Column nu: De hersenloze zondag

Auteur: , 23 Reacties

Het had niet veel gescheeld of ik had nu in de gevangenis gezeten. Of in het gunstigste geval had ik een taakstraf en voorwaardelijk gehad. Het was namelijk weer eens autoloze zondag in Amsterdam. Gelukkig maar dat ik afgelopen weekeinde in het buitenland mijn laatste vakantie uitje aan het vieren was op het strand van Saint-Tropez, waardoor deze narigheid mij bespaard is gebleven. Dat er een autoloze zondag was georganiseerd op 23 september wist ik niet eens en als Amsterdammer vind ik dat toch een beetje vreemd.

Wat bleek, het Amsterdamse stadsbestuur had in al haar wijsheid besloten de hele stad hermetisch af te sluiten voor autoverkeer. Niet zoals in voorgaande jaren enkel de binnenstad, maar gewoon de hele stad op een paar onbenullige wijken na. Erg vervelend voor alle mensen die voor joker naar de hoofdstad afreisden voor een gezellig bezoekje. Er was voor deze ongelukkigen weliswaar gratis openbaar vervoer geregeld vanaf de P+R lokaties, maar de aankondiging van deze zondag was zo beroerd dat de meesten alsnog na een uur file verbijsterd onderaan een afrit van de Ring Amsterdam werden weggestuurd.

Helemaal verbijsterend is het natuurlijk dat je als inwoner je eigen stad niet meer in mag. Er zijn logischerwijs tal van incidenten geweest met mensen die bijvoorbeeld uit hun werk kwamen en de stad simpelweg niet in mochten. Ik vraag me serieus af of zo’n autoloze zondag juridisch wel door de beugel kan. De inwoners betalen immers alle gemeentelijke belastingen en hun parkeervergunningen om gebruik te kunnen maken van alle stadse voorzieningen, inclusief de wegen. De schade voor belastingbetalende ondernemers die op zondag hun zaken doen durf ik niet eens aan te snijden.

De oogst van deze volgens de verantwoordelijke wethouder Herrema “succesvol verlopen” autoloze zondag, was dan ook enkele omver gereden en in elkaar gemepte verkeersregelaars. Die arme stakkers kunnen er natuurlijk ook niks aan doen dat ze een achterlijk beleid moeten uitvoeren, maar onder het kannonnenvlees op de frontlinie vallen nou eenmaal de slachtoffers. In de stad vierde het PvdA/GroenLinkse stadsbestuur ondertussen met milieudefensie de overwinning op de auto met een stevig potje stoepkrijten en skateboarden.

Gelukkig voor mij en één of meerdere verkeersregelaars, kwam ik niet op zondagmiddag, maar pas maandagochtend vroeg voor de files weer aan in Amsterdam. Als ik namelijk op zondagmiddag, na een rit van 12 uur, slechts één kilometer voor mijn huis zou zijn tegengehouden, dan acht ik het niet onwaarschijnlijk dat ik op onflatteuze wijze het 8-uur journaal had gehaald door over zo’n oranje hesje heen te rijden. Ik weet het, er zijn wetten die zich daar tegen uitspreken, maar probeer de verleiding maar te weerstaan als je na een lange tocht alleen nog maar je bed in wilt. Het is welbeschouwd een wonder dat er afgelopen zondag niet meer slachtoffers zijn gevallen.

Begrijp me goed hoor, wenselijke evenementen en de daarbij behorende verkeersoverlast in een grote stad zijn onvermijdelijk en daadwerkelijk nuttige (dus niet dat CO2 geneuzel) en structurele bijdragen aan het milieu zijn meer dan welkom, maar daar wil dus niemand zijn vingers aan branden. Een landelijk voorstel om de echt vervuilende auto’s, dus de oudjes met van die ouderwets kankerverwekkende fijnstof, zwaarder te fiscaliseren in het gebruik is door de PvdA weggewuifd omdat hun electoraat (zij die belasting ontvangen) daardoor onevenredig zou worden getroffen, “…want die mensen hebben het al zo moeilijk blabla brede schouders blabla zware lasten…”. Nogal hypocriet om dan wel onder het voorwendsel van het milieu een autoloze zondag te organiseren, helemaal als je weet dat vijf procent van de auto’s in Amsterdam verantwoordelijk is voor veertig procent van de luchtvervuiling door auto’s.

Deze vakantie heb ik weer een aantal zaken geleerd. Als je de Route Napoleon (N85) rijdt zoals het hoort dan is een gemiddeld verbruik van één-op-twee haalbaar en dan is een reserve litertje olie (of twee) voor onderweg geen overbodige luxe. Franse vrouwen zijn nog steeds de mooiste en elegantste van Europa, ongeacht hun leeftijd en de milieu-taliban begint nu echt knettergek en oppermachtig te worden.

Het is wachten op de vliegtuigloze-, stroomloze-, rondvaartbootloze-, wasstraatloze-, openhaardloze en barbecueloze- zondagen. Of zouden ze het toch alleen maar bij auto’s houden?

[ gepubliceerd op nu.nl, 26 september 2007 ]23 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Geweldig stuk,de spijker op z’n kop geslagen. En kan iemand misschien vertellen of het legaal is , zo’n autoloze zondag.

Alvast bedankt
Briljant column Sacha (en nu.nl).
Helemaal mee eens.
Alleen mis ik wel de opmerking dat ze auto’s niet onaantrekkelijker moeten maken dan de alternatieven, maar de alternatieven aantrekkelijker dan de auto’s. Tenzij auto’s beter zijn voor het milieu dan de alternatieven natuurlijk.
Mooie column. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die het nut van een autoloze zondag niet begrijpt. Het veroorzaakt alleen maar nog meer ellende, en voor de mensen die in Amsterdam wonen en de hele week getroffen worden door het file leed in en om Amsterdam is dit alleen maar een extra trap in de ballenstreek.

Het milieu wordt hier echt niet beter van, net als de staatskas, of gemeentekas, wat je wilt. V.w.b. de rechtsgeldigheid, er zal vast wel door een of andere linkse, auto hatende en fietsend gemeenteraadslid een plaatselijke verordening doorheen gedrukt zijn. Vraag mij af hoe z’n persoon naar het ziekenhuis gebracht wordt als dat nodig is.

Hoe zit dat met bejaarden en gehandicapten op zondag ? Moeten die ook maar meet het fantastische Nederlandse openbare vervoer op de autoloze zondagen ? Of mogen die nu een dagje extra achter de geraniums zonder bezoek van familie ?
Enzo zal opnieuw een welvarend land zichzelf te gronde richten. Echte ellende is er niet meer te bestrijden, dus blazen we de welvaart op door pietluttige discussies over CO2, ontslagbescherming, referenda, etc. Kleinzielig nederlands denken. Kijk eens wat wij doen, een autoloze zondag in alle 4 de grote steden! Wauw, je ziet het wereldwijd opklaren, dank u, dank u.
Waarom kan er niet wat grootser worden gedacht? Zie de randstad als geheel als stedelijk gebied, het groene hart als groot park daar midden in. Zorg voor voldoende hoofdwegennet, een goede sloopregeling voor oude, vervuilende auto’s en wees eerlijk over nieuwe auto’s. LPG is OK en de moderne diesel is moderner dan ooit. En gebruik alle autobelastingen ook voor de infrastructuur. Alle overige geld wat de overheid meent nodig te hebben, dat haal je dan maar uit algemene belastingen, die iedereen aangaan. En meteen snijden in het overheidsapparaat. Laat eens wat mensen uit het bedrijfsleven de bezem halen door de ministeries, provinciehuizen, gemeentehuizen. Meer arbeidsproductiviteit. En waarom krijgen ambtenaren gemiddeld meer ontslagpremie (€ 33.400) dan in het bedrijfsleven (
Stop your whining, you woose! Taka the bus, train or metro! :D

Nee, maar dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Kunnen ze het en mogen ze het juridisch gezien? Ja hoor, waarom niet?

Of je het er mee eens bent dat is weer wat anders.

Maar het was me overigens niet geheel duidelijk geworden wat de aanleiding hiertoe was. Dit had toch ook met andere zaken te maken dan alleen CO2?
Zó begrijpelijk.
Ik heb het zelf ooit wel eens meegemaakt dat ik na een gruwelijke rit terugkomend uit Italië voor mijn werk mijn straat afgesloten zag door een “Geef De Kinderen Speelruimte-Aktie”, ook met een hoop straatkrijt, clowns, pannekoekenbakkende ouders en de bewuste zichzelf heel erg van zijn stemmenwinst bewuste Wethouder er bij… Natuurlijk, die lieve kindertjes verdienen de ruimte en de aandacht. Natuurlijk, er is nooit een geschikt moment om dat soort akties te doen behalve midden in de nacht wanneer iedereen met een normaal levenspatroon op één oor ligt te dromen. Natuurlijk- De gemeenschapszin is ook wat waard en die wethouder is ook maar democratisch door ons op zijn plek gezet en hij doet dan gewoon wat hij moet doen. Maar waarom uitgerekend tóén en in mijn straat en niet twee straten verderop en twee jaar eerder toen ik er nog niet woonde en er nog genoeg parkeerplek was voor ze die verdomde verkeersremmers hadden gebouwd!?! Ik begrijp eigenlijk tot de dag van vandaag net als Sacha niet helemaal hoe het lot mij die dag uit de gevangenis heeft gehouden…
We hebben lang niet altijd alternatief voor onze auto’s terwijl ondertussen het gebruik van die auto’s steeds onhandiger word gemaakt. Net als velen leef ik in een situatie dat het alternatief van de auto mij ongeveer het dubbele zoniet drievoudige aan tijd kost. Verhuizen is ook geen optie want vrouwlief werkt ongeveer de zelfde afstand de andere kant op dus we wonen halverwege. Goed, dan heb ik er een motor naast staan. Maar mijn baas wordt er niet vrolijker van als ik ga besluiten alle voor mijn werk noodzakelijke rommel voortaan te laten liggen en met lege handen op mijn werkplek aankom- Tja- met de motor is mijn multifunctionele Zwitserse zakmes zo ongeveer het enige wat ik kan meenemen…
Ik wil dan ook altijd zeer graag brullen tegen autoloos-akties en zo: BIED ONS DAN ALSJEBLIEFT ZINNIGE ALTERNATIEVEN!!! In plaats van alleen maar dingen onmogelijk te maken. Roderik heeft dus helemaal gelijk.

In mijn geval was het geloof ik de tussenkomst van mijn lieftallige 21 jarige buurmeisje die mij met stralende glimlach toevallig tegemoet kwam waardoor alle op het punt van uitbarsten staande woede en frustratie en moeheid in één keer net lang genoeg afgeleid werden en smolten. En nee- ik ben alléén gaan slapen van die rit en ik kan mijn vrouw nog steeds recht aankijken…
En waarom krijgen ambetenaren gemiddeld meer ontslagpremie (€ 33.400) dan in het bedrijfsleven (
Misschien omdat ze minder verdienen dan in het bedrijfsleven….???
hier in belgie zijn ze zelfs niet zo dom, bij een autoloze zondag in brussel of antwerpen mogen mensen die in het afgezette gebied wonen wel nog doorrijden met een max snelheid van 30km/u, mooi geregeld toch?
@Rick dos
Als je werktijden, werkdruk en secundaire arbeidsvoorwaarden meetelt, wordt er zeker niet minder verdient.
Beetje gezeur hoor, die ene dag in het jaar dat er een autoloze zondag is wordt er uiteraard weer over gezeurd, maarja, we zijn Nederlander, het is genetisch zo bepaald
tjonge jonge .. wat kunnen jullie zeuren.

zeker weinig stoepkrijters bij autoblog.
Nee hoor, ben een vervent stoepkrijter…..

Dit is één zo uit de losse pols….

http://users.skynet.be/J.Beever/images/swim2.jpg

Maar dat neemt niet weg dat ik dit een belachelijke maatregel vind…
The art of stoepkrijt! Voor die kwaliteit wil ik best even omrijden.
Hehe, dat linkje bij ‘incidenten’. Strakke actie van die man in die Arnage T :D
zo zo .. 4x coca cola .. subconscious terror in een artistiekerig jasje ..
Jaja azijnpissers……letten net ff op andere dingen dan de normale man….
Mijn tip: schuif die verkeersregelaar gewoon een tientje toe, heb je nergens last van
Maar met een tweewieler heb je dan toch nergens last van?
Lijkt me geweldig om met een crossmotor op zo’n zondag de stad af te jagen :D
Of met je Fireblade/R1 de ring rond te blazen, wel skatertjes ontwijken maar ach daar heb je een wegracer voor.
Als verkeersregelaar en aanverwante vrienden wachten we bij elke autoloze zondag op die ene gefrustreerde automobilist, helaas zat hij er dit jaar weer niet bij wat betekent dat we voorlopig weer door trainen bij http://www.cairokickboxing.nl en hopen op betere tijden.
Schitterende column!
Verleden week was het idem dito prijs in Antwerpen met hun autofobiezondag.
Grappig was wel dat het een “succes” was. Dat betekende dat er ’s morgens en ’s avonds gigantische files waren naar en van Antwerpen. Allemaal “deelnemers” van de “autoloze” zondag. Hahaha.

Op dat moment kwam bij me op dat we daar eigenlijk een tegeninitiatief tegen moeten organiseren en met tienduizend autoliefhebbers rond het gebied dat afgespannen is een gigantische toeterparade moeten houden, een optocht van door en voor autoliefhebbers die het recht opeisen dat de auto zijn waardige plaats moet krijgen in het verkeersbeleid.

Wie organiseert mee? [email protected]
@ Rick dos: goed gekrijt man! Vooral die vent die zijn grote teen in het water dipt – levensecht! ;)

Goeie column, zelfs als iemand het er niet zo mee eens is, dan nog moet je het ermee eens zijn dat Sacha z’n gevoel erg goed in een column kan stoppen!
@Markus

Thx! Die man was inderdaad het moeilijkst……maar het is toch nog goed gelukt… ;) :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).