Ik wil helemaal niet naar Amsterdam

Auteur: , 50 Reacties

Nu baal ik al als ik over de A10 moet rijden. Overal camera's. Auto's die niet weten waar ze naartoe willen en van de ene naar de andere rijbaan slingeren. Tunnels die veel te smal zijn.

De regio Amsterdam heeft een groot verkeersprobleem. Na jaren van wanbeleid zijn ze er achter dat de capaciteit van zowel de wegen als het openbaar vervoer te beperkt is. Wat wil je dan als linksbetuttelbestuur? Je gaat boetes uitdelen aan mensen die toch met de auto gaan en belooft meer bussen in te zetten.

Het werkt in Londen, dus waarom niet in Amsterdam? Nou, het werkt niet in Amsterdam omdat daar de auto de belangrijkste vorm van vervoer over afstanden boven de 5 kilometer is. In Londen ging voor de spitsheffing al 80% van de reizigers met het openbaar vervoer. In Amsterdam is de situatie precies omgekeerd. Als je daar 5 procentpunt automobilisten naar het openbaar vervoer weet te jagen, dan betekent dat in feite een 20% groei in OV gebruik. Het OV kan dat niet aan.

Maar dat is allemaal niet zo erg. Mensen die in Amsterdam wonen hebben gekozen om in Amsterdam te wonen. Ze hebben gekozen voor een Groenlinks/PvdA beleid. Dit is wat ze willen. Amsterdammers houden er van om gestraft te worden.

Maar ik wil helemaal niet naar Amsterdam. Ik woon er niet en ik hoef er bijna nooit te zijn, gelukkig. Maar soms moet ik wel eens langs Amsterdam. Vanuit het zuiden naar een van dronken jongeren vergeven West Friesland. Als Amsterdam haar zin krijgt moet ik betalen. Ik moet betalen omdat ik langs een gemeente moet die haar zaakjes niet op orde heeft. Ik heb niks over die gemeente te zeggen. Ik heb niet gestemd op GroenLinks in Amsterdam. Toch willen ze mij een belasting in de maag splitsen.

Meer dan tweehonderd jaar geleden riepen de Amerikanen al ‘No Taxation without representation’ om zich vervolgens via een revolutie los te maken van de Engelsen. Dit hadden ze nota bene afgekeken van de Nederlanders die zich 1569 verzetten tegen belastingmaatregelen van de Spaanse overheerser. Deze traditie moeten we voortzetten. Nederland moet onafhankelijk worden van Amsterdam. Sluit de toegangswegen tot de ring A10 voorgoed. Amsterdam blij, want er komen geen auto’s meer de stad in. Nederland blij, want verlost van een bewind dat zo verouderd socialistisch is dat zelfs de Walen er op neer kijken. We leggen wel een nieuwe grote snelweg langs Almere of zo. Het hele gebied inclusief Bijlmer en Slotervaart -waar wordt gewerkt aan het auto-overschot-, inclusief IJburg, de eilanden en de andere gebieden met vooraf geplande verkeersproblemen, kan dan dicht. Amsterdam moet haar eigen problemen oplossen en niet de rest van het land opzadelen met haar onvermogen tot planning.

[ Met dank aan “Klaas” voor deze ingezonden mededeling! ]50 reacties

Hulde!!!
“blabla links blabla onderbuik blabla populistisch”
Het openbaar vervoer in A’dam is nu ook al een drama… Minstens 1 keer per week sta je gewoon een kwartier op schiphol door een of andere wisselstoring/geknapte bovenleiding/stroomstoring/aanrijding met een persoon/blaadjes op de rails.
ja! :D
nu hoef ik er verder ook bijna nooit te zijn :P maar het is wel een grappig idee ;)

en… laat ik het toch nog een keer proberen… OV had noooit geprivatiseerd moeten worden (!) machinisten moeten meer betaald krijgen maar alleen onder voorwaarde dat ze nooit meer dan 5 min van het schema afwijken.
Al het openbaar vervoer in steden moet (bijna)gratis en de trein tarieven moeten over grotere afstanden minimaal gehalveerd worden maar eigenlijk is eenderde al veel.

kost wat maar uiteindelijk krijg je er ook weer wat voor terug omdat mensen veel makkelijker kunnen reizen en das goed voor de economie.
en in Japan kunnen ze de treinen ook gewoon stipt op tijd laten rijden…
Deze Amsterdamse lijn kun je gewoon doortrekken tot aan het huidige kabinet. Dat heeft de zaakjes ook niet op orde en daarom wordt de arbeider, vooral die met auto, gestraft en dat alles om linkse hobby’s te kunnen betalen.
Pfff… Amsterdam, hou erover op…

Ik hoef gelukkig niet heel vaak daar te zijn, maar áls ik er moet zijn is het altijd raak. Hoewel… je moet eens ’s nachts rond 4 uur over de A10 rijden. Leeeeeg, je staat ervan verbaasd!

Maargoed, Londen heeft een indrukwekkend metrostelsel, Amsterdam niet. Verder heeft de invoering van de congestion charge niet heel veel uitgehaald daar, geloof ik. Zal het rond Amsterdam ook niet doen; ik heb scenarios gelezen waarin staat dat het hooguit 15% zou verminderen. En eer het is ingevoerd is het ook al vast weer 15% drukker…

Oplossing: Amsterdam mijden rond de spits. Gewoon niet naartoe gaan, of zorgen dat je er al bent. Ohja, en beetje afstand houden als het sowieso al niet zo snel gaat op de snelweg; dat scheelt namelijk files omdat je niet op de rem hoeft + weer hoeft op te trekken.

Een les “hoe moet ik rijden om files te voorkomen” zou ook al goed kunnen doen eigenlijk…
Vooralsnog is het alleen een probleem voor de Amsterdammers. Als jij langs Amsterdam moet dan wordt er neits in rekening gebracht, als je dit maar 1x in de week doet.

Pas na 3x in de week ga je de volle mep betalen.

Dus, conclusie is kort door de bocht.
ik woon in amsterdam en had binnen een dag een vergunning om te parkeren. En ben ben 30 minuten op mijn werk. Betalen doen we toch al
Mooi genuanceerd verhaal met wetenschappelijke basis…..NOT!
Ik begrijp dat de schrijver gefrustreerd is, maar dit verhaal slaat natuurlijk nergens op. De situatie rond Amsterdam (en het hele fileprobleem in Nederland) kan alleen worden opgelost door een combinatie van maatregelen:
* kilometerheffing tijdens de spits
* goedkoper/gratis en frequenter openbaar vervoer in de spits
* thuiswerken bevorderen
* radarvolg systeem op nieuwe auto’s (afstand tot voorligger gelijkblijvend)
* carpoolen
* vermindering van aantal op/afritten
* 80 km/uur over de hele ring (i.i.g. tijdens de spits)
Ik rij zelf regelmatig over de ring buiten de spits en dan is er helemaal niets aan de hand; ik stel voor dat de schrijver dit ook eens probeert….
wat is het nut van discussieren en dan constant die “linkse domme gore rooie” mensen aanhalen? Als je iets wilt poneren moet je toch net met iets meer inhoud aankomen om mij te overtuigen ik snap niet helemaal waar je het over hebt…
Auto? Openbaar vervoer?

De fiets is toch nog steeds de beste oplossing voor die stad. Gewoon hier en daar wat plaatsen creeeren waar men die dingen kan stallen zonder dat men er constant over struikelt.
Ik las laatst toch dat er plannen zijn om een tulp-vormige kunsteiland te gaan bouwen in zee?
Gewoon Am*dam loshakken van de rest van NL en zèlf een eiland maken. 1 grote dik kanaal eromheen.
Alle toegangswegen wegslaan en *tadaa* alle anti-auto freaks blij met hun Oerol-aan-de-Amstel het hele jaar rond.
Verlaten ze bovendien de rest van NL voor Am*dam. Opgeruimd staat netjes.*koffie haalt en door met fantaseren gaat*
jongens jongens jongens ( @ Floryn, @ sjon @ Jan C.)

je gaat deze collum toch niet serieus nemen of wel dan?
mijns inziens is dit gewoon een stukje frustratie van de schrijver die daar op een luchtige en vermakelijke wijze uiting aan geeft.
wat ik een stuk beter vind dan met je gefrustreerde kop boos in de auto stappen en gefrustreerd rond amsterdam over de ring bumperkleven of whatso ever..

kom op jongens, dit is toch geen politiek forum?
Juistem! duidelijke praat!
@Jan C.: Goed onderbouwde reactie man. Je zou zo de politiek in kunnen.
@ Sjon:

“Kilometerheffing Tijdens de spits”. Alsof er ook maar iemand om 6u al op de parkeersplaats 2u gaat staan wachten om maar niet te hoeven betalen. Iedereen moet op een bepaald tijdstip op zijn werk zijn, daarom is er spits. Extra heffing op spits is een exra melkkoe.

“goedkoper/gratis en frequenter openbaar vervoer in de spits” Goedkoper qua bus kan alleen als kleine bedrijven mee mogen doen en de connexxion/arriva monopolies per regio uit de ban gedaan worden. Qua trein zit het er echt niet in. Frequenter zit er niet in, want wat moeten die mensen de rest van de dag doen? Hier bij mij in de UK heb je dus elke 5 min een dubbeldekkerbus waar dan 1 iemand inzit. Volslagen nutteloos, vooral als je bedenkt dat alles op loopafstand is hier in deze stad met 18.000 mensen waarvan 6.000 student.

“thuiswerken bevorderen” als je geen promotie wilt maken is thuiswerken een prima oplossing. Maar de baas wil je zien en je mentaliteit en capaciteiten testen en dat kan niet als jij 50 km verder zit.

“radarsysteem” dan is de lol van het autorijden af en ben ik definitief weg. Het is meer een kwestie van beter rijles geven. Ik houd constante afstand en blijf op dezelfde baan rijden. Met name oudere bestuurders die al wat langer hun rijbewijs hebben zie ik nog weleens slingeren.

“Carpoolen” Carpoolen is alternatief voor OV met name op plaatsen waar OV niet komt. Probleem is dat wanneer er iets erg gebeurt je vast zit op kantoor. Men wil liever de vrijheid om zelf te beslissen wanneer men gaat.

“Vermindering van aantal afritten” is een prima plan, maar dan icm met het VVD plan van supersnelwegen. In andere woorden gewoon meer asfalt. Minder afritten bij de stad zorgt voor nog meer file’s met name in de stad en dat wil je niet.

“80 km zone” die dingen waren een flop. Variabele snelheid is veel beter: http://www.autoblog.nl/archive/2006/08/10/160-is-beter
Viva Revolution, Viva Klaas, waar was die boot ook alweer! Oh nee, dat was in Boston, ok dan maar “down with the Environmentalists”.
Nee, alle gekheid opzij helemaal mee eens!
@sacha Zoals altijd geeft de overheid niet het goede voorbeeld.

Over het algemeen zijn mensen die thuiswerken niet de mensen die promotie zoeken. Althans niet die mensen die ik ken, zoals freelance journalisten, een enkele programmeur e.d..
@bakkerst: Ik ben niet links, niet rechts, want politiek doet toch nooit wat ze beloven. Echter ik heb een hekel aan dat vinger wijzen naar “Links” op weblogs. Wellicht is het niet serieus te nemen en moet je de schouders ophalen…
Wat is dat toch met die haat tov Amsterdam? Vind je het gek dat het daar druk is, het is nou eenmaal een ‘grote’ stad. Rijd rond de spits eens rond den Bosch, Eindhoven, Utrecht, omgeving Rotterdam etc, daar is het ook druk. Gek he? Zelfs in Leeuwarden is er geen doorrijden mogelijk, en zoveel mensen wonen daar niet.

Voordeel van Amsterdam is, dat als je daar woont je ook niet ver hoeft te reizen. Alles is immers toch dichtbij. Pak de fiets/brommer/scooter/tram. Elke dag in dezelfde file gaan staan is een keuze.

En de schrijver van dit stukje kan blijkbaar ook niet erg goed rijden. Misschien moet hij eens beseffen dat de A10 een ring is, waar mensen in en uit willen voegen, dus met oogkleppen op op de rechterbaan blijven rijden helpt niet echt voor de doorstroming (Gun een ander ook een beetje ruimte, kom je uit Eindhoven oid?). En sinds wanneer heb je last van de camera’s, als je netjes rijdt doen die dingen niks, en zorg je ook niet voor extra opstoppingen.
Wat voor tunnels zijn eigenlijk te smal? Of probeer je midden in de ij-tunnel te keren?
@bakkerst: jij begrijpt het.
@Jan_C: ik ben ook niet rechts. Ik kan ook fulmineren over het weinig liberale en erg xenofobe gedrag van sommige rechtse partijen, maar daar is dit niet de plek voor.
@Sjon: er is te weinig openbaar vervoer. Als je het gratis maakt wordt die situatie niet beter. Meer openbaar vervoer kost ook veel geld en ruimte.
@Juppe: mijn punt is juist dat ik niet in Amsterdam wil zijn, ik moet er langs. Waarom moet ik dan over de ring rijden? De ring is geen snelweg maar een lokale weg.

Bovendien is Amsterdam geen grote stad. London is een grote stad, Los Angeles is een grote stad. Amsterdam is een wijk in de randstad. Eindhoven, Den Bosch, Leeuwarden zijn kleine buitengemeenten.

Dat je in de Randstad af en toe tijdens de spits stil staat is tot daar aan toe. Maar je staat tegenwoordig in heel Nederland de hele dag stil. Dat is niet gezond.
@Juppe: “En de schrijver van dit stukje kan blijkbaar ook niet erg goed rijden.

LOL, ik weet uit ervaring dat dat klopt :)
@klaas: Het was dus een heat-of-the-moment ding? Amsterdam is geen grote stad, maar het is een onvoorzien probleem dat de ligging Noord-Holland afsnijft van de rest van Nederland (of je moet, zoals ik meestal, komen via het Noorden).

@juppe: Leuk commentaar!
Gratis openbaar vervoer… gratis? Kan dat dan gratis worden gemaakt? Dat doen ze hier in België ook (bijvoorbeeld in Hasselt; Limburg).
Maar het is helemaal niet gratis. Want gratis bestaat niet. Je moet inderdaad niet betalen als je daar de bus neemt. Maar de bus wordt wel betaald hoor. Door wie zegt u? Inderdaad, door u en ik ;)

Het fileprobleem wordt almaar groter. Een goed openbaar netwerk kan dit zeker oplossen!! Wat niet wil zeggen dat we gaan auto mogen hebben. Maar voor het werk zou je wel het openbaar vervoer nemen als je daar niet 2 uren vroeger voor op moet om dan toch nog een half uur te laat te komen. DAT vertrouwen is er nu eenmaal niet in het openbaar vervoer.
De oorzaken van die vertragingen kunnen van allerlei aard zijn. Een deel van die oorzaken kunnen aangepakt worden door meer controle op het technisch onderdeel van treinen. En door betere verbindingen. Maar dat kost geld.. daar sta je dan met je gratis.
In tijden dat het moeilijk gaat, NET dan moet je er geld in steken en DURVEN investeren. Zonder te weten of je investering zal lonen. Dat vraagt sterk leiderschap en inzicht!! Zeker dat laatste niet vergeten.
Je kan die twee dingen combineren. Tijdens de spitsuren degene met de wagen extra laten betalen en degene die het openbaar vervoer nemen extra stimuleren (vooral financieel, gewoon het geld van de autobestuurder tijdens die spitsuren laten doorvloeien naar de mensen die het openbaar vervoer nemen). Gecombineerd met investeringen die nodig zijn het complexe openbaar vervoer correct te laten gebeuren. Het geld voor deze investeringen kan m.i. worden gehaald bij de extra inkomsten die nu op “natuurlijke” wijze worden gehaald aan de pomp (ofschoon dit toch een deel van de investeringen compenseert).
En als je dan nog aan de burger netjes uitlegt waar je mee bezig bent ga je wrevel tegen gaan.

Tja, ik roep maar wat hé :D
amsterdam is nou eenmaal verkeerstechnisch erg ongunstig gelegen tov de rest van noord holland.

de a2, 4, 7, 8, en9 zijn allemaal te smal en komen allemaal op ring a10uit, die de stroom op zijn beurt weer niet kan verwerken.

ondertussen blijft een stad als amsterdam investeren in kantoorprojecten. ondanks de leegstand (welk nieuw bedrijf vestigd zich daar nou) en investeerd niet in de bereikbaarheid. goed bezig zeggen we dan.

ik werk net buiten de ring amsterdam, en via het openbaar vervoer is mijn werk vrijwel niet te bereiken (10 minuten lopen naar een bus, de bus gaat naar sloterdijk, en daar moet ik een trein naar centraal pakken die me dan naar mijn woonplaats kan brengen)
dat overstappen is nog tot daaraan toe, maar de loop en wachttijd alleen zijn al meer dan de tijd die ik nodig heb om met de auto in de file gaan staan en naar huis te rollen.

de nieuwe a2 wordt ook lachen want die spuugt straks over 10 banen verkeer uit op de a10, die dan nog steeds 6 smalle banen kent.
(en dat snapt iedereen, 10 past niet in 6)
Helemaal mee eens! Het is populistisch gezwam van Tjeerd Herrema. Natuurlijk zit het bedrijfsleven NIET te wachten op een kilometerheffing, want dan gaat een deel van de klanten ergens naar toe waar ze geen kilometerheffing hoeven te betalen.

Wat is je optie? Soms moet je gewoon in Amsterdam zijn. Moet ik tegen mijn klanten die daar zitten zeggen dat ze maar moeten verhuizen? Eén ding weet ik wel: Als het doorgaat ga ik die heffing doorberekenen, speciaal voor mijn Amsterdamse klanten, geheid dat dat reacties op gaat leveren!

Het hele onderzoek is alleen theoretisch onderzoek. Zoals al zo vaak is gebleken is de praktijk heel wat weerbarstiger dan de computer of het papier. Dat is een van de redenen dat we nu zo’n verkeerschaos op de NL wegen hebben, en opnieuw gaan we dezelfde fout maken. Een ezel stoot zich geen drie keer aan dezelfde steen, maar de politiek en de milieulobby lopen al jaren met hun harses tegen dezelfde muur zonder er van te leren :( De enige winnaar is de overheidskas, de twee grote verliezers zijn het milieu en de burger.

Zoals uit het artikel in het NRC blijkt neemt de uitstoot slechts mondjesmaat af, dus milieuvoordelen zijn er sowieso en daarmee vervalt alweer een ongeldig argument.

Het is wel opvallend dat relatief korte tijd na de invoering van 80 km stukken geconcludeerd wordt dat er nodig iets moet gebeuren aan bereikbaarheid van Amsterdam. Toeval? Ik vermoed van niet, maar ja, het is niet politiek correct om te zeggen dat die 80 km beperking de oorzaak, of een van de oorzaken is, dus ik verwacht niet dat we dat snel zullen horen.

Uit het artikel blijkt ook dat de mogelijkheden voor uitbreiding van het openbaar vervoer minimaal zijn. Het wordt dus weer het oude liedje: de automobilist mag dokken, maar we bieden lekker geen alternatief. het is dus nog maar de vraag of de hogere inkomens betalen en profiteren van de tijdwinst. Moet je drie keer in de week te laat komen op je werk omdat het OV weer eens overbelast was. Denk dat je baas dan ook gaat stuiteren, en terecht.

Ik zit in dezelfde situatie als autoblogger en klaas. Ik moet af en toe langs Amsterdam of die rotte ringweg. ’s nachts om 4 uur 80 rijden, dat slaat echt helemaal nergens op!

Nu lees ik wel in het voorstel dat automobilisten die 1x per week langsrijden niet hoeven te betalen, 2x per week 50% van het tarief, en de rest 100%. Dat houdt dus in dat een of ander ambtelijk systeem gaat bijhouden wanneer je waar rijdt. Daar ben ik vanuit het oogpunt van privacy een groot tegenstander van. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar wel omdat het tegen artikel 10 en 11 van onze grondwet ingaat!

Voor mij is dat ook een reden om niet meer met het OV te reizen na de invoering van de OV-chipkaart. De privacy is niet gewaarborgd. Voor het nieuwe biometrische paspoort heb ik wel een mogelijk afdoende oplossing gevonden: 2 minuten op vol vermogen in de magnetron en al je gegevens schijnen te zijn verminkt.

Als onze overheid mijn privacy niet kan en WIL waarborgen vertik ik het om daar aan mee te werken en zal me alle mogelijke manieren verzetten.

Een uitspraak die ik vandaag tegenkwam: In een democratie controleren de burgers de overheid, in een dictatuur controleert de overheid de burgers.

De meeste mensen beseffen de gevaren van b.v. RFID-technologie helemaal niet. Er zijn plannen om al ons geld te laten voorzien van zo’n chip. Een crimineel met uitleesapparatuur (ja, dat bestaat!!) kan dus op afstand zien hoeveel geld iedereen contant bij zich draagt!

Het is nu al technisch mogelijk gebleken om het biometrische paspoort op afstand uit te lezen en de gegevens de decoderen. Elke student kan dit binnen twee uur ontcijferd hebben.

OK, ik wijk wat af van het topic. We worden strax dus aangeslagen om langs Amsterdam te rijden. Als alternatief zou volgens de ambtenarij het OV moeten dienen. Dat houdt dus in de praktijk in dat ik mijn auto ergens buiten Amsterdam op een parkeerplaats moet parkeren, vervolgens met het OV door Amsterdam reizen en aan de andere kant van Amsterdam een tweede auto klaar moet hebben staan om verder te reizen als ik onder deze heffing uit wil komen.

Een aantal praktische bezwaren:
1. Ik ga niet voor de leut met de auto, dus hoe krijg ik de spullen van auto A naar auto B?
2. Sowieso is het meenemen van iets groter dan een kleine handtas in het OV een ondoenlijke zaak. Hoe denkt men dat straks op te lossen als het OV nog eens zwaarder belast gaat worden? Krijgen we dan een extra heffing voor iedereen die een aktenkoffer en een laptoptas mee heeft? De rijken kunnen het volgens Amsterdam toch wel betalen (heerlijk he, die linkse politiek)

Volgens mij het veel praktischer om al die kantoren en dienstverlenende bedrijven die nu IN Amsterdam gevestigd zijn een oprotpremie te geven en te laten verhuizen naar een plekje BUITEN Amsterdam. Dan hou je de stad veel beter bereikbaar dan met deze onzin-maatregelen
@Klaas,
Amsterdam is idd geen grote stad, daarom plaatste ik grote ook tussen aanhalingstekens. Maar het is wel een erg dicht bevolkt gebied. Heel Nederland is een enorm dichtbevolkt gebied, ik dacht zelfs op de 3e plaats. En de 2 dichte bevolkte gebieden zijn ontwikkelingslanden. Dus dat we hier verkeersproblemen hebben is niet zo gek. Helemaal als iedereen een auto kan betalen, en daar perse alleen in moet zitten (doe ik ook). Een fiets of scooter is velen al te min, en dan kies je voor de file.

En dat je over de A10 moet, ja dat is nou eenmaal zo. Heeft iets met geografische ligging, water en kanalen etc te maken. Zoals Jan C hierboven zegt.
Ik vind de drukte buiten de spits wel meevallen. Je kunt idd niet met 140km/h doorkachelen, maar waarom moet dat? In andere delen van Nederland is dat veel erger. Ben wel met je eens dat een belasting/heffing zoals je die noemt niks uit zal halen.
De spits wordt wel steeds langer ;)

Maar ik snap je eerste alinea echt niet, over het wisselen van rijstroken (die mensen weten dat ze daar naar toe moeten), en welke tunnels zijn zo smal dan?

Niet persoonlijk oid, maar kom je toevallig uit Eindhoven of omgeving?
@John
Daar ben ik vanuit het oogpunt van privacy een groot tegenstander van. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar wel omdat het tegen artikel 10 en 11 van onze grondwet ingaat!

Dit is wel de meest kromme beredenatie/beargumentatie die ik ooit gelezen heb… Probeer het anders nog een keer.
@Henk: Wat is daar krom aan dan?
@John,
Wat er krom aan is? Lees artikel 10 en 11 eens door.

Artikel 10 noemt alleen maar dat er regels zijn mbt de levenssfeer. Zegt dus niet wat die regels zijn.

Artikel 11 heeft er helemaal niks mee te maken, waar zie jij je lichaam aangetast in een tolheffing oid?
@Henk: Heb jij geen geheimen? Goed, geef me je pincode maar.
@Juppe: ja ik woon in Eindhoven. Daar zijn ze wel met één goed iets bezig dat ook op de A10 kan worden toegepast. De randweg wordt gesplitst in twee wegen. Eén voor lokaal verkeer en één zonder op en afritten voor doorgaand verkeer.

Dat kan op de A10 ook. Je legt er een weg boven of onder met alleen maar aansluitingen op de andere snelwegen (A4, A2, A8, A9 etc.) en verder geen afritten voor verkeer dat niet in Amsterdam hoeft te zijn.
@ Ejay:
Heb je nog het stukje gelezen waarbij ik zei:
“combinatie van maatregelen”; ik bedoel dus dat je deze maatregelen naast elkaar en in bepaalde mate of verhouding van elkaar moet toepassen.
Dus niet alleen maar gratis openbaar vervoer (juist de overheid meer laten investeren zodat de prijs omlaag kan).
Niet iedereen thuis laten werken, maar bijvoorbeeld een aantal mensen 1 dag in de week thuiswerken.
Er hoeft niet iedere dag ge-carpoold the worden, maar 1 of een paar dagen in de week.
80-km zone in Amsterdam (het onderwerp van gesprek) is zeker wel een succes; andere steden niet.
Door middel van het gefaseerd invoeren van maatregelen kan de overheid/gemeente proberen de mobiliteit rond Amsterdam te bevorderen; als er maatregelen niet werken zou je deze kunnnen terugdraaien.
@Klaas,
Grappig dat ik dat al verwachte. Niet persoonlijk bedoeld, of een aanval op wie dan ook uit die omgeving. Maar ik rij regelmatig in/rond Amsterdam, en af en toe kom ik nog wel ’s in Eindhoven. En je merkt meteen dat de ongeschreven verkeersregels daar heel erg anders zijn. Vooral als je in Eindhoven zelf op een rotonde rijd die geen rotonde blijkt te zijn (bv die bij het Evoluon). Dan maak ik de fout dat ik verwacht voorrang te hebben bij het volgen van de rotonde, maar dan blijkt dat de auto waar ik ‘m voor gooi hard toeterend zijn voorrang opeist. Foutje van mijn kant, maar ik merk wel dat je je plaats op de weg daar sterk af moet dwingen. Als je daar onbekend bent, en in het donker je weg moet vinden krijg je nou niet bepaald de ruimte van medeweggebruikers. In omgeving Amsterdam werkt dat weer anders en ik kan me voorstellen dat jij daar dan weer rare situaties opmerkt, die ik normaal vind. Bijvoorbeeld het wisselen van rijstroken, daar kijkt niemand van op. Ff een klein beetje proppen en dan gaat het prima.

Dat de randweg daar flink aangepast wordt werd wel tijd. Ik vond het altijd een rare weg, waarbij je steeds af moest slaan om de ring(randweg) te volgen ?!?! Ben benieuwd hoe het uit gaat pakken.

Een doorgaand gedeelte zou voor de A10 ook handig zijn idd, maar ik denk dat de weg daarvoor te klem zit tussen bebouwing. En een verhoogde weg zal erg duur zijn, maar wel mooi.
Het gaat niet alleen om de A10 natuurlijk maar ook de toegangswegen. Amsterdam ligt vrij ongunstig want als je boven Amsterdam wilt zijn, moet je via Amsterdam, of omrijden via Flevoland…en da’s milieuvriendelijk zeker.
Volgens mij kan het openbaar vervoer in het algemeen al geen stijging van 2% in de spits aan. Wie weleens in de spits met de Amsterdamse metro gaat, weet dat het openbaar vervoer in Amsterdam nog geen 1% stijging aankan, er zijn gewoon niet genoeg treinen en de stations hebben onvoldoende capaciteit voor extra reizigers.
Ikzelf ben dit jaar uit Amsterdam verhuisd. Ook al werk ik in een dorpje vlakbij Amsterdam, ik was mijn krappe, gehorige en slecht onderhouden etage zat. Ook de parkeerellende, het vuil op straat, het vandalisme, lawaai, luchtverontreiniging. In Amsterdam kon ik geen eengezinswoning betalen, dus als ik wat meer kwaliteit van leven wilde, moest ik er weg. Dus heb ik een woning in de regio Alkmaar gekocht. Omdat ik nog in de regio Amsterdam werk – want daar is veel werkgelegenheid en da’s in mijn branche in lang niet elke regio het geval – moet ik dagelijks langs Amsterdam. En ik werk van 9 tot 6 dus sta dagelijks, in de spits, in de file. Flexwerken is helaas geen optie, ik zou het anders allang gedaan hebben.
Maar waarom moet ik dan van Amsterdam een toeslag gaan betalen? waarom word ik gestraft dat er geen betaalbare woningen in Amsterdam meer zijn? Word ik ervoor gestraft dat de laatste 10 jaar er ontzettend veel kantoren (Zuidoost, Zuidas) in Amsterdam zijn gebouwd maar capaciteit van de toegangswegen hetzelfde is gebleven? Kan de werkgelegenheid in andere regio’s niet gestimuleerd worden? Kan er niet een soort recht op flexwerken komen? Waarom moeten we altijd meer betalen als oplossing waarmee niks wordt opgelost? En let op: over 4 jaar zijn er weer verkiezingen, komen er nog andere regels bovenop en gaan we…. weer meer betalen.
Sorry dit moest er even uit.
@Tinos,
Dat is idd wel een klote situatie. Waarom ben je aan de noordkant gaan wonen?

Er zijn idd meer mensen zoals jij die geen keuze hebben, maar helaas ken ik ook mensen die wel anders kunnen, maar weigeren om de fiets oid te pakken, en stug op dezelfde tijden blijven rijden (en ook klagen uiteraard). Een heffing is natuurlijk bedoeld om deze mensen over te halen om op andere tijden te gaan werken, maar helaas weten we allemaal dat dat een utopie is, en alleen maar geld gaat kosten.
Ik zie een paar keer voorbij komen dat er minder op- en afritten moeten komen.
Waarom is er eigenlijk vertraging bij die op en afritten? Ik denk dat we de stoplichten maar eens moeten aanpakken. Hoe vaak sta je je niet af te vragen waarvoor je eigenlijk stilstaat? Vaak voor een voetganger of fietser die wel op het knopje heeft gedrukt, maar niet op het groene licht heeft gewacht, of de afstelling van de ene stoplicht werkt niet mooi op de volgende (de weg voor je helemaal vol, maar wel groen krijgen)

Rij voor de grap maar eens na 21:00 in Eindhoven, ik woon er niet meer, maar dat is iets wat ik niet mis. Het lijkt daar wel of ewr stoplichten zijn gemaakt van alle lampen die meneer Frits niet heeft kunnen verkopen :)

Maar in deze high-tech tijd moet de techniek toch wel zo ver zijn dat we de van de stoplichten verkeerslichten kunnen maken en de boel op elkaar afstemmen, met ’s ochtends een hogere prioriteit voor inkomend en ’s avonds voor uitgaand verkeer.
@ Juppe: ja, mensen die stug hun auto gebruiken voor 5 minuten woon-werkverkeer, daar is geen discussie over. Die moet je aanpakken. Maar ik geloof er niks van dat dat de grootste groep is. Dat zijn toch echt de mensen die, net als ik, het leven in de “”grote stad” ontvlucht zijn – of er niet vandaan komen maar er wel vanwege de werkgelegenheid in of in de buurt werken.
De keus is op de regio Alkmaar gevallen omdat het tussen Utrecht en Amsterdam ook nauwelijks te betalen is, ik in de Zaanstreek niet wil wonen (teveel stankoverlast van de cacaofabrieken, de Forbo en de Maggi of Honig fabrieken) en mijn vriendin in Alkmaar woont.
Maar goed, niemand in Nederland kan ons verplichten waar we gaan wonen. Ik vind een toeslag betalen om op je werk te komen weer een goedkope oplossing die voor de normale, hardwerkende mens te duur is.
@Tinos,
Om die redenen die je naar voren brengt zal een heffing ook niet helpen. Het zal er alleen maar duurder van worden, en verder geen tot zeer weinig effect hebben.
In Almere (wie wil daar wonen?) zijn huizen nog redelijk betaalbaar, maar Almere is in de afgelopen jaren zo hard gegroeid, dat ook de A6 en A1 flink vaststaat tijdens de spits.
Treinen rijden er wel regelmatig, en dan kom je bv makkelijk op het CS. Maar wie moet daar zijn?

Tja, verder zit er weinig anders op dan aansluiten in de file, of er met de motor tussendoor te rijden. Met of zonder heffing.
@ Juppe: even een horror visioen over 20 jaar: als je dan in de spits wilt rijden, moet je een black box in je auto geïnstalleerd hebben die precies bijhoudt waar je bent, hoe hard je rijd, wat je verbruik is, wat je behalve autorijden nog meer zit te doen, hoeveel afstand je houdt… maak je 1 overtreding of rem je bijna te laat, dan ben je verplicht de auto-piloot te activeren…. brrrrr!!!!!
Nou ja, als die auto voor het invoegen nou vanzelf op de automatische piloot gaat, en er geen file meer is, vind ik het prima ;)

En anders koop ik nou alvast een of andere motorfiets of ander scheurijzer zonder kenteken, die ik tegen die tijd uit de schuur haal. Mad Max here we come! :)
Ja een echt goed artikel, wij in Rotterdam zeggen al decennia dat 020 zich mag afscheiden van de rest van NL en dat er een hheellu diepe gracht omheen mag, niets nieuws dus eigenlijk! :)
Hee, geen slecht woord over West-Friesland! ;)

Maar inderdaad, er moet behoorlijk in het OV geinvesteerd worden wil je de files inkorten. Wat dus niet gebeurd door die mafkezen in het kabinet, die kunnen alleen belastingen verhogen.
Ik tip mijn hoed aan Juppe en Jan C. en laat het daar ook maar bij.

Waar ik wel ff heel off-topic op wil komen, is de reclame van Radio538……

Ben je relaxed naar beneden aan het scrollen, schrik ik me toch het apenzuur! Kan daar niet een waarschuwing bij? Een oude man als ik kan niet tegen dat soort ongein hoor! Weet je wel hoe duur een pacemaker is?!

Zo, heb ik ook mijn gal kunnen spuwen. Aangezien iedereen dat hier doet……
@autoblogger: Weet je wat het is met die Amsterdammers? Ze generaliseren altijd zo … :-)
@Rick Dos,

Ik ben dus niet de enige die zich aan die geluiden stoort! :) Echt zwaar irritant, eerst had ik ook niet door wat het was (als je snel met je muis er overheen gaat). Helemaal als ik tegelijk naar mp3’s luister via de stereo!

Nou is er eentje van American Gangster.
Wát een prachtig stuk!
Nou hebben we het wel over Amsterdam, maar ik moet van de week naar Ede. Heb net ff een routeplanner laten uitrekenen hoe lang ik dan onderweg ben.

Totale afstand van mijn woonplaats naar Ede v.v. is 332 km. Volgens de routeplanner ben ik 6:20 uur onderweg :(

Waar moet dat naar toe in dit land? Nog even en we staan helemaal stil.
sinds wanneer is autoblog.nl een emotionele uitlaatklep voor de gasten zoals ‘Klaas”en en anderen? Interesseert me namelijk niet zo veel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).