Vrouwen op autoblog, help mij!

Auteur: , 75 Reacties

We kregen een column aangeleverd van Casper, een vaste bezoeker en reaguurder. Het gaat over een probleem, hij begrijpt zijn vriendin niet als het over auto's gaat. Komt iemand dit bekend voor?

Vrouwen op autoblog, help mij!

Ik begrijp mijn vriendin niet als het om auto’s gaat. Dit speelt al een tijdje, maar vrijdagmiddag las ik de column van Michiel van den Brink. In dat artikel stond ook een link naar een eerdere column van hem over vrouwen en auto’s. Vooral de reacties waren vermakelijk. Michiel vroeg de heren om niet te reageren. Uiteraard waren de eerste twee reacties van mannen en ook in de daaropvolgende reacties was er een flink aantal mannen die hun virtuele mond niet konden houden. Typerend, zou ik haast zeggen.

Toch zou het leuk zijn als er eens wat meer vrouwen hun licht lieten schijnen op “ons” stokpaardje: de auto. Ik mis op deze site de vrouwelijke inbreng. Niet alleen omdat ik denk dat het goed zou zijn voor de diversiteit in de reactievelden, maar ik ben gewoon dol op vrouwen die iets van auto’s vinden. Ze hoeven er niet persé verstand van te hebben maar hun mening boeit me wel. En u ook, want vrouwen bepalen grotendeels welke auto er op de oprit komt! En dat terwijl wij mannen er toch veel meer verstand van hebben. Vreemd!

Laat ik om te beginnen dat vooroordeel meteen bevestigen: gemiddeld genomen heeft de man meer verstand van auto’s. Dat kunnen we simpelweg vaststellen door naar de branche te kijken: er zijn meer mannelijke verkopers, meer mannelijke ontwerpers, meer mannelijke autocoureurs, meer mannen. Punt. Uitzonderingen zijn er ook. Zo studeert mijn zus aan de IVA. Natuurlijk weet ik meer van auto’s, de historie van de merken en nog veel meer zaken. Ik ben immers een man. Daarnaast lees ik elke dag autoblog, dus dat maakt mij ronduit superieur aan haar en alle andere mensen die niet dagelijks plaatjes kijken op autoblog lezen. Maar zij weet dan wel weer heel veel van de werking van knipperlichten en het verschil tussen één of twee nokkenassen. Zij kan mij waarschijnlijk vertellen hoe variabele kleptiming werkt en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Ook weet ze heel veel nuttige dingen over de marketing, verkoop, etcetera. Maar ze is een uitzondering, zo bewijst ook de verhouding mannen/vrouwen op die school. Veruit de meeste leerlingen zijn mannelijk en van de dames die er studeren is het aandeel “dochter van autohandelaar” aanzienlijk. Schijnbaar is er bij vrouwen niet veel behoefte om echt de automotive sector in te gaan. Iets wat ik vreemd vind, want als je vrouwen om een mening vraagt over een auto, dan hebben ze er één.

Nu zou het heel stoer zijn als ik zou kunnen beweren dat ik de autokeuzes maak hier in huis. Maar nee, ik moet jullie teleurstellen mannen. Ook mijn vriendin bepaalde wat er aan de stoep kwam te staan. Ik rij amper auto op het moment en aangezien het onze enige auto is en zij veruit de meeste kilometers maakt mocht zij kiezen. Ook het feit dat zij de auto betaalde woog wel een beetje mee trouwens. Het werd een Renault Clio uit 1994. Liefst reed ze voor hetzelfde geld in een Twingo maar daar kan ik niet fatsoenlijk in rijden omdat ik te lang ben voor de stoelen. Om de één of andere reden is die auto ontworpen voor franse opa’s en vrouwen met een maximum lengte van 1 meter 12. Dus werd het een Clio. Minder schattig maar verder weinig verschillen. Die Clio staat nu, een halfjaar na aanschaf, terminaal ziek te zijn bij de garage. Iets met lagerschalen, thermostaat en stappenmotoren. Bel mijn zus maar als je wil weten wat dat betekent. Anyway: we hebben nu een Suzuki Swift te leen. Een sedanversie, God mag weten welke designer dat idiote idee ooit bij meneer Suzuki door de strot geduwd heeft. Mijn vriendin weigert erin te rijden en dat heeft volgens mij voor 95% te maken met het uiterlijk van de auto. Naast het gruwelijke ontwerp is er namelijk ook nog de kleur: rood. En dat kan echt niet. Bij de internetzoektocht naar een eventuele vervanging van de Clio (we houden rekening met het ergste) is mijn vriendin niet op een duidelijke mening te betrappen. Een donkerblauwe Golf III met BBS velgjes werd genadeloos afgemaakt als “sjonniebak”. Even later toverde ik een zilvergrijze Golf III met dezelfde velgen tevoorschijn en was het “een hele leuke auto” die we maar even moesten onthouden. Ze heeft geen voorkeur voor een kleur op zich, als het maar geen rood is. Daar valt dus geen peil op te trekken. Overigens, als geld er echt niet toe deed reed mijn vriendin het liefst in een Jeep Wrangler of een Dikke Land Rover. Maar dan wel verhoogd en met extra grote banden. Néé, geen 27” blingbling velgen, banden. Dat strookt wat mij betreft totaal niet met de aaibaarheid van de Twingo die ze ook zo graag wil, het is een mysterie.

Autoblog trekt per uur ongeveer 8,3 miljard bezoekers volgens mij. Onder die bezoekers moeten echt wel vrouwen zitten. Buiten Lotte en Aimee natuurlijk. Bij deze roep ik u dan ook op om te reageren! Als u even laat weten waarom u niet eerder (of zo zelden) reageerde dan beloof ik dat ik probeer daar in de toekomst verandering in te brengen. Wellicht helpt mij dat uw smaak in auto’s te begrijpen. Let u niet op de heren die ongetwijfeld ook reageren, ze zitten vast in een spiraal van seksistisch gedachtegoed als het om u en auto’s gaat. In de eeuwige drang mijn vriendin te begrijpen bewijst u mij (en uzelf?) wellicht een enorme dienst. Alvast bedankt!75 reacties

Wat is het telnr van je zus? ;) :lol:

Mmm.. dat riekt ook naar seksistisch gedachtegoed, maar dan iig niet wat auto’s betreft :)
Lieve Casper,

Waarom al die moeite om haar te begrijpen? Sommige dingen zul je nooit begrijpen en als ik eerlijk ben dan vind ik het wel leuk als mannen ons niet helemaal begrijpen :-) En ja hoor, er zijn gerust meer vrouwen die Autoblog lezen!
Al aan professionele hulp gedacht? :-)
hmm… volgens mij bloggen vrouwen zowiezo erg weinig… chatten, dat wel maar bloggen zie ik haast nooit. Vriendin proberen te begrijpen lijkt me vergeefse moeite ;) ik heb hier in huis een trend voor SUV en mercedes bij de vrouwen kunnen waarnemen maar heel duidelijk in hun mening zijn ze nooit.

Leuke zus heb je trouwens! :) ik weet van mijn moeder en zus dat mijn enthousiasme sterk ‘overstraalt’ wat auto’s betreft. Merken en veel types kunnen ze op straat nu aanwijzen ;)

Het valt me nog het meest op dat ikzelf heel erg naar onderdelen van de auto kijk en door bijzonderheden een auto aantrekkelijk vind terwijl mijn zus bijvoorbeeld heel erg naar het totaalbeeld kijkt. Kleur, velgen en bijvoorbeeld spoilers tellen dan vaak zwaarder mee…
Maar in het totaalbeeld word ook meteen de practische kant van de auto uitvoerig meegeteld. Voor mij is de uiteindelijke uitkomst van haar afwegingen iig compleet onbegrijpelijk :P
Haha, leuke column hoor :)
Maar die Aimee heeft er ook niet echt kaas van gegeten: 4-cilinder-wielaandrijving en zo’n walvis met wielen mooi vinden.
Leuk dit te lezen:), lekker herkenbaar
ik heb ook een vriendin die niet echt duidelijk kan keizen.. maar ze vindt auto’s wel ‘leuk’. tot op zekere hoogte. maar aan gezien het hier in huis vaak het onderwerp vervoers middel de ronde doet.. vindt ze het wel een beeetje overdreven;) maargoed das logisch. aan gezien wij ook oldtimers hebben.. gaat het ook daarover… M’n moeder vind het tegenwoordig allemaal best. als er maar geen lotus elise komt.. wat vaders graag wil. Maargoed..I think you’ll get the point..
Vrouwen moet je niet willen begrijpen m.b.t. auto’s. wel leuk als ze er interesse in hebben/’tonen’;)
Wie is je zus dan? Ik studeer ook aan de IVA en ken de meeste vrouwen wel (alhoewel dat niet zo lastig is gezien het kleine aantal)

En persé –> per se
Het valt mij op dat in je stukje eens temeer naar voren komt dat jouw vriendin één en het zelfde soort Golf afwijst of juist leuk vindt op grond van één ding: Kleur.
Ook valt het mij op dat er een keuze voor vrouwen is tussen óf Schattig (Twingo) óf Stoer (Cherokee).

En daarmee is denk ik alles in wezen gezegd- Voor het gros van de vrouwen zal het Worst wezen hoeveel peekaa’s het ding heeft of wat voor ineminemuttige details (velgen, spoilers, verlagers of verbreders enz) er aan de auto zitten, zolang de kleur en de uitstraling als geheel maar goed zijn.

Als je als man zo naar auto’s gaat kijken, denk ik dat je een aardig eind kan komen in het begrijpen van de keuzes van je vrouw en dat je zo ook een aardig eind kan komen in het taktisch bijsturen van de mening van je vriendin over de door jou gedane suggestie- Bedenk zelf waarin je wilt rijden en ga dan op zoek naar een versie van die auto die de lievingskleur van je vrouw heeft, die er óf schattig óf stoer genoeg uit ziet en wijs daar dan met de nodige tact op, dus niet te opvallend want dan gaan bij veel vrouwen al bij voorbaat de rem en het tegengas er op… En zo maak je dan toch nog de kans in een auto te rijden die jíj leuk vindt… ;)
En mijn moeder heeft een twingo trouwens en ik pas er met mijn 1.98 opzich prima in hoor :S
Met veel plezier gelezen!
@Jandepandaman: Dat was ook ongeveer wat ik wilde uittikken (stoer of schattig).
mijn vriendin ziet een auto inderdaad als geheel, en het type, merk of motor dat erin ligt interesseert haar niets, zolang het maar geen opel of een willekeurige rode auto is. (Nu is rood ook niet te pruimen, zelfs niet op een ferrari)

We zijn nu een nieuwe (lease) auto aan het uitzoeken en ik wil natuurlijk mijn budget maxen :). wat nu mee blijkt te tellen is de maandelijkse bijtelling. nu auto´s steeds luxer worden en zelfs de middenklasse alles heeft worden in haar ogen auto´s zoals een golf, megane, of 308 ook wel aardig. ik zit er aardig wat kilometers per jaar in en prefereer een klasse hoger (mercedes C, bmw 3, de nieuwe mondeo, alfa 159)

dus mijn conclusie is dat vrouwen niet zozeer emotioneel kiezen, maar meer rationeel (wat kost ie? is bij ons een veelgebruikt criterium)
Casper,

Als je zus meer weet over dubbele of enkele nokkenassen en over kleptiming en knipperlichten, dan weet je echt niet veel over auto’s!
Dat is dan 13x mannelijk en 1x vrouwelijk. Je oproep werkt (wederom, na MvdB) niet. :P Best jammer eigenlijk. Vrouwen hebben idd een boel te verduidelijken…
Leuk zo’n verhaal over vriendin en zus.
Heb zelf een zoon die gek is van auto’s maar dat niet altijd over kan brengen op z’n vriendin en een dochter die er helemaal gek van is en in die richting verder wil. Een andere dochter vind het maat zo zo, tot het ineens over een TT ging. Toen waren de remmen los. Mijn vrouw is ondertussen door me besmet en weet steeds beter wat ze wil. Na te zijn begonnen met een paar 2ehandsjes werd het een unike polo en daarna een “volle”A2. Daarna weer een paar grijze muizen maar nu dan toch weer eindeljik iets leuks; een Mini Cooper(vrijdag besteld). Ervaring leert dat vrouwen het best leuk (kunen gaan) vinden maar dat kan wel een paar jaartjes kosten. Voorbeld: Mijn velgen waren vroeger niet belangrijk maar ondertussen hebben we het wel een aantal weken over de velgen van de nieuwe mini gehad. Of te wel, geef de moed niet op en hou vol! ;-)
@Citrofiel,
1 op 13? Dat is statistisch gezien nog best een goeie ‘score’ of niet? :)
@ Juppe; Mss wel, ik denk namelijk dat het percentage vrouwelijke bezoekers van AB nóg veel lager ligt…
Als je de voorkeur (en de uitleg van die voorkeur) van je vriendin niet snapt, hoe zou een horde vrouwelijke Autoblog-bezoekers je dan verder moeten helpen? (extra tricky: ze hebben allemaal last van PMS! ;-))

Nounounou?
En de statistieken schieten omhoog! 1 op de 8 reageerders is nu al vrouwelijk. :P
Lotte,

Mannen begrijpen die hints niet :?
Ik ben een vrouw, lees dikwijls autoblog maar reageer slechts zelden. Naar mijn mening ken ik toch wel wat van auto’s, maar ik noem mezelf geen specialist. (Verre van eigenlijk, als ik dit allemaal lees…)
Even ivm kleuren en vrouwen; ik denk dat het inderdaad zo is dat vrouwen die weinig of niets van auto’s kennen gewoon op de kleur selecteren. Ik daarentegen vind het net moeilijk om de gepaste kleur van een wagen te kiezen, want ik vind bijvoorbeeld blauw bijna altijd mooi, zwart ook, groen soms… dan wordt het natuurlijk al ingewikkeld. Daarbij ook nog eens rekening houden met het type en de motorinhoud. Ja, dan wordt het helemaal hopeloos!
Dus soms benijd ik die “onwetende-vrouwen” wel, want voor hen is het stukken eenvoudiger!
@Mariette.. mannen (ofja ik) begrijpen hints sowieso niet!

erg leuke column! Ik heb zelf HTS-autotechniek gedaan.. en op de koffiejufrouw en de communicatielerares waren er erg weinig vrouwen te bekennen (detail: er zijn wel evenveel vrouwen als heren wc’s :S )

Meestal hebben vrouwen een hekel aan mij als ik over auto’s begin te praten.. dus ik waag me er niet meer aan dat te doen
Dat ze het als hint niet snappen kan ik goed begrijpen, want het was er geen! Het was een extra moeilijkheidsfactor! ;-)
@Lotte,
Wil je nou zeggen dat alle vrouwen hetzelfde zijn? Nounounou?

Ik weet niet of deze vraag wel zoveel met het man-vrouw verschil te maken heeft. Mannen zijn nou eenmaal meer geinterreseerd in auto’s (algemeen), en zijn daardoor eerder ‘specialist’. Hoe moet je nou een auto uitzoeken op pk’s, type motor of geschiedenis van het merk als je niet weet wat dat is.
Eigenlijk is het andersom vreemd dat mannen het vreemd vinden waar een vrouw een auto op uitzoekt.

Als je naar die twee genoemde Golfjes kijkt, dan hebben ze door de andere kleur toch ook een hele andere uitstraling? Ik vind dat vrij logisch. Wat doet het er dan toe of er een 1.3 of een VR6 in ligt?

Het is pas raar als je die uitstraling niet ziet, maar alleen maar 2 gelijke Golfjes. Het lijkt me dan een verschil in linker en rechter hersenhelft. Als je meer ‘specialistisch’ bent, ga je het meer analyseren denk ik. En anders ga je meer op het gevoel. Geldt voor mannen en vrouwen lijkt me.
@Juppe: nee, dat bedoel ik juist NIET te zeggen! Als je een vrouw niet begrijpt, hoe kan je dan twee vrouwen (aantal vrouwelijke bezoekers) wel begrijpen?
Aha, hier geldt dus niet de wet van dubbele uitleg, maar van dubbele verwarring! Maar hoe zit dat dan? Kun je als man dan maar beter minder met vrouwen praten (of naar minder vrouwen ;) ),voor minder verwarring? En hoe doen vrouwen dat onderling dan, met hele lange gesprekken. Dat moet toch een hoop verwarring geven?

“If you can’t convince them, confuse them.” ;)
Je bent toch uniek, net als alle andere vrouwen? ;)

Volgens mij wíllen vrouwen helemaal niet begrepen worden. Dat zeggen ze natuurlijk af en toe wel, maar da’s meer voor de vorm. Zodra het moment aanbreekt waarop een man de vrouw volkomen begrijpt is de lol er namelijk een beetje vanaf. Dat maakt iemand voorspelbaar, en da’s voor beide partijen niet altijd even handig. Als onderzoek op dit onderwerp ooit gepubliceerd zou worden ga ik er dan ook van uit dat vrouwen collectief het gedrag gaan aanpassen om maar niet in een bepaald hokje te worden geplaatst :)
@W!d
In Arnhem? Welke jaren?
@Juppe en epo
Dat is nu net het spel van de vrouwen, het begrepen willen worden maar eigenlijk zo onbegrijpelijk mogelijk zijn. De kunst is hun de indruk te geven dat je hen af en toe begrijpt en de rest van de tijd de indruk te geven dat je een inspanning doet om hen te begrijpen, maar daar niet in slaagt; terwijl je er eigenlijk gewoon het jouwe van denkt. De illusie dat je al die inspanningen voor hen levert brengt dan weer veel op voor jou.
Volgens mij boeit het vrouwen wel degelijk wat er onder de kap ligt, de details interesseert hen alleen niet. Mijn vriendin bijvoorbeeld zoekt een auto die ‘wel opschiet’, en mijn moeder heeft een BMW 325 gekocht. Saillant detail: hij is grun-grau, al die zwarte en donkerblauwe Beamers vond ze saai. Nee, ik dan met mijn Clio 1.4 :(
@epo: dank voor je bijdrage! ;-)
Hoogstwaarschijnlijk heeft zij enorm veel last van haar maandstonden. En vooral omdat omdat ze technisch héél véél van auto’s afweet.
Leuk tekstje !
Maar zit het nou zo diep !?
Ik heb men eigen er nooit iets van aangetrokken dat vrouwen veelal niets van auto’s kennen.
Men zus bvb ziet naar de klinken. Zie, een ferrari !
Die heeft wel lelijke klinken hé ? Eu… niet op gelet…:D
Enkele andere vrouwen vertelden me al is dat een auto toch gewoon iets is om van A naar B te gaan.
Maar als ze dan een wagen gaan kopen, is het gemakkelijker kiezen voor vrouwen denk ik.
Ze trekken zich meestal niets aan van de techniek die er onder schuilt.
Volgens mij kiezen ze gewoon op gevoel.
Ze zien een wagen, het voelt goed, het kan en dan is ie verkocht.
Zie het maar een beetje als schoenen kopen.
`Autoblog trekt per uur ongeveer 8,3 miljard bezoekers volgens mij. Onder die bezoekers moeten echt wel vrouwen zitten. Buiten Lotte en Aimee natuurlijk. Bij deze roep ik u dan ook op om te reageren! Als u even laat weten waarom u niet eerder (of zo zelden) reageerde dan beloof ik dat ik probeer daar in de toekomst verandering in te brengen. Wellicht helpt mij dat uw smaak in auto’s te begrijpen. Let u niet op de heren die ongetwijfeld ook reageren, ze zitten vast in een spiraal van seksistisch gedachtegoed als het om u en auto’s gaat. In de eeuwige drang mijn vriendin te begrijpen bewijst u mij (en uzelf?) wellicht een enorme dienst. Alvast bedankt!´

You sneaky bastard! Zogenaamd interesse tonen in de meningen van de vrouwlijke vertegenwoordiging hier op Autoblog, maar de echte gedachte achter dit alles is gewoon om je playaskills te testen…

En daarom neem ik mijn pimphat af voor u en laat u met de volgende woorden: Play on playa! ;)
Onbegrepen, dat maakt vrouwen uniek en mooi. De meeste “Automannen” vallen ook op dat soort auto’s. Auto’s die niet geheel passen in het compleet perfecte beeldvorming, auto’s die anders dan anders, verfrissend of juist totaal niets toevoegend, vandaar dat getunede auto’s vaak wel als mooi ervaren worden, maar “fout” zijn in het bezit ervan. Wat betreft vrouwen en auto’s, vrouwen kijken naar uitstraling, heeft de auto de betrouwbaarheid, geeft hij rust en zekerheid, maar heeft hij ook een beetje passie, voorals de gemoedstoestand daarom vraagt. Dus soms stoer en ruig, met een vleug speelsheid en sexapeal, maar soms ook eenvoudig en chique, met gevoel voor tederheid en veiligheid. Het liefst alles in één.
Conclusie; Mannen kijken naar auto’s, zoals zij naar vrouwen kijken en Vrouwen kijken naar auto’s, zoals zij naar mannen kijken. Het willen begrijpen van elkaar [Zekerheid en betrouwbaarheid creeëren binnen de relatie], maar altijd onbegrepen willen zijn [Uitdagingen en passie behouden in de relatie], dus iedereen wil Uniek zijn!
hier op autoblog is 97% vrouw of nicht ..

echte mannen zullen NOOIT iemand zijn graf toewensen omdat een kleurtje hen niet aanstaat of een cosmetische operatie niet goed gelukt is ..
om over het eeuwige achterlicht gebitch maar te zwijgen ..
@Lotte en Mariette

Hordes vrouwen met PMS helpen doorgaans niemand verder, zelfs zichzelf niet, tot het weer wegebt. Dus PMS is een duidelijke “no-go” voor de verduidelijking van de vrouwelijke psyche.

@de rest

Er is, doorgaans (en uitzonderingen daargelaten), een duidelijk verschil in hoe vrouwen een auto zien en hoe mannen dat doen.
Vrouwen zien het meestal als middel om de ene naar de andere plaats te komen. Nou willen de dat allemaal het liefst in een bolide die geen mankementen vertoont, want dat is “zo’n gedoe”.
Verder zou het dan ook heel prettig zijn als de auto naadloos bij hun imago aansluit.
Echter door een wetenschappelijk bewezen gerbrek aan ruimtelijk inzicht, is parkeren een enorm probleem. Dus bij vorkeur moet de auto klein zijn, of groot met hyper-moderne parkassist.
Op het gebied van vormgeving vinden zich ook enige verschillen plaats. Zo kiezen vrouwen vaak voor een leuke, schattige, of lief-kijkende auto (De spijker is niet voor niets populair bij vrouwen).
De agressieve look die mannen kan bekoren, zul je niet terug vinden in het vrouwelijke karakter en dus hun voorkeur.

Nogmaals, ik zet een karikatuur neer, alle uitzonderingen daargelaten.

Hoe mannen over auto’s denken behoeft denk ik geen toelichting.

Maar vrouwen zitten nou eenmaal anders in elkaar, en ze gebruiken dat heel goed waardoor ze voor ons mannen “onbegrijpelijk” lijken. Maar het is slechts de taal der prioriteiten die anders is. En wij mannen zijn even gecompliceerd, even simpel. Alleen pretenderen we niet publiekelijk dat we de wijsheid van de andere sexe in pacht hebben.

Dus; Wij mogen dan vrouwen niet begrijpen, maar zij begrijpen ons net zo goed niet. (ookal schreeuwen ze van wel)
Mijn vrouw heeft zeker wel verstand van auto’s en is dan ook al 2 jaar met ons zoontje van 3 bezig om hem allles over auto’s bij te brengen (in de tijd dat ik fulltime werk als auto verkoper). Ze zit in de zomer met hem te stoepkrijten en het enige wat ze tekenen (en oefenen dus) zijn autologo’s zodat hij nu (hij is nu 3 jaar) echt elk automerk kent. (incl bijv Ascari, Pagani etc.) Dit vind ik toch een stuk beter dan dat ie alleen maar tekenfilms zit te kijken of te computeren zoals de meeste kinderen tegenwoordig…..
Maartje (de zus van..)
Hey Broer,

Wat leuk! Je hebt een hele discussie over verschillen tussen mannen en vrouwen losgemaakt. Toch grappig om dingen weer eens bevestigd te zien. Wat betreft die uitleg in techniek mag je me altijd bellen hoor, dan bel ik jou over de historie!!

Voor de heren die naar de HTs zijn geweest, vrouwen hebben het daar beter voor elkaar! Ik moet in het hoofdgebouw van de IVA nog steeds naar het invalidentoilet! Maar je moet er dan ook iets voor over hebben om je plekje in het mannenwereldje te veroveren!

Op de IVA zijn zo’n 35 meisjes op de ruim 1000 leerlingen, een fikse minderheid. Op mijn werk zijn klanten vaak verrast (werk op zaterdag in de verkoop bij Audi) maar zeker enthousiast. Het leuke is juist dat vrouwen het erg prettig vinden om met een vrouwelijke verkoper te praten. Vragen over techniek zullen niet gesteld worden aan mijn mannelijke collega’s maar bij mij hebben ze het gevoel als ze geen ‘domme vragen’ stellen. Daarnaast is het zeker zo dat veel vrouwen inspraak hebben in de uiteindelijke samenstelling van de auto, en welk type of model het wordt! Dus ook al zie je niet veel vrouwen in de autobranche, ze zijn wel belangrijk voor de branche!!
@Marcel: beetje zielig om een kind zo eenzijdig op te voeden hoor ;)

@de rest: who cares what women think? Het moet van 2 kanten komen hoor en bovendien zijn vrouwen redelijk goed op te voeden op het gebied “auto”. kwestie van budget en tijd….:)
Ik heb het thuis goed voor elkaar, ik kies de volgende leasebak, zij mag de kleur kiezen (ik parkeer toch altijd achter het huis en als je d’r in zit zie je de kleur bijna niet, dus…) :)
@ Barry330d

Ik wil hem vaak met andere dingen laten spelen maar hij wil alleen maar auto’s! Nu heb ik hem sinds een tijdje zover dat ie graag wil puzzelen. (als het maar puzzels van cars zijn) Ik moet zelfs zijn Toystory posters van de muur afhalen om er een nieuwe poster van de Reventon neer te hangen. Daar zeurt ie al dagen over en ik wilde het niet doen….maarja ga toch maar toegeven denk ik….
@Marcel: Die jongen heeft het hart op de juiste plek zo te zien ;)
Haha, Ja en dat geld ook voor motoren…Hij is dan ook geboren op 31 oktober 2004 een half uur voordat Valentino Rossi wereldkampioen werd. Vandaar ook zijn 2de naam Valentino…..Hij gaat altijd mee naar de TT en hoort zelfs het verschil tussen die jappen (4 cil) en een ducati (2 cil)…..
Zo dan! Wat een reacties! Mijn excuses: beweer je eerst nog dat je elke dag autoblog leest, val je direct door de mand door een dag later op je eerste column te reageren. Het kwam voornamelijk door wijn en Top Gear, de dag vloog voorbij gister. Ik zal proberen zoveel mogelijk reacties te beantwoorden :)

@ Juppe: ze heeft inmiddels gereageerd, succes :)

@ damster: nee, bedankt voor de tip.

@ Mariette: het zou een hoop schelen als ik het begreep, een zoektocht naar een nieuwe auto is dan een stuk makkelijker en minder tijdrovend uit te voeren.

@ Alwood; dat lijkt inderdaad een trend, dat het “overall” moet kloppen. Zo heb ik kunnen constateren dat andere velgen een wereld van verschil kunnen betekenen. Waar ik dus denk “ik zoek er wel andere velgen bij” ziet mijn vriendin gewoon een “lelijke” auto.

@ Stephan; ze heeft inmiddels gereageerd. Wat betreft de Twingo; ik kan er wel in rijden, tuurlijk, maar een lange rit is hopeloos voor me. En aangezien we met onze auto ook graag op vakantie willen of naar familie in het noordoostelijkste puntje van dit land, is het wel lekker als ik er een beetje fatsoenlijk mee kan sturen.

Zometeen meer, eerst even werken nu..
@ Marvin; dat was niet haar meest geniale opmerking ooit, maar het idee was om meer vrouwen hier te krijgen dus wil je verder even je mond houden? :P

@ Robbut: geen Elise? Ga je moeder eens opvoeden…

@ Jandepandaman: ik ga je tips meenemen, hoop dat ik er wat mee kan.

@ Trabbi: ik weet best het e.e.a. over techniek, maar het lijkt me niet vreemd dat mijn zus er meer over weet, aangezien zij er ook voor wordt opgeleid ;)
@ 911allrod; je verwart me, een 911 allroad? Gaat Porsche al met VAG techniek aan de haal voordat de overname gedaan is? Ik blijf volhouden, die DeTomaso Pantera (of misschien eerst een 80 coupé ;) ) komt er vanzelf!

@ Lotte; elk onderzoek wordt betrouwbaarder als er méér mensen aan deelnemen. Dan zijn er namelijk trends te ontdekken enzo. Hoop ik.

@ Citrofiel: ik houd moed, en ik ga niet over één nacht ijs.

@ Aston Martin: Dat zijn ook wel typische AM kleuren die je daar noemt. Rijd je zelf in een Aston? Dan wil ik je echt vragen vaker te reageren, want smaak heb je dan wel!

@ W!d: wel doen! Besmet ze met het virus en haal ze naar de autoblog reactievelden!

@ Juppe; natuurlijk, twee kleuren geven verschillende uitstraling, maar als die zelfde kleuren op andere, vergelijkbare auto’s, net zo makkelijk weer verwisseld worden qua populariteit, dan wordt het toch verwarrend!
@ Epo: lol

@ Marrrcel: dat denk ik ook. Mijn vriendin vind power toch ook best belangrijk.

@ Gerard: mijn vriendin weet niets van de techniek, mijn zus is de technisch onderlegde.

@ Sus: nee toch, als schoenen kopen? Echt? Maar is het dan ook zo onderhevig aan de mode als die schoenen? Ik bedoel: ben je na een week of acht je auto zat en wil je een nieuwe?

@ Rick Dos: haha, forshizzle, will do!

@ Orichinals: heb jij hiervoor gestudeerd?
@ Lincoln; hoe kom je nou aan die statistieken? Je probeert denk ik te zeggen dat je vind dat men elkaar teveel afzeurt op basis van merkvoorkeur e.d.? Daar ga ik nog wel een keer een stukje aan wijden denk ik.

@ Damoklets; dus je wil eigenlijk zeggen dat als ik zodanig schrijf dat vrouwen het begrijpen, de lezeressen meer zullen gaan reageren?

@ Marcel: herkenbaar, ik zei eerst mama en papa, daarna begon ik met automerken vanuit mijn kinderzitje op de achterbank.

@ Maartje (de zus van..): blijf reageren hier, ik denk dat er een hoop mannen nog wat van je kunnen leren ;)
Zoveel reactie’s als dat hij kreeg op zijn column, zoveel reactie’s heeft hij ook klaar op de gegeven reactie’s.
Zo krijg je lange topic’s altijd…:P
Haha, ik wou graag op een aantal mensen reageren, en dat liep aardig uit de klauwen ja. Voortaan zal ik het wat beknopter houden :D
@Trabbi van heel lang geleden :) vanaf 2003 zo’n btje!
@Casper ik zal proberen zoveel mogelijk vrouwen te vervelen met verhalen over auto’s.. ze zullen het me niet in dank afnemen.. maar het is voor een goede zaak! Zolang ze niet meer er vanaf weet dan ik.. vind ik het best:P
Ik denk dat de uitleg vrij ‘eenvoudig’ is.
De meeste (uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel) vrouwen zijn gewoon niet echt geïnteresseerd in auto’s en mannen wel. De reden waarom is wss omdat wij meer kicken op snelheid en de rijervaring (danku testosteron) en er bijna een emotionele band mee kunnen opbouwen en de auto zelfs als een verlengstuk van onszelf kunnen zien.
Dit in tegenstelling tot de meeste vrouwen die een auto enkel beschouwen als een praktisch ding dat hen op een efficiënte manier van punt a naar punt b kan brengen en niets meer.
De reden dat ze in hun geheel naar een auto kijken en niet met alle details rekening houden is hier wss ook in terug te vinden, het moet er tenslotte nog steeds een beetje appetijtelijk uitzien nietwaar, maar daar blijft het dan ook meestal bij ;)
@ Casper
Ik heb er niet voor gestudeerd, ben gewoon van nature geïnteresseerd hoe mannen en vrouwen, verschillend naar dingen kijken, daarbij neem ik ook mee, dat wat de biologisch evolutie eraan toevoegt. Ja en dan kom ik soms met dit soort brouwsels. Kijk of jij er iets mee kan, zo niet, is dat ook prima. Ik doe en zeg ook maar wat.
@Casper .. niet doen .. schiet niet op ..
maar het stoort mij nog wel eens dat er volstrekt onbekende mensen in een turkmeense deelstaat .. die hun 30 jaar ouwe fiat sedan proberen op te leuken .. ter dood veroordeeld worden op autoblog.nl ..
dat mensen uit amerika .. wat ze ook doen .. achtelijke hamburgervreters zijn ..
dat spullen die niet hapklaar uit de fabriek komen .. godslastering is ..
dat mensen 1 minuut stilte in acht nemen voor een uitgebrande ferarri ..
ik weet ook wel .. status viert hoogtij bij de zwakbegaafde ..
maar soms stoort het mij ..
@Lincoln:

Amen. Het siert je dat je verder kijkt dan de spreekwoordelijke neus lang is.
@Casper:

Je hoeft zaken niet zo schrijven dat vrouwen ze begrijpen, maar de nadruk op andere dingen leggen. Dat waar wij graag de nadruk op leggen interesseert de gemiddelde vrouw bijzonder weinig.
Vrouwen zijn sensorisch iets genuanceerder om het zo maar te zeggen. Maargoed op deze manier beginnen we een compleet nieuwe column.

Verder leuke column! Ben benieuwd naar de volgende…
@ Casper
Nee helaas, ik rijd niet in een Aston Martin. Ik zou wel graag willen hoor, doodgraag. Dan toch liefst een groene V8 Vantage Roadster, zo British Racing Green…
Ik vind het eerlijk gezegd echt belachelijk dat je in dit stuk iedere keer vaststelt dat als je een jongen bent automatisch meer van auto`s weet dan wanneer je een meisje bent. Ik ben toevallig een meisje en weet toch heel wat jongens er uit te praten als het aan komt op auto`s!! ik ga al sinds ik een jaar of 3 ben ieder jaar trouw naar alle autoshows. Zo staat de autosalon in brussel en in parijs, eind van het jaar al op de kalender. Gepaard met natuurlijk de shows in essen. Ik vind het wel goed dat je vindt dat er meer vrouwen moeten komen maar ik vind dat jullie echt te bevooroordeeld zijn over vrouwen en auto`s betreft!!
SKODA OCTAVIA II - 34000km
Haha,..herkenbaar hoor! Heb geloof ik wel 3x een passat 4-d aangewezen,..de zwarte en donkerblauwe vond ze saai en te groot,….een zilvere daarentegen,..ja die was wel mooi en zou wel “mogen” :) :)
SKODA OCTAVIA II - 34000km
@ Femke: Het gaat “OVER HET ALGEMEEN” uitzonderingen zijn er altijd,..maar in de regel zijn mannen gewoon meer geintresseerd in auto’s en soortgelijk materiaal! Dus nogmaals,…de stelling klopt wel degelijk,..alleen ben jij een van de uitzonderingen!
Gelukkig nieuw jaar allemaal @ Autoblog.nl!

Enne.. wat mij (vrouw, blond) betreft: Alleen het beste is goed genoeg! :)
(150pk benzine, 4wd turbo, top [email protected] is ’t op dit moment.. Kan beter!)
ik zit dan weer met de omgekeerde wereld, mijn vriendin heeft zoveel verstand van auto’s techniek en autosport dat ze van de F1 en champcar de coureurs aan hun helm herkent, mij kan vertellen welke auto er 250m verder op rijdt en waarom ze voor haar huidige auto heeft gekozen etc… etc..

erger nog is dat ze met karten 2,5seconde (per rondje!) sneller is dan mij :-s (nou ben ik ook niet echt goed hoor!)

kan je wel vertellen dat dit me eigenlijk wel bevalt….. :P tis weer eens wat anders… :D
Je discrimineert…m.a.w. je onderscheidt op basis van geslacht…bij mijn weten is dat discriminatie. Wat boeit het nou…hoe vrouwen anders dan mannen denken over auto’s. Iedereen heeft er een mening over….zo gaat dat met algemene kennis nou eenkeer….iedereen rijdt auto…dus ook iedereen heeft ene mening.
Erg “mannelijk” om daar weer het verschil tussen mannen en vrouwen te willen aantonen…..DAT IS ER NAMELIJK NIET!! en het enige doel (zo lijkt het) is het vrouwtje weer te kleineren omtrent haar kennis over auto’s. Femke…ze zijn niet alleen bevooroordeeld…ze zijn dom en arrogant. Overigens….als een vrouw weet hoe ze olie kan verversen, een band kan wisselen, …..of dat je in een diesel niet te veel olie moet gooien….(schaam schaam)….dan weet ze meer dan ik (en daarvoor hoef je echt geen raketwetenschapper te zijn…qua auto’s dan). Dat betekent overigens niet dat ik ook een mening heb en soms ….heeft die mening zelfs steekhoudende argumenten ;)
Ach, we zijn er weer…. HET onderwerp. Ik ga even in op deze quote uit de originele tekst: “Schijnbaar is er bij vrouwen niet veel behoefte om echt de automotive sector in te gaan. Iets wat ik vreemd vind, want als je vrouwen om een mening vraagt over een auto, dan hebben ze er één.”
Er is bij vrouwen in eerste instantie denk ik wel interesse om het over auto’s te hebben, de branche in te gaan en om er (zoals in mijn geval) over te schrijven. Maar de meeste vrouwen laten zich ervan weerhouden/afschrikken door twee factoren:
1. Ze doen zich liever voor als onwetend omdat ze bij voorbaat al weten dat het onnnozele discussies – en soms ruzie – met mannen gaat opleveren. Mannen kunnen over het algemeen namelijk niet tegen afwijkende meningen als het over ‘hun’ onderwerpjes zoals voetbal en auto’s gaat. Dus zien de dames van het hele gezeik af en doen ze zodra het onderwerp voorbij komt of ze blond zijn.
Begrijpelijk, wat mij betreft. Wel jammer voor de branche zelf, want die zou best veel kunnen hebben aan de mening van vrouwen.

2. Vrouwen die toch de ‘branche’ ingaan stuiten al gauw op probleem nummer 1. En haken dan alsnog af. Een kind krijgen wordt dan vaak gemakkelijker gevonden ;-) it’s only natural.
Vrouwen die toch doorgaan (zoals ik) kunnen hoe je het ook wendt of keert niet helemaal zichzelf zijn in een door mannen gedomineerd vak. Stel je je namelijk A. op als een normale en dus kwetsbare vrouw die dingen vraagt als ze het niet weet. Dan krijg je al gauw het etiket ‘zwak’, ‘dom’ of ‘niet kundig’. Stel je je na dit soort reacties vervolgens B. zakelijk en hard op en speel je het spel als een man, dan ben je een bitch en behandelen mannen je als hun ‘gelijke’. Wat dan inhoudt dat je continue domme seksistische grapjes aan moet horen en dat ze je in het werk ‘de strijd’ met je aan te gaan. Doen ze bij elkaar tenslotte ook. Dan ben je dus wel helemaal geaccepteerd en hoor je erbij, maar dat wil nog niet zeggen dat dit een leuk klimaat is om als vrouw in te werken. Ik voel me in elk geval vaak een soort buitenaards wezen tijdens introducties tussen al die mannen. Vrouwen werken over het algemeen graag SAMEN. Je vult elkaar aan, de een kan dit goed, de ander dat. En je laat elkaar in de waarde. En dat is wat veel mannen (in de autobranche vooral) nog moeten leren, vind ik.
Hey

Viola, ik ben het helemaal met jou eens! Ik zit op een universiteit en daar is ook zo’n 75% man. Daar maak ik precies hetzelfde mee. Wat auto’s betreft weet ik van de technische kant niet zoveel af, wat ik weet heb ik geleerd uit de carros, van discovery en een paar andere bronnen.

Verder ken ik best wel wat vrouwen die hun voorkeur kenbaar maken (uit de 3 wagens die ze kennen dat wel). Meestal zijn dit kleine wagentjes met een ‘schattig’ en ‘vrouwelijk’ uiterlijk. Maar de wagens die ik mooi vind liggen ook ver uiteen. Zoals de Mustang en de Chevy, wel de oude modellen. De Superbird en de Porsche 911 turbo. Die laatste is eigenlijk het best uit te leggen. Het model heeft al jaren dezelfde uitstraling (Vrouwentaal: kikkeroogjes en een glimlach). Daarnaast is ie heel ‘smooth’ en heeft hij gladde vrouwelijke vormen (dus niet zo plat, breed en glad als de Lambo). Ook staat hij netjes. Een directeurtje kan er in feite mee voor komen rijden bij zijn bedrijf. Een Porsche staat veel minder patserig als een Ferrari. En zo kan ik nog wel even doorgaan…
@ Viola: Goed om een reactie te krijgen van een vrouw uit de branche. Van mijn zus hoor ik vergelijkbare verhalen. Mannen die er simpelweg niet mee om kunnen gaan dat ze vergelijkbare of betere resultaten haalt op school of bij haar stages en die daarom maar gaan kleineren of haar eruit proberen te werken. Jammer, want zoals je zelf ook al aangeeft kan juist de autobranche wel wat emancipatie gebruiken.

Dat het lastig is om als vrouw op gelijke voet te staan met mannelijke collega’s in deze met testosteron overladen wereld, dat kan ik me goed voorstellen. Het is natuurlijk niet leuk om overladen te worden met seksistische grappen en het is ook niet leuk om als een bitch bekend te staan. Toch vind ik het jammer. De zeldzame vrouwen die ik ken die auto’s écht interessant vinden kunnen heel leuke gesprekspartners zijn. Als er nu eens wat meer mannen waren die dat inzien…

Waarschijnlijk zal verandering in de branche nog wel lang op zich laten wachten maar toch vind ik het fijn om te lezen dat er vrouwen zijn die zich niet laten ontmoedigen en die wel wat van auto’s durven te vinden. Die er zelfs hun baan van maken om iets van auto’s te vinden, in jouw geval.

Ik blijf hopen dat mannen zullen gaan beseffen dat onze twee grootste passies ook samen kunnen gaan en dat ze vrouwen eens wat meer ruimte geven om in te voegen in de mooie wereld van de automobiel.

@ Veroniek;
De 911 lijkt inderdaad een populair model onder de vrouwen, alsmede de modellen van Aston Martin, valt mij de laatste tijd op. Wat ook opvalt is dat rood, oranje en geel niet bepaald de lievelingskleuren lijken te zijn. Mag ik daaruit afleiden dat vrouwen over het algemeen vallen voor elegantie, niet zo zeer voor sportiviteit of opvallendheid?
Lieve Casper,
Ik heb meelij gekregen met je. Een Renault Clio! Ach. Een Swift sedan wat erg.
Wel grappig dat ze een verschil ziet in 2 maal golf 3. Een oog voor detail!
Maar gelukkig wil ze geen rode auto. Ik was aan het surfen en toen vond ik een Bugatti Veyron………in het rose!!!! Hoe verzin je dat? Kan toch niet. Geef hem maar in het zwart of verchroomd. Ach ja. Ook grappig in Great Britain vinden mannen het sexy als vrouwen in een Fiat 500 rijden of Defender. Tja ik weet het niet hoor. Ik dacht dat een Chrysler 300c met wings wel een degelijke particulieren auto was wat mannen sexy vinden als een vrouw daarin rijd. Maar ik zal het wel fout hebben.
Sterkte met het zoeken van een nieuwe auto. Misschien een Honda CRX? Hebben goede stoelen;)
Nog een aanvulling tja het was laat.
Ik heb het hierboven wel over een Chrysler 300c SRT8. Even voor de duidelijkheid. :)
De Clio is definitief overleden. We zijn nu op zoek naar leuke vervanging maar omdat de huidige garage waarschijnlijk de enige is die er nog wat voor wil teruggeven, is de keus beperkt. We zullen zien…
Over Variable Kleptiming gesproken, lees http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Valve_Timing dit even door en je kan je
vriendin gelijk vertellen hoe het werkt.
(Honda maakt er al sinds 1988 gebruik van.)
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:K20_head.jpg

Over vrouwen in het algemeen gesproken, ik maak maar al te vaak mee dat als er in het gezelschap over auto’s gepraat wordt de vrouwens uit het niets beginnen te slapen, het lijkt alsof het ze niets intresseert zolang ze maar “zo’n hoge auto” rijden zeggen ze. zucht…… ach ja ik denk dat het ook maar beter is ook. Dan hebben wij mannen tenminste nog even de tijd om een “toevluchtsoord” te zoeken in onze auto terwijl de vrouw zeurt. (p.s dit geldt NIET voor ALLE vrouwen maar voor een enkele die zich aangesproken voelen)


Veel leesplezier en ik hoop dat je je vriendin ook eens wat kan bijleren.
@Casper
Grappige column, lekker veel reakties.

@911allrod
Als ik het niet beter wist, zou ik denken dat hier een familielid van me aan het woord is. ;)

@Maartje (de zus van..)
Laat je niet gek maken, noch op school noch op je werk.
Inmiddels weet ik ook dat je in- en verkooptalent in je herbergt. Toch ff wat extra inruil kunnen ritselen voor dat barrel van je moeder :-)

Persoonlijk heb ik ook een “geschil” met mijn vrouw over een eventuele opvolger van onze huidige auto (Citroën Xsara Picasso). Ik wil een C4 Picasso, zij wil kleiner gaan rijden omdat onze kinderen langzamerhand steeds minder meegaan naar familie of op vakantie. Maar waar laat ik in een kleinere auto mijn modelspoormodules als we weer eens met de club op een beurs staan ?
Het enige waar we het over eens zijn is de kleur: nooit en te nimmer een rode auto !
Hey,
nou ook van mij dan maar een reactie op je blog…
ik denk dat je eenbeetje generaliseert… er zijn namelijk meer dan genoeg vrouwen/meisjes die zich bezighouden met auto’s.
Ikzelf kijk regelmatig op deze site, lees en kijk topgear.. en bezoek de autobeurzen..
Wat willen we nog meer;)
Het is inderdaad waar dat de in auto’s-geinteresseerde -vrouw in de minderheid is.. maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).