Column Lotte: routedyslexie

Auteur: , 41 Reacties

Wacht even... als ik de kaart in de rijrichting leg, dan kan ik misschien zien welke afslag het is. Geërgerd zet mijn wederhelft de auto in de berm en rukt me de routekaart uit handen. 'Je zit op het verkeerde deel te kijken!' 'Jij geeft me die kaart op deze manier gevouwen!' roep ik terug. 'Dus neem je maar aan dat de bordjes met 44 langs de weg slaan op de 9 die op de kaart aangegeven staat ?' Om het schaamrood enigzins te verbergen vouw ik de kaart helemaal uit om het juiste deel voor me te krijgen. De auto vormt het strijdtoneel van een kampioenschap origami. Wat een crisisding en ik vouw de kaart gemakshalve in vieren waarbij weg nummer 9 doormidden scheurt. 'Ik ga nooit meer met jou op vakantie!' galmt het over de 44.

Waarschijnlijk wel herkenbaar voor een ieder die weleens met een vrouw in de auto zit, maar ik ben in staat om mijzelf te overtreffen. Maandenlang heb ik een omweg van een half uur genomen om bij een vriendin te komen. Op de een of andere manier kon ik de heenweg gewoon niet opslaan op mijn harde schijf. Op de terugweg nam ik de kortere binnendoor route, maar die heenweg bleef een probleem. Nadat ik wreed werd uitgelachen door …iedereen die ik ken… heb ik besloten om de heilige koe bij de hoorns te vatten en mezelf niet langer belachelijk te maken. Routebeschrijving uit mijn hoofd geleerd, zonder muziek en volledig geconcentreerd de route afgelegd. Inmiddels kan ik de weg dromen.

Hoor ik iemand navigatie roepen? Met navigatie moet je leren omgaan en dat zou al een onoverkomelijk probleem vormen. Je moet kunnen luisteren en interpreteren. Ik ben vrouw en nog eens vreselijk eigenwijs dat ik bij iedere aanwijzing het ‘waarom?’ zou zoeken. Kan je het je voorstellen: ‘waarom zou IK hier rechts moeten?’ Daarna zou de twijfel zou toeslaan: deze rechts? Of die rechts? En bij de combinatie van eigenwijsheid en twijfel volgt over het algemeen kortsluiting.

Tuurlijk is het allemaal genetisch bepaald want het vrouwtje heeft nu eenmaal minder ruimtelijk inzicht dan het mannetje. Volgens onderzoekers zorgt het gebrek aan testosteron ervoor dat vrouwen minder ruimtelijk inzicht hebben. Kaartlezen en inparkeren zijn vaardigheden die ruimtelijk inzicht vereisen, en die veel vrouwen volgens mannen ontberen. Deze wetenschappers ontdekten ook dat testosteron zorgt dat mannen over het algemeen een langere ringvinger hebben dan vrouwen. Vrouwen met een mannelijk aangelegde hand, scoorden ook beter op rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. Bij mij zijn m’n wijs- en ringvinger inderdaad bijna even lang, maar gelukkig is mijn middelvinger nog steeds het langst. Die heb ik namelijk regelmatig nodig met m’n routedyslexie.41 reacties

Mooie column Lotte! Zo maken m’n ouders elkaar ook wel af in de auto.. :P
Furby C-Rules
Erg herkenbaar…
En trouwens Route Navigatie is ook niet “je van het” hoor!

En het valt allemaal wel mee, een half uur omrijden is geen drama…

Ik ken minstens twee mannen die onderweg naar mij (zeeland in de buurt van Brabant) vanuit Rotterdam via Dordrect, Breda, Belgie…ja ja weer terug naar boven bij Bergen op Zoom naar mij toe zijn gereden…LOL

één met en één zonder Stom Stom

Greets,

F
Hehe leuke column, maar niet geheel herkenbaar (GELUKKIG). Mijn vriendin kan toch goed kaartlezen.
@Furby C-Rules: dat heb ik een keer meegemaakt toen ik met mijn ma in de auto zat… Het is bij mij dus ook nog eens genetisch bepaald!
Mooi stukje weer, Lotte.

Volmaakt onherkenbaar voor mij: ze kan erg goed kaartlezen en inparkeren is al helemaal geen probleem.
Als het genetisch bepaald is dat vrouwen een slecht ruimtelijk inzicht hebben, slecht kunnen inparkeren, waarom rijden ze dan met de auto ? En wie heeft dit ooit toegelaten ? (niet dat ik iets tegen vrouwen achter het stuur heb, maar ik vraag het me wel af)
Jezus wat ben ik blij dat ik geen bijrijder nodig heb om op de snelste wijze op de plek van bestemming te komen. Wel zo goed voor je relatie….
@Renny: Omdat mannen het op een gegeven moment toch zat zijn om vrouwlief van de nagelstylist naar tennisles te brengen? ;-)
Leuke column en een heerlijke hoeveelheid onverantwoorde stereotyperingen :)
Wat vrouwen tekort komen in postduiven instinct en routedyslectie, maken ze ten opzichte van veel mannen weer ruimschoots goed in het kunnen / durven / willen erkennen dat ze de weg niet weten en dus vervolgens aan mensen buiten de eigen auto de weg vragen.
Voor veel mannen is de weg vragen aan vreemden een bijna onoverkomelijk probleem waardoor áls ze het al doen, ze er heel lang over doen voor ze die stap feitelijk zetten, ze dan vreselijk schaapachtig of juist rampzalig bot uit de hoek komen. Gevolg van de tweede stijl van vragen is dan soms weer dat de rit nóg langer duurt omdat degeen aan wie het wordt gevraagd de betreffende man over …Parijs of zo stuurt terwijl de eindbestemming één straat verder is.

Ik heb sinds kort zo´n magisch kastje aan boord dat mij in de door mij gekozen zachte vrouwenstem vertelt hoe ik van A naar B moet geraken. Ik heb inmiddels geleerd dat apparaat met enig gezond wantrouwen te beluisteren, want de omweg die het ding mij telkens wil laten maken om mijn stad uit te geraken kost mij een half uur extra boven de route die ik zelf als de beste ken.

Laatst had ik een vriendin mee aan boord en die heeft het grootste deel van de weg naar Zwitserland ruzie gehad met het routekastje dat ik liet meedenken over de snelste weg. “Wát nou ´Hier Links´— We moeten rechtdoor en dán links, dat is volgens mij véél sneller!!! Rót-apparaat!!! Nééhee ik wíl hier niet links aanhouden want ik moet toch rechtdoor op deze snelweg??? ROTding!!! En nog eigenwijs ook!!! Jan dat apparaat gaat de auto uit of ik…!”
… Ik kan u vertellen dat de keuze in eerste instantie even heel verleidelijk was… Maar we hebben uiteindelijk het compromis gesloten om het kastje weer te laten spreken in Bazel waar ook zij de weg niet zo goed kende.
@jandepandaman

Hahah das een leuk verhaal. Zo zie je maar weer. Ook een DomDom aanschaffen voor een vrouw werkt niet.

Maar dat de man de weg niet durft te vragen heb ik geen last van. Ik ken eerlijk gezegd ook niemand die daar wel problemen mee heeft.
chrysler liefhebber
Twee jaar geleden heb ik mijn vrouw verboden kaarten mee in de auto te nemen, omdat ik het rommelig vind en omdat ik net de nieuwste navigatie update gekocht had… Tja, en toen had ik CD 1, 3 en 4 meegenomen… Zweden stond op CD2…

Ze heeft twee weken niet met me gepraat…
@Jandepandaman: hahaha, ruziemaken met de navigatie… Yep, zou ik ook zeker doen!

@Chrysler liefhebber: serves you right! ;-)
Ach, ik kan zelfs in New York City nog verkeerd lopen (ik loop echt altijd de verkeerde kant op initieel). Ik heb totaal geen gevoel voor richting :)
@Maarten:LOL!
@ Lotte, heerlijke column weer om te lezen en ohhhhh zo herkenbaar!!

@ Jandepandaman: hahaha ik had het kunnen zijn die naast je zat, zit ook altijd zo vreselijk te discussieren met dat ding.

Maar eerlijk moet ik toegeven dat ik toch meer a la de reclame ben, van hier links en dan een struik inrijden, hoogst verontwaardigd om me heen kijken en dan roepen ‘dat ding zei toch hier links’ ;)
…Met die langere of kortere ringvinger valt het volgens mij over het algemeen wel mee, maar laten we zwijgen over de lsnge van de tenen….! ;-) Lotte lachen stuk van jou! Je moest binnen het kader van jouw observaties tot voor kort mijn vriendin en mij eens op de motor in aktie zien… Dan begin je te begrijpen waarom we er inmiddels ook dus die auto bij hebben. :-D
Koop een navigatiesysteem en je probleem is opgelost !!!

Heel europa staat op 1 dvd-tje , dus nooit naar de weg zoeken en véél veiliger !

Kan je meteen ook alle flitspalen ontwijken
@sven

Ja en navigatiesystemen hebben ook AAAAAALTIJD gelijk he. ;)
Ik bedoel wel een standaardsysteem en niet zo een tomtom of ander rampsysteem !
Heb het standaard 3D navigatiesysteem in mijn Laguna en heb er nog nooit problemen mee gehad !

Elke op en afrit wordt zoals in werkelijkheid weerggegeven , heel gemakkelijk
Toch gek allemaal he…

En dat terwijl de navigatiesystemen vaak vrouwelijk klinken.

Misschien dat ze me daarom zo afleiden? ;-)
@Sven: heb je mijn column helemaal gelezen?
Leuke column, zeer herkenbaar!

Ooit ’s met een vriendin naar Duitsland gereden, ik aan het stuur, zij met de kaart op schoot en turend naar de wegwijzers. We moesten in een plaatsje zijn, genaamd “Steinberg”. Op nog ruim 200 km afstand van de bestemming stond er op een wegwijzer het plaatsje “Steinbach”. Ik had vantevoren de kaart bestudeerd en wist dat we linksaf moesten. Haar opmerking: “Nee, we moeten hier rechtdoor, kijk maar, daar staat Steinbach, dat moet wel in de buurt liggen van Steinberg….”
@sven

Ik weet nou niet direct of een navi zo veel veiliger is hoor. Ik heb altijd het gevoel dat ik niet weet waar ik rij met zo’n ding. En het leidt me vaak af van de verkeerssituatie. Zelfs de mannelijke versies, om mijn flauwe grapje even recht te zetten ;-). Het liefst bekijk ik de route op een kaart en schrijf ff in het kort de nr.’s van wegen en afslagen op.
Ooit eens de sTomStom van mijn zus meegenomen omdat we de Eurostar moesten halen in Brussel Zuid en het ding er (naar eigen zeggen) sneller kon geraken dan ik dacht. Net voor het station zegt mevrouw vriendelijk, draai hier links af. Goedgelovig (of ontzettend naief) als ik was dacht ik dat dit misschien een sneller weg zou zijn… Maar oh nee. Nadat ik was ingedraaid hoorde ik onmiddelijk ‘keer om’ IN EEN STRAAT MET EENRICHTINGSVERKEER.

Conclusie tussen een GPS en een vrouw met kaart is er niet zo veel verschil…
enkel dat je de eerste makkelijker uit de wagen flikkert…
Jaja, herkenbaar. Ik weet nog goed dat mijn moeder het altijd voor elkaar kreeg om pas ná de afslag te zeggen dat we er daar vanaf hadden gemoeten…

Btw: “Ik ben vrouw en nog eens vreselijk eigenwijs dat ik bij iedere aanwijzing het ‘waarom?’ zou zoeken.”
Ik zou nog een woordje toevoegen. “Zo vreselijk eigenwijs” of zo.
@Jan de Pandaman

Ze hebben die TomTOm niet voor niks een voruwenstem gegeven.
Weeral o zo’n mooi stukje… En zo herkenbaar!

Dit weekend nog een omweg van een uur gemaakt omdat de wegwijzers tussen maastricht en aachen zo dom aangegeven zijn dat we na een omweg langs maastricht terug richting duitsland aan het rijden waren…

Goh, zo’n gps is handig, maar zonder kom je er ook hoor. Ik check meestal mappy ff, en druk een kaartje af van de locatie ter plekke. Autosnelweg is easy (meestal toch), de rest lukt wel met het kaartje.

Mijn vriendin laat mij meestal rijden, omdat ze écht niéts oriëntatie heeft (haar eigen woorden). Bij het buitenrijden van Frankfurt zelf liep het al fout… Ik vind dat wel erg voor haar, want als je ergens alleen heen moet, en je hebt het nodige zelfvertrouwen niet (ook belangrijk) is het niet fijn rijden.
@Thelis- Kleine correctie is hier op zijn plaats- In de Tomtom stel je zelf de stem van je voorkeur in en je hebt keuze van dronken in dialect pratende heren via stemmen van BN´ers tot dus die sexie zoetgevooisde stemmen van dames en heren. Dat gaf op de eerste rit dat ik dat ding serieus gebruikte de verwarring dat ik ergens iets fout had gedaan en ik op de motor rijdend in mijn helm een heer in het Russisch aanwijzingen hoorde geven (Ik heb een Tom2 die primair voor op de motor is gemaakt, met opzetstuk voor in de auto). Op de motor is het wat minder eenvoudig om de stemmen aan te passen in dat kastje, want zo gauw dat apparaat weet wat het op een motor staat, verdwijnt driekwart van het menu voor de duur van het gebruik op de motor naar een onbereikbare plek. Ik moest dus stoppen, helm af- blauwtand uit schakelen, handschoenen uit, Tomkastje van de sokkel halen en uit pluggen en kon toen pas de instellingen van de stemmen bereiken en de stem aanpassen.

Sinds die rit naar Bazel heb ik overigens wel opvallend genoeg gemerkt dat de ergenis bij mijn vrouwelijke mee rijder zakt als Tom2 mannelijk klinkt. Dan reageren de dames iets rustiger en minder op stang gejaagd dan wanneer de stem vrouwelijk is. :-)
het znw. dyslexie dient met een ‘x’ geschreven te worden. Afleidingen ervan, zoals ‘dyslectisch’, dan weer wel met ‘ct’.
@august: tnx!
ag,, heb je eindelijk een navigatie tot eind benelux ga je oost europa in… je zou denken, niet zo moeilijk om te verdwalen tog? er zijn tog maar een paar echte wegen.. idd, naast die 300miljoen zandwegen zijn er maar een paar echte wegen. en eenmaal een zandweg in, je komt er egt niet meer uit… slapen in de auto, volgende ochtend allus en iedereen een ochtendhumeur, en daar gaan we weer, met een lege maag chagerijnig gezicht, en een lege tank. damn mn ouders hebben elkaar helemaal afgemaakt.
@jandepandaman

Ach er is 1 groot voordeel. Je spreekt nu dan toch een aardig woordje russisch of niet? hahaha
westerstraat15
Leuk, mijn complimenten wederom Lotte. Je schrijfkwaliteiten maken een hoop goed. Zelfs je Routedyslexie. Met mij mag je daarom zeker mee op vakantie… ;-)
np:)
@westerstraat15: you’re too good for me ;)
Lotte,

misschien niet goed genoeg ;o))

Op vele standaard systemen heb je nu een groot breed scherm in 3D waar je ook de weg kan volgen en niet enkel blindelings het stemmetje volgen !
Maar ik begrijp je compleet ..

Sorry als ik wat cru over kwam ;o((
Leuke column weer!

De evolutie van het navigeren in mijn leven:

jaren ’80: Naast mijn vader in de auto, waar ik de kaarten op mijn schoot had en hem overal naar toe navigeerde.

Jaren ’90: eigen auto en ook (toen nog) mijn vriendin.
Mijn vriendin met de kaart en ik achter het stuur.
“De volgende afslag moeten we er af, schat.”
“welke, schat? Deze of de volgende?”
“De volgende, schat”
“Oké, schatje honneponnetje van me”
“Nee, niet deze de VOLGENDE! Eikel!”
“WAT?! WELKE?! Stomme tr..!”…..

Eind jaren ’90 nieuwe millenium
Mijn eerste navigatiesysteem in mijn auto. Je kent het wel met van die pijltjes.
Begreep geen bal van dat kleute ding! Stond leuk maar gebruikte het bijna nooit!

2003
Navigatiesysteem met kaart en een geruststellende vrouwen stem.
“Hou rechts aan”
“okidoki mevrouw”
“Neem de volgende afslag”
“De volgende? Maar natuurlijk mevrouw!”
Ik nam de afslag, kreeg geen kick van de navigatie en dacht dat ik op de juiste route zat totdat…..
“Bij de eerst volgende mogelijkheid keer terug.”
“WAT?! Jij stomme tr..!”

Zo zie je maar evolutie is niet altijd een goede zaak…….
Leuke column, mijn complimenten.

Dit jaar op vakantie naar Spanje, hoor ik ineens op de autosnelweg: “maak een u-bocht indien mogelijk…”
bought een tomtom, caught by politie

verkeerde weg op ;)

leuke column :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).