Mogelijk nieuwe investeerder Spyker Cars – handel stilgelegd!

Auteur: , 33 Reacties

Vorige week begon de beurskoers van Spyker Cars N.V. plotseling grote fluctuaties te vertonen. Na alle kommer en kwel klom de koers ineens met tientallen procenten, en natuurlijk had Spyker geen idee hoe dit zou komen. Vandaag wordt echter bericht dat "Spyker Cars [..] afgelopen week een intentieverklaring [heeft] getekend voor herfinanciering door een mysterieuze Nederlandse ondernemer." Inmiddels heeft de AFM de handel naar aanleiding van het artikel opgeschort.

Het bericht over de nieuwe investeerder is afkomstig van De Financiële Telegraaf (DFT). De AFM zal de handel weer toestaan zodra Spyker met een persbericht komt. Volgens DFT is de nieuwe investeerder ACI, een vennootschap gevestigd in Liechtenstein. Deze vennootschap zou op korte termijn meerderheidsaandeelhouder willen worden van Spyker Cars N.V. Om dit te bereiken zouden opties zijn genomen op de aandelenpakketten van de familie Mol en Victor Muller die respectievelijk 26 procent en 11 procent van de aandelen Spyker in handen hebben.

FD.nl meldt: In totaal gaat het naar verluidt om een kapitaalinjectie van ruim euro 48 miljoen, waarvan een groot deel reeds morgen op de bankrekening van Spyker Cars zou moeten staan. Ruim de helft van het geinvesteerde geld is bedoeld om de nieuwe Spyker-terreinwagen (de SSUV) productieklaar te maken… Goed geinformeerde bronnen bij het bedrijf achten de kans echter klein dat de miljoenentransactie uberhaupt doorgang vindt. ‘Ik moet het allemaal nog zien gebeuren’, aldus een ingewijde. Gisteren is er nog wel contact geweest met de AFM over de voorgenomen transactie, maar het bestuur zou ook andere investeerders op het oog hebben.

Spyker gaf vanzelfsprekend niet thuis. Op een reactie uit dat kamp hoeven we niet te rekenen totdat ze een persbericht in elkaar gesleuteld hebben.

Op maandag 26 november steeg de beurskoers van Spyker Cars N.V. met maar liefst 35,29%. Een dag later steeg het aandeel wederom flink. Zodoende klom de beurskoers binnen een week van het historische dieptepunt van 1,80 euro naar boven de 3,50 euro en ook het handelsvolume schoot omhoog. Desgevraagd liet woordvoerder Winnie Koole weten: ‘Er zijn geen ontwikkelingen op dit moment en er staat geen persbericht op stapel’.

Update 10.30 – Interim-CEO Hans Hugenholtz verklaart dat er “geen enkele deal is getekend”. Verder doet hij geen uitspraken tot er een persbericht is.

Update 11.20 – Spyker bevestigt dat er een intentieverklaring is getekend met ACI, Muller is niet van plan zijn belang te verkopen, en de Telegraaf jokt over de verkoopaantallen. Stoute media! Ondertussen wachten wij nog op het persbericht.

Update 11.30 – Het persbericht is binnen, de AFM heeft de handel vrijgegeven, het aandeel Spyker stijgt met 45,8%

Spyker Cars N.V. maakt naar aanleiding van een artikel van hedenmorgen in De Telegraaf bekend dat de onderneming met een groot aantal potentiële investeerders in gesprek is waaronder de in het artikel genoemde partij ACI Ltd.

Op dit moment zijn de onderhandelingen met ACI Ltd., noch met enige andere potentiële investeerder, op het punt gekomen dat daarover bekendmakingen noodzakelijk zijn. Tussen ACI Ltd. en Spyker is een intentieverklaring getekend. Victor Muller is in het kader van de herfinanciering niet voornemens zijn belang in Spyker te verkopen. Het is Spyker op dit moment niet bekend dat ACI Ltd., dan wel enige andere potentiële investeerder, op korte termijn een meerderheidsbelang wenst te verwerven.

De verkopen zijn in de laatste twee maanden toegenomen. De in het artikel genoemde aantallen en vermeende verkooplocaties zijn niet juist. Zoals eerder toegezegd zal Spyker hieromtrent nadere informatie verschaffen in een persbericht dat op korte termijn zal worden uitgebracht, zodra de financiële afwikkeling van de verkoop van het Formule 1 team is afgerond.33 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik had nog een spaarvarken met 18,74 erin. Bleek dat ik daarvoor de hele fabriek wel mocht hebben. Iemand nog een half afgebouwde C12 hebben voor 7,50?
Ah, de betere handel met voorkennis. Wat is het toch een chic bedrijf hè?
Spyker komt in handen van een anonieme drank en tabak handelaar? Dan komt het vast helemaal goed. :P
Alle miljoenen zijn welkom toch? Ik wil wel eens zo’n Spyker SSUV zien rijden :)
Is er iemand in de zaal die Spyker nog enigszins serieus neemt..?!
San Sebastiano
48 miljoen… in nog geen 48 miljoen jaar…
@sacha: Nu heb je jezelf kwetsbaar gemaakt. Eenieder kan je nu aanklagen wegens smaad.
@vin: Kan ik niet met je eens zijn, ik zou er eerder om treuren als die SSUV er tóch nog van zou komen.
@Jan C: Laat ze maar komen!
hoppa, iemand, red spyker, alles welkom,
als ze maar mooie karretjes blijven maken!!
(die SSUV hoeft dan van mij niet) maar de rest, echwel!!
kapitaalinjectie, prima, auto’s maken, en doorgaan…
en verder geen gekke dingen (zoals F1, of andere maffe geldslurpende dingen)
@ Casper; zo’n half afgebouwde C12 voor 7,50 lijkt me wel wat. Maar dan moet ik er zeker nog los een oude Ford Sierra bijkopen voor de donoronderdelen? ;)
Inderdaad Sacha,

Da’s niet zo chiq van je.
Maar goed, GS doet het ook, en die komen er (vaak) ook mee weg.
@ Bramzel: nee hoor:m kostenbesparend concept, we bouwen deze kitcar op basis van een 2cv :)
Op de een of andere manier moet ik bij dit soort Spyker berichten telkens denken aan California Dreaming van de Moeders en de Vaders ;)

All the stocks are down
profit’s far away
Muller took a walk
Hans ain’t here to stay

It would do no harm
if troubles faded away
Polderglory Dreamin’
on such a winter’s day
He shit, zie dat de koers dik in de plus zit, nou klopt mijn tekst niet meer ;)
Pieter Bayens
Op dit moment 62% in de plus… Jezus :P

Je zal maar net voor een paar ton aandelen hebben gekocht, dan ga je nu toch wel echt lekker uit eten vanavond ;)
Wie kan mij wat vertellen over ACI?
Dit kan je toch niet meer serieus nemen, er blijven alleen maar slechte berichten naar buiten komen. Gooi daar nog een portie creatief boekhouden tegenaan en je reputatie zakt als een baksteen
Boekhoorn? Zou hij zich er nog aan wagen?
Hadden we nu maar allemaal een shitload Spyker aandelen. Dan had ik nu zitten bloggen vanaf een of ander tropisch eiland.
jaja, leuk allemaal maar WIE? hebben ze nu zo gek gekregen??
denk dat er een vijandige overname aan de gang is, dit wil zeggen dat zonder instemming van het management de aandelen opgekocht worden. hierdoor zal de koers nog wel wat door stijgen(zie net dat vandaag weer omhoog is gevlogen). dit is op dit moment zeer aantrekkelijk omdat de koers zo ongelooflijk laag staat. de kans is vrij groot dat de koers binnen enkele jaren terug pakken hoger staat als het bedrijf terug rendabel wordt.

een voorbeeld van een ander bedrijf dat kans maakt op zo’n vijandige overname is het leuvense Option
@ August: Boekhoorn zit hier niet achter. Ik weet niet meer hoe de investeringsmaatschappijen van hem heten maar weet bijna zeker dat dit niet ACI is. Daarnaast zal Marcel erin om Guido aan een F1 zitje te krijgen. (Wat nu niet meer mogelijk is via Spyker) en om goede zaken te doen met Mol. (Die er nu dus ook uit gaat stappen.)
@Chrizzzie; Toeca (Toeka?), Boekhoorn M&A, dat soort namen. Dat het hier niet gaat om Toeca of iets dergelijks hoeft niets te betekenen. Boekhoorn kan natuurlijk deelnemen in een ander investeringsvehikel dat niet direct aan hem wordt toegeschreven. Daarnaast zat B., als vrind van Muller, volgens mij al in Spyker vóór het F1-speelkwartier was begonnen.
maar oh, zeg, à propop, ik bedoel allicht niet te zeggen dat ik vermoed dat Boekhoorn er achter zit, het is slechts een niet-per-definitie-suggererend vrijblijvend opgegooid voorzetballetje;)
propos, jatoch.
Had ik nou vanmorgen maar aandelen Spyker gekocht…
Spyker een SUV??? Dat is hetzelfde als Ferrari die een SUV gaat maken. Tip voor Spyker, doe dat niet! Dan vergooi je je hele imago als sportwagen bouwer!!
:shock: Nu nog het aandeel behouden
@ jeroen: Kom je daar nu pas achter? Waar heb jij de afgelopen 2 jaar gezeten? ;)
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook wel slecht van mezelf vind:p
Man o man… Binnenkort op TV: Spyker, The Series.
Zelfs The Bold heeft volgens mij niet zulke plotwendingen (ik kijk dat nooit. nee, echt niet!) :lol:
@Klassiekerrally
Je hebt dat toevallig eens meegepakt als je vrouw ernaar keek éh? ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).