Eurlings wil geluidsnorm in APK

Auteur: , 79 Reacties

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, onder leiding van Minister Eurlings, is aan het onderzoeken of geluidsnormen een onderdeel kunnen worden van de APK keuring. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat momenteel wordt bekeken of dit praktisch haalbaar is. De eisen moeten helder zijn, want anders wordt de APK lastig uitvoerbaar.

De Bovag onderschrijft de noodzaak om de geluidsproductie van voertuigen binnen de perken te houden, maar zet vooralsnog vraagtekens bij de uitvoering en twijfelt of de APK hiervoor het juiste instrument is, aldus Boudewijn Hamel van de Bovag aftersalesdienst.

Volgens Hamel is in de praktijk een geluidscontrole bij een autobedrijf erg lastig op uniforme wijze uit te voeren. “Je hebt veel variabelen zoals meetruimte en omgevingslawaai. Beter is om goed te handhaven op de openbare weg, bijvoorbeeld door middel van “geluidspalen”. Voertuigen die een algemene geluidsnorm fors overschrijden, zouden bijvoorbeeld opgeroepen kunnen worden voor een nader onderzoek bij de RDW. Zo pik je de illegale uitlaten er feilloos uit. Zo’n systeem is toepasbaar op alle voertuigcategorieën. Van bromfiets tot truck. We overleggen hier overigens al over met RDW, Verkeer en Waterstaat en VROM.” (via: automotive-online)79 reacties

Prima voor de gemiddelde herrie-makende golf. Jammer van de gemiddelde v12. Een heel fijn voor die sportuitlaten op vrachtwagens. Die maken zo’n k**herrie!
.. over die palen.. straks heb je een flitspaal omdat je te veel lawaai produceerde

wel goed voor de lastige brommertje die snachts passeren, de deze die je al van 2 km ver hoort afkomen
Jammer voor een auto als een F40, of het zal wel alleen komen voor nieuwe auto’s. Voor bestaande zou het wel heel flauw zijn.
Godver, ze willen ons ook echt werkelijk alles afnemen hè. Wat is er nou mooier dan een dikke 70cc kreidler met expansieuitlaat, de carbon laser uitlaat op mijn R1200GS of een dikke brulpijp onder een Impreza WRX STI, dikke sportwagens daargelaten.. *zucht*
@Thomaz: dat is niet mooi, dat is infantiele aandachttrekkerij die voor iedereen, behalve de bestuurder van het voertuig die daarmee iets tracht te compenseren, pure overlast. Als je zo nodig herrie moet maken of ‘hard gaan’ koop je maar een sportlicentie en leef je je lekker uit op het circuit.
zondagsrijder
Beste Camiel,
ga je in vredesnaam eens druk maak om wat er echt toe doet:

A.S.F.A.L.T. !

Succes met het echte werk.
willen die gasten Remus en Laser enzo failliet hebben ofzo:S
kom je dan langs met je Gemballa Mirage GT… :S

dat gaat nooit!!!! werken!!!!!

ik snap best dat ze die sjonnies willen pakken,
ze moeten gewoon meer doen met “van fabriek af / modificeren etc.”
Worden dan die Corsaatjes aangepakt waar een pijp onder ligt die een voetbal kan herbergen ? ’t zal tijd worden.
Maar een mooie Ferrari, Lambo of Porsche? Daar moeten ze vanaf blijven.
gewoon maximum geluidsniveau koppelen aan het vermogen van auto’s…meteen van het gezeik af, en zo pak je alleen de sjonnies…
Jan Groothuijse
@wapz

Scania V8 met sportuitlaat is geniaal.

Ik voorzie vooral problemen voor motorrijders, alle motorrijders en als de norm voor auto’s en motoren hetzelfde wordt, dan zullen die lelijke brompot uitlaten op auto’s(voornamelijk de tuner objecten) waarschijnlijk legaal blijven.
NEEE daar gaat het prachtige gebrul van autos door zeikende levenloze bejaarden
@ Y.

U bent autoliefhebber, maar kan niet genieten van het prachtige geluid wat sommige auto’s produceren? Begrijp me niet verkeerd hoor, op mijn eigen auto hoef ik het ook niet, want daar moet ik 40.000km per jaar in doorbrengen, maar van die dikke pijp op mijn motorfiets kan ik zo op de zondagmorgen toch echt wel genieten…
En als je een Ferrari rijd ? wat dan ? dat geluid kan je nie weg halen
@Thomaz

Ik kan verschrikkelijk genieten van het geluid van een Bugatti 8-cylinder lijnmotor met compressor, zonder demper. Ik krijg nog steeds de rillingen over m’n rug als ik eraan denk. Maar dat soort herrie hoort thuis op een circuit, niet op een willekeurige weg waar ‘gewone’ mensen zich er alleen maar aan ergeren. Uiteindelijk werkt dat tegen de autoliefhebberij.
@ Thomaz

40.000 km? dan rijd je wel erg veel.
Als het zo is kunnen ze alvast met die Harley Davidson’s beginnen.
Julllie houden allemaal geen rekening met de wetgeving. Een auto die als zodanig een typegoedkeuring heeft gehad kan bij voorbaat geen bekeuring krijgen omdat de auto door de RDW is goedgekeurd. Dus een F40, Pagani en snelle racemotoren hoeven zich geen zorgen te maken als ze standaard uitlaten hebben. Deze uitlaten zijn namelijk goedgekeurd op het type auto en kunnen daarom geen bekeuring krijgen.

Denk ook aan oude auto’s waar geen gordel in zit. Deze zijn op die wijze goedgekeurd en daarom hoeft men in die voertuigen dan ook geen gordel te dragen mits deze ook niet naderhand zijn ingebouwd.

De wetgeving die wordt dus van toepassing op van die aftermarket rotzooi die ze onder die goedkope sjonnie auto’s stoppen. Dus als je, je auto standaard laat kan je nooit een bekeuring krijgen en ook niet als je uitlaat een typegoedkeuring heeft van TUV of RDW.
wees gerust, in de typegoedkeuring staat vermeld hoeveel dB een bepaalde auto mag produceren – dit is voor een Fiat Panda lager dan voor een Fiat Maranello (héhé ;-))
waar halen ze het geld vandaan omdat te controleren??? weer een paar euros extra uit de zakken van de automobilist geklopt. kassa. begin eerst maar eens de autos staat en gevaarlijkle objecten aan de buitenkant wat gewoon te zien is te controleren. daar hebben ze al moeite mee als ik zie wat voor een halfords bouwdozen er op de weg rijden. het is wel goed dat ze het gaan doen maar doe eerst die andere zaken dan goed voordat je gaat miereneuken over decibels
Opzich ben ik er voor om al die grapjassen met hun standaard Opel en Kadet met zo’n brulpijp eronder aan te pakken. Maar ik erger me eigenlijk meer aan al die rottige brommertjes met hun vrij hoge rotgeluid. S’avonds is onze straat doodstil tot er weer zo’n luie rakker aan komt kakken met zijn brommertje. Ga toch fietsen!
@ Sidney,

Iets wat al geschreven is hoef je niet nog een keer te schrijven hoor. Zonde van de ruimte op de website.
Wat wel fijn is van die Sjonnie uitlaatpijpen dat je ze doordat ze zichzelf zo aankondigen ze extra lang kan uitlachen :)
(terwijl ze met pokkeherrie en DAF-snelheid voorbij rijden, jongen met petje op in het midden van zijn trots. (onee, ik zit niet op de scooter, dit is een auto!), jaja…
Het gaat alleen om de illegale uitlaten, een F40 heeft toch geen illegale uitlaat:P
gewoon schakelbare uitlaten net als op een speedboot dan is er niks aan de hand
whahaha! en dan komt de glimmende nieuwe Ferrari 360CS niet meer door de keuring! :P laat staan een F430 Scuderia… en eigenlijk alles wat italiaans is en meer dan 350pk heeft.

neh, lijkt me zeer triest. Ze kunnen het wel koppelen aan de geluidsnorm die de politie ook heeft. Dat het geluid wat een auto mag maken af hangt van het geluid dat die auto nieuw maakt.
Dan kan de evosport m5 het ook wel voor gezien houden :P http://www.autoblog.nl/archive/2007/09/06/560pk-bmw-m5-evosport
het uitlaat geluid is dan vast exclusief ferrari eigen en dus mag je ermee doorrijden. de rechtzaak is toch wel gewonnen voor de mensen van Ferrari
Lezen is zo moeilijk. Autos die fabrieksaf al dikke uitlaten hebben zullen geen problemen ondervinden. Omdat ze al reeds goedgekeurd zijn door de RDW

SIMPEL

De sjonnies worden dus alleen aangepakt. Prima!
het gaat hier meer om die sjonnie uitlaten dan om het andere mooie geluid wat er geproduceert wordt door diverse schoonheden die op de weg rijden.

aangezien er ook mensen zijn die s`nachts werken en dan in de straat zo`n sjonnie pijp hebben die s`morgens naar zijn werk gaat..en met zijn vrolijke uit laat geluid de hele wijk wakker maakt…..daar gaat dit om…..
@smeck: Geniaal!
he die overheid probeert gwn weer rijk te worden over onze rug en wij als volk moet het gwn verwerpen en als we dat blijven doen dan lopen hun ook niet te zeiken over een klein beetje geluid het is wat anders als een of andere sjonnie met een sloopwagen over de weg kart of een of andere tjappie zonder uitlaatscooter lawaai daar moeten ze wat aan doen maar laat de mensen die hun zaken wel zonder roest op de uitlaat rijden gwn met rust das de beste oplossing
Zolang het niet gaat om álle achteraf gemonteerde uitlaten die iets meer herrie produceren, gewoon 98 db als max oid. Want een EPS of Eisenmann uitlaat onder een 6 in lijn kan ik zeker waarderen.
een vr6 met een “sjonnieuitlaat” vindt ik toch geen slechte combinatie hoor.

ik denk dat het gewoon een kwestie van geld is; mensen zonder veel geld (jeugd b.v.) kopen een sjonniepijp onder hun kadett voor iets meer sportiviteit omdat ze niet zoals de rest van de wereld een ferrari kunnen kopen.
elk zijn eigen zeg ik maar.
Die ‘japstyle’ dinge (of hoe ze ook mogen heten) die op het plaatje afgebeeld is mogen ze überhaupt verbieden van mij. Het ziet er niet uit en die troep maakt bij een stationair toerental al meer herrie dan een dragracer.
Als je een heleboel autos hebt op de weg dan vind ik het wel terecht hoor. dat geeft echt een pokke lawaai.Ik vind een individuele auto met een gaaf geluid ook wel leuk hoor.Maar niet een heleboel door elkaar.dan kan je door de bomen het bos niet meer zien
Eh, wellicht een beetje lauwe reactie maareh;

What about “Loud pipes saves lives” ??

Die Camiel moet toch echt ophouden hoor, zal wel balen als mijn sportuitlaat onder de Mini vandaan moet, originele uitlaat is echt een rietje en het scheelt me zeker 15 pk.
Nou zullen jullie wellicht daar niet van onder de indruk zijn, maar voor een auto van 600 kg is dat behoorlijk veel.
lifes that is…
@ Y. Op het circuit mag je tegenwoordig ook al geen herrie meer maken door al die natuur freaks.
dit zal alleen gelden voor uitlaten die niet orgineel onder de auto hoort zitte, mag ik aan nemen want als je dit gaat doen met een lamborghini of iets in die richting dan word het wel lastig
Ach leef en laat leven! Als ze maar zo ver mogelijk van mij vandaan leven……

Ik kan me er niet echt aan irriteren of druk om maken. Knul heeft genoeg krantenwijkjes en vakken gevuld, dan wilt ie wat leuks doen met z´n geld en dan moeten wij het weer verbieden? Wat houdt de jeugd van tegenwoordig nog over?

Ik zat vroeger ook te knutselen aan mijn brommertje (Puch, ja ik weet het….). Opvoeren, uitlaat vervangen etc etc. mooie herinneringen aan over gehouden. Dus laat die gasten ook van hun jeugd genieten. Het gaat snel genoeg voorbij. Liever dit dan dat ze mijn portomonee stelen…
Gewoon verbieden, tis pure geluidsoverlast. Als je in een buurt met dat soort hangjongeren hebt gewoond snap je dat.

Loud pipes saves lifes? Pure onzin, net als zeggen dat zonder gordels rijden veiliger is (dan zit ik lekkerder, dus rij beter), of dat 160km/h veilger is dan 120km/h (anders val ik in slaap, bij 160km/h moet je echt opletten).. Tuurlijk..

@bosroamer. Je kunt ook een uitlaat maken die niet zo afknijpt, en wel dempt. We leven al een tijdje niet meer in de jaren 60/70.
@Ari_M6: 40k per jaar is niet bijzonder veel hoor, als ik met de auto naar het werk zou gaan kwam ik ook aan 1000 kilometer per week. En da’s dan enkel woon-werkverkeer.

@bosroamer: ik zou graag eens een dyno-uitdraai zien van jouw auto met de originele en de sportuitlaat. 15pk uit het blokje van een Mini door enkel de uitlaat te vervangen, geloof je het zelf? :P
@ rick dos

volkomen mee eens

Zeg nu zelf hoeveel van die gevallen rijden er rond. Iedereen is jong geweest, en dan kan je best wel genieten van een beetje lawaai…. daarna wordt een mens ouder…. etc… blablabla
en plots ben je alle zin voor avontuur , spanning vergeten.
Zonder dat je het merkt sluipt het in je lichaam.

En je begint te kankeren over die paar mannen die zich amuzeren op hun brommertje en 4 keer in de week langsrijden… wat welgeteld voor 1 minuut ‘overlast’ zorgt… in jouw oase van rust.

Mensen kunnen niet tegen een aftermarket pijpje… maar vinden tegelijkertijd het gebrul van een Lambo heerlijk tja….

Leer de zaken niet enkel vanuit je eigen perspectief te bekijken maar doe moeite om iemand anders te begrijpen…

amaai wat een slotzin…
ik wordt er zelf nie goed van als ik het herlees pfffffff
goedemorgen iedereen!

Kijk,
Dat die goedkoop uitgebouwde honda civics met uitlaten zo groot als een wcbril aangepakt worden vindt ik dan oké!
Maar stel: je hebt een leuke geldprijs gewonnen, koopt een lamborghini gallardo. Die maakt al een heftig geluid bij 2.000 toeren. Wat willen ze daar aan doen dan?

Wat ze moeten doen is:
Die nepuitlaten voor standaard autos aanpassen zodat ze een minder brommend geluid maken. Maar dan niet zó goed aanpakken dat ze geen cool geluid meer geven want dan kan je ze net zo goed verbieden.
Ik vind het niet erg hoor die apk.. Ik heb een flinke uitlaat onder mijn 306je hangen, maar als ze dit doorvoeren doe je toch gewoon vlak voor de keuring even je demper er terug in? Is 1 minuut werk en weg is het geluid. Na de keuring demper er weer en uit en je kan weer een jaar doorbrullen.
Precies, ik zie een bloeiende handel in dB-killers!
voor mij maakt het ook niet uit… heb een goed gekeude pot er onderhangen van eps… dus ze doen maar lekker.. maar weer geld verdienen willen ze.. naaiers
acolado, hoe verdienen de ‘naaiers’ hier geld aan dan?
@Demoniac: true,

dat komt natuurlijk niet alleen door de uitlaat, de kop is volledig gepoort en geflowed, snellere nokkenas, beter luchtfilter, bigbore uitlaatspruitstuk, kleppen en klepzetels bewerkt, maar feit is wel dat als ik weer een originele uitlaat monteer (doorsnede 2 cm ipv de huidige 2 inch) ik echt al het tuningwerk teniet doe.

@Juppe: je kan idd ook een sportuitlaat kopen die dezelfde prestaties levert als mijn huidige einddemper en minder noise produceert, maar ja, da’s weer doekoe down the drain
We zijn allemaal jong geweest, met vespa/puch brommertjes die meer dan 100 km/ph liepen, en als je eerste honda, golf of kadett koopt dat je nog op school zit, dan zijn er natuurlijk types die hun uitlaat roemen. Na van tijd hou je er toch geen plezier meer van over (of je bent doof, of het geld is op) De “die hards” die er gewoon mee doorgaan zijn echte fanatics, en vind ik wel leuk om een behoorlijk gehuil of gebulder te horen. Als we allemaal liggen te zeiken over het klein aspect van “de auto” dan moeten we allemaal de zelfde kleur, de zelfde type, de zelfde grootte, de zelfde sneheid, etc hebben (dus gaat niet lukken). Laat die fanatics toch ook even leven, en horen, anders wordt het straks zo dat als je een scheet laat, krijg je een boete. Dan wordt het zo stil op de weg, belachelijk gewoon…
Goed, pubertjes maken veel lawaai. Dat is natuurlijk gewoon zo. Helaas wordt er steeds meer lawaai gemaakt. Een opgevoerd scootertje van nu maakt toch echt veel meer herrie dan mijn opgevoerde SS50 van 20 jaar terug. Mobieltjes met speakertjes (opeens is de koptelefoon blijkbaar voor mietjes), peugeot 106jes met 1.4 moter en sportuitlaat, het kan niet op. Op zich goed dat er wat aan gedaan wordt. Het standpunt van de BOVAG is flauw, je kunt juist in een gecontroleerde omgeving beter meten dan buiten op straat. Tenslotte: Eurlingss heeft nu allemaal van dit soort truttige maatregels aangekondigd. Ja nuttig en goed, maar is dit waar een minister zich mee bezig moet houden? Moet hij niet zorgen dat er iets gedaan wordt aan het mobiliteitsvraagstuk?
ah bull shit!
LOUD PIPES SAVE LIVES!!
alleen die oudjes hinderen zich aan het geluid en die gaan tog de pijp uit man!
laat de jeugd lekker zijn/haar uitlaatjes eronder monteren!
dan kan ik het volgend jaar tenminste ook doen! :)
ik vind het heerlijk als ik een bastuck hoor DAN LAAT ZE HOREN!
niet zeuren voor een uitlaatje.
btw een goedgekeurde sportuitlaat levert nooit meer als het toegestane aantal db’s!
je hebt ook uitlaten die niet gekeurd zijn, deze zorgen voor een hoop herrie en zijn kwalitatief ook niet in orde. dit mag wat mij betreft verboden worden.

een echte liefhebber koopt die ongekeurde zooi toch niet.
Er is een verschil tussen mooi geluid en hard geluid.
Als je een mooi geluid wilt koop je geen 4-cylinder.
Een bmw 6 in lijn klinkt ook heerlijk als je hem in de toeren jaagt, net als een volvo 5-cylinder motor. Als je geen geld hebt om het goed te doen, ga dan ook niet stoer doen. waarom pakken ze dit niet bij de bron aan dan. verbiedt de verkoop / import van die knalpotten..

meer to the point, een minister heeft echt te veel tijd over en mag zich wel eens afvragen wat nou zijn prioriteiten zijn als hij hier een issue van maakt boven het algehele mobiliteitsvraagstuk.
Heel goed !!!!!
alleen zal hard geluid bestraft moeten worden.
denk aan Golf honda enz met grote uitlaten er onder.
Maar bijvoorbeeld porsche ferrari lambo enz enz moet gewoon zo gelaten worden.
Mooi geluid moet behouden worden.
dit is dus echt onzin..

meer wil ik er niet over zeggen..
wimbers schrijft,
“Als je een mooi geluid wilt koop je geen 4-cylinder”

Yeah Right!
Ik ken zat 4 cilinderblokken die een mooier geluid maken dan dat ‘light’ geluid van een 6inline bmw blok of een 5 cilinderblok. Dat neemt niet weg dat de door jou genoemde motoren geen mooi geluid maken maar dat er geen goed klinkende 4cilinders zijn is absolute onzin.
Een bmw 6 cyl. klinkt best lekker maar zet er ’n 4 cyl. boxer van subaru ernaast en de bmw klinkt alsof ’t ’n mietje is…en met alle respect voor bmw,heb er absoluut niks tegen.
Mooiste geluid wat ik ooit heb gehoord is van ’n 2JZ-GTE Supra met HKS japstyle…deze was dan al wel niet motorisch standaard meer ;)
@ Susp1cious: je was me net voor terwijl ik aan het typen was – excusez moi :-)
En terecht.
@Y:
Voor heikneuters als jij heb ik een raceuitlaat op mijn motor!
Niet vanwege het extra vermogen i.c.m. mijn dynojet kit en k&n filter.

Die euro’s geef ik met plezier uit om die geiriteerde koppen te zien als ik langsrij. hahahaha
@ ringgo,
hahaha precies. dat is idd ook bij mij de voornaamste reden geweest om een carbon D&D pijp op mijn gsxr te monteren. schitterend iedere keer die blikken bij het retirement home bij mij om de hoek.
zulke asso’n moeten ze van de weg afslaan en zo hard dat ze niet meer in de auto kunnen stappen wat denk je !!! kleine kinderen die net slapen of oudere mensen je bent een zwakkeling!
“Nederland is een kleuterklas geworden” zei een vriend van me toen ik hem vroeg waarom hij hier vertrekt. En verdomd, hij heeft gelijk!

Waar gaat dit nou weer over? We wandelen allemaal al als bejaarden rond. Die fietsgekken hun pleziertje, maar misgun het in hemelsnaam een ander niet! Dit toont de tolerantie van NL weer eens duidelijk aan => we zijn HELEMAAL NIET TOLERANT!!!

@Antoon: Ze hebben dus duidelijk hun zin: jou op de kast. Ik heb zelf een hobby-auto met een lekkere vette sound, maar hoor nooit klachten van de buren, terwijl hij geparkeerd staat onder de slaapkamerramen van hun kinderen! Antoon: Je bent een zwakkeling om je over zoiets belachelijks druk te maken.

Kom op, het geluid duurt hooguit een paar seconden, maar we moeten wel hele dagen luisteren naar het gezeik van geitewollensokkentypjes over het milieu, te hard rijden en meer van die onzin die feitelijk nergens over gaat. Je doet er niemand kwaad mee, niemand heeft er echt last van, dus hou nu eens op met dat kinderachtige NL-gezeik en ga je bezig houden met zaken die er echt toe doen. Denk eens na hoe je de samenleving werkelijk kunt verbeteren i.p.v. omvormen naar jou bekrompen en intolerante standpunten.
Y reageert hier verstandig ,…
Wat een zielig gemekker hier.
Een ander doelloos verplichten om jouw klere-herrie van je ouwe rot-auto’tje te met een herrie-pijp te moeten aanhoren.
Eigenlijk waan je je in een race-auto ,…..herrie pijp en sportstuurtje,……wat “droom” toch weer elke dag als je naar je baassie rijdt…
sommige uitlaatsystemen mogen ze best van de weg plukken, vooral sommige scooters met een open luhtfilter en uitlaat maken het erg bont, als die langsknetteren kijkt echt iedereen ge-irriteerd..

Het is prima mogelijk een stille uitlaat te bouwen met behoud van vermogenstoename. Ik zie soms 3″ uitlaatsystemen op een 1600cc atmosferische motor.. dat is echt totale onzin.. vaak rijden er dan ook nog van die knurften in die slechts twee standen gaskleppositie en 3 versnellingen kennen..

Maar ik heb sterk mijn twijfels aan de meetmethode (1meter afstand, ge-ijkte db-meter, vrij van omgevingslawaai&oppervlakken) , dat kan een APK station of agent of meetpaal nog precies cq. eerlijk meten!!
L.S.
Misschien moet het functioneren van de wetgeving, het RDW en de Minister van Verkeer eens onder de loep genomen worden door de politiek. De waarden die een uitlaat bij een keuring zijn erg hoog i.v.m. met de meting bij een stilstaande auto. Gemakkelijk bekeuren door de agent op het gehoor, omdat het geluid heel ver boven bijv. 74 dB (A) zit, mag niet volgens de wet. Bij twijfel laat men het er ook bij zitten.
Advies, handhaaf voor iedere auto het lijstje zoals aangegeven op lijstje 2.1. hierboven (dat waarschijnlijk uitgaat van een rijdende auto). Zie de europese wet: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/nl/oj/2007/l_155/l_15520070615nl00490067.pdf
Deze is veel makkelijker te handhaven en zal tot de terugkeer van de rust in de steden en dorpen leiden. Maar dan moet de wet veranderen.
De echte fout zit hem in stilstaand i.p.v. rijdend meten. De politie meet stilstaand met een hoog toerental. Dat moet wettelijk. Maar de politie doet dit bijna nooit, want het is te duur en te gecompliceerd. Volgens een mail van het RDW mag bijv. NDNG76 rijdend maximaal 75 dB(A) voortbrengen en dat klopt bijna met schema 2.1. (zie E.U. Link) Men zou dus moeten kunnen beboeten op gehoor op basis van het feit dat het overlast veroorzaakt. Als de verbaliseerde in beroep gaat en een meting wil, mag dat, maar bij ongelijk betaalt de in het ongelijk gestelde. De agent maakt tevens voor de zekerheid van de onderkant en de achterkant een close-up foto voor het latere bewijs, mocht de persoon bijv. de stille oorspronkelijke uitlaat er weer op gezet hebben.
Agenten zouden een training kunnen krijgen in het herkennen van illegale uitlaten. Een training met een examen, dat ze goed kunnen inschatten op basis van het brommende geluid van een voorbijrijdende auto, dat deze bij de officiële meting in stilstand, boven de waarde zal komen.

Diederik Mooij, Leiden.

Zie ook mijn site: http://home.xmsnet.nl/dmooij/Milieuklachten%20krant%2030-11-2007.htm

P.S. Mijn ergernis
Er komen ’s-avonds bijna elke minuut auto’s met zwaar brommende uitlaten voorbij op de Langegracht hoek Klokpoort in Leiden. Dit zijn er meer dan ca.150 per dag. Ik ben op mijn site een nieuwe lijst van m.i. overtreders begonnen. Ik vermeld auto’s op basis van het feit dat ze een irritant zwaar brommend geluid maken, wat ook slecht voor de gezondheid is. Er achter is vermeld, het aantal dB(A) wat deze auto mag produceren, aldus telefonisch en via mail opgevraagd bij het RDW. Het zijn er zomaar een paar uit de grote groep die voorbij dendert.
@D.Mooij .. van de lokale politiek hoef je totaal nix te verwachten in Leiden .. die is meer dood dan levend ..
en zit terecht al sinds mensheugenis in artikel 12 .. kunnen/willen nix ..

en op de locatie waar jij woont moet je toch veel meer last hebben van die klote scooters ??
Hallo Lincoln,

Scooters maken niet zo’n indringend brommend geluid, meer snerpend. Het is ook vervelend, maar de zware bromuitlaat is echt het allervervelendste.

Leiden is geen armlastige gemeente meer.

Ik houd nooit op en ga door tot de overwinning is behaald in de strijd tegen de zinloze geluidsoverlast. In de politiek zitten vooral figuren die de ondernemers, automobilisten, de horeca en de drugsdealers steunen. Dat doen ze dus heeld goed door inderdaad niets te doen. Maar zo’n strijd is toch het strijden waard.
Nog beter is om bij de boete, te melden dat de overtreder alleen maar per direct zijn gelijk te bewijzen, door mee te gaan naar een permanent meetgebied. Zo’n stuk land, ver weg van de huizen kan aangekocht worden en bewaakt. De kosten worden betaald door alle automobilisten gezamelijk en/of de belastingbetaler. Zodoende zullen die overtreders impopulair worden, want het kost geld. In elke regio worden dergelijke meetstations opgesteld, misschien wel 25 of meer in het hele land.

Politie ga meten, nu!!!!!!!!

Ik ben ook echt niet de enige met deze klacht, er is landelijk overlast, zie mijn bijdragen in verschillende blogs:

http://home.xmsnet.nl/dmooij/Milieuklachten%20krant%2030-11-2007.htm

http://www.sleutelstad.nl/artikel/11463

http://www.sleutelstad.nl/cgi-bin/news/gen1.pl?action=artikel&id=11463

http://www.siger.org/blog/2007/06/09/de-staat-van-de-stad-2

http://www.flitsservice.nl/phpBB/viewtopic.php?p=1262499&sid=ec32d8495c710043ab74e52b8b1a3afa (eerst inschrijven en inloggen)

http://www.autoblog.nl/archive/2007/09/25/eurlings-wil-geluidsnorm-in-apk#comment-1232220

http://www.buurtlink.nl/web/2544AW/s-Gravenhage/Meppelweg/Overlast_motoren_en_autos_met_sportuitlaten.htm?categorie_id=9&bericht_id=418059

Zie ook:

http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid=31755#
@D.Mooij .. wat doe je zelf eigenlijk ??
buiten vertellen wat andere mensen moeten doen om jou gelukkig te maken ..
Het is illegaal. Auto’s mogen niet meer dan ca. 74 dB(A) produceren. Die andere hogere waarden gelden alleen bij de meting in stilstand met hoog toerentaal. Dat heb ik niet verzonnen. Ik heb last van het diep brommende geluid, het irriteert. Vooral ‘s-avonds en in het weekend. 100 den per dag is niet normaal en daar komen de motorfietsen, de tractors, de bussen en de vrachtwagens nog bij.
Uw reactie ‘lincoln’ doet het ergste vermoeden. Het is inderdaad de bedoeling dat we elkaar gelukkig maken en niet pesten en treiteren. U lijkt mij op de zelfde golflengte zitten als die figuren, die ik vond in het forum flitsservice, allemaal ‘tuners’.
Mijn activiteiten doen er niet toe. Dat is dus een ander onderwerp. We gaan niet schrijven over een ander onderwerp. U wint het niet van mij en daarom wilt u communiceren over iets anders. Bij het onderwerp blijven, gegroet!
@D.Mooij.. Even terug omtrend het onderwerp geluidsoverlast.

Je zou naar je hutje op de heide moeten gaan, daar heb je nergens last van.
Maar dan zal daarna wel weer wat anders je irriteren…

adieu.
De essentie van criminaliteit is dat je andere mensen doelbewust en expres zinloos pijn doet of pest.
En de bank en de uitlatendealer maar gniffelend lekker hun centjes tellen….
Waarom is er nog steeds niets geregeld!!
Als je langs een drukke weg woont zijn juist deze asociale hufters met hun herrie pijpen de meest vervelende!! Dat ze dan een type goedkeuring in voeren voor een uitlaat in combinatie met een auto type. Geen type goedkeuring geen APK goedkeuring! Is het ook nog eens prima zonder decibel meter door de politie te controleren! In Duitsland werkt het volgens mij al lang zo!
Henk:

Waarom ga je dan in godsnaam bij een snelweg wonen?
Moet je niet gaan zeiken ook!
@Miclo,
Ik woon niet naast een snelweg! Ook doorgaande of provinciale wegen kunnen druk zijn. En er zijn dan ook nog van die asocialen die op een 80 km weg 120km/uur menen te moeten rijden wat ook weer voor extra geluid zorgt! Zeker als er nog zo’n sportuitlaat onder hangt. Van sommige vraag ik me zelfs af of er niet een simpele kachelpijp onder hangt!
En als je er al 30 jaar of langer woont en het verkeer wordt steeds lawaaieriger dan is er ook geen sprake van “bij een drukke weg GAAN wonen! Denk ook daar eens over na! Er zijn mensen die op die manier min of meer weg gejaagd worden uit de straat waar ze al heel lang wonen!

De beste manier blijft nog steeds het geluid bij de bron aanpakken. Of wil jij voor de mensen die last hebben van verkeersgeluid de geluidsisolatie betalen? En als jij in je tuin zit heb je vast ook liever geen herrie? En daar helpt isolatie ook niet tegen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).