Column Lotte: Het valt allemaal best mee…

Auteur: , 43 Reacties

Afgelopen weekend ben ik tot de conclusie gekomen dat we het helemaal niet slecht hebben in Nederland. Ondanks de regeltjesdrift en dwangmatige controle van de overheid is het prima vertoeven in ons autoland. Naast een eigen nationale verkeerspispaal, een auto per 2,5 inwoner, welwillende verkeerskundigen, van kwalitatief hoogstaand materiaal gemaakte wegen plus talloze zaken valt het allemaal best mee. Zo tegen het einde van het jaar is het tijd om wat zaken te relativeren en daarnaast ben ik ontzettend melancholisch. Deze week had ik natuurlijk nog wel een ergernis hier en daar en er was zeker wel een kenteken dat ik genoteerd heb (u bent gewaarschuwd). Gelukkig deed het cadeautje voor mijn oudste -het Dick Bruna boek over 'Kerstmis'- de kerstgedachte opwakkeren. Als Maria het hoogzwanger op een ezel volhield dan kan ik dat zeker in mijn sedan. Hypocriet als ik ben krijgt de Herodes achter het stuur alleen in de maand december een vergevingsvol knikje.

Aan de keukentafel gezeten wordt de Dick Bruna verslonden en ik sla het NRC open. Oude media blijven voor mij nog steeds het makkelijkst te hanteren bij een bakkie troost en bijbehorende kerstkrans. En op onverwachte momenten lees je toch iets autogerelateerds dat ik op Autoblog niet kan vinden. In Shanghai blijkt de lokale overheid de autobezitters ongegeneerd uit te melken bij de aanschaf van een nieuwe auto. Boven op de aanschafwaarde dient men op een veiling een kenteken te bemachtigen. Als je een bedrag biedt dat onder het hoogste bod van de maand daarvoor zit, ben je bij voorbaat al kansloos. De bedragen lopen inmiddels op van 3.500 tot 7.000 euro.
Zoals een geïnterviewde meldt is dat te doen als je een Europese X5 moeiteloos aftikt, maar een middenklassertje is al snel boven budget. Daarnaast worden tweedehandsjes tegen schandalig hoge prijzen verkocht. De occasionhandelaren gokken op de waardevermeerdering van het kenteken en niet op de marktwaarde van de auto. Uit de opbrengsten wordt de stadsreiniging betaald. Iedere straat wordt geveegd en alle hekken met een natte doek afgenomen. Bizar genoeg door schoonmakers met stofdoekjes voor hun mond tegen de roetdeeltjes in de uitlaatgassen. Een lokale politicus dacht een goede verklaring voor de schaamteloze uitmelkerij te geven: ‘arme mensen kunnen geen auto betalen, dus het systeem is in ieder geval niet discriminerend’. In Nederland zou deze man door de journalistiek tot politicus van het jaar verkozen worden. Door een autoblogcolumnist als grafdelver van 2007.

Aangezien wij Nederlanders over geld mekkeren als een nationale sport beschouwen, vond ik dit bericht wel stemmig. Het gras bij de buren kan in plaats van groen ook door roetdeeltjes aangevreten hooi zijn. Aan het einde van dit stukje tekst besef ik ineens dat ik ook slapende honden wakker kan maken. Camiel? In je mand!43 reacties

Sorry, maar ik kan dit stukje amper uitlezen.
Over mekkeren gesproken.
Oh, ik dacht dat Nederland per inwoner veel meer auto’s had.!!
Zo blijkt dat dat juist niet het geval is.
Ik ben toevallig deze zomer in china geweest. En het is me haar fijn uit gelegd maar het klopt niet helemaal.
@Bolus het is wel te lezen. Zoiets heet begrijpend lezen.

Maar het klopt niet helemaal want ik ben in Shanghai geweest en zit iets anders. Der was toevallig ook een documentaire over hoe mensen daar een auto kopen. Omdat dat nogal wat tijd kost.
Jaja, zal allemaal wel. Maar het Nederlandse blijft bestaan uit hypocriete modemaatregelen en afpersing. Dat ergens mensen het nog slechter hebben doet daar niets aan af.
Het valt inderdaad wel mee in ons mooie kikkerlandje, zeker als je dat afzet tegen andere landen. We zijn nou eenmaal een volk van zeikerds en dat zal niet snel veranderen.
Het gras is wel veel groener bij jullie zuiderburen op het vlak van aankoop van wagens ;-)
Een bloedzuigers is geen lokale wormensoorten, maar komt voor over de gehele wereld.

Prettige kerstdagen!!!
WOEF!!!
Laten we hier iedereen ook van die stofdoekjes voor hun mond knopen, dan mekkeren ze niet meer zo :)

Het is nou eenmaal zo dat als de belangrijke zaken voor elkaar zijn (gezondheid, schoon water (actueel ;) ), onderdak etc.) dat we dat als vanzelfsprekend zien en gaan janken over minder belangrijke zaken (slurptax, irritante reclame’s of gratis jetski vergunningen voor de hele buurt).

Maarja, je kunt ook alles kapot relativeren :)
Trollhattan Saab
Mooi stukje Lotte!
We hoeven ons allemaal geen illusies te maken. Het is slechts een kwestie van tijd en dan moet je hier ook naar de veiling voor een kenteken.
Veertig jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht, letterlijk en figuurlijk. Nu is Nederland een van de vervuildste gebieden van Europa en op de weg is het, laat maar. Over 40 jaar is Nederland een groot shanghai.
Wie in de toekomst wil kijken moet het verleden onder de loep nemen.
Wat een onzin blog…in China betaal je 8% belasting op een auto tot 2 liter en daarboven 20% en autobezit ontwikkelt zich net als alle dure meuk, TOP DOWN. Hier betaal vrijwel iedereen zo’n 60% belasting op een nieuwe auto waardoor occassions ook lang veel te duur blijven, en ik zal maar niet beginnen over de accijns. De enige reden waarom we de laatste jaren zo kankerveel meer betalen voor brandstof (en vrijwel alle ruwe grondstoffen) is omdat vooral overheidsprojecten in China zoveel verspillen en ze daar vrolijk brandstoffen blijven verkopen tegen of onder de kostprijs. Het post-Katrina olietekort duurde maar een paar maanden maar China gaat alleen nog maar meer verbruiken terwijl er in de VS eindelijk mensen wakker worden. De enige reden waarom we nog geen 2 euro per liter betalen is omdat de dollar zo hard gedevalueerd is. Elke keer als een nieuwbouwhuis wordt gestript van alle leidingen of de NS een bovenleiding mist, komt dat door de gigantische staatsgesubsidieerde economische groei in China waardoor de prijs van bijvoorbeeld ijzer en koper torenhoog wordt opgedreven. Daar bouwen ze nog vrolijk koste wat kost alles wat ze in hun gekke kop kunnen verzinnen ongeacht het weer. En onze auto’s worden daardoor dus ook weer duurder.
Een procent economische groei is voor ons leuk, maar voor een land met een miljard inwoners -en wel meer procenten groei- is het desastreus. Leuk voorbeeld dat Shanghai, dat zeker nog niet genoeg vervuild is.
Merry fucking Christmas denk ik dan (vrij naar Denis Leary)
@Texter: uhhh, ja jij ook…?
Hmm, de kerst haalt niet in iedereen het beste naar boven…
ik vermoed dat texter negatieve neukervaringen heeft ;)
Dus alles is China”s schuld “texter…nu men daar ook enige welvaart nastreeft.
zoiets als jij mag wel een auto en huis bezitten omdat je die al hebt, maar een ander, jongere generatie niet…
misschien even om na te denken.
Het NRC nieuwtje is wel boeiend. Maar gaat natuurlijk veel te diep voor autoblog ;)
Dus alles is China”s schuld “texter…nu men daar ook enige welvaart nastreeft.
zoiets als jij mag wel een auto en huis bezitten omdat je die al hebt, maar een ander, jongere generatie niet…
misschien even om na te denken.

Fijne feestdagen * een knallende jaarwisseling voor ons allen:-).
Kentekens, weer zo’n uitvinding. Nederland was het eerste land ter wereld die het invoerde (ja de stad Parijs was ons wel voor, maar dat is geen land ;-))

flitspalen. Nederlandse uitvinding. Was wel gemaakt om juist nog sneller te kunnen gaan, maar het is uiteindelijk een belastingmiddel geworden.

wielklemmen. Jawel, alweer een NL-uitvinding. Om te voorkomen dat auto’s gestolen zouden worden, maar ook daar hebben we een andere toepassing voor gevonden…
@Texter,
Dus een land als China mag niet ontwikkelen, omdat anders onze grond- en brandstoffen duurder worden? Lijkt me een beetje een egoistische logica of niet?

Als je het over vervuiling in bv China hebt, kijk dan ook even hoeveel producten jij bezit die daar gemaakt zijn. Lekker hypocriet om zo’n land de schuld van vervuiling in de schoenen te schuiven, terwijl daar voor een groot deel europese bedrijven en consumenten achter zitten.

En 2 euro per liter? Is dat levensbedreigend? Ik klaag ook over hoge brandstofprijzen, maar eigenlijk is het helemaal niet belangrijk. De tank raakt elke week nog wel weer vol, dus veel verschil maakt het niet. Zo lang de pk’s alleen maar stijgen, en de auto’s groter worden boeit het ons niet echt.
Terwijl het een een stimulans zou moeten zijn om eens zuiniger aan te doen.
Maar nee, we klagen liever dan dat we onze vastgeroeste gewoontes aanpassen.
@Texter je verhaal over china klopt niet helemaal als je daar een auto koopt die niet in het land word gemaakt zoals bijvoorbeeld een alfa een ferrari een bentley een rolce enzo voort betaal je der 100% belasting over. Dat is toch even iets meer belasting dan bij ons. Maar omdat alle andere groten merken wel een fabriek daar hebben betaal je daar dus gewoon de normale belasting over zoals jij zegt.
@Oly: Het is niet zo dat alle grote merken daar een fabriek hebben. Men produceert in China de auto’s in samenwerking met een lokale autofabrikant. Denk aan Shanghai VW e.d.
Jan C, kwam nou net een oud (jaren ’60) blaadje tegen dat berichtte over een nieuwe Parijse uitvinding: de wielklem.
@Lotte,

JIJ hebt wel lef!!!
Een beetje de NSB’er uithangen door kentekens te noteren, maar dit schijnt volgens jou niet te kunnen?!?

quote…”Een lokale politicus dacht een goede verklaring voor de schaamteloze uitmelkerij te geven: ‘arme mensen kunnen geen auto betalen, dus het systeem is in ieder geval niet discriminerend’. In Nederland zou deze man door de journalistiek tot politicus van het jaar verkozen worden. Door een autoblogcolumnist als grafdelver van 2007″

:roll:
ja goede ideeen komen nooit alleen.
een BMW 335i Coupe voor 41.500 euro full option in de States, hier 80.000 en dan komen beweren dat het prima vertoeven is in ons autoland?

Nou Lotte, dadelijk ga ik nog geloven dat alles wat ze zeggen over vrouwen en auto`s echt waar is …
@Zoef: dat mag je zeker geloven, net als ik geloof dat jij een echte Nederlander bent ;-)
@Franky: call me stupid, maar ik volg je niet. Ik noteer weleens een kenteken met het voornemen iemand op de hak te nemen in een artikel… Is er nog nooit van gekomen ;-)
Nja sorry, vrouwen zijn niet goed in dit soort denken, kijk maar in de politiek;)
Nederland is een prachtig land, maar idd Nederland gaat bankroet dr dit soort belastinkjes…
Haha ik ben maar weer eens een hypocriet en egoist omdat ik meld wat voordehandliggend is. Als een belachelijk groot land als China wil groeien moet dat duurzaam gebeuren en niet zo snel mogelijk ten koste van 99% van de inheemse bevolking en overbelasting van alle productiefactoren op de planeet. Kan iemand het daarmee eens zijn?
“Een lokale politicus dacht een goede verklaring voor de schaamteloze uitmelkerij te geven: ‘arme mensen kunnen geen auto betalen, dus het systeem is in ieder geval niet discriminerend’.”

You have got to be kiddin’ me!! :o Lekkere politiek hebben ze daar dan!
Dit roep ik al jaren. Ik denk dat we depressief collectief in Nederland hebben.

Als je soms de uitspraken hoort van mensen dan denk je dat ze het nog erger hebben dan verhongerende kinderen in Afrika.

Take a step back people! And enjoy what you see in front of you!
Bedankt Lotte, dat je zo vlak voor de kerst toch nog even aan me laat weten dat ik het maar goed heb in Nederland!

Dan neem ik meteen even van de gelegenheid gebruik om alle Autobloggers een gezond en voorspoedig 2008 toe te wensen waarin we niet al te veel in de file zullen staan!
Lotte snijdt hooi, euh hout ;-)
@lotte .. ben net aangekomen in indonesie .. en zit hier nog wel een maandje .. de regelgeving wat betreft roetdeeltjes .. komt gewoon met technische vernieuwing .. de ouwe stadsbussen zijn 1 zwarte blur van de achterkant .. maar de nieuwe jappen import is hier zo fluisterstil en schoon .. hebben JULLIE in NL niet .. mis jullie nu al ..
@lincoln,
Vieren ze ook kerst in Indonesië? :)
Ben 2 X naar Indonesie geweest…helaas nog niet in de maand december, maar mij werd verteld dat mn in Jakarta tijdens de Kerstdagen een grote fancy-fair wordt gehouden.
Het is alweer enkele jaren geleden, dat ik daar op vakantie was, misschien volgend jaar weer…echt een fijne tijd gehad.
@Lotte,

Iemand op de hak nemen in een artikel? Nou volg ik jou niet!
I.i.g. dacht ik dat je kentekens noteerde, om deze aan onze fijne, stakende blauwe vrienden door te geven…
@YK .. het land met de grootste moslim populatie ??? kerst ???
ja hoor .. hier word ook elke gelegenheid aangegrepen om een vrije dag te genieten .. of plastic troep met lampjes aan te schaffen .
Mekkeren over geld is idd typisch Nederlands. Maar toch vind ik dat het in dit geval niet onterecht is, zeker niet met de toekomstige slurptax en roettax erbij.
Alle Autobloggers; officieële, officieuze en slaven: uit Amsterdam

Happy New Year…
fijne en te gek

*** 2008 ***

….:-) :-) :-) …..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).