Game Review – Colin McRae: DiRT

Auteur: , 53 Reacties

Kan DiRT tippen aan de kwaliteit van Forza 2 of is het meer een leuk tussendoortje?

Game Review – Colin McRae: DiRT

Beschikbaar voor PC en Xbox 360 (en later op PS3?)
Gespeeld op: Xbox 360

De release van Colin McRae DiRT was niet heel handig gepland, een week na de release van een topper als Forza 2. Vandaar ook de late verschijning van deze DiRT review. Maar uiteindelijk heb ik toch de tijd gevonden om deze rally game uit te checken.

Ik moet zeggen dat ik nooit echt een fan ben geweest van rally-games. Point-to-point races tegen de klok vind ik gewoon niet zo boeiend. Als je je tegenstanders niet ziet is het racen een stuk minder spannend. Ook mis ik de fun van het steeds beter leren kennen van een circuit en het continu optimalizeren van je lijn; een point-to-point race blijft toch meer een reactie-spelletje. Nu is DiRT de eerste Colin game met ook andere race-types, dus wie weet…

Colin McRae: DiRT

De beelden

DiRT ziet er geweldig uit, de omgeving, de tracks en de auto’s zijn heel gedetaileerd, het is bijna net zo strak als MotorStorm op de PS3. Ook het schade-model is indrukwekkend. Tijdens een race gaan de auto’s op een zeer realistische manier van glimmende bolides naar vieze en gedeukte wrakken.

Maar helaas wordt al snel duidelijk dat de mate van detail iets te hoog gegrepen is voor de Xbox 360. De framerate is niet steady en dropt af en toe dramatisch. Soms zijn er zelfs “tearing” effecten zichtbaar (een horizontale storing door het beeld). Misschien dat de PS3 versie hier geen last van heeft, maar deze is om onduidelijke reden uitgesteld.

Op de menu interface zijn de makers flink losgegaan. Alle menu balken, inclusief de pyramide-vormige race-selectie, zweven in 3D op je scherm, als een soort langzaam wapperende vlag. Zelfs de laadschermen zijn vet, je ziet tijdens het laden allerlei statistieken over je prestaties tot dan toe in 3D grafiekjes voorbijkomen, zoals gemiddelde snelheid, verste jump, langste afstand op twee wielen, etc…

Colin McRae: DiRT

De besturing

Ik moest erg wennen aan de besturing, deze is heel gevoelig. Als je je stick een klein beetje naar links of rechts beweegt, lijken de voorwielen wel van extreem links naar extreem rechts te gaan. Je moet echt heel subtiel je stick bewegen om netjes de bochten te nemen.

Toevallig (of misschien niet zo toevallig) kocht ik tijdens het spelen van DiRT een Xbox 360 Steering Wheel en daarmee heb ik de game verder gespeeld. Dit is echt een aanrader (ook voor Forza 2), het geeft je een veel realistischere race-ervaring. Je kunt hiermee heel subtiel sturen en ook de force-feedback geeft je veel extra gevoel met de weg.

Verder blinkt deze game uit door de geweldige physics, de reactie van je auto op oneffenheden in het wegdek is fantastisch. Dit is vooral merkbaar in de buggy’s, deze stuiteren alle kanten op. Je auto op de weg houden is al een gevecht op zich. Dit is daardoor geen game om even 10 minuten tussendoor te spelen, het vergt uiterste concentratie om een race te winnen of zelfs maar uit te rijden.

Colin McRae: DiRT

De career mode

De DiRT career mode bestaat uit meer dan 60 verschillende race events. Veel standaard point-to-point rally races tegen de klok, maar gelukkig ook hill-climbs, races op circuits (wel off-road natuurlijk) en Crossover races (tegen 1 tegenstander, elke op een eigen baan). Verder rijd je naast rally-auto’s ook met andere voertuigen, waaronder buggy’s en trucks (big rigs). Veel afwisseling dus.

Colin McRae: DiRTColin McRae: DiRTColin McRae: DiRT

Je kunt elke race op meerdere moeilijkheids niveaus rijden, hoe hoger het niveau dat je kiest, hoe meer geld je kunt winnen. Maar zelfs als je alles op Rookie niveau rijdt, win je genoeg geld om steeds de benodigde auto’s te kunnen betalen. De game geeft je weinig redenen om een hoger niveau te kiezen. Nu vond ik het Rookie level al moeilijk genoeg, vooral bij de rally races.

Colin McRae: DiRT

De career mode is opgezet als een pyramide met 11 lagen met op elke laag een rijtje race-events. Je begint op de onderste (en dus grootste) laag en je werkt langzaam je weg naar boven. Als je een race verliest probeer je em nog een keer, als je wint ga je naar de volgende race. Totdat je alle races in 1 laag van de pyramide hebt gehaald en dan begin je aan de volgende laag.

Een vrij lineaire bedoening dus (ok, pyramide-vormige bedoening in dit geval), het is een kwestie van plichtmatig het rijtje races langs gaan. Het racen zelf kan nog zo cool zijn, met vette graphics en strakke besturing, maar als de game er om heen je niet motiveert om verder te komen dan gaat het toch snel vervelen. Ik had het zelfde met PGR3, terwijl de Forza en Gran Turismo games juist heel pakkend zijn, verslavend zelfs.

Colin McRae: DiRT

Multiplayer

Net als MotorStorm heeft DiRT geen split-screen multiplayer optie. Blijkbaar gaan we dit vaker zien tegenwoordig en worden we gedwongen online te gaan voor een beetje actie tegen andere “echte mensen” (13-jarige britse pubers meestal). Alleen… bij DiRT gaat zelfs dat niet op. Je kunt online spelen, maar je rijdt toch gewoon tegen de klok. Weliswaar tegen de tijden van anderen, maar je ziet je tegenstanders dus nooit. Nou laat dan maar.

Colin McRae: DiRT Scoren?

Ik heb me zeker vermaakt, vooral bij de geweldige truck en buggy races. Maar door de wat saaie career mode mis ik hier het “nog eentje dan” effekt. Voor rally fans waarschijnlijk de ultieme race game, maar voor mij slechts een erg lekker tussendoortje.

Zoooo, en nu ga ik weer verder met Forza 2…

Enjoy,
Alwin
GamersOnGames.com53 reacties

LeonVermaas.nl
Lijkt me een leuke game maar is Forza 2 ook voor de PC?
Helaas, Forza 2 is er alleen voor de Xbox 360, maar wat mij betreft de aanschaf van een Xbox 360 waard.
Ik heb dit spel op de PC en ook een stuurtje van logitech, de gevoeligheid is zo ongelooflijk irritant dat ik eigenlijk weinig lol heb. Ook stopt de auto als remt onrealistisch snel…. geef mij maar GTR2 ;)
Het “nog eentje dan” effect haha… Dat is zo typisch Forza!!!
Rallygames vind ik juist veel interessanter dan racegames. Veel meer variatie in afstelling, weersomstandigheden, ondergronden met bijbehorende afstellingen en autosoorten, waarbij je ook je rijstijl moet aanpassen (rijden op sneeuw is totaal anders dan asfalt). Het competitie-element (rijden tegen de klok) is een bijkomstigheid voor mij (zegt alleen dat je goed of slecht bezig bent), het gaat mij vooral om het rijden.
De eerste Colin McRae was een ware revolutie in carcontrol, en ben steeds trouw aan dit spel gebleven, tot de verschijning van het nog realistischere Richard Burns Rally (die door zijn ziekte/dood helaas geen opvolgers meer heeft gekregen). Na de geboorte van mijn zoontje 2 jaar geleden staat de PS2 echter op zolder…
Is er alleen de Kamaz bij de big rigs?
LeonVermaas.nl
Heb ik nog ff een vraagje: Wat is nou een echt goede racegame voor de PC? :P
@davidkr,

Klopt! Dat remmen is inderdaad heel irritant. Even je rem aanraken en je staat stil. Alsof je wielen in 1 keer helemaal blokkeren en je bovendien ook nog es oneindige grip hebt. Best knap als je in de diepe modder aan het baggeren bent…
@Leon,
Gamen op je PC is zooooo 1990 …
Wel heel leuk, maar waarom nou weer niet voor de pc! :( .
@ Alwin: Ik zou graag je mening willen weten over Test Drive Unlimited (mijn mening= ontzettend veel lol, alleen veel cheaters, veel bugs en de omgeving is soms gewoon ontzettend in kleurboekstijl gemaakt… :)
Hoezo is gamen op je pc zooo 1990? :S, als ik em aansluit op onze 46″ Full-HD LCD+een Logitech Controller aansluit, videokaart op full-hd zet, nou.., probeer dat maar te verslaan! (oke oke, misschien kan de ps3 wel meer, maar zo’n gamer ben ik nou ook weer niet.
@ JLJ

sponsor mij die ps2 maar dan ;)
@LeonVermaas.nl:
Voor een goede race simulator op de PC moet je zoeken naar GTR, GTR2, GT Legends, Live for Speed, rFactor, etc.


Offtopic:
Hebben jullie de Gran Turismo 5 Prologue trailer al gezien?
Ze hebben als primeur dat ze als eerste zijn die aerodynamica simuleren in een race simulator, ook hebben ze nu eindelijk cockpit-view en online multiplayer.
Schademodellen zouden ook nog komen.
VW Polo Abt Version.
Een vet spel.
Hebt het juist gedownload voor de pc.
12GB grote op of 3 DVD’s vol !!!
Heb een pentium 4 3.00 GHz
En geheugen van 2 GB. En een nieuwe grafische kaart van X 1650 pro Ati radeon.
En ik krijg het spel gestart, alleen één fucking probleem :( Het stottert de hele tijd als ik wil racen, Zo fucking erg é :(
Dus Wie het op de pc wil hebben moet één van de sterkste pc hebben op de markt hebben !!!
Spijtig maarja zal me wel amuseren met test drive unlimited :)
@Nick:
Aerodynamica in de zin van? Wat bedoel jij of wat wordt daar mee bedoeld in het spel? Ik kan me zo niet even een andere beredenatie voor de geest halen dat aerodynamica veel belang gaat krijgen bij GT. Bij GP was het altijd al belangrijk.
@Chief_S5:
DiRT is er gewoon voor de PC hoor:
http://www.gamersongames.com/pc/colin-mcrae-dirt/

TDU vond ik geweldig. Die heb ik een jaar geleden heel veel gespeeld op m’n 360, maar alleen single player. Op een gegeven moment vond ik de races wat te lang worden (een retry is dan zoooo irritant) en toen ben ik dus gestopt.
@VW Polo:
Gedownload voor je PC? Lekker dan, zullen de makers blij mee zijn…

Heb je je Polo ook ergens “gedownload”? Of heb je die wel gewoon betaald?
Jammer dat de Port naar de PC erg slecht is.
Cockpitview bij GT5? YES YES YES, dat was het ENIGE wat dat spel nog moest hebben! Gister nog GT4 gespeeld, dat spel verveelt echt nooit. Zeker icm het stuur en pedaaltjes wat ik er destijds heb bijgekocht (€150, kassa!).

Aerodynamica kan zeker een goede rol gaan spelen, bochtensnelheden/stabiliteit en topsnelheid zijn factoren die daar erg door worden beïnvloed. We zullen zien..

Oh ja, Dirt. Ik ben niet zo van dat rally-gedoe, net zoals de schrijver van dit stuk.
Hoe kun je nou in vredesnaam een zinnige review van een racegame plaatsen als je nog nooit met een stuur hebt gereden?…
En als je sowieso bevooroordeeld bent ten opzichte van rallygames is het in ieder geval wellicht handiger iemand anders de game te laten beoordelen.
Tenslotte: zolang je op de PC, mits met een zware (en dus dure) videokaart, deze game zonder haperen op volle toeren kunt spelen, vind ik PC gamen eerlijk gezegd nog niet zo nineties.
VW Polo Abt Version.
@ alwin:
Wat de makers daar van zeggen trek ik me gene zak vanaan, gwn het probleem dat ik het spel niet kan spelen , that’s the point.

En nee mijn polo heb ik gekocht ;), al tans zou het plezant zijn om een upgrade te doen voor de motor via de pc :D
VW Polo Abt Version.
@ rodnet: Mijn video -kaart was normaal goed (3de beste verkrijgbaar in die soort) . Dat stond uitgelegd bij de specificaties die ik nodig had om het goed te kunne spelen, alleen die stomme proccesor was te oud :(
Een racegame wordt zoveel leuker als je online met z’n achten kan jakkeren.
Ik ben het er niet mee eens dat je online alleen maar 13-jarige pubers vindt. Het valt me juist op dat de leeftijd veel hoger is, 25+. Regelmatig hoor je op de achtergrond een kind krijsen omdat vader aan het gamen is, zeker bij Forza.
Forza zijn raceliefhebbers, het ruige jakkerwerk waar je elke bocht volgas kan nemen is meer voor het jongere volk.
Héhéhé, hoezo alleen dat jakkerwerk meer voor het jongere volk is?! Ik ben ook voor een 1.5 maandje bij een vriend gaan logeren met een X360+Forza+Stuurwielgeval. Nou de meesten durfden niet meer tegen mij! :D (nee, geen opscheppen, en ik begrijp ook wat mcx schrijft, het is niet voor iedereen bedoelt) :)
@ VW Polo Abt Version

dat is nu precies waarom die spelconsoles zo leuk zijn. Nooit geen gezeik van games die net niet lekker willen draaien. Of het is de videokaart, processor, dan start er weer een virusscan programma, of een firewall die vervelend doet…. nee pc gamen heb ik 10 jaar geleden opgegeven…. en doe nu alweer 5 jaar met mijn huidige pc… waarop ik tot nu toe alles op kan draaien mbt office applics etc…. hiermee weer een zware upgrade…. dan wel nieuwe pc uitgespaard en lekker een PS3 gekocht.
@ VW Polo Abt Version.

Is te oud, je hebt een nieuwe proccesor en moederbord nodig. Aan je processor(vast geen socket 775) te zien heb je een oude moederbord dat zal ook vast trage werkgeheugen hebben(dus geen DDR2) en ook aan je proccesor te zien heb je vast een AGP videokaart. Al met al wil jij het goed kunnen spelen, moet je heel wat geld betalen. Trouwens raad ik het af om het te downloade aangezien als je het virtueel start, dat het ook proccesor en werkgeugen gebruikt;)! Koop trouwens gewoon via de winkel, de makers willen ook verdienen
@ VW Polo Abt Version.: Hier meer downloadwerk op mijn pc!: Gta San Andreas (volledig werkend) , TD:U (Staan alleen nog de zipfiles op voor m’n neefje, kon niet online daarmee, spel is vervangen door orgineel) en DiRT komt er ook aan, ik twijfel of ik NFS Carbon Special Edition (of hoe ze het ook noemen) er ook aan zal gaan toevoegen.. :D
Oh ja, meer mensen met DiRT (en problemen) zou ik naar deze site gaan: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1227446/0
Ik heb het al gespeeld ,maar heb geen rendering-problemen gehad hoor.
Leuke extreme-slow-motion functie ook: bij een crash zie je de brokstukken er zo afspringen!
VW Polo Abt Version.
JA voor 1Gb meer geheugen en een nieuwe videokaart kost al 300 euro :s
Tja dan nog eventjes wachtten op sinterklaas en nieuwjaar en dan maar een xbox 360 kopé zkr :D zo te horen van reacties.
Alleen vindt ik het wel duur van de beste games die uitkomen zo al 69 euro kosten :s , maja je moet voor iets goed ook iets voor over hebben é
Ik heb dit spel gespeeld op de PC, maar vond het enorm “nep” aanvoelen. Ik ben zelf GTR2 gewend, en ik vond het nogal een overstap naar Dirt. Het voelt aan als een arcade game; het klopt gewoon niet hoe die auto’s de bocht door gaan…Wat dat betreft vind ik Richard Burns Rally nog steeds een top game, ook al is het al wat ouder…dat spel voelt in iedergeval een stuk realistischer aan. Helemaal als het met een goed stuur speelt zoals de logitech G25.
:) zondag racen op Zandvoort, kan geen racegame tegenop!
VW Polo Abt Version.
effe offtopic: Is GtR 2 Zo een realistisch spel?!
Hebt het thuis liggen maar heb het nog niet uitgeprobeerd.
Kzal het is instalere :)
Voor de PS3 komt hij pas in oktober omdat er een speciale én vooral grafisch knappere versie er van komt
Ik heb dit spel ook al gespeelt op PC, en zelfs helemaal uitgespeelt :D De rally races vond ik het vetst, en juist die truck/buggy dingen niks aan… die heb ik allemaal op rookie gedaan. De rally races allemaal op Pro, om zoveel mogelijk geld te verzamelen.

Als je rallyen leuk vind, en je hebt een highend PC, is dit echt een tof spel.
Crisisjan Albers
@ davidxkr

Ik heb hem ook op mijn pc gehad alleen liep voor geen meter, videokaart was te zwak dus ik heb hem eraf gesodemiedert, dus speel ik weer lekker GTR2 en Test Drive Unlimited, vooral GTR2 is fantastisch.. nu nog even sparen voor Logitech G25 en het kan niet meer op.. :D
Kijk Alex, met jou kan ik praten. GTR2, Rfactor, NkPro, Richard Burns Rally en GPLegends zijn echte simulaties, games als Dirt zijn arcadegames, leuk om een keertje te doen, maar voor het echte racen, look elsewhere.
G25 is een absoluut topstuur, hoewel ik over mijn ouwe rooie Momo ook nog steeds tevreden ben.
Live for speed, is ook echt een topspel
levensecht!
@VW polo:
ooit al eens over gedacht om de demo eens op je pc uit te proberen vooraleer je 12GB illegaal downloadt?
Het is niet alleen goed voor je bandbreedte, maar ook voor je geweten (als je het dan toch niet speelt).
Ff vraagje:

Is je de Ligitech G25 erg goed, wil hem namelijk ook gaan kopen.
ik heb sinds een week de G25 en ik ben er erg tevreden mee! wat vooral fijn is is dat het stuur 900 graden kan draaien. De pedalen voelen ook stevig aan. De H-shifter is ook leuk, maar dat zie ik meer als een gadget aangezien je er niet echt “gevoel” bij hebt zeg maar.
Beetje laat voor een review, niet?

-edit: 11:30 is toch prima bij de tijd?-
Komt dit spel (En Forza2) ook uit op de PSP dat iemand weet??

Scheelt me 400Euro voor een nieuwe Xbox360 (Maja, als het nodig is…)
Ik heb nog niks gezien over een DiRT voor de PSP, maar er is al wel een Colin McRae titel voor de PSP (maar dat wist je waarschijnlijk al?):
http://www.gamersongames.com/psp/colin-mcrae-rally-2005/
Heb net een nieuwe laptop gekocht, een siemens amilo pa 1538, 1,6.. nvidea 7200 geforce of zoiets, dubbele AMD 64 x2..
en hij doet het echt lekker op low graphics bij medium hapert ie af en toe..

Het is een super spel alleen het stuur is zo allejezus gevoelig.. voorderest super!!
levensecht gewoon..

Wat moet ik doen om het wel gewoon lekker te kunnen spelen op medium of high graphics in het optie menu?
Ik vind ’t een saai spel na een weekje.
Mensen,
ik ben benieuwd of mijn pc het gaat trekken?
wat denken jullie?

XFX 6900 Xtreme edition AGP 8X (256 mb)
klok frequentie kern 468MHZ
klok frequentie geheugen 1.23 GHZ

1 GB werkgeheugen PC 3200

Intel P4 Socket 478 3.4ghz Northwood 800mhz fsb
hey allemaal even een vraagje ik heb colin mcrae dirt voor pc net nieuw gekocht maar ik moet een id code invoeren maar vind nergens op de verpakking een code. kan ie mij mss helpen ???
@steven: ik had hetzelde porbleem; installeer de patches (3) via codemasters.com/support en het probleem is opgelost…
@ alwin rookie level al moeilijk genoeg ?? ik heb alles uitgespeeld op pro am
hoezo is forza 2 pakkend? na tig races is de lol daar flink vanaf…dat is pas een niet motiverende game zeg..en dan het verplicht goud moeten halen op elke race…resulteert erin dat je elke auto tot de max gaat tunen om zo maar door de game te komen…zwaar overrated…mcrae blijft een uitdaging voor echte race liefhebbers…dat je het weet
@ steven
Ik heb hetzelfde probleem, al een oplossing gevonden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).