gedrag heeft een tamelijk hoog “hij kijkt naar me, en dat vind ik niet leuk….” gehalte. (Ik bedoel dus gewoon kinderachtig gedrag).
In België schijnt die aanpak heel goed te werken. Kom op, we hebben het hier over een land waar ze niet eens kunnen bepalen welke taal er gesproken moet gaan worden.

Ik heb geen zin om de reactie van allerlei overheidsinstellingen weer helemaal te quoten, maar het komt er op neer dat ze zich verschuilen achter het feit dat in NL alles zo anders dat je de resultaten van onderzoeken en aanpakken uit het buitenland niet over kunt nemen voor de NL situatie. Duitsland kent op hele stukken nog steeds geen maximum snelheid en dat voldoet uitstekend, dus laten we dat voorbeeld dan ook eens volgen!!!

@ Saab 9000: Moet je een keer bij mij proberen, heb je een Ford F650 op je achterbank staan :) en anders ga je onherroepelijk een paar kilometer verder de vangrail in! Als je nooit onder de maximumsnelheid rijdt, dan rij je waarschijnlijk nooit in NL. Het lukt mij geen dag om de maximumsnelheid ook maar te benaderen!

@Gek op wielen: Als de geslagene slim is schiet hij er wel wat mee op en eist schadevergoeding :) Wat Saab 9000 betreft: Hij komt vanzelf een keer de verkeerde tegen, of hij veroorzaakt een ongeluk en wordt ‘dood door schuld’ ten laste gelegd. Hij is dan bepaald niet de eerste die dat overkomt, maar dit soort misselijke ‘moraalridders’ denken dat degene die achter hen rijdt altijd fout is.

We leren allemaal op TV en in videogames dat geweld de oplossing voor vele problemen is. Dan is het toch ook logisch dat mensen dat in het dagelijks gedrag gaan overnemen?

@Friez: Als die S-rijder rechts van jullie ging rijden waren jullie dus hartstikke fout, want dan was er meer dan voldoende ruimte op de rechterbaan!

@bmw6cyl4live: Heel knap als jij het verschil tussen 80 en 100 met zoveel zekerheid vast kan stellen. Had een maand of twee geleden een gesprekje met een buurtbewoner die tegen iedereen liep te mekkeren dat we rustiger moesten rijden. Volgens hem reed hij zelf nooit zo hard als wij. Toen ik een keer achter hem reed, reed hij net als wij 50 en dat heb ik hem later uitgelegd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).