Land Rover Defender gaat om bij eland-test

Auteur: , 242 Reacties

Pijnlijk! Bij een test van het Duitse Auto, Motor und Sport is de Land Rover Defender (volgens sommigen de meest zuivere Land Rover) omgegaan. Bij een vaartje van 60 kilometer per uur bezweek de terreinwagen in een duo-test met de Jeep Wrangler aan de elandproef. Het betreft hier het ge-update 2007-model.

Als oorzaak hiervan worden de lange veerwegen, het hoge zwaartepunt en de ‘zeer gevoelloze besturing’ genoemd. Ook waren de Duitsers niet te spreken over de remprestaties van de Defender. Hij had 54 meter nodig om van 100 kilometer per uur tot stilstand te komen, tegenover 42 meter voor de Wrangler.

AMS fakkelt de Land Rover compleet af, er wordt nog even nadruk op gelegd dat de Defender niet met ESP wordt aangeboden en dat de airbags ook na de update ontbreken. Zou hier sprake zijn van rancune of moeten we niet zo ver denken?
Hoe dan ook, de test leverde genante plaatjes die meteen weer aan de beruchte Mercedes A-klasse (en de minder beruchte Dacia Logan) doen denken….

Niet goed..

Niet goed..

Niet goed..242 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ook waren de Ditsers niet te spreken over de remprestaties van de Defender.

Duitsers tog???

Maar iig niet al te goed:) Al heb ik tog liever dit wagentje dan een Mercedes A-klasse 1e model :P
tja de perfecte jeep, maar een hoog zwaartepunt he
ik denk dat een SUV het wat beter zou gedaan hebben (lager en zwaarder)
nice, ik vind het ook een kl*te-auto, heb er veel in gereden maar het wordt er niet beter op! deur tegen je lichaam aan remmen als een spons enz. deze auto is zooo 1960!
@ de vleaminck:

Een suv is een heel ander soort wagen, kan je niet vergelijken.

Het is opzich leuk dat landrover vast wil houden aan een puur concept, maar ik vind als iets veiliger kan moet het ook veiliger. Deze auto is vast ook veel veiliger te maken zonder er een té moderne wagen van te maken.
‘Ook waren de Ditsers niet…’
Neem aan dat dat Duitsers moet zijn?
edit: yep, gefixt!
geschikt voor elk terrein Behalve vlak terrein
inderdaad hij is gewoon te oud vervang hem nou eens landrover !
Italian Car Driver
Waarom altijd negatieve gekloot? Iedereen weet dat het geen nieuwe auto meer is.
Moet dan iedere auto volgepropt zitten met zooi? Het is een heel goede auto, ik ben blij dat deze Defender nog gemaakt wordt. Het heeft gewoon iets puurs. En niet zoals tegenwoordig dat alles maar veilig moet zijn. Ik kots van dat woord.
het is natuurlijk ook niet echt de bedoeling om met deze jeep snelle bochten te gaan nemen. ik vind het trouwens wel een toffe jeep, dit is een echte tereinwagen.
Niet heel erg verrassend voor zo’n antiek model. Die ‘updates’ zijn niet echt fundamenteel. Maar het blijft toch de enige echte terreinauto!
euhm was is een eland-test? :p
Het blijft de enige echte 4X4
@ jakob

Doe is teruggaan naar Fok!

Ontopic:
Voor mij niet echt een verassing dat die Defender omrolt, smalle banden, oude techniek. Lijkt me ook niet echt een auto die mensen kopen om eens een flink stukje te gaan sturen.
Defender-rijder
Lijkt me vrij logisch dat dit model niet goed scoort in de eland-test, hij is er dan ook totaal niet op gebouwd. Ik rijd zelf een Defender-90 TD5 van het vorige type, en als je het geluid op hoge snelheden (100-130) op de koop toe neemt, is het echt een leuke auto. Ik vind het nieuwe type, zoals gezien op de auto-RAI, een beetje jammer, omdat ze hem luxer hebben proberen te maken, wat helemaal de bedoeling niet is van een Defender.
nee dat is lekker nieuws!XD

mijn vertrouwen in LR’s nemen een beetje af.
@thomaz: wat bedoel je met jouw reactie?
ondertussen ben ik er al achter gekomen…
AMS is de laatste tijd niet echt relaxt bezig.. alleen maar Audi BMW en Mercedes wat de klok slaat… VW komt er maar gematigt vanaf.. en opel vinden ze vrij weinig aan…

Nou je t zegt.. er zijn ook nog andere auto merken :o die kennen ze zeker bij AM&S niet meer :P

nee net zoals met autovisie die alleen maar leuke verhaaltjes verteld, stelt AMS ook geen ruk meer voor!
Ik snap niet waar iedereen zo moeilijk over doet, de auto stamt uit 1960 en de basisvorm is niet verandered in der loop van jaren. Ik wist al dat een defender dat ging doen bij een elandproef ;)
Zie ik het nou goed dat de voorruit ernaast ligt? Hij viel om en toen liet de voorruit ook maar spontaan los? Kunnen ze die niet eens fatsoenlijk vastschroeven bij LaRo? :)
Eindelijk eens een echte test van dit fossiel, nederlandse autobladen schrijven vaak alleen de info van de fabrikant over. A, M & S en ook AutoBild TESTEN echt…..eet dat hollandse prutsblaadjes……
de auto is zeker niet te oud!

-verbeter de remmen
-maak airbags een optie
-verlaag het zwaartepunt

bam en hij is weer up to date (tenzij ik nog andere zaken mis)

het is zo makkelijk om deze auto dan weer meteen af te schrijven!
kom op zeg, met een beetje moeite krijg je elke terreinwagen op z’n kant.

je kan zo trouwens wel goed zien hoe recht zo’n Defender van de zijkant is, maakt ’t ook moeilijker om ‘m terug te duwen
Die gekke duitsers toch, je moet zo’n precisie instrument heel nauwkeurig hanteren. ;)
Vergelijk dit maar met een vrachtwagen, als die eenmaal gaat stop je ‘m ook niet meer.
In het ruige terrein is de defender wel weer superieur.
@ Jakob

laat thomas maar iedereen mag vragen stellen FOK.nl is een forum waarvan de posters en reaguurders niet allemaal erg respectabele personen zijn zeg maar ;) ze weten iig niet van auto’s af!

je weet nu wat de elandtest is maarja het gaat erom dat je met zo’n hoog mogelijke snelheid een eland (paaltje) kan ontwijken.
erg kansloos zo’n test als dit…
Het is niet de schuld van landrover dat al die domme juppen er alleen mee op de weg rijden! In het terrein is de wagen niet te stuiten en zijn er heel weinig auto’s die in de buurt komen.

Gevoelloze besturing is niet zo gek met 265/85 banden… en als de lange veerweg er niet was geweest zou de auto niet kunnen trial-rijden (duh!) ESP zit verder alleen maar in de weg als je in het terrein bezig bent.

Er is een groot verschil tussen dom auto’s testen en auto’s testen met het oog op de doelgroep voor de auto. Werkelijk een kansloze actie dit :?
Ja duhhh dat die auto omdondert- Als ik met mijn ouwe Fiatje Pinda zoiets ga uitproberen (net zo vierkant, net zo simpel, maar nog lager), dan maak ik ook grote kans dat ik niet eens omdonder maar gewoon doorrol alsof het zo hoort… Met een Defender ga je dan ook geen elanden ontwijken- je rijdt er gewoon DWARS doorheen…!

Ik weet het niet hoor, maar volgens mij heb je ook mensen die niet met 60 km per uur haakse bochten proberen te nemen. Die het graag zonder elektrukendozen en computers in hun auto’s doen maar graag vertrouwen op hun eigen hersens, tandheugels, kabels en wat hydraulische vloeistof. En tja, dan nemen die ook het gebrek aan veiligheid bij het voluit remmen bij 180 km per uur of het niet tegen op bezoek komen kunnen van elanden of het gebrek aan meedenkers bij het nemen van fouter bochten tijdens nog foutere inhaalakties over rechter banen na nog veeeeeel foutere kleef-partijen op de koop toe….

Gggggggrrrrrrr……… Ik erger me kapot aan dit soort onzinnige tests- Wat is het volgende- dat ze de T-Ford gaan afkraken omdat hij niet niet TUV-veilig is en er niet eens ordentelijke richtingaanwijzers en veiligheidsgordels op zitten- LAAT STAAN dat hij niet eens de 60 háált……?????
Italian Car Driver schrijft,

19 June 2007 om 18:28

Moet dan iedere auto volgepropt zitten met zooi? Het is een heel goede auto, ik ben blij dat deze Defender nog gemaakt wordt. Het heeft gewoon iets puurs. En niet zoals tegenwoordig dat alles maar veilig moet zijn. Ik kots van dat woord.

————————————————————————————

Ik wil jou geloof ik niet tegenkomen op de openbare weg………….
Weer zo’n typische Duitse sensatietest. Natuurlijk valt dat ding sneller om dan gemiddeld, logisch met zo’n leeftijd. Maar je kan dus beter een Wrangler kopen als je met een échte terreinwagen graag op de snelweg elands wil ontwijken, weten we dat ook weer.
Ach ja, beetje over zijn hoogtepunt heen he…
Gelukkig maar dat we dit weten .. met al die elanden die los rondlopen op de Nederlandse wegen. En in Nederland staan er toch zo veel files dat je toch nooit harder rijdt dan 5km/h
Italian Car Driver
@ Windhoos:

Hoe bedoel je? Als je in een klassieker rijdt ben je toch ook niet een gevaar op de weg. Het wordt allemaal maar zo serieus genomen die veiligheid, en als een auto geen airbags heeft is ie ineens levensgevaarlijk… Het slaat allemaal nergens op.
Zelfs aan een Panda kan je plezier beleven, daar zit niets op of aan, puur rijden. En dat is de Defender ook. Die moffen doen altijd van die tests, een hoop commotie om niets.
Italian Car Driver schrijft,

19 June 2007 om 18:28
En niet zoals tegenwoordig dat alles maar veilig moet zijn. Ik kots van dat woord.

—————————————————————————————-

Ik doelde meer hierop. Je zult het vast wel niet zo bedoelen, maar dat komt imho een beetje vreemd over (bandenspanning en remblokjes zijn ook veiligheid…).
ligt wel lekker met die vlakke zijkant
DeAutogids.nl
Dit is geen sensatietest, maar de bittere waarheid. Laten ze zo’n test eens doen met een Ssang Yong, Kia of Hyundai SUV en die gaan geheid ook zo omvallen. Bij de Dacia bleek het om versleten banden te gaan!! (de 2e keer dat een Duitse test te vroeg gepubliceerd werd…)
Duh, juist de eigenschappen die het niet zo’n fijne auto maken op de weg, maken het de beste terreinwagen ooit. Dat is ook de reden dat een SUV nooit een goeie terreinwagen zal worden: te korte veerwegen en te weinig grondspeling.
Ik vind dit echt een test van niks. Verbaast me nog dat z’m niet op de Ring getest hebben: “nou, slechte wegligging hoor”. Ga toch weg, wat een ongelooflijke flauwekul dit!
@Lampredi, je hebt helemaal gelijk. Dit is netzoiets als het testen van een ferrari in de bergen ;-)
verder vind ik dat ze véél te ver gegaan zijn op het moment dat zo’n auto omligt. Zeker bij de Defender is het voorspelbaar wanneer je hem op zijn kant zal leggen. Een goeie chauffeur gaat zo met die zwaktes om dat het altijd nét niet omvalt. Dit is gewoon amateuristisch, was het nu bij een BMW 3 gebeurt dan kan het nog een onverwachte situatie zijn geweest.

Ik hoop eigenlijk maar dat autofabrikanten dit soort amateuristische testjes gaan ontwijken in de toekomst.
het is de puurste jeep die je ergens kunt vinden dus logisch dat de rijeigenschappen op asfalt niet echt super zijn.
Ok het is niet aanvaardbaar voor veel mensen dat hij die test niet slaagt, maar LR vindt het niet erg dus waarom zouden wij dat dan vinden.
Een mogelijke oplossing zou mss luchtvering zijn. Zo kan de auto iets lager geplaatst worden bij hogere snelheden waardoor het zwaartepunt zakt en hij mss wel door die test komt en toch de terreincapaciteiten behoudt!
Who cares, het is een terreinwagen en geen gewone auto…
Tja Engels patent, ellende zonder end
@Windhoos: Nou…op de Stelviopas doet zo’n Ferrari het vast heel lekker hoor :)
Gelukkig is het geen vrachtwagen. Die blokkeert altijd de hele snelweg! En bij AMS kunnen ze gewoon niet rijden.
Dat weet ik wel zeker!
Ik ga er echter vanuit dat je vast wel hebt begrepen dat ik dat niet bedoelde…. ;-)
Graag meer berichtgeving om ALLE terreinwagens die op hun zij gaan ie een elandtest, zodat het sociaal niet meer geaccepteerd wordt dat het merendeel van die bakken gekocht worden om alleen maar ‘veilig’ op geasfalterde wegen te rijden…
@ Italian Car Driver: ik kan me een heel eind inleven in wat je zegt.

Ik heb ooit een test gezien die door AMS (geloof ik, of was het Mercedes zelf?) enorm gemanipuleerd was. Het ging om een test van de rem assistent.
Nou nou nou, wat was dat veilig zeg: de S-klasse klapte gewoon op de stilstaande auto. Ondanks dat de ‘tester’ bij het over rijden van een houten lat(!) vol op de rem ging staan.

De sukkel die die LaRo liet kantelen is niet goed bij z’n hoofd. Je gaat een Unimog toch ook niet op z’n slalomkwaliteiten beoordelen? Of een Ferrari afkraken omdat ‘ie geen caravan kan trekken?
@klassiekerrally

Ben blij dat er nog een paar realistische mensen zijn in deze wereld
Ach, weet je wat ’t is: in mijn ogen zorgen al die elektronische kaboutertjes alleen maar voor SCHIJNveiligheid.

‘Maar ik heb toch ABS, airbag en ASP? Dus ik kan nu veel harder rijden, ook als het pijpestelen regent!’

Yeah, right… :roll:
eric de noorman
duitsers,duitsers. deze auto gaat niet om een eland,maar er tegenaan. Maak hier maar eens een testje van.
Eric: een eland kan tot 850kg (!!) wegen en torent met de schouders tot 2,3m (!!) boven het wegdek uit. Denk niet dat het stalen ladderchassi of de aluminium voorraamomlijsting een ‘Defender’ speciaal geschikt maken om tegen een eland te rijden, eerder het tegenovergestelde!!
@klassiekerrally :

Hehe .. mensen zouden veel veiliger rijden als er in plaats van een airbag een scherp mes op het stuur gemonteerd zou zitten. Ik geloof dat er een paar jaar geleden eens een onderzoek naar gedaan is dat jou punten bevestigde.
Als het aan mij ligt mogen ze hem zo blijven produceren. Kan je tenminste nog plezier van het pure terreinwerk mee beleven. En die test, tja wat zegt zo’n elandtest? Voor mij nix eigenlijk, zo’n wagen moeten ze testen ion de modder en tussen de rotsen :-)
Het hele probleem zou opgelost kunnen worden door simpel in de user manual te zetten dat je niet moet uitwijken voor elanden. Voor alles kleiner dan een olifant niet uitwijken in een Land Rover, that’s what they are built for!
Sorry hoor kerels, maar dat het om een oud model gaat, gaat niet op. Er zijn nu eenmaal hedendaagse standaards waar een moderne auto aan moet voldoen. Dat ze het concept niet wijzigen is OK, maar dat ze hem dan wel laten voldoen aan hedendaagse normen.
Trouwens het kan misschien wel zo zijn dat de mensen die dit soort auto’s kopen geen haakse bochten tegen 60 km/u nemen, maar wat als diezelfde mensen in een situatie komen waar ze niet anders kunnen? Uitwijken bijvoorbeeld. Dit vergelijken met een Ford model T afkraken is gewoonweg belachelijk en getuigt van weinig inzicht. Dat het beter kan bewijst mercedes met de G-klasse lijkt mij.
die auto is gewoon old-skool de beste geen ander autotje die hem die baas is in het terrein!
@OneHP .. als je een eland raakt ben je er zo goed als zeker geweest. Met een grote 4WD heb je nog wel een kans en de reden is dat als je een normale sedan rijdt je de poten onder hem wegmaait en het lichaam dus via de motorkap door het voorruit naar binnenkomt zeilen. Enkele jaren geleden is dat hier bijvoorbeeld in de buurt gebeurt en de hele familie in de auto (pa ma en 3 kinderen) waren op slag dood. Met een 4WD heb je misschien kans dat je het overleeft als hij niet over de motorkap komt zeilen. Je auto is gegarandeerd totalloss .. je zal zelf best in de kreukels liggen, maar geef mij maar een Land Rover als ik er eentje raakrij.

Trouwens .. elanden, edelherten en herten .. allemaal niet zo erge snuggere beesten (smaken trouwens wel goed) ;)
Iemand met gezond verstand past zijn rijstijl aan de eigenschappen van een dergelijke auto aan. Iedereen weet toch dat een klassieke terreinauto minder stabiel op de weg ligt? Dan kun je ook gaan testen of je met een Lambo door diep water kunt rijden, omdat je met zo’n auto wel eens een overstroming tegen kunt komen.
Bob: ik woon in Zweden, jag fattar om du fattar ;-) .
En das wel een grote als daar in “als hij niet over de motorkap komt zeilen”, want dat doet een volwassen eland gegarandeerd…
Een Tuscon of een Vitara noem ik nou niet echt een 4WD ;) Je schrikt je trouwens wel iedere keer als je ze ziet … helaas is dat dus meestal ’s avonds of ’s nachts dus je moet dus gewoon met groot licht rijden zodra je dat kunt om iets meer reactie tijd te krijgen. Twee weken geleden reed iemand nog een zwarte beer aan in de buurt .. en dan is het trouwens ook afgelopen met je auto.
Wat is de uitkomst van de “elandproef” met een 40 tons vrachtwagen???
Voorlopig rijden er veel meer vrachtwagens rond dan Defenders!!
de enige echt 4×4 die bij de eerst de beste bocht omslaat. Klasse !! Paas mij maar de nieuwe generatie 4×4 ala x5 q7 ml. Deze lijkt zo weg te zijn gereden uit de 2e W.O.
DeAutogids.nl
@Leo: Dat is afhankelijk van de belading. Onbeladen zal het met glans de proef doorstaan. Je zult wel doelen op ongelukken, maar keer op keer blijkt belading of onderhoud of een fout van de chauffeur de oorzaak te zijn.
“de enige echt 4×4 die bij de eerst de beste bocht omslaat. Klasse !! Paas mij maar de nieuwe generatie 4×4 ala x5 q7 ml. Deze lijkt zo weg te zijn gereden uit de 2e W.O.”

haha!! LOL een X5 en Q7 terreinwagen!?!?!?!?

ga toch fietsen! ;)

met een bakfiets rijdt je niet de tour-de-france
met een vork eet je geen soep
met een panda verhuis je je boedel niet
net zo min dat een bouwvakker een [email protected] aacu boor gebruikt,

zijn ze lekker klaar mee hoor,…stuur artsen zonder grensen met een Q7 africa in,… LOL,..:D

nee gebruik een voorwerk waar hij voor gemaakt is,…en op de manier dat hij bedoeld is te gebruiken.

ik rij al jaren LR,.. en zo’n wagen voel ik aan met m’vinger en teentopjes,…
lezen en schrijven kan ik ermee,… kan je dat niet,…dan rij je niet zo’n wagen.

al die electrosnufjes,…bagger! maar goed voor de omzet van de garages ;)

geef mij maar een auto die je drinkt als Gin,….PUUR :)

grtn

Roland
Een Defender moet simpel blijven, zodat ze hem overal te wereld met wat simpele handelingen weer rijdend kunnen krijgen. Dat betekent dus zo weinig mogelijk elektronica en dus geen ESP of airbags.

Rij je vooral op asfalt, koop dan geen Defender. Moet je continue het bos of de bergen in of ga je op safari naar Afrika, dan is de Defender de aangewezen auto. Pas dan wel de rijstijl aan aan de auto.
Verrassing… natuurlijk rolt ‘ie dan om, daar is een Land Rover toch niet voor gemaakt? Zoals Jan zegt: voor zo’n eland hoef je niet uit te wijken met een Land Rover, waarschijnlijk is tegen de tijd dat jij er bent die eland allang weer terug in Noorwegen en anders rijd je er probleemloos overheen. En dat die ruit eruit rolt is om een snelle vluchtroute mogelijk te maken. Zoals je ziet is er overal aan gedacht! ;-)
Een Land Rover is voor echte avonturiers, niet voor mensen die rondjes om elanden willen rijden. :-P
En nu een terreinproef met een Ferrari! En dan maar klagen bij AMS dat het fout gaat!

Oftewel, pas je aan aan de auto die je rijdt. Slalommen met een LR op vlakke ondergrond is nou eenmaal niet zijn primaire gebruiksdoel.
@ RolandRover: Atrsen zonder grenzen rijdt waarschijnlijk in Toyota LandCruisers (70 series). Als ze Defender zouden rijden kwamen ze nooit bij hun patienten aan:)
@Klassiekerrally: die Mercedes “test” in die hal (met soort automatisch remsysteem) was van AutoBild. De betreffende redacteur is direct daarna ontslagen en het blad heeft precies uit de doeken gedaan wat er is gebeurd bij die vreemde S-klasse test.
Op zich kun je Ferraris best compact parkeren ;)


http://estadium.ya.com/neogryzor/crash_gal/crash01.jpg
Niet zo heel vreemd dat zo’n hoge wagen relatief makkelijk omgaat. Wel erg vervelend aangezien je dat heden ten dage niet meer zou verwachten. Misschien kan Land Rover adaptieve (lucht)vering op de Defender zetten, waardoor deze straffer dempt bij hoge laterale acceleraties. Het zwaartepunt verlagen is waarschijnlijk lastig.
Luchtvering betekent electronica en dat wil je niet zo veel hebben in een offroader. Gaat alleen maar problemen geven … en dan baal je dus als een stekker als je ergens halverwege een berg zit zonder GSM bereik.
Land Rover heeft recent de Defender “up-to-date” gebracht, maar vergeten een ESp in te bouwen. Dit kan ook zeer rudimentair en relatief goedkoop (zelfs een Fiat Panda heeft het tegenwoordig), inclusief een knopje op het dashboard om het uit te schakelen. In deze tijd moet ESP er gewoon opzitten!
Neemt niet weg dat de reaktie van AMS natuurlijk veel te overdreven en typisch duits is: meteen tot de grond toe afbranden!
Daarbij denk ik niet dat LR hierdoor één Defender minder zal verkopen, ook niet in de BRD.
@X man ” Dit vergelijken met een Ford model T afkraken is gewoonweg belachelijk en getuigt van weinig inzicht. Dat het beter kan bewijst mercedes met de G-klasse lijkt mij.”

X man – rijd jij wel eens in een G-Klasse (voor de groene mannetjes onder ons – de MB)…? Ik rijd daar wekelijks in en ik kan je uit ervaring melden dat het gewoon twee aparte beesten zijn die amper met elkaar te vergelijken zijn. Met de Defender ga ik graag het veld in en weet ik aardig zeker dat ik me er in mijn eentje met die wagen goed doorheen werk. Met die MB moet ik backup hebben als het iets ingewikkelder wordt. Bovendien zit ik met die MB constant met verslijtende techniek kwetsbaarheid. Die Defender is ouderwets smeedwerk waar je met een goede tang en een voorhamer de boel mee aan de praat houdt. En ik kan je garanderen dat ik echt liever in de Defender zit als ik ooit in Nederland een eland tegenkom, want in de MB zou ik echt knap zenuwachtig worden. Op het kritieke moment vindt de elektronica in dat Duitse blik dat het tijd is voor ein Schlafchen oder eine Pause… Nee hoor- Geef mij maar de Defender, want die G-Klasse voegt gewoon te weinig toe behalve dat hij reteduur is.
Ik blijf er bij dat je geen appels met peren moet vergelijken. Als je een Defender gaat testen, dan weet je bij voorbaat dat hij niet met 60 om een Eland heen kan. Maar dat weet je van een Suzuki Samurai ook. En dat weet je van talrijke andere vergelijkbare auto´s ook die daar domweg niet op gebouwd zijn. Daar heb je heus geen elandtest voor nodig. So why bother? Als je in Eland-territorium dergelijke noodbewegingen hebt moeten maken, dan moet je misschien eerst eens bij jezelf gaan nadenken of je zelf niet iets vreselijk fout hebt gedaan waardoor je om te beginnen in die situatie bent beland: Je verlichting niet goed heel gehouden, je ogen laten nakijken, veel te hard rijden, niet ver genoeg vooruit kijken, niet anticiperen op de omstandigheden van dat moment door je snelheid aan te passen, teveel bezig zijn met je l…, je passagier(e) of je mobiel… In plaats van zodanig te rijden dat je dus geen idiote uitwijk hoeft te maken voor een beest van 2.30m bij 2m dat je dus blijkbaar over het hoofd (!!!) hebt kunnen zien. Ik bedoel- elanden zijn geen in woonwijken op straat spelende kinderen die plotseling tussen de geparkeerde auto´s opduiken he? En daar rijd je als het goed is ook al meestal op aangepaste snelheid langs…? Of niet?
DeAutogids.nl
De mannen die wel even een Eland zouden aanrijden: Weten jullie over welk gewicht we spreken? Ik denk dat jullie “echte” LaRo-mannen die aanraking niet snel zullen vergeten (en de ziektenkostenverzekeraar ook niet, laat staan de verzekeraar van de auto)
Laat Land Rover zich concentreren op het bouwen van échte auto’s en laat ze de focus houden op het doel waarvoor de auto is gemaakt.

Zéker in het geval van de Defender.

Er zijn al genoeg merken met quasi-stoere-terreinauto’s die de beloftes van het uiterlijk voor geen goud waarmaken. Zo! :)
Een elandtest met een defender,een beetje hetzelfde als een 0-100 test met een scootmobiel,of een 599 gtb testen op z’n terreinkwaliteiten……………toch ?

Toon respect voor deze auto,ooit als tractor bedoeld en nu nog steeds leverbaar een echte SUV, veel mooier dan menig Cayenne,Q7,X5,Touareg en al die andere huisvrouw auto’s.
Spreken we van een ELAND of van een ELAN test? :)
DeAutogids.nl
@Renaultfan: Denk het niet. De meeste van deze auto’s zullen ook op de verharde weg rondrijden en zullen wel eens een uitwijkmanouvre moeten maken. De testheet elandtest, maar had ook “spelende kinderen-test” kunnen heten. Het gaat er om dat je met een auto bij een snelheid van 65 km/u (let wel, op de verharde weg rijdt je ook met een LaRo 80) plotseling ergens voor moet uitwijken en dat je dan op de plaat gaat.
@ freek

Lol.
Wat mij betreft slaagt ie met vlag en wimpel voor de Elantest :)

@ De autogids
Maar goed, dan overleeft het overstekende kind het waarschijnlijk, omdat de LaRo op z’n kantje ligt :)

Ik vind het nog steeds een beetje een onzinnige vergelijking, zoals zoveel hier schrijven. Een auto kan nu eenmaal niet overal goed in zijn.
DeAutogids.nl
@SugarFree: Hopelijk.

Is het onzinnig te verlangen van een auto die op de openbare weg wordt toegelaten dat deze een elandtest met succes moet volbrengen? Iedereen roep t hier wel: Onzin, dit is een echte terreinauto, maar fact of the matter is dat in de meeste gevallen de auto wordt gekocht om op de gewone straat mee te rijden of op zijn minst het grootste deel van zijn leven daar zal rondbrengen. Ik denk dat het dan onzin is te stellen dat een Land Rover niet plotseling zou moeten uitwijken. We zijn niet allemaal meneer Schumacher of Hamilton, de meeste mensen doen domme dingen in noodsituaties.
Onzinnige test. Een beetje Land Rover gaat dwars door zo’n eland heen.
DeAutogids.nl
@Smokin: Denk je? Zoek eens op wat een volwassen eland weegt.
DeAutogids.nl
Eland: Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram. Een Land Rover is 203,5 cm hoog.
@DeAutogids.nl

Ook in een landrover kan je prima ontwijken. De techniek die je in deze wagens moet toepassen verschilt echter mijlen van de techniek die je bij normale auto’s gebruikt. De bestuurders die deze wagen gebruiken waar ‘ie voor bedoelt is zullen er dan ook op de weg prima mee om kunnen gaan. De auto kan immers een 45 graden helling schuin over rijden. Het zwaartepunt ligt zelfs relatief laag omdat de carosserie van aluminium is en de gietijzeren assen en stalen chassis het zwaarst zijn. Als je de auto echter expres in een goeie slinger breng versterken de veren en banden inderdaad het omrollen.

Mensen die met deze wagen om kunnen gaan zullen zonder grote problemen een eland kunnen ontwijken met 60kpu. Daarbij is een groot deel van de landrovers gemodificeerd met bijvoorbeeld gasdempers. Die betere demping zorgt naast betere terrijnprestaties ook voor véél betere wegligging.

Dat heel juppen-nederland ook graag in een defender rijdt kan Land Rover niet helpen, hier zouden ze ook nooit rekening mee moeten houden. Voor die mensen zijn er al de Discovery en Range Rover.
o, en daar wil ik nog aan toevoegen…

Juist door de heel erg hoge wangen en lange veerweg klapt een defender nooit plotseling om. Het gebeurd in vergelijking met bijvoorbeeld een A van mercedes heel gelijkmatig en ‘rustig’. Een goeie chauffeur corrigeert dit in plaats van de techniek te forceren en de auto te laten omklappen.

Er rijden ook nog genoeg auto’s zonder ABS rond. Een goeie chaffeur weet daar ook de maximale remkracht uit te halen. Dan ga je toch niet alle oudere auto’s verbieden omdat er een paar kneuzen zijn die niet weten hoe ze een auto met normaal remsysteem stil moeten zetten?!
Tja, ik wordt hier toch wel droevig van. Ook deze nieuwe defender is nog steeds gebaseerd op de oude techniek. De proeven worden daarentegen wel steeds moderner (lees rigoreuzer) omdat de hedendaagse autotechniek dat mogelijk maakt. Eigenlijk zijn deze proeven dan ook niet bedoeld voor deze terreinwagens die qua gewichtsverdeling en hoog zwaartepunt voor een geheel andere rijstijl bedoeld zijn. Je mag dan ook niet dezelfde prestatie’s van een terreinwagen t.o.v. een suv verwachten. Ik heb buiten mijn laro 110 ook een discovery voorzien van ace. Inderdaad wordt hiermee het bochtengedrag verbeterd doch is de grens van uitbreken onvoorspelbaar. Het hoort er gewoon bij. Ik zou me over de test maar geen zorgen maken en lekker met je laro blijven sturen.

Groetjes, Chris
DeAutogids.nl
@Alwood: I beg to differ. Jij bent waarschijnlijk programmeur. Het ligt nooit aan het programma, maar aan de mensen die met het programma werken.

Helaas werkt het leven niet zo. Auto’s moeten aan bepaalde verwachtingen voldoen. Als iets heftigs als omslaan volgens jou gelijkmatig en rustg gaat en een professionele bestuurder van AMS dit niet kan tegengaan weerspreekt dit jouw uitspraak.

We zijn niet allemaal goede chauffeurs. Je uitspraak dat Land Rover het niet kan helpen dat “half juppen nederland ook graag in een defender rijdt” is natuurlijk onzin. Ferrari moet zijn auto’s onderwerpen aan crashtests. Je kan wel stellen dat Ferrari-chauffeurs beter kunnen ontwijken, maar dat verandert daar niks aan.

Stel je voor je bent boswachter enje hebt deze Land Rover. En je vrouw gaat er mee de kinderen naar school brengen en ze schrikt van een overstekende kat en maakt een plotse slinger. Ik wil jou dan nog wel eens horen. Wedden dat je Land Rover dan niet meer verdedigd?
@DeAutogids
Ik ben er vrijwel zeker van dat ze bij AMS helemaal geen zin hadden om te corrigeren. Dit levert veel meer publiciteit dan een berichtje “de defender ging bijna om maar was nog net te controleren”. Daarbij weet ik voor een feit dat deze wagens écht niet snel omliggen.

Het zwaartepunt ligt relatief laag en daardoor zijn ze veel stabieler dan bijvoorbeeld een Nissan XTrail. Je kan met een Defender ontzettend hard bochten door omdat de auto geen problemen heeft met overhellen.
Als je echter moedwillig de auto in de juiste slinger brent kan je hem inderdaad omleggen. Door de zachte lange veerweg en hoge wangen is de auto in een slinger te brengen die je bij een X5 nooit op kan wekken. Het moet echter wel door de bestuurder gedaan worden omdat uit zichzelf deze wagens niet snel gaan liggen, behalve dan bij een 45 graden helling.
@ De autogids,

Toch denk ik dat de soep niet zo heet gegeten wordt als ie wordt opgediend.
Uitwijken moet je inderdaad wel eens doen in je LaRo Defender en ja, als ie omslaat is dat schrikken. Maar met het dragen van autogordels zal het in de meeste gevallen gewoon goed aflopen, zowel voor het bijna-slachtoffer als de bestuurder/ster.

Je kan niet alles in het leven dichttimmeren. Dat klinkt als een dooddoener zal je zeggen. Maar ja, een Defender kan nu eenmaal nooit de wegligging krijgen van een Ferrari.
DeAutogids.nl
@Alwood: Het is allemaal een grote conspiracy. Daarom hebben ze de Jeep niet omgelegd.

@SugarFree: Gordels zullen zeker helpen. Ik weet alleen niet of dat zo fijn is dat je auto aan barrels ligt (Ik meen dat de auto niet echt goedkoop is)
Geef mij maar de Wrangler. De nieuwe 4-deurs is prachtig! Defender enige echte 4×4? Vergeet het…
Als je elandtestproof wilt rijden en je wilt ESP ASB en nog meer van die afkortingen, dan pak je je geldbuidel en dan hal je een Touareg of een Cayenne of wat dan ook. En dan moet je niet zeuren dat dat op een Defender niet zo is. Op auto´s waar dat niet bij is, die kies je zelf en daar rijd je anders in. Bewuster, berekenender. Dat is je eigen keuze. En voor 99% van de bestuurders van dat soort auto´s geldt dat dan ook, anders zouden er veel meer Defenders op hun zijkantje of ondersteboven liggen en dat is niet het geval. De gemiddelde PC-Hooftcruisermammie en pappie kopen hun bakbeesten niet waarvoor een Defender is gebouwd. Laat ze dan ook gewoon verre blijven van dat soort auto´s en zich braaf houden bij hun met leer beklede nep-terrein auto´s die hoogstens voor de asfalt jungle gebouwd zijn en waar je achterlijk te hard mee uitwijken kan…
@Autogids.nl – Ja natuurlijk moet Ferrari aan crashtests doen- ze bouwen van het begin af aan straat-auto´s die 3x harder dan de toegestane maximum snelheid kunnen. En dan crash je er ook harder mee. Die Defender is toch ook zo gebouwd dat hij tegen omdonderen kan. Maar je hoeft een ferrari ook niet te gaan testen op zijn rijgedrag in een modderige kreek en zijn terreinvaardigheden in de woestijn. En dus hoef je een Defender ook niet te crashtesten bij 3x de geluidssnelheid (3x zo hard oh en ah van de omstanders) of hoe hard een Ferrari ook kan. Appels en peren…………
DeAutogids.nl
@Jan: Ik denk dat je een ding niet begrijpt. 90% of meer van de tijd zal de land Rover zijn tijd doorbrengen op de normale weg. Kortom: Hij zal dan 80km/u rijden. Mocht er dan iets gebeuren moet een auto voorspelbaar reageren en niet omvallen. Onzin met je appels en peren.
Iedereen gelezen met wat de Land Rover in duo-test was? Juist, de nieuwe Wrangler!

Jeep there’s only one!
@ autogids: moet je LR daarvan de schuld geven? iemand die lange ritten maakt neemt een diesel, iemand die veel kleine stukjes rijdt koopt een aygo, iemand… helaas, mensen zien een auto als een statussymbool(niets mis mee) maar worden daar door vaak irrationeel…(Goh koop een Q7, kijk wat een patser ik ben!)

SUV, 4×4, however, deze horen niet in NL thuis, zo simpel is het. Het is wel heel lam om dan te zeggen dat ze deze bak niet moeten maken terwijl het een topbak is voor zijn doel: afrika.
DeAutogids.nl
@Robert: Als je zegt dat deze auto’s hier niet thuis horen, zou Land Rover ze hier niet moeten verkopen, ergo: Land Rover is daar schuld aan. Nee waar het om gaat is dat iemand die deze auto koopt er mee op de weg zal rijden. Dat weet men bij Land Rover. Dus moet men auto’s bouwen die veilig gedrag vertonen op de straat, of de auto’s niet verkopen als men die op de straat gaat gebruiken. Dat laatste is wellicht wat overtrokken van mij, maar ik hoop dat je mijn kern begrijpt.

Land Rover Defenders worden voornamelijk gebruikt op de weg. Dat weet Land Rover wel. Als Land Rover de auto zou bouwen puur voor in het terrein zouden er geen richtingaanwijzers op de auto zitten.
@autogids: Van mij zouden ze hier niet hoeven verkopen. En een begrenzer op 80km/u zou ik ook geen probleem vinden, dat is namelijk al gevaarlijk genoeg op een dergelijke auto. Besef wel dat mensen die voor hun werk wel zo een auto nodig hebben(staatsbosbeheer misschien? geen idee) dan niet zo een kar kunnen kopen.
Zelf vind ik landrover niet verantwoordelijk voor de fouten van de consument. Voetgangersveiligheid in crashtests vind ik ook redelijk onzinnig… debielen van de weg halen lijkt me een stuk zinniger.

[offtopic] overigens, als iemand met zo een auto 95% terrein rijdt, is een richtingaanwijzer voor die 5% weg nog wel handig;). [/offtopic]
Misschien gek, maar hoeveel ruimte heb je doorgaans om goed uit te wijken? Zóveel dat je omslaat? Waarschijnlijk rijd je eerder tegen een vangrail als je zó heftig probeert uit te wijken, of zie ik dat verkeerd?
DeAutogids.nl
@Robert: De test werd uitgevoerd bij 65km/u, dus dat is zelfs nog relatief hoog.

Staatsbosbeheer kan vast zo’n auto wel gebruiken met een ontheffing. Lijkt me niet het probleem.

Je off-topic vind ik leuk gevonden. Ongelijk geef ik je niet, het was meer om aan te geven dat als de LaRo zo hardcore off-road is, dat ze dat ook niet zouden moeten doen.

Maar goed, je laatste comment laat zien dat je niet als velen hier eenvoudigweg overneemt wat een ander zegt. Je begrenzeridee vind ik erg origineel.
DeAutogids.nl
@SugarFree: Niet alle wegen hebben vangrails…
DeAutogids.nl
@SugarFree: Overigens, hier wordt uitgegaan van een soort S-manouvre. Je rijdt recht op een rij pionnen af, op het laatste moment stuur je snel naar links en daarna naar rechts (vanwege de denkbeeldige vangrail, uitgevoerd als rij pionnen, die je wilt ontwijken).
@autogids.nl- Geen richtingaanwijzers op een auto is onzin want inderdaad je moet toch via de officiële weg van offroad naar offroad en niet iedereen heeft geld en/of ruimte voor een sterk genoege auto met aanhanger voor een Laro. En dan zou die trekker auto ook weer van het slag Laro moeten zijn om die anhanger plus laro te moeten kunnen trekken, waarbij je dan hoe dan ook al maar 80 mag rijden vanwege je aanhanger… Hm, toch maar een Hummer pakken waarvoor je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt waarmee je dan toch maar 80 mag…?
En ik blijf me aansluiten bij die mensen hier die zeggen dat een Defender wel degelijk veilig op de weg ligt, vermits je weet hoe je met zo´n auto moet rijden, zowel op de snelweg als in de modder. Je kunt een Ferrari nog zo veilig maken- Als mensen zoals ik die vooral die 4×4´s en de goedkopere kleine auto´s gewend zijn in een Ferrari of zo stappen zonder les, dan kan het ding nog zo elanduitwijkproof zijn als maar kan, maar dan gaan we toch total-loss vrees ik.
Wat mij betreft wel degelijk appels en peren- Een 4×4 en de eisen die je daarvoor zou moeten stellen vergelijken met een Ferrari die wel of niet een crashtest zou moeten kunnen ondergaan blijft … fruit en groente, varkensvlees en kaviaar, bier en dure champagne… of zo- echt niets met elkaar te maken hebben.
DeAutogids.nl
@Jan: Het ging me meer om het idee “echte terreinauto”. Hoeveel mensen gebruiken de auto daar? Hoeveel rijden er in Afrika. Kortom: Gelul.

Een Elandtest is met 65km/u en dan zul je denk ik weinig total-loss maken met genoemde Ferrari. Maar het gaat ook niet om de Ferrari. Het gaat er om dat een personenauto als de Land Rover op de openbare weg rijdt. Daar ga je niet op in. Het gaat er om dat mensen juist niet weten met een auto om te gaan. Het gros van de mensen ziet zichzelf beter als de gemiddelde chauffeur. Statistisch onmogelijk, in werkelijkheid nog minder.

Als moeder de vrouw met de Land Rover de kinderen naar school brengt met 65km/u en een kat ziet oversteken zal ze proberen te remmen of er omheen te rijden. In het laatste geval kan dat dus ervoor zorgen dat ze omslaat. Deze situatie is niet “ver van mijn bed”. Het is waarschijnlijk reeeler dan de vele mensen hier die schrijven dat Land Rover voor het terrein is. Of de mensen die zeggen dat ze veel beter dan de mensen van een professioneel autoblad met een Land Rover kunnen omgaan.
@ De Autogids

Als LaRo mogelijkheden ziet iets te doen met deze testresultaten zou dat natuurlijk niet verkeerd zijn. Maar ik vraag me af hoeveel energie gestoken moet worden in het oplossen van dit probleem. Ik ben bang dat er meer terreinwagens zijn die dit probleem hebben.

Het lijkt er op dat je wel een béétje blijft hangen in de idee dat een LaRo onder alle omstandigheden dezelfde veiligheid moet bieden als willekeurig welke andere auto… of niet? :)
@deautogids.nl- Inderdaad, het gaat mij ook niet om dat stijgerende paard. “Daar ga je niet op in. Het gaat er om dat mensen juist niet weten met een auto om te gaan. Het gros van de mensen ziet zichzelf beter als de gemiddelde chauffeur. Statistisch onmogelijk, in werkelijkheid nog minder.” Ik ben het niet met je eens dat ik daar niet op in ga, dat doe ik volgens mij wel degelijk. Ik zeg inmiddels voor ik geloof de 4e keer of zo in verschillende bewoordingen dat mensen in verschillende auto´s over het algemeen verschillende rijstijlen hebben die maakt dat er op verschillende manieren met die auto´s gereden wordt, nog los van het doel waar die auto´s voor gemaakt zijn. Ik voeg daar dan nu nog eens opnieuw aan toe dat het mij opvalt dat – en misschien ligt dat aan het gegeven dat ik slecht oplet of dat ik op de verkeerde plekken in Nederland en Europa rij- je over het algemeen ander rijgedrag ziet van bijvoorbeeld Defenderrijders dan van bijvoorbeeld Cayennerijders om even twee extremen te pakken. De Defenderrijders doen het over het algemeen een stuk kalmer aan dan die genoemde Cayennerijders. Ik meen me zelfs te herinneren dat er ooit uit onderzoek is gebleken dat naarmate de auto luxer en veiliger en voller met helpende gadgets zit, de bestuurders roekelozer gaan rijden. En dat er dus van al die veiligheidstoevoegingen aan auto´s een schijnveiligheid uitgaat die juist veroorzaakt dat mensen sneller in een eland-uitwijksituatie zouden geraken. Hou me ten goede, ik geef onmiddelijk toe dat ik hier ergens een klok heb horen luiden zonder meer exact te weten waar die klepel nou ook weer hing. Maar dat het type auto van invloed is op het rijgedrag van de bestuurder staat voor mij puur uit eigen weg-ervaring al vast. Ik ben het overigens roerend met je eens dat de meeste mensen beter denken te kunnen rijden dan zij in werkelijkheid doen.
Wie er de meeste ervaring met auto´s heeft kun je op een blog als dit onmogelijk zeggen- Heel misschien leest de een wel alles wat los en vast zit en baseert daar zijn of haar -deskundig -lijkend- welgeschreven commentaar bij deze blog op, terwijl de ander juist in tig auto´s heeft gereden, maar de woorden niet kan vinden of wil vinden om daar hier kennis van te geven. En dan is er volgens mij ook nog zo iets als het subjectieve van de beoordeling van autogedrag- In dit verband kan ik mij altijd scheel ergeren en of juist kapot lachen om bijvoorbeeld die Helden van Top-Gear die een auto weten af te kraken op rijgedrag waar ik als normale sterveling die alleen maar in zijn leven qua gewone auto ooit Golf, R8, R4, Panda, Samurai, Defender/LaRo, MB-G/MB, Escort en Kever heeft gereden over de Europese wegen, Never Nooit en te nimmer bij zal komen. Ik bedoel- waar praten we dan in vredesnaam over… En zo is het voor mijn gevoel nog steeds ook met die ElanduitwijkTUV test. Nogmaals- Zo ontzettend veel Defenders zie ik niet op hun kantje, om bomen gevouwen, of in de vangrail staan of liggen, terwijl dat met de bmw´s, de golfjes en nog zo een paar van die populaire snelle jongens wel het geval is. :-)
@Autogids Ooit eens ECHT wezen offroaden? Praten we niet over een ritje in de Nederlandse duinen of bossen ? Ik heb liever dat mijn vrouw een Land Rover op zijn kantje legt dan een of andere suffe bak … ik heb genoeg voorbeelden gezien. Trouwens ABS heeft statistisch bewezen helemaal niet autos veiliger te maken. Lees maar de links die hier gepost zijn in dit artikel:

http://www.thetruthaboutcars.com/?p=2006

Er zijn trouwens nog voldoende Land Rovers die gebruikt worden in Afrika … veel meer dan ‘the true cheap’ … een reden is dat reparaties makkelijker kunnen plaatsvinden. Toyotas kom je ook veel tegen .. buiten Amerika is de Jeep .. (cheap) niet echt doorgedrongen.
Tja… foutje, kan gebeuren ;)
DeAutogids.nl
@Bob: Lekker schreeuwen dat je kan off-road rijden, maar nergens ingaan op de kern: LaRo’s worden het meest gebruikt op de weg.
DeAutogids.nl
@SugarFree: Mijn mening is “Een Land Rover wordt het meest gebruikt op de gewone openbare weg”, dientengevolge is het volgende ook mijn mening “Een auto moet veilig een uitwijkmanouevre kunnen maken”. Ik blijf er dus in hangen dat je wel een auto kan maken die er stoer uit ziet, zijn mannetje vast staat in het terrein, maar aangezienz ijn leven 95% of meer daarbuiten spendeert, het dus daar op gebouwd moet worden. Lijkt me logisch.

Ik begrijp wel dat mensen hier roepen dat de auto voor iets anders gebouwd is, maar Land Rover weet waar deze auto het meest gebruikt wordt en dat is niet Afrika.
@ De Autogids

Welk punt wil je nou maken?
Sorry Autogids,

Had verzuimd even te F5-en voor ik postte.
Mijn nederige excuses.
@ De Autogids

LandRover zou ontzettend dom zijn als ze de Defender zou bouwen om 95% van de tijd op de weg door te brengen, echt, het zou flauwekul zijn.

Is het dan toeval dat ie excellent presteert in het terrein?
DeAutogids.nl
@Jan: Schijnveiligheid is hier niet aan de orde. Ik ben het met je eens dat vele SUV-rijders de auto kopen voor de verkeerde reden “mijn kinderen zijn dan veilig” maar wel een bullbar op de auto plakken, omdat dat zo stoer staat (en als ze dan een kind raken, dannog veilig voor kinderen?). Dat zie je niet bij een Defender, nee.

Wat ik ook schreef in een van mijn comments is dat ze nu ook maar eens andere SUV’s moesten testen, zoals die van Hyundai, Kia en Ssang Yong (Merken waarvan ik het vermoeden heb dat die veel dramatischer presteren op dit onderdeel)

Blijft onverlet dat deze auto in de meeste gevallen op het verhard rijdt en daar veilig een uitwijkmanouevre moet kunnen maken.

Over de capaciteiten van de mensen die hier reageren kan ik niks zeggen, ik ken niet iedereen. Statistisch kan het niet kloppen. In de praktijk ook niet. De meeste mensen (en dat is ook wat ik schreef) kunnen niet goed met een auto omgaan.

Defender-bestuurders rijden wellicht (valt dit wel te bewijsen? Maakt ook niks uit) langzamer en rustiger, maar maak me niet wijs dat je geen uitwijkmanouevre moet maken met een LaRo.

Je verhaal over vouwen om bomen is ook lekker, maar je weet dus dat het hier gaat om (meestal) jongelui die niet goed met hun auto om kunnen gaan en bewezen is dat vaak of alcohol in het spel is, of te hard wordt gereden, of een combinatie. Dat is dus onveilig verkeersgedrag en dat is in alle auto’s verkeerd.
DeAutogids.nl
@SugarFree: Toeval? Nee! Maar geef toe dat je Defenders in Nederland eenvoudigweg niet kunt gebruiken waar ze goed in zijn. Dat is vrijwel overal illegaal.
Berg rijden voor Nederlanders: Verkeersheuveltraject in de oude binnenstad! Jaaaaaaa wij Nederlanders hebben nu ook een goede reden om toch maar die ruige 4×4 te pakken!!! ;-)
Sorry- Vorige was een beetje off-topic. @Deautogids.nl- Ik ben het in grote lijnen wel met je eens maar ik blijf deze Defendertest onzin vinden om al gegeven argumenten, zelfs al ben ik het met je eens met dat die wagen hier in Europa misschien vooral door de beter verdienende asfaltbrigade zal worden gebruikt. Salut. :-)
“@Bob: Lekker schreeuwen dat je kan off-road rijden, maar nergens ingaan op de kern: LaRo’s worden het meest gebruikt op de weg.”

Ik ben het ermee eens dat dit in nederland het geval, maar misschien heeft iemand bronnen waarin dit globaal staat? Harde uitspraken zonder cijfers…hmmm.

@autogids, waarom heb ik hier het gevoel dat je erg krampachtig mensen van je standpunt wilt overtuigen/je je aangevallen voelt? er zijn zoveel gevaarlijkere dingen in het verkeer dan dit ene type auto waar er weinig van rijden. (hoe zou dat nou komen? duur, oncomfortabel, milieuonvriendelijk, onhandig? ik zou em graag willen maar ik zou met mijn Aygo door amsterdam scheuren ;) )
@Jan

Sorry, maar je zit volledig naast de kwestie lijkt mij. OK, een G-klasse is (een pak) duurder, maar het gaat om hetzelfde concept. Oude auto blijven vernieuwen. Maar laat ons erlijk zijn en toegeven dat een Defender ook helemaal niet zo goedkoop is, zeker als je kijkt wat je krijgt. Dat een G-klasse het “off-road” slecht doet in vergelijking met een defender lijkt mij ook zeer sterk overdreven aangezien ik met beide heb gereden. Zoals in deze discussie vermeld is ESP inbouwen helemaal niet duur, en remmen plaatsen die omkunnen met het gewicht is misschien wat duurder, maar ook niet mioeilijk. Dat Je weinig Defenders om een boom gevouwen ziet lijkt me ook nogal logisch, omdat er misschien een fractie rondrijdt, van wat er aan BMW of Volkswagens rondrijdt.
Het is gewoon ridicuul dat een hedendaagse auto het zo slecht op het gebied van veiligheid doet. ESP kan je uitschakelen en kost een fabrikant nog geen 200 euro om het te plaatsen.

Wat die botsing van een S-klasse betreft: deze werd gedaan in een ijzeren hal, en dit zou er voor gezorgd hebben dat de radar in de war geraakte van alle reflectie.
DeAutogids.nl
@Robert: Wat mij stoort in de questie is simpel: Ik lees hier dat een Land Rover Defender nog een echte terreinauto is en daarom niet aan deze test moet voldoen.

Probleem is dat in Nederland zo’n auto niet in het terrein wordt gebruikt. Dit is bijna overal namelijk illegaal. Ik heb niet gesproken over globaal volgens mij, maar zelfs dan komen we daar waarschijnlijk wel op.

En eigenlijk had je al kunnen lezen dat ik deze test ook voor andere SUV’s wil. Dat heb ik vaker op autoblog verkondigd.
DeAutogids.nl
@Jan: Goed, jij vindt het geen onzin en ik wel. Geen probleem, wat mij betreft. (Ben eigenlijk al blij dat je het met me eens bent dat de auto door de “beter verdienende asfaltbrigade gebruikt” wordt)
het feit is dat de defender ook nog een echte terreinauto is, daarmee zeg ik niet dat deze niet veilig hoeft te zijn, dat zou wel moeten. De defender staat erom bekend dat deze zulke simpele techniek heeft dat hij in 3e wereldlanden als afrika, nog gerepareerd kan worden als er iets stuk gaat.

In mijn ogen is het niet verkeerd dat een dergelijke auto zo “simpel” en onveilig wordt gehouden, omdat alle elektronische hulpjes gewoon ingewikkeld zijn. Het is niet voor niets dat gewone autogarage(geen dealers) niet om kunnen gaan met de hedendaagse auto’s.(ervaring met elektronische problemen en niet-dealers> 5 keer naar 2 verschillende garages zonder resultaat, 1 bezoek aan de dealer en het probleem was weg)

Desalniettemin, deze auto’s zijn gewoon een groot gevaar in onze wegennet en de mentaliteit van veel van de bestuurders en het lijkt me dat niet het merk zelf, maar de overheid hier wat aan moet doen. (deze testen helpen daarmee, ze zullen de verkoop iets terugduwen hoop ik)

(om misvattingen te voorkomen, wanneer een astra of een golf dit zou vertonen, zou mijn instelling anders zijn!)
@X-man- Je hebt gelijk als je zegt dat de Defender ook een aardige rib kost. Goed, als jij vind dat ik er volledig naast zit, dan zal ik het wijten aan mijn waarschijnlijk te beperkte rij-ervaring of zo op beide types auto´s ook al rijd ik regelmatig voor mijn werk in een ´G en heb ik dat voordien in een Defender mogen doen (wat een prachtbaan heb ik toch qua transport… ;-) ). Maar mijn persoonlijke voorkeur blijft uitgaan naar de Defender. Zoals ik iemand anders hier heb zien zeggen- Daarmee kan je lezen en schrijven zonder dat je bang hoeft te zijn dat het ding het begeeft op het verkeerde moment. En dat vertrouwen heb ik ondanks de aanwezige afkortingen niet met de ´G.

Mijn punt met die Duitse test is dat ik vind dat er veel te veel over één kam wordt geschoren.
Goed- Ik begrijp dat ze dan doen zodat je in één tabel uiteindelijk van Aygo tot Zonda met elkaar kan vergelijken als je op autojacht gaat met je gezinnetje. Maar stel dan andere eisen per autocategorie of zo die wel zin hebben en stel er dan bij dat áls je een Panda gaat gebruiken om 300km per uur mee te rijden dat je dan dood gaat en dat als je een Defender gaat gebruiken om katten te ontwijken tijdens het kinderen naar school brengen je niet goed hebt nagedacht en dat áls je een enzo gaat gebruiken om naar de Aldi te gaan, je je aanhangerrijbewijs zult moeten halen en zo toch nog maar 80 mag.

@ Deautogids.nl – Hoera! Polderland overeenstemming! :-D
DeAutogids.nl
@Jan: Tot op zekere hoogte kan men jouw logica niet ontkennen.

Ik hoor alleen zo vaak dat men auto’s als deze koopt omdat ze zo groot en dus veilig zijn. Nog een koeivanger er op en je kan zelfs een eland doormidden rijden. Ik weet niet of dat voor de Defenderrijder geldt (zeg ik voorzichtig) maar er is zeker een categorie die dat doet. En die wordt door zo’n test met zijn neus op de feiten gedrukt (hoop ik)
En met die laatste uitspraak ben ik het dus echt hardgrondig met je eens Deautogids.nl ! Shake hands- En rij voorzichtig!
Wat nou eland?! Beetje extra gas geven, eland op het dak gooien, samen met het andere wild dat je net geschoten hebt en je hebt de hele maand te eten voor je familie. Dat is waar het bij deze auto’s om gaat.

En anders koop je toch een Disco3? Die kiepert niet zo makkelijk om.
binnenkort update voor de “pure” defender : “pure” steunwieltjes voor asfalt.
Beetje off topic maarrrrr.

Ik heb nog nooit een AM&S test gelezen (of op tv, VOX zondag 17:00uur gezien) waarin een niet duitse auto (Ford als duits automerk gerekend) als testwinnaar werd aangewezen.
Dat kan maar 2 oorzaken hebben:
1 Of alle duitse auto’s zijn beter dan alle niet-duitse auto’s
2 De objectiviteit van AM&S is op z’n minst niet altijd 100%
Mijn idee is: AM&S leuk, maar neem het allemaal niet te serieus. Dit geldt overigens voor heeeeel veel tests. De enige tests waar ik waarde aan hecht zijn de tests die ik zelf heb omgekocht.
Nog mazzel dat onze Grundliche Oosterburen geen botsproef met zo’n Defender hebben uitgevoerd…..
Of een Eland-test met een LaRo Defender 90. Die lijkt me nog instabieler dan de lange wielbasis versie.
Kan iemand mij vertellen waarom de Defender zo duur is? Kwalitatief is hij gelijk aan een Lada Niva en die kost ongeveer 12500 Euro? De ontwikkelingskosten zou LandRover er na 50 jaar wel uit moeten hebben, of niet soms?
En die Lada kan in het terrein ook wel wat: heeft bovendien een kleinere draaicirkel en weegt een stuk minder. En kost een fractie van het Engelse product. En een Eland-proef zou een Niva ook beter afgaan? Een botsproef even slecht als een Defender, dat is waar, maar daar is de prijs ook naar.

Misschien zit er een extreem hoge winstmarge op een Defender?
DeAutogids.nl
@d_vdm: Men zal waarschijnlijk zoiets zeggen als “arbeidsintensief”

@Hans: Is Ford Duits? Je kan het Duits zien, maar in een vergelijk tussen de Colt, Fiesta en Polo kwam de Fiesta als winnaar uit. Fiesta wordt niet gemaakt in Duitsland, voor zover ik weet.
haha lekker hoor je land rover op zijn kop PS: wat veel reactie’s P;
FlorisFerrari
Sorry een vitara GEEN 4×4 ??? ben jij nooit naar suzuki tereintreffen geweest?? nee niet dus, eerst daarheen dan dat zeggen.
“@ RolandRover: Atrsen zonder grenzen rijdt waarschijnlijk in Toyota LandCruisers (70 series). Als ze Defender zouden rijden kwamen ze nooit bij hun patienten aan:)


Beetje jammer dat ik een arts zonder grenzen ken die bij toeval wel meest met een defender op pad is.

anyway,..niks op toyota tegen hoor,..zeker niet als het voor een goed doel is.
maar euh,. LR heeft tenminste charme, even als de meeste bestuurders :)

oh ja,..die grappen van hiervoor over de elanden en erover heen en tegenaan,…beetje domme uitspraken.

grtn

Roland
ik rij al tijdje met een defender wel het vorige model maar ik heb er geen probleem mee om aan 60 km per uur een voorwerp te ontwijken je moet gewoon weten hoe je deze wagens moet besturen. En sorry dat ik sommige mensen moet tegenspreken maar ze zijn geen gevaar op de weg want iemand die met deze wagens rijdt let meestal beter op dan sommige andere bestuurders op de weg
Ten eerste complimenten aan de redactie voor het plaatsen van dit artikel,het heeft nogal wat discussie los gemaakt PRACHTIG ,kijk dit bedoel ik nou hier is deze site toch voor gemaakt !

Rijdt de gemiddelde Defender rijder niet regelmatig ECHT terrein ?,rijdt de gemiddelde Defender rijder de auto niet vaak zakelijk met zware tot zeer zware aanhangers?,rijdt de gemiddelde Defender rijder niet vaak zachter dan 100 km/p uur?,weet de gemiddelde Defender wellicht WEL dat de wegligging van zijn of haar auto niet dezelfde is als van een PC Hoofd tractor?,wil de gemidddelde Defender rijder wel vergeleken worden met een gemiddelde SUV eigenaar……….,wanneer was de laatse file in Nederland wederom veroorzaakt door een Defender die op zijn kant was gegaan…………………..?
Een defender is gemaakt voor in het terein en in de sahara!!
Niet om tussen elanden door te slingeren, daar moet je een of ander laag sportautotje voor hebben.
Een defende is er om van het rijden te genieten , en niet om snelheids records te breken!!
@Renaultfan: in tegenstelling tot de SUV rijders zijn mensen die een Defender rijden bijna allemaal mensen die weten wat de goede en zwakke punten van hun auto zijn en ook mensen die daar naar handelen.

Een defender is eerlijk en laat de bestuurder goed weten dat het weggedrag niet zo super is…. de meeste SUV’s lijken een prima wegligging te hebben, maar worden vooral door een boel electronica op de weg gehouden…. Probleem bij beide auto’s is dat je natuurkunde maar beperkt voor de gek kunt houden met electronica… maar daar denken de Duitsers al jaren anders over. Geen land waar ze met zulke kromme concepten proberen snelle wagens te maken….

Dat gezegd hebbende…. een Defender is echt achterhaald qua weggedrag en misschien moet Landrover daar toch eens naar kijken. Niet om het karakter van de auto om zeep te helpen, maar om “in geval van nood” de schade te beperken….Time waits for no-one
DeAutogids.nl
@Wooody: Dus jij vindt ABS en EDS kromme concepten? EDS zorgt ervoor dat een auto zich controleerbaarder of wellicht beter gezegd voorspelbaarder gedraagd in noodsituaties. Het lijkt me juist niet krom. ABS is een handig systeem dat ervoor zorgt dat bij het remmen je wielen niet of minder blokeren, zodat je sneller tot stilstand komt. Het is niet gemaakt om snelle wagens te maken.

Renaultfan zei geloof ik eerder dat Land Rover Defender-bestuurders daadwerkelijk allemaal in het terrein rijden of met een trailer erachter, beter opletten etc. Hij noemde een snelheid van 100km/u maar heeft dus het stuk niet goed gelezen.

Een uitwijkmanouevre bij 65km/u (daar gaat het om) is toch iets wat je je kunt voorstellen. Gebeurt het vaak dat een LaRo omslaat? Nee, daarentegen rijden er ook niet zo bijzonder veel van rond.

Maar goed, wellicht heeft AMS e.e.a. overtrokken. Toch zouden vele SUV en terreinautobestuurders er eens over moeten nadenken hoe veilig hun karretje daadwerkelijk is.
Ik weet echt wel wat mijn Defender wel en niet kan en daar rij ik ook naar. Rijden al genoeg idioten op de weg; als ik die BMW, audi’s en golfjes etc soms voorbij zie vliegen, die dan misschien wel een veiligere auto hebben maar die zeer zeker niet veiliger bezig zijn dan de doorsnee Defender rijder!!!

En nog meer snupjes erin stoppen??… de meeste auto’s zijn tegenwoordig toch al wegwerp produkten geworden!! laat ze in godsnaam de Defender als no nonsense auto doorbouwen zonder al die moderne shit wat na een paar jaar onbetaalbaar is om te vervangen of niet meer te krijgen is…
@deAutogids.nl: Je hebt kennelijk iets anders begrepen dan dat ik bedoelde. Ik doelde met “kromme concepten” op “Sportieve SUV’s”, Sportwagens met de motor achter de achteras, zakensedans (van ongeveer 2 ton) met de prestaties van een sportwagen…..

Op zich is ABS een prima systeem dat menselijke tekortkomingen kan opvangen, zo ook ESP (of hoe je het ook wil noemen). Die systemen kunnen wel nuttig zijn, aan de andere kant zorgt het voor een vals gevoel van veiligheid, ook als mensen hun voertuig in feite niet onder controle hebben. Mensen met een Landrover zullen wel met hun auto overweg kunnen, en aders zullen ze het snel leren, want anders liggen ze regelmatig met twee wielen in een plantenperk.
DeAutogids.nl
@woody: Dat valse gevoel van veiligheid geloof ik ook direct. Dan heb ik je verkeerd begrepen.
@ autogids.nl

beste autogids,

wil je a.u.b. voordat je reageert op iedere andere reactie betreffende dit onderwerp de reacties eerst echt goed doorlezen,in ieder antwoord dat je geeft staat een reply met de strekking van heb ik verkeerd gelezen,hebben we elkaar verkeerd begrepen,je toevoegingen zijn perfect en houden de discussies aardig op gang SUPER ! maar let er s.v.p. op.
Ik rij nu bijna 3 jaar een Land Rover Defender, eerst 2,5 jaar modeljaar 2004 (TD5) en vanaf Mei 2007 het nieuwe model (modeljaar 2007) ik ben 23 jaar, hou van doorrijden maar heb nog NOOIT het kantelgevoel gehad!! daarbij heeft JUIST de Defender een LAAG TOPGEWICHT, omdat de gehele carrosserie van ALUMINIUM is!! dit is pure rancune!! Én daarbij ook niet te vergeten!!: deze auto is al zo lang op de weg en dan zou er nu geheel toevallig één keer zo’n auto op z’n zijkant belanden (bij een Duitse test :s ) Mocht dit nou vaker gebeuren dan hebben ze een punt maar nu….?! Ik kan nog wel wat foto’s laten zien van spontaan afgebroken aandrijfassen of wielen van Audi’s, BMW’s en Mercedessen!! (bij 200km/h!!) waarom worden die auto’s dan niet verboden!?

gr. Erik
DeAutogids.nl
@Renaultfan: Ik ben bang dat ik je niet begrijp.
Elandtest????? Met een Defender kom je alleen een Eland tegen, waar alle fantasieloze auto’s van tegenwoordig niet kunnen komen. LEVE DE DEFENDER!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://fsinfo.cs.uni-sb.de/~abe/Bloedsinn/dev/null/a-klasse.html

Gewoon het voorbeeld van mercedes volgen bij de vorige A
Ik werk bij een audi en vw garage en ik heb in de Q7 en Touareq en nog veel meer suv’s gereden! Het zijn over het algemeen goede auto’s voor wat ze doen en waar ze voor gemaakt zijn. Maar het grote verschil met moderne land en/of Rangerovers is, dat daar voor veel mensen emotie bij komt kijken! Ik rij zelf in een range rover uit 1975 en ik vind hem net zo goed rijden en ik heb er veel meer plezier van. Het feit dat die auto’s al zolang gemaakt worden en in die tijd nauwlijks verandert zijn getuigt van karakter! En er zijn weinig merken die dat tegenwoordig kunnen zeggen. Want als je eerlijk bent rijdt de ene SUV tegenwoordig praktisch het zelfde als de andere SUV. Daarbij komt dat veiligheid eenieders verantwoordelijkheid is en dat je niet alleen de auto daar de schult of verantwoordelijkheid voor kan geven!

Landrover rules and is the best 4×4 by far!!!
DeAutogids.nl
@Hang over: Ja hoor, ze (SUV’s) worden meestal gebruikt in het terrein. Worden niet door huismoeders gebruikt om de kinderen al dan niet “veilig” naar school te brengen. Maar even terug naar het bericht: Waarom mensen Land Rovers kopen wordt niet aan de orde gesteld… het ging om een crashtest.

@Pieter: Ik kan met een Daihatsu Cuore in Zweden rijden en toch een eland tegenkomen.
Toch grappig dat zo,n test die wat mij betreft in het geheel niet relevant is kan losmaken. Waarom je na 47 jaar nu ineens een elend test gaat doen is me een raadsel. Blijkbaar is het niet vaak gebeurt dat de defender of een series op zijn kantje gaat in het dagelijks leven. In ieder geval niet op de vlake weg. Trouwens ik denk niet dat er veel Defenders zijn die nog echt origineel zijn. De meeste worden toch wel geupdate door de bestuurders en niet door Land Rover zelf. Als wij eigenaren niet zo gek waren geweest van die wagen was hij al lang verdwenen.
Ik bedoel, als wij ze niet zelf verbeteren reed er geen een meer rond.
defender lover
Dit zijn wss dezelfde mensen die klagen dat je met een defender niet kunt optrekken en 200 kunt rijden. Voor hen ff een newsflash “EEN DEFENDER IS HIERVOOR NIET GEMAAKT” das gelijk een ferrari laten meedoen aan de camel trophy :D ik rij zelf met een defender 90 en ik weet daje moet opletten en niet te rap moet rijden
Ze moeten ens stoppen met vergelijken van een Defender met gewone auto’s en SUV’s. Deze wagens worden speciaal gebouwd voor het zware offroad werk en niet voor op de weg, op de weg moet je dus ook voorzichtiger rijden wanneer snappen die zogenaamde autodeskundigen dit nu eens?? als je lekker wil rijden op de weg koop je een personenwagen, wil je lekker rijden op de weg en soms met je paardentrailer een weiland of onverhardeweg op dan koop je een SUV en hou je van het echte ruige werk dan koop je een Defender (en dan neem je de wat mindere prestaties op het verhard voorlief). in mijn ogen is de Defender een echte icoon op het gebied van het echte off road werk, een rasecht werkpaard met een indrukwekkende stamboom.
Een wagen met nog echt karakter ipv een 13 in een dozijn SUV.
Ik kan alleen maar vol lof zijn over een wagen die nog echt orginineel is en niet een allemans vriendje moet zijn.

Ik hoop dan ook dat ze de Defender in zijn huidige model met popnagels en puntlassen zijn vage besturing en zijn grote wieluitslag nog vele jaren zullen maken en laten rondrijden in Nederland.

En wie zegt dat een Laro een slechte onbetrouwbare wagen is moet weten dat 70 % van alle gebouwde Defenders en zijn voorganger de series modellen nog steeds ergen rondrijd, geen enkel ander merk heeft dit kunnen halen
Mijn Landrover is van het bouwjaar 1964 en ik rij er nog steeds vrolijk mee rond door de bagger en al en met het juiste onderhoud blijft dit icoon ook lekker rijden punt uit!
Dit wisten ze bij Land Rover al. Ze wilden hem eerst Eland Rover noemen, maar ja die test he….
Vrolijke larorijder
Wie lult er nu dat de Land-Rover voor 95 % op de weg rijdt, dan praat je over de Discovery’s, de Range Rovers en natuurlijk de vreemde telg de Freelander. Ja deze modellen rijden zeker voor 95 % op verharde wegen en daar zijn deze modellen van Land-Rover ook voor gemaakt. Maar voor de Defender geldt dit niet. ik rij al 18 jaar de voorloper van de Defender 90″ namelijk de series 88″ en daarmee rij ik voor zeker 90 % off-road, voor on the road rij ik ivm de houderschapsbelasting, brandstof prijzen en comfoorvoor het gezin in een goedkope personenwagen (als ik het kon betalen kocht ik 100% zeker een defender 110 5 deurs).
Ik maak geen kilometers in de modder maar wel meer draaiuren, op weg naar komt ie wel eens op het asfalt maar dat doen we zo kort mogelijk.
Mij hebben ze nooit gevraagt hoe ik mijn Laro gebruik, vrienden van mij met een Laro ook nooit, het is maar wie je het vraagt dus, laten ze de Defender nog lang maken en laat ze de kilometer heffing maar invoeren dan kan ik ook eens een mooie originele karaktervolle stoere Defender kopen
Sander Lelieveld
Ik rijd zelf ook Land Rover, en ben dus niet helemaal onbevooroordeeld, maar vraag me wel af of de eland wel zou slagen voor de Land Rover proef ;-)

En wat niemand lijkt op te vallen is hoe de Land Rover er uit ziet na deze omkiep-actie: paar schrammetjes en verder niks: rechtzetten, olie laten zakken en karren maar weer.

Qua remmen kan ik me voorstellen dat een af-fabriek Land Rover niet al te best presteert, de banden zijn vrij smal (190 breed, namelijk een 7.50R16 band is nog steeds de standaardband voor de Defender, ook in dit model) en het gewicht hoog. Met een bredere band gaat dat veel beter, en dat is ook het eerste dat veel Land Rover rijders doen: andere (bredere) banden monteren. 235 is een erg populaire maat. Scheelt toch.

En natuurlijk is het vreemd dat ie omkiept, ik sta van mijn Land rover altijd (positief) versteld van het bochtengedrag, zelfs met lading. Maar ok, kennelijk is die nieuwe toch anders, en of de oude wel zou omkiepen weet ik eerlijk niet.

En voor deze test hoort ie misschien niet voor 100% te slagen, hij zou toch beter moeten kunnen. Want op de weg maken deze wagens toch echt hun meeste kilometers, hoe zeer het ook een terreinwagen is. En het gaat er niet om dat je om een eland moet kunnen manoeuvreren, mensen op de weg, invoegende auto’s en andere ongemakken, daar gaat het om. En ja, in Scandinavie heet dat elanden ;-) (Heb zelf een keer een heuse eland voor en naast/tegen de auto gehad dus ken het fenomeen. Wat zijn die beesten indrukwekkend groot als je ze aan de andere kant van je raampje ziet zeg!).

Blijft een prachtige wagen die ik met vel plezier zal blijven berijden.
Ik ben net als de Vrolijke Larorijder een fanatieke Laro fan na eerst een 90 te hebben gereden rij ik nu een originele Camel Trophy Discovery. Qua wielophanging is deze hetzelfde als de Defender en met de zware roofrack op het dak probeer ik ook een elandproef te ontwijken. Gewoon een kwestie van eerder gaan sturen.
De Eland proef bestaat uit een scherpe bocht naar de eene kant en dan direkt daarna scherp de andere kant op om weer rechtuit te gaan. Volgens mij is die test ook niet echt relevant. Op welke wegen heb je tegenwoordig nog de ruimte om plotseling een hele rijbaan zijdelings te verplaatsen. Als je gelukt hebt is er een berm.
Dus doe je eerste bocht scherp en de tweede iets rustiger aan en geen enkele auto gaat op zijn kant.
AL moet ik zeggen dat er van mij wel ESP op de nieuwe Defender had mogen zitten want ook in het terrein kan het nuttig zijn. Het enige wat je bij auto’s met ESP uitzet is namelijk dat hij eerst vermogen gaat terugnemen en dat wil je in het losse zand en sneeuw niet. De rest kan geen kwaad, kost alleen een beetje meer remblokken.
Electronica zit er toch ook al voldoende op motor management, ABS en tractioncontrol.

Nu nog even een Mercedes G een eland laten zien en dat gaat ook mis als de bestuurder het wil.
@deautogids

Volgens mij heb je het niet goed begrepen! Die SUVS zijn ontworpen om pc hoofdstraat traktoren te zijn! Het feit dat ze al die snufjes hebben is puur voor de marketing zodat de mensen die daar geld voor hebben, ze kopen! Dus ze zijn goed in waar ze voor gemaakt zijn! van 0 naar 100 in 5 sec en top snelheid van 250 km per uur, maar zodra ze een korreltje zand zien dan krijgen ze het benauwd!

Dus mensen die graag laro rijden laten zich zeer waarschijnlijk niet door een eland proef van een stel duitsers (die doorgaans auto’s bouwen zonder emotie) afschrikken! En als je graag een eland proef wil doorstaan dan heeft landrover nog twee andere modellen gemaakt die bijna net zo goed zijn in het terrein en ook nog een eland proef kunnen doorstaan!

Dus het is je eigen keus of je een auto wilt hebben die niet bijzonder gevaarlijk is en op een normale manier waarschijnlijk wel deze proef zou doorstaan. Of dat je in pc hoofdstraat traktor gaat rijden die een eland proef met 100km per uur nog kan doen! (kwestie van stijl en smaak)
Fred Hendriks
De elandtest met een defender gaat heel anders. Met een echte Land Rover hoef je niet uit te wijken voor een eland.
DeAutogids.nl
@Hang over: Me dunkt dat er genoeg gezegd is.

Land Rover-fans schrijven dat de auto niet op zijn kant gaat omdat ze zo goed rijden. Ze zeggen dat het een uitstekende terreinwagen is en daarom nooit op de openbare weg komt.

Laten we het daar maar op houden dan.
Ik heb gehoord dat de motor in de nieuwe defender iets hoger zit. Misschien is deze verandering van het kantelmoment van de auto niet ten goede gekomen.
De Elandtest is toch ook wel weer positief uit te leggen.
Nu weten we dat we niet te scherp moeten terugsturen na het uitwijken en paseren van een Eland.
De oplossing is relatief simpel……. Koop een hele goede harde claxon en gebruik deze bij het zien van een Eland.
Land Rover nut
Het basis concept van deze Land Rover(s) stamt uit 1948 én is een Engelse interpretatie van de Amerikaanse Jeep(s). De eerste LR’s hadden zelfs een stuur in het midden i.p.v. rechts (én later links) Luchtvering aanbrengen heeft voor dit type auto absoluut géén zin. Op de snelweg zal het misschien wel iets helpen, maar de groep mensen die zo’n auto (willen) hebben zijn absoluut liefhebbers én hebben zo’n apparaat gekocht voor z’n terreinvaardigheid én trekkracht , waarin LR nog steeds de betere is!! Het luxere model is de Discovery en de Range Rover is de nog luxere grote broer (óf zus) daarvan. Zelf rijd ik in een 74-er Range Rover én gebruik hem waar hij voor is gebouwd, dus trekken van zware lasten en om me uit te leven in het open terrein (waar toegestaan)

Overigens werd de Land Rover in eerste instantie gebouwd als landbouw machine en later is hij aangepast voor militaire doeleinden. Daarna kwam de Range Rover (1969) op de markt voor de “heren-boeren” (groot grond bezitters én verpachters)
Stefan Daniëls
Die test hadden ze niet moeten doen, dat kon ik hun zo ook wel vertellen. Hadden ze die Defender nu gewoon bij mij aan de deur gezet in de plaats van hem te vernielen. ;-)
Elke hoge auto gaat problemen hebben bij zo’n test. Dus, de mensen die denken dat hun niks kan overkomen met een 4×4 zitten dik fout. Idem voor rijden op ijs; een 4×4 gaat ook uit de bocht!
Dat gezeik dat landrovers in afrika moeten rijden slaat helemaal nergens op,
Ik woon zelf in Oman, en daar is de grootste zandwoestijn van de wereld de Rub al ghali, en landrovers zijn gewoon gemaakt voor de woestijn..
Zelf rijden we hier een Hummer, ook gemaakt voor de woestijn, omdat mijn vader in de woestijn rijd..

En voorderest, die elandtest met een Defender, beetje onzin..
It's a Jeep thing, you wouldn't understand
Beste Defender fans,

Wat mij een beetje verbaasd in de meeste reacties is dat jullie allemaal de tekortkomingen van de Defender trachten goed te praten met het feit dat het een echte tereinwagen is. Hierbij zou ik willen opmerken dat de Jeep Wrangler uiteindelijk toch ook bij de beste 4×4 ’s (zoniet dé beste) hoort ter wereld.
De wrangler slaagt met glans in de elandtest zonder ook maar enige toegeving te doen aan de terreincapaciteiten want alle electronische hulpmiddelen voor dagelijks gebruik worden uitgeschakeld in de 4low mode. Nog maar eens het bewijs dat het beste van 2 werelden perfekt combineerbaar zijn. Dus in de toekomst; mochten jullie defenders vast komen te zitten vraag gerust aan de wranglerrijder om jullie eruit te trekken.
Eland test ?????

Als je z’n defender rijdt hoef je gewoon niet uit te wijken voor een eland ! Dus waarom een test ?
Stefan Daniëls
Geen enkele wrangler, met dezelfde banden en standaard uitrusting als een Defender komt er aan te pas bij testen. Het is pas met verschil in uitrustig dat het verschil gemaakt kan worden.

Punt blijft dat mensen niet de illusie moeten hebben dat er hun niks kan overkomen in een 4×4 en een Defender valt daar eveneens onder.

De Defender heeft zijn gebreken, maar een sportkar wordt ook niet getest op terrein. Een SUV moet bijvoorbeeld ook niet getest worden met het zwaartepunt ‘terrein’. Daar heb je een Defender voor. Voila, met een Defender moet je niet gaan scheuren, daar is hij niet voor gemaakt en beoordeel hem daar dus ook niet op.
DeAutogids.nl
@Danny: Je krijgt ook met een LaRo de eland door je ruit. Ik kan je vertellen dat dat niet prettig is. Maar goed, je komt dan niet met een paar schrammen uit je auto die op de zijkan tligt gekrabbeld maar wordt naar het ziekenhuis getransporteerd, veel stoerder dus…

@Stefan Daniëls: Je spreekt je zelf ietwat tegen, maar ik geloof dat ik je begrijp. Met een LaRo moet je geen rare fratsen uithalen op de openbare weg…
Stefan Daniëls
Graag wat uitleg dan, als ik mezelf tegen zou spreken. Mijn punt is dat een Defender z’n beste prestaties niet haal op de gewone weg. Op het terrein, daar presteert hij het best. Op de gewone weg moet je met een Defender heel voorzichtig blijven. Hij heeft niet de wegligging van een doorsnee auto. Dus geeft maar uitleg waar ik mezelf zou tegenspreken.
DeAutogids.nl
“een Defender moet je niet gaan scheuren, daar is hij niet voor gemaakt en beoordeel hem daar dus ook niet op” en “Punt blijft dat mensen niet de illusie moeten hebben dat er hun niks kan overkomen in een 4×4 en een Defender valt daar eveneens onder.”

Hij werd immers niet beoordeeld op scheuren, maar op een uitwijkmanouevre bij een noodsituatie.

Was geen persoonlijke aanval. Je post hiervoor is ongeveer hetzelfde als “Met een LaRo moet je geen rare fratsen uithalen op de openbare weg”
Weet je wat ik vreemd vind? Je ziet nooit iemand een Porsche of Ferrari testen in het zand, de modder of op het strand. De enige wie ik hiertoe in staat acht, zijn de jongens van Topgear, en zelfs die zie je dat niet doen.

Reist automatisch de vraag; Waarom zou je een volbloed terreinwagen zoals deze Laro in vredes naam teisteren met dit soort onzinnige testjes? En veiligheid? Mensen moeten zelf eens leren verder te kijken dan waar de motorkap ophoud. Moet je eens kijken waar we nu mee opgezadelt zitten. Een nieuwe Fiat Panda weegt ruim 900 kilo. De eerste panda uit 1982 woog nog geen 700 kilo. Wat nou veiligheid, en de automobilist maar betalen. Wat nou millieu. Voor meer gewicht heb je meer vermogen nodig, en meer vermogen kost meer brandstof. Maar gelukkig is de brandstof niet zo duur. En maar zaniken over vervuiling. Nou mensen , auto’s zijn zo’n beetje het minst vervuilend. Dus laat iedereen lekker rijden in wat hij of zij wil, en hou op ons en de autofabrikant lastig te vallen met allerhande infantiele testjes. Als ik het geld er voor had, kocht ik hem toch wel, test of geen test, gemeente Nijmegen, of geen gemeente Nijmegen.
Vrolijkelarorijder
Hierbij wil ik reageren op it’s a Jeep thing, ik kan me goed voorstelllen dat de Wrangler wel door de test is gekomen maar dat is niet voor niets, als je een Wrangler standaart koop kan je er net mee over een drempel rijden zo laag dat ie is, en hij is standaart gemonteert met kruiwagen wieltjes, De Defender kan op die manier ook de eland proef met glans doorkomen.
Maar de Wrangler rijders die ik tegen kom in het terrein rijden allemaal niet standaard, ze zijn minstens 10 cm gelift en er zitten grotere en bredere banden onder dan standaard, al je daarna nog een keer zo’n eland proef doet dan gaat ie ook gegarandeerd om!!!
Ik hoop dat ze binnenkort ook een een eland proef doen met een mercedes G deze weegt nog eens 500 a 800kg meer als de Defender dat zal helemaal een feest worden, maar daar zullen die duitsers zich niet aan wagen.

De oplossing: ipv een bullbar (mag tegenwoordig ook niet meer) op de wagen een elandbar en rolkooi monteren, blijft ie tenminste heel. :)
Defender om bij elandtest.
….en wat is het probleem dan, Defender is een klasse appart en niet te vergelijken. Goed te weten dat ie omgaat, maakt het allemaal wat spannender als je de grens opzoekt.
tja leuke reacties allemaal .ik rijdt zelf als hobby met een laro lightweight of hoe je dat ook spelt en zo`n auto moet je gewoon leren kennen ,je voelt heus wel wat de auto gaat doen en je kunt daarop anticiperen ,ook heb ik lange tijd in een bmw 323 6cilinder gereden,een geweldige bak maar daar had je altijd weer dat uitbreken en dus de elandproef niet gehaald,ook rijdt ik al 23 jaar dagelijks met een ford transit ,als deze leeg is ga je de proef ook niet halen ,met vloerbelading zeker wel,dan dat verwijten dat een laro niet verkocht mag worden voor de weg…..een lotus wel dan??? kan iedereen daar maar zo mee weg rijden zonder brokken te maken?, beste mensen er zijn veel soorten auto`s maar je moet er mee om kunnen gaan en je verdiepen in wat wel en niet kan .voel je auto en word er vertrouwd mee.veel rijplezier verder
het is een terrein wagen ,hij is hiervoor niet gebouwd om dit soort testen te doen . ik rijdt zelf ook in een defender, al jaren in frankrijk in het terrein maar heeft ons nog nooit inde steek gelaten .
En dat voor dat geld !! wat kost zo’n defender wel niet??
Stefan Daniëls
Een lamborgini kost meer en die raakt niet over een vluchtheuveltje.
arabichotshot
De merceders G-klasse blijft de beste ultieme Jeep. KRACHTIG en KLASSE
Ik lees steeds dat de auto gebaseerd zou zijn op de landrover van 1960.Is een beetje onzin…
Wat het uitzien en de bodyvorm betreft is dit ook makkelijk aan te nemen.
het feit is alleen dat ie in 1983 een kompleet ander chassis kreeg met schroefveren in plaats van de bladveren van weleer.De auto kreeg permanente 4×4 ipv inschakelbare 4×4,iets wat de veiligheid alleen maar ten goede is gekomen.Er kwamen schijfremmen op de vooras(was vroeger trommels,jawel!),stuurbekrachtiging en wat krachtigere motoren
Ik denk dat zowat alle defender bezitters blij zijn dat het dan ook alleen bij die veranderingen gebleven is…. Het maakte de auto namelijk alleen maar beter! en wel voor in het terrein.Daar waar de echte liefhebber de auto tenslotte voor koopt.
Landrover hoeft voor mij niets meer te veranderen aan de auto en zeker niet voor een paar asfaltcowboys die het toch niet begrijpen waar zo’n auto voor bedoeld is…
Landrover series en defenderrijders hebben een speciale band onder elkaar. even het handje opsteken als je elkaar tegenkomt.Het is een gevoel,een beleving.Je hebt het virus te pakken
of je hebt het niet…Outsiders zullen er toch nooit ietst van begrijpen.
Voor ons zijn alle gewone auto’s eenheids worsten waar we niets mee hebben.Als die allang op de schroot liggen dan rijdt de landrover met z’n aluminium body nog vrolijk rond.Een landrover is ook zo’n auto die sowieso zelden op de sloop komt maar altijd wel weer door een liefhebber opnieuw opgebouwd wordt.
Dat zo’n auto bij een flinke uitwijkmanouvre om kan kiepen is natuurlijk een kwalijke zaak.
Een echte terrein auto kan nu eenmaal niet ook nog eens een geweldige wegligging hebben.Als je met een defender rijdt moet je je hiervan altijd bewust zijn.Anticiperen op het verkeer,ver vooruit kijken en je snelheid aanpassen en dan komt het allemaal goed.
DeAutogids.nl
@sjaak: De BMW die vermeld is zal wellicht uitbreken maar niet omslaan. Zolang een auto op zijn wielen staat heb je enige mate van controle. Een lege Transit presteert in een Elandtest beter dan een volbeladen, denk daar maar eens over na. Ik snap niet waarom een uitwijktest bij noodsituaties (we spreken over slechts 65 km/u, u rijdt met uw Land Rover vast 80 op het asfalt) voor een Land Rover niet van belang zou zijn.

Het is erg grappig dat men roept dat Land Rover-bestuurders voorzichtiger zijn. Het punt is dat als u op een asfaltweg rijdt (ook voor Land Rover-bestuurders geen buitengewone situatie) er met 80km/u natuurlijk iets onverwachts kan gebeuren.

Kortzichtig te zeggen dat een Land Rover enkel goed moet zijn in het onverhard als een auto die in Europa verkocht wordt nauwelijks wordt ingezet voor het onverhard.
Ik rij al jaren Defender en het is en blijft een geweldige auto; al die techniek hoeft er echt niet in en als je een Eland mocht tegenkomen kun je er met een Defender gewoon overheen rijden !!Al die testen van die Duitsers zijn dus overbodig, met een Defender hoef je nooit uit te wijken.
DeAutogids.nl
@defender 119: Dat beest schiet door je voorruit als je dat probeert.
Antieke roestbak is het.2007 man!!Pimp dat ding is vol met luxe en techniek!!
Stefan Daniëls
Ik ben blij voor al die andere auto’s die wel in de test slagen! Zoals hier al gezegd werd: ‘de meeste Defenders worden na productie voorzien van bredere banden, … .’ Dat geeft al een andere effect.

Ik krijg liever een eland voor de wielen met een Defender dan met en andere auto. Kwestie wie in praktijk de elandtest kan navertellen. Ik durf er op gokken.
DeAutogids.nl
@Stefan Daniëls: Zo’n beest staat hoog op zijn poten. De kans is heel erg aanwezig dat hij door je voorruit komt. Ik denk dat het niks uitmaakt. Tel daarbij het gewicht, zelfs als hij niet door je voorruit komt geeft het een flinke dreun… Hoe goed doet ‘ie het bij een crashtest??
Stefan Daniëls
Ik ben meermaals in Zweden, Noorwegen en Finland geweest. Ik heb de beestje in ’t echt gezien. Qua omvang best vergelijkbaar met een flink paard.

Zelfs met een vrachtwagen zou ik het niet proberen! Er wordt hier wat op- en aan geargumenteerd, … . Eigenlijk kom je uit zulke discussies nooit uit. De specifieke situatie zal de afloop bepalen. De perfecte auto heeft geen kans als er pal voor de auto een eland over komt. Een slechte bestuurder gaat op z’n zij met een Defender omwille van te bruske bewegingen, … .

Met een Defender moet je heel anders reageren, rijden dan met een andere wagen. Hetzelfde geldt voor rijden met een 2 CV, … en zo zullen er nog wel auto’s zijn.

Wat betreft de crashtest moet je een verschil maken tss een botsing met een massief voorwerp (beton ofzo) en een ander opstakel.
Een eland gaat er niet gelukkig van worden bij de aanrijding met een Defender, zelfs niet bij 20 km/h.

Maar niet zwanzen, ik heb weet van een dodelijk ongeluk in de Belgische Ardennnen bij de aanrijding met een wildzwijn. Het zwijn kwam onder de wielen terecht en blokkeerde net daarvoor de stuurstang. Gevolg: ‘de auto kwam in een bos terecht en de bestuurder overleefde de klap niet.’
Jason Vanenburg
ik heb zelf persoonlijk een land rover range rover supercharged 07 dat is gewoon een top auto maar deze zouden ze illegaal moeten maken zo een zinloos vervoersmiddel land rover heeft een paar mooie auto’s gemaakt maar deze mag weg
-edit:een puntje, komma’tje en hoofdlettertje hier en daar doet wonderen. Maar dat is de mening van mij zelf persoonlijk-
Als je mett een smart of mercedes A geen eland kan ontwijkend dan heb je een probleem als je met een defender geen eland kan ontwijken dan heeft de eland toch echt ene probleem.

PS heb het is een blijft een engelse auto, altijd wat maar rijdt altijd
DeAutogids.nl
X: Kijk eens wat Stefan schrijft.
Vrolijkelarorijder
Reactie op Harry127,
Weer zo iemand die er de ballen van snapt, een Defender ga je NIET pimpen, Dat slaat nergens op. Als je zo nodig iets moet pimpen koop dan een L-R freelander of zo’n saaie 13 in een dozijn personen auto.
Een mooie elandbar, rolkooi grotere en bredere wielen wat rocksliders en een paar vette lieren er op (voor en achter), en nog een inch of 4 ophogen dat zijn verbeteringen, electronica gaat alleen maar kapot in het water en de modder en er komen vervelende storingen van hoe minder electronica hoe beter (hoef je ook niet naar zo’n dure garage.
En dan nog iets over de eland proef, daar waar je zo plotseling zo heftig moet uitwijken ontmoet je w.s eerst nog een vangrail, bomen, sloten en tegenliggers, en dan nog zal 99 van de 100 automobilisten niet in staat zijn om zo snel te reageren en de auto netjes op de weg te houden (ook al is het een 100% veilige wagen),
Of je ziet hem/ het toch te laat aankomen. En op de Nederlandse snelwegen kan je ook heel veilig rijden met een Defender als je maar voldoende afstand bewaart en niet gaat bumperkleven, dan kom je ook niet in zo’n situatie en kan je op tijd en rustig reageren.
En wat een botsproef betreft, daar moet je ook niet aan beginnen bij zo’n auto, dan weet je dat dat ook een ramp is, maar ik wil geen tereinwage met kunstof bumpers airbags en kreukelzone, dat werkt niet in het terrein, die airbag klapt er dan binnen 10 minuten uit als je echt het terrein in gaat (de reporter van autoweek moet maar eens en een stukje mee rijden met mij dan zal hij zien dat het geen goed idee is om een Defender te voorzien van airbags en veel electronica. er zit nu al te veel in of er moet een schakelaar in zitten die de airbag(s) uitschakeld zodra je off de road gaat, bv onder de 20 km/uur want harder ga je toch niet off road, maar ja zo’n schakelaar zal na een paar modderbaden wel weer stuk gaan en dan klapt die airbag alsnog in je smoel, of niet als je hem wel nodig hebt, dus laat hem er maar uit dan weet je waar je niet op hoeft te rekenen.
De Defender blijft een top wagen, de Mercedes G is minimaal 2x zo duur dus dan koop ik liever 2 Defenders (1 voor de aanhanger en 1 erop om te spelen).
Met de remweg komt het ook wel goed door betere banden (hier zit enorm verschil in) en misschien wat grotere remschijven
DeAutogids.nl
Waarom zou een airbag er uit klappen in het terrein? Een Airbag werkt niet door een sensor in de bumper (wat u wellicht denkt) maar door een meter die de versnelling meet. Pas als de auto een bepaalde versnelling (in dit geval dus juist een bepaalde vermindering) bereikt klapt de airbag uit.
Toch ’t liefst een Saab dan maar, die moeten namelijk een crash met een eland kunnen doorstaan. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Moose_test maar ‘s.
Mooie auto, zelfs op z,n kant.
Maar hoe is t met de eland?
HOE ZOU DIE ELAND SMAKEN ??
Ik ben in de jaren dat ik bij de oosterburen kwam nooit een eland tegen gekomen
Waarom zou je dan zo’n proef doen.
DIE DUITSERS, DIE WILLEN GEWOON DIE DEFENDER NIET OP HUN WEGEN
HEBBEN. Daarom doen ze die onzinnige proef. Krijgen ze het straks erg druk met
die chinezen.
-edit: je caps lock hangt af en toe-
Is wel een feit dat van alle auto’s sinds introductie, percentueel meer land rovers (vanaf 1948) nog rijden.
Wat een geleuter over een test! Bedenk eens het volgende :

– Hebben die ‘vakmensen’ ook al eens een elandtest gedaan met overpowerde MB Sprinter-achtige bestelwagens ? Daar rijden er nogal wat meer van rond dan Landrovers.
– Ik heb eens een file zien ontstaan, veroorzaakt door een BMW die op een een winters wegdek niet weggeraakte aan de verkeerslichten. Hij ging steeds dwars staan. Veilig he ? Gaan we dat dan ook verbieden ?
– Over crashtests : een wagen die hierop superveilig scoort, absorbeert botsingsenergie. Wie wil de veiligheid van al deze audibmwmercedessen eens demonstreren door er frontaal mee op een vrachtwagen te knallen? In een verkeerssituatie waar een overaanwezigheid van vrachtwagens heerst, is elke ‘gewone’ personenwagen miezerig klein en uiterst gevaarlijk. Voor je het weet zit je gesandwiched tussen twee vrqchtwagens en is je karretje nog 1,5 meter lang. Als je dus een 4×4 rijder ervan verdenkt zich ‘onterecht superveilig’ te voelen, ga dan vooral niet denken dat jouw personenwagentje met zijn elektrische doosjes en windzakjes veilig zal zijn bij een klap met een mastodont.

Indien je de verkeersveiligheid echt belangrijk vindt, rij dan met een defen(der?)sieve rijstijl. Respecteer de snelheidsbeperkingen, ga niet bumperkleven, begin niet nerveus van rijvak te veranderen bij drukte, enz enz. Ik zie veel meer onnozelaars in ‘gewone’ auto’s rondrijden dan dat ik 4×4’s op hun kant zie liggen.
@ Zjaak

Je haalt ook zo ongeveer elke uitzonderingssituatie erbij die met deze test niets te maken hebben. Het gaat bij een elandtest erom te kijken hoe een auto reageert op een heftige uitwijkmanoeuvre. Het blijkt dat deze Defender er niet doorheen komt en dat is een serieus probleem; elke auto die op de NL weg rijdt dient nu eenmaal een bepaalde veiligheid te garanderen, dus ook deze. Je opmekring over de crashtest is een dooddoener, wanneer mensen rustiger rijden zullen er idd minder ongelukken gebeuren. Dat wil echter nog niet zeggen dat er in een auto een bepaald niveau van veiligheid dient te worden geboden. Jij hoeft het niet altijd te doen, een ander kan ook op je knallen.
Ik ben het wel met je eens dat een personenvoertuig totaal niet compatibel is met een vrachtwagen, al wordt daar hard aan gewerkt o.a. door dichter bij het wegdek een dwarsbalk aan te brengen.
It's a Jeep thing, you wouldn't understand
@ Vrolijkelarorijder

Ik twijfel geen second aan uw oprechtheid en kennis van zaken maar voor alle duidelijkheid: de Jeep Wrangler Unlimited staat toch recentelijk opgenomen in het Guiness Book off World Records voor het beklimmen van de hoogste vulkaan ter wereld met name de Ojos del Salado in Chili en dit met een standaard Rubicon uitvoering. Je kan ook altijd eens kijken naar The rubicon Trail met de wetenschap dat alle wranglers dit parcour moeten kunnen met standaartuitrusting om het Jeep logo te mogen dragen. Zelfs met zijn kruiwagenwieltjes is hij bijna niet te stoppen en dat hebben we dit weekend nog maar eens bewezen op het 4×4 treffen te Pittem (Belgïe) waar bijna alle defenders mud banden hadden,snorkels, lifts, enz… er zijn natuurlijk op veel wannabee’s maar op een zeker moment worden de mannen toch gescheiden van de jongens. Volgend jaar nodig ik dan ook alle Defenderfans op dit evenement om dit nogmaals te bewijzen. Probeer anders eens kennis te maken met de wrangler en overtuig je zelf dat je met de Defender de beste keuze maakt of net niet. Niemand zal het je kwalijk nemen mocht je voor de legende van Jeep kiezen. Voor de poëthische onder jullie: “If a Jeep can’t take you there you should think twice about going.
@ it’s a jeep thing.

Je weet wat ze bij landrover zeggen “gooi niet te veel modder naar de concurrentie, voor je het weet moet je ze eruit trekken” Maarja daar ging het stukje niet om!

Ik moet daarbij wel erkennen dat jeep er zeker wel in de buurt komt in vergelijking met andere merken! Er zijn een paar erg goed toyota, jeep, landrover en meer niet! de rest is tot niets in staat zelf alle hummers met een kleine uitzondering voor de H1 maar die is veel te dorstig om door de normale mens gereden te worden!
Noem een Landrover nooit een Jeep
De doorsnee Defender rijder ( zelf 90 300TDI) zal nooit harder rijden dan de situatie toelaat. Dat is voor de RangeRover Sporters en een beetje voor de Discoveries.).
Zo’n test is niet meer dan het is, namelijk een test, waarbij extreme situaties worden nagebootst.
Een Defender lekt, maakt lawaai en is niet modern, maar hij is over de hele wereld herkenbaar en repareerbaar tot in de kleinste dorpjes.
Vraag kinderen in Afrika of waaar dan oook om een auto te tekenen en ze tekenen een Defender. Vaak is het de enige auto, die ze kennen.
En trouwens, er zijn alleen Elanden in een paar Noordelijke landen, dus waarom geen kamelentest of koeientest of eigenwijze overstekende Duitsers test.
En, Noem een Defender nooit een Jeep.
Zelfs de Telegraaf zet bij een foto van een Defender van de Landmacht het bijschrift “jeep”.
Zoals dat ook bij een eland geldt is de beste Landrover een omgelegde Landrover.
Je laat opa toch ook niet op rollerskates.gaat ook fout.

Dus een beetje meer respect voor de oudjes!!
Vrolijkelarorijder
Ik dacht inderdaad dat de airbag reageerde met een sensor in de bumper en die gebruik je bij het terrein rijden toch regelmatig buldozer.

Nog een reactie op de Jeeprijder, de Jeep rubbicon is ook wel een special en gelimiteerde uitgave, dit is de eenigste jeep die fabriek af al voorzien is van al het leuks wat je er normaal gezecht later zelf op moet zetten zoals verbeterde veering, verhoogt, sperren in de assen e.d. dus dat deze wat meer presteerd dan normaal is logisch.
De Rubbicon zou ik ook best willen hebben.
Maar dat een standaard Wrangler af fabriek een standaard Defender er uit rijd heb ik nog nooit gezien, en ik kom ook op treffens waar ze met deze wranglers rijden, maar meestal houden deze standaart rijders hun wagen zoveel mogelijk schoon, alleen de verhoogde en aangepaste Jeeps zie ik echt in de modder spelen, maar die presteren niet beter dan de land-Rover Defender of de oude series 2 en 3.
De ene hindernis is niet de andere de ene keer komt de Jeep er alleen door de andere keer de Laro, de mercedes G, de toyo of de oude modellen Suzuki.
En het blijft leuk dat modder gooien naar elkaar de strijd der titanen zegmaar, maar dat modder gooien laat ik wel over aan mijn Laro.
Ik wil graag eens een challange rijden met een rubbicon wrangler. En de rubbicon trail zou ik graag eens een keer bedwingen met mijn series 88″ uit de vorige eeuw, ik weet zeker dat ik daar ook door heen kom Standaard! ik zoek alleen nog een sponsor om de reis te financieren.
Als de standaard uitvoering van een gewone Jeep er al door heen kan dan kan ik dat met mijn ogen dicht met mijn oude Laro!!! LAND-ROVER De BEST 4×4 BY FAR. AND DO’NT CALL US A JEEP!!!!
wedden dat ze nog blijven volhouden dat het een VEILIGE auto is xD kom op, zo’n auto moet toch minstens een eland test kunnen halen :P
@Vrolijkelarorijder

dank je wel voor de uitleg.. dat scheelt mij weer eens een heel stuk typen..
@ Lebastille :
Indien je met de elandtest zo begaan bent, probeer je dan maar eens voor te stellen hoe een HEEL GROOT DEEL van onze verkeersmiddelen zich zouden gedragen in zo’n test. Vrachtwagens, bussen, bestelwagens, monovolumes, 4×4’s… Een groot deel van die dingen redt het niet in zo’n test hoor. Verbieden of ontraden dus ? En moto’s, halen die de elandtest? En de crashtest ? Op de duur blijft wellicht alleen nog het type wagen waarmee jij rijdt ‘toegelaten’ op de openbare weg.

Elandtesten zijn m.i. niet erg representatief voor dagelijkse verkeerssituaties. Of gaan we ook de CHAUFFEURS aan een elandtest onderwerpen ? Ik heb er meer dan een miljoen km opzitten, zonder ongeval, en ik heb beduidend minder keren moeten ‘elanden’ dan het aantal gekken dat ik heb zien bumperkleven in hun vermeend-veilige blikken dozen-op-wielen.

De zogenaamde (zelf verklaarde) ‘vak’bladen zouden hier nochtans een grote rol kunnen in spelen : ophouden met lullen over ‘vinnige’ auto’s, sportief rijden, energieverslindende snufjes, overmoedig makende electronische toestanden, enz. De auto is gewoon een voorwerp om van A naar B te rijden.

Als je echt begaan bent met verkeersveiligheid, dan moet je pleiten om alle auto’s uit te rusten met een GPS, gekoppeld aan een automatische snelheidsbegrenzer die je dwingt om de locale snelheidslimieten te respecteren. Voeg daar nog een rijbewijs met punten aan toe. Zet het internationaal goederenvervoer op de trein. Verklein de maximaal toegelaten tonnenmaat van vrachtwagens. Maar ik meen te weten dat er heel weinig mensen te vinden zijn voor zulke maatregelen…

Meestal gaat het dus over het afkeuren van keuzes van anderen. Als mensen nou gelukkig zijn met een Defender, ga daar dan niet negatief over doen. Ik ken mensen die al jaren veilig rondrijden in een Defender. En anderen die met een elandtest-bestendige XXXXX mensen vermoord hebben. Zo’n tests worden gewoon misbruikt in de media. Sensatie trekt aandacht.

Misschien rij je zelf met een gewone personenauto met 4 of 5 plaatsen, waarin je heel dikwijls alleen zit. Waarom dan geen Smart ? Beter voor het millieu en je steelt minder plaats op de openbare weg. Dat moesten ze verbieden. Snap je’m ?
Ik zou over elk type auto afkeurend kunnen doen. Als we nu eens allemaal wat verdraagzamer waren ?
It's a Jeep thing, you wouldn't understand
@Vrolijkelarorijder

Ter info: Rubicon is niet gelimiteerd noch verhoogt. Heeft wel de spers en electrisch loskoppelbare stabilisatorstang om de veerweg te vergroten. Denk dat we tot de conclusie mogen komen dat de Wrangler en Defender aan elkaar gewaagd zijn op het terrein maar er slecht 1 is die de elandtest doorstaat op de openbare weg en daar worden toch de meeste kilometers gereden. Nog veel plezier in het echte 4×4 werk. Greetzzz
DeAutogids.nl
@Zjaak: Ik wil rustig met een bestelwagen zo’n test doen. Komt wel goed. Een truck heeft het er waarschijnlijk moeilijk mee, maar dat zal ook met de belading te doen hebben. Elandtesten zijn natuurlijk representatief. Het gaat niet daadwerkelijk om een eland, maar om elk object waar je plots voor moet uitwijken. Gebeurt iedereen wel eens… Motoren halen zo’n test eenvoudig. Ook dat kan ik rustig demonstreren. Sterker nog, ik wil ook rustig demonstreren dat als er een object op straat ligt je de handen van je stuur kan halen, de motor valt niet.

Terug naar het onderwerp dan. Gezien het feit dat er niet bijster veel sites zijn die dit hebben overgenomen valt de sensatie wel mee. Hoe anders was dat met de A-klasse?
Het is toch fantastisch dat die Duitsers er meer dan 45 jaar over moeten doen om de Land Rover op het asfalt te krijgen. De Mercedes A hadden ze in het eerste jaar al plat. Hulde voor Land Rover. Er is geen betere
Dit IS een terreinwagen, maar ja, tegenwoordig worden alle terreinwagens als suv uitgebracht, behalve bij de enige echte landrover. Deze wagen is onverslaanbaar in het terrein en daar is ie voor gemaakt!!!!! En niet om door een of andere mongool op een asfalt baan een eland test af te leggen.
@ DeAutogids.

Heel geloofwaardig argument :-) Bij een truck zal de lading er toe doen, en bij een bestelwagen niet. Toevallig heb iktrouwens onlangs in een en dezelfde week 2 motorrijders het tegendeel zien bewijzen van wat jij beweert, met de handen op het stuur. Toch bedankt voor de toelichting dat het niet om een echte eland gaat. Verkeersopvoeding en wetenschappelijk ondersteunde redeneringen : we gaan het niet direct in *de boekjes* vinden.
Je kunt ook met een S600 of M5 gaan terreinrijden en dan zeggen dat ze niet deugen, waar gaat dit over zeg.
Maakt niet uit blijft een fantastische auto
Ik heb gister in de 2007 defender 110 gereden, kreeg hem mee omdat de Discovery gemaakt moest worden.
En ik moet zeggen het is echt een goeie auto, heb ook een 2004 Defender gehad en de 2007 is zeker een verbetering met name de motor en versnellingsbak. ze maken veel minder herrie en lopen veel beter.
daarnaast is de auto nog zoals ie hoort te zijn, lekker kaal.
centrale vergendeling, airco enz hadde ze van mij er ook uit mogen laten.
Jammer dat mensen die eland-proef ermee gaan ….die test zegt natuurlijk geen roggel.
conclusie SUPER AUTO
@ Zjaak: zo’n elandtest is wel degelijk nuttig om te representeren wat er gebeurd wanneer een automobilist uit moet wijken. Elektronische hulpmiddelen helpen daar wel degelijk bij omdat deze de auto stabieler maken. Ik heb niet, zoals je suggereert, een hekel aan Defenderrijders, naar mijn mening dient ieder voertuig op de weg een bepaalde veiligheid te garanderen. Elektronische hulpmiddelen helpen hier zeker bij. Verder zou oefenen in een simulator de “ervaring” van de bestuurder kunnen verbeteren nog voordat deze zijn/haar rijbewijs heeft. Verder doet iemand pas ervaring op door veel km’s te maken.
Op de verdere persoonlijke opmerkingen ga ik niet reageren.
Vrolijkelarorijder
Eland test of niet gelukkig is het geen maatstaaf om een voertuig op de europese wegen te verbieden en ik hoop dat het zo blijft!! En als ik het geld had zou ik die nieuwe Defender vandaag nog in huis halen, ik vind hem veilig genoeg en gelukig mag ik dat (nog wel) vinden, Ik vind de keuze vrijheid belangrijker dan het mislukken van een test, en ik durf met mijn vrouw en kinderen gewoon de weg op met een Defender, alles valt en staat met je rijstijl. en hoeveel “veilige” auto’s verongelukken toch. de zwakste schakel is en blijft de mens! zullen we die dan maar verbieden?? dan worden de wegen pas echt veilig. misschien is een “onveilige” auto wel veiliger omdat de chaufeur weet dat hij normaal moet rijden en niet moet gaan jakkeren. En ik weet uit ervaring dat je toch steeds harder en roekelozer gaat rijden als de auto dit toelaat door alle technische en electronische snufjes. deze bocht ging goed met 100 km/uur volgende keer met 120, 130, shit een eland (of een langzame bejaarde). auto uit de bocht tegen de vangrail, in het ziekenhuis. Maar de eland proef kwam hij toch door, hij had toch 5 sterren, stabiliticontrol, abs, ebs, tractioncontole enz, enz???
Nadeel is dat als het dan een keer mis gaat het ook veel erger mis gaat omdat je je overmoedig en veilig voelde hierdoor harder rijd en meer risicos neemt. helaas vallen er nog steeds doden in het verkeer ondanks de veiligheid. Dus als we het echt veilig willen doen dan niet meer zelf rijden en auto’s maken die een automatische piloot hebben, in typen (of aan de auto vertellen) waar je naar toe wil en oogjes dicht lekker achterover een dutje doen en rijden maar.
Technisch kan het al maar ja, dan zijn we ook eigenwijs, geen hond die zo’n auto koopt want we willen zelf de controle hebben, lekker stoer lekker scheuren.
Dus lekker rijden met de nieuwe Defender en er nog zo veel en lang mogelijk van maken dan kan ik over een paar jaar een leuke 2 de hansje kopen en we nog veel van deze mooie Defenders op de europeese wegen zien rond tuffen.
Valt er tenminste nog iets moois te zien tussen al dat oersaaie 13 in een dozijn blik. Leve de keuze vrijheid!! Leve de Lol, leve het genieten in een Defender
DeAutogids.nl
@Zjaak: Wat je bedoelt met het tegendeel snap ik niet helemaal, maar goed.
@vrolijkeetc.: Verbieden heb ik toch niet gezegd?
maar bots en veiligheids proefen zijn er toch alleen voor chineese producten??? alles wat een historische “waarde” heeft kunnen wij toch wel met de mantel der liefde bedeken…….
DeAutogids.nl
Is trouwens een mooi liedje van Frank Boeijen… (mantel der liefde)
Vrolijkelarorijder
Aan de autogids, Mijn reactie was in het algemeen bedoeld, er lopen mensen rond in deze wereld die alles wat afwijkt en zij zelf niet aanspreekt, willen verbieden of uit het straatbeeld willen verwijderen of in iedergeval je plezier eraan willen verknallen. denk aan, BPM, BTW grijs/geel kenteken, extra slurptax, (terwijl je al extra betaald, als je een slurpende auto koopt, doordat je eerder moet gaan tanken) parkeer verboden, rijverboden, milieu heffingen die niet naar het milieu gaan, terrein rijden overal willen verbieden tegen werken (gelukkig zijn er nog een paar plaatsen waar het wel mag).
Over het terrein rijden, ik vind dat alle militaire oefenterreinen opengesteld moeten worden in de weekenden voor terreinwagens. als het leger 5 dagen in de week daar rondscheurt met tanks en van alles, dan kunnen wij daar op een weekend geen exdtra schade aan richten. alle beestjes die daar nog rondlopen zullen dan echt niet door ons weggejaagt worden (behalve dan die stomme Eland:) ) en onze uitlaatgassen vallen ook in het niet bij die tanks. en als ze de wandelaars daar waarschuwen wat ze kunnen verwachten hoeven ze zich ook niet te ergeren aan ons (anders gaan ze maar lekker ergens wandelen waar wij niet mogen komen (dan hebben ze meer keus dan wij 4×4 ders). als we allemaal elkaars individu respecteren dan kan iedereen het leuk hebben toch.
@vrolijkelarorijder .. maar ik lees net dat elanden juist niets te vresen hebben voor laro rijders???
Ik sta op het punt om me een nieuwe Defender 110 aan te schaffen, ik ben fotograaf en kom Zowat Overal. Een Defender is de enige wagen zonder franje, een klassieker qua vormgeving, een werkpaard, veel laad en trekkapaciteit, mogelijkheid om lampen of camera vanop het dak te bedienen, voor mij de ideale wagen. Toevallig is dat wel een 4X4, hoewel ik vrijwel nooit op terrein zal rijden. Wanneer deze wagen wordt gehomologeerd om op de openbare weg te rijden en hij slaagt er niet in om een kind dat plots oversteekt, of een fietser die een maf manouvre uithaalt veilig te ontwijken vind ik dat een groot gebrek, en een reden om deze wagen niet aan te schaffen.
Wellicht kan er wat aan de wegligging verholpen worden door bredere banden te nemen, maar ik ga toch nog even wachten met bestellen.
BTW de reden dat die voorruit er is uitgegaan lijkt me logisch, al eens een Duitser gezien?
Hoe denken jullie dat die met zijn 70 kg overgewicht uit die gekantelde Defender moest klimmen? (haha)
Stefan Daniëls
Je standpunt over de Defender is aanneembaar. De Defender is ook een auto waar je zelf nog heel wat aan kunt bijbouwen. Aangepaste velgen en andere banden en je krijgt een hele andere wegligging.
Ik heb een setje echte modderbanden en de andere set is 265/16/75
met velgen die wat meer naar buiten komen. Ik heb er foto’s van.
Frank de Jong
Mijn Land Rover heeft mij vanmiddag nog met paardetrailer en al aan de trekhaak een modderig pad berg opwaarts naar een wedstrijdterrein opgesleurd dat niet voor auto’s bedoeld was… (tsja, ik wist ook niet dat de parkeerplaats honderd meter verder was…)
Kijk, dat is waar een Defender of een Series (ik heb een series III uit ’81, diesel) voor gemaakt is!

Ook op glad wegdek (modder/sneeuw) is de 4×4 een uitkomst.
-You can go fast, i can go anywhere- blijft dan altijd weer een mooi zinnetje :)


In het dagelijks leven rijden we in een nagel nieuwe Skoda Octavia combi met een hele fijne diesel en alle mogelijke elektronische wondermiddeltjes, maar de Land Rover? laat die maar lekker puur.
We praten hier wel over een ontwerp uit 1948 he!
Toch fijn dat die duitsers dat hebben getest voor ons. Eigenlijk best knap dat het hem gelukt is mij lukt het niet. Ik rij al 20 jaar voor 30% in het terrein en voor de rest op de weg met een defender, maar nog nooit heb ik het gevoel gehad dat hij om zou slaan. Maar ja ik rijd dan ook geen 60 km per uur op de snelweg. Misschien slaat hij wel niet om als je 100 rijdt, hebben ze natuurlijk niet geprobeert:) Anyway ik denk dat die duitser alleen maar van die suffe wrangler jeeps rijdt met van die standaart kart wieltjes. Hij dacht tijdens die test effe naar rechts, effe naar links en hop ommmmmmm.
Hij wist natuurlijk niet dat een Defender nu eenmaal als een soort groot scateboard rijdt. Stuur je naar links dan duurt het even voor hij overheld. Gaat hij overhellen dan stuur je een klein beetje terug en voila niets aan de hand zelfs niet bij 3 bochten achter elkaar die bijna haaks zijn. Ik denk overigens dat het een duitser was met een gigantische dikke bierbuik en een hele grote mond……op zo’n verhoging van het gewicht boven het kenterpunt is hij niet berekend…. Ik denk ook dat de vernieuwde versie van de 110 defender die getest is misschien net iets anders kan reageren dan bijvoorbeeld een td5 van 2000 off een 300 tdi van daarvoor. Zwaartepunten maken soms een gigantisch verschil. Kijk maar eens wat een lierbumper met lier doet op je vering en schokbrekers. De vering is geheid aan de voorkant 2 centimeter gezakt.
Met deze auto rij je over die eland heen. Compleet onzinnige test dus.
Poe poe wat een comentaar.
Pas maar op iedere Landrover eigenaar heeft een paar honderd (Laro)vrienden
Een terrein wagen heeft een hoger zwaarte punt een vergelijking met een bestelbus gaat uiteraard ook niet op wel eens een bestelbus gezien met een gelijke weiluitslag?
Tja een icoon goed he hij gaat al langer mee dan de kever en de “echte mini”
Je houd er van of je haat ze.
Luchtvering en andere luxe!!!!!!!!!!!, waarom bestaat deze uitvoering al sinds 1948, waarom rijden +/- 75% van ieder gebouwde Land Rover nog steeds rond
Waar vind je een wagen die dmv wat boutjes losdraaien in een softtop,pick up hardtop, stawag kan veranderen, waar vind je een auto die overal ter wereld rond rijd (en gemaakt kan worden)
Er werd geschreven dat men mag verwachten dat wanneer men een nieuwe auto koopt……………. misschien waar maar vertel mij eens welke Land Rover is standaard(uiteraard de juppen bakken ff buiten beschouwing)
Laten we ook even niet vergeten dat de gemiddelde Land Rover meer dan één ton aan laadvermogen heeft.
De land Rover heeft een zeer hechte groep liefhebber, men zwaait naar elkaar, men help elkaar(zelfs door europa heen)
Op onze prikbord http://www.prikpagina.nl/list.php?f=1003 kunt u voor alle Land Rover vragen terecht


Theo
Als je je auto eerst vol moet stoppen met electronica om te kunnen rijden, moet je dat maar 1x doen; naar het politiebureau en direct je rijbewijs inleveren. Losers, die figuren die allemaal hulpmiddeltjes nodig hebben om op de weg te blijven.
Defenders zijn leuk omdat ze geen of nauwelijks compromissen maken voor weggebruik maar nog echt voor het terrein zijn gemaakt, helaas geld dat niet meer voor de Wrangler.
Land Rover komt overigens wel met een totaal nieuwe Defender en die is meer een weg auto dan de huidige dit vanwege de nieuwe wetgeving van vooral Amerika waar deze al niet meer verkocht mag worden.
hou eens op met zeuren over veiligheid! deze auto zet je weer op z’n pootjes drukt het voorraam erin en je kan er zo mee naar dakar rijden. probeer dat maar eens met een x5!
dat hebben ze al gedaan, werden 3e als ik het wel heb.
Frank de Jong
Bekijk jij dit dan maar eens….

http://www.youtube.com/watch?v=NyXQfMSj5xA
Landrover Defender: een karakterbak voor mensen met ruggegraat. De rest is een slap aftreksel van The best 4 x 4 far!
goh, wat een grip heeft zo’n defender :-S
Ikzelf rij een Defender 110 Td5. Wauw, wat een wagen. Voor aale mensen die kritiek zou ik zeggen; take it, or leave it.
Blijven er nog wat mensen over die echt auto willen rijden en hem dus nemen.
Offtopic:
DeAutogids.nl schrijft,
´Eland: Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram. Een Land Rover is 203,5 cm´

Slik! Ik kijk naar mijn deurpost en zie hoe hoog 2,20 is. Schofthoogte nb.! Ik zou zo´n ´beestje´ wel in het echt een keer zien.
Tja mensen, inmiddels is het meeste hierover gezegd.
Ik rijd defender en dat is rijden met alle gein en ongein die er bij hoort.
Je hebt zo’n ding uit overtuiging gekocht. anders koop je toch gewoon iets anders? Er is keuze genoeg en een Defender wordt je niet opgedrongen.

En om nou een Elandtest op de Defender los te laten dat zie ik als het jagen van een bejaarde over een hindernisbaan. Wel gebonden aan de maatstaven van iemand die net z’n rijbewijs heeft natuurlijk.

Ik vind onze gemiddelde oosterburen aardige mensen en auto’s maken kunnen ze als de beste. Maar soms zijn ze een beetje te fanatiek. Da’s jammer. Hoe dan ook, van deze actie zullen de liefhebbers van de Defender niet omvallen.

h.groet

Willem
wat een hoop geleuter,heb wel meer terreinwagens op hun kant zien gaan.
en inderdaad rijd men meer op de baan dan op terrein maar als ik hem nodig heb op terrein (bosbouw)kan ik mij geen betere wagen voorstellen dan de defender ondanks zijn vrij grote draaicirkel. hij gaat bijna overal door ook met een geladen aanhangwagen. met een suv kan ik dit werk uiteraard niet uitvoeren zonder er mijn tractor aan te hangen.(en dan trek je zo een suv waarschijnlijk zo naar de kloten).verantwoord rijden misschien?
mvg.olly
Een Defenderrijder schiet een eland en rijdt er niet omheen.
Over de ene kant ben ik het met veel mensen hier eens dat het een terrein auto is en dus niet zo stabiel kan zijn als een normale sedan zonder zijn terrein eigenschappen te verliezen. Het is echter wel een prettig idee dat wanneer je kinderen niet in die auto zitten maar op straat spelen, niet worden dood gereden omdat een 4×4 niet kan uitwijken. En ja ik weet dat defender bestuurders rustiger rijden etc. Maar de eisen aan deze auto’s zijn niet, of nouja wel voor een deel voor de bestuurder. Maar het belangrijkste is dat je niet tegen een ander aan knalt.
Hjalmar Fontijn
Defenders, en de Series als hun voorgangers, zijn nooit bedoeld om op de weg ingezet te worden. ze zijn, net als bv een Mercedes Unimog, ontworpen en bedoeld als pure compromis-loze terrein wagens.
en ja, naast modderbanen, zandpaden, bergwegen en bossen kunnen ze ook op de normale weg rijden. ze hebben hun hoogte nodig voor het terrein, omdoor modder te ploegen, over boomstammen te rijden, etc, etc. dus gewoon pech voor de Eland Test…

als we het gaan hebben over veiligheid vaan dit type pure terrein wagens, voel ik me in een Defender veel en veel veiliger dan in een mercedes-A, eland test of niet.
en in het terrein is een Defender gewoon Superieur. daar hoef je ook meestal geen eland proef uit te voeren…

maar ja, als je aan de andere kant van een ongeluk staat met een Defender (danwel een Sanatana PS10 Anibal, of een LR Serie I, II of III)…..dan gaat dat ongetwijfeld pijn doen…

overigens is het misschien goed om even te bedenken wat de Land Rover Defenders betekenen voor de minder ontwikkelde delen op aarde, waar alleen zulke wagens nog hulp, voedsel, post, onderdelen, medicijnen en dergelijke kunnen brengen. hoeveel duizenden mensen rekenen wel niet op de ongelofelijke presaties van dit soort wagens!
Vrolijkelarorijder
Ik hoor net van de ANWB dat je beter niet kan uitwijken en rechtdoor kan gaan, omdat uit test blijkt dat als je uitwijkt de gevolgen vaak ernstiger zijn dat als je niet uit wijkt. Denk aan tegenliggers, diep water, bomen langs de weg, fietsers (zijn er recent weer 2 dood gereden door een bejaarde die 10 jaar geleden al zijn rijbewijs had moeten inleveren als we het toch over verkeersveiligheid hebben!!!) enz enz enz. Lijkt mij dus dat die elandproef onzin is en beter kan worden afschaft. Dat de fabrikanten meer gaan inzetten op goede remmen e.d. en misschien een eland airbag onder de grill monteren! daar heb je bij die mooie Defenders ruimte genoeg voor!
blinde boarder
een defender is en blijft een oer auto, zlrfs met de verbeteringen blijft het een oer auto waar men meen aan knutselt, alleen voor de elan test si hij niet hellemaal geschikt anders zou het ook geen defender zijn maar eerder de kant op gaan van een nieuwe range rover.
Hij rijdt alleen 100 keer beter dan de ouwde TD5, hij is stiller sneller en sterker, na een test met nog een defender die wij tegen de helling hadden opgezet op de handrem trok de TD4 de andere defender na wat getreuzel naar boven.
Blijf een mooie auto, een auto die je zoekt en die je mooi vindt, het is niet een auto die je koopt omdat er een andere zuto moet komen met de term maakt niet uit wat, want zelfs met de nieuwe defender is en blijft het wel een sleutel auto.
De LaRo bestaat sinds 1948 (niet 1960 dus). Hoeveel slachtoffers zijn er in de jaren gevallen doordat er LaRo’s omvielen? Nou dan. Nutteloze onzinnige tendentieuze test.

Ik heb er een paar gehad (88, 90) en vooral de laatste reed best lekker. Ook op de grote weg. Leuk ook om af en toe een klaverblaadje te ronden en daarbij harder te gaan de personenauto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).