Hoera! Volvo 80 jaar

Auteur: , 29 Reacties

Volvo viert dit jaar een feestje naar aanleiding van het 80-jarig bestaan. Het begon allemaal in 1927 met de ÖV4 "Jakob" waarbij ÖV4 staat voor (Öppen Vagn 4 cylindrar), maar het zal je niet verbazen dat deze cabrio(!) in het koude noorden geen groot succes was. Maar dat weerhield Volvo er niet van om met meer modellen te komen en vooral de befaamde Volvo veiligheid heeft ze geen windeieren gelegd. Met name de VS werd een belangrijke afzetmarkt. Tegenwoordig zit Volvo onder de vleugels van Ford, maar het is nog maar de vraag hoe lang dat gaat duren.

Heb je interesse in de historie van Volvo dan raad ik je aan om onderstaande reportages op Autojunk.nl te bekijken.
Deel 1
Deel 2
Deel 329 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Volvo for life!
Volvo, ik vind het een topmerk. Rijdt fantastisch, superveilig en de laatste tijd mooie modellen. Ik ben wel benieuwd wat er in de toekomst gaat gebeuren met evt verkopen e.d….. !
Volvo is een zeer bijzonder merk! Rock on!
Gaan ze nog een speciaal 80-jarig bestaan model uitbrengen?
@JPM, we hebben de S80 toch al ;)
Mooi! Heeft het merk eindelijk de gemiddelde leeftijd van de gemiddelde Volvo rijder bereikt! Proficiat! :D
Niet elke volvorijder is 80 ;)
Ik vind dat er veel meer (arrogante) 30-40’ers mee rondrijden.
Ik ben 21 en rij al tijdje volvo! 17 November zelfs naar dakar met een volvo:D Volvo for life!
Uitzonderingen die de regel bevestigen, jongens! ;)
Ik weennie. Zo rond de tijd dat de 850 (en dus de hoekigheid) eruit ging vond ik ineens de modellen suf, saai en zonder inspiratie, zoutloos.
Erg jammer. Vind bijv. de 240-reeks (242,244,245) nog altijd erg leuk om opgepept te zien rondrijden. Evenals een 740 of 340/360 en zélfs de 440 mits met alle opties. Ze hadden allemaal een eigen smoel en dus had iedereen een uitgesproken opinie erover. Helemaal voor of juist 100% tegen.
En nu? Braaf. Het is 1 en al braafheid. As exciting as milk and cookies. Degelijk ja. Maar ja, een bus ook. Van A naar B.
Krijgen we ook een stukje taart?
Heb nog nooit een 80 jarige volvo rijder gezien, rick dos :D
Maar ik vind ze best gaaf (behalve de c30 8) )
zondagsrijder
@mikeee
groot gelijk!
Volvo is dood, sinds het overgenomen is door Ford. De modellen zijn saai en laf, het is een volumeauto die door iedereen mooi gevonden moet worden. Puristen worden daarmee genegeerd isj doodzonde.
Smaken verschillen, maar Volvo maakt in ieder geval geen eenheidsworst. Met een eigen(zinnige) designtaal, waardoor een volvo altijd meteen als zodanig te herkennen is.
Bijvoorbeeld de zwevende middenconsole uit de S40/V50 vind ik één van de mooiste en meest ergonomische die er bestaat. De oude S80 was wellicht een seniorensloep, maar de nieuwe is a een stuk beter. Geen alternatief voor een A6, 5-serie of E-klasse, maar wel net daaronder. En de nieuwe C70 is de meest elegante in zijn prijsklasse. En ook de S40/V50 heeft toch veel meer stijl dan een Opel Vectra, Peugeot 407, Ford Mondeo, en dit model heeft ook nog eens een uitstekende wegligging en veel betere stoelen. Vooral de S40 is heel leuk speelgoed op een traject met veel bochten, zelfs met een lichtere motor.
Maar, zoals ik al begon, smaken verschillen.
de C30 reclame hameren ze er dat nog op in.. dat smaken verschillen! de 480 en C30 vind ik absolute topauto’s om te rijden en om te zien! En natuurlijk de oude volvo 5-cilinders.. wat een heerlijk geluid geeft dat toch!
Wel veel 80-jarigen in 3-serietjes voorbij zien komen. :P
@Nick

Dat waren dan de rijke gepenioneerden.
zondagsrijder
@volvo-adept
hoe oud ben je? 12? 14?
Volvo liefhebben is een gevoelskwestie, en daar kun jij duidelijk niet in meekomen. De volvo geschiedenis beleeft nu haar zwartste momenten. De v40 is een focus met wat andere motoren en een paar vreemde design gimmicks. Gelukkig heeft ze geen geschiedenis hoog te houden, middenklasse volvo’s zijn altijd al saaie burgerlijke auto’s geweest die op hun best waren met eenflitser op het dashboard.
Het echte volvo-liefhebben draait omde grote volvo’s, culminerend in de 144, 164,240, 850 en 940/960. Prachtige karakter bakken. Hoewel de eerste tekenen van achteruitgang al te bespeuren zijn inde laffe acchterlichten van de 850 estate.
De nu geproduceerde v70, v80 etc. zijn laffe auto’s. De designtaal bestaat uit oncreatieve verwijzingen naar een voorbije tijd. De kwaliteit is wel goed, de auto’s rijden allemaal heerlijjk, maar daat is verre van uniek in deze klasse. De vorm van deze wagens is echter truttig in de overtreffende trap, met name door de laffe en zinloze rondingen in de neus. En door het freubelwerk in de achterpartijen. Deze auto’s zijn betekenislooos voor echte volvo rijders en betekenen alles voor karakterlozeboekhouders, vertegenwoordigers en ander grauw kader personeel. Deze auto’s rijden zo massaal bij gratie van het grote aaantal leaserijders en het gebrek aan keuze vrijheid dat leaserijden met zich meebrengt.
Volvo-adept, je hebt je laten ringeloren door flauwe markteing van een nog flauwere gekaapte, ontzielde volvofabriek. Ik wens je echte smaak.
Me vader heeft net vandaag (ja echt waar voor hem is een jongensdroom uitgekomen) een oude Volvo Amzon combi gekocht!
Dikke shit.
zondagsrijder hoe oud ben jij ? ouder dan 80 ,kan niet anders!
ford is zo,n goede stiefmoeder voor volvo .. daar kan geen echte moeder tegen op….. ok … nu overdrijf ik een beetje.
@ Zondagsrijder: vind het knap dat je eropeens een model bij verzind, de v80??
volgens mij heeft volvo die toch nooit gemaakt, maar ik kan me vergissen.
@zondagsrijder
Dit vraagt natuurlijk om een reactie. U bent net zo belerend als het vroegere imago van de volvo-rijder. Ik ben 36 jaar en ben opgegroeid met o.a. een 264, 244 en 245 en heb zelf o.a. 340, 240 en S40(2005) gereden. Maar, zoals ik al aangaf: smaken verschillen.
Mag ik u twee wedervragen stellen: Hoe oud bent u zelf en waarom denkt u dat uw smaak/mening tot norm verheven moet worden? Wellicht voldoet u meer aan het profiel van de gemiddelde volvo-rijder, maar er zijn ook vele liefhebbers die een andere mening zijn toegedaan.

P.S. Uw schrijfstijl roept bij mij het beeld op van de reclame van Spa Reine. U weet wel, met die man die meent voor het succes geboren te zijn en zich boven de ‘clochards’ verheven voelt.
ik ben een twenty-something..

Mijn mening vind ik norm omdat volvo naar mijn idee draait om de ontwikkelingsgeschiedenis van het rijtje modellen dat ik net noemde. Dit zijn de modellen waar ik van denk / hoop dat de volvo mensen daar hun ziel in hebben gelegd. Wat aan deze auto’s aanvoorafging vind ik leuk, maar niet bijzonder aantrekkelijk. Wat daar na is gekomen, is me te glad, te slick, niet volvo dus.
Die kleine modellen heb ik nooit als volwaardig volvo beschouwd, omdat ze uit nederland komen en er gewoon minder stoer uitzien. Ik weet dat het kwalitatief geen slechte auto’s zijn maar ze doen me gewoon niks. Heb hier het idee dat het meer een marketingproduct dan een ingenieursproduct is.

Mijn oordeel is dus grotendeels een gevoelskwestie, met een paar verwijzingen naar de volvo-geschiedenis.
Ik hield jou voor zo jong omdat ik die door jou bewonderde designdetails maar lapmiddelen vind. Ik kon/kan me eigenlijk niet voorstellen dat een volwassen vent daar niet door heen kijkt, maar goed, ook hier geldt: smaken verschillen.
hans = zondagsrijder
(hans isj flauwe nick die nog in me computer opgeslagen stond, maar niet meer gebruik)
Ik heb wat met dit merk. Robuuste tanks, eeuwigrijdende Estates, niet kapot te krijgen. Gelukkig begreep pappie dat ook. 945 en V70 Classic. Dat zijn Volvo’s! De nieuwe Volvo stijl is mij wat te klinisch, maar goed. Hoewel ik voor mezelf natuurlijk wel een C30 zou willen veroorloven, dat dan weer wel. Als ik ouder ben nemen we de grote modellen weer :).

Nu hebben we een VW en heeft in Italie al een bezoekje aan de dealer moeten brengen. Teller staat op 2 ongewenste bezoekjes in 6mnd. Deed de Volvo stukken beter met 0 in 4 jaar :)
vØlvØ frǽk 
op naar de 100! :-D
Van Renterghem Julien
IK rijd nu 17 jaar met een 240, tot nu ben ik er tevreden mee.
Het is tot nu de laagste in onderhoud.
Volvo vrienden

Ik zoek een mooie oude volvo die we kunnen huren als bruidsauto in Tilburg
op vrijdag 7 maart. Kan iemand mij helpen.

groetjes kees verbunt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).