Column Lotte: Dennenboompjes

Auteur: , 24 Reacties

Mijn tweedehandsje is een oud en trouw beest. En in die bewoordingen vind je ook zijn ware betekenis. De lucht die het beest uitscheidt is te vergelijken met een ongelikte en dus ongewassen beer. Bij het openen van het portier komt er een walm naar buiten die me doet terugdeinzen.

Een schrale lucht van in verre staat van ontbinding zijnde Liga’s, file-zweet, shag-lucht van de vorige eigenaar en uitgedroogde schoonmaakdoekjes hebben overduidelijk het territorium afgebakend. Ik schaam me rot als men instapt en die schaamte verergert zich als de bijrijder onmiddelijk een raampje opendraait. ‘Koop toch van die dennenboompjes!’ spoorde een vriendin mij aan toen ze met een groen gezicht een aangeboden lift afwimpelde. Om niet nog meer mensen weg te jagen heb ik toch maar een luchtverfrisser gekocht.

Bij het openen van de verpakking ruik ik de lucht die mijn overgrootmoeder bij zich droeg. Waarschijnlijk een mengeling van Wilhelminapepermunt en Boldoot ‘owdeklonje’ want zelfs in de luchtverfrisserbranche is retro helemaal terug van weggeweest. Bij een flinke rit naar de andere kant van het land probeert mijn zoon het wereldrecord niesen te verbeteren. Aangekomen til ik hem uit het stoeltje en twee rode oogjes kijken me aan. Ook geen succes. Een nieuwe auto zonder geursporen moet mijn sociale contacten weer uit het slop trekken. Eentje waarbij de plasticlucht onweerstaanbaar is. Een vriend van mij (en ik weet dat er meer zijn!) plant regelmatig zijn neusgaten als een zuignap op het dashboard van zijn nieuwe auto. Als hij voldoende loodhoudende stoffen heeft ingeademd kijkt hij nog een half uur scheel. Een andere vriend heeft een met leder uitgevoerde minnares. Deze hypocriete vegetarier keek mij tijdens een etentje nogal scheef aan toen ik kreeft bestelde. In de daarna volgende discussie dronk ik teveel wijn, wat op zich niet erg was want hij zou mij thuis brengen. Op de weg terug walmde het leder mijn neus binnen waar het via een hersenimpuls naar mijn maag een signaal gaf: braak. En dat deed ik dus… op de zielige kalfjes. De volgende dag probeerde ik hem terwille te zijn en stuurde hem een sms: ‘dennenboompjes’.

Vandaag ben ik helaas niet in de gelegenheid om te reageren. Ben op vakantie… inderdaad, met die stinkbak!24 reacties

Leuk verhaal! Er gaat niks boven een auto zonder misselijkmakende denneboompjes! Geef mij maar een lekkere stinkbak met je “eigen” geur. Dan weet je ook gelijk bij wat voor persoon je instapt.
Je bent de beste geur nog vergeten te vermelden: een poepluier die bij gebrek aan een afvalbak “even” in de auto blijft, en na een dag in de zon je noodzaakt om de rest van de rit met alle 4 de ramen en de achterklep open te rijden. Daar helpt geen dennebos tegen!
Haha leuk verhaal! Ik rij ook in een tweedehansje, en de vorige eigenaar was een oud vrouwtje (haha, jaja!) Ongeloofwaardig verkoopverhaal zou je denken… wacht dan maar dat je de lucht van uber zware oude dames oo-de-klonje die er in hangt ruikt. Dan weet je dat het goed zit! ;)
Gewoon ff laten reinigen bij een specialist, probleem opgelost. Of is dat niet leuk en ga ik dan voorbij aan de essentie van dit verhaal…
op een 1 of andere manier besteed mn pa dan gewoon wat extra geld aan een grondige schoonmaakbeurt bij de aankoop van zijn auto, werkelijk waar dan gooien ze er zelfs ”het” netvanfabriekluchtje in dat je doet denken dat je auto spiksplinternieuw is… wat een oplossing!
Hahahahaha, fantastisch!

Mag ik vragen wat voor beestje je rijdt?
westerstraat15
briljant en leuk om te lezen!
Even een genietmomentje!
@ racer_X
een Passat dacht ik mij te herinneren.

Oude bmw’tjes ruiken lekker, ik weet nog dat ik mijn eerste zowat daarom gekocht heb, omdat hij naar bmw rook. lucht van verbrande olie en onverbrande bezine oid.
Doet me denken aan die mop van die Belg die een Taxi tegenhoudt en vraagt: “kunt U ook een pakje frieten met stoofvlees en een bak bier meenemen?” “Geen probleem”, zegt die Taxichauffeur, waarop de Belg achteraan instapt, zich vooroverbuigt en zijn maaginhoud luidruchtig ledigt op de passagierszetel.
Beter een portie Formol gebruiken in plaats van een dennengeurtje.
Boldoot??? Wat is er mis met 4711?
Het is altijd een tweestrijd: de weeige, muffe lucht van mijn auto tegenover die gore kunstmatige zogenaamde verfrisser die bijna prikt in je keel.
Je hoort het al, ik kies meestal voor mijn eigen bekende muffe lucht.
Mijn auto is mijn territorium met mijn troep, mijn vuil en mijn geur…
Welkom in mijn grot!
Nee, ik heb niet met mijn knots op de grond geslagen en je niet aan je haren de passagiersstoel op gesleept, dus die geur moet je het vrijwillig mee doen. ;) GNA GNA GNA…!

En als je honger hebt, dan ligt er vast nog wel ergens een oud karkas van een zelfgevangen zwijn of hert op de achterbank. ;)
Of heb je meer zin in een mammoet? Dan moeten we even langs de Mc Drive!
Enigszins off topic: ik herinner me een uitzending van Mythbusters waarin een wagen een tijdje (twee maanden of iets in die richting) werd neergezet met een paar kadavers (varkens??) aan boord. Boel werd dichtgeplakt en na afloop probeerden ze de auto te verkopen. Hilarisch stukje TV.

Volgens mij ging ’t om een Corvette.

Daar kan geen dennenboompje tegenop….
haha prachtig!!! ik ken die auto’s ook wel ;) die van mij stinkt gelukkig niet meer… vroeger zaten onze honden er altijd in, toen was er niet te ademen. Zolang de airconditioning het blijft doen is alles nu echter OK :)

ruikt niet zo vies als sommige nieuwe wagens en hij stinkt ook niet naar oud zweet :D perfect eigenlijk! (nog nooit zo over een auto nagedacht…)
Een denneboompje? NOOIT!
Mijn auto ruikt al lang niet meer naar Maserati, maar the hell with it.
Ik haat het echt als ik klassiekers besnuffel en het ruikt naar Haagse taxi.
Bah, bah en nog eens bah!
Mijn apparaat ruikt naar leer. Prima.
Je schrijfstijl wordt steeds beter. Echt mooie volzinnen worden het nu, ik doe het je niet na! Je gaat de schrijfstijl van Djivy benaderen… (groot compliment! ;) ) Het is al leuk om te lezen door de schrijfstijl!
“Vandaag ben ik helaas niet in de gelegenheid om te reageren. Ben op vakantie… ”

Ah! Zwak! Ik zit ook op mijn vakantieadres maar ik reageer toch ook gewoon! :roll:
Eindelijk… Draadloos netwerk ligt er tijdelijk uit. De eigenaar van de tent even lief aangekeken en ik mocht direct inpluggen!

Dank voor alle reacties!

Even snel een reactie op een aantal mensen:

Rick Dos: :-p Ook op je mail?

Citrofiel: een compliment van jou! Dat is me al heel wat waard! En in de buurt van Djivy? Die man staat op eenzame hoogte ;-)

Michiel: LOL!

Murrrphy: van hetzelfde laken een pak

ZOEF: LOL!

JLJ: dat is echt heel ranzig! Maar… wel herkenbaar ;-)
“De geur van nieuwe auto’s inademen is net zo schadelijk als het snuiven van lijm. Onderzoek in Japan wijst uit dat de lucht in nieuwe auto’s de limiet voor vluchtige chemicaliën maar liefst 35 keer overschrijdt.

Volgens onderzoeker Toshiaki Yoshida duurt het drie jaar voordat de lucht een aanvaardbaar niveau bereikt. Voor het onderzoek werd de lucht in een nieuwe mini van twee maanden lang elke week gemeten en daarna elke maand. Op de dag van aflevering van de wagen werden er 113 verschillende chemicaliën aangetroffen. Het duurde vervolgens vier maanden voordat de lucht veilig was. Tijdens warme zomers, zelfs na twee jaar, werd de limiet weer overschreden. In ‘autolucht’ zitten onder meer ethylbenzeen, xyleen, tolueen en methanol die hoofdpijn, duizeligheid en benauwdheid veroorzaken.”
@ DAT

Aha! Vandaar dat bedwelmende effect dat een nieuwe auto op mij heeft. En ik maar denken dat dat wordt veroorzaakt door de diepe emoties die het design van een auto bij mij oproept. Ik denk nu even aan een tijdloos icoon als de Zastava ;-)
Brokkenpiloot
Soms beklaag ik de mensen die mijn auto na mij krijgen, alle “dennenboompjes” ten spijt.
Als voorbeeld: een aantal jaar geleden reed ik in een werkelijk schitterende zwarte Ford Focus Ghia met licht crème, maar wel stoffen bekleding. Zo rond deze vakantieperiode, de auto was toen net een paar maanden oud, zoefde lustig ik met vrouw en kind over ’s herens wegen onderweg naar een dierentuin op zo’n dik anderhalf uur van huis (autorijden is tenslotte de hobby dus waarom zou je er iets uitzoeken dat dichterbij ligt). Vlak voordat we zouden arriveren besloot m’n vrouw dat het een goed idee was om het zorgvuldig in de Maxi Cosi ingesnoerde zoontje een oranje winegummetje te voeren. Dat dit niet de meest briljante ingeving ooit was bleek een paar minuten later toen, nadat hij weliswaar nog iets had gemompeld als “ik ben een beetje misselijk”, zijn inmiddels oranje gekleurde maaginhoud zorgvuldig over vrijwel de gehele bekleding deponeerde.
In de maanden erna verliet ik na elke tankbeurt de stations met telkens weer een ander dennenboompje, flacon, spray of ander voorwerp dat ook maar op enige wijze verlichting zou kunnen brengen. De auto is het jaar er op weggegaan, compleet met oranje vlekken en een lucht waar geen Dennenboom tegen opgewassen bleek.
Daarom de volgende vraag: Lotte, rijd jij soms in een Ford Focus?
@DAT: Dus ik moet die vriend maar naar een ‘rehab’ brengen? ;-)

@Brokkenpiloot: *Bwuuuhhhh…* Sorry, kan je even dat papieren zakje aangeven? ;-) Nee, gelukkig een variant met donkere bekleding!
When You Want Your Car To Smell REALLY Fresh…
http://jalopnik.com/assets/resources/2007/11/18_Little_Trees_2.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).