Column Lotte: Vakantieleed

Auteur: , 104 Reacties

Als je het vreugdevolle bestaan van een double income onlangs hebt verruild voor een handenbindertje, word je bij het bepalen van de vakantie-bestemming bijna gedwongen te kiezen tussen een klaargezette tent in de Dordogne, een hut in Centre Parcs of 'all-in' aan de Costa Brava. Met het vooruitzicht van het meezeulen van een containertje luiers/speelgoed/verschoningen en een kind met spontane diarree, wagenziekte en bovenal verveling, krijgt het voorheen zo ontspannen woord vakantie ineens een andere lading.

Als ik deze twijfel uitspreek tegenover mijn ouders kijken ze mij fronsend aan. Mijn moeder ziet absoluut geen probleem. ‘Toen jij klein was gingen we met een loodzware canvas tent in piepklein autootje naar alle uithoeken van Europa!’ ‘We namen alleen een gascomfort, zwemkleding en een dikke trui mee.’ Voor de vakantie mocht ik een kleurboek uitkiezen, m’n emmertje en schep werden ingepakt. Ik kreeg een casettebandje van Luistersprookjes die ik, omwille van mijn vader, maar twee keer per dag mocht afluisteren. In het dashboardkastje een trommel met Fruitella’s en salmiakballen. Teiltje en handdoek mee voor de ev. spanningskots en dan maar kilometervreten. Voorzichtig probeer ik mijn vader te herinneren aan de dag voorafgaand aan het jaarlijks terugkerend evenement. Vloekend en tierend probeerde hij alles in de achterklep van de Simca te proppen om mij zoveel mogelijk achterbankruimte te gunnen. Uiteindelijk had ik geen plek meer om mijn voeten neer te zetten. Mijn moeder probeerde dan nog leuk: ‘het is net een groot bed!’.

Pa gaat helemaal op in zijn herinneringen. ‘Weet je nog dat de bermen vol met in de haast neergezette auto’s stonden? Daarnaast zag je dan vermoeide ouders hun kinderen optillen om ze ‘droog’ te laten plassen.’ Ik grinnik en zeg: ‘waarschijnlijk waren de hurktoiletten zodanig vervuild door de eerste lading zwarte-zaterdag-gangers dat de witte haai in de berm de enige oplossing was!’

Mijn vader vertelt verder dat we op de Route du Soleil benzinepompen bezochten waar tijdens de vakantie-uittocht regelmatig een stel Fransen strategisch stonden te posten. Zodra ze een Nederlands kenteken herkenden, waarbij het gezicht van de bestuurder op naderend onweer stond, de bewegingen van de bijrijder hysterisch oogden en de gezichten van de kleine achterbankpassagiers tamelijk groen uitgeslagen waren, sloegen ze toe. Met zijn drieën posteerden ze zich om het ANWB gekeurde en BOVAG gecertificeerde vakantiemobiel om met overgave een toneelspel in drie actes op te voeren. Acte één bestond uit het uitgebreid bekijken van de voor- en achterbanden. Acte twee werd gevuld met een overduidelijke misprijzende blik op de ouders en een smartvolle blik op de bloedjes van kinderen. In acte drie werd de bandenboer ten tonele gebracht, die het aan waanzin grenzende Nederlandse gezin een vakantie-aanbieding van vier nieuwe bandjes in de maag splitste. Ontdaan van Eurocheques, maar met een gerustgesteld geweten, vervolgde het gezin de weg. Ik vraag me af hoeveel Nederlandse gezinnen de dupe zijn geworden van die hufterige Franse truc.

‘Ach, kinderen van tegenwoordig zijn zo verwend met die gigantische dubbele achterbanken voorzien van DVD-schermpjes. Vroeger wist je nog wat vervelen was! Het stimuleerde de fantasie!’ roept mijn moeder. Als modelmoeder knik ik uiteraard geestdriftig mee, maar bedenk ondertussen tot mijn spijt dat de mijne te jong is voor een Gameboy…104 reacties

Hej Lotte, prachtig stuk weer…Heel herkenbaar, achterin bij pa en ma in de Kever. Lezen tot je erbij neerviel….

Die DVD schermpjes achterin zijn wel een uitkomst hoor, je vergeet af en toe dat je kinderen aan boord hebt.
Ideaal toch..
Leuke column! Maar zat je helemaal in je eentje achterin de Simca? Dan had je een zeeeeee van ruimte, je moeder had gelijk! Wij moesten de achterbank in de GS break delen met zijn vieren… Het probleem van mijn ouders was niet dat we ons verveelden, maar dat we ons continue in de haren vlogen!
We spreken hier over jaren 70, dus géén airco, geen kinderzitjes, geen casettespeler in de auto (die zaten alleen in de dure autoradio’s), etc.

Deze zomer gaan we met de auto op bezoek bij vrienden in Bregenz, toch 600 km bij ons vandaan, wat met een 2-jarige al lang genoeg is. Eens kijken hoe vaak we moeten stoppen! Een ander ‘probleem’ tegenwoordig zijn kinderzitjes. We verwachten dat de kinderen rustig blijven terwijl ze vastgesnoerd zitten in hun vierpuntsgordels, terwijl we vroeger ons lekker vrij konden bewegen.


btw, een truck is een vrachtauto, wellicht bedoel je truc?
@ Tim
Jij snapt ‘t

Over een week of vijf naar Kroatië met 4 kids. Voor de meiden hebben we een aantal ‘chickflicks’ en voor ’t mannetje van 7? CARS!!! Wat anders?
Ik heb zelf geen kinderen en vakantie is nog altijd een vorm van ontspanning voor mij, dus kan mezelf hier niet in herkennen.
Maar toch weer een leuk stukje om te lezen!
@JLJ: uhm… * schaam * yep, het is inderdaad ‘truc’!
kijk ik was gewoon een geweldig kind vroeger, sliep hier en overal (doe ik nogsteeds) laatst met een busreis nog bijna 18 van de 20 uur reistijd geslapen. daarnaast ging ik altijd steevast auto’s (bmw’s) tellen of donald duck pockets lezen totdat ze versleten waren.

nog niet te spreken over alle muziek die mijn zussen wilden luisteren in de stikhete auto..
nog vergeten dat we een caravan in de 1ste versnelling de heuvels van noord-frankrijk op moesten trekken
@ Lotte
“Een klaargezette tent in de de Dordogne” Hoe weet jij dat ik dat heb gedaan????
Leder, airco DVD. Met enige jaloezie kijk ik af en toe in de binnenspiegel naar mijn kinderen. Wat hebben ze het toch allemaal makkelijk denk ik dan. Op dit soort momenten merk ik dat ik een ouwe lul wordt.
@Murrrphy: doen niet al onze soortgenoten dat de eerste vakantie(s)? ;-)
@ Pomoek
Jij ook al? Overigens ik prefereer de uitdrukking “Minder jong”, dan ben je pas echt een ouwe lul….;)

On topic: die hurktoiletten heb je niet in de Heimat (voor zover ik weet). Daar is ’t op de topdagen hooguit iets minder netjes. Niet dat Frankrijk slecht is, integendeel: mijn recentere ervaringen met de Autoroutes zijn zeer positief.
@Julian: ik was ook een heel makkelijk kind (afgezien dat ik minstens een keer per vakantie de auto onderkotste). Stapel boeken en op latere leeftijd een walk-man mee… Slapen deed ik ook veel! Maar toch, ik zie op tegen de komende vakantie… Met een (bijna) tweejarige, zeer actieve gast een lange autorit… lijkt me geen pretje ;-)
Mooie column, Lotte! Ik herken het gevoel van het grote bed als achterbank in onze mooie jetta naar Zuid-Frankrijk. Muziekje van Gloria Estefan erbij. Dat waren nog eens tijden!
@ Lotte
Heb je overwogen om de rit ‘s-nachts uit te voeren. Ik heb daar uitstekende ervaringen mee….
@Robin: uit nostalgische overwegingen hebben we ‘The Best of’ sinds kort in onze CD-collectie ;-)

@Murrrphy: afgelopen wintersport en ook komende vakantie gaan we zeker ’s nachts rijden! verder nog tips?? ;-)
Dat is luxe op vakantie gaan, wij gingen vroeger met onze Trabie (plus slaghamer) met pa en ma voor oma en ik met m n 3 broers achterin. Helemaal van Steenwijk naar Leeuwarden in 2 dagen. Dat waren nog eens tijden.
@petervhteV: dus met z’n vieren achterin? Ik had het inderdaad heel luxe in m’n eentje! ;-)
@Lotte Vergeet OMA niet!
@petervhteV : diep respect! ;-)
Je ziet het steeds meer; kinderen in de auto die apathisch met hangende ogen en open mond naar zo’n dvd schermpje of spelcomputer zitten te staren. Dan zie ik mijn kinderen toch liever tekenen of kleuren. Mijn dochter ging laatst helemaal op in het spelletje caravans tellen. Je hoeft ze alleen even op te starten maar ik zie mijn kinderen liever actief als passief.
Gelukkig hadden mijn ouders op tijd het vliegtuig ontdekt! Had het geluk dat ik vanaf 3-jarige leeftijd naar alle zomervakanties toe ben gevlogen.
’s Winters wel gewoon met de auto naar Oostenrijk natuurlijk. Maarja dat is minder erg dan in die warme zomer!
ik lees geen boeken..
@Leon: ben het zo met je eens! Ik hoop dat ook te kunnen stimuleren.
@ Lotte
Voorlezen werkt erg goed. Ook de simpele plakplaatjes op de zijruiten schijnen ’t goed te doen (dat weet ik niet, in vind ’t een gruwel).

Een eigen stuurtje?

Misschien toch een dvd schermpje met Teletubbies of Tik Tak?

Gloria Estefan is niet mijn ding. Voor de lange, nachtelijke, rit heb ik liever Mixed tape van de vrienden van Mercedes
@ Leon
Ik ben het met je eens dat het beter is dat de kinderen zichzelf vermaken in de auto. De schermpjes zijn echter wel een mooie ‘escape’. Ik ben trouwens wel verwend in dit opzicht: schermpjes of niet, ze vermaken zich toch wel (ook al knokken ze elkaar af en toe de tent uit…).

Met mijn broertje deed ik vroeger aan auto’s herkennen (arm jong, had geen schijn van kans…)
@Murrrphy: voorlezen is absoluut een optie. Nijntje is favoriet! ;-) TV kijken doet hij nooit. Totaal geen interesse. Plakplaatjes is hij nog te jong voor. Een stuurtje daarintegen… goed idee!
@Lotte: Kids are drivers’ biggest distraction
http://www.whatcar.com/news-article.aspx?NA=225807
@Murrrrphy
Dat autoherkennen deden we ook! Nog steeds kan ik een Mazda 616 in het donker aan de vorm van de achterlichten herkennen (hoewel ze nu erg zeldzaam zijn: een aantal weken geleden toch eentje tegengekomen: Ik zag de lichten voor me, en zei tegen m’n vrouw, zo, dat is een zeldzaamheid vandaag de dag, een Mazda 616. Leg dat maar eens uit!)
Ik won steeds, en ben dan ook de enige in ons gezin die z’n tijd verdoet op autoblog.nl…
@autoblogger: dat moet genoeg inspiratie geven voor een nu.nl column! ;-)
correctie: DERTIG jaar uit produktie (JLJ=ouwe lul)
@Lotte
Mijn zoontje heeft (had) al een stuurtje aan z’n maxicosi geklemd, en in het begin werkt het erg goed. Daarna wordt jezelf horendol van steeds hetzelfde muziekje (er zijn 10 melodien mogelijk, maar hij heeft natuurlijk een favoriet) en na een poosje is hijzelf het stuurtje ook moe, omdat het zijn toch al geringe bewegingsruimte verder beperkt. Werkt dus voor het eerste uur, en haal de batterijen eruit!
Lotte.
Dit heb ik geschreven !!!!
Klopt volledig met mijn vroegere vakanties EN met de huidige !
(Waar zouden we zijn zonder de DVD op de achterbank ;-) )

Nou wil ik natuurlijk niet heel erg vervelend doen hoor Lotte, maar als jij denkt dat het allemaal duur is (dat begrijp ik tenminste uit het feit dat je je double incime hebt verruild voor een handenbinder) dan moet je eens afwachten totdat hij leerplichtig is……Dan moet je in het hoogseizoen……….En dan moet je eens kijken wat diezelfde tent in de Dordogne dan kost :-(
Ohja! Mij eerst van plagiaat beschuldigen, dan vervelend doen en dan… me met de neus op de feiten drukken.

I don’t want to know! Ignorance is a blessing! ;-)
Het is idd een leuke column Lotte. Met veel herkenningspunten.
Wat ik me altijd afvraag is waarom mensen met kleine kinderen persée op vakantie moeten. Zet een opblaasbaar zwembad in je achtertuin, laat de kinderen lekker daar spelen, samen met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. De kinderen vermaken zich best aangezien ze al hun eigen speelgoed bij de hand hebben en bekende vriendjes en vriendinnetjes hebben thuis.
Als ouder hoef je je niet druk te maken om een lange reis met kinderen die zitten te dreinen en bovendien kom je zelf ook toe aan de nodige rust om dat je fijn in je eigen bed kan slapen, waar je natuurlijk altijd het fijnst in slaapt.

Iemand een antwoord op de vraag waarom mensen zichzelf altijd zoveel vakantieleed aandoen?
@Susp1cious: ik geloof dat ik met m’n bek vol tanden zit… ;-)

Punt is alleen dat ik mijn wederhelft uit huis moet sleuren. Als we thuisblijven, werkt hij gewoon door.

Antwoord op je vraag: je moet gespreksstof hebben?
Aanvulling: het is zelfs zo erg dat hij vakantielocaties uitzoekt op aanwezigheid van WiFi… (sick)
In mijn tijd deelde ik met mijn broer de achterbank van een Fiat 850 naar Oostenrijk. En dan werd echt alle ruimte gebruikt.

Nu rij ik in 8 uur naar Berlijn, tot aan de 1e stop kleuren, tot de 2e puzzelen, tot de 3e stop spelen met een nieuw kleinigheidje en pas op het laatste stuk de DVD erin. Gaat prima, zeker nu de oudste hem ook zelf kan bedienen.
Tussendoor bij de stops even lekker rennen en voetballen, dan is alles weer goed doorbloed!
Hahaha . . . hoe herkenbaar!

Wij reizen altijd ’s avonds zo tegen 22.00 vertrekken, de kleine (inmiddels 9) valt dan vanzelf in slaap omdat hij toch in het zelfde ritme blijft zitten. Zo af en toe een plasje deon en de benen strekken als er getankt moet worden en hoppa weer op weg. Dat werkt uitstekend en is rustgevend . . .
Heerlijk stukkie om te lezen, erg herkenbaar. Toppie Lotte!

Ondanks dat ik “slechts” 24 ben en net papa van een klein gezond ventje van 8 weken, kan ik me nog herinneren dat we met m’n ouders en broers en zussen (7 in totaal) ook op vakantie gingen: Hongarije, Italie, Z-Frankrijk, etc,etc. Ik meen dat ik vier of vijf was, toen kocht m’n pa een Voyager………gelukkig met airco. Ondanks die airco kon het toch nog bloedheet worden in die auto……………………zes andere concurrenten voor het beste plekje en een hoop gebekvecht onderweg :) Gelukkig had m’n pa er altijd een oplossing voor: Of met z’n vuist op het dashboard en : BEKKEN DICHT!! en dat hielp in de meeste gevallen….maar als het helemaal erg was, stoptie ie de wagen en trok mij (of 1 van broers en zussen) eruit en vertelde ons duidelijk dat we rustig moeten zijn anders mocht ik (of anderen) lopen.

Achteraf erg lachuh natuurlijk en zeker hebben we ook heel veel lol gehad onderweg! Dat mijn ouders dit aankonden……..knap hoor!
Uhhh.. ik bedoel m’n ouders + nog 6 broers en zussen + ikke :)
westerstraat15
@lotte

Wees blij dat je met een zoon waarschijnlijk verlost bent van het eindeloos herhalen van de hits van K3!!! Al dat met belgisch accent gesproken en gepoogde zingen zorgt voor braken bij alle meerijders boven de 5 jaar! ;-(
@ Susp1cious
Daar zit wel iets in, gewoon thuisblijven. Maar ik ga toch liever op vakantie. Waarom doen mensen zichzelf dit aan? Daar zijn verschillende redenen voor:
Men wil er gewoon ‘even uit’.
Wil andere landen/culturen bezoeken.
De buren/vrienden/familie doen het ook (Braaaak).
En natuurlijk het belangrijkste: we willen ons graag wentelen in ons eigen leed (en lachen om de horror verhalen van anderen. Geen beter vermaak dan leedvermaak).

@ Janus
Ik heb vier van die apparaten (kinderen) rondlopen, allemaal leerplichtig. Niet alleen de vakantie is duur….volgend jaar krijg ik te maken met ‘Groningen’. Ik kan haast niet wachten.

Het leven is hard, en aan ’t einde ga je dood.
@westerstraat15: hahaha! Nope, we zetten af en toe oud ‘Hollandsche’ kinderliedjes op, maar dat wordt altijd afgewisseld met mom and dad’s choice!
Hmmm… “Franse truck”…. is het een vrachtwagen of kunstje = truc

Sorry voor de wijsneuzerij :(


Wat is trouwens een “witte haai” in de berm?
@PigPen: is een uurtje geleden al aangepast!

Een witte haai is een blote kont!
@ Murrrphy,

Andere culturen bezoeken? haha. ja als je alleen met je partner op vakantie gaat lukt dat wel. Met kinderen kom je volgens mij niet verder dan de plaatselijke camping waar je geparkeerd staat naast al die andere Nederlanders of je crasht em in een all-inclusive resort waar je niet weg gaat omdat je daarbuiten moet betalen (nederlanders blijven zuinig :P). Ik weet niet of dat ook cultuur is. Ideaal gezien denk ik dat je wel een punt hebt. Ik houd zelf ook wel van cultuur opsnuiven, maar met kinderen gaat dat denk ik niet echt werken (ik ben kinderloos dus heb geen ervaring hiermee)

@ lotte

Charter Opa en Oma een paar daagjes in de vakantie en laat die op de kinderen passen terwijl ze in de achtertuin spelen en ga zelf:
– dagje sauna/ beauty centre
– dagje Amsterdam (winkelen, musea etc.
– dagje sporten (denk aan skeeleren in een recreatiepark, klinkt dom, is leuk)

Volgens mij heb je dan een veel fijnere vakantie. maar goed, dat is mijn bescheiden mening.
Susp1cious: tnx! De kleine heeft net een weekend Zeeland met oma en opa achter de rug!
@ Lotte
Zoekt-ie echt op Wifi dekking? Sick indeed….

Heb wel een beetje boter op ’t hoofd. Ik neem de laptop mee, maar dat is om de foto’s op te slaan. Heb geen imagetank.

On topic: mag ik voor het voorlezen, naast Nijntje, nog aanvullende literetuur aanbevelen?
Autovisie
Autoweek
<vul hier je favoriete autoblad in>
En, lest best: de gebundelde columns van autoblog.

Bij de weg: die van de witte haai kende ik nog niet. Weer een verrijking van mijn woordenschat.
Een kennis van me zei dat hij met zijn ouders en zusje vroeger in een Fiesta op vakantie ging; ik vraag me af hoe het mogelijk is.

Bij ons thuis (we waren met zijn vijven) moest de sleurhut volledig afgeladen worden…
Nee, die mag je juist NIET aanbevelen! Tsss, autotijdschriften… echt zo prehistorisch! ;-)

Glad to be at service! (wat betreft woordenschat) ;-)
Uhhh… Camelot? Hahaha, identiteitscrisis?
LOL @ Lotte (12:31)
Overigens moest ik bij het lezen van je stukje ineens weer denken aan onze vakanties. Picture this.: Donkerrode Peugeot 404. (Uiteraard geen airco) Skai bekleden en JANUS en z’n broer met korte broek vastgeplakt op de achterbank.
GEWELDIG :-)

@Susp1cious (12:34)
“Wat ik me altijd afvraag is waarom mensen met kleine kinderen persée op vakantie moeten.”
Kinderen of geen kinderen, wij zijn altijd op vakantie gegaan. Er gaat niets boven het strand van de Middelandse Zee ! Ik kan je zelfs vertellen dat de reis erheen met kleine kinderen nog veel makkelijker was dan met (iets) grotere kinderen. Wij reden ’s avonds om 22:00 weg uit regio Rotterdam en stonden dan de volgende morgen rond 09:00 uur aan de Costa Brava of Cote d’azur. De konderen vielen voor Antwerpen in slaap en werden pas in Zuid Frankrijk wakker. Heeeeeeeeerlijk !!

@Murrrphy (12:54)
Mijn oprechte deelneming ;-)
@Susp1cious (13:14)
Geweldig idee !!! Maar niet alleen voor de vakantie.
Onze dochters gaan morgen een nachtje naar Opa en Oma.
JANUS en Mevrouw JANUS gaan lekker een (kort) weekendje er van tussen :lol:
Yek! Skai-bekleding in de (groene) 404, heb ik ook gehad! Getverredemme! (ik ga m’n ouders bellen om ze eens aan de tand te voelen of ik echt geen broer(tje) heb (ik kom ook uit Rdam))
Wees gerust Lotte. Wij hebben veel 404’s gehad maar nooit een groene !
(En daarbij weet ik zeker dat mijn broer geen zusje was ;-) )
Susp1cious: mijn redenen voor het vakantievieren waren enigszins ironisch bedoeld. Maar er zijn wel, beperkte, mogelijkheden om dat te doen.
1. Ga niet naar een all-inclusive (voor de oudere jongeren onder ons: Hi-de-hi)
2. Zoek een locatie waar de kinderen ‘kwijt’ kunt (animatie team). Niet dat je dat iedere dag moet doen, maar als je dat een keer doet, heb je de dag voor jezelf. Snuiven maar! (Cultuur dus, hè).

De komende vakantie gaan de kids op hike, ze blijven dan een dag én een nacht weg. Avondje uit?
@ Janus

Weekendje erop uit met de baas? Wel met de auto hè…
@Murrrphy
Natuurlijk met de auto……hoe anders ;-)

(Overigens ben IK de baas thuis hoor !!
Als ik zeg “Ik ga stofzuigen” nou kan er gebeuren wat er gebeurd maar dan GA ik ook stofzuigen !!)
Hahahahahahaha!
Vorig jaar heb ik gevlogen met 1 dochtertje van toen 1,5, probleemloos 9 uur in het vliegtuig (lief kind:) )
Dit jaar gaan we voor het eerst met de auto met een meisje van 2,5 jaar en een jongetje van 8 maanden. ik heb voor de zekerheid toch een dvd speler gekocht, maar die komt pas tevoorschijn als het speel en kleurboek echt niet gaat werken.

als je kinderen net leerplichtig zijn, waarom neem je dan geen contact op met de school als je een mooie vakantie buiten de reguliere seizoenen wilt houden?
bij veel scholen lukt het gewoon mits je zelf schoolwerk meeneemt en laat maken door je kind.

een vriend van me heeft vorig jaar in januari een rondreis australie gemaakt met 2 net leerplichtige kinderen. keurig afspraken gemaakt met de school.
die hadden geen bezwaar en zagen ook de educatieve waarde van het bezoeken van een ander continent en cultuur, na terugkomst hebben de kinderen een spreekbeurt gehouden en was iedereen tevreden.

je hoeft dus niet per se in het hoogzeizoen, maar een wintersport midden januari zal niet educatief genoeg zijn vrees ik.

wat het rijden betreft, ik hoop dat de dvd in de tas kan blijven.
Vroeger werd mn pa altijd flink boos als mn zus en ik ons niet volgens zijn regels gedroegen… hij hoefde ons maar aan te kijken en we wisten al genoeg: “dat wordt de mond dichthouden en stoppen met zeuren voordat hij link wordt” (ja ik heb wel eens een corrigerende tik gehad, en ik ben er nu ook voorstander van). we hielden braaf ons mond als die blik in zijn ogen verscheen, we stopten met ruzien, mijn zus viel in slaap en ik ging auto’s kijken. boekje lezen was er niet bij (veel nachtelijke km’s) en de batterij van de gameboy was gauw op. eigenlijk was dat dus best effectief, die tikjes.

tegenwoordig maak ik de meeste km’s als we met zn 4en op vakantie gaan, mijn vader zit achterin met mn zus, mn moeder naast me. blijkt dat mijn vader veel vervelender is dan ik vroeger was. hij begint na een half uur al te kloten met mn zus (die twee zijn precies hetzelfde dus ze ergeren zich vaak aan elkaars eigenschappen). Het enige probleem is dat ik die blik in mn ogen nog niet echt goed over kan brengen op zijn gedrag. Gelukkig interesseren auto’s hem niet zo veel, dus als mijn zus weer eens in slaap valt doet hij dat ook maar. Mn moeder zit trouwens altijd op haar gemak een boek te lezen: Daar heb je geen KIND aan.
@ R 320 CDI

Corrigerende tik uitdelen?
ja zeg maar zo klap op je achterhoofd als je iets deed wat je vader niet leuk vond… en daarna meteen naar je kamer. :-) werkt best goed hoor… beetje spartaans, maar t werkt
IMHO mag je je kind overal een corrigend tikje geven, op het hoofd na. Dat is voor mijn absoluut verboden gebied. Enne R 320 CDI, je hebt je rijbewijs, dus bent minstens 18 en gaat nog met je ouders op vakantie?? Grow up!!
In vergelijking met de tegenwoordige kinderzitjes verkeerden wij als kinderen in acuut levensgevaar. Ik herinner me vooral met m’n 2 jaar jongere neefje en 4 jaar jongere broertje op de achterbank van opa en oma’s Ascona. Pletten in de bochten (“Oh jee, we ‘hellen over’ ” – plet! Herkent iemand dat?) en mijn opa die zonder te kijken naar achter kon meppen als we te wild werden.
vroeger zette m’n vader mij mijn broer en mijn moeder af op het strand van scheveningen af met z’n oude volvo en toen ging ie zelf nog op handel uit of ergens een klusje aannemen dat was dan vakantie 1 dagje aan het strand en toen hadden we het ook naar onze zin tegenwoordig gaat het nergens meer over ze komen aan met een camper met airco erin druk op de knop tv klapt uit de kinds zitten gewoon heel de dag te internetten of dvd’s te kijken slaat helemaal nergens meer op in de zomer ga ik niet op vakantie ik woon vlak bij het water als het mooi weer is hebben we het hier goed naar de zin
@ JLJ: omdat ik echt vet veel van skien hou, en niet meer dan 1 wintersport zelf kan veroorloven, ga ik graag die tweede wintersport met mn ouders mee… kan het btw prima vinden met mn ouders, ook op mn 20ste nog ja… denk dat dat juist positief is.
@ R 320 CDI
Wat ik bedoelde was dat jij een corrigerende tik uitdeelt. Ik zie aan je reactie dat ik onduidelijk ben geweest.
Auw deze column brengt pijnlijke herinneringen boven en de reacties van vooral Janus (auw, auw skai bekleding en korte broek) zijn nog erger.

Aan de andere kant denk ik wel dat onze generaties door dit soort ontberingen heel sterk zijn geworden (een volle achterbank (ik hoor mijn jongste zusje nog zeggen “je zit op mijn stuk”), geen airco, geen luxe rear-seat infotainment systeem) als je dat 1000km overleeft kun je alles aan!
Amen! ;-)
@ Murrphy: Oh had hem idd niet begrepen dan… maare, lijkt me geen verstandig idee…denk dat ik dat bij de benzinepomp word afgezet en mijn vakantie kan vergeten :-)
haha grappig, en absoluut herkenbaar

ik ging altijd met zusje dure autos tellen, als je die ook nog liet terug zwaaien kreeg je bonuspunten. en dan 3 dagen onderweg!
@ Lotte

Een mindere column dan veel andere; hij is te gewoontjes waardoor ie niet op een bepaalde manier bij je blijft hangen. Maar wél gewoon leuk geschreven, net als elke andere column van je; je neemt de lezer telkens mee in een bepaalde sfeer door je beeldende manier van schrijven.
Ah wat een mooi herkenbare column. Vroeger op vakantie gaan was juist een uitdaging voor mijn ouders. Hoe hou je 2 jongens die maar 2,5 jaar schelen van elkaar bezig op een rit van 1300 km naar Italië? Ach wie kent het niet het spelletje “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” of het wedstrijdje auto’s tellen “wie het eerste 10 (vul een merk in) ….. spot.

Sja das toch wel anders tegenwoordig met die moderne technieken.
Wat ik vroeger (en nu :P ) in de auto deed? Auto’s kijken!!! :D Geen moment vervelend! (oke, op de momenten dat niemand inhaalde na…) En de hoogtepunten: inhalende vrachtauto’s! Toen vond ik het leuk ja…
@Citrofiel, ja dat vond ik ook altijd leuk. M’n ouders en mijn 2 broertjes vroeger op vakantie naar Frankrijk met de auto + caravan. Heuvel af gingen we een vrachtauto inhalen en heuvel op haalde hij ons weer in. De Ford Orion 1.6 (88 pk) te beulen in z’n 3 de heuvel weer op. Ik kon er geen genoeg van krijgen.
@Sugarfree: dankje… geloof ik… ;-)
@ Lotte

Sja…. ik dacht: laat ik eerlijk zijn…
Maar met de beste bedoelingen! Want je schrijft de leukste stukjes (en die zijn weer schaars, vandaar).
@ Lotte

Kreeg van ’t weekend nog een ideetje: luister-cd’s werken ook goed. Misschien is-ie daar iets te jong voor, maar dan is ’t wellicht voor de toekomst.
@Murrrphy: daar is ‘ie inderdaad nog iets te jong voor. Maar je hebt gelijk, de luistersprookjes van weleer zijn inmiddels ook op CD te krijgen ;-)

@SugarFree: nogmaals, dankjewel!
Ben wel benieuwd naar die luister-cd’s. Zal eens kijken waar ze te krijgen zijn, en of ik er eentje ‘cheap’ kan krijgen, om het uit te proberen. Vraag me op voorhand een beetje af of ik de concentratie kan blijven opbrengen… bij een goed boek moet je natuurlijk wel álles horen, en niet af en toe een halve bladzijde missen…
…gewoon even naar de HEMA. Dubbel CD met liedjes en sprookjes. Of gewoon bij de bieb (wel snel zijn want ze zijn in ‘het seizoen’ zo weg).

Zal ik zelf een blog starten met ‘dingen die er niet toe doen op autoblog.nl?’ ;-)
@ SugarFree

Cheap en luisterCD’s (de bekende werken als Harry Potter e.d.) zijn begrippen die nogal uiteen lopen. Je kunt natuurlijk ook een download doen, maar dat mag niet.

Zo’n CD afspelen via de audio van de auto, lijkt me een slecht plan (als dat is wat je bedoelt). Geconcentreerd luisteren een autorijden verdragen elkaar niet zo best.

@ Lotte

Strikt genomen gaat deze post niet over auto’s. Maar: jengelende kinderen in de auto zijn niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. Dus wel degelijk relevant.

Voor je blog ‘dingen die er niet toe doen op autoblog.nl’ een paar suggesties:
Buffelknuffelen
Kwaliteit van Ikea keukens
Creatief met de letter K
@Murrrphy: lol! Heb je ervaring?
Ik heb ooit een korstondige verkering gehad met een meisje die het figuur van een buffel had….

-edit: had ze ook hoorns?-
@Murrrphy: so we have met before? ;-)
@ Lotte
Je idee voor een blog over dingen die er niet toe doen op autoblog lijkt me prachtig. Er zijn immers zoveel dingen die er (naast Autoblog…) toe doen :)

@ Murrrphy
Dat idee heb ik ook, dat geconcentreerd luisteren en goed autorijden niet samengaan. Misschien toch niet zo’n goed idee. Ik houd het maar bij goede muziek en de radio.
@SugarFree: blijf dan vooral input geven! ;-)
@ Lotte
eh… nou wordt dat natuurlijk gelijk als offtopic gewauwel gebrandmerkt… :)
– wat is het nut van kunst en cultuur?
– wat is de multiculturele samenleving, of bestaat die eigenlijk wel?

Of eh… bedoel je dat niet? ;)

Iets dichterbij: welke muziek luisteren we in de auto? Of een toelatingsexamen voor het reageren op Autoblog… :) Of een som van alle pk’s van de auto’s van de lezertjes van Autoblog (waarbij ik slechts een heel kleine duit in het zakje kan doen…)
@ Lotte

Nee joh, ze had alleen maar een ‘stevig postuur’…..

@ SugarFree

Muziek in de auto: een kleine greep:
U2, Coldplay, Keane, foute 80s disco, trance, de radio natuurlijk en voor de nacht mixed tape van Mercedes.

Toelatingsexamen voor het reageren? Zou best wel een idee zijn maar dan wordt ’t zo stil.

Extreem strijken, tijdens autorijden. Is dat iets????
@ Murrrphy
Hahaha, ben bang dat het dan idd wat stil wordt ;)

Muziek in de auto: Beetje jaren ’80, zeker Coldplay, wat jazz/blues, maar hoofdzakelijk klassiek. Tsja, kan het ook niet helpen ;) En ja, ik ben de 30 nog niet gepasseerd.
Radio in de auto: BNR, Radio 1, Arrow Jazz FM, Radio 4.
En heel soms… even niks. Maar da’s lastig :)

“Extreem strijken, tijdens autorijden. Is dat iets????”
LOL, vooral dat ‘extreem’…
…gut ik voel ineens inspiratie voor een artikel! ;-)

Maar dat blog is wel levensvatbaar als ik jullie zo lees!
@ Lotte
… tipje van de sluier…? :)
Neej! Er zitten hier genoeg bloggers zonder inspiratie. Ik verklap niks! Staat mijn idee ineens op nu.nl ofzo…

;-)
Als het dan maar ineens op Autoblog.nl staat ofzo… ;)
@ Lotte

Je snapt ‘t: SugarFree en ik zijn maar een beetje nieuwsgierig.

Voor de broodnodige inspiratie over extreem strijken, kijk hier
@Murrrphy: LOL!
je kan ook verwende “brats” als kooters hebben!? dan plak je dvd-schermpjes achter op de hoofdsteunen. vroeger was het puzzelen, slapen en gouwe ouwe meenurieën! wat is er toch gebeurd?:S
Ik ben nog in 1993 in Frankrijk met een andere truc opgelicht: ga je tanken, rij je door naar de kassa. De pomp is vrijgegeven en je betaalt je liters. Je rekent na en je denkt, dat klopt niet. Je vraagt een bonnetje. De man drukt op een knop, verfrommelt iets en zet op een kladpapiertje nogmaals het bedrag. Je deelt de het door de literprijs waarna blijkt dat je 55 liter heb getankt en die krijg je echt niet in de 42-liter tank van een Volvo 66. Ik zal die lelijke frettenkop nooit meer vergeten. Is nu met de euro moeilijker. Ik rij in ieder geval mijn auto nooit meer weg voor ik betaald heb.

(Met zijn drieën op de skai achterbank van een Daf 44 naar Zuid-Duitsland. Ook geen pretje. Maar toch een van de mooiste herinneringen…)
HILARISCH , ZO HERKENBAAR
PRETTIG GESCHREVEN
Jaja, kinderen in de auto. Het schijnt dat ik ben begonnen met autospotten toen ik in de auto zat in een periode die zo lang geleden is dat ik mij dat niet meer kan herinneren. Toen waren het alleen nog automerken, nu natuurlijk inclusief types en als het ff kan ook de motor/uitrustingsvariant. Tijdens de vakanties naar Engeland en Schotland had ik er een sport van gemaakt om zo veel mogelijk kentekens uit vreemde landen te spotten, met de Italianan als absolute nummer 1, vooral campers :P

Op weg naar vakantiebestemmingen was het altijd feest. Mijn broertje is 5 jaar jonger en die lag altijd braaf te slapen dus ik had alle rust en ruimte om me achterin de Ford Escort Station en later Renault Laguna Break te concentreren op de voorbijrijdende auto’s. Voor dei tijd zijn we niet ver genoeg geweest om iets te spotten of met het vliegtuig weg geweest. Ik ben nu 23 en ik spot nog steeds in de zeldzame gevallen dat we met de hele familie in de auto zitten, of ik nou achter het stuur zit of niet. Het valt me trouwens op dat je achter het stuur nog sneller dikke auto’s spot omdat je dan actief met het verkeer bezig bent en niet afhankelijk bent van een vader die lage rode auto’s al van ver in de spiegel aan ziet komen.;)
@DafMaf: klopt! Die was ik helemaal vergeten!
>>Als je het vreugdevolle bestaan van een double income onlangs hebt verruild voor een handenbindertje, word je bij het bepalen van de vakantie-bestemming bijna gedwongen te kiezen tussen een klaargezette tent in de Dordogne, een hut in Centre Parcs of ‘all-in’ aan de Costa Brava. Met het vooruitzicht van het meezeulen van een containertje luiers/speelgoed/verschoningen en een kind met spontane diarree, wagenziekte en bovenal verveling, krijgt het voorheen zo ontspannen woord vakantie ineens een andere lading.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).