Column Lotte: Plassen bij Shell

Auteur: , 29 Reacties

Vandaag was weer eens een dag vol tegenstrijdigheden. Ik kwam na een fikse wandeling een stel Astons tegen. Van oldtimer tot nieuwe uitvoering. Prachtig op een rij in het herfstlicht. Metallic blauw en donkergroen afgezet tegen geel wordend gebladerte. Wow... wat kan een auto toch adembenemend zijn. Als ik die 18,4 in de staatsloterij zou winnen zou ik de aanschaf van een Vanquish overwegen.

Thuisgekomen lees ik een speciale editie van ‘Ode‘. Sinds mijn wereld iets minder klein is, koop ik vaker biologisch voedsel en doe aan gescheiden afval. Daarnaast heb ik mijn blik verruimd door een abo op dit bijzondere magazine te nemen. Whatever sets the mind at ease. Ik lees artikelen over wereldverbeteraars die met prachtige theorieën dagelijks met hun handen in menselijke modder staan. Als beloning krijgen zij vaak een rechtszaak van een overheidsorgaan of multinational door de strot geduwd. Want stel je voor dat de verkoop van auto’s een nulkommanulste van een procent zou dalen om een Aziatische rivier van verfchemicalien te schonen.

’s Avonds kruip ik achter mijn veredelde typemachine en lees het laatste nieuws. Een onthutsend stukje journalistiek gefilmd op een doodgewoon tankstation. Krista van Velzen roept iedereen op om niet meer bij Totalstations te tanken. Volgens haar is Total medeplichtig aan het bloedige Birmese regime. De door Rutger van Geenstijl geinterviewde mensen vinden het ‘een ver van mijn bed show’ als monniken worden afgeslacht om het boodschappenwagentje voor het weekend afgetankt te hebben. Zoveel zaken gaan makkelijk langs ons heen als we geen directe interesse in de gevolgen hebben.

En zo voel ik me een hersen- en gewetenloze absorberende consumentenspons als ik tijdens het avondeten zeur over de stijgende prijzen bij mijn wijnhandel en vervolgens het nieuws aanzet en zie hoe er in India kinderen gedwongen in de prostitutie werken. Het moralistische gelul van mij duurt ook maar tot het eind van de straat want als ik nou echt die 18,4 in de staatsloterij zou winnen zou een gewetensvraagje mij wel op de feiten drukken. Want welk deel besteed ik aan een betere wereld? Wat is die she-devil dan ineens hebberig.

Maar goed, wat te doen? Dien ik het volgende tankstation te nemen dat ongetwijfeld een schelpje op het dak heeft staan? Maar die lappen waarschijnlijk ook mensen- of dierenrechten aan hun laars. Of de auto helemaal de deur uit doen? Waar een wil is, is een fietspad.

Misschien moet ik Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles’ credo wel ter harte nemen: ‘het lijkt erop dat we erachter komen dat ons bestaan altijd heeft afgehangen van het verzoenen van tegenstellingen’. Altijd op zoek naar evenwicht en harmonie.

Dat wordt dus een Aston, steun aan Njoki Njoroe Njehu en alleen plassen bij Shell.29 reacties

Is die titel niet van de nieuwe Tango reklame?
We hebben een oplettende lezer! ;)
Leuk geschreven, maar niet direct autogerelateerd, je kan dit op ongeveer alle materiele zaken betrekken… vvervang auto voor huis + energie en je zit met hezelfde dilemma….

Desalwelteplus een vermakelijk stukje.
@ AlexZjuH: Dat is het leuke van een vrouwelijke columniste op deze mannensite: een iets ruimere blik, meer diepgang en ons voorzienend van stof tot nadenken.
Thanks, Lotte!
Ik bemerk een stijgende lijn in je tekstuele vaardigheden. Houden zo!

Het is wel zo dat als je over elke beslissing 10x moet nadenken er niets van je dag terechtkomt.
Dat neemt niet weg dat je(de verwende westerse mens) iets bewuster kunt leven.
Als de blaadjes van de bomen vallen… ;)
kan ik weer met me bezem de stoep schoonvegen.. leuk stukkie lotte…
Na het lezen van alleen de kop dacht ik: Er staat een verkeerde zin in.
‘Als ik die 18,4 in de staatsloterij zou winnen zou ik de aanschaf van een Vanquish overwegen’ Moest ‘overwegen’ niet ‘bevestigen’ zijn? Gelukkig gaf de laatste zin het antwoord. ;)
Bevestigen? Jij bent wel héél optimistisch MarcO! ;)
Leuk geschreven (beetje cliché, maar waar).

De moraal?
Dat we eigenlijk hartstikke egoïstisch zijn. Ook al hebben we mooie praatjes.
En de quote van Charles. Tsja, een waarheid als een koe, maar nou niet echt opzienbarend. Inderdaad, waar mensen leven zijn verschillende belangen en tegenstellingen, en ja, als er meer mensen op dezelfde oppervlakte leven, ontkom je er niet aan om evenwicht te zoeken.
Maar het is natuurlijk een illusie te denken dat dit evenwicht ooit komt.

Ook al plas je alleen bij Shell.

@ Lotte
ps, maak er even Charles’ (met kommaatje) van en ‘ter’ harte.
@SugarFree: dank voor je opmerking en tekstsuggestie ;).

Egoïsme komt voort uit zelfbehoud en is dus eigenlijk niet zo slecht…
Maar een te hoge drang naar zelfbehoud komt voort uit angst…
en angst is vaak een slechte raadgever…

Angst dat je iets te kort komt door anderen, het milieubeleid, buitenlanders, belastingen, gebrek aan status, mode, enz… en de gewetenskwesties worden weer gevoed door angsten van de andere kant, vaak opgelegd door overheden, publieke opinie, enz…
Het is maar de vraag welke angst het meest realistisch is.

Zo… genoeg serieus gedaan!
@Michiel: true! En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die zich volledig kunnen afsluiten voor die invloeden.
nu alleen nog naar het stoicijnse denken gaan:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoa
Lotte:
Egoïsme komt voort uit zelfbehoud en is dus eigenlijk niet zo slecht…

Ja, als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er toch aan iedereen gedacht! :)

Helaas leeft niet de hele wereld in een zelfde soort wereld. Je zou kunnen zeggen dat we op verschillende niveaus van Maslow leven. De vraag is of je iemand anders in een ‘lager’ niveau helpt, of alleen jezelf ‘hogerop’ wil brengen. Aangezien zijn pyramide over ‘zelfontwikkeling’ gaat, zal daar niet veel in veranderen.

Michiel heeft wel gelijk met zijn angst denk ik. We zijn bang dat we beperkt worden in onze mogelijkheden. Bang dat we morgen geen 200pk auto meer kunnen betalen, maar het moeten doen met een schamele 180pk. Of de wijn duurder wordt.. duurder, duurder.. ‘duurder’ is ook een makkelijk excuus om te zeuren als je het goed hebt.

Tja, en alleen plassen bij Shell… het is allemaal marketing natuurlijk, ik geloof niet in dat soort dingen. Een beetje met verstand en respect omgaan met materiaal en energie, dan doe je al heel wat. Het begint toch bij jezelf.

En wat kun je verder doen? Een beetje er tegen aan schoppen dmv een column :) Dank daarvoor!
@ Julian
Leuk!

Jouw verwijzing staat behoorlijk haaks op de column van Lotte… :)

Maw: wereldverbeteraars zijn maar een stellige kneuzen die hun doel nooit zullen bereiken.
@Juppe: tnx! Leuke toevoeging!

@Julian: is iets voor te zeggen…
“Waar een wil is, is een fietspad”. Hihi, die moet ik onthouden.
@ mezelf, twee posts geleden
‘stellige’ moet natuurlijk zijn ‘stelletje’
@Lotte:
Een auto-liefhebster die lid is van de Ode. Ik vind dat een gave combinatie! We zullen toch ergens een verantwoorde balans moeten vinden. Voor onze auto’s, maar eigenlijk voor alles.

(Ik ken de Ode, m’n vriendin is er lid van dus hij valt hier maandelijks op de deurmat)
@Brenny: jij hebt het begrepen! ;) Lees je ‘m zelf ook?
@Lotte: ik ben al blij als ik aan m’n eigen tijdschriften toe kom! :-)
Maar regelmatig hoor ik enthousiast, “dit moet je lezen!”. Dus met enige regelmaat lees ik sommige artikelen.

Laatste wat ik daaruit gelezen heb was, om weer even deels on-topic te komen, het verhaal van de topman van TPG-Post. De volledige bedrijfsvoering op een
verantwoorde wijze, incluis het volledige wagenpark. Dat hij z’n Porsche had vervangen door een Prius vond ik iets minder, maar goed… :-)

Ik vind het gaaf dat mensen als hij, maar ook bijv. Richard Branson, laten zien dat je ook op een andere manier zaken kan doen zonder dat wij daarvoor gelijk onze levensstijl overboord moeten gooien!
@Brenny: Heel herkenbaar! Zo gaat het bij ons thuis ook. Ik geef zo nu en dan een beetje tegenwicht aan het hoge Quote-gehalte dat hier in huis heerst ;)
Dacht altijd dat ik de enige was die Ode las en van autos hield maar er is dus meer tussen hemel en aarde. Moeilijk om je rug recht te houden met 18,4 op de bank, denk het juist niet… Alle oliemaatschappijen hebben bloed aan de vingers en wij als westerse samenleving in het bijzonder (Irak, Negeria, Soedan, Burma enz.) maar met 18.4 kan je wat terug doen?
Zonder de moraalridder hier te willen uithangen…..

Elk jaar gaat er van mijn kapitaal dat ik dat jaar verworven heb, een aanzienlijk deel naar het goede doel.

Ik klaag ook niet over de belastingen die worden geheven. Ik ben van mening, dat als ik 2 benzineslurpes een paar keer per week kan vol tanken en mijn hond het beter heeft dan menig mens op deze planeet, waarom zou ik me dan druk maken als mijn belastingcenten o.a. naar mensen gaat die het blijkbaar harder nodig hebben dan ik?

Kijk, ik ben vrij simpel in die dingen. Ik en mijn gezin komen zowiezo niets tekort (en neem maar van mij aan dat we een riant leventje leiden). En zolang dat zo is, is geld voor mij niet een prioriteit. Dan kun je wel zeggen je bent een huichelaar, maar dan zeg ik: nee, dat ben ik niet. Mijn graadmeter is namelijk niet wat de mensen vinden die ik niet ken. Mijn graadmeter zijn de ogen die ik elke ochtend weer in de spiegel recht moet kunnen aankijken….
Rick Dos,

Quote 500 geschat vermogen twee miljoen.

AKA, the Dutch Bill Gates.

Overigens heb je wel gelijk enzo.
Mooi stuk, goed geschreven. Het bevestigt wat ik al weet. Namelijk dat ik een egocentrische l*l ben die eerder aan zichzelf denkt dan aan de medemens. Het eerste wat ik zou doen met die 18.4? Een E46 M3 CSL kopen..

Het goede doel komt waarschijnlijk ergens onder aan het lijstje terecht, net zoals aandeelhouders bij een faillissement.

Ik vind het knap dat Rick Dos zo genereus is, ik weet hoe moeilijk het is om geld niet aan je eigen welzijn te besteden.
Krista van Velzen roept iedereen op om niet meer bij Totalstations te tanken. Volgens haar is Total medeplichtig aan het bloedige Birmese regime. De door Rutger van Geenstijl geinterviewde mensen vinden het ‘een ver van mijn bed show’ als monniken worden afgeslacht om het boodschappenwagentje voor het weekend afgetankt te hebben. Zoveel zaken gaan makkelijk langs ons heen als we geen directe interesse in de gevolgen hebben.

Ja ben ik met je eens, maar enige praktische bezwaar wat ik dan heb is dat we nergens meer kunnen tanken. Total niet vanwege het regime, Shell en TinQ niet omdat ze het milieu zeer zwaar vervuilen bij de oliewinning, mensenrechten schenden en zo is er voor elke oliemaatschappij wel een reden te verzinnen.

Even voor alle duidelijkheid: Ik tank noch bij Shell, noch bij Total, maar bij een lokale net niet witte pomp :O Geen idee waar zij hun peut vandaan halen, volgens mij gewoon bij de goedkoopste aanbieder van dat moment.

En laat ik ook duidelijk maken dat wij er wel bewust mee omgaan. Niet alleen op dit gebied, maar ook op het gebied van kleding bijvoorbeeld. G-Star gebruikt nog steeds kinderarbeid en hanteert zeer slechte werkomstandigheden => wij kopen geen G-Star meer. Totdat we van een onafhankelijke bron (dus niet van G-Star zelf) horen dat de situatie structureel verbeterd is. En zolang G-Star zijn werkslaven een spreekverbod heeft opgelegd kunnen we er van uit gaan dat dat niet het geval is.

Je kunt niet alles voor zijn, maar weet iemand misschien een gespecialiseerde site die dit soort informatie onafhankelijk en objectief publiceert?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).