ALERT: vandaag autoloze zondag!

Auteur: , 39 Reacties

Net zoals vorig jaar is het vandaag autoloze zondag. Altijd lastig, de fiets is al jaren geleden verkocht en lopen is geen optie. Enkele steden hebben er voor gekozen de autovrije dag te combineren met een saaie lokale activiteit, nog een reden om binnen te blijven. Gelukkig is er vanmiddag wat leuks op TV; F1 op Spa-Francorchamps. Af en toe even Autoblog F5'en, niks aan het handje.

Diverse steden, waaronder Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Eindhoven, Tilburg, Culemborg, Groningen, Deventer, Nijmegen, Maastricht, Bergen op Zoom, Houten, Tiel, Bussem, Goes, Maassluis en Zoetermeer, doen mee aan de jaarlijkse autovrije zondag. En in het buitenland doen ze ook mee! In totaal gaat het om ruim achthonderd Europese steden waar autovrije dagen worden georganiseerd, waaronder Parijs, Londen en Rome.

Maar waarom? Wel, volgens De week van de Vooruitgang komt ongeveer 10% van de broeikasgassen die wij uitstoten door het autogebruik.

Daarnaast levert het verkeer de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijnstof (PM) en stikstofoxide (NOx) in stedelijk gebied, wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. Op veel plaatsen in Nederland wordt zelfs de luchtkwaliteitsnorm overschreden. Een dagje zonder de auto kan dan ook helemaal geen kwaad. En op een dag zonder auto’s kun je het verschil ook direct merken. Dat luchtkwaliteit ook aantoonbaar verbetert, heeft Milieudefensie in 2005 bewezen met een aantal luchtkwaliteitsmetingen in verschillende gemeenten.

PS: Ter ere van de autoloze zondag vertoont het digitale themakanaal Holland Doc (die we kennen van de kunststof kameraad) komende week nieuwe documentaires over de auto en ook enkele unieke oldtimers uit het VPRO-archief.39 reacties

Groningen kom je zowizo al niet met de auto in, je kan alleen de benenwagen nemen of de fiets!!
wat een bullshit, alsof een dag helpt. Er moeten toch altijd mensen met de auto want een lange afstand neem je niet de fiets mee want dan fiets je tch wel wat lang
@Luc: het je het bericht gelezen?
“En op een dag zonder auto’s kun je het verschil ook direct merken. Dat luchtkwaliteit ook aantoonbaar verbetert, heeft Milieudefensie in 2005 bewezen met een aantal luchtkwaliteitsmetingen in verschillende gemeenten.”
Ah, nou snap ik ook waarom er nog plaatst was om op deze dag een paar uurtjes op een circuittje rond te hangen en wat met een auto te stoeien. Ah well :)
En toch ga ik vandaag lekker rond rijden, het weer is er perfect voor.
Echt blij zullen alle milieudefencie mensen niet met mij zijn, maarja als er niet verplicht een katalysator op moet, dan doen we dat ook niet.
In Leiden was dat vorige week al, ik heb dus nergens last meer van. Er was trouwens weinig om last van te hebben, alleen de binnenstad was een beetje afgesloten. Maar dan kom ik daar toch gewoon niet…
Lollig, de afgelopen 2 dagen werd er nog de rally van Hellendoorn gehouden ;)

http://www.tctubantia.nl/ennouik/opinie/article1886838.ece
Kan je Groningen nog wel uit Rick?

Want ik wilde eigenlijk voor de laatste keer van het jaar nog even genieten van zon, wind en water.
daar misschien autoloze zondag hier in haaksbergen is een grote optocht met allemaal sportauto’s
Mooie dag om met een Ford F650 XUV of een Ford Excursion door Nijmegen te gaan touren, plaats zat :)!
Ja, ik hoorde het ook op de radio toen ik in de auto zat……
Het valt maar te hopen dat de GP van België leuk is, nou ja, anders is er nog MotoGP
Er groeien ineens bloemen uit m’n uitlaat !
Ik vind het echt een beperking van mijn vrijheid. Eigenlijk gaat dit te ver, wat is nu 1 dag in het jaar? Echt helemaal niets, en dan weet ook de grote meerderheid het niet eens dus zo effectief is het ook niet. Als je dan wilt dat mensen minder autorijden ga dan die mensen aanpakken die voor 2 km de auto pakken, dat is echt te lui.
Moet het dan niet ook een autoblogloze zondag zijn? Neem een voorbeeld aan de SGP website.
@ RA999.

Ah. Nog een Leidenaar? Mooi om te horen.
Hahaha, wat fijn zeg. Vandaag lekker met de Bimmer van Den Haag naar Amsterdam over de A44 en A4 voor een verjaardag. :)

*zwaait wederom met zijn BMW-vlaggetje*
Maar als ik nou verplicht vandaag van Hoofddorp naar Den Haag moet, en ik kan alleen de auto nemen, mag dat toch? (ik ben een klein beetje door de war) :?
Die verbetering van de luchtkwaliteit kan je al bereiken met alleen een DIESELLOZE DAG.
@Klaas: haha, dat zou ziek zijn. Wat moet ik dan in hemelsnaam doen? ;)
Ik woon in Culemborg maar het is zo klein, het zou niet uitmaken of dat mee doet of niet.
Straks lekker lui in de zetel naar de Formule 1 kijken ;)
helemaal mee eens,, mogen ze vaker die die autoloze zondagen!!!

Stapt zijn nieuwe auto (diesel) in om een rustig stukje uit te zoeken op de nederlandse snelwegen en eens te kijken hoe hard hij nou écht kan!
@ autoblogger; ja maar de dag erna rijdt iedereen gewoon weer fijn in hun auto en dan kom je niet veel verder, doe dan een autoloze week, zal meer helpen
een dag zonder auto’s in de straat vond ik wel tof vroeger, spelen op de straten waar je maar wilde, iedereen kwam buiten, ik had er wel iets aan :)
Gelukkig is de Ring Groningen vanmiddag niet autoloos, anders hadden jullie vanmiddag weinig te F5’en ;)
Hehehehe, ik heb net nog autogereden.
@armada @ra999 .. leienaars .. ach die hebben over het algemeen toch een straatverbod. nog een paar daagjes ….. haring en wittebrood
Mooi, ik ga zo dan maar even een stukje toeren op deze mooie dag!
Voor wie een mini spot in de omgeving van soest, zwaai terug :)
Is Amsterdam ook autoloos vandaag?
Heb er niets van gemerkt, behalve dan dat ik opeens geen geel slijm meer ophoest. ;)
Na de GP nog even met de kap neer over wat provinciale wegen gescheurd. Kom ik thuis, zie ik dat het autoloze dag is. Niks van gemerkt. Mijn auto reed er in ieder geval niet minder om. En die van Kimi gelukkig ook niet.
Ja, nog bedankt! Ik heb in mijn eentje al die CO2 vrije seconden voor jullie moeten compenseren!

…….mijn streven is tegen 2012 zomertemp. van rond de 35 hier in Nederland te hebben! En het ziet er tot nu toe goed uit….
Vandaag nog gewoon rondgereden in Eindhoven, en was druk zat op de weg. Is ook onzin natuurlijk, als iemand weg moet gaan ze echt niet ineens fietsen.
Ik heb gisteren gewoon door Groningen gereden heb er echt helemaal niks van meegekregen.

@ Rick, valt wel mee toch?
was dat zo:P? nix van gezien..

amsterdam stond weer helemaal vast
myn auto heeft, bijna iedere week, al minstens twee dagen vrij! Ik vind die ene zonbdag inderdaad”BULLSHIT”!
En waar kan ik een dag teveel betaalde wegenbelasting declareren. Misschien moeten we als automobilisten maar eens een autoloze week houden, hopelijk wordt daar in Den Haag eens zo’n meeeter wakker en ziet dat alleen maar belastingen en de targets van die Koo Spee verhogen niet echt helpt. Creeer fatsoenlijk parkeerplaatsen buiten de stad met fatsoenlijke bewaking zodat je spulletjes nog in je auto liggen ’s middags. en concentreer niet alles op de randstad. Een grote ring om de polder met duidelijke afritten en we hebben 400km2 aan industrie terrein.
Oh ja meneer Spee, mijn nieuwe radardetector is geweldig, bij 212km/uur vol in de remmen, 120 langs die loser langs de kant en gassen maar weer. Al 4 maanden zonder schikkingen uit Leeuwarden. Geweldig en het ding is niet te vinden door de radardetectordetector. Super

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).