TomTom en Vodafone slaan handen ineen

Auteur: , 13 Reacties

Vorig jaar kondigden TomTom en Vodafone al aan dat ze de handen in elkaar zouden slaan het fileleed verder te verzachten. Dit wilden ze doen met behulp van een simkaart in je TomTom (anoniem) informatie te verzamelen over de verkeerssituatie. Doordat deze informatie elke 3 minuten wordt ververst is er altijd uptodate informatie beschikbaar voor gebruikers van dit nieuwe systeem met de naam HD Traffic. Allereerst zal alleen beschikbaar zijn op de TomTom ONE XL HD Traffic die in de loop van deze maand in de winkels zal liggen.

Het eerste jaar is deze nieuwe dienst gratis en daarna moet 9,95 per maand betaald worden. Ook zal begin volgend jaar het systeem beschikbaar komen voor mensen met een ouder model TomTom (via webwereld.nl).

De ‘HD Traffic’ TomTom is voorzien van een Vodafone-simkaart met gprs-verbinding. Via het netwerk van Vodafone ontvangen TomTom-gebruikers geanonimiseerde lokatiegegevens van Vodafone-abonnees. Het netwerk van de provider staat in verbinding met het TomTom HD Traffic-centrum. De informatie over de lokatie van de Vodafone-bellers wordt elke drie minuten ververst.

De lokatiegegevens worden gefilterd, zodat informatie over Vodafone-gebruikers die zich in de file bevinden, overblijft. Vervolgens wordt op basis van deze informatie de positie en totale lengte van de file bepaald. De gegevens van Vodafone worden gecombineerd met bestaande verkeersinformatie en zo ontstaat een actueler en nauwkeuriger beeld dan met het huidige systeem RDS-TMC. TomTom claimt dat de nieuwe dienst tot vijf keer vaker de actuele verkeersinformatie ververst dan huidige diensten. Bovendien zouden de geschatte reis- en aankomsttijden door de aanvullende data veel nauwkeuriger zijn.13 reacties

sanders-mercedes-benz
das nou makkelijk
10 euro per maand om te weten waar je stil staat, niet echt goedkoop
Zou het knap vinden als het bovenstaande gaat lukken.
“De lokatiegegevens worden gefilterd, zodat informatie over Vodafone-gebruikers die zich in de file bevinden, overblijft”
Kijk eens naar de industriegebieden die zich meestal aan de snelweg bevinden, als hij de daar werkende mensen met Vodafone abbonnement, die hooguit 30mtr van de snelweg afzitten, er niet goed uitfilterd staan er daar altijd files.
men heeft toch maar 1 goed GPS toestel nodig? die dingen zijn te duur om te kopen als je er zin in hebt!
@erik, denk eens na. De TomTom’s van die mensen staan toch uit als ze aan het werk zijn. Dus geven ze ook geen informatie door. En daar komt nog eens bij dat het systeem natuurlijk via GPS weet op welke weg je op dat moment bent.
10 euro per maand is rijkelijk veel. TMC krijg je als licentiehouder gratis en de bromsnorren lezen nog altijd de verkeersinfo voor op radio 1, ook gratis. 10 euro per jaar lijkt me een veel betere prijs.
@robbie
Maar zo werkt het niet. Vodafone weet waar de mobieltjes van haar klanten zich bevinden, en als er zich veel boven de snelweg bevinden staat daar dus file. Deze info kan je HD (high definition?) TomTom weer ophalen.

Probleem alleen is dat GSM plaatslokatie niet erg nauwkeurig is, dus het kantoorpand aan de snelweg is wel degelijk een lastig geval.
@erik:
haha dat zou inderdaad zwaar gefokt zijn:p
Pieter Bayens
@mashell
Ik denk eerder dat TomTom de plaatsbepaling doet ;) Lijkt me wat nauwkeuriger ;)

Daarnaast zal van 1 TomTom idioot die bijv. aan ’t tanken is echt niet gelijk een “filemelding” gedaan worden: er wordt gewoon gekeken wat de gemiddelde snelheid is van een x aantal mensen in een x gebied, en aan de hand daarvan kan je zien of er een file staat en hoe lang die is. Ze bouwen daar echt wel een fout-marge in. :)
Top systeem.

Alleen iets aan de prijzige kant, maar het werkt snel en goed.
die 10 euro, is dat inclusief gprs abbo? dan valt het nog mee. dan kan je met dat sim kaartje ook nog eens lekker surfen naar autoblog onderweg (als je nog een hand vrijhebt natuurlijk)
Wacht even? Data van gebruikers wordt verzameld en vervolgens verkocht. Hoeveel van die 10 euro gaat naar de gebruikers die feitelijk de data verzamelen?

Geen Vodafone voor mij. Dit is gewoon misbruik van gegevens.
Goeie deal, voor Vodafone dan. Gewoon GPRS abonnementen die normaal ook een tientje kosten en nu dus alleen voor positiebepaling gebruikt worden. Levert ze flink wat op en kost bijna geen dataverkeer.

Ik heb een PDA met GPRS en een navigatiesysteem. Daar kan dan toch ook een oplossing voor bedacht worden lijkt me. Is het niet door TomTom dan wel door een andere partij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).