Video: naar Frankfurt in Opel OPC en lekker aan de Flextreme

Auteur: , 17 Reacties

Prettyboy Ruben ligt nu met komkommers op zijn oogjes, maar we hebben video! Autoblog toog naar Frankfurt in de recordhouder Corsa OPC. Daar bekeken we (in willekeurige volgorde): de Opel babes, de biertap en de Flextreme concept.

De Flextreme is een diesel-hybride concept van Opel en is ontworpen door een Nederlander. Voor meer informatie over de Flextreme, scroll je naar beneden voor het persbericht of klik je hier voor de video.

Meer hires foto’s van de Opel Flextreme staan in de gallery.

Opel babe

Opel Flextreme concept

Opel Segway

Dynamisch, veelzijdig en minder dan 40 g CO2/km: Opel Flextreme

• Innovatieve, sportieve monovolume illustreert baanbrekende E-Flex architectuur
• Nulemissie met een autonomie van 55 km op netstroom
• Kleine dieselmotor laadt lithium-ionbatterij op voor een totaal rijbereik van 715 km

Rüsselsheim/Frankfurt – Opel Flextreme is de naam van een conceptcar die een mijlpaal vormt in de ontwikkeling van de elektrische auto: met zijn volledig nieuwe, milieuvriendelijke E-Flex elektrisch aandrijfconcept kunnen de meeste Europese pendelaars zich dagelijks verplaatsen zonder CO2 uit te stoten. Na 55 kilometer moet de wagen slechts vrij kort worden opgeladen via de gewone netstroom. Dankzij zijn kleine turbodieselmotor kan de Flextreme echter 715 km rijden zonder de batterij op te laden of brandstof te tanken. Over de Europese testcyclus (ECE R101) zal de CO2-uitstoot van deze krachtbron volgens de verwachtingen minder dan 40 g/km bedragen. Met de dynamische monovolume-coupé conceptcar vestigt Opel bovendien de aandacht op andere innovatieve oplossingen – zoals de elektrische ‘personal transporters’ onder de FlexLoad® laadvloer.

De Opel Flextreme beschikt over de E-Flex architectuur van GM en geeft gestalte aan de strategie van de onderneming die gericht is op de ontwikkeling van voertuigen die minder CO2 uitstoten en om de afhankelijkheid van petroleum als brandstof te verminderen. Op die manier ondersteunt het concept de wereldwijde diversifiëring van de energiebronmix.
Daarbij hoort ook het gebruik van het stroomnet als energiebron. Het hart van het concept is namelijk een elektromotor die gevoed wordt door een grote lithium-ionbatterij. Het verschil met klassieke hybride aandrijvingen schuilt in het feit dat de 1,3-liter dieselmotor van het E-Flex systeem niet verbonden is met de wielen. Hij wordt uitsluitend gebruikt om aanvullende stroom te genereren voor het opladen van de batterij en zo een grotere autonomie te verkrijgen. De diesel werkt zo altijd in het optimale toerentalbereik en zijn op de cilinderdruk gebaseerde closed-loop technologie stuurt het verbrandingsproces aan, zodat de emissieniveaus van de auto en nog verder worden teruggedrongen.

Met een volledig opgeladen batterij heeft de Flextreme een rijbereik van 55 kilometer op elektriciteit alleen. Een gangbaar 220-V stopcontact is alles wat de gebruiker nodig heeft om in ongeveer drie uur de batterij op te laden. De pendelaars in Europa leggen gemiddeld minder dan 50 kilometer af voor de rit van thuis naar het werk. Als zij de auto ’s nachts en overdag opladen, kunnen zij dus meer dan 100 km per dag rijden zonder CO2 uit te stoten. Robert A. Lutz, GM Vice Chairman, Global Product Development, merkt op: “Het pendelverkeer naar de grote stadscentra zal in de toekomst een almaar groter probleem worden, en wij zien de E-Flex voertuigen als een elegante oplossing voor de pendelaars.” Bob Lutz beschouwt de Opel Flextreme Conceptcar als een “natuurlijke nieuwkomer voor Opel in Europa, waar het merk al lang bekend staat om zijn technologische vernieuwingen en zijn uitgesproken design.”

Systeem al geïntegreerd in productontwikkeling
Het E-Flex systeem is niet louter een visie van GM – het is al volledig geïntegreerd in de productontwikkeling. Met deze technologie kunnen verschillende aandrijfsystemen geïntegreerd worden in één uniform chassis met elektrische aandrijving. Afhankelijk van de energiebron die algemeen beschikbaar is in het gebied waar de bestuurder woont, kunnen ook brandstofcellen of bio-ethanol-/dieselmotoren als secundaire krachtbronnen worden gebruikt.

Het tijdschema voor de serieproductie is sterk gebonden aan de ontwikkeling van de voornaamste technologieën zoals krachtige lithium-ionbatterijen. E-Flex Chief Engineer Frank Weber heeft het volste vertrouwen in de verdere ontwikkeling: “Wij zijn vastbesloten van deze technologie op de markt te brengen. We raken er steeds meer van overtuigd dat onze strategische batterijleveranciers in de nabije toekomst een productierijpe batterij zullen ontwikkelen.”

Segway-scooters in koffer voegen extra mobiliteitsoptie toe
De Flextreme gaat nog enkele stappen verder met de nieuwe designtaal die op het Salon van Genève werd voorgesteld met de GTC Coupé. Met de naar voren openzwaaiende achterdeuren (FlexDoor®), een groot transparant dak en twee achterkleppen die vanaf de zijkant openen en naar boven zwaaien, zet de conceptcar Opels traditie van bijzonder flexibele en praktische koetswerkconcepten met een aantrekkelijk design voort. Daarbij hoort ook de innovatieve aanvullende FlexLoad® opbergruimte onder de koffervloer.

De grote verrassing voor het IAA zijn twee spitstechnologische elektrische transporttoestellen die ingenieus worden opgeborgen onder de koffervloer. Zij kunnen gebruikt worden op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor auto’s, en verhogen daardoor de mobiliteit. Deze elektrische scooters staan borg voor 38 km ‘schone’ mobiliteit.



17 reacties

Mag dan wel zuinig zijn maar mooi is anders :)
@ Snuru

Die vrouw is geen van beide
zag net de reclame van opel.
”opel bouwt aan schoner,milieuvriendelijke auto’s”
en is het record er aan?
Mooie wagen hoor,…dametje mag er ook wel wezen,.maar niet helemaal mijn smaak. Ik zeg opel is goed bezig!
Bob Lutz = retard
heel erg leuke video, cool van autoblog.nl en enjoy your time in IAA :)
Top jongens!
Ik begrijp het volgens mij niet helemaal meer. Ze hebben (niet alleen Opel) het er elke weer over dat je zonder gebruik van een motor geen Co2 uitstoot. Bij het opwekken van de stroom uit het stopcontact wordt toch ook echt Co2 geproduceerd! Waarom hoor je hier niemand over?

Die is natuurlijk een beetje hetzelfde als de extra vervuiling van het accupakket in de prius.

Maar het blijft staan: alles wat je gebruikt tijdens de levensduur van een auto moet gewoon meetellen in vergelijkingen!
“We achtervolgen een 320d van onze collega’s van Autoweek, die rijden als een oud wijf”.

Prachtig! :D Maarre, Wouter, een paar tellen later sta jijzelf als een oud wijf op die Segway tweewieler. ;)
Een opel? had dan om zijn minst een volkswagen genomen!
Flextreme? Flextreme? Ooo ja dat lelijke ding!
Dus omdat jullie een OPC meemogen van Opel Nederland moeten jullie een goednieuwsshow houden over deze Opel Flextreme? *zucht*…
@thomaz: Wouter die bijna op zijn plaat gaat op een Segway kun je idd wel goed nieuws noemen ja…
Leuk filmpje, erg mooie en interessante concept, die Flextreme. Ziet er daarnaast ook nog eens erg stoer uit. Hopelijk krijgt de toekomstige Astra een flink aantal van deze lijnen mee.
@thomaz: we moeten niks, maar kan me voorstellen dat het redelijk vernieuwend is inderdaad. Vooral na al dat vreselijk subjectieve Opel-nieuws op autoblog, niet?
Opel (en andere merken ook) moet kijken hoe Tesla Motors het doet: http://www.teslamotors.com/ . Deze auto is totaal elektrisch (niks hybride) heeft een goed bereik en laat menig andere auto achter zicht bij het stoplicht. De tesla heeft bovendien een zeer goed design.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).