Spyker: 8 ton winst 2006 blijkt 1,3 miljoen verlies [UPDATED]

Auteur: , 26 Reacties

De boekhouders van Spyker zijn aardig creatief gebleken, want de winst van ruim 8 ton die de autobouwer uit Zeewolde vorig jaar in de boeken noteerde, blijkt een verlies te zijn van maar liefst 1,3 miljoen euro. Het "afrondingsverschil" is ontstaan nu de prijs die Spyker voor het Formule 1 team van Midland betaalde, definitief is vastgesteld. Spyker geeft toe dat de cijfers niet kloppen, maar is niet van plan om de jaarcijfers voor 2006 te herzien en wil de gewijzigde cijfers meenemen in boekjaar 2007.

Vandaag doet de Ondernemingskamer in Amsterdam uitspraak over het verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de jaarcijfers van 2006 te herzien. De AFM is niet alleen ontevreden over de cijfers rond de overname van het F1 team, maar is tevens van mening dat Spyker tekort schiet in de verslaglegging over latente belastingposten en bepaalde ‘disclosures’ in de verklarende toelichting van de cijfers. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is ook een procedure tegen Spyker gestart met als inzet de jaarrekening, maar interim-bestuursvoorzitter Hans Hugenholtz van Spyker is nog steeds van mening dat de jaarrekening niet hoeft te worden herzien. Even afwachten wat de AFM besluit.

Een persbericht vol cijfertjes voor de freaky boekhouders onder ons:

SPYKER CARS N.V. DETERMINES FINAL PURCHASE PRICE ALLOCATION (PPA)
IN CONNECTION WITH THE 2006 ACQUISITION OF MIDLAND F1 TEAM

Zeewolde, 10 October 2007 – Spyker Cars N.V., manufacturer of exclusive premium sports cars, announces that in accordance with the IFRS accounting rules, it has performed the final allocation of the purchase price of the Midland F1 team. The final PPA as adopted by the Management and Supervisory Board today shows some differences with the provisional PPA as incorporated in the Annual Accounts 2006. These changes, however, will not lead to changes in the Annual Accounts 2006 but will be included in the comparative 2006 figures to be incorporated in the 2007 Annual Accounts.

The differences lead to a negative operating result change of euro 3,099 million. As a consequence the operating result over the year 2006 amounts to euro 831 K (annual accounts 2006 euro 3,930 K).

IFRS requires that at the time of an acquisition – such as the Midland F1 acquisition -, the purchase price must be allocated to the various assets and liabilities acquired. Such allocation can only be done after those assets and liabilities are valued separately. IFRS recognizes that at the time of the acquisition, the acquiring company may require some time to perform a full-blown valuation, and therefore allows to include a provisional purchase price allocation in the Annual Accounts, provided the company performs the final allocation within 12 months after the acquisition.

In its Annual Accounts 2006, Spyker Cars N.V. stated:
Due to amongst other the specific nature of F1 Racing the purchase price allocation (PPA) has proven to be complex. The management has used several fair values methods to calculate to the best of their knowledge the right PPA values. This is the first PPA of a Formula One team under IFRS regulations and therefore no comparable information was found for some fair value calculations and management had to estimate the value to their best knowledge using common business sense. (page 87 of the 2006 financial statements)

And the auditors’ report in this respect reads (cf. page 123): “We further note, as disclosed in note 4 ‘Business Combinations’, that the initial accounting of the business combination is still provisional. Our opinion is not qualified in respect of these matters.”

The provisional values used in the 2006 financial statements were, amongst others, based upon management judgment using the advise of an internationally renowned independent valuator. The Management and Supervisory Board of Spyker Cars N.V. adopted the PPA based, amongst others, on the findings of an independent expert valuator today. As a consequence the Annual Report 2006 remains unchanged, however the differences as determined in the final PPA will lead to adjusted 2006 comparative figures in the 2007 consolidated financial statements.

Fair value of a specific contract of Midland F1 after acquisition Under this conditional payment contract, Midland F1 was entitled to payment obligations conditional on certain race performances. Spyker and (F1) experts initially valued this contract at nil because it did not expect, based upon past racing experience, to receive any payments on the basis of this contract.

The external valuator valued the contract on the basis of betting odds for the 2007 season at 15 December 2006 – the first date that there are data available – and concluded that the contract should be valued at euro 1.7 million on 28 September 2006 (acquisition date). Spyker MF1 team ended this contract in October 2006. As a consequence the value had to be written off, which leads to an increase in the Amortization and depreciation of euro 1.7 million.

Midland sponsor contract In the context of the acquisition, Spyker Cars N.V. agreed to deliver certain sponsoring services by Spyker MF1 team and Spyker Squadron to the vendor (Midland Resources Holding Ltd) for an amount of euro 6.1 million and invoiced (and was paid for) accordingly. Of this amount, euro 5.0 million was recorded as 2006 revenues. The remainder of this amount – euro 1.1 million – has been accounted for in 2007.

The external valuator used five different methods to determine the fair value of this contract, which resulted in a value of euro 4.8 million. As a consequence the revenues of 2006 will be euro 1.2 million lower. The other euro 0.1 million will decrease first half year revenues 2007.

License
Moreover the valuation of the Formula One license was finalized by the external valuator, who has valued the contractual right value of the agreement on euro 1.1 million. The contract period ends on December 31, 2007. This will increase the Amortization and depreciation for the year 2006 by euro 0.1 million. For the first half year 2007 this will result in an increase of the Amortization and depreciation of euro 0.3 million.

UPDATE:: De Ondernemingskamer doet voorlopig nog geen uitspraak in de zaak, aldus advocaat Tom van Wijngaarden, die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertegenwoordigt. Wanneer we wel een uitspraak kunnen verwachten is nog niet vastgesteld.26 reacties

@jochem: heb geen zin om dat alles te lezen
Can’t blaim you. Het is niet bepaald lekker leesvoer.
Helemaal met jee eens het is nog te vroeg om zo veel te… Lezen. Maar wist helemaal niet dat ze dachten winst zouden maken toch logies dat er verlies is of ligt dat nou aan mij ze kopen een F1 team pompen der geld maar verkopen meschein 4 spykers oke en dan nog een paar D12 die 2009 worden afgeleverd maar wel al betaald zijn.

ik zou een nieuwe baan gaan zoeken als ik zoon fout zo maken van een verschil van 2,1 miljoen euro’s
@ shelby, je denkt niet dat ze het expres gedaan hebben?

Ik denk dat het al goed fout zat op het moment dat maarten de bruijn vertrok bij spyker, die zat er vast te dicht op en zag de bui al hangen
Jan-Jaap-Karel-Kees
Details, details…
the never ending story van spyker cars gaat gewoon verder. ze leren het daar ook nooit he. dit blijkt maar weer dat ze helemaal niet serieus met de zaak bezig zijn. ik zou als leverancier zeker niet met hen in zee gaan. dit is niet serieus bedrijfvoeren maar meer een spelletje voor die rijke lui daar bij spyker cars. het is net een slecht geschreven soap.
k heb geen zin om dat alles te lezen, maar volgende keer toch een beter rekenmachientje gebruiken:P
Echt positief is dit alles niet echt voor Spyker , blijkbaar is de boekhouding ook met spijkerschrift gedaan , waardoor het vrijwel onleesbaar is geworden.
“Spyker geef toe dat de cijfers niet kloppen”

wat klopt er niet? (behalve de cijfers dan:p)
Elke bedrijf doet aan verbloeming van de cijfers. Dus niks nieuws. Alleen wordt Spyker nu erop aangewezen (en waarschijnlijk is spyker een beetje te ver doorgeschoten.
@appieflappie

ik kan me voorstellen jij, als iemand zijnde die zich naar Appie Heijn vernoemd (of het mischien wel is, wie weet..), van mening bent dat het de normaalste zaak van de wereld is dat iedereen met cijfers speelt zoals Spyker nu en Ahold toen.

Maar dit is toch echt een absolute doodzonde wanneer je een beursgenoteerde onderneming hebt. De regels voor accountants zijn hartstikke duidelijk.
déAccountant
“..is tevens van mening dat Spyker tekort schiet in de verslaglegging over latente belastingposten en bepaalde ‘disclosures’ in de verklarende toelichting van de cijfers.”

note; disclosures zíjn verklarende toelichtingen van de cijfers.
sjeetje. ze maken 1 lelijke auto’s
2 ze kunnen niet rekenen
3 hoe dom zijn ze

leuke combo om een gezond bedrijf te hebben.
spyker lijtk wel een zwart gat het zuigt geld op dat ergens naartoe verdwijnt en nooit meer terugkomt
Marcovanwensveen
Ik sluit me aan bij Jurrian. Maarten de Bruin heeft zich laten foppen door snelle jongens als Muller en consorten.
Eeuwig zonde dat zo iets mooi verprutst wordt door snelle rijke patsers die denken dat ze overal een slaatje uit kunnen slaan.
Ik denk dat Muller maar op moet stappen, misschien wordt het dan nog wat.
(als je de stand zag op de RAI, echt walgelijk die kouwe kak.
déAccountant
Ik praat het niet goed, maar dit soort dingen kunnen gebeuren, helemaal omdat het voor het eerst is dat de PPA onder IFRS gebruikt wordt in de F1. Dan kunnen er wel eens complicaties ontstaan. Aangezien IFRS meld dat er twaalf maanden de tijd is om de PPA definitief te maken, is het opzich niet een hele grote fout. Het kan namelijk gewoon in de jaarrekening over 2007 worden verantwoord onder de aangepaste vergelijkende cijfers. Al met al een hoop poeha naar mijn idee, ik denk niet dat de jaarrekening echt aangepast zal worden.
@ Vincent #1; dat je bij een beursgenoteerd bedrijf duidelijke regels hebt voor het aanleveren van cijfers is 1 ding, maar reken maar dat er veel (ook beursgenoteerde) bedrijven zijn die er alles voor doen om naar hun aandeelhouders de zaken mooier voor te spiegelen dan ze zijn.

Ik zeg niet dat het bij alle bedrijven gebeurt, maar Spijker en Ahold zijn echt niet de enigen. En ik denk dat er een groot deel is dat er mee weg komt.
En de aandelen van Spijker gaan gewoon omhoog met dit nieuws? +6,31% gestegen :D
Weet je wat ik denk: er hoeft 828k * 29,6% (?) winstbelasting = € 245.088,- minder betaald te worden.
In wezen is het dus positief voor de onderneming!

Always look on the bright side ;)
@ Sjefke; ik ben aan t inslaan ;)
Dat de koers stijgt verbaast mij niets. Er ontstaat nu duidelijkheid over de cijfers en de common sense die Hugenholtz predikt zal de aandeelhouder ook bevallen. Lijken uit de kast, uithuilen en opnieuw beginnen met nieuw management biedt alleen maar perspectief. Of ben ik een onverbeterlijke positivo?
En de eigenaars van een Spyker lachen zich ziek! Laat maar lekker failliet gaan denken ze, dan hebben we lekker zeldzame auto’s die alleen maar meer waard worden!
@ Juppe

Daar hebben hun geen reet aan, die autos hebben ze toch al verkocht, wat hebben ze nou aan die stijgende waarde?
Eerst maar eens wachten op de uitspraak lijkt mij.
“Vandaag doet de Ondernemingskamer in Amsterdam uitspraak”
Vraag me werkelijk af of de auto’s in waarde zullen stijgen als de fabriek failliet gaat.
Tot nu toe hebben ze nog geen klinkende naam wat betreft sportwagenbouwer opgebouwd. Maar zijn ze een beetje blijven hangen op het niveau van een kit-car fabrikant.

Maar je rijdt wel in een aparte auto rond, dat is zeker.
Dat is nou wat je noemt “creatief boekhouden” :D
even een glaasje water..wat een droge stof zeg….
Tsja als je iets overneemt kan het later blijken dat je je verrekend hebt en dan moet je dat met iets ander verrekenen. Afschrijving bijvoorbeeld…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).