Toyota ontwerpt een slimme auto voor bejaarden

Auteur: , 22 Reacties

Bejaarden kunnen behoorlijk onveilig weggedrag vertonen. Toyota ziet daarom een gat in de markt en wil een veiligere auto ontwikkelen speciaal voor bejaarden zodat ze voor minder ongelukken gaan zorgen. Om dit te doen hebben ze de uitvinder van Nintendo's Brain Age, Professor Ryuta Kawashima, om hulp gevraagd.

Het plan is om een auto te ontwikkelen die het rijgedrag van de bestuurder herkent zodat hij bijvoorbeeld weet wanneer het gaspedaal per ongeluk wordt ingetrapt en op dat moment niet reageert. Ook moeten het navigatiesysteem en de klimaatbeheersing helpen om de bestuurder alert te houden.

Kawashima is in contact gekomen met Toyota doordat de autobouwer zijn colleges over bejaardenvriendelijke auto’s op de universiteit bezocht. Toyota ziet wel heil in het idee door de enorme vergrijzing in Japan en wil de eerste technologieën al over vijf jaar op de markt brengen. Het uiteindelijke doel is om tijdens het autorijden de hersenactiviteit te stimuleren zodat het autorijden zelf ook een brain training wordt en de bestuurder beter oplet.

Het klinkt allemaal nog behoorlijk futuristisch, maar als dit zo doorgaat is de auto straks de baas in plaats van de bestuurder en of we daar nou op zitten te wachten als autoliefhebbers…22 reacties

Ik dacht dat Toyota voor een schoner mileu was. Met een nieuwe auto voor bejaarden (en er is vergrijzing hier in NL!!) gaan er weer meer auto’s de weg op, meer files, meer CO2 uitstoot, en dus een nutteloos idee.
;)
Ja leuk van die terminators wagens die zelf doen wat ze willen :P.

Toyota is wel lekker bezig als ze zo doorgaan haalt geen enkele autobedrijf ze meer in.

Toyota to GM: ” Eat my dust,,.
als autoliefhebber is het natuurlijk niet zo prettig
maar die bejaarden wil ik wel van de baan!
Toyota maakt toch al tijden alleen maar bejaardenauto’s?
@ G. de Groot
touché :P
@ G.de groot
Toyota bejaarde merk???
bekijk de auris niet dat je zegt voor bejaarde de avensis bejaarde auto?
RAV4 voor bejaarde uhm ja tuurlijk.
aygo bejaarde auto? droom lkkr verder
yaris bejaard nou ja dat zou kunne gewoon lkkr hoge instap.
land cruiser bejaarde auto?? de terein wagen van de wereld.. dus niet bejaard.
zeker weer zon stuge duitser aanbidder.
idd G. de Groot.. was ook mijn gedachte.. het verschil is wss dat ze nu slim zijn… (of beweren te zijn)
G. is waarschijnlijk de luikste thuis bij familie de Groot…
En wat betreft het idee van Toyota, erg slim, er zijn nou eenmaal veel “bejaarden” en daarmee is het een grote doelgroep. Ze zien hun kansen liggen en die pakken ze.
@ keiyer,

Laat ik eens refereren naar een artikel op autoblog vorige maand. De Top 10 ouwelullenbakken (http://www.autoblog.nl/archive/2007/11/01/top-10-ouwelullenbakken).

Wat zie ik daar? De Toyota Aygo!
En de Toyota Yaris (Nummertje één zelfs),
En de Toyota Corolla Verso.

Wauw, Toyota is goed vertegenwoordigd in die top 10 zeg :O

En nu wil ik inderdaad zeggen dat ik niet van mening ben dat de Avensis, Avalon, Rav4, 4Runner, FJ Cruiser, Land Cruiser, Century etc. bejaardenauto’s zijn. Maar het grootste gedeelte van het toyota modellenprograma is dat zeer zeker!
Rij je op de snelweg en als je een Yaris met 110 ziet rijden, wat zit erin? Een bejaarde compleet met hoed!! Toyota’s zijn voor bejaarden! . uit
mercedes is een bejaarde ophaal wagen:D.
(taxi)
(lijkenwagen)
@daytona,
LOL.
Het duurde wel even voordat ik hem vatte met die spelling.
Wel niet de S-, CLS-, G- of GL-Klasse. Vooral de vorige C-Klasse.
Hoe gaat dat ding herkennen of per ongeluk het gaspedaal wordt ingedrukt? Het kan toch dat hij/zij gewoon wil versnellen? Hoewel… Volgens mij willen ze dat niet… Dus gewoon alle acties op het gaspedaal van bejaarden tegenhouden! :D :P
haha ik lach me rot met dat navigatiesysteem:
“Je draait nu ergens in waar je anders nooit indraait. Weet je wel zeker dat je hier wil zijn?”
hahahahaha
Toch wel grappig, al die mensen die de weg liever bejaardenvrij hebben, maar intussen wel een auto rijden met ABS, ESP, ASR en weet ik wat voor trucjes aan boord om hun onvermogen tot autorijden te maskeren. Makkelijk scoren hè; bejaarden.
(ben het zelf overigens niet, maar hoop het wel te worden, liefst als automobilist)
@ Pieter; Moet je nagaan: Al die bejaarden hebben precies diezelfde ‘trucjes’, en kunnen nog stééds niet rijden!! ;)
Aan al die respectloze macho’s hier: OOIT ZULLEN JULLIE OOK BEJAARD ZIJN!!!!! De openbare weg is van iedereen, niet enkel van op PK’s en snelheid geilende ukkies die mentaal nog in hun scooterfase zitten. En denk steeds als er zo’n bejaard in JULLIE weg rijdt: de weg is niet van jullie.

Ten tweede, als bejaarden zo gevaarlijk zijn, waarom zie ik dan steeds ongevallen met jongere chauffeurs????
rij je daar als bejaarden op de snelweg 100+ doet je gaspedaal het niet XD nee zo voorkom je ongelukken;)
Dat Toyota zo hoog scoort bij de bejaarden komt doordat:
bejaarden zoveel levenservaring hebben dat ze er achter zijn gekomen dat Toyota de beste auto’s maakt :)
Ik denk dat het een goeie zaak is dat er een auto voor bejaarden komt: een automaat, zodat je geen stinkende koppelingsplaten meer hebt.
Parkeerrobotautomaat erin, navigatie (met gemakkelijke bediening!) enz enz. Ik zie mijn opa nog achteruit de garage insteken en de muur mee pakken.
Dat doen ze toch altijd al? Bejaardenauto’s maken?
Wat is de nieuwswaarde?????
Ooit al een bejaarde in een Supra gezien?
Beste critici, hoe dan ook. Ik ben (nog) geen bejaarde…tenminste dat denk ik.. en als de Toyoya IQ in 2008 op de markt wordt gebracht en de prijs is overeenkomstig het produkt/kwaliteit en niet een Smart kloon die buitensporig is geprijsd, zal ik zeker overwegen dit karretje kopen voor woon-werkverkeer/boodschappen, etc.. in -en om de stad. Als de prijs tot 5500-6000 euro is tenminste…??
Hou van kleine slimme autotjes die uiteindelijk innoveren en ons van de dure olie-slavernij zullen loskoppelen. Hoe dan ook, uiteraard heeft iederen recht van spreken en ook de mening van de individu moet gehoord worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).