Irritant “slimme” auto’s onderdeel van Ford’s toekomstvisie

Auteur: , 21 Reacties

Wanneer je in je auto iedere dag heen en weer naar je werk pendelt, dan kun je de route op enig moment wel dromen: elke gevaarlijke kruising, iedere bocht, iedere verkeersdrempel, etc. Als het aan Ford ligt, kunnen onze auto's de route straks ook dromen. Ford Europe werkt met een aantal partners aan het PReVENT project. Hierbij wordt o.a. een systeem ontwikkeld dat GPS navigatie gebruikt om de route en bijbehorende gevaren te "leren". De auto moet dan bijvoorbeeld onthouden op welke plekken er geregeld wordt afgeremd, waar de scherpe bochten zijn, de verkeersdrempels, etc.

Zodra de auto net als jij de route denkt te kunnen dromen, wordt het pas echt irritant. De auto gaat zich er dan mee bemoeien. Als je besluit om op die gevaarlijke kruising gas bij te geven omdat dat in de betreffende situatie een keer kan, of wanneer je die scherpe bocht wat rapper wilt insteken, dan zal de auto mogelijk ingrijpen. Het doel is om daarmee het autorijden nog veiliger te maken.

Ford geeft toe dat de technologie nog een hele lange weg te gaan heeft en laten wij ondertussen met z’n allen hopen dat het nooit zover komt, want ik moet er persoonlijk niet aan denken. Als ik niet wil nadenken, dan laat ik mij wel rijden. Dat zou in mijn geval carpoolen of het openbaar vervoer betekenen, maar sommige mensen nemen dan een chauffeur.

Toch is Ford niet de enige die zich met deze duistere praktijken bezig houdt. Het PReVENT project is onderdeel van het Europese “Intelligent Car Initiative” dat met subsidie van de EU werkt aan veiligere en minder vervuilende auto’s. Onder de partners zijn autobouwers als Daimler, Chrysler, Audi, BMW, Renault, Volvo, Volkswagen en tal van onderdelen leveranciers en technologiebedrijven. (via)21 reacties

en dan continu afremmen op de snelweg…

ja normaal staat daar file

:P
“Onder de partners zijn autobouwers als Daimler, Chrysler, Audi, BMW, Renault, Volvo, Volkswagen en tal van onderdelen leveranciers en technologiebedrijven.”

It´s a goddamn conspiracy!
dus als ik net op de drukke kruising extra gas geef om nog net voor die vrachtwagen langs te kunnen…… gaat mijn ford remmen?
Je kunt het ook anders zien….Ze gaan bejaarden eens gas laten geven waar geen gevaar is….
dit soort systemen zijn juist de oorzaak van ongelukken. Bestuurders gaan denken…’ow mijn auto doet het toch wel zelf’ en gaan vervolgens nog minder opletten.
Lijkt me erg fascinerend als er juist na de aanschaf een wekenelange wegomleiding / -omlegging ivm. werkzaamheden is.
Hans
dit is zo’n systeem wat theoretisch super klinkt maar wat in de praktijk natuurlijk niet goed werkt
Ik denk dat ze technologisch gezien al wel een heel eind zijn om weer verder in te grijpen in het auto rijden. Ik hoop alleen niet dat ze windows gebruiken om dit soort dingen op te gaan draaien. Ik zie het al voor me, blue screen, en mijn auto gaat er vandoor.
Maar zeggen we niet altijd, dat grijpt te veel in in ons auto rijden? Maar uiteindelijk wordt een heel aantal dingen wel algemeen geaccepteerd en zelfs nuttig gevonden: Cruise Control, ABS, ESP.
Ik zelf vind autorijden ook machtig mooi, alleen soms heb ik wel eens iets van, als ik nou net zo zou kunnen werken als in de trein, maar dan sneller van A naar B ben. Dus dat ik de route in de auto programmeer, en gewoon kan zitten werken en dat de auto het werk voor me doet.
Maar dan moet ik het systeem later ook weer uit kunnen zetten natuurlijk.
‘k Heb anderhalf jaar geleden bij Siemens meegewerkt aan één projectje in het kader van het PReVENT programma: Een manier om allerlei systemen in een auto (denk aan motormanagement, automatische versnellingsbak, cruise-control, etc.) kennis te geven van de weg waarop de auto rijdt. De informatie komt uit het navigatiesysteem, en wordt via het boordnetwerk (CAN-bus) verstuurd door de auto. Deze ‘afnemende’ systemen zouden hiermee bijvoorbeeld kunnen anticiperen op het naderen van een scherpe bocht, of hun karakter kunnen aanpassen aan het wegtype (bebouwde kom vs. snelweg).

In productie-auto’s vind je dit soort dingen nog niet, maar er wordt weldegelijk door veel verschillende partijen (zie artikel) gewerkt aan dit soort technologieen.
Het doel is om daarmee het autorijden nog veiliger te maken.
Daar twijfel ik dus echt aan. Het woord schijnveiligheid komt weer in me op. We vertrouwen weer eens op de elektronische kabouters in plaats van dat we zelf de verantwoording nemen en de touwtjes in eigen handen houden.

@ Rimmert:
Cruise control schakelen we zelf in, we stellen zelf de gewenste snelheid in en schakelen het zelf weer uit. Dus die telt niet mee ;)
Ik wil zelf met mn auto rijden en zelf beslissingen nemen. Ik vind dit dan ook ongehoord betuttelend en wil zoiets nooit in mijn auto hebben. Ik zie dit alleen maar verkeerd aflopen. Auto’s gaan zelf onjuiste beslissingen nemen met ongevallen tot gevolg. Mensen moeten zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze uitspoken met hun auto en zelf beslissingen nemen. Zo blijven ze ook alerter.

Conclusie? Afschieten die meuk!
Interessante technologie, en er is al heel veel mogelijk…….echter een serieintroductie zal nog op zich laten wachten.

Vooral ook omdat het “actief ingrijpen” c.q. verantwoording overnemen in het autorijden wettelijk gezien niet zo eenvoudig ligt. En dan bedoel ik niet alleen in de USA…..

Eerder zal het de bestuurder adviserend ondersteunen of licht ingrijpen in noodgevallen, zoals ook BLIS van Volvo, Nightvision van BMW, Distronic Plus van Daimler (pfffff……) en A- CPS van Lexus dat momenteel al doen.

Het is echter totaal verkeerd om de extra geboden veiligheid te misbruiken. Ik noem hier alleen maar de voorbeelden Quattro of ABS………….
Goed idee. Misschien niet als bemoeial maar wel als assistent, ik zou het heerlijk vinden als mijn auto het saaie deel van het autorijden (snelweg rijden, file) zou overnemen. De leuke bochtjes op de binnendoor weg rijd ik zelf wel.
Ik ben afgelopen weekend even voor het werk naar Zwitserland heen en weer gereden in een door de baas ter beschikking gestelde luxe Ford Foxus Wagon met alle toeters en bellen die er maar op konden en meer knoppen dan ik kon verzinnen. Ik ben er pas na drie dagen achter gekomen hoe de interval van de ruitenwisser werkte.

De cruise control met de stuurbediening was leuk, de stoel zat lekker en het stuur was goed op hoogte verstelbaar.
Máár… Ik werd zenuwachtig van de elektrische raambediening omdat ik niet snapte hoe kort je de knopjes moest indrukken om het raam op een kier te krijgen. De radio had een automatische file-melding ingesteld die ik door mijn persoonlijke onvermogen niet uit kon zetten en dus kreeg ik nog uren nadat ik Nederland had verlaten te horen dat er file stond op de Azoveel bij Lutjegarijp of zo. De afstandbediening van de deurvergrendeling had bij mij zoals gewoonlijk de nodige problemen- Ik kan regematig op die knopjes van de sleutel drukken zonder dat er ook maar iets gebeurt. En als er dan wat gebeurt is het meestal precies dat wat ik niet wil…
Verder werd ik echt scheel met koppijn van ergernis dat die auto mij bij het minste of geringste vertelde dat ik mijn gordel niet goed om had terwijl ik dat wel had, dat ik te veel toeren maakte om zuinig te rijden, dat ik verkeerd reed terwijl ik die route kan dromen, dat ik te hard reed terwijl ik pertinent zeker weet dat je op dat stuk 195 mag als je dat wilt…

Echt- Nóóit meer zo’n luxe auto voor mij.
En dus zie ik met angst en beven dergelijke intelligente auto’s verschijnen- ik scheld nu al op ze, laat staan straks. En volgens mij is er één ding erger dan onderweg ruzie krijgen met je vrouw over het rijden en dat is ruzie krijgen met je auto, want die reageert niet terug op jouw gescheld… Of ze zetten er een stressmeter in waardoor je niet verder kan rijden tot je stresslevel weer zover is gedaald dat het volgens de auto weer verantwoord is om verder te rijden……
@Jan
Haha mooie verwoording van onze angsten ;) Maar zeker ook wel degelijk waar. Misschien dat ze in de volgende spraakgestuurde mercedes het commando: “Do shut the fuck up, would you?” opnemen zodat al die systemen even hun mond houden en je rustig laten rijden als je het wilt.
Of we krijgen straks bij de levering van onze auto de cursus er bij geleverd: Hoe ga ik om met mijn auto.
@Jan,
Wat jij beschrijft noem ik gewoon onkunde.

Nu loop jij die auto af te zeiken terwijl jij eigenlijk het probleem bent. Als je zo’n auto een tijdje hebt weet je snel genoeg hoe alles werkt. En zo niet dan zit er altijd nog zo’n boekje bij. Maar dat weiger je zeker te lezen?

Dan moet je ook niet zeuren!
@Kees- Je hebt gelijk dat dat onkunde van mijn kant is. Dat ben ik volledig met je eens.
Máár….
Ik ben een van die misschien heel ouderwetse mensen die van mening is dat hij niet eerst een volledige Techneutenschool moet doorlopen alvorens hij de videospeler, de computer of de auto kan bedienen. Als mijn baas mij dus voor drie dagen een andere auto toeschuift waarin in dit geval overigens de handleiding (van veel apparaten overigens alleen al onleesbaar dik enveelal geschreven in onmogelijk Nederlands…) niet bij de autopapieren of in het handschoenenvakje zat- dan verwacht ik dat het ding zo simpel te bedienen is dat ik niet eerst een uur langs de kant van de weg moet staan voor ik door heb waar de knopkes en pallekes voor dienen en hoe ik funkties in werking kan stellen, of voor ik door heb hoe ik de eeuwig geduldige vrouwenstem van de mij onzin vertellende Navigator de nek kan omdraaien.
Gek he?

Normaal gesproken rijd ik voor mijn werk in een ouwe Defender waar het meest electronische aan de auto de goedkope radio-cd speler en de verwarming zijn. Ik heb niet jouw ervaring met alle modernismen van het moderne autocomfort en ik zit daar eerlijk gegd ook totaal niet op te wachten want volgens mij gaat al die electruukerij alleen maar kapot op het kritieke verkeerde moment.

En in die lijn doordenkend en als al jaren zelfstandig en vrijwel ongeluk-loos tevreden rondrijdend persoon, zit ik dus als láátste te wachten op een auto die mij niet alleen volstrekt foutief vertelt dat ik dwars door het centrum van Den Haag moet rijden terwijl ik toch echt 100% zeker weet dat de beste weg van mij uit naar de snelweg via het Maliveld gaat, maar ook nog eens gaat melden en ingrijpen als ik zelf weet dat die ene bocht toch echt comfortabel op een manier kan worden genomen zonder risico’s voor op dat moment niet-aanwezige medeweggebruikers of zo. Ik ben dus nog steeds een groot voorstander en fossiel van het type dat volgaarne zélf het denk-, en doe- werk in de auto blijft doen en daarbij niet wenst te vertrouwen of handelingen wenst over te dragen aan de mij in de maag gesplitste elektronica.

Als dat onkunde is- prima. Ik heb al genoeg aan mijn rijbewijs. Ik wil niet ook nog eens per nieuw apparaat een gebruiksdiploma moeten halen- Als dat nodig wordt, vind ik dat een grove ontwerpfout van de fabrikant van dat gebruiksvoorwerp. ;-)
@ jan, dus vooruitgang vind jij nadelig omdat het allemaal meer mogelijkheden krijgt dan jij wil/aankan? Ik vind persoonlijk gadgets erg leuk :)
@ jan: ik ben ’t dus helemaal met je eens.
Als je een handleiding moet doorlezen voor je de ruitenwissers en de radio kan bedienen is er iets fundamenteel fout in ’t ontwerp ervan. Punt.
Dan kunnen gadgetfreaks beweren dat je niet meer bij de tijd bent, maar volgens mij hebben wij gewoon gelijk en de rest niet ;) :P
Neeeeeeee ik heb helemaal en hoegenaamd geen bezwaar tegen nieuwe gadgets. Ik ben ook niet tegen vooruitgang. Maar ik heb wel een voorbehoud- Ik ben een groot voorstander van het “Plug and Play” princiepe met uiteindelijke zeggenschap door de gebruiker en niet door het apparaat.

Ik weet dat ik beslist niet de enige ben die ooit heeft geworsteld met het uitvogelen van hoe de videorecorder van mijzelf, mijn ouders, mijn ooms en tantes enz. werkt(e). En Ik kom uit een tijd dat een computer een kast met schakelingen was waar je een ongenadige lading floppy’s bij moest kopen en waar je met programmeertaal op het stuurprogramma DOS nog zaken op moest programmeren. Ik kreeg het telkens weer voor elkaar maar het heeft me nooit gezind dat ik voor elk nieuw elektronisch apparaat dat in huis kwam, meer en langer scheen te moeten studeren om het door te krijgen vanwege de multi-mode van de knoppen en vanwege de hoeveelheid funkties die het vaak niet deed vanwege een andere afstelling van bijvoorbeeld de kabelbeheerder of zo. Om dan nog maar te zwijgen over die ellendige handleidingen die vaak amper te lezen waren/zijn.

En zo ook met moderne auto’s- Ik begrijp het allemaal heel goed dat het gebeurt en snap dat als je de luxe van de knopjes en de dingetjes kan krijgen, je ze ook wel zult nemen- Darn- ik heb zelf net een maand of twee geleden een Tom2 voor op de motor en in de auto gekocht. Het werkt, ik maak er gebruik van, hij wordt ijverig geleend. Maar blijer wordt ik er niet van, want nu heb ik ruzie met mijn Tom2 als hij me voor de zoveelste keer het …bós in stuurt waar ik weet dat hij een foute route geeft. Waarom hij dat doet…? Zal vast wel aan mij liggen, maar voor mijn gevoel klopt er dan iets toch niet helemaal. En als dus de auto mij gaat melden dat ik het fout doe en zelfs straks kan gaan ingrijpen, dan heb ik het gevoel dat er helemaaaal iets niet klopt- Óf je moet dan de controle helemáál uit handen kunnen geven- en dan wordt het soort elektronische chauffeur en je bemoeit je dan echt niet meer met het rijden. Óf je houdt zelf de controle, maar dan wil ik ook geen ingrijpen op een moment dat ik daar niet op zit te wachten en ik weet dat het niet nodig was. Die Ford van die rit afgelopen weekend gaf aan dat ik in te veel toeren maakte terwijl ik dat toerental nodig had om in te halen! Dus dan moet dat ding van mij z’n waffel houden. Bovendien heeft onderzoek dat zelfs hier op het Autoblog geloof ik wel eens is aangehaald, aangetoond dat hoe meer veiligheidsdingen er in die dikke auto’s zit, hoe onveiliger de bestuurders gaan rijden omdat die gadgets een vals gevoel van veiligheid en onkwetsbaarheid schijnen op te roepen. Dat klopt dan toch ook niet helemaal? Dat is waar het mij om gaat. Voor de rest- stop je auto maar vol met elektrische gadgets zoveel je wilt- de benzinerekening is uiteindelijk voor jou. ;-)
Ga eens de CL500 , full option loaded natuurlijk, rijden. Dan krijg je er een fraaien handleiding c.q. gebruiksbijbel van dikke 500 pagina´s bij voor je boekenkast……………….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).