E23 BMW 733i video review

Auteur: , 25 Reacties

In 1977 (30 jaar geleden) introduceerde BMW de 7-serie om daarmee het overzichtelijk genummerde modellengamma compleet te maken. De 7-serie (E23) gold als opvolger van de 2500-serie. Het basismodel was de 728 met carburateur (170pk), later waren alleen nog motoren met injectie leverbaar. Daarboven vond je de 730, 733i (later 732i), 735i en 745i.

Al deze modellen hadden een zescilinder lijnmotor, varierend van 2,8 tot 3,5 liter. Anders dan de naam doet vermoeden heeft de 745i niet een een slagvolume 4,5 maar van 3,2 (1980) of 3,5 liter (vanaf 1983). Ter onderscheid van de 735i en vanwege het hogere vermogen (252pk in beide varianten), bereikt door toepassing van een turbo plus intercooler, koos BMW echter de aanduiding 745i.

We vonden via motorauthority een lekker filmpje voor de zaterdagmiddag, alleen jammer van die vreselijke achtergrondmuziek. Maar goed, de video is gemaakt door Gunnar Heinrich van Automobiles De Luxe en geeft een mooi beeld van het model.

Foto: met dank aan bmwe23.de.25 reacties

“It’s just so smooth, hmm, that feels good.”

Lijkt wel alsof hij zijn script heeft van een foute natuurfilm.
als je auto’s als deze gaat rijden rij dan alsjeblieft de topversie
Waarom floryn? Omdat je dan pas echt ‘de man’ bent?
Ik vind hem ook nog wel iets hebben opzich.
Mooie auto, saai filmpje
jammer van die vreselijke achtergrondmuziek

Ja, prutsers als Queen en Propellorheads op de achtergrond, waardeloze muziek. Nee, kijk dan naar de complete thread over Busta Rhymes, wat natuurlijk het muziekale genie van deze eeuw is. Helaas luister ik toch liever een paar uur naar een drilboor dan met dat soort ‘muziekale’ brulapen geconfontreerd te worden.

Nou ja, gelukkig hebben jullie van autoblog meer verstand van auto’s…
@Mairsil: natuurlijk heeft Queen een groot aantal goeie platen op z’n naam staan, maar je kan toch niet ontkennen dat je gelijk visioenen krijgt van Freddy Mercury met z’n stofzuigert als je dit nummer hoort en dat kan toch nooit de bedoeling zijn als je even een BMW aan reviewen ben ;)

wel mee eens dat Busta Rhymes ook bepaald niet tot de top in de muziekindustrie gerekend mag worden :P
@ Chip

die auto’s zijn gewoon een stuk interessanter ten eerste omdat topmodellen altijd alle technologie bevatten die een bedrijf tot dan toe heeft kunnen implementeren in zijn modellen. Ten tweede omdat de prestaties van topmodellen altijd wat hoger liggen en dus is de vergelijking met tegenwoordige modellen beter te maken. En ik heb altijd en dat is persoonlijk altijd het alles of niets gevoel bij dat soort auto’s. Ik vind het altijd zo laf als je in een s320 diesel rondrijdt of een equivalent van de concurrent.

@chip waarom vind jij dit dan interessant?
Wat een lelijke wagen is het nu,vroeger leek het nog wel wat maar nu…
Een en al achterhaalde lijnen en gewoon een lomp ding en niet gek dat hij voor 1500 euri op ebay staat ( lees ik hierboven ) das nog 1000 teveel in mijn ogen.
Nee word ook nooit een classic !!!
Waar is Rick Dos nu ???? :)
Wat???Queen vreselijke achtergrondmuziek???SCHAAM U!!
@ floryn

je hebt wel gelijk alhoewel ik liever in een 745i rondrijd dan een 760, maar dat ligt vast aan mijn vermoede dat die 760 enorm zwaar is.
@ floryn

Ik vind dit niet persé een interessante auto, integendeel. Hij straalt totaal niets uit maar het is wel een onopvallende auto terwijl hij toch behoorlijk luxe is voor zijn tijd.

Ik snap alleen niet helemaal waarom je zo kickt op de duurdere varianten, ik zie dat meestal als geldverspilling omdat je je blauw betaalt aan dingen die je echt amper gebruikt. Tuurlijk, lichtmetalen velgen en andere opties wil iedereen wel. Maar als je het hebt over zonnedaken, nightvision en dat soort ongein dan hoeft dat allang niet meer.
Old Skool baby. Die vergelijking met All Gore is trouwens wel geinig.
Wederom ben ik het nu ook deze keer weer helemaal met floryn eens. De 728 is een prima auto (m’n vader had er ooit eentje en ik vond het een pracht van een auto) alleen als ik nu zou mogen kiezen dan zou ik zeker voor het topmodel gaan in die serie (745i). Heb zelf een e32 730i gereden en ben toen overgestapt op een e32 750i. En geloof me…er zit echt wel verschil in hoor. De allernieuwste 7-serie vind ik overigens absoluut niks, dus ik hoop dat ik binnenkort een goede e38 750il tegen het lijf loop. Wel niet de nieuwste maar overigens wel het mooiste model 7-serie dat BMW heeft gemaakt.
heel saai filmpje.. m`n pa heeft een 728i e23 gekocht. mooie auto. alleen jammer dat ie niet een 735i heeft gekocht maar ja je kan niet alles hebben.
een 745 met zescilinder turbo motor ? ik dacht dat de nieuwe 335 ( en de 2002) de enige bmw’s waren met turbo motor
zo kom je weer wat te weten
@danny, BMW was ongeveer de eerste met een turbo straatauto
Mijn broer had zo’n ding …… de keren dat ik heb moeten duwen wil ik niet tellen, er ging altijd wel iets kapot aan die k*tauto.
Nu rijdt ie alleen nog maar Franse auto’s, dat zegt genoeg over betrouwbaarheid denk ik.
@ autoblogger
lekker filmpje? Een puistenkop in een wit pak die denkt dat hij grappig is?

De aandacht voor een oldskool 7-serie is lovenswaardig.
Maar was er niets anders te vinden?
-edit:linkspam-
hah! bmw moet weer terug naar de roots :D de huidige 7 is gwn veel te lomp :) Vroeger… ;) toen had de 7 nog echt meerwaarde tov de 5.
Ik herinner me ”Nothing but trouble” (Chevy Chase & Demi Moore). Zat een 733i in, superbak. Geen BMW fan maar hier zou ik zeker in rijden.
Is dat zo? BMW ongeveer de eerste turbo straatauto?

Was Saab hier niet vroeg bij?
Nope, dat was nl. de Chevrolet Corvair in 1962.

BMW 2002 turbo is pas gekomen in 1973…………..daarna de 930 in 1975 en dan pas de Saabjes. Beter je huiswerk doen !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).