Ferrari FXX Evoluzione: nog heftiger!

Auteur: , 54 Reacties

De Ferrari FXX is inmiddels ruim 2 jaar beschikbaar als een soort van rijdend laboratorium voor te rijke Ferrari-klanten, kortom de hoogste tijd voor een kleine update. Of 'Evoluzione' zoals de Italianen dat zo mooi noemen. Ferrari heeft de FXX nog eens kritisch tegen het licht gehouden, de resultaten?

Een flinke schep extra vermogen, 860 pk ipv 800 pk en voortaan kunnen er maximaal 9500 toeren gedraaid worden ipv 8500 tpm. Ook schakelt de versnellingsbak nu in 60 milliseconden ipv 80 milliseconden en is er nog eens naar de aerodynamica gekeken. Dit alles zorgt er voor dat de FXX Evoluzione een volle 2 seconden sneller is op Ferrari’s thuiscircuit, Fiorano.

Het pakket is te retrofitten op elke bestaande FXX, dus je hoeft niet gelijk een nieuwe te kopen. Oh ja, het schijnt dat ene Michael Schumacher zich ook met de ontwikkeling heeft bemoeid.

Ferrari FXX Evoluzione

Ferrari FXX Evoluzione

Ferrari FXX Evoluzione

Ferrari FXX Evoluzione

En als bonus een filmpje van een FXX op de openbare weg!

PRESS RELEASE:

FXX programme extended for further two years thanks to new evolution kit developed with assistance of Client Test-Drivers

Maranello 28th October 2007 – The innovative FXX programme, based on the eponymous prototype car and launched by Ferrari in June 2005, is being extended to 2008/2009. The FXX, which is the most advanced GT ever created at Maranello, has been updated with an evolution package aimed at further improving its handling and performance. The package was developed as a result of Ferrari’s collaboration with its Client Test Drivers and with the invaluable support of Michael Schumacher. The FXXs equipped with this package will also sport a new livery in addition to new rear wing profiles.

The FXX is not homologated for road use and there are no plans to compete with it either. In fact, the FXX prototype is designed exclusively for track driving as part of a specific R&D programme agreed with a selected group of just over 20 clients involving 14 group test sessions and 14 private ones in the last two years. Thanks to readings taken over the 16,500 kilometres of tests carried out in 2006 and the 18,500 kilometres covered in 2007, the modifications made to the car have focused on honing its aerodynamics, running gear and electronics. Seven-times Formula 1 World Champion Michael Schumacher also joined the ranks of the client test drivers and gave the programme the benefit of his vast experience on several occasions.

Maranello’s engineers studied the wealth of information gained to develop a kit which will cut the FXX’s Fiorano lap time to under 1’16” (previously it was 1’18”). The FXX’s 6262 cc V12 engine can now punch out a massive 860 hp at 9500 rpm. Gearshifting takes just 60 ms, a drop of 20 ms on the previous time, and the gear ratios have been adapted to make use of the extra 1000 rpm now delivered by the engine.

The car’s new traction control system, developed in close collaboration with the GES Racing Division engineers, gives the driver a choice of no less than nine different settings (plus the off position) which are selected using a switch on the central tunnel. This means that the driver really can modify the car’s behaviour on the track from corner to corner, just as the Formula 1 drivers do to maximise performance and reduce tyre wear. The FXX’s traction control is also now less invasive and more flexible, adapting more efficiently to the individual driving style of each driver – a requirement pinpointed when this very extreme car was being driven on the track by non-professional drivers.

The FXX’s special 19″ Bridgestone tyres now last longer too thanks to a new car setup and new front suspension geometry, while the Brembo brakes, which boast large Composite Ceramic Material (CCM) discs, are more efficient with the result that the brake pads last twice as long. Thanks to the drivers’ feedback the Ferrari engineers have also developed new aerodynamic solutions aimed at increasing downforce over the rear axle. The FXX now sports a new rear diffuser, nolder and rear flaps which have combined to increase aerodynamic efficiency by 25% overall. The active front spoiler control system settings have been adjusted to take these modifications into account too. New telemetry monitoring of the steering angle and brake pump pressure will further boost the interaction between Client test drivers and the company’s engineers also. From next year onwards, it will be possible for drivers to have two extra video cameras mounted on their car in addition the existing rear-facing one. This will, of course, give the drivers excellent rear visibility without having to impinge in any way on the car’s aerodynamics.

The FXX evolution package includes participation in a series of track events that Ferrari is organising at international circuits for 2008/2009. Six events are planned for each year (two in North America, two in Europe and two in Asia). In addition to these, the FXXs will also be participating, as per tradition, in the prestigious end-of-season Ferrari World Finals.

As happened in 2006/2007, the cars will be backed up at each event by a 15-member official team made up of engineers, electronics experts and mechanics capable of providing complete assistance to clients. Needless to say, the latter will still be able to organise their own private individual track sessions in their car as well.54 reacties

Oei oei oei wat een heftige bak! Dit is voor mij absoluut de overtreffende trap waar het de supersportwagens betreft. En nog onvoorstelbaar mooi ook!
En het nut hiervan?
Ik kan geen echte concurrenten bedenken…

Waarom iets beter maken terwijl het al erg goed is?
Het zelfde idee als de 430 Scuderia….
O ja, ik was nog een woord vergeten:
Afgunst.

P.S.:Het prijskaartje?
@ Gideon

de Pagani Zonda R is er één, en het is een straffe concurrent. Misschien daarom dus. En daarbij, het is een rijdend experiment die dient om verbeterd te worden zodra er nieuwe techniek komt bij Ferrari.

– Apache
leuk hoor, maar wat heb IK er aan? :P

en hoe de *** komt die FXX op de openbare weg? Dat mag ie toch niet?
@ bram op dit moment word er in zwitserland een fxx gekeurd maar het probleem van de fxx zijn de geluidsnormen.
dit ding klinkt zo hard en heftig dat die daar waarschijnlijk op afgekeurd gaat worden.
@Mark: vind je dit werkelijk mooi??

De specs zijn leuk, maar god wat is dat ding lelijk zeg.
@autoblogger, dat noemen ze nou functie boven vorm ;)

And remember: Beauty is in the eye of the beholder
Wow, shit, straks wordie nog mooi ook. wat een bak zeg, het is wel een cool project als je het mij vraagt, ik denk dat een hoop technologie van dit ding in de 430 scuderia zit. die F1 stijl neus vind ik trouwens erg mooi zo, door de kleine veranderingen in de voorbumper lijk die er wat meer uit te komen.
@ rickadelic

Zijn die uitlaten uberhaupt niet te hoog voor de openbare weg. Was dat niet de reden dat de p4/5 twee sets uitlaten had (lage voor de openbare weg en hooge voor het circuit)?

Volgens mij moesten de eigenaren ook een wurgcontract ondertekenen waarin staat dat hij alleen onder begeleiding van ferrari instructeurs gebruikt mocht worden. Ferrari zou die dingen niet eens op de weg laten dan…
Het lijken net foto’s van een schaalmodel?
@niek, hoge en lage? Als ik jou was zou ik nog eens goed kijken naar deze foto’s:

http://www.autoblog.nl/archive/2007/09/25/ferrari-p45-de-details-doen-het-m

De vorm van de uitlaten is aangepast. De locatie is nog steeds hetzelfde!
ik vind hem eigenlijk wel mooi terwijl ik dat bij de vorige niet had maar wat is het waarschijnlijk belachelijk hoge prijskaartje??
Mooi heb ik em nooit gevonden en nu zeker niet meer. Het is er gewoon over maar niet de dergelijke manier als de Zonda R, die stat het dan wel weer wel.
Deze bak is absoluut indrukwekkend! Ik heb m gezien in Frankrijk op Magny-Cours en hij maakte geluid zo hard als een F1 bolide
@Robbie: hij heeft gelijk hoor, de P4/5 heeft nog uitlaten die meer aan de onderkant zitten maar die je niet makkelijk kan zien, die bovenste uitlaten zijn ofwel voor de show, of voor het circuit.

is bij de veyron net hetzelfde, die heeft aan de zijkant van die ene grote uitlaat nog 2 kleintjes zitten die je bijna niet kan zien
ik werd al aan het twijfelen gebracht, maar idd, ze zitten verstopt maar ze zitten er wel degelijk. Kijk op een grote foto zoals deze:

http://www.pistonheads.com/pics/news/14673/ferrari_p4-5-L.jpg

maar eens op de witte strepen aan de onderkant
Schitterende auto vind ik, maar ze zouden er alleen mooiere koplampen in moeten zetten.
Een V12 die 9500 toeren draait?Holy crap!
Zou het ook passen op een standaard Enzo? ;P
Waarom zit iedereen toch te huilen over het uiterlijk van de FXX, dit is echt nutteloos commentaar geven want deze wagen is niet gebouwd opdat hij de mooiste auto ooit moest worden. Wees blij met de V12 die erin ligt en het sublieme toontje dat hij zingt bij 9500 toeren.
leuk bedacht db! bij de P4/5 zijn de uitlaten per bypas gekoppeld. dat wil zeggen bij leen bepaalde toerental gaan er andere uitlaten bij (werkt meestal op vacuum!)
bij de Bugatti zijn die 2 kleine uitlaten puur en alleen voor de waste gate. dit is een turbo wagen en die blaast zijn overdruk via die “uitlaten” af.

de FXX is weer een heel ander verhaal. er rijden al enkele op kenteken. maserati MC12 Corse is net zo’n voorbeeld. daar heeft EDO zich mee bemoeid en die op kenteken gekregen. alleen het uitlaatgeluid is aangepast. dat zal bij de FXX ook wel gaan gebeuren.
de FXX is puur bedoeld als rijdend laboratorium.
hoe hard gaat dat ding wel damn….
dat is wel een vet wagen:P
lancia delta 1.8 lx
waar zitten de achterlichten bij de fxx met kenteken?
@lancia delta 1.8 lx: de fxx heeft geen achterlichten, daarom (onder andere) dat hij ook niet straat-legaal is.
Autobandventieldopje
Mmm.. beter hoor!! Na het Youtube filmpje krijg je meteen nog wat extra filmpjes waar je uit kan kiezen.. het hierna volgende linkje betreft een Enzo turbo… ken ik zelf niet, maar mooi Frans materiaal gaaf filmpje… ik zou zeggen check it out!… http://www.youtube.com/watch?v=AKFyjzuwfBo
Autobandventieldopje
Uit de comments onder het filmpje op Youtube blijkt dat het geen turbo Enzo is , maar dat het desbetreffende Franse autoprogramma waar het vandaan komt turbo heet…toch gaaf filmpje..als je Frans goed kan verstaan ongetwijgfeld nog wat interressanter..
Dit is Unreal!!!!!!!!!!!!
WAANZINIG. 9500 toeren met een V12. Doe mij deze maar.
@ rickadelic klopt dat is de fxx van m.schumacher die wil ermee door de bergen gaan knallen
geweldig!!!

en de prestaties?
@ m5 das wel masterlijk als die dat voor elkaar krijgt hor
ze leren nog steeds bij die kleine Italiaantjes ;-)
heerlijk op het circuit, maar op de openbate weg heb ik liever de enzo
ze kunnen de achterlichten juist onder de uitlaten plaatsen en die nrpaat int midden lekker geluid aan 95000t
moest 9500toeren zijn
die Fxx zijn toch mooie dingen. niet normaal gewoon.
en wtf doet die Fxx op de Straat?
niet als ik een fxx had, ik er niet de straat mee op ging.
zou toch genoeg geld hebben om een boete te betalen of iets dergelijke
Heb de FXX/E afgelopen weekend op Mugello gezien……BRUUT! en wat een geweld
What the FxxK? Wat een monster deze bak (dat bedoel ik goed deze keer) subliem gewoon. Hoor m brullen en grommen! Geweldig. Dan lijkt die 911 toch wel een beetje een tandarts / kappers -auto bij of niet dan.
of wat dacht je van de lichten in de uitlaten lol
Volgens mij heeft de FXX wel degelijk achterlichten. Onder de uitlaten bevinden zich nog 2 grilletjes. In de onderste zie je 2 vierkantjes en dat zij z’n lichten. Weliswaar meer in de richting van regenlamp dan achterlicht:’)
Was bruut, blijft bruut.
Gaat u zitten aub en doe de veiligheidsgordels om………..:-)

http://www.youtube.com/watch?v=QcEj2F24puQ
@turbopaultje: thanx! Benuzzi wordt zo ongeveer verafgod in Italië. Ze zeggen dat hij de rijderskwaliteiten had om het in de F1 te kunnen redden, maar dat hij liever een baan op de achtergrond wilde. De man kan in ieder geval gruwelijk boenderen zonder ook maar een druppeltje zweet op het voorhoofd (dit in tegenstelling tot de passagier naast hem.
Dario Benuzzi = de Valentino Balboni / Walter Röhrl van Ferrari …………..

hier nog een paar rondjes onboard op Fiorano :

http://www.youtube.com/watch?v=_EFR6kdO0hU
ene M. S. kan ook best een leuk stukkie sturen met de FXX
http://www.youtube.com/watch?v=tOsaOWotTd4

en een FXX op het circuit van Manthorp…. geluid op 13!
http://www.youtube.com/watch?v=QQxBszvozz0
Heftig. Volgens mij laat de concurentie (die er tevens haast niet is) ver achter zich. Alleen vind ik dat het (bij het prototype. Ik weet niet of dat bij alle auto’s zo gaat worden) net lijkt alsof de voorbumper vol met vogelpoep zit. Andere kleuren en het is een topper. De F1 technelogie die er in zit vind ik echt fenominaal!!!!

P.S.
Dit project is toch een “ontwikkel project” voor een Opvolger van de Enzo?
Zo ja. Dan kan ik niet wachten tot die word gepresenteerd.
Grr 911 Turbo.
@incognito: wtf? are you nuts?
Dit is de concurrentie, uit eigen huis………….:-)

http://www.youtube.com/watch?v=5XKw668ln70
Bugatti Veyron owned de FXX:P
@ Conclusie

Op topsnelheid, ja (alleen die haal je op deze circuits toch nooit)
Op acceleratie, evensnel
Op bochtenwerk, nee de FXX is veel sneller
Op aerodinamica, nee
Op grip, nee
Op gewicht, nee
PK/KG: veyron 1-2… FXX 1-1

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).