Autoblog Video: waterstof BMW & Efficient Dynamics

Auteur: , 40 Reacties

Denkend aan BMW zal de gemiddelde consument allereerst denken aan goed presterende automobielen. Milieuvriendelijkheid of spaarzaam omgaan met fossiele brandstoffen hoort daar niet direct bij, maar volgens BMW zelf is dat niet terecht.

Natuurlijk bouwen ze in Beieren hele begeerlijke M-modellen, maar sinds enkele jaren investeert BMW ook intensief in het efficiënter maken van de gehele modellenrange. BMW’s energie strategie bestaat uit een drietal componenten: waterstof voor de lange termijn, hybrides voor de middenlange termijn en voor het heden is er Efficient Dynamics (aanpassingen van motoren en allerlei energiebesparende maatregelen zoals Brake Energy Regeneration).

De Hydrogen 7 is een (mogelijke) voorloper van waterstof auto’s die we over 10-15 jaar op de weg kunnen verwachten. Dat we allemaal nog niet massaal op waterstof rijden ligt niet aan de techniek. We konden rijdend in- en om Amsterdam zelf ervaren dat er prima met de Hydrogen 7 valt te leven op dagelijkse basis. Alleen zijn tankstation nog wat dun gezaaid in Nederland en omstreken.

Voor de middellange termijn gaat BMW hybride modellen aanbieden, waarvan de X6 Concept Active Hybrid de eerste voorbode is. De X6 stond ook in Amsterdam, maar er mee rijden was vanwege de concept status nog niet mogelijk, maar we mochten wel wat foto’s maken.

In het huidige modellen gamma heeft BMW het groene gedachtegoed inmiddels aardig doorgevoerd: zo heeft BMW maar liefst 121 groene energielabels in het aanbod. De meest opvallende: 320i/ 318d/ 320d en 520d met A-labels, maar een 530i of een 630i hebben bijvoorbeeld een B-label.

Ruben en ik waren erbij: dus klik hier voor driftende Hydrogen 7’s in Amsterdam.

BMW Hydrogen 7 video40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
toch blijf ik het kansloos vinden die waterstof… er is geen goeie manier om het te maken… het heeft een veel te laag kookpunt en neemt te veel plek in.

Waarom niet gwn bij biobrandstoffen zoals ethanol houden? past er veel meer liters in een tank zonder koelproblemen en er zit meer energie in. Daarbij is het misschien zelfs milieuvriendelijker dan waterstof omdat de waterstof nu niet door ontleden van water wordt gemaakt maar uit aardgas.

Volgens mij is het bij bmw te veel een principekwestie geworden oid. Want het is een hopeloos project dat rijden op waterstof… tegen de natuurwetten in proberen ze iets te ontwikkelen :?


Het lijkt me waarschijnlijker dat over 20 jaar de kleine auto’s allemaal electrisch zijn met accutjes en aggegraatjes… en dat de grote wagens hybride zijn of volledig op ethanol of biodiesel rijden.
Wederom een fijna verademing (letterlijk en figuurlijk) in de video-categorie.
Goed bezig, heren.

Dr Ulrich Eichorn (de man achter de te vroeg geboren Lupo 3L) schat de slaagkansen van waterstof eveneens klein in:

“WATERSTOF: slaagkans 0/10 De productie van waterstof vergt zoveel energie dat de nuluitstoot van de wagens irrelevant wordt. Daarenboven is er nog geen distributienet. Mocht waterstof als bijproduct van nucleaire energie geproduceerd worden, dan quoteer ik de slaagkans op 3/10.”
Je moet niet vergeten dat waterstof geen energiebron is, maar een energiedrager. Fossiele brandstoffen pompen we uit de grond, en voila: Energie. Bij waterstof moet je er eerst energie instoppen, net als een accu.
Ik verwacht ook dat er andere vormen van energiedragers zullen komen, bv. veel betere accu’s. Tot die tijd is waterstof wel een goede drager, ondanks door Alwood genoemde problemen.

Maar… als je toch waterstof hebt, is het veel efficienter om dit door brandstofcellen en elektromotoren om te zetten in beweging, dan in een verbrandingsmotor zoals bij deze 7-serie. Ondanks dat het bij de verbranding weinig schadelijke uitstoot creeert. Maar goed, het is een stap in de juiste richting.
Oh, ik heb het driften gemist geloof ik…
@Juppe: Het kwam vlak na de burn-out en de high-speed run.
@ alle liefhebbers van biobrandstoffen; biobrandstoffen worden geproduceert uit grondstoffen die ook een ander doel kunnen dienen. Zoals het voeden van mensen. Ik vind het volstrekt belachelijk als we in het rijke westen graan (of landbouwgrond waarop we graan kunnen produceren) gebruiken om ons op voort te bewegen terwijl er zoveel honger is in de wereld. Echt bijzonder onethisch!

Waterstof daarentegen (indien groen geproduceert uit water dmv waterkracht energie oid) zal een nieuwe economie opleveren die niet direct ingrijpt op bestaande markt/maatschappijprocessen.

Ik ben het eens met het feit dat het gebruik van enegiecellen zeer milieuvriendelijk is. Echter de afbraak van deze cellen (als de auto gedemonteerd moet worden) is vreselijk belastend voor het milieu.

Dus wat gaat het worden???? Ik zeg H2
ik blijf erbij dat lpg verder moet worden gepromoot.

de uitstoot is stukken lager, het is reeds goed doorontwikkeld, en de infrastructuur is in de eu goed aanwezig.
BMW is op de middellange termijn bezig met hybride auto’s !?
En wij maar naar die chinezen wijzen dat ze alles naapen.
Mooi filmpje :) Ook erg mooi, die Efficient Dynamics-technieken: doordat remkracht wordt gebruikt om extra accu’s te laden is er minder motorvermogen nodig en blijven er meer pk’s over voor de wielen, terwijl het nog zuiniger is ook. Heerlijk!

En verder over waterstof: erg eerlijk dat ze 20 jaar als termijn noemen, is wel realistisch denk ik. Ook mooi dat ze zo het kip-en-eiverhaal willen stoppen. Enige probleem is nog de aanmaak van waterstof. De meest waarschijnlijke manier waarop we waterstof gaan krijgen straks is met genetisch gemanipuleerde algen die zonlicht gebruiken om water om te zetten in waterstof.

Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_hydrogen_production_(Algae)
En: http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_production#Biological_production

O.a. Nederlanders werken mee aan dat project en het wordt erg veelbelovend genoemd.

Heb je veel tijd over en ben je echt geïnteresseerd, kijk dan ook deze documentaire: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/18004937/ (rechtsboven kun je klikken op de video)
Ah jullie waren vlak bij m’n huis. Kondig dit soort dingen voortaan even aan :wink: dan komt ik ook even kijken.
@ alle liefhebbers van biobrandstoffen; biobrandstoffen worden geproduceert uit grondstoffen die ook een ander doel kunnen dienen. Zoals het voeden van mensen. Ik vind het volstrekt belachelijk als we in het rijke westen graan (of landbouwgrond waarop we graan kunnen produceren) gebruiken om ons op voort te bewegen terwijl er zoveel honger is in de wereld. Echt bijzonder onethisch! “”

Daar sluit ik me helemaal bij aan. Maak de redenering ook eens andersom: stel dat olie nog niet ontdekt is en dat we met onze auto`s allemaal op biobrandstof rijden. We klagen over de hoge voedselprijzen en hoe moeilijk het is voor de derde wereld en arme mensen om hun eten te betalen. daarbij vinden we dat er te veel ruimte voor landbouw in beslag genomen wordt. Milieugroeperingen klagen de voedselprijs- en ruimteproblematiek aan en roepen om maatregelen tegen agrarische brandstoffen en subsidie voor non-agrarische brandstoffen.

DAN WORDT ER OLIE ONTDEKT.

Meteen daalt de voedselprijs en de landbouwers moeten grond laten braak liggen wegens overproductie. De economie schiet omhoog, de armoede daalt en de mensheid juicht over deze bijkomende grondstof met zoveel mogelijkheden.

@Bimmer en Zoef

nou veel plezier met zaagsel eten :| misschien kan je het inderdaad wel tot pap roeren met dan een garnering van groenteafval ofzo.
Heren,

Is een erg leuk filmpje geworden. Heb jullie het filmpje nog zien maken. Ziet er weer goed uit.

Zoals je zelf ook al aangeeft Wouter, je merkt er eigenlijk niets van. Ik heb er zelf ook mee gereden en het is echt niet anders. Het is iets trager, en het starten duurt wat langer omdat hij de motor eerst moet schoonblazen, maar voor de rest is het een normale 760Li.

Leuk jullie weer even gesproken te hebben, en we zien mekaar vast snel weer ergens ;)
Wel een Heerlijk geluid he ?! Daar op het eind.
Mooie Brullende geluid! Dacht dat het geen geluid produceerde maar dit is echt tof!
@ zoef haha mooi verhaal haha!!! ik zeg kernenergie en nooit meer tanken!! ;-)
we konden nu al op waterstof rijden, maar oliemaatschappijen zoals shell laten det niet toe he……
dit is pas indrukwekkend. laat het zich nog wat ontwikkelen en binnenkort rijden we op water. en een dikke 6 liter v12 die nog eens prachtig klinkt.

dat is toch wat we willen? geluid van de motor gekoppeld aan een versnellingbak met echte vaste versnellingen ipv die dwaze cvt. en rijden op water.

bmw is de leader in dit segment. hybrid sucks hydrogen rules

kan me niet schelen hoeveel je verbruikt – enkel om anatomische redenen mss – het is toch maar water dat je uitstoot.

**** electric
**** hybrid
**** you

go hydrogen combustion engine

beeld u toch in, een v8 ford mustang en er komt enkel water uit de uitlaat
@pipil: Vergis je niet, binnenkort liggen we met z’n allen dorstig onder de uitlaat…
“Milieuvriendelijkheid of spaarzaam omgaan met fossiele brandstoffen hoort daar niet direct bij”
dat lijkt me wel bij BMW. meer vermogen en minder brandstof verbruik. dat lijkt mij toch wel goed voor het milieu. (niet dat ik milieufreak ben ofzo) maar dat is wel een van de dingen waar BMW al geruime tijd mee bezig is.
Waterstof is er op dit moment aan overvloed.

Shell alleen al fakkelt per seconde honderden liters aan waterstof af Pernis.Het is toepasbaar in vrijwel alles, van brandstofcel als accu én in een verbrandingsmotor.

Als ze nou ook eens met kernfusie op schieten kunnen we in één klap (enorm veel) energie én waterstof leveren.
Schone energie én iets meer energie vergeleken met kernsplitsing.

En dat allemaal uit water, en het kan zo weer terug het milieu in zonder zuiveren of dergelijke.
Het restproduct is enkel erg warm, maar dat kun je ook voor meerdere doeleinden gebruiken zonder angst voor schade.
Ik voorzie wel een grote toekomst in waterstof. Zoals iemand al terecht opmerkte is het een energiedrager en geen energiebron. En dat is ook een belangrijk voordeel want dat betekent dat je er bijvoorbeeld zonenergie of windenergie mee kan opslaan. Iets wat nu praktisch onmogelijk is. En voor wie zegt dat zonenergie en windenergie nooit in onze behoeften zullen voorzien heeft denk ik gelijk, maar ik verwacht dan ook dat blauwe energie de toekomst heeft.
@ Martijn
en bij de minste botsing een kernramp!! :lol:
@ Nick

”Waterstof is er op dit moment aan overvloed.”

Oja? Waar dan? Water en waterstof zijn twee vergis je er niet in.

En dat waterstof aan Pernis.. Pernis gebruikt die waterstof en olie/bezine etc. schoner te maken.. Dus daar heb je ook geen fuck aan..

Waterstof kan gemaakt worden met elektrolyse van water, wat weer energie kost…
Sommigen vergeten immers dat de aanmaak van waterstof ook voor aanmaak van CO2 en het toxische CO zorgt en bijkomend nog eens veel meer energie kost dan de klassieke verbranding van fossiele brandstoffen. Rijden op waterstof is niet echt de oplossing. Daarbij komt nog dat waterstof moeilijk op te slaan is. Waterstof heeft een hoge stookwaarde vergeleken met diesel of benzine maar de specifieke energie inhoud kan niet op tegen deze van diesel of benzine.

En dat van dynamische efficientie vind ik een beetje hypocriet. Bouw een 7reeks die een ton weegt en een ton verbruikt en daarbij doen alsof je milieubewust auto’s ontwikkeld. Een smart of een polo die milieuvriendelijk is en daarbij nog geen 100g CO2 uitstoot vind ik een goede zaak, maar een 7 reeks bouwen die energieverslindend is vind ik toch een beetje dom. Je koopt toch geen reuze limo om ecologisch over te komen? Je koopt een reuze limo voor prestige.
@emilt

Waterstof is wel degelijk een energiebron en geen energiedrager.
Je mag het in deze context niet verwarren met het waterstof in een brandstofcel waarbij chemische energie omgezet wordt in elektrische energie.

Een raket ontsteekt waterstof tijdens de boost-fase bijvoorbeeld.
@mark
en waar komt die waterstof vandaan…? volgens mij niet uit waterstofbellen onder de waddenzee oid.

verder moet ik er nog ff bij zeggen dat het redelijk hypocriet is als mensen geen koolzaad voor biobrandstoffen willen verbouwen maar wel vlees eten. Ik neem aan dat hier niet alleen maar vegetariers bloggen. :) weet men wel hoeveel voedingstoffen een koe naarbinnen moet werken voor je er een biefstuk af kan halen?
En biobrandstof hoeft verder helemaal niet uit voedsel te komen. Er is tegenwoordig genoeg groenafval en dood materiaal uit bossen wat redelijke efficient omgezet kan worden in een vloeibare koolwaterstof :)
Niet genoeg om het hele wagenpark te voeden maar zeker genoeg om de olievoorraad over een iets langere tijdspanne uit te smeren.
@mark: Het idee achter de Hydrogen 7 is dat ze willen laten zien dat je met waterstof in feite niets hoeft in te leveren, en dus nog steeds een luxe limo kunt rijden.
@Mark,
Sorry, maar het is ook in dit geval een energiedrager.
Het maakt niks uit of je het verbrand in een verbrandingsmotor, of omzet in een brandstofcel. In beide gevallen is het een oxidatieproces, 2H + O = H2O. In een verbrandingsmotor wordt dit via warmte omgezet in beweging (gebeurt in jou raket ook), en in een brandstofcel worden er electronen ‘rondgepompt’. Dat laatste is veel efficienter, en we kunnen er een elektromotor mee aandrijven.

Waarom is het nou een drager en geen bron? Omdat je het eerst moet ontleden, dus er energie in moet stoppen. Fossiele brandstoffen pomp je uit de grond, en daar zit de energie al in.
Het is inderdaad een flauwekul project zo,n waterstof bmw, het is eigenlijk de stomste combinatie van alle technieken bijelkaar,energie vretende waterstof welk ook nog eens de neiging heeft uit alles te ontsnappen waar het ingestopt wordt vawege z,n lage kookpunt en kleine moleculen na drie dagen stilstaan is je tank waterstofgas leeg en is het gas opgestegen om de ozon laag verder af te breken maar goed dan hebben ze dit hele spulletje nog eens gekoppeld aan een ouderwetse verbrandings motor en idem dito aandrijftrein om het rendement nog wat verder omlaag te brengen nou heren van bmw ik kan me geen groter genoegen smaken dan jullie waterstof onzin op wielen voorbij te knallen in een elektrisch aangedreven suv van bv zapx crossover of the ligtning ev sportscar met virtueel bmw buitengeluid en in tien minuten opladen voor de volgende 250mile.nog een tip die goed geissoleerde waterstoftank zou je nog als koelkast kunnen gebruiken heb je nog wat spinoff van je onzin project.
De gebroeders Wright werden ook uitgelachen…….nu lachen wij om de kortzichtigheid van diegene die de gebroeders Wright uitlachtte…….
@Tanja, LOL, triest maar ’t meeste wat je schrijft klopt ook nog. Kleine moleculen die ontsnappen klopt niet (net als stikstof in je banden), en bedenk ook dat het nog in de kinderschoenen staat. Net als de elektrische vehicles die je noemt.

Ben het wel met je eens dat deze oplossing een totaal rendement biedt van 3x niks, maar het klinkt wel leuk als je hiermee in de schijnwerpers komt te staan.
Electrische auto’s is helemaal niets. Autorijden is niet alleen van A naar B het moet ook genieten zijn van de sound van de motor van zo’n BMW hydrogeen is datgenieten. Alle Merken moeten daartoe overgaan. Mensen die autorijden als alleen functioneel zien van A naar B kunnen dan electrisch gaan rijden. Een electrische auto is alleen nog een doos op wielen. De mensen zijn alleen bezig om blint te staren op de auto’s wat CO2 uitstoot betreft. De restkomt in het vergeetboek wat CO2 . Het is min of meer het enigste wat er bij de mensen in hun hoofd opkomt CO2 auto. Zeer kortzichtig.
uiteraard is het een probleem in de toekomst van wat te gaan gebruiken als brandstof. ieder heeft hierover natuurlijk z’n eigen visie en mening, en omdat dit een vij land is mag dat ook. feit is dat over 50 jaar fosile brandstoffen voltooid verleden tijd zijn. mijn mening is dat H2 de toekomst is. bio-ethanol werkt heel mooi, maar om een auto 15000 km te laten rijden heb ik me laten vertellen dat 5 voetbalvelden koolzaad nodig zijn. newsflash: zoveul plek is er niet vrij in nederland (en omstreken). H2 maken is heel makkelijk, door water te ontleden. zet gewoon heel veel windmolens op de meest ongunstige plaatsen in de oceanen, en laat ze maar waterstof maken. als alle woestijen ter wereld volgezet zouden worden met zonnecellen, wordt voldoende stroom geproduceerd om de wereld 10 X van energie te voorzien. pomp water de woestijn in en laat maar ontleden; hebben de oliesjeiks gelijk alternatieve inkomsten voor hun opdrogende oliebronnen. vorig jaar detroit een heel mooie ford f250 superchief gezien met een vette 7 liter V10, op H2; 250 kw sterk, de lucht die er aan de voorkant ingaat is viezer dan die er aan de achterkant uitkomt. prachtig mooi vette pick-up. die de lucht zuivert. ( of er bloemetjes uit de uitlaten groeien. ) en een 10000000000000000000000000 x mooiere sound dan zo’n electro overdekte brommer, van 3 ton ( gewicht ). heb je al eens een elctro moterje gezien van 250 kw; daar heb je een vrij stevige scania voor nodig om die van z’n plek te krijgen. als een fractie van de investereingen die nu gedaan worden door oliemaatschappijen gebruikt zou worden deze technologie te ontwikkelen, zou over 10 jaar iedereen op H2 rijden. bedrijven als ford en bmw timmeren goed aan de weg, ik denk dat het aan overheden is de oliemaatschappijen te motiveren te inversteren in productie en infrastuctuur voor H2. de techniek om het bruikbaar voor de ottomotor ( en ook de wankelmotor ( mazda )) te gebruiken is er al. laat de politiek maar eens zien dat ze het echt goed menen met het milieu, dan kunnen wij allemaal weer met naar bloemetjes ruikende V-8’s over de straat. als nette mensen en niet als milieucriminelen. dit moest mij even van’t hart, voor de rest asvalt erover.
Ik dacht dat schoon rijden en energie verbruik iets totaal ander zaken waren,een direct aangedreven elektrische auto gaat 10 maal efficienter met zijn energie om dan zo,n waterstof bmw natuurlijk reken ik de aanmaak van waterstof daarbij waar al 50% van de energie verloren gaat bij splitsing dat betekend dat je voor dezelfde hoeveelheid energie en laat ik niet overdrijven minstens 5 elektrische auto,s kunt laten rijden met dezelfde prestaties of beter ten opzicht van 1 waterstof bmw .Laat elektriciteit wat het is ,het netwerk ligt er al over de hele wereld dus overal tanken zelfs aan huis. Ze hebben indertijd toch ook niet geprobeerd stoomtreinen om te bouwen om ze op benzine te laten rijden ,zou niet erg efficient zijn he Laten we vooral niet investeren in een waterstof economie zou letterlijk en figuurlijk een verspilling van energie zijn maar liever in een elektroeconomie die is veel belovender.
Autorijden is niet voor iedereen om van A Naar B te rijden Deze BMW geeft ook nog het genot om te rijden. het geluid van de Motor is ook heel belangrijk
voor veel mensen die van techniek houden.
ach meneer de wit nu het toch over emoties gaat zoals het genot van het gereutel van stampende zuigertjes en rammelende klepjes het imploderend geplof uit de carburateur het gesis van de verstuivers het gezoem van de v snaren enz enz kortom alle shit die je niet nodig hebt om comfortabel in je stoel gedrukt te worden door de g krachten die de nieuwe elektrisch aangedreven autos gaan bewerkstelligen die binnen de komende jaren op de op de markt komen zoals de zap x crossover, the lightning,fiskers ev, x1 ev enz enz .deze luxe elektrische auto,s trekken dat waterstof bmwtje er vet uit met meer comfort minder nergier en minder onderhoud, overigens vindt ik stoomtreinen prachtige machines en ben gek op techniek
ik ben het wel met meneer de wit eens dat auto rijden een bepaald gevoel is met je auto, de vormgeving , de techniek die onder de motorkap huist , het rijgevoel,kortom je tweede huis op wielen.Het is daarom ook zo begrijpelijk dat bmw dit project doorzet terwijl het aan geen kanten deugt ,de wagen gebruikt te veel energie,er zijn te veel onnodige bewegende onderdelen aan boord en daardoor veel slijtage en onderhoud ,zal ook wel een filosofie zijn, er wordt namelijk veel geld verdiend aan onderhoud zoals v snaren waterpompen olie verversen oliefilters remblokken uitlaten bougies ook deze zake hebben een emotionele waarde bv als je nieuwe bougies er in draait lijkt het net of ie weer een beetje beter loopt of een nieuwe uitlaat . Elektrisch aangedreven auto’s hebben deze problemen niet ,ze altijd blijven altijd hun nieuwwaarde specificaties houden ,ze kennen geen startproblemen ze hebben nauwelijks tot geen onderhoud ze vliegen binnen de 5 sec naar de honderd en zullen dat blijven doen zonder te rammelen of wat dan ook kortom willen we dat wel al dat comfort en betrouwbaarheid en zuinigheid.
Tanja auto’s met caburateur worden niet meer gemaakt een V Snaar hoor je niet en de verstuvers sissen niet. Diesels hebben alleen verstuivers we hebben het hier over een twaalfcilinder BMW moter vrijwel gruisloos die makkelijk zonder revisie 400.000 kilometer mee kan. En die Merken die je opnoemt zijn nog onbekent die moeten zich eerst nog bewijzen Grotere auto’s zullen hoofdzakelijk verkocht worden met een volledige waterstofmotor of waterstofbrandstofcel aangedrevenelectrischeauto’s volledigelectrischaangedrevenauto’s zullen alleen kleine autotjes worden.
Mensen willen kiesen. Industrieen moeten verdienen en overheden links of rechts willen belasting blijven innen.
640 tot 700 pk lijkt me toch voldoende om een gemiddelde personen auto vooruit te krijgen.
640 tot 750 pk is over done voor een personenauto. Electrisch of waterstof smaken verschillen. Autofanaten kiezen eerder voor waterstof. Het is ook de sound van de motor van de auto en niet alleeen de aandrijving voor veel mensen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).