Column nu: Spyker dumpt Albers [ten onrechte]

Auteur: , 51 Reacties

Nikki Lauda krijgt toch gelijk. Een week na het brandstofslang-incident is Christijan Albers uit zijn F1-stoeltje gewipt. Toeval?

Toeval bestaat niet, maar het is wel interessant. Laten we daarom even kort terugblikken op de carrière van onze voormalige F1-coureur. Het begon in de kartwereld waar hij Nederlands kampioen werd, daarna reed hij oa in de Formule 3, het internationale kampioenschap Formula 3000 en het Europese Formule Racing. In 2003 en 2004 mocht meneer meedoen met de DTM, het tweede jaar was dat voor het welbekende Mercedes-Benz AMG fabrieksteam.

Daarna begon het echte werk, de ultieme droom voor elke coureur: Formule 1. In 2005 maakte Albers zijn debuut voor het team van Minardi, het was een moeizaam seizoen (understatement) maar er was hoop. In 2006 wist hij een plaatsje te bemachtigen bij het nieuwe Spyker Midland F1 Racing team (het voormalige Jordan). Uiteraard had Spyker zeer ambitieuze plannen, er werd zelfs een Ferrari motor ingekocht zodat het team niet weer achteraan hoefde te rijden. Victor kreeg het er warm van, een nieuwe topspeler was geboren?

De realiteit bleek iets anders. Sinds het begin van dit seizoen zijn de prestaties van het Spyker F1 team een groot drama, met als hoogtepunt Albers die een brandstofslang meenam uit de pits. Er was al eerder onzekerheid over het stoeltje van Christijan maar na dit incident werden de negatieve geluiden wel heel erg duidelijk hoorbaar.

En jawel, gisteren werd bekend dat Albers inderdaad mag vertrekken. De coureur zelf sprak van ‘een onplezierige verrassing‘. Niet de hoogstaande prestaties werden als oorzaak aangewezen, het zou gaan om een aantal openstaande betalingen van “een persoonlijke sponsor van Christijan”. Tja, de naam Spyker is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met schuldeisers, leningen en verpandingen. Niks nieuws onder de zon, echter is het in dit geval erg onduidelijk om welke schulden het zou gaan.

Verantwoordelijk voor de sponsorcontracten was voormalig manager Lodewijk Varrossieau, die een paar weken eerder mocht opstappen. De betreffende sponsor zou een Chinees vastgoed-project zijn van de Nederlandse “zakenman” Joep van den Nieuwenhuijzen. Indien dit klopt zal het niemand verbazen.

De grote vraag is echter wie Albers gaat opvolgen. Volgens diverse bronnen zou Christian Klien de eerste races het stoeltje warmhouden, daarna moet er een structurele oplossing komen. Het liefst een Nederlander, bijvoorbeeld Spyker testcoureur Giedo van der Garde. Toevallig is de schoonvader van Giedo, Marcel Boekhoorn, sinds kort ook aandeelhouder in Spyker. Klinkt handig maar het hoeft niets te betekenen, aangezien Spyker-eigenaar Michiel Mol ook aandeelhouder is in de BV van Christijan Albers.

Een andere oplossing is Robert Doornbos, de man die op dit moment aan de leiding gaat in de Amerikaanse Champ Car. Ik hoop echter dat hij zo slim is om wat hogerop in te stappen, mocht hij F1 ambities hebben. Ex-pitreporter Rick Winkelman denkt zelfs aan Sebastien Bourdais, de belangrijkste tegenstander van Doornbos in de Champ Car series.

Zelf denk ik dat er maar één iemand is die perfect past bij het image van Spyker. The one and only grindbak master, Neerlands trots in bange dagen, Jos Verstoppen! Zijn ego is net als die van Spyker te groot om serieus te nemen, een gouden combi.

[ gepubliceerd op nu.nl, 11 juli 2007 ]

UPDATE: Bovenstaande column had een ietwat korte houdbaarheid, na dagelijkse ontwikkelingen is inmiddels is duidelijk dat Albers ten onrechte is ontslagen. Het verhaal krijgt dus een redelijk verrassende wending. Als Albers niet verder mag rijden heeft een kort geding tegen het beursfonds redelijk veel kans, inclusief pittige schadeclaim. To be continued…51 reacties

“Jos Verstoppen” moet zijn: Jos Verstappen. in de laatste alinea boven de update.
edit: denk je?

Goede column trouwens.
Ik vind het schandalig wat daar gebeurd, dit verdiend Albers NIET… Het team zoekt een zondebok en iedereen vind dat dat Albers moet zijn.
1 tip voor Albers, vecht voor een plekje in de F1.
Allemaal krokodillentranen. Albers weet dat hij nooit kans maakt op een toppositie in de F1. Schumacher heeft maar één race voor Jordan gereden (vanuit DTM) en toen is hij al onmiddelijk naar Benneton gehaald. Als je F1 kampioen wilt worden moet je beginnen bij een top team (Lewis Hamilton) of vanuit een middenmoot team na een jaar doorstromen naar een top team.

Er zijn maar 22 stoeltjes en veel meer kandidaten. Als je al twee jaar achteraan rijdt ben je oud nieuws en maak je echt geen kans meer op de top.
Albers had het niet,
Heeft het niet,
En zal het NOOIT hebben.

Op naar een echte coureur i.p.v. Gooise arrogantie.
als ie ooit nog gaat rijden zal het wel niet helemaal weer soepel gaan met het team.
nog meer drama prestaties zijn het gevolg..
TheRealSolidSnake
Albers is zeker een arrogant mannetje. En talent om een F1 auto hard de bocht door te laten gaan heeft ie niet.. Laat em lekker in een A1GP auto stappen of in een sportscar.

@Klaas: Ga Albers niet vergelijken met een Schumacher of een Hamilton.. Want dat is geen vergelijking..

Overgens kan het wel hoor vanuit een slechte auto wereldkampioen worden.
Kijk maar naar Alonso. Die is ook 2x kampioen geweest. Goed nou lag dat ook aan die verdomd goeie Renault en een beetje good luck!
TheRealSolidSnake
Toevoeging: & die is begonnen in een Minardi.
L.S.,

Toeval bestaat niet, we zullen het zien:P
Albers is ten onrechte ontslagen en we zullen zien, dat hij een echte doorzetter is!! Natuurlijk heeft hij onze hulp nodig,niemand kan namelijk iets alleen,maar we zijn er om hem bij te staan.

Als de juiste mensen nu hun loyaliteit kunnen betuigen, houden we weer een Nederlander in de Formule 1.

We kunnen dan de hele wereld laten zien, dat zelfs de laatste plaats de moeite is om voor te vechten!!

Er is namelijk niets te verliezen, we hoeven alleen maar karakter te tonen
aan de wereld.De hele wereld kijkt namelijk mee hoe die Nederlanders met dit probleem omgaan.

Alle zakenrelaties maar ook alle sportmensen,wie durft zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken voor Chris en indirect voor Spyker!!

Ik geloof in die mensen en in Christijan Albers!!

Hij is mijn kanjer en van vele mensen.
Voor de duidelijkheid, ik ben niet zijn echtgenote of wat dies meer zij,gewoon een trouwe fan die steunt in voorspoed, maar het allerbelangrijkste is:
STEUNT IN TEGENSPOED :D
Tja Albers kan ook geen formule1 rijden, laat hem mooi terugkeren in de DTM.
Verstappen hoef je bij mij helemaal niet over te beginnen, kerel heeft zijn tijd wel gehad. En over Robert Doornbos gesproken, hij moet zorgen dat die bij RedBull een plekkie krijgt.
Sinds Schumacher weg is, is de F1 sowieso verloren.
@[email protected]: goh, goeie tip joh!
jas verstoppen.. had een stevige column in de telegraaf over chris, sommige mensen moeten eens onder oegen zien dat joske toch niet zo slecht is als men denkt..
Ik heb pas ook gelezen dat er een Indiër als mogelijke opvolger zou zijn, genaamd: Narain Karthikeyan. Zegt mij eigenlijk niets, ik interesseer me niet in Formule 1.
Mijn eerste reactie wordt misschien nog geplaatst maar daar wacht ik niet op!!

De hele wereld kijkt mee, zakenmensen en sporters, hoe wij met Christijan Albers omgaan!!

Het toont ons karakter om ons hoofd boven het maaiveld uit te steken,ook al is het voor een laatste plaats!!

Ben benieuwd wie van de relaties dat durft te doen!!

In voorspoed is iedereen positief en je vriend.
In tegenspoed leer je de mensen kennen, ik geloof in mensen en Christijan Albers!!
FlorisFerrari
@ Rob:

Helemaal mee eens. :(
Allemaal omdat het een Nederlander is… Als het iemand was van Duitsland ofzo zouden jullie allemaal lachen met wat er gebeurd is… En eerlijk zo’n mooie prestaties heeft hij niet geleverd .Maar vind het erg dat het op zo’n manier moet eindigen voor hem want mss deed hij het beter bij een ander team.
@TheRealSolidSnake: ik wilde juist aangeven hoe onvergelijkbaar Albers is met getalenteerde coureurs. Als je in je derde F1 jaar nog niet aan de top rijdt dan zal je ook nooit aan de top rijden. Dat is wat ik duidelijk wil maken.
@Mieke
Bravo voor je mooie schrijven en support.
@ [email protected],

Ik denk niet dat iemand ooit zo’n goeie raad heeft gegeven aan een F1 coureur,
echt magnifiek, daar zou ik dus nooit op zijn gekomen……… ;) :D :D
Robert Doornbos wordt het niet!!!!!!! Hij zegt zelf dat hij daar niet aan moet denken. Hetzelfde geldt voor Jos, maar die willen ze gewoon niet. Accepteer dat nou eens hollanders.
-edit: nutteloze bijdrage-
Snap niet waarom jos verstappen op het laatst nou weer even de grond in word getrapt. Maar ik hoop toch wel op Robert Doornbos, alluwel hij zelf zegt dat hij hoger in wil stappen. (logisch hoor)
@GTR Driver
Ik weet als ex-coureur hoe moeilijk het is om een plekje binnen een top-team te bemachtigen. En als je dan in een minder team komt met weinig geld en materiaal (lees: totale pakket) dan moet je genoegen nemen met minder prestaties, ondanks dat je je best doet.
Dus, voor alle mensen die alleen maar negatief commentaar leveren wou ik zeggen probeer het maar eens het zal je enorm tegenvallen..
Reacties uit een andere hoek: http://www.quotenet.nl/2007/07/13/105657.php
Als ik Doornbos was zou ik het Spyker team uitlachen, hij zit nu bij de top in de Champcar..

Als je zou kunnen kiezen uit: de top van een iets mindere maar zeer zeker opkomende race zoals de Champcar, of uit een elke keer maar weer laatste plek bij de Formule 1.. dan is de keus voor mij snel gemaakt…

Waarom zou je je elke keer weer vernedert moeten voelen als je weer laatste wordt.. Ik vond het leuk dat Albers meereedt (als Nederlander zijnde), maar die vent heeft het nou gewoon nét niet, blijkbaar heb je meer nodig dan alleen geld van je pappie..

Daarom hoop ik dat ze voor die testrijder gaan, en niet weer een of ander papa’s kindje met meer geld dan ervaring. Maar… we zullen het allemaal wel zien. Er moet snel een keuze worden gemaakt lijkt me zo, anders kunnen ze het helemaal vergeten!
huub Vanderlubbe
Zo is’t. Gooi hem maar die auto en KARREN MAAR!!
Alfa fuell burning in my veins , dude if you don’t know i ain’t gonna explain .
@Olleh

Weet je wel waar je het over hebt? Albers is nederlands kampioen karten geweest en 2e in de DTM klasse waar oud Formule1 wereldkampioenen als Hakkinen en Prost meerijden. Hij reed ze zoek. Hij heeft zat ervaring dus alsjeblieft lul niet zo dom!
@JPM
Alweer een medestander die Albers steunt.

Je hebt groot gelijk..
L.S.,

Ben niet thuis in deze internetwereld, weet niet hoe je dingen in die taal moet schrijven.
Weet wel, dat ik een medestanders heb gevonden die Chris ook steunen.
Hiervoor wil ik [email protected] en GRT2 Driver hartelijk bedanken.

Alles wat je uitzendt, krijg je 7 x terug.
Er staan jullie dus nog mooie dingen te wachten:P
Ik heb ook respect voor de redactie , dat zij dit op hun site durven te zetten!!

De trouwe fan van Christijan Albers en zeker in tegenspoed :D
Elke zakenman en of die nu instapt,zal ik steunen met mijn energie!!
Ik hoop dat Albers wel gelijk krijgt , het is het bedrijf Spyker autos en F1 dat een veel te grote ego heeft en niet zozeer Albers.

Als Nikki lauda het zo goed weet allemaal en begaan is met de veiligheid waarom stapte hij dan in auto’s in een tijd dat het veel gevaarlijker is als nu ?
Het zal mij allemaal aan mijn zitvlak oxideren,

F1 is mega saai………
ik moet ervan gapen

en door de houtgreep van politiek/commercie/eikelstoon/ etc etc .
zal het dat waarschijnlijk altijd blijven.

http://www.youtube.com/watch?v=jQOnOXXc-ps

Dan ff dit na deze actie heb je zowat een pacemaker nodig, en ik ben niet eens een lotus elise fan .
let ff op 1.19 en 1.40 -1….. mijn god

of dit toen Alfa en Mercedes als wolfs pack’s met elkaar in de clinch lagen fantastisch race geweld met veel close racing en gevechten met inhaal manouvres alsof ze aan het stuivertje wisselen waren .

http://www.youtube.com/watch?v=kXC5BTWHO4Y
“The one and only grindbak master, Neerlands trots in bange dagen, Jos Verstoppen! Zijn ego is net als die van Spyker te groot om serieus te nemen, een gouden combi.” :lol: :D
ten eerste, hakkinen is NIET albers:)
ten tweede albers reed EERST DTM en dan pas F1, hakkinen omgekeerd.
ten derde, elke mens gaat mentaal anders om met een F1 bolide of een touringwagen, ook de overstap, misschien 1 of 2 motors die meer stuk gingen of elektronika dat niet meer wil meewerken of dat een onozelaar in zijn kont rijdt en albers eindigde NIET 2e in DTM. geluk moet ook aan je zijde staan, en dat heeft hij nu niet meer.
dus vergelijk autosport NIET met bepaalde kampioenschappen, DTM is totaal iets anders als de F1. pak dan WTCC met DTM en World series by renault 3.5, GP2 met F1. je kan er weinigen gelijk stellen met elkaar.

over albers, mij maakt het niet uit ik kijk toch niet achteraan wat er gebeurd in de F1, mij part van der Garde, Doornbos, Bourdais of albers zelf, maar NIET jos Verstappen dat is een dikke blaaskaak, kijk maar naar het BK karting.
@ bmwF

Ten eerste LEER eens normaal TYPEN. Ik weet NIET waarom je ELKE keer een WOORD in blokletters typt.

Ten tweede mijn punt was niet verschillende klassen vergelijken maar er werd door een idioot Olleh geschreven dat Albers in de F1 zit alleen door het geld. Maar ik wilde duidelijk maken dat hij zeker wat heeft bereikt, zoals in de kart en DTM. Kan je van Doornbos niet zeggen, die heeft tot aan zijn F1 avontuur niets bereikt.
Albers, pluk die sukkels van Spyker maar helemaal leeg voordat ze over een paar jaar toch failliet gaan!
@JPM

RD kon toch aardig tennissen? Even los van dit, CA verdient beter, is een echte sportman die er alles voor over heeft en zeker talent heeft. RD is zeker talentvol en maakt een goede keuze met de champcar en krijgt via zijn prestaties daar wellicht een kans bij een goed team in de F1.

CA moet die opportunisten bij Spyker maar hard aanpakken en er zijn voordeel mee doen, immers zaken zijn zaken. En zoveel geld voor een dergelijk slechte wagen? Lijkt me zonde van je geld en veel frustraties voor de coureur en de sponsors. Voor de rest niet te veel woorden aan vuil maken. Lukt het niet in de F1, er zijn nog genoeg andere leuke series, de DTM hoort daar zeker bij.
CA wil dit seizoen blijven werken,laten we Spyker en Albers blijven steunen!!
Volgens seizoen zien we dan wel weer :P
@Mieke .. hulde voor jou .. (je naam suggereert anders maar je bent wel degene met ballen hier)
edit: MIEKE! Nu stoppen met spammen gvd!
Geachte reactie,
Het is niet de bedoeling om te spam te versturen.
We wonen met veel mensen in dit huis en zijn betrokken bij Chris.
We wilden jullie niet negatief benaderen, als dat wel zo was onze excusus!!
en nu roept iedereen albers kan niks en dit en dat echt schijnheilig iedereen lult maar wat doms
jantje huilt jantje lacht zo gaat dat hier altijd in nederland
win je ben je de man, verlies je kun je niks en moet je oprotten
albers kan echt wel goed rijden, punt is dat ie alleen goed rijd als ie een goede auto heeft anders bakt ie de niet veel van
@ klaas – goed kommentaar nuchter en waar (rijmt ook nog)

CA afzeiken is engiszins kort door de bocht, de man heeft nooit in een fatsoenlijke F1 auto gereden maar als ‘ie inderdaad een ‘wonderboy’ was/is had een ander team hem al lang ingelijfd. – zie Klaas’s kommentaar
Nederland lijkt gewoon geen goed land te zijn met de juiste voedingsbodem voor de F1, ING steunt Benetton maar ik zie nergens een Nederlandse rijder in hun gelederen !
Verstappen die grindbak koning wordt genoemd kon echter best wel aardig sturen toen ‘ie bij ene Schumacher bij Benetton reed en ontpopte zich daar als een uitstekende 2e man voor MS – ik weet niet meer wleke GP wedstrijd het was waar MS Verstappen voorbij liet gaan zodat Verstappen hoger eindigde als dank voor het goede werk wat ie had verricht voor MS
Spyker took a big ol´ dump produced a big giant turd and called it Christian Albers……
@ “JMP” vele weten niet wat ze lezen. iets duidelijk maken onthouden, nederlands nooit gehad? ik zeg 5 woordjes in drukletters van heel mijn tekst, is dat dan niet kunnen typen? is dat “””ELKE keer een WOORD in blokletters “””typen? zemma. problemen mee met die 5 woorden? lees het dan niet en hou u commentaar voor u eigen.
en trouwens wie zegt dat Olleh een idioot is? weet gij alles wat achter de schermen van Albers gebeurd? familie misschien? dikke vriend? denk het niet, dus begin niet te vooroordelen. het kan ook wat jij zegt, maar de zaken van albers daar weet ik niets van dus oordeel ik daar niet over.

en als je dat dan wilt duidelijk maken typ dat en begin niet met hakkinen en prost want dan zou je beter zelf eens in een DTM moeten gaan zitten en een F1.
@ JMP

Ik heb in een aantal tijdschriften gelezen (o.a. Elsevier) en daarin wordt zeer zeker gesuggereerd dat CA alleen is binnen gekomen aangezien zijn (ik geloof stief)-vader een hoop geld in Spyker had gestoken. Hij kan dan wel van goede komaf komen in de race-wereld, maar dat is niet de werkelijke reden dat hij er zomaar bij is gekomen.

Vind je het niet raar dat ze eerst alles nog tolereren van wat Christiaan Albers fout doet, en zodra er een sponsor per direct opzegt, hij er ook per direct wordt uitgeknikkerd. Het gaat ze dus niet zozeer om het “verborgen” talent van CA maar wel om het geld. Dus mijn punt klopt zeer zeker wel.

We gaan wel zien hoe dit afloopt, ik denk gewoon dat er weer een nieuwe Rich Boy opstaat die wat geld erin pompt, zodat hij kan rijden. Het gaat de nieuw-rijken niet zozeer om het geld, wel om de naams/publiekelijke bekendheid.
Junior (BMW Liefhebber)
Albers was in de DTM echt ontzettend goed, helaas dat hij in de formule 1 geen voet aan de grond kan krijgen ”formule 1 is natuurlijk wel alleen weggelegt voor de beste” als je een stoeltje kan kopen in een formule 1 team wil nog niet zeggen dat je met zo’n wagen kan omgaan. Ik zag deze ontslag maanden geleden al aankomen. Albers is best een arrogant mannetje ”tenminste dat vind ik”. Toen hij ging racen tegen die F-16 vroeg een journalist ”wie gaat deze strijd winnen?” hij antwoorden op een wat kakkerige toon ”Chritijan Albers in de spyker formula 1 auto” daar werd ik toch zo ontzettend misselijk van. Maarja goed ontdanks dat had ik hem dit nooit toegewenst.
Ik wil hier maar 1 ding over zeggen.

Als ik niet kan zwemmen, blijf ik ook uit het zwembad.

Doe waar je goed in bent en besef je kunnen en kennen.
wordt maar 7 keer wereld kampioen in de dtm als je naam wil neer zetten.

Je kan een kart en DTM nooit en te nimmer vergelijken met een F1 auto.ter vergelijk :

Waarom denk je dat de straaljager F16 stoel maar geschikt is voor een enkele piloot.

De echte piloot, leeft, voelt , ziet en proeft maar vooral weet waar hij voor staat.

Dat is wat 100% zichtbaar is bij een selectie om piloot te worden bij de luchtmacht.
En daar selecteert de luchtmacht op het is 100% of niks.

Laat de hele kermis lekker ophouden het gaat alleen maar om geld.
Geef de kans aan de rijders die de totaal pakket in huis hebben.
Die dromen een de stoel te bemachtigen in de F1 wereld.

leg lekker de arrogantie op je nacht-kastje. en rij de sterren uit de hemel in de klasse waar je uitmuntend in bent.
Of Jos Verstoppen is expres verkeerd geschreven of per ongeluk.. Who knows? Zie 666

Ik kijk graag F1, maar zal Christijan Albers niet enorm gaan missen.. Sorry

X aan mijn lieve schat
Nou wat betreft Albers die gaat heus wel weer aan het racen.
Of ie nou in de DTM of F1 zit maakt me eigenlijk allemaal niet uit.
Ik wil juist zien dat ie goed presteerd.
In de DTM knokte hij er altijd voor.in de F1 ook hij had alleen een k.l.o.te. wagen.
spyker is gewoon taboe,en ze reden hun nieuwste model al vorigjaar al stuk voor een presentatie.
Was vol in stukken geklapt gewoon totaal los.
Als die mensen van spyker nou eens even gewoon goeie mensen aannemen,dan kunnen ze best wel ver kommen.
Om een nieuw F1 team optimaal te kunnen laten precenteren heb je goed matrieaal nodig,en dat moet je eerst allemaal gewoon ontwikkelen.
daar kom je niet in 1 2 3 aan…dus het is allemaal proberen en testen en zoveel mogelijk tot het uiterst gaan.
Hoe dan ook Albers rijdt niet meer…maar ik blijf fan van hem en vertrouwen in hem hebben dat het allemaal wel weer goed komt.
Ik heb hem zelf een aantal keer gesproken en vindt dat hij echt de enige nederlander is die zo veel over heeft voor z,n fans.
Hopelijk is ie er gewoon bij tijdens de DTM morgen op Zandvoort en meschien loop ik hem wel tegen het lijf.
dat hij zelf ook naar de race gaat kijken.

Jos de grintbak boss blijft hem maar afkraken.
nee of hij het allemaal goed heeft gedaan.
op de vuist gegaan met een andere coureur…zie ik Albers niet doen.


Albers will be back…….
Autocoureur Christijan Albers keert dit seizoen terug in het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM). De 28-jarige Nederlander gaat bij het team Futurecom TME een Audi A4 besturen.

Albers, die tussen 2001 en 2004 al in de DTM reed, was de afgelopen maanden enkele keren actief als testrijder voor Futurecom TME.

Albers’ nieuwe team is eigendom van Colin Kolles, die bij de formule 1-teams van Midland en Spyker teambaas van de Nederlander was. ,,Ik heb sterk het gevoel dat ik door samen te werken met deze mensen het plezier in het racen kan terugkrijgen”, zegt de coureur, die in juli 2007 tijdens het formule 1-seizoen door Spyker aan de kant werd gezet. ,,Met het plezier zullen ook de prestaties weer terugkomen.”

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).