Chris Bangle en team zijn ‘Design Team of the Year 2007’

Auteur: , 39 Reacties

Sommige hardcore BMW hooligans zouden het liefst Chris Bangle's keeltje eventjes zacht dichtknijpen, want zijn ontwerpen zijn niet altijd even warm ontvangen. Wat velen niet wisten of nog steeds niet weten, is dat feitelijk een man uit ons eigen land de boosdoener is. Het is de Nederlander Adrian van Hooydonk die veel van de gewraakte modellen tekende, die vervolgens door designchef Bangle zijn goedgekeurd.

Natuurlijk wordt er op een designafdeling van een autofabrikant met een compleet team gewerkt en is een nieuwe model nooit het resultaat van één of twee personen. Chris Bangle en zijn designteam hebben een veer in hun reet gestoken gekregen met de toekenning van de jaarlijkse prestigieuze reddot Design Team of the Year Award.

De ontwerpers van BMW hebben deze designaward ontvangen voor hun innovatieve ontwerpen en het zetten van nieuwe standaarden. Eerdere jaren ontvingen LG Electronics, Adidas, Pininfarina, Nokia, Apple, Siemens en Frogdesign dezelfde award. (bron: red-dot)39 reacties

De nieuwe BMW’s zijn ook best mooi.
Maar waarom Bangle eerst overal de schuld van kreeg, wat een onzin
@AstonMartin

jah dat vind ik ook raar
CLK 63 AMG Black Series
mijn computer heeft ook een design award gekregen.
O dan heb jij zeker een Adidascomputer? :)7
iemand die een een beetje goed kan ontwerpen moet toch ook wel beetje een mooie kleding/kleuren combinatie hebben…:S
@ saab of gewoon een apple
Wat mij opvalt (en stoort!!!) is dat in de designwereld mooi bijna een vies woord is geworden. Ook voor de nauw verweven kunstwereld geldt dat.

Zo van: “het pleps wil dat iets mooi is. Wij staan daar boven. Wij moeten het volk het licht in de ogen doen schijnen.”

Daarom is (zeker in de kunstwereld) het devies al jaren (decennia): het moet ‘anders’ zijn. Uniek (kots!), schokkerend blablabla. (het is zondagmorgen… ik krijg die standaard kletskoek er nu niet helemaal goed uit)

Greetz!

Ivo
Die van Hooydonk heb ik in 2000 persoonlijk op de IAA verteld wat een ongelofelijk lelijk gedrocht hij daar had gerealiseerd : de Z9………….

Alles wat BMW momenteel heeft is daarvan afgeleid: vuilnis dus imo.

Als er een merk is die deze award vediend is het Fiat met de Grande Punto, Bravo en de 500………………..maar die Design award is ook maar een pseudotrofee. niets waar dus, net zoals aktuele BMW design
@Paragan Als je iets niet mooi vindt dan koop je het toch gewoon niet.

De laatste 20 jaar zijn producten juist veel mooier ontworpen. Omdat heel veel fabrikanten weten dat je zonder design niets meer aan de man krijgt. Vroeger was design iets bijzonders, nu is het een voorwaarde.
De poging van Bangle was een poging om te ontsnappen aan het dode spoor waar het functionele duitse design was beland. (Ook VW had hier last van)

Er moest van de marketing meer emotie en passie in. Er moest dus een hele nieuwe designtaal worden ontwikkeld. Dat resulteerde in de geforceerde ontwerpen die we van BMW kennen. Maar er is denk ik licht aan het eind van de tunnel. Kijk maar naar de nieuwe CS.
Het is dus nu officieel! Mensen die zeggen dat een BMW lelijk is, hebben geen verstand van zaken!

Zie hier het bewijs in de vorm van een award, die door mensen die verstand van zaken hebben is toegekend. :D
@rick dos: het gaat om de criteria “such as degree of innovation, functionality and the formal quality”.

Een (vannuit technisch oogpunt) kwalitatief goed ontwerp kan nog steeds lelijk zijn…. daar heeft die jury niets over te melden. Bovendien vraag ik me af of deze prijs al vergeven was voor of na het onthullen van de 1 serie coupé. Ik gok ervoor…..
@wOoOdy

Ben je nou serieus?
iJa hoor. Industrieel design niet gaat om mooi of niet, maar om functioneel, effectief en goed/goedkoop produceerbaar….. Deze prijs heeft niets met esthetiek te maken.
Je bent het toch met me eens dat het één het ander niet uitsluit?

“Choosing the red dot: design team of the year was particularly easy this year,” said Peter Zec. “Under the direction of Chris Bangle, the BMW Group design team accomplished a great feat: namely, to significantly and uniquely shape car design of the beginning 21st century through consistent and solid brand management of BMW, Mini, Rolls Royce, and BMW Motorrad, and to persist on a path that, though not always easy, proved to be a true model of economic success.”
het hoeft elkaar niet uit te sluiten, maar het is ook zeker niet hetzelfde. Een waterkoker van Porsche Design kan wel een geweldig ontwerp zijn vanuit het oogpunt van industrieel design, maar mooi… tja. Voorbeeld:Een Apache gevechtshelikopter is een waanzinnig stukje design, maar lelijk als de nacht…

De enige BMW’s met een (in mijn ogen) acceptabel uiterlijk zijn de 3 serie (touring) en de Z4 (ook al vond ik die in het begin niet echt mooi, daarvan is goed te zien dat het wel een knap ontwerp is. Bijna alle moderne BMW’s hebben naar mijn idee teveel details, teveel randjes, te drukke lichtunits etc…. de oude 5 series (de E28 en de E34) waren wat dat betreft (in mijn ogen) veel mooier.
Is Chris Bangle ook niet de ontwerper van de bijzonder doordachte maar qua uiterlijk niet onbesproken FIAT Multipla?
@w0o0dy

Mooi is weer een kwestie van smaak en smaak is jada, jada, jada.

Maar je kan mij niet wijsmaken dat men ook niet vanuit het esthetisch oogpunt tot de waardering is gekomen.
Er word in de tekst geen woord gewijd aan esthetiek. Het gaat om vernieuwend design en het neerzetten van een consistente “familie” van ontwerpen waarbij de merkwaarden bewaken en versterken heel belangrijk zijn.
Ik heb de indruk dat je die red.dot designaward “gewoon” kunt kopen. Hoewel ik op die site net wel een heel mooi doucheputje zag…
hier staat wat meer tekst die uitlegt waarom het team van Bangle/BMW de prijs krijgt. http://en.red-dot.org/2343.html
Tussen de regels doorlezen wOoOdy…….
@dos: dat is niet echt behulpzaam bij dit soort dingen. De fans lezen er namelijk in dat bmw’s mooi zijn maar dat is meer hun eigen mening dan een juiste interpretatie van wat er door de jury als motivatie gegeven wordt.

Bovendien…. kijk eens naar winnaars van kledingdesignprijzen…… ook een totaal absurde creatie die je iemand nog niet aan zou trekken voor een vrijgezellenfeestje (laat staan dat je er als normaal mens mee over straat zou willen) kan door de heren/dames designexperts zomaar in de prijzen vallen……
@wOoOdy

Nee, je moet even een splitsing maken, wOoOdy. Het is niet behulpzaam in jouw geval, omdat je altijd een antipathie hebt gehad tegen de creaties van BMW.

Als je de defintitie van esthetisch erbij pakt dan staat dit er.

es·the·tisch (bn.)
1 betr. hebben op de waardering van het schone
2 smaakvol, in overeenstemming met de schoonheidsleer onesthetisch

schoon·heids·leer (de ~)
1 leer van het schone => esthetica

es·the·ti·ca (de ~ (v.))
1 theorie en filosofie van de kunstvormen => schoonheidsleer

Daarbij als je dan toch niet wilt zien, dat men toch echt wel vanuit een esthetisch oogpunt hebben gekeken. Ik hoor ze ook niet met een woord reppen over industrial design team, maar toch echt over DESIGN team.
Gek op Wielen
Rick dos…

Ze kunnen deze prijs wel winnen, maar als jij diep genoeg in je buidel tast zou jij hem nog kunnen winnen! Een Reddot award is werkelijks niks waard, want die worden puur ‘gekocht’ door de winnede merken.
Als je namelijk kijkt naar de criteria om deze prijs te winnen zie je al, dat deze er helemaal niet zijn!

Dus jammer voor je, dit bevestigigd niet dat BMW mooi is! :) (Al vind ik zelf veel van de modellen wel geslaagd hoor!)
Je zegt het zelf al het gaat over design en niet over esthetiek….
De prijs die het team van BMW heeft gekregen is dan ook geen prijs voor één ontwerp maar voor het werk van de afgelopen jaren in vooruitstrevend/vernieuwend auto-ontwerp.

Jij leest er iets in dat er echt niet staat. Je zegt “het zal mee hebben gespeeld” maar dat is een mening die geen fundering heeft in de teksten op de site van red dot.

Overigens heb ik niet altijd een aversie gehad tegen BMW. Ik vond de e28 5 serie altijd een gave bak en de 1602 en 2002 vond ik ook geweldig, maar de Bangled-up Beemers vind ik echt eerder vreemd dan mooi en het komt vaak op mij over als “trying too hard” (roostertjes, chroom, opzichtige lampen, vouwen zonder aerodynamische meerwaarde en teveel lijnen die het ontwerp rommelig maken)
maar natuurlijk…..
laatste was voor gek op wielen
Wat is design wOoOdy?

“Industrial design is an applied art whereby the aesthetics and usability of products may be improved for marketability and production.”
dit is wat ik vind van de nieuwe lijn van bmw

3-sedan: vind ik prachtig
3-touring: in mijn ogen niet geslaagd heb liever de a4 avant dan
3-coupe: leuke bak in mijn ogen geslaagd
3-cabrio: 1 van de mooiste cabrio”s die ooit gemaakt zijn

5-sedan: totaal mislukt heb dan ook liever de oude 5-series e28 e34
5-touring: vele malen mooier dan de sedan versie de kleur waarin ie in het mooist voorkomt is donkerblauw

6-coupe: leuke bak iets voor de stereotype voetballer lolz
6-cabrio: een lekker grote cabrio ideal om mee op vakantie te gaan :)

x3: waardeloos
x5: tjah een merk als bmw moet haast wel een suv hebben
inprincipe konden ze de x5 niet mooier maken dus is wel een geslaagd project
kwa uiterlijk komt ie helaas niet in de buurt met de range rover

z-series: hierin heb ik me niet verdiept :)
Wat moet ik hier nou van zeggen?
Alweer Top gedaan BMW.
“BMW” weet niet wat design is? Nou ik dacht het wel…
Het is wel triest dat sommigen beweren dat als BMW elke keer wat wint, dat ze de boel hebben omgekocht!
Ik zou zeggen lees deze regel een paar keer, misschien ga je het ooit begrijpen.
“De ontwerpers van BMW hebben deze design award ontvangen voor hun innovatieve ontwerpen en het zetten van nieuwe standaarden.”

Mooie pics:
http://en.red-dot.org/newgallery/page.php?id=72&pic=25&lang=en
http://en.red-dot.org/newgallery/page.php?id=72&pic=29&lang=en
Citaat: ” De ontwerpers van BMW hebben deze design award ontvangen voor hun innovatieve ontwerpen en het zetten van nieuwe standaarden.””

Mag ik ff overgeven………………………. fwrefweqigxhgmtrcqpcezic.oq+oer-x

De enige standaard die de ontwerpers van BMW hebben gezet is het designnivo van hun premiumbrand zodanig te vergallen dat zelfs Hyundai nog een beter design tot stand brengt. En dat is inderdaad een wereldprestatie; daarvoor mogen ze van mij zelfs een award hebben.
w0o0dy en Rick dos zijn weer lekker aan het zeuren. Jullie staan geen van beide open voor de argumenten van de ander, dus houd maar gewoon op! ;) Waarbij ik overigens moet toegeven dat ik, mochten jullie doorgaan, aan w0o0dy’s kant sta! :P Je kunt simpelweg geen grote prijs geven voor hoe mooi je iets vind, dat zou compleet van de jury afhangen en dus niet eerlijk zijn… Hoewel ik BMW’s lang niet lelijk vind…
@Turbopaultje: ik adviseer je van harte om gauw een Hyundai aan te schaffen in plaats van een BMW ;)

@Rick Dos: amen.
“Sommige hardcore BMW hooligans zouden het liefst Chris Bangle’s keeltje eventjes zacht dichtknijpen” :) prachtig gezegd
Als ik me goed herinner won de nieuwe HONDA CIVIC vorig jaar ook de red-dot award voor meest vooruitstrevende ontwerp. Dit is toch ook wel een vermelding waar in jullie tekstje!!
De door Bangle’s uitgebrachte designs hebben voor mijn gevoel vooral het stoere, agressieve maar ook eenvoudige uit de BMW lijn gehaald. Die oude E28, E30, E34 en E38 (mijn eigen wagen), hadden meer het pure met strakke lijnen. De vorige 6 serie past daar ook bij. De E39 wordt al iets meer rond, hoewel daar ontzettend veel mooie details op zitten, zeker de versie na de facelift met Angel Eyes die de twee ronde lampen in de grille goed accentueren, voor mij erg kenmerkend aan de oude BMW look. De 7 serie, volgens mij het begin van de nieuwe stijl, is een stuk minder treurig (de oude had een soort naar beneden hangend, zielig mondje in de grill en traanzakjes onder de koplampunits) geworden na de facelift, zeker de achterpartij komt er ook beter uit. De 3 coupe wordt ook al aangenamer, zeker de achterzijde ziet er een stuk strakker uit dan het rood wit driehoeklicht in de 3 sedan en touring. Hopelijk komt er een revival van de klassiekere BMW stijl, met minder gestileerde nieren en een agressievere en rechthoekigere lijn.
Met oude 7 serie bedoel ik de pre-facelift variant, de E65

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).