Michiel Mol kijkt zuur terug op Spyker avontuur

Auteur: , 26 Reacties

Nu Spyker Cars het F1 team definitief verkocht heeft aan het consortium van Mol/Mallya vindt Michiel Mol dat het tijd is om wat stoom af te blazen. Zowel Het Financieele Dagblad als De Financiële Telegraaf komen vandaag met uitspraken van Mol die er niet om liegen. Zou geeft hij toe dat hij te onbezonnen in het avontuur gestapt is en 30% van de aandelen Spyker Cars gekocht heeft zonder eerst een fatsoenlijk boekenonderzoek uit te laten voeren. Hij vertrouwde puur op de blauwe ogen van Victor Muller. En dat is hem duur komen te staan, hij zijn vader heeft een jaar geleden voor 53 miljoen euro namelijk 2,65 miljoen aandelen Spyker Cars gekocht. Vandaag de dag is dat aandelenpakket nog maar rond de 8 miljoen waard!

De leukste/opvallendste en schokkendste uitspraken heb ik even voor jullie op een rijtje gezet.

‘Zo stap je erin en dan binnen een maand bleek al dat Spyker als een wanbetaler gezien werd. Daar wist ik allemaal niets van.’

‘Laat ik het zo zeggen: Als ik geweten had wat er allemaal speelde bij Spyker, dan had ik het niet gedaan’

„Er zou los van de overnamesom €8 miljoen extra opgehaald worden, bedoeld als buffer voor het raceteam. Wij investeerden onder de voorwaarden dat de deal fully underwritten (volledig gegarandeerd door geldschieters, red.) was. Vervolgens bleek volgens Mol dat er helemaal geen andere investeerders waren.

Zakenman Marcel Boekhoorn, nu bekend als eigenaar van gratis krant De Pers, moest op de dag van afronding naar verluidt bijspringen met een miljoenenlening. „Bovendien verdween de extra opgehaalde €8 miljoen naar posten van Spyker Cars waarvan wij het bestaan niet eens afwisten.”

Mol had naar eigen zeggen geen idee dat de geldstromen zo vaag waren. „Vóór de deal klonk het verhaal dat alles in orde was bij Spyker. ’Het draait top en alles is onder controle’, zei Victor Muller. Vervolgens bleken er diverse schuldeisers te bestaan die allemaal om het hardst schreeuwden.”

Volgens Mol was hij, tot zijn vertrek als topman in augustus, niet op de hoogte van eventuele misstanden bij de onderneming.

Mol: „Zodra een dealer vijf auto’s bestelde, werd dat in de boekhouding verwerkt als vijf verkochte auto’s. Maar, hoe zit dat dan als die dealer zelfs de eerste auto niet kwijt raakt? Het zal boekhoudkundig wellicht correct zijn, maar het voelt niet als echte verkopen.” Mol zegt dat hij zich kan voorstellen dat de toezichthouder AFM de boekhouding beter zou willen onderzoeken. „Vlak vóór mijn vertrek bleek dat een groot sponsorbedrag in werkelijkheid een lening was, die bovendien direct terugbetaald moest worden.”

Hij vervolgt: „De AFM richt zich op het topje van de ijsberg. Zo begrijp ik nog steeds niet dat het GT2-team van Spyker aanvankelijk winstgevend was, en vervolgens een miljoenenverlies bleek te maken. Waar is dat geld heen?”

Mol is overigens niet van plan om zijn aandelenpakket op korte termijn te verkopen. Maar dat lijkt me ook niet zo verstandig aangezien het bijna niks meer waard is. Wel ben ik benieuwd naar de uitspraak van de Ondernemingskamer op donderdag 11 oktober. Zal er een aanpassing moeten komen van het jaarverslag 2006?

En om het geheel nog een beetje luchtig af te sluiten hierbij een video om even te genieten van die heerlijke Spyker uitlaatbrul.26 reacties

ja ja nu durft hij wel, top ondernemer dat hij dit verteld zeg alle geloofwaardigheid in superondernemer michiel mol in een keer weg.
wat een loser zeg.

dacht dit zelf al tijden,
toch wacht ik op de absolute bodem en koop dan aandelen die ik op zolder leg en pas bij de volgende verhuizing weer tevoorschijn haal.
tja .. ik denk dat hij ook wel eens heeft gewonnen ..win some / lose some .. maar hij heeft wel het lef gehad iig.
ach ja, je bent nu eenmaal een yup of je bent geen yup!

Aandelen kopen van een bedrijf waar al zoveel aandeelhouders een deel in hebben. Is niet verstandig!
„Bovendien verdween de extra opgehaalde €8 miljoen naar posten van Spyker Cars waarvan wij het bestaan niet eens afwisten.”: haha, nooit van due diligence gehoord zeker. Zo zie je maar weer: liefde (voor auto’s) maakt (zakelijk) blind.
ach wat maakt het uit. het is niet zijn geld maar papa’s. en wel erg stom om gewoon op de blauwe ogen te vertrouwen van iemand. oke voor hem mag dan een miljoentje meer of minder niet zo zwaar wegen maar ik denk dat hij het in de toekomst wel uit zijn hoofd laat om nog maals blind een miljoenen deal te sluiten. is allemaal wel erg impulsief. niet erg volwassen als je het mij vraagt.
hier zie je maar weer dat deze mensen de waarde van het geld volkomen kwijt zijn.
spyker cars had nooit in de formule 1 moeten stappen maar zich gewoon op het GT racen moeten beperken. daar heeft de straatauto ook wat aan. spyker heeft immers niet de kennis nog de middelen om de opgedane kennis in de formule 1 ook daadwerkelijk om te zetten in de straatauto’s.
Wat een ongelofelijke kwal is het ook… Wat schiet hij trouwens op met deze uitspraken? Dat z’n aandelen alleen nog maar minder waard worden…?
In de Quote heeft een artikel over deze pipo gestaan, hoe hoogbegaafd Michiel was, hoe onvoorstelbaar snel hij dingen zakelijk doorzag, razend intelligente vent was het.
Maar hij is blijkbaar ook erg ijdel en heeft een ego van hier tot Tokyo. En net 100 miljoen gulden verloren (op papier) met deze briljante investering.
Never a dull moment, he Michiel? :)

Eindeloze soap dat Spyker, heerlijk haha
Ik denk dat Mol evengoed een beetje wordt onderschat. Hij mag misschien wel een yup zijn die zover is gekomen via zijn pappa echter hij en zijn onderneming is ook niet stom en als het om zoveel geld gaat zal hij echt niet blindelings ingestapt zijn maar zal hij eerst war researche gedaan hebben.

Daarnaast heeft hij in verleden al veel meer met Muller samengewerkt en geinvesteerd (vb McGregor) en was dit echt niet elkaars eerste samenwerking.
@Chrizzzie, heeft Mol ook in McGrego geinvesteerd? Ik dacht alleen maar Marcel Boekhoorn.
weer even wat feiten dat victor muller alles en iedereen belaserd.
Sorry hoor… Maar dat die aandelen een perfecte manier waren om geld te verliezen, dat wist iedereen al. Je bent een rund als je met Spyker aandelen stunt :)

Die video is trouwens een bekende van me. Racete afgelopen weekend op Spa in een Austin Healey. Grappig dat dat filmpje hier opduikt, of heeft Dink dat op z’n geweten? :)
@alfa .. ja inderdaad .. belaserd .. doen ze in star wars ook altijd.
Nou nou wat een zakelijk vernuft.. Gast heeft wel erg weinig door.
huub Vanderlubbe
…………………..wat wil je ook met zo’n kop!!
Maar goed dat de brandslang niet aan deze Spyker zat! :P ;)
Nu meneer Mol net dat achterhoede Formule 1 team gekocht heeft kan voor hem het spel helemaal opnieuw beginnen. Want ook zal een bodemloze put blijken te zijn (vraag maar aan Jordan, Midland, Minardi, Prost etc).
Ik vraag me idd af wat Mol voor voordeel aan het team gaat behalen. Meeste teams zijn natuurlijk in handen van auto fabrikanten. Onder het motto van innovatie synergie tussen straat auto’s en racewagens, valt het te verantwoorden dat er soms misschien grote bedragen in geïnvesteerd worden.
Wanneer er geen Spyker logo meer op de neus komt (wat me logisch lijkt gezien de Mol – Muller relatie), waar gaat dan het grote ontwikkelingsgeld wegkomen om de bodemloze put te dempen.

Tata?, en hoe gaan we dat aan de aandeelhouders van Tata uitleggen dan?
Misschien kan Mol mij ook wat adviseren om mijn pensioengeld goed weg te zetten, destijds had Nina ook zulke goede tips! Maar nog belangrijker het bloed blijft vloeien bij Spijker en dat is zeer vermakelijk, top, doorgaan zo… dat mag wat kosten.
Ik heb Michiel persoonlijk een keer gesproken en vond het een prima kerel. Iedereen kan fouten maken alleen voor de een zijn de gevolgen groter (lees bekender) dan de ander. Ik ben blij dat er dit soort mensen zijn die het wel proberen. Tis jammer dat het zo gegaan is. Succes met je F1 team Michiel!
Hmm… Om dan toch nog maar eens een positief geluid te laten horen:
Phil (the guy in the video) is vol lof over de Spyker. Hij looft het waanzinnig goede weggedrag en het fantastische geluid dat de auto produceert.
Hij is bovendien heel wat gewend (echt serieus spul), dus is niet zomaar onder de indruk…
45 miljoen even laten verdampen… Maar dit verhaal zal echt niet lang meer duren. Geldschieters en leveranciers zullen hun vingers niet nog meer willen branden. Overigens wel jammer hoor, blijven toch wel aparte auto’s. Misschien kan Karmann ze bouwen, kunnen ze de kostprijs nog wat drukken, korting bij Audi zodra Karmann overgenomen is door VW.
Ach ja, het is het wereldje van de snelle jongens en het snelle geld. Hij moet niet gaan zeuren, als hij “blind” ergens in stapt. Ik vind het fenomeen Spyker nog steeds een geweldige stunt op zich zelf. Even in de polder een fantastische sportwagen bouwen – midden in dat Calvinistische Nederland. Natuurlijk moet je dan een beetje blaaskaak-type zijn om dat voor elkaar te krijgen. En veel aan gebakken lucht marketing doen. En nog een stunt er bovenop doen: een formule 1 team. Moest wel mislukken, maar ik blijf het een stunt vinden. En wie met aandelen werkt moet zich dan maar goed informeren. (Of er in trappen…)
Mol gaat worden aangeklaagd door Spyker.

http://www.rtlz.nl

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).