Column nu: Vrouwen en auto’s

Auteur: , 31 Reacties

De rechtgeaarde auto-nerd weet het: de vrouw heeft een bijzondere positie in de autowereld. Alleen welke positie dat is, daar zijn we nog niet uit. Een leuke vrouw met niet al te veel kleding kan in ieder geval worden ingezet om de aandacht te vestigen op verder niet altijd interessante auto’s.

Daarentegen hoeft de gemiddelde vrouw niet direct op de motorkap van een Lamborghini te worden gedrapeerd. Iedere Mien Modaal kan namelijk voor entertainment zorgen. Het hele internet draait op vrijdagmiddag immers om filmpjes waarbij vrouwen de raarste capriolen uithalen tijdens het inparkeren.

Inparkeren (en kaartlezen, maar wie doet dat nog?) zijn dan ook de twee zaken waar vrouwen het slechtst scoren. Op andere gebieden zijn vrouwen toch werkelijk de betere chauffeurs. De grootste kans om je eindbestemming zonder kleerscheuren te bereiken, heb je als je bij een vrouw van 33 in de auto stapt. Voor elke miljard kilometer die vrouwen in die leeftijdcategorie afleggen, overlijden er 4 als gevolg van een ongeval. Ter vergelijking: bij mannelijke twintigers ligt dit aantal tien keer zo hoog op 40 overledenen.

Blijkbaar hebben vrouwen een andere rijstijl dan mannen en dientengevolge stellen zij andere eisen aan auto’s dan mannen. Gelukkig zijn er altijd mannen(!) te vinden die weten hoe de wereld in elkaar steekt, zodat zij de ultieme lijst kunnen samenstellen. De top 10 lijst van auto’s waarin iedere vrouw graag zou rijden. Daarbij staat praktisch nut en betrouwbaarheid voorop. De vrouw wil geen fratsen met 600 pk sterke supercars, maar zoekt vooral een overzichtelijk en gemakkelijk in te parkeren koekblik.

Volvo heeft deze bevindingen vertaald in een concept car voor vrouwen, waarin eigenschappen als slimme opbergmogelijkheden, een goed zicht rondom en een gemakkelijke in- en uitstap tot de highlights horen. Toch blijken vrouwen niet louter met een rationele blik naar auto’s te kijken. De eisen op het gebied van prestige en stijl zijn net zo veelomvattend als bij mannen.

Daar houdt het echter nog niet op. Vrouwen hebben niet alleen een mening over de auto waarin zij zichzelf mogen vervoeren, maar ook over welke auto een man wel of niet sexy maakt is nagedacht. Bekijken we de auto’s die we blijkbaar moeten rijden om te “scoren” bij de vrouwen dan staan er veel cabrio’s en sportauto’s in de lijst. Gelukkig kunnen we daar ons hart gewoon blijven volgen.

Dat biedt weer hoop voor de samenstelling van het Nederlandse wagenpark. Immers in 60% van de gevallen nemen vrouwen de aankoopbeslissing voor een nieuwe auto. De Nederlandse wegen zien er straks dus een stuk spannender uit. Hoewel gezien de verkoopcijfers toch nog een ander beeld laten zien.

Tijd om de cirkel weer te sluiten. Voor mannen zijn de reportages die we maken met vrouwelijk schoon in een bijrol significant interessanter dan video’s zonder oestrogeen in beeld. Althans dat is de voorzichtige conclusie die we kunnen trekken naar de eerste rijtest met onze eigen Alfa-babe. Jaren van feminisme en ontwikkeling bij autofabrikanten lijken in één klap teniet gedaan.

[ gepubliceerd op nu.nl, 13 juni 2007 ]31 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
-edit: nutteloze bijdrage-
“Blijkbaar hebben vrouwen een andere rijstijl”

Precies!

Onnodig links blijven rijden, niet goed opletten als ze uit een zijstraat komen of van een parkeerkplaats afkomen, met 80km/u ineens op de linkerbaan van de snelweg komen (hell van rijbaan veranderen uberhaupt!), twijfelen bij elke beslissing die ze in het verkeer moeten nemen….etc.etc.

Nu, mag het wel zo zijn dat mannen meer ongelukken veroorzaken, MAAR wie zijn er meestal bij de ongelukken betrokken? Precies! De vrouw die onnodig links blijft rijden, niet goed oplet als ze uit een zijstraat of van een parkeerplaats komt, die vanuit het niets van rijbaan verwisselt en nog niet eens de moeite neemt om wat gas bij te geven als ze dan van rijbaan verwisselt EN die ook nog eens twijfelt of ze wel de juiste beslissng neemt of heeft genomen!

En dan is het ook nog eens zo dat wij mannen meer kilometers maken! Want zegt nou eerlijk mannen, wie moeter altijd rijden als je met het gezin op pad gaat? PRECIES! Wij mannen!

Kortom wij mannen zijn veel beter! Nanananana! ;) :D
Jonge vrouwen die ik in het verkeer tegen kom rijden ook wel normaal, maar zodra ze de 40 zijn gepasseerd lijkt het nergens meer op zeg. 40 binnen bebouwde kom, 65-70 er buiten. Ik word daar helemaal gek van altijd, dan moet ik wel leip in gaan halen. Mijn rust is gewoon weg als ik achter zo’n vrouwelijke slak vast zit.
@ Rick dos, je hebt volkomen gelijk Rick!!! ;)
De donker harige Brabus babe is wel lekker IMHO.

Ice.
@ Rick Dos, Helemaal gelijk!
Ik werk bij een kartbaan, en de vrouwen zetten hun kartje altijd klem ;) Ze kunnen misschien wel rustig 40 op de linkerbaan rijden en zeggen dat ze geen ongelukken veroorzaken, maar als ze zo iets moeten doen als karten gaat het helemaal mis :D
gelukkig weet mijn ma het gaspedaal wel te vinden:)

waar ik me meer aan stoor zijn die ouwe mensen die gaan remmen voor NIKS
en 40 gaan rijden waar ze 50 mogen en richting aan gaan geven en dan rechtdoor gaan enzovoorts, daar hoor ik weinig van??

en btw ik heb geen rijbewijs;)
WTF vrouwen kunnen niet rijden!!! Ik daag jullie uit om met mij te gaan karten! Ik weet zeker dat ik jullie eruit rij! allemaal… En niet alleen met karten, zelfs met mn eigen auto race ik met 180/200 over de snelweg! En ongelukken maken? Zeker niet! Me schadevrije jare lopen alleen maar op!

Mannen zijn gewoon bang voor concurrentie!

En als jullie zo tegen vrouwen met autos zijn, wat doen al die huppelkutjes dan bij al die autoraces met die korte rokjes etc.. heeft toch ook niks met autos te maken!!!!
Ik werd vandaag nog bijna aangereden door een vrouw in een twingo. Gelukkig werken mijn remmen uitstekend
Vorigeweek zoiets mee gemaakt . Mevrouw reedt op de linker baan om link afteslaan ik rij langs haar wat doet ze , ze zag me niet langs haar rijden voegt ze zonder pardon in tegen mijn auto , hele bestuurderkant gedeukt beschadigd . Shit Jaguars
Der Deutscher
Anna is een vrouw naar mn hart! (denk ik) yihaa! Way to go!!!!
Nu de mannen weer….. leuke discussie toch altijd weer: mannen vs vrouwen achter het stuur. Genieten! (op m’n werk met de vrouwelijke collega’s ook altijd!)
leuke column wouter, niet echt de diepte in (psyche) maar het licht er goed dik bovenop, misschien had je nog even bij de meest sexy auto’s kunnen linken naar de playboy top 10 meest sexy auto’s…
“Onnodig links blijven rijden, niet goed opletten als ze uit een zijstraat komen of van een parkeerkplaats afkomen, met 80km/u ineens op de linkerbaan van de snelweg komen (hell van rijbaan veranderen uberhaupt!), twijfelen bij elke beslissing die ze in het verkeer moeten nemen….etc.etc.”
En wat doet de man:
“Onnodig links blijven rijden, niet goed opletten als ze uit een zijstraat komen of van een parkeerkplaats afkomen, met 80km/u ineens op de linkerbaan van de snelweg komen (hell van rijbaan veranderen uberhaupt!), niet twijfelen, niet nadenken, gewoon doen!
Het resultaat is ongeveer het zelfde. De insteek een andere en omdat twijfelen vaak ook nadenken betekend maken vrouwen statistisch gezien minder ongelukken. Uit allerlei onderzoeken blijkt ook dat mannen bij gelijk werk iets beter betaald worden en dat is simpleweg ter compensatie van de hogere verzekeringspremie! Zo de wereld is weer rond.

Ik vind het verschil tussen mensen die veel en regelmatig rijden en mensen die af en toe rijden veel groter dan tussen mannen en vrouwen.
@David USA en Poekie Lauda

Thx! ;) :P

@Anna

Gevalletje van de uitzondering die de regel bevestigd? ;) :)

@Mashell

“omdat twijfelen vaak ook nadenken betekend maken vrouwen statistisch gezien minder ongelukken.”

Twijfelen in het verkeer betekent vaak JUIST dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Twijfelen in je eigen tijd en in je eigen leefsfeer kan geen kwaad. Twijfelen waarbij andere betrokken zijn, levert vaker wel dan niet desastreuze gevolgen op. Net zoiets als een chain reaction.
@Rick Dos
Twijfelen van “kan ik wel of niet nu naar links ” is een goed iets. Nog een keer kijken en de snelheid van het aankomend verkeer opnieuw inschatten kan geen kwaad. Een paar seconden langer wachten voor je een kruising op rijdt kan geen kwaad. Het moeten natuurlijk geen minuten worden maar het is echt beter dan “de niet denken maar doen” mentaliteit die we ook zoveel tegenkomen.
Ik ben zelf behoorlijk ongeduldig, maar realiseer me wel dat even nadenken veiliger is. Twijfelende vrouwen (en mannen) kunnen natuurlijk altijd in het verkeer (net als bij alles eigenlijk) de regel toepassen “bij twijfel: niet doen!”

Of misschien heb ik je niet begrepen: welke twijfel bedoel je precies?
@mashell

Nee, dat soort nadenken noem ik verkeersinzicht hebben of anticiperend rijden. En daar heb ik absoluut geen probleem mee.

Waar het mij meer om gaat zijn de twijfelaars waarvan je ziet dat ze onzeker zijn in het verkeer. Bijv. half invoegen op de snelweg om dan plotsklaps weer terug te sturen naar eigen baan. Of bij een kruispunt bij het links of rechts afslaan eerst optrekken om vervolgens weer vol in de remmen te gaan, omdat ze een slak op een kilometer afstand zien. Vervolgens blokkeren ze wel ht gehele kruispunt. Dat bedoel ik met twijfelaars.
Is er nog verschil met Belgische vrouwen? ;)
Haha, dan moet je zuid Europeaanse vrouwen eens zien rijden. Achter het stuur zijn ze al net zo temperamentvol als buiten de auto.
Dennis The Hulk
@Anna: Elke randdebiel kan hard rechtuit op de snelweg, BTW 180/200 is echt niet erg snel in een rechte lijn.
Als je je racedlicentie hebt dan mag je een keer tegen me uitkomen op Zandvoort ok? Zullen we zien of je nog zo’n hoge dunk hebt van je rijkunsten.
@Dennis The Hulk

Maak je niet zo druk man je weet tog dat vrouwen niets anders doen dan kletsen. Vooral achter een computer want daar voelen ze zich veilig, trouwens iedereen als die vrouwen niet achter het stuur zitten.
@ Rick dos Je Hebt Helemaal Gelijk

We Moeten de Oudjes en Vrouwen in 1 categorie zien omdat:
ze rijden sloom
ze weten nooit wat ze willen
zijn altijd met iets anders bezigh dan met de auto
der deutscher
aimee 4 ever! :-)
Nou Anne, 180/200 km/hh al racen voor jou? Da’s ongeveer mijn standaardsnelheid als ik van Antwerpen naar Eindhoven naar de stad rij, en dan heb ik nog niet eens haast ofzo…

Racen is toch echt wel zo snel mogelijk een bochtje nemen, of een Porsche Carrera 4 / Touareg V10 dik pwnen :D
astondriverinspe
@ Anne, goed kunnen rijden heeft idd niets te maken met het als een dolle over de snelweg rechtuit rijden! Dit is zo makkelijk dat iedere idioot dit kan. Maar het overzicht van het hele gebeuren is 10x zo belangrijk en het feit is nou eenmaal dat vrouwen wat dat betreft een iets minder goede naam hebben..
astondriverinspe
@ Dennis The Hulk

Meisjes van 14 die niks te doen hebben in de toetsweek en daarom maar gaan autobloggen hebben doorgaans geen racelicentie ;) ;P
Zal ik me er even mee bemoeien dan? * zucht * ;-)

Vrouwen hebben van nature een ander zicht dan mannen. Vrouwen kijken in de breedte (zorg voor nest), mannen in de verte (uitkijken voor gevaar/zoekend naar prooi).

Dit werd mij destijds verteld door mijn rijleraar. Hij heeft mij, Godzijdank, goed ingeprent dat je vooruit (voorbij de bumper van je voorganger dus!! ;-)) moet kijken en overzicht moet bewaren.
Volvo heeft deze bevindingen vertaald in een concept car voor vrouwen, waarin eigenschappen als slimme opbergmogelijkheden

Kunnen jullie die wel vinden dan.. ;)
@Pannekoek: moeten ‘bepaalde iemanden’ zich nu aangesproken voelen? ;-)
@ Lotte

Alle vrouwen, probeer d’r niet onderuit te komen hé.. ;) Met bepaalde iemanden, Tsss, je wist heus wel wat ik bedoelde.. ;)
Die ‘bepaalde iemanden’ zijn toch helemaal geen vrouwen, ik dacht dat hun namen Jean-Pierre en Ricardo waren….. ;)

On topic: ik ken een aantal dames die een stukje stevig sturen niet schuwen. Ze zijn daarmee nog geen coureur maar dat geldt voor vrijwel iedereen op dit blog….
[email protected]

@Pannenkoek: oehoehoeh! *zet zich schrap* Bij mijn weten, is het nog altijd zo dat de mennekes nooit iets weten te vinden! En nee, dat ligt niet aan het feit dat wij vrouwen het opgeruimd hebben… Toch..? ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).