Audi: 20% minder uitstoot in 2012

Auteur: , 17 Reacties

Naast de gedoodverfde concurrent BMW werkt ook Audi aan het verder vergroenen van het modellen aanbod.

Tot 2012 moet de C02 uitstoot van alle modellen met 20% worden gereduceerd en daarbij moeten de rijeigenschappen op niveau blijven. Om dit voor elkaar te krijgen gaat Audi gebruiken maken van TDI-technologie, hybride-aandrijflijnen, rijhulpassistentie en alternatieve brandstoffen. Met hulp van het middel Adblue wordt de stikstof uitstoot met 90% gereduceerd. Ook zal Audi in de nabije toekomst de TDI- en TFSI-modellen uitrusten met een energiemanagementsysteem die de energie die vrijkomt bij het uitrollen en afremmen opslaat en hergebruikt. Tevens werkt Audi aan een nieuwe versie van het start-stop-systeem.

A3 1.9 TDIe

Mocht je echt fanatiek zijn om het milieu te sparen kies dan voor één van de e-modellen. Nu heeft Audi alleen de A3 1.9 TDIe (119g CO2 per km en 4,5 liter per 100 km), maar ook de A4 TDIe concept (129 g CO2 per km en 4,9l per 100 km) staat te trappelen achter de coulissen. Om dit te bereiken heeft de A4 onder andere een versnellingsbak met verminderde interne wrijving, langere overbrengingsverhoudingen, een schakelindicator en een start-stop-systeem. Daarnaast heeft de A4 2.0 TDIe Concept ook microhybridetechniek waarbij energie die vrijkomt bij het uitrollen en afremmen, wordt omgezet in elektrische energie. Die A4 2.0 TDIe concept is overigens geen gecastreerde versie, ook met de prestaties zit het snor (topsnelheid 215 km/h en 0-100 in 9,3 seconden). Wel ben ik benieuwd naar de banden, want mijn ervaringen met ECO-banden zijn niet al te positief. In mijn ogen worden die banden gekenmerkt door de volgende eigenschappen: slijtvast, minder rolweerstand, maar vooral ook minder grip.

Audi A5 2.0 T-CNG

Audi zet ook in op alternatieve brandstoffen, zoals Bioethanol (E85), CNG en Sunfuel. De Q7 wordt de eerste Audi met hybride techniek, waarbij een tussen de motor en de versnellingsbak geïntegreerde elektromotor/dynamo voor aandrijving en het terugwinnen van energie tijdens het afremmen zorgt. De bewuste Audi Q7 is uitgerust met een 3.6 V6 FSI (206 kW/280 pk) en een elektromotor met een koppel van 285 Nm. Hiermee accelereert de Audi Q7 in slechts 7,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h, terwijl het gemiddelde brandstofverbruik 9,8 l/100 km bedraagt.

E-drive

De zwakste schakel in een auto blijft de bestuurder en dus werkt Audi ook aan systemen om die juist te ondersteunen. De schakelindicator kennen we al van BMW, maar er is meer mogelijk. Zo zou het navigatiesysteem rekening kunnen houden met omstandigheden die het verbruik beïnvloeden en moet een elektronische rijtrainer zinvolle tips gaan geven. eveneens op de agenda.

In de Audi milieu gallery vind je nog meer foto’s van de milieuvriendelijkere Audi’s, die overigens verbazingwekkend veel op reguliere Audi’s lijken.17 reacties

Toe maar… Zal mij benieuwen of het ze gaat lukken.
strax krijgen we nog vrachtwagens met hybride techniek als ze daar al niet mee bezig zijn.
@johnny

Vrachtwagens met hybride techniek wordt inderdaad al aangewerkt.
Ze zouden zich beter bezighouden met boten en vliegtuigen milieuvriendelijker te maken ipv da gebash op auto’s altijd
@Johnny: Die bestaan al, Volkswagen heeft de Constellation Hybrid als zo’n kleine 2 jaar.
Eigenlijk zou ik willen schreeuwen: “Audi, jij verrader!” en nu ik erover nadenk zie ik niet in waarom ik dat niet zou doen…
subaru impreza 555
al dat gedoe…
subaru impreza 555
hoop niet dat die auto’s er dadelijk te futoristisch uit komen te zien…
Ik zit te wachten op de 2.0 TFSie… Erg lekkere motor met 210 pk, geholpen door hybride technieken: erg zuinig maar toch ook erg snel!
Start-stop met een Turbo…nu werk ik voor Audi, maar ik ben er toch sceptisch over…
Waarom 20%?

De huidige gemiddelde uitstoot is 166 g/km (VAG groep, neem aan dat het niet lager voor Audi is, eerder hoger). Dus om in 2012 op 120g/km te komen moet er dan toch 28% af?

Of hoopt Audi nog steeds op die belachelijke co2-naar-gewicht-regeling waar ze zo’n voorstander van waren?

@Johnny & Jonas,
In vrachtwagens, boten en vliegtuigen wordt er juist veel meer aan gedaan dan in de automobielsector. Daar zijn de kosten namelijk erg belangrijk. Kosten zijn gerelateerd aan verbruik, co2 uitstoot is ook gerelateerd aan verbruik.
@ Jonas daar zijn ze al mee bezig. Vliegtuigen op LPG wordt binnenkort getest en natuurlijk brandstof uit algen. Ze beginnen met 1 van de 4 motoren daarop te testen en als dat goed werkt …. :)
@johnny

Een Audi Q7 is een vrachtwagen, als je nog niet had opgemerkt!
er is helemaal geen broeikaseffect.
op mars gebeurt hetzelfde en de natuur heeft zich altijd gered
wat zijn wij mensen nou op de tijdlijn
@ daan; :lol: “de natuur heeft zich altijd gered” Ja, het staat vol bossen daar… :?
Klinkt goed allemaal. Valt niet veel hierover te zeggen behalve dat ze het moeten doorzetten. Trouwens, wat blijft die A5 toch een geweldige bak hé? :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).