Kilometerheffing wordt gefaseerd ingevoerd

Auteur: , 40 Reacties

Geen enkele organisatie kan zich zoveel geflopte projecten veroorloven als onze overheid. Veel belastinggeld gaat op aan mislukte of uit de hand gelopen projecten. Om de kans op een flop rond de invoering van de kilometerheffing te beperken kiest verkeersminister Camiel Eurlings voor een gefaseerde invoering.

Den Haag heeft haast met de heffing, want volgens het regeerakkoord zou het rekeningrijden versneld en nog voor 2012 worden ingevoerd. Dit is volgens Eurlings geen haalbare kaart. Landelijke invoering komt pas in 2012 en tot die tijd wil hij hooguit gefaseerd aan de slag. Hierbij kun je denken aan knelpuntheffing om de filedruk op de grootste knooppunten te reduceren.

Eurlings zit niet te wachten op falende technische systemen, zoals dit bijvoorbeeld is gebeurd met het ERTMS-spoorbeveiligingssysteem. Als gevolg hiervan werd de opening van de HSL-Zuid keer op keer vertraagd. Toch strookt dit niet met uitspraken van Siemens Nederland. Volgens Siemens kan de kilometerheffing al in 2009 of 2010 landelijk worden ingevoerd, want technisch zouden er geen obstakels meer zijn, zo verklaarde directeur van Siemens Traffic & Transportation Marco Jungbeker vorige week.

BOVAG en RAI Vereniging zijn vooral bang dat het uitstel leidt tot afstel. De gefaseerde invoering is een prima tussenoplossing, maar mag niet blijven steken in een halve maatregel. Het Plan Nouwen moet in zijn geheel worden uitgevoerd, omdat het veruit het grootste draagvlak in de samenleving kent en omdat milieu en economie het meest van dit plan profiteren, aldus BOVAG en RAI woordvoerder Paul de Waal.40 reacties

Ik ga emigreren!
Dus zometeen betaal je in de drukke gebieden én houderschapsbelasting, én een kilometerheffing? Gekker moet het toch niet gaan worden…
dit wordt vast en zeker het zelfde systeem als duitsland heeft met de vrachtwagens. als de bpm er af gaat en het systeem ook voor buitenlanders geld vind ik het persoonlijk niet zo erg hoor… maar dan moet wel die klote bpm en overige belasting er af;)
Zo te horen gaan heel veel mensen binenkort verhuizen.
grootste draagvlak in de samenleving? ik wist niet dat nederland gekozen heeft om leeggeklopt te worden.

rekeningrijden moet gelden voor alle weggebruikers. ik betaal ook tol in frankrijk, waarom een fransman dan niet hier?

zoals bubbel scrijft. rekeningrijden kan werken. en ik ben best bereid mijn werktijden etc aan te passen, maar dan moet het hebben van een auto niet belast zijn. alleen het gebruik. hoe is dat het eenvoudigst toe te passen?

alle aanschaf, houderschap etc belastingen afschaffen en de brandstofaccijns per brandstof aanpassen aan de vervuiling die ermee gemoeid gaat. Dit is het enige waterdichte middel dat de vervuiling van nederland kan helpen..

oh wacht, dit gaat niet om vervuiling. het gaat erom dat er weer onder het mom van filevermindering (jaja, de ambitie om het probleem echt aan te pakken is verdwenen) geld verdient kan worden. Ieder plan bij de overheid wordt er toch op gebaseerd hoeveel het op gaat leveren, niet of het probleem waarvoor het plan in het leven is geroepen ook daadwerkelijk wordt opgelost.


tsja. misschien wat ongenuanceerd hier en daar. wel mijn 2 centen…
Voor het gebruik van de auto betalen en niet voor het bezit ervan klinkt goed. Als het rijden op bepaalde tijden duurder is dan anders: OK.

Overigens denk ik dat Eurlings gelijk heeft met deze actie. Siemens beweert dat het mogelijk om het in 2009 landeljik in te voeren. In mijn beleving is dat nog 2,5 jaar te gaan (nou vooruit dan 3,5 jaar als 2010 aanhoudt). Daar geloof ik niet in.

Geen technische obstakels? Vergeet ’t maar!
Veel mensen hebben geen keuze, die moeten op hetzelfde tijdstip werken. Vaak is het Openbaar Vervoer geen oplossing voor deze mensen (de reistijd is meestal langer en gecompliceerder). Wat geschreven werd over de Fransman moet ook hier worden ingevoerd. Als je Zwitserland binnenrijdt moet je een kaart/sticker kopen, laat Fransen (en anderen) dat ook maar doen. Maar het is weer een maatregel die geld moet opleveren.

(als het er op aankomt, de regering heeft het dan over economie, dan is het toch van de zotte dat er een belasting is op Arbeid? Dan zou er juist een moetenzijn op het niet hebben van werk, danwel een andere oplossing)
Ik ben verbaast dit hier allemaal te lezen.

Als wij in Frankrijk moeten betalen, dan ook een fransman hier… daar heb ik geen problemen mee…


????

What the f…k, wie schreeuwde hier moord en brand als de Belgen een tijdje terug over een wegenbelasting spraken ? Wie ging er ROND België rijden ? Wie ? Ja jullie, dan vind ik wel dat jullie met 2 maten en gewichten werken.
Audi A6 - 1995 - 259.233 km
@Hugo
Laten we het ‘tijdelijke’ kwartje van Kok niet vergeten. Ik wil jullie niet ziek maken, maar hier in Spanje betaal ik 115 euri/jaar wegenbelasting. Op een paar trajecten moet je tol betalen, maar die prijzen vallen mee. Euro 95 kost 1,09. Ik mag me denk ik gelukkig prijzen.
Gierige Nederlanders. Jullie bewijzen eens te meer dat jullie gierigaards zijn. Wij zijn geplooid voor jullie met ons wegenvignet, maar dit komt er toch nog door. O yes, you shall pay.
Gefaseerd invoeren betekent ook gefaseerd afvoeren van bpm en wegenbelasting of niet?

Siemens Traffic & Transportation Marco Jungbeker zegt dat het werkt oftewel wij van wc-een adviseren wc-eend.
@666

Verschil is natuurlijk wel dat we in Nederland ook daadwerkelijk wegen hebben, en niet alleen karresporen waar een keer wat asfalt van een vrachtwagen is gevallen.

Maar verder ben ik het wel met je eens, dat het idee om buitenlandse bezoekers te laten betalen erg beroerd is, net zo goed hier als in Belgie. Voor professioneel verkeer vind ik het nog wat anders (i.e. vrachtverkeer in Duitsland) maar voor particulier verkeer is met name het gedoe gewoon te vervelend. Ik rij nu ook vaak via Duitsland ipv Frankrijk, niet omdat dat goedkoper is (omweg kost ook geld), maar omdat ik geen zin heb om elke keer voor zo’n payage hok te moeten staan en weer met geld te moeten rommelen.

Oh ja, en 210km/u kunnen rijden, dat natuurlijk ook wel :)
Nee hè, niet weer hetzelfde verhaal.
Alle Belgen gaan de Hollanders weer gierig noemen zodat wij Hollanders de Belgen weer dom gaan noemen.

NOKKEN !!

Hollanders zijn niet gierig ! (Voorbeeldje. Inzameling voor de slachtoffers van de tsunami bracht in Nederland 112 Miljoen Euro op (dat is ongeveer EUR 7,00 per hoofd van de bevolking) In Belgie kwam men geloof ik niet verder dan 38 miljoen Euro. (Dat is ongeveer EUR 3,50 per hoofd van de bevolking.))
Ongetwijfeld zijn ook niet alle Belgen dom.
Graag on topic blijven, mensen.

Heeft Eurlings gelijk met deze actie, of juist niet?
ah komop man straks dan wil je niet eens meer rijden omdat het je een godsvermoge kost.. waarom wil nederland overal geld op vangen ..
@JANUS,

Wij zijn juist SLIM Janus, want wij hebben minder per hoofd aan de Tsunami slachtoffers gegeven omdat we nog wat wilden overhouden (en sparen) voor als jullie landje binnenkort onderloopt.

We zijn er alleen nog niet uit wat we ermee gaan doen, investeren in noodhulp of in munitie om alle grensoverstekende nederlanders tegen te houden ;-)
Wat is gelijk wanneer je geen keuze hebt. Volgens mij heeft het meer met een begrotings-tekort te maken en wat melkt makkelijker dan die heilige koe waar geen alternatief voor is!!! p.s. ik vind belgen wel dom.
Tuurlijk heeft Eurlings een keuze: hij kan alsnog besluiten het niet in te voeren of op beperkte schaal. Of toch maar het bezit ontlasten en het gebruik duurder maken, hoe meer je rijdt – hoe meer het kost. Dat is niet helemaal tof voor mensen die gedwongen zijn met eigen vervoer te reizen en geen vergoeding krijgen, maar wel simpel en duidelijk.

Bij de invoer van zo’n systeem zie ik het lijk al drijven. Met een juridisch foefje wordt de bewijslast omgedraaid: je wordt doorbelast vanwege het feit dat je op maandagochtend over de A2 bij Breukelen zoeft (Dat kan dan ook, want de files zijn er niet meer, weet je nog?). Eén probleempje: jij was niet daar. Aan jou de schone taak om dat te bewijzen…. Of ben ik nu weer een pessimist en moet ik erop vertrouwen dat de overheid van geval tot geval kan (en zal) aantonen dat jij daar-en-daar bent geweest op die-en-die tijd?

Waarom zo’n moeilijk systeem. Ik snap wel dat je de beschikbare techniek wilt/moet gebruiken, maar m.i. is dit een brug te ver…
Jan Willem van Stuijvenberg
Rekening Rijden

Als iets onzin is, dan is het wel rekening rijden.

Er zijn een aantal argumenten voor rekening rijden. Als belangrijkste argument wordt vaak aangevoerd dat men momenteel niet per kilometer betaalt, maar een vast bedrag te weten de wegen belasting. Per kilometer zou eerlijker zijn. Vandaar dat er een heffing moet komen in de vorm van rekening rijden. Klinkt logisch toch? Maar dat is het niet.

Middels de accijns en btw op brandstof betalen we nu immers al per kilometer voor het gebruik van de weg. En omdat het grootste deel van de brandstof literprijs naar de staat gaat is deze kilomter heffing niet gering. Mijn stelling is dan ook: we hebben al rekening rijden c.q. een kilomter heffing. Het mooie van deze kilometer heffing is dat indien men per kilometer veel brandstof nodig heeft, men dus ook extra betaalt per kilometer. Zuinige, schone auto’s betalen momenteel dus een lage kilometerheffing terwijl deze voor minder zuinige auto’s hoger ligt. Het kan bijna niet beter.

Dan wordt er vaak gesteld dat rekening rijden met variabele tarieven kan helpen om mensen uit de spits te houden. Mensen krijgen middels tijds-afhankelijke tarieven een prikkel om meer buiten de spits te rijden. Ook dit is zuivere onzin. Immers er zijn al ruim voldoende redenen om de spits te mijden. De files zelf zijn al afdoende prikkel om niet in de spits te gaan rijden wanneer dit niet nodig is. Voorts is het verbruik van de auto veel hoger bij file rijden. Dus, de in mijn ogen reeds bestaande kilometerheffing is reeds variabel.

Mijn conclusie is dan ook dat rekening rijden c.q. kilometer heffing een prima idee is. Een idee echter wat al jaren geleden is geiplementeerd. Voorlopig hoeft er dus wat dit betreft weinig te veranderen. Men zou kunnen overwegen om de wegenbelasting te verlagen. Verder moet men gewoon stoppen met treuzelen en de bestaande infrastructuur verbeteren, verbreden en uiteraard vooral meer c.q. nieuwe infrastructuur aanleggen.

Dan even over zogenaamde aso bakken… Ik heb er 2, maar…
Middels de BPM, BTW, wegenbelasting en accijns draag ik ruim voldoende bij aan de schatkist. Genoeg voor de wegen en om de CO2 die ik uitstoot uit de lucht te halen. (bomen planten, investeren in energie besparende, moderne techniek etc. etc.) Mijn wagenpark en kilometers:

Audi A8 V8 tdi – 120.000 km per jaar zakelijk
Audi Q7 V6 tdi – 20.000 km per jaar privé
Citroen DSuper LPG – 500 km per jaar privé

Als je het zo bekijkt – en zo moet je het bekijken – dan zijn de auto’s die ik rijd juist heel verantwoord. Als er dan iets misschien niet verantwoord is, dan zijn het wel die linkse, saaie rakkers met hun Prius. Immers: lage BPM, aanschaf subsidie op de auto, lage wegenbelasting, etc. etc. Er blijft bij dit soort auto’s dus weinig geld over om CO2 te compenseren of om te investeren in energie besparende techniek. Middels mijn hoge bijdrage over-compenseer ik de schade die ik aanbreng. Per saldo ben ik dus goed bezig. Mijn stelling is dan ook dan men eens op moet houden Cayenne, Q7, A8, X5 etc. rijders te betitelen als aso. Verder belasten is al helemaal uit den boze. Geef ze liever een keer de ruimte bij het ritsen i.p.v. juist hen bewust tegen te werken. Zij zijn immers hoofd-sponsor van de weg.

Vriendelijke groeten,
Jan Willem van Stuijvenberg.
@ JanWIllem

Dus al dat fijnstof komt van jou af? Het heeft volgens mij niet zozeer met belasten alswel met opnieuw beprijzen van een schaars wordend goed mobiliteit. Laat ik die mogelijke opwarming van de aarde en het opraken van de aardolie buiten beschouwing blijft volgens mij een ordinaire kosten verhoging over.
Jan Willem, goed gefundeerde reactie. Benzineaccijns is inderdaad een prachtsysteem om te betalen per kilometer én naar rato van het drinkgedrag van je auto.

Maar ja, kilometerheffing komt er natuurlijk bij. Dat betekent meer schatkistcentjes…En die kunnen we natuurlijk weer nuttig uitgeven aan mensen die niet in de file staan omdat ze gewoonweg niet werken! Rijk wordt arm, arm wordt rijk(er).
Denkt men in die 40 achterstandswijken van mevrouw Vogelaar toch anders over.
@ jan willem

eindelijk, een zeer heldere conclusie die goed onderbouwd is, nu de heren politici nog overtuigen. Maar die zullen het niet aan hun hart laten komen, geld hebben ze toch genoeg.
En nu gaan wij eens de Hollanders boycotten zeker :-) Of zijn we dan weer in jullie ogen dom aan het doen?
We zouden nu eens even heftig moeten reageren als wanneer belgïe met deze plannen naar buiten kwam
’t ja wij weten het allemaal wel…nu de ‘hoge’ heren nog.
Ik snap nog steeds niet dat wij dit allemaal pikken hoor… We worden tegenwoordig echt aan ALLE kanten gepakt door de regering, nee dit is geen gejank maar gewoon de waarheid! Goed gedaan allen die LINKS gestemd hebben afgelopen verkiezingen!! Hierdoor gaan we PER SALDO nog MEER betalen!!

verder
@Jan-willem
Juist mensen moeten eens respect tonen voor mensen die zo’n auto rijden. Zelf rijdt ik in een Cayenne S maar die blikken die je krijgt van mensen in de file… kom op zeg! ik heb toch echt zelf hard gewerkt voor die auto hoor!! Ik raad je aan dat ook te doen i.p.v het mij niet gunnen!!
Tjien, jullie spreken ook over tol…

Ik ga toch niet moeten betalen om een dagje Hollandse kust te doen…. ;.)


Mvg,

Een belg
Jan Willem van Stuijvenberg
Beste TTB, inderdaad ik ken die blikken… Die mensen begrijpen echter niet dat de weg waarop zij rijden door ons soort hard werkende ondernemers wordt betaald. Wist je trouwens dat als jij in de file staat met de Cayenne S, dat deze dan de schadelijke gassen van de rest omzet in CO2 en H20! Per saldo kan deze dan milieu verschonend zijn. Dit gaat alleen op als de andere auto’s wat ouder zijn. Een soort stofzuiger ben je dus. Het erge is dat dit geen grapje is maar waar… Vr. gr. J.W.v.S.
Ik ben er vast van overtuigd dat rekeningrijden kostenverhoging met zich meebrengt. Alleen al de invoering en exploïtatie moet door ons worden opgehoest. Bovendien wordt het mogelijk constant iedereen op snelheid te controleren en te bekeuren voor iedere kleine overtreding. En ik heb ook geen trek in een lelijk apparaat op mijn dashboard. Ik hoop derhalve van harte dat de techniek niet betrouwbaar blijkt en dat het geheel niet doorgaat.

PS Niet alle Nederlanders vinden dat buitenlanders hier moeten betalen. Wanneer wij gratis door een ander land mogen rijden, mogen mensen uit het betreffende land van mij ook gratis door Nederland.
Ik heb respect voor “Jan Willem van Stuijvenberg” omdat ie een heldere visie heeft maar vooral ook dat ie ondanks dat ie altijd ie altijd in de auto zit, dat moet wel met zoveel kilometers (er zijn LKW chaffeurs die minder rijden) toch nog de tijd weet de vinden om lange lange epistels te schrijven.

@Goed gedaan allen die LINKS gestemd hebben afgelopen verkiezingen!
Huh? De SP en Groenlinks (de linkse partijen) zitten niet in de regering, dus die mag je dit niet verwijten. De uitvoering van het rekeningrijden wordt nu door dit centrum rechtse kabinet uitgevoerd maar de plannen en onderzoeken (commisie Nouwen) komen al van de vorige nog wat rechtsere kabinetten. Tuurlijk zou een linkse regering het ook invoeren en het autorijden duurder maken maar dat is niet het punt.

“Die mensen begrijpen echter niet dat de weg waarop zij rijden door ons soort hard werkende ondernemers wordt betaald.”
Pardon? Iedereen betaald wegenbeslasting en accijns, die zeer ruimschoots de kosten van het wegonderhoud dekken. Dus iedereen heeft het recht daar de rijden. Je zou zelfs kunnen stellen dat ondernemers met de grijs kenteken regeling en BTW aftrek minder betalen dan de gemiddelde burger.

Statements als “ons soort hard werkende ondernemers” doen het leuk bij de Rotary en op de golfcourse maar in de echte wereld zijn ze best lachwekkend. Immers ondernemers zorgen er toch vooral voor dat hun personeel hard werkt, als ze het goed doen een beetje harder dan zij zelf.

De primaire oorzaak van de de file’s is de slechte spreiding van oondernemingen. Mensen moeten naar een bedrijvenpark bij de grote stad in de randstad omdat daar het werk nou eenmaal is. Je kunt daar niet allemaal dichtbij gaan wonen. Wat wel kan is dat bedrijven zich op andere lokaties gaan vestigen, dat vergt wat lef van ondernemers en wat sturing van de overheid (die helaas beide ontbreken).

Daarom en ik voor kilometer heffing (naast de brandstof accijns), het zal niet goedkoper worden (we weten allemaal ook wel dat dat niet de doelstelling is van het kabinet) maar het is wel mogelijk om aan weg beprijzing te doen. Dus wegen die veel overlast geven of vaak vol staan duurder maken zodat mensen een alternatief gaan zoeken. Dat kan een andere route, andere werktijden (er zijn nog steeds bedrijven die eisen dat het personeel om 8.00 aanwezig is) tot een bedrijfverhuzing zijn. Er is een prikkel nodig, en de enige die werkt is een flinke graai in de portomonee, en daar is de overheid goed in (links, rechts, recht door zee of midden, dat maakt niet uit).
Jan Willem van Stuijvenberg
Beste Mashell,

Ik denk dat je iets te klein denkt. Als ik zeg dat ik meer bijdraag aan de weg dan de gemiddelde persoon, dan zuig ik dat niet uit mijn duim. En zeker in vergelijking met de mensen die vaak een zogenaamde ‘schuine blik’ tonen draag ik meer bij. Dit zijn vaak Opel rijders, Toyota Prius rijders, Renault rijders etc. etc. Laat ik je even de bedragen noemen: Voor mijn A8 heb ik destijds ruim 40.000 euro bpm neergeteld. Voor de Q7 ruim 27.000 euro BPM en 11.000 btw. De btw voor de A8 is inderdaad terecht aftrekbaar. Maar vergeet niet kerel, over de omzet die ik maak moet ik BTW betalen.

Ik zeg voorts niet dat ik meer recht op de weg heb. Ik zeg alleen maar dat de mensen die denken dat A8 / Q7 / Cayenne rijders aso zijn en hen een ‘scheve blik’ geven eens beter moeten nadenken.

En dan links / rechts… Dacht je nu echt dat CDA / PVDA / CU midden is? Het is extreem links! Nee, niet binnen ons mao-istische, linkse land vol lamme op de staat terende paracieten. Vergelijk het eens met de UK, Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid Duitsland, etc. etc. Ja, dan zijn wij extreem links. Een aantal jaren geleden heeft men een groot onderzoek gedaan. Men liet een paar duizend Amerikanen het VVD programma lezen en vroeg hen wat zij dachten dat het was. Veelal dacht men dat het ging om een programma van een zeer linkse partij uit een voormalig communistisch land. Dit is geen grapje. Wij Nederlanders realiseren ons niet hoe links we zijn en hoe extreem de heffingen en belastingen hier zijn.

Een mooi voorbeeld van hoe het extreem linkse, plebbs karakter van Nederland opvalt in het buitenland: Als ik op wintersport ben en ik loop door het dorp let ik als auto liefhebber altijd op de auto’s. Er is dan altijd veel goeds te zien aldaar. Zeker als je in een wat decadenter oort bent. Als Nederlander schaam ik me altijd voor de andere Nederlanders. (Gelukkig zijn die er niet zo veel in de betere oorden.) De Duitsers, Zwitsers etc. rijden in Cayenne Turbo S, Mecedes S63 AMG, Mercedes S500, BMW 6 Series etc. etc. De Nederlandse ‘chique’ rijdt Volvo en Saab. Dat zijn naar mijn smaak ‘ik wil wel chique doen, maar ik kan niet’ merken. Je betaalt er wat meer voor dan een Opel of Ford, maar het is niets of nagenoeg niets meer. En in vergelijking met waar de rest mee komt aanzetten is het gewoon ‘vee vervoer’. Gelukkig maak ik het met mijn A8 V8 tdi met 330pk nog een beetje goed voor de Nederlanders, maar verder staan we vaak in het buitenland behoorlijk voor lul. En ik geef toe: vergeleken met de rest is een A8 diesel – al is het een V8 bi turbo – nog steeds een beetje fout. Het had een W12 benzine moeten zijn…. Het ergste zijn echter nog altijd de Opel Zafira / Station rijders op de weg naar de bestemming toe. Saaie, degelijke gezinnen in een over vol geladen Opel zonder winter banden op weg naar de wintersport. Dat rijdt dan snachts 180 uiterst links… Op een drie baans weg. Ja, en dan wordt ik even echt pissed. Dat is vaak dat zelfde klootjesvolk van die schuine blikken. Die dan op de Duitse autobahn links rijdt… Waar je 300 mag. Ik rijd dan meestal 250 / 280 op de teller (ABT chip tuning, geen limiet, speciale winter banden) en ga dan zo laat mogelijk vol in de remmen. Het leuke is dat men vaak op het laatste moment toch noch naar rechts gaat. Uiteraard doe ik dit binnen alle veilige grenzen en alleen bij dit soort Nederlandse auto’s. En uiteraard als ik in de verte in mijn spiegels mijn superieur zie, bijvoorbeeld een S8, dan ga ik ruim van te voren naar rechts. Dat zou de rest van de Nederlanders ook eens moeten doen…. Maar het belangrijste is: schaf de BPM af zodat wij Nederlanders betere, schonere, snellere, dikkere auto’s kunnen kopen… Komen we in het buitenland ook weer eens goed voor de dag.

Vr. gr.
Jan Willem v. S.
Jan Willem? Haha. Nu heb ik het pas door, je bedoelt dit ironisch. Iemand die bij anderen zulke jaloezie vermoed en zo’n superoriteits gevoel heeft, die Nederland extreem zelfs links vind, dat bestaat niet, dan zou je allang door de geestelijke gezondheiszorg geholpen zijn. Dat heb je heel knap gespeeld. ;-)
Jan Willem van Stuijvenberg
Beste Marshell,

Vind jij een BPM van ruim 40% niet extreem dan? En een 52% inkomsten belasting die al ingaat bij 50.000 euro? In Duitsland gelden de volgende tarieven:

Tax % Tax Base (EUR)
0% Up to 7,664
15% 7,665-52,152
42% 52,153-250,000
45% 250,000+

En dan hebben we het nog over Duitsland, waar de belastingdruk als hoog wordt gekenmerkt! En kom nu niet aan met de Nederlandse hypotheekrente aftrek. De beetje geld compenseert in het geheel niet de BPM, wegenbelasting, extremen inkomsten belasting, de overdreven overdrachtsbelasting en last but not least: de hoge accijns op brandstof en de belasting op erven. Deze laatste vind ik persoonlijk nog het meest ziek. Zelfs van de dood van je familie wil de fiscus nog profiteren. Het zijn letterlijk aas-gieren.
Dus dan wordt het BPM, wegenbelasting, accijns én kilometerheffing?! Ze beloofden weliswaar van niet, maar er is geen vermindering in zicht, of is mijn zicht te beperkt?

@ renny; :lol:
@ Jan Willem van Stuijvenberg 15 June 2007 om 8:35

Meen je dat? Ik heb even je site bekeken (leuke foto van Greenspan ;) ) en ik kan me nauwelijks voorstellen dat een man als jij zich tot deze toon ‘verlaagt’. Louter om je gelijk te halen op mensen die het niet met je eens zijn, inhoudelijk kan ik me wel in je verhaal vinden.

Leuk wagenpark trouwens.
Jan Willem van Stuijvenberg
Beste Murrrphy,

Inderdaad leuk wagenpark. Dank je voor je compliment. Alleen jammer dat je daar in dit zieke land bijna 100.000 euro belasting voor moet betalen (btw + bpm). En jammer dat er dan nog mensen zijn die willen dat je daar bovenop nog meer gaat betalen. Mensen die het normaal vinden dat ik straks niet meer den Haag in mag omdat dat nog alléén maar kan als je een Prius hebt. Ja, dan wordt je soms een beetje pissed… En het niveau? Ach, het mag toch best wel een beetje op de spits worden gedreven of niet soms?
@ Jan-Willem

Ik had al zo’n vermoeden dat je aan ’t prikkelen was ;-)

Die belasting van bijna een ton is gewoon veel geld, hoe je het ook bekijkt. Dat laat onverlet dat ik de gedachte achter rekening rijden onderschrijf: je betaalt voor het gebruik van de weg en niet omdat je toevallig een kostbare wagen rijdt. In dat licht vind ik dus dat vaste, niet aan gebruik gerelateerde, heffingen moeten verdwijnen. Jouw stelling dat er al rekening rijden is, vind ik deels waar, in de huidige opzet zit er nog een grote component vaste lasten in.

Het beeld dat je schetst van de nederlanders in het buitenland, herken ik. Vooral in de wintersport zie je prachtige auto’s waarop kwalificaties als ‘pooierbak’, ‘aso mobiel’ worden losgelaten, pure jaloezie lijkt me. Ik vind ’t persoonlijk wel stijlvol om op je 911 een dakdrager met ski’s te zetten (ski’s uiteraard Porsche design). Of een achterwiel aangedreven 911 je ‘vehicle of choice’ moet zijn op besneeuwde bergwegen vraag ik me af, maar ’t ziet er goed uit.

180 op de linkerbaan (zucht…). Helaas herken ik dat ook, zij het op wat bescheidener snelheden. Je weet toch waar de NL stickers voor zijn? “Nur Links”.

En die scheve blikken van anderen op de weg? Een vriendin van mij rijdt een Porsche (’t is een oud ding, die Porsche niet de vriendin). “Hoer” is zo’n beetje het ‘netste’ dat ze te horen krijgt…..
Jan Willem,

Wat doe je eigenlijk hier nog in Nederland?
Ik zou er echt niet meer willen wonen, met al die doorsnee lui in hun Opeltjes etc.
Neem je stofzuiger en ga ergens anders heen!
En plant gelijk nog even een boompje om je geweten te sussen!
Ik snap 1 ding niet. We moeten gaan betalen voor het gebruiken van de auto….
Maar dat DOEN WE ALLANG !!! Hoeveel belasting betalen we niet aan de benzinepomp? Dus.. hoe meer je rijdt des te meer accijns betaal je via de brandstof die je gebruikt. En ik hoef toch zeker niet uit te leggen hoeveel accijns er op brandstof geheven wordt toch ?

Als dit systeem wordt doorgevoerd ga ik echt emigreren. De burgers hier in Nederland worden compleet uitgemolken door Den Haag.
Ik ben jaloers op de Fransen. Die hadden het land allang platgelegd door middel van stakingen. (mocht er een staking komen…Ik zal er zijn !!!)
Dit is een quote van het anwb forum welke ik jullie niet kon onthouden:
(Zie het maar als stof tot nadenken welke goed onderbouwd is)


“Anders betalen voor mobiliteit”

Nu heb ik zeker niet alle rapporten van het “platform ABvM” nauwgezet doorgespit, maar ik mis een beetje het ultieme doel. Wat ik vooral ook mis is waarom een van de leden van dat platform, die wij kennen als voorzitter van een belangenbehartiger voor mobiliteit, alles waar hij voor zou moeten staan overboord gooit en vrolijk met de andere boekhouders meepraat.

De voornaamste vraag die het platform lijkt bezig te houden is hoever ze kunnen gaan zonder dat de tenuitvoerbrenging negatieve resultaten oplevert voor de staat. Zo wordt een accijnsverhoging eigenlijk al bij voorbaat overboord gegooid omdat dit brandstoftoerisme in de hand zou werken. Vervolgens wordt er gesproken over tolheffing als “platte” structuur en congestieheffing. Dat laatste lijkt de voorkeur te hebben van het platform, mede gezien de hoeveelheid extra aandacht die hieraan wordt besteed. Zo merkt het platform op dat er zowel wegen bestaan zonder- als wegen met meerdere alternatieven. Omdat dit oneerlijk is, concludeert het platform dat ook op de alternatieve routes een congestieheffing moet plaatsvinden.

Hoezo oneerlijk? Het platform heeft de mond vol over kostenneutraal, maar besteedt vervolgens wel tijd aan wat er met de meeropbrengsten moet gebeuren. Hoe eerlijk is het ook om andere automobilisten extra te laten betalen omdat een ander een ongeluk veroorzaakt?

Vooral ook is onduidelijk hoe dit alles tot oplossingen moet leiden. In een bijlage toont het platform kaartbeelden die de verkeerskundige effecten moeten aantonen. Geen van de voorstellen blijkt echter in de prognoses tot een overduidelijke verbetering te leiden. Wat vooral opvalt in de kaartjes is dat er per 2020 geen enkele wijziging ten opzichte van het huidige wegennet bestaat. Voor zover er sprake zou moeten zijn van infrastructuuruitbreidingen zou dit dus uitsluitend moeten bestaan uit niet effectieve spits-/wisselstroken en -rijbaanuitbreidingen. Nu al lijkt dit soort projecten erop gericht nieuwe congestiepunten te creëren of bestaande te verergeren. Dat zal er wel niet beter op worden als dat extra inkomsten tot gevolg heeft.

Toch blijkt er nog een stukje realisme te bestaan bij het platform, al uiten ze dit op een nogal vreemde manier. Het platform lijkt weinig onder de indruk van het openbaar vervoer al alternatief en dat lijkt me zeer zeker terecht. Helaas voelt het platform zich geroepen een nog minder voor de hand liggende verklaring te geven waarom deze lastenverzwaring tot de oplossing voor het mobiliteitsprobleem gaat leiden. Men spreekt over “kruisbestuiving” waarbij als behoorlijk extreem voorbeeld Arnhem en Amsterdam wordt genomen. De lastenverzwaring zou mensen ertoe moeten brengen om te gaan wonen in dezelfde stad als waar ze werken. Dit veronderstelt een vrijheid die de meeste mensen niet hebben – zeker niet in het geval van partners die beiden werken. het suggereert ook gelijkwaardigheid van zowel werk als wonen in een verder ook al binaire wereld.

Al met al is het enige dat niet volstrekt ongeloofwaardig is, dat het allemaal verschrikkelijk veel gaat kosten. En dat is inderdaad oneerlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).