Wegener verliest kort geding tegen GasPedaal.nl

Auteur: , 15 Reacties

In het kort geding dat de dinosaurussen van Wegener tegen de website GasPedaal.nl hadden aangespannen heeft de rechter zojuist uitspraak gedaan. Hierbij is de claim dat onze vrinden van GasPedaal geen advertenties meer mogen tonen van de Wegener-website Autotrack.nl afgewezen.

Sliep uit, jammer maar helaas, nice try but no donut. Wegener mag trouwens ook opdraaien voor de gemaakte proceskosten van de tegenpartij.

Een samenvatting van het vonnis:

Hieronder volgt een korte samenvatting van het vonnis van de rechtbank:

1. Databankrecht
Om van een databank te kunnen spreken moet daarin substantieel zijn geïnvesteerd. GasPedaal heeft aangevoerd dat dit onvoldoende blijkt uit de overgelegde facturen, maar de rechter meent dat in elk geval een aanzienlijk deel van de opgevoerde kosten betrekking heeft op het occasiondeel van AutoTrack. Dat betekent dat de rechter er van uit gaat dat de occasionverzameling als een databank moet worden aangemerkt.
Volgende vraag is of GasPedaal inbreuk maakt op dat databankrecht. Dat is alleen het geval als een substantieel deel van de databank wordt overgenomen en daardoor substantieel wordt geprofiteerd van de commerciële waarde van de databank of substantiële schade wordt toegebracht aan de exploitatiemogelijkheden van AutoTrack. De rechter overwoog dat daarvan geen sprake is, nu GasPedaal slechts hele kleine gedeelten overneemt. Ook meent de rechter dat GasPedaal geen ongerechtvaardigde schade toebrengt aan de investering van AutoTrack. Bovendien wees de rechter nog op de mogelijk aanzuigende werking van GasPedaal voor AutoTrack.

Uiteindelijk concludeert de rechter dan ook dat onvoldoende aannemelijk is dat GasPedaal inbreuk maakt op het databankrecht van AutoTrack/Wegener.

2. Geschriftenbescherming (auteursrecht)
Wegener meende voorts dat GasPedaal inbreuk maakte op de geschriftenbescherming door de volledige zoekresultaten van AutoTrack over te nemen. Ook dat wees de rechter af. Van inbreuk is alleen sprake als sprake is van een eenvoudige herhaling van de zoekresultaten van AutoTrack. Dat is echter niet het geval. GasPedaal presenteert de zoekresultaten anders dan AutoTrack. Van een eenvoudige herhaling is dan ook geen sprake.

3. Onrechtmatig handelen.
Wegener beriep zich er voorts op dat GasPedaal onrechtmatig handelt door te profiteren van en parasiteren op de investeringen van Wegener. Ook dat wees de rechter af: onvoldoende was gebleken dat GasPedaal onzorgvuldig handelt of de belangen van Wegener nodeloos schaadt. De rechter overwoog dat GasPedaal zelf geen autosite exploiteert en niet in directe concurrentie treedt met Wegener.

4. Gebruiksvoorwaarden
Wegener stelde voorts dat Innoweb in strijd zou handelen met haar gebruiksvoorwaarden. De rechter meende dat daarvan geen sprake was: Wegener kan zich, door het op haar website vermelden van algemene voorwaarden, niet eenzijdig een recht voorbehouden dat zij anders niet bezit. Door gebruiksvoorwaarden kunnen ook niet wettelijke uitzonderingen op auteursrechtelijke bescherming ongedaan worden gemaakt. Met andere woorden: wat databankrechtelijk en auteursrechtelijk is toegestaan, kan niet via de achterdeur van gebruiksvoorwaarden alsnog worden verboden.

Conclusie: De Rechtbank wijst alle vorderingen van Wegener af. Wegener is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van GasPedaal.

Het volledige vonnis (voor als u zich verveelt) staat hier.15 reacties

Goede zaak. Verbazend overigens dat AutoTrack de kracht van de aanzuigende werking niet beseft; hier hebben ze alleen maar voordeel bij.

Stel dat GasPedaal de AutoTrack resultaten niet meer mee zou nemen. Dan kan men nooit meer via GasPedaal op AutoTrack komen. Hoe zou dat nou voordelig voor AutoTrack kunnen zijn?
Hierbij is de claim dat onze vrinden van GasPedaal geen advertenties meer mag tonen van de Wegener-website Autotrack.nl afgewezen.

Vrienden & mogen tonen :)

Nog niet uitgeslapen volgens mij :p

-edit: gelukkig zijn onze lezers dat wel!-
Dit kon je zien aankomen, na dat gedoe met huizensites.
@SQB:
AutoTrack heeft er voordeel bij om als enige site bekend te blijven bij zijn/haar doelgroep. Gaspedaal zorgt ervoor dat iedereen al zijn resultaten laat zien waardoor statistisch gezien minder mensen bij AutoTrack terecht komen.

Daarbij verdient Gaspedaal geld aan content die door mensen bij AutoTrack wordt geplaatst. :)
Al met al kunnen we stellen dat Gaspedaal nu op de Nederlandse kaart staat na deze affaire! gefeliciteerd met jullie slapend-rijk-machine jongens
Like “DUH!”
De traditionele “brick-and-mortar” ondernemingen hebben steeds weer een uitspraak nodig om de nieuwe realiteit te leren begrijpen.
Tijdje terug was het de makelaardij, nu Wegener, wie volgt?
Mag ik zeggen dat het me ECHT geen houtje-touwtje jas kan schelen? Mag dat?
Ik vind Gaspedaal gewoon een slechte site. Ook al mag het wat ze doen, ik ga daar geen auto zoeken.
-edit: moiee-
Dit is een vergelijkbare zaak als Funda vs. Jaap.nl.
Toen die uitspraak bekend werd, had Wegener ook al kunnen inpakken.
Ik snap nooit waarom die sites niet gewoon wat rudimentaire beveiliging inbouwen om dit soort parasietengedrag tegen te gaan. Ik ben geen webserver specialist maar het moet toch niet al te moeilijk zijn om dieplinken en data-collectors te bestrijden…
Gefeliciteerd Gaspedaal.Die grote jongen denken dat ze altijd het alleen recht hebben.
ik ben belg en voor mij is dit chinees hoor ! wat is wegener ? wat is autotrack ?
Ik blijf dit een vreemde uitspraak van de rechter vinden. Het is alsof je door een Telegraaf waar een klein venster is uitgeknipt een krant van Wegener mag lezen. Je hebt dan wel goede kwaliteit krant maar de Telegraaf heeft daar bijna niets voor moeten doen.
Je kunt niet eens een minimum aantal pk’s selecteren op die site, en zoeken op trefwoord werkt niet helemaal lekker. Beetje jammer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).