Porsche DSG heet PDK

Auteur: , 24 Reacties

Porsche is bezig met een eigen DSG-achtige versnellingsbak. Deze bak zal `PDK' worden genoemd, een afkorting van "Porsche Doppel Kupplungen". De versnellingsbak met twee koppelingen is de laatste jaren bekend geworden door Volkswagen, maar eigenlijk stond Porsche aan de wieg van deze techniek.

Het is nog niet bekend wanneer PDK officieel op de markt komt. Voor wat betreft de acceleratie kunnen we er van uitgaan dat het sneller is dan de handgeschakelde versies, iets wat we reeds mochten meemaken bij de tiptronic automaat van de 911 Turbo. Wel is er een grote kans aanwezig dat deze revolutionaire versnellingsbak zal debuteren in de 911 GT2 (via motorauthority.com).24 reacties

Geef es uitleg bij 2 koppelingen? dat snap ik toch niet hoor!

mvg
Handgeschakeld blijft het leukst!
@ jonas

kijk hier maar eens even. http://auto.howstuffworks.com/dual-clutch-transmission.htm

Als je met twee koppelingen werkt, kan je de volgende versnelling er alvast “”inhangen””zodat de schakeltijd zeer kort is.
@Jonas, heb er speciaal voor jou net een Wiki link inzet ;)
Wat zijn 2 koppelingen? dat snap ik niet hoor!

mvg
@ jonas

je bent toch stiekem geen vrouwe he…
Op http://auto.howstuffworks.com/ kan je echt alles vinden hoe het nu precies werkt in elkaar zit, schakelt, remt, gas geeft, de hele meuk…ben je vast wel wat uurtjes zoet mee.
wat is ‘twee’?
een getal
@Jonas – Jonas, Jonas, Jonas … Je zit achter je computer. Google/Wiki is echt niet ver weg. Dingen vragen is zooooo Random person: Hoe schakelt jouw 16.4?
DRU:Oh, gewoon, met DSG Pujaka! Aaait!

Ik heb DSG dus al helemaal geassocieerd met de Veyron. En het is een mooi paar.
Misschien eigenlijk wel goed dat porsche haar systeem PDK noemt…

En zo verandert de DRU binnen slechts 1 comment van mening. Wat zegt dat over mij? Pfff…
DRU EDIT- Ok, sorry er ging iets mis met html. kennelijk typte ik een tekentje dat de helft van mijn tekst liet verdwijnen. Nog een keer.

@Jonas – Jonas, Jonas, Jonas … Je zit achter je computer. Google/Wiki is echt niet ver weg. Dingen vragen is zooooo 1999 :)

Anyway, wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat ik het jammer vind dat Porsche haar DSG PDK noemt. DSG vind ik zo mooi klinken. DSG. D S G. Die-Es-Djie.
Random person: Hoe schakelt jouw 16.4?
DRU:Oh, gewoon, met DSG Pujaka! Aaait!

Ik heb DSG dus al helemaal geassocieerd met de Veyron. En het is een mooi paar.
Misschien eigenlijk wel goed dat porsche haar systeem PDK noemt…

En zo verandert de DRU binnen slechts 1 comment van mening. Wat zegt dat over mij? Pfff…
Wat een rotzooi heb ik ervan gemaakt. I’m SUCH a noob. Dat is mijn straf voor het lastig vallen van poor old Jonas. Sorry Jonas, er bestaan geen domme vragen. Ik zal het nooit meer doen.
Thanks voor de zeer simpele doch duidelijke uitleg Loe, dat was me nog niet helemaal duidelijk. Das wel een bangelijk systeem dan, vandaar dat deze automaat wél sneller kan zijn dan een handgeschakelde bak.

Maar toch, is een tiptronic niet nét ietsjes sneller? Als je de schakelmomenten zelf kan bepalen ben je volgens mij toch altijd een beetje sneller.
@ vinox

Bij een dsg bak schakel je ook zelf of automaat dus daar zit geen verschil in.Een normale schakelbak gaat het dus echt niet redden tegen een dsg.
http://www.youtube.com/watch?v=gmMNRQ1GJ3o

dat linkje moest er nog tussen.
@vinox:
met de hand schakelen is altijd trager. ook met tiptronic. bij de DSG-bak heb je geen vermogensverlies tussen het schakelen, je blijft maar dooraccelereren zonder pauzes, wat dus met een handbak onmogelijk is.
Maar het leukst blijft inderdaad handgeschakeld! Zeker in een Porsche.
Weinig betekenend, maar PDK klinkt zo John Deere/Massey Ferguson :)
@ TimMR2: ok, dus als ik het goed snap is het dsg-principe dus ook gebaseerd op schakelen met tussengas, ware het niet dat er altijd de perfecte hoeveelheid tussengas wordt gegeven door de dsg? Zo ja: sweet!
Het is zo dat je gas blijft geven, geen tussengas enzo. Je hebt altijd 2 versnellingen geselecteerd in de bak, de 1 en 2, 2 en 3 etc. je hebt 2 assen waar de versnellingen opzitten, dus op de ene versnelling 1, 3 en 5 en op de andere 2, 4, en 6. Aan deze 2 assen zit allebij een koppeling. Om te schakelen moet je dus de ene koppeling ontkrachten en de andere bekrachtigen en dit gaat in zo’n korte tijd dat de verliezen nihil zijn. Voordat de ene koppeling los is, is de andere al bijna gekoppeld.
Het was een gezamelijke ontwikkeling. Porsche voor de 917 racewagen, en Audi voor de S1 rallywagen. En een aantal andere bedrijven natuurlijk, zoals dat gaat in de gespecialiseerde economie.
hahaha!

Heb opzich niet veel toe te voegen aan dit artikel. Maar moest behoorlijk lachen om de posts…! slimmerds
Hey ho, ik ben wel newb e, respect my lacking of authoritah! :-) Maar kben wel blij dak weer iets heb bijgeleerd. Daar doen we’t voor.
Eigenlijk, bestaat het DSG principe al sinds 1934 dacht ik uitgevonden door Andolphe Kégresse.

Later pas, werd het gebruikt toen microprocessors (en daardoor kleine computers) kwamen die super snel konden schakelen.

PDK bestaat al sinds de jaren 80 en is zoals eerder vermeld een joint-venture van Audi Sport en Porsche voor de Porsche 956LM, Porsche 962LM en de Audi Sport Quattro S1 rallywagen…

Pas toen Volkswagen het op een “goedkope”, betrouwbare (de vroege PDK’s waren zeer slecht) en compacte manier kon produceren is het pas aangeslagen.

De CVT is nog steeds de optimale versnellingsbak, maar de DSG is naar mening van velen veel sportiever én bijna even optimaal!
DeAutogids.nl
@Nick: Dat heet volgens mij pre-selector.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).