Rijtest: Ariel Atom

Auteur: , 43 Reacties

Geen deuren, geen ruiten, geen dak. En oh zo fijn om in te rijden. Balkenende mocht er alleen even in zitten, wij namen de Ariel Atom voor een middagje mee.

[ Eerst kijken dan lezen? Zie HIER de video van deze rijtest ]

“Intimiderend.” Dat was het eerste wat in me opkwam na het wegrijden in de Ariel Atom. Daar zit je dan in een geleende auto met een geleende helm (daar gaat mijn kapsel…) Ruben zit redelijk comfortabel naast mij, alleen heeft hij wel een cameratas tussen zijn benen. Die cameratas zouden we later nog gaan verfoeien. In- en uitstappen is toch al lastig in een auto zonder de deuren, maar elke keer de camera en tas aanpakken begint echt te vervelen na een aantal keer.

Ariel Atom

Tijdens het rondrijden door de polder stond ik een aantal keer op het punt cameraman Ruben een hengst te geven. Normaal gesproken kreunt en hijgt hij al vaak in mijn nek, maar deze keer leek het erger dan normaal. Ruben bleek echter niet opgewondener dan normaal. Het was de luchtinlaat die precies tussen het rechteroor van de bestuurder en het linkeroor van de passagier zit.

Ariel Atom

De Ariel Atom is overigens een bekende, want dit exemplaar zagen we eerder in minder gelukkige omstandigheden. Eén van de eigenaren was onzacht met een lantaarnpaal in aanraking gekomen en deze foto’s vonden hun weg naar Autoblog. Gelukkig is de Atom na liefdevolle verzorging weer geheel “roadworthy” en meer dan dat zelfs. Als pleister op de wonde kreeg de Atom ook nog een supercharger aangemeten, pk’s kun je tenslotte nooit te veel hebben.

Ariel Atom

Deze Ariel Atom is uitgerust met het (heerlijke) 2.0 viercilinder Honda Type R blok die in standaard trim 220 pk levert. Standaard is het blok dus niet gebleven en dankzij de supercharger is er nu 300 pk beschikbaar. Er zijn legio auto’s te vinden die meer pk’s hebben, maar vergeet één ding niet: de Ariel Atom is een lichtgewicht. Met slechts 456 kg is de Atom drie keer lichter dan veel middenklassers.

Ariel Atom

Met de prestaties van de Ariel Atom zit het zodoende wel snor. Officieel laat Ariel niets los over de cijfers, maar een supercharged Atom is al eens geklokt op 2,91 seconden voor de sprint naar 60 mph (96 km/u). Daarmee moet de Atom alleen de Veyron en de Ultimate GTR voor zich laten. De topsnelheid is weliswaar niet het belangrijkste in een auto zonder dak en voorruit, dus het maximum van 250 km/u is meer dan voldoende.

Ariel Atom

De wielophanging van de Atom is volledig af te stellen naar eigen smaak. Eigenaar Co heeft de setup vooralsnog heel mild en comfortabel gehouden. Na even wennen is het relatief makkelijk om in korte (en langzame) bochten voorzichtig de grenzen op te zoeken. In langere bochten liggen de bochtsnelheden zo idioot hoog, dat het niet in me opkwam de grenzen van grip en adhesie op te zoeken. Lang voor die tijd heb je overigens al zo veel kicks te pakken dat het ook niet nodig is om een beetje lol te hebben in de Atom.

Ariel Atom

Veel pk’s en achterwielaandrijving lijkt het recept voor een gezellige driftje links en rechts. De besturing van de Atom is wel snel (1,75 omwentelingen van links naar rechts), maar de stuuruitslag is erg klein. Om een heftig uitbrekende Atom op te vangen, moet je dus van goeden huize komen. Kleine driftjes is overigens absoluut geen probleem.

Ariel Atom

Het chassis bestaat uit buizenframe wat ontworpen is rond de bestuurder en de mechanische componenten. Voor de constructie van de Ariel Atom is geen bodypanel te veel gebruikt en die volledige open constructie zorgt voor nieuwe sensaties onder het rijden. Tijdens het aanremmen voor een T-splitsing ervoer ik een nieuwe sensatie. Het voelde als een blokkerend linkervoorwiel en zo klonk het, alleen dan een stuk luider. Heel logisch natuurlijk, want er zit geen geluidsisolerend schuim tussen bestuurder & voorwiel. Na het rijden in de Atom besefte ik weer eens hoe zeer in moderne auto’s allerlei sensaties weg worden gefilterd. Absoluut heel comfortabel, maar voor het “echte” autorijden wil je meer mee krijgen van wat de wielen aan het doen zijn. Een ander voordeel van de constructie van de Atom is dat je niet alleen voelt wat de auto doet, maar dat je dat ook kan zien.

Ariel Atom

Ons “test-Atom” was uitgevoerd met de optionele en vrij heftige voor- en achterspoiler. Zonder deze spoilers is het uiterlijk wat cleaner, maar om je buurjongetje te overtuigen dat dit een raceauto is, misstaan ze niet. Uiteraard zorgen ze ook nog voor extra downforce.

Ariel Atom video

Onze enige echte Ruben stond weer paraat met de camera en dus kunnen we genieten van de video.

In de gallery staan nog meer foto’s van de Ariel Atom.

Rest ons nog om Co te bedanken dat we zijn speeltje mocht lenen voor het weekend. Op zijn eigen site ariel-atom2.nl houdt hij zijn belevenissen met zijn Atom bij.43 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Prachtig dat jullie dit hebben kunnen doen! Ik ga snel de test eens lezen :-)
Haha, Wouter is geen motorrijder :)
Je moet je helm zo opzetten dat je ook iets kunt zien. Geeft niet hoor, is een beginnerskwaaltje :)
Het was de luchtinlaat die precies tussen het rechteroor van de bestuurder en het linkeroor van de bestuurder zit.
Is het niet ‘linkeroor van de passagier’

-edit:thnx-
HPFRacing Joris
Eindelijk is een exclusieve auto die jullie testen, vond de Porsche Cayenne maar niets.
Hier wil ook best wel eens in rond toeren, zo een beest, ik geloof Wouter nou wel als ie zegt dat de ariel echt snel gaat, ik kant mij niet voorstellen :lol:
Ha… hij ging best goed in Landgraaf…. Knalt hendig dat ding…

Landgraaf was vet….
Vet, alleen spijtig van het erg korte filmpje.
Zonder spoiler iets minder opzichtelijk maar ja wat wil je met zo’n gave bak !
yay :D geweldige wagen! een beetje plaatwerk heeft toch mijn voorkeur maar ik geloof zondermeer dat dit zo ongeveer de best bestuurbare wagen tot nu toe is.

wa kost da nou trouwens? in NL, deze uitvoering? en moet je veel bij leggen voor spoilerts?
Leuke auto, maar wat een oerlelijke nummerplaat vooraan…..
@peter
lees het artikel is, en klik daarbij vooral ook op de linkjes :P
inderdaad een erg kort filmpje met weinig tekst.
leuk hebbeding
Jaloers jongens. Is dit na het aanbod in een vorig topic over de Ariel?
“Tijdens het rondrijden door de polder stond ik een aantal keer op het punt cameraman Ruben een hengst te geven. Normaal gesproken kreunt en hijgt hij al vaak in mijn nek, maar deze keer leek het erger dan normaal. Ruben bleek echter niet opgewondener dan normaal. Het was de luchtinlaat die precies tussen het rechteroor van de bestuurder en het linkeroor van de passagier zit.”
Lol :P
Iig een te gekke rijtest en zeker het F5’en waard! Lijkt me wel wat om m’n vader een keertje in te laten rijden.. :)
filmpje is veel te kort.
dan moet je het filmpj van topgear eens checken, haha, vooral het moment waarin de mond opengeslingerd word, onder invloed van de wind,hehe….
Deze Atom weegt toch 560kg?
Zeer leuk filmpje, mijn complimenten ;)
niet echt bijzonder zo’n auto vind ik, zijn maar wat buizen en platen
filmpje ga ik geen woorden over vuil maken, gebeurt hier al genoeg. ik vind de geschreven review hierboven ook wel beetje ( erg ) kort, zeker gezien de auto. der had hier toch echt veel meer uit gehaald konden worden vind ik. begrijp me niet verkeerd, wat der staat en te zien valt geeft ook zeker wel een leuke indruk ;)
mooi ding zeg, had hem nooit zo mooi verwacht, komt ook door de kleuren zeg. En wat is die spoiler opeens groot! :D
huh, normaal zit er toch geen achterspoiler op? Of heb ik het nou mis…
De Atom weegt 465 (leeggewicht).
En @Luc, als je weet hoe het rijd neem je je woorden terug. Het uiterlijk zijn buizen en platen, daar heb je wel gelijk in. Maar ik heb liever een Kever die alles er uit rijd wat er verder rond rijd dan een Ferrari door de Golf van de buurjongen word ingehaald. Overigens vind ik juist door dit uiterlijk de auto briljant, het is autorijden in de essentie. Geen onnodige rotzooi die in,op of om de auto zit. Alles is gericht op het autorijden.
@ Autoblog

sorry van mn vorige reactie! BEETJE OVERBODIG natuurlijk.
@ Kenjie,
Normaal zit er inderdaad geen spoiler op, ook niet die voorste vleugel. Word ook in het tekstje uitgelegd. Dit is zodat de auto nog meer grip heeft (ik vermoed omdat de eigenaar ooit een innige omhelsing met een lantaarnpaal gehad heeft dat hij zich hierdoor wat veiliger voelt).
Als jullie de atom willen aanschouwen dan moet toch maar eens weekendje boeken op camping de Pauw kans is groot dat je hem in het echt ziet
Sorry voor te muggenziften maar : “Er zijn legio auto’s te vinden die meer pk’s,” is niet echt goed Nederlands.

En Ultimate GTR?Moet dat niet Ultima GTR zijn?
Ik weet niet of iemand deze al heeft gezien maar OMG!!!!!!!!!!!

http://nl.youtube.com/watch?v=LYqsNW3bzjw&mode=related&search=
Wat een beest! Staat hem goed die spoilers!
Jep, Ultima GTR.

Maar goed, Autoblog komt nog ergens op deze manier. ;)
@mensen die het te kort vinden: Normale opnames voor rijtesten duren een dag, deze 2 1/2 uur.
@ Ruben: Tja.., dan is het wel te begrijpen. Het lijkt me leuk als jullie een leuke snelle (luxe) bak nemen en dan eens ook in de avond filmen.. :) Of wordt filmen dan lastig?
vet filmpje atown damn die bak trok eff 2 versnellingen weg int begin :D
@Chief S5

Dan zie je de auto niet echt goed.
@Chief_S5: Dat hebben we al eens eerder willen proberen, maar toen gooide het weer roet in het eten. Als we nog eens een mooie schemeravond tegenkomen doen we het. ;-)
Spoilers: Net even iets mooier zonder, maar waarschijnlijk zeer functioneel.
Zwarte velgen: Veel, VEEL mooier dan de standaard zilveren spaken.
Filmpje: Zoals al eerder gezegd – veel te kort.
’t is Ultima GTR, niet Ultimate

Voorderest goed stukje van een waanzinnige….auto
Filmpje te kort?
Ik zeg; F5 en dan begint het filmpje gewoon weer op nieuw….
@Ruben
Hallo Ruben naar aanleiding van de vele verzoeken om een langer filmpje zou ik zeggen laten we eens afspreken voor bijv. een dagje HARC op Zandvoort kun je samen met Wouter een testdag houden en aan al die geïnteresseerden tonen wat de auto echt kan heb genoten van het filmpje groet Co
Ik spreek uit ervaring het is echt een super auto,
sta in mijn straat :p
De heren hebben zich toch wel netjes aan de snelheidslimiet gehouden neem ik aan ;).

Schitterend autootje, het geluid is rivella, een beetje vreemd maar wel lekker :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).