Brandstof op basis van fruitsap: dimethylfuran

Auteur: , 20 Reacties

Fruitsap is the answer to all our problems! En het ruikt een stuk frisser dan koeienstront. Het zoete goedje wordt misschien onterecht beschouwd als een gezonde en volwaardige vervanger voor fruit, maar volgens onderzoekers aan de universtiteit van Wisconsin-Madison kan fructose (fruitsuiker) vrij makkelijk geconverteerd worden naar biobrandstof. Deze brandstof zou vele voordelen hebben ten opzichte van traditionele (bio)ethanol en kan tot 40 procent meer energie vasthouden.

Ethanol wordt voornamelijk gemaakt van maïs, maar fruitbenzine (zoals de naam al doet vermoeden) kan gemaakt worden van diverse soorten fruit. De brandstof zou een stuk stabieler zijn en minder snel vervliegen, in tegenstelling tot ethanol… Iemand nog een blender over?20 reacties

Een kilo bananen is ook niet goedkoop als brandstof
toch weer een tijdelijke oplossing vermoed ik zo, die niet eens van de tekentafel komt. en daar ben ik dan ook wel weer blij om. kwart van de wereld verhongerd en wij duwe de bananen in onze vervoersmiddelen om van A naar B te gaan!
@Josje

idd ;) d8 ik ook
Beetje fysica: je hebt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig om een bepaalde massa (met een bepaalde vorm) tegen een bepaalde snelheid te bewegen… zo simpel… Zoeken naar nieuwe energiebronnen is 1 ding, maar nogal eenzijdig. En kortzichtig in dit geval. Om Josje bij te staan. Juist.

Maar Josje, vergeet ook niet dat er op dit moment op de aardbol meer mensen zijn die lijden aan overgewicht dan aan ondergewicht! De middelen zijn gewoon niet juist verdeeld. Maar dit terzijde want dan dwalen we heel ver af. :-)
@ autoblogger

Zit er ook nog een prestatie verschil tussen zomer en winter fruit?
@ Trobken
Klopt :-) Er is zelfs genoeg voedsel voor iedereen op aarde, alleen is het niet op de juiste plaats. Maar het dan opstoken lijkt me ook niet de juiste benadering. Bovendien is het vooral een alternatief voor fossiele brandstoffen; voor de uitstoot van schadelijke stoffen zal het wellicht niet eens veel uitmaken of je hippe V-Power tankt of appelsap.
@Armada: waarschijnlijk wel, maar dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid Veluwse vlierbesjes die je wil afzetten tegen Marokaanse mandarijnen. Ook kan ik me voorstellen dat genetisch gemodificeerde mandarijnen een stuk beter performen… maar dat blijft gokken… dus…
Ethanol uit palmolie? Wat een onzin, daar maak je biodiesel van.
edit: foutje, heb het aangepast

En wat de DMF betreft: als je cellulose splitst krijg je een mengsel uit glucose en xylose (beter bekend als fruitsuiker). Het is nogal bewerkelijk dat mengsel te scheiden. Gewone gist kan met de fruitsuiker echter niks beginnen. Het onderzoek van UWM zou op termijn eventueel tot een biochemisch proces kunnen leiden, waarin beide suikers tegelijk tot een brandstofmengsel kunnen worden omgezet.

Het zal wel naar Pisang Ambon ruiken!
@ Rafael Seidl: Insider?


Ontopic: Hoeveel van deze kleine projecten zijn er al voorbijgekomen. En nog geen een keer heb ik geweten dat het echt tot uitvoering kwam. Rijden op waterstof en thuistanken is volgens mij de ideale oplossing. Dat ze hun hoofden daar maar eens over breken.
@cedric
waterstof en thuistanken heeft nog een paar probleen, dat weten we allemaal. maar volgens mij is het grootste probleem op dit moment dat we dan geen 1,50 meer hoeven te betalen voor een liter benzine! ik zou wel eens willen weten waar dat geld precies allemaal naar toe gaat!
Misschien kortzichtig en egoistisch van mijn kant: Het zal me een worst wezen welke problemen er in de rest van de wereld zijn. ver van mijn bed show. Veel van de hulp heeft geen enkele nut, aangezien het probleem in eerste instantie bij de mensen zelf ligt. En zo lang daar geen verbetering inkomt hebben ze wat mij betreft pech.

Ik vind het een goede ontwikkeling, alleen was dit a langer mogelijk. In principe is ethanol van praktisch elke plant te maken, alleen van de ene wat makkelijker dan van de andere.

De vraag blijft alleen: Wanneer kunnen we het in NL eindelijk eens op meerdere plaatsen gaan tanken, voor prijs gelijk aan 98 of eronder????
Petrolium dat pomp je gewoon uit de grond. Biobrandstoffen moeten van nul geproduceerd worden, en dat kost … energie. Pesticiden zijn trouwens petrolium producten. En biologische teelt is veel minder rendabel.

Voor de zoveelste keer in de geschiedenis van de mensheid is er een volledige cultuur gebouwd op een enkele resource, met het kennis dat alles eeuwig kan duren. Wist je dat de mens uit Afrika is vertrokken omdat ze alles platgebrand hadden (een jaagtechniek om dieren te vangen). De Mayas zijn niet door de Europeanen uitgemoord, maar hadden er in geslaagd alle bomen in het land om te hakken. Die mannen van het paaseinland, idem dito. Enzovoort enzoverder.
Dat komt ervan als je een hele economie basseerd op het princiepe van oneindige groei. Het is eigen aan de mens.

CO2, Hybrides, zonne energie, bla bla bla,… allemaal afleiding. Investeer maar in vruchtbare grond, als je je kroost een goeie toekomst wilt bezorgen. Voor zover eigendoms akten nog geldig zullen zijn, eens de economie in mekaar stort.

Of geniet er gewoon van, nu het nog duurt.
tja… veel oplossingen …fruit, stront, cocos, electrisch …noem maar op…
maar ik kan ’t toch nergens tanken…
dus ….
blijf ik maar gwoon doorrijden…
Ik krijg spontaan zin om een ananas door de stortkoker van m’n benzine tank te trappen…


Weer zo’n tijdelijke oplossing tot echt andere oplossingen zich aandienen.
Hebben ze ook aardbeiensmaak?
@ Autoblogger.

Kijk, dat is nog eens een helder antwoord. Is dus vergelijkbaar met het verschil tussen V-Power en gewone benzine.
LOL ;)
Ze moeten weer autoloze zondagen nemen.
hebben die mannen denk te veel naar back to the futer gekeken.

of hebben ze het idee zo overgenomen? knappe koppen vind ik.

wat wel een voordeel is is dat alle groente en fruit die appie jaarlijks doordraaid je straks gratis bij het filiaal in je auto kan stoppen dus nieuwe tank stations zijn dan ook al geboren
wel makkelijk ALbert heijn denkt ook altijd weer aan de kleintjes .;)
casper van kampen
het gaat erook nie om hoe duur het is maar of het nou beter is…
ok, als we later op fruit gaan rijden en het is 2x zo duur dan normale benzine dan moet daar ook iets aan gebeurt worden.
als het echt kan, op fruit rijden dan zou dat echt top zijn voor ons en voor de ozonlaag:)!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).