Voetbal & autosport, gaat dat samen?

Auteur: , 42 Reacties

Het lijkt een vreemde combinatie, maar Superleague Formula gelooft er heilig in dat het gaat lukken. Wat is het plan? In augustus volgend jaar moet er een nieuwe raceklasse van start gaan met 10 teams die ieder 2 auto's in zal zetten. En elke auto zal de kleuren van een grote Europese of andere bekende voetbalclub hebben. De clubs verbinden alleen maar hun naam aan het project en hoeven verder niks te betalen.

Maar dat is toch een oud idee hoor ik je denken, inderdaad rond 2000 waren er soortgelijke plannen. Toen heette de competitie Premier1 en is het een zachte dood gestorven. Zal dit nieuwe initiatief een betere toekomst hebben? Het project kreeg in 2005 al een licentie van de FIA om de competitie op te zetten en sindsdien is er langzaam verder gewerkt aan het project.

De auto zal ontwikkeld worden door Élan Motorsport Technologies en die zijn ook verantwoordelijk voor de ChampCar en IRL auto’s, de ervaring met single seaters is dus wel aanwezig. Inmiddels hebben 7 voetbalclubs al hun naam verbonden aan het kampioenschap.

AC Milan
Anderlecht
Borussia Dortmund
Flamengo
PSV Eindhoven
FC Porto
Olympiacos

Superleague Formula chassis ontwikkeling

En ook de specificaties van de auto lijken niet verkeerd.

– Carbon Fiber Chassis
– Geen Elektronische snufjes (zoals Launch control)
– Slicks
– Design maakt close racing mogelijk
– Carbon remmen
– Gewicht van 675 kilo

Motor

Cilinders: 12
Motorinhoud: 4.2 liter
Configuratie: 60 Graden in V formatie
Gewicht: 140 Kg
Vermogen: 750 pk @ 11.750 RPM
Maximale toeren aantal: 12.000 RPM

Superleague Formula Global Launch Film

Superleague Formula safety testing: FIA approved

Ook Patrick Kluivert ziet de Superleague Formula wel zitten…42 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Zolang ze Kluivert maar niet laten rijden daar in Eindhoven.
eindelijk weer een fatsoenlijke v12!
…En wat gaan we daarna krijgen? Carting Formula Golf? Of F3 Formula Bridge….? Ik bedoel- Als ik naar autoracen wil kijken, dan kijk ik naar autoracen. Op het moment dat ik naar mijn voetbalclub wil kijken, dan kijk ik naar voetbal. Goed, toegegeven- Als ze nou vervolgens ook de voetballers in die auto´s gaan zetten, dan kan het wel weer erg spannend gaan worden in beide sport disciplines met tv-commentaren in de stijl van: “PSV speelt komende zondag de Uitwedstrijd tegen Borussia, MAARRRRR- De spitsen van beide teams rijden zaterdag op het circuit van Hockenheim in de race. ZULLEN ZIJ het einde van de race ongeschonden halen en zullen beide voetbalteams volledig op het veld verschijnen….?” :-D
leuk idee. hebben PSV en Ajax nog iets om over te vechten
Gelukkig ben ik niet de enige die dit niet helemaal snapt…
o jee … voetbal-hooligans op de tribunes langs de circuits …. :?
Ik begrijp ook niet goed wat de meerwaarde is van een raceteam met kleuren in een voetbal club. Begint er in de sport ook een soort van ‘Cross-selling’ op te komen waarbij een club gaat diversivieren naar andere sporttakken?
Of is dit een manier om (nog) meer fans naar de autosport te lokken door te hopen dat de voetbalfans ineens ook graag naar het circuit gaan om hun favoriete team toe te juichen?
Ik betwijfel het.
– Gewicht van 675 kilo
– Vermogen: 750 pk @ 11.750 RPM

Er gaan dagen voorbij dat ik in auto’s rijd met andere specs….
viel niemand tegen de schenen schoppen maar die bovenste foto is wel erg duidelijk geshopt.
Vind dat ze die auto’s dan wel op het gras in de stadions moeten laten rijden.
Maar snap het verband ook niet. Is gewoon weer een zoektocht naar nog meer geld. Over de ruggen van, precies, de liefhebbers.
“Ook Patrick Kluivert zag de Superleague Formula wel zitten…”
helaas jongen
@Tinos: geshopt? Nee hoor, was afgelopen woensdag tijdens de open dag van PSV. Zie onder andere http://www.psv.nl
FC knudde?
@ Tinos, Moet je teleurstellen de bovenste foto is niet geshoped. Tijdens de presentatie van PSV heeft deze auto op de middenstip gestaan.

Wat betreft de klasse is het wel weer iets wat geld op kan gaan regelen alleen had ik zelf niet gekozen voor openauto´s met deze spëcificaties. Een variant op de Porsche supercup lijkt mij veel toepasselijker. Ik denk dat deze klasse binnen drie jaar weer wordt opgedoekt.

Ik ben wel benieuwd wie het PSV team gaat runnen al ben ik bang dat dit geen Nederlands team wordt. Wat betreft de rijders ben ik benieuwd welke coureur nog plek heeft aangezien er zoveel verschillende race klasses zijn en de aantal races worden steeds meer.

Geld wordt denk ik in Nederland geen probleem. De investeerders in voetbal hebben genoeg contacten met de investeerders in autosport. Nu hebben ze eindelijk een excuse om met elkaar zaken te doen.
Die auto spreekt me heel erg aan en met zo’n voetbal livery ziet het er ook nog eens erg goed uit. Maar het concept klopt niet. De logica van het samenbrengen van voetbal en autosport ontgaat mij volledig. Op wie is het gericht? Op voetbalsupporters? Die zitten op een andere tribune als er geraced wordt. En hoe zit het met de financiering? Sponsoring kan niet, want dat wordt al ingenomen door de voetbalclub. Dan blijven dus de teams over (die worden nog gezocht) en het publiek die de rekening krijgen voor dit festijn.
Snap niet wat de toegevoegde waarde hiervan is. Natuurlijk is er interesse naar een extra raceklasse met auto’s met dit soort specs, maar waarom moeten die auto’s gelinkt worden aan een (grote) voetbalclub? Is het nu de bedoeling dat voetbalfans meer naar autosport gaan kijken en racefans meer naar voetbal?
Het eerste woord dat in me opkwam toen ik dit las: marketingstunt.
Ben benieuwd hoe dit eindigt…
Paridon (Trust) loopt toch ook wekelijks bij Feyenoord rond en is volgens mij wel een hele grote fan… Is er misschien nog wel een kans voor Jos Verstappen. Of heeft PSV internationaal meer naam dan Feyenoord?

Maar laat het duidelijk zijn F1, A1 en Champcar zijn mijns inziens al behoorlijk wat competities die internationaal nog genoeg potentieel hebben. Deze Superleague Formula lijkt mij er één te veel.

Overigens wel aardig karretje.
dikke richard
Hoe meer racerij,hoe beter! maar alsjeblieft geen voetbal supporters naar het circuit,dan is het gebeurd met de gezelligheid,en ik vind vechten niets aan.
@Pieter “Lieve zoete Gerritje”
Tot zover een van de laatste bastions waar geen rellen uitbreken buiten de sport arena. Ik zie het al helemaal voor me, race fans die met elkaar op de vuist gaan. Tevens vind ik dit naast alle andere race klasses (hierboven al genoemd) een nogal nutteloze toevoeging, tenzij talent met minder geld in deze klasse een kans krijgt.
Heb net even het stukje “Why are we doing it” op de site gelezen. Echt goede redenen staan er niet in het stukje van hooguit 10 regeltjes, dus ben nog steeds niet overtuigd.
Frank deH heeft overigens ook een goed punt. De nederlandse media (of beter gezegd RTL 7) heeft nu al moeite met het in beeld brengen van alle gevestigde raceklasses (F1, A1, Champcar, GP2, maar ook DTM, Le Mans Series en WRC). Dat er nog plek is voor de “Superleague Formula” lijkt mij onwaarschijnlijk…
sjonge zeg ben ik gefopt. maar die chickas en bobos lijken er zo ingeplakt te zijn en die formule auto is er ook zo “opgezet”. Ligt er al kunstgras soms?
Kluivert denkt natuurlijk tis een cabrio dus gáán met dat ding. die hoopt natuurlijk dat er een bmw motor in komt…
veel te weinig toeren!
saai, lijkt wel op die laatste van die a1 gp, stelletje na-apers . komt niet eens in de buurt van een f1 auto
@ Frank deH

Tuurlijk heeft PSV internationaal veel meer naam dan Feyenoord, dat behoeft wat mij betreft geen uitleg. Feyenoord speelt geeneens internationaal…
er zit geen bmw moter in dus ik ga er echt niet naar kijken ;)
4.2 vindi k maar niks wrom geen 6.0
zou ik toch bijna voetbal leuk gaar vinden, ik moet oppassen :)
ik bedoel dus: leuk gaaN vinden
Ik denk dat dit plan gedoemd is te mislukken….. Het idee is net zo raar als een Ferrari- , Renault- en McLaren-elftal. Ik denk ook niet dat de voetbalfans daar op zitten te wachten.
Maar mocht het doorgaan, mogen we hopen dat er géén voetbaltaferelen in de vorm van geweld en vernielingen etc gaan plaatsvinden.
nou mischien wint psv dan wel een keer internationaal de beker
:D
leuk of niet. stel dat jij hier niet naar wil kijke.. dan kijk je tog gewoon niet?
ik snap niet waarom dit nu “over de rug van de liefhebber moet gaan”.
Ik vind dit zelf ook vergezocht maar om nu al te oordelen is al wel érg vroeg. kun je niet beter even wachten tot er daadwerkelijk een race is gereden?
Top Gear voetbal met auto’s, alleen dan deze wagens:D
@TG: Uiteraard met machinegeweren dan is het wel de moeite waard om te gaan kijken.
De initiatiefnemers moeten voetbalhooligens op het journaal gezien hebben en gedacht hebben: “Aardige jongens. Hoe zouden we die naar de circuits kunnen lokken? Wordt het wat spannender langs de baan”.
Als autosportliefhebber en voetbalhater laat ik deze klasse maar aan me voorbij gaan. Ik ga liever met autosportliefhebbers om dan met voetbal vandalen.
Met F1, GP2, Champcars, IRL en A1 is er toch al keuze zat aan eenzitter series. De markt is al behoorlijk verzadigd. Dus dit zal gelukkig niets worden.
Dit is wat mij betreft de enige manier waarop voetbal en autosport samen gaan:
http://www.racingsportscars.com/photo/1997/Donington-1997-06-01-001.jpg
Als ze auto’s in voetbalkleuren gaan zetten, dan moeten ze het ook andersom gaan doen en voetballen in raceteamkleuren gaan gebruiken tijdens wedstrijden. En anders wil ik graag voetbalwedstrijden uitgevoerd zien door Formule 1 race auto’s. Bloed!!! Rondvliegende onderdelen!!! Ontploffingen!!! Terug naar de oude gladiatorengevechten dus eigenlijk. Dan kom ik wel weer naar het voetballen kijken. Eerder niet. Saai spelletje… ;-) :-P
Dit is echt bull shit, we hebben al A1GP en dat is goed genoeg. En dan willen ze nu ook nog clubs erbij doen wat al helemaal nergens op slaat =|
het is al oud was al bekent in januari maar goed het is op zich een leuk idee mar als de voetballers moet rijden mogen ze mij apart eerst wat lessen krijgen maar dan niet van cristijan albers want dan gaat het ook met hun fout
aaaaaaaah haal het weg.
mijn ogen mijn ogen!!!!
Het is en blijft een belachelijk idee… Voetbal en autosport hebben niks met elkaar. De meeste autosport fans vinden voetbal helemaal niks en andersom. Bovendien moeten we al die hooligans niet op de circuits. Bij Autosport kunnen fans van Raikkonen en Alonso nog gewoon naast elkaar zitten en genieten van een race.
Net als bij Premier 1: zien = geloven. En ik heb nog niks gezien, dus ik geloof het niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).