Zastava wordt verkocht

Auteur: , 17 Reacties

Ons favoriete automerk uit Servië zal volgend jaar gaan wisselen van eigenaar. De Servische regering zal ongeveer 90% van de aandelen in het bedrijf verkopen. In april 2008 wordt de minimumprijs bekendgemaakt, waarna alleen investeringsmaatschappijen en autoproducenten met een opbrengst van meer dan 500 miljoen euro (in 2006) mogen bieden... De Servische minister Mladjan Dinkic liet gisteren weten dat hij twee grote internationale bedrijven als potentiele koper verwacht.

Waarschijnlijk doelt de beste man op Fiat en GM, waar Zastava reeds een partnership mee heeft. Zastava heeft op dit moment 4.000 werknemers en produceerde 15.000 auto’s in 2006 (ver onder de capaciteit van 60.000 auto’s). Het automerk is één van de 750 overheidsbedrijven die in 2008 verkocht zullen worden (via autonews.com).17 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Extra productiecapaciteit voor Fiat? Of Zastava als een b-merk zoals Dacia is voor Renault. Ik denk dat Fiat de capaciteit wel zou kunnen gebruiken, maar het is de vraag of je in die fabrieken zonder veel investeren een moderne auto kunt bouwen…..
w0o0dy, vergeet je niet dat de meeste kleine fiat’s al jaren uit Polen komen? Als het al 15 jaar in Polen kan, dat kan het nu ook in Servië.
@wapz: ik weet niet hoeveel Fiat heeft geïnvesteerd in die fabrieken in Polen en….. de kwaliteit van de ouder Cinquecento en de Seicento was nou niet direct om over naar huis te schrijven…. ik denk dat ze inmiddels op een behoorlijk hoger niveau opereren.
Het ligt volledig aan de kwaliteit van het platform wat zastava biedt. Als met een beetje procescontrole een moderne auto geproduceerd kan worden, kan het een hit worden. Alleen het merk zelf moet even een nekschot krijgen, vind niemand erg lijkt me.
Ha, Zastava ontbreekt nog links in het rijtje van de automerken. Misschien nog even toevoegen onderaan?
@Jelle: er mist wel meer in dat rijtje ;)
Wat ben ik toch blij dat ze in die landen ook YouTube hebben.
Er zijn zelfs nog 1885 Zastava’s in NL verkocht, zo te zien: http://www.autoweek.nl/verkoopcijfers.php?merk=Zastava/Yugo (GTL is neem ik aan een Zastava, Yugo is apart merk?)
Nog wel meer, denk ik eigenlijk! Dat overzicht begint in 1983, en toen was ook gelijk het hoogste aantal verkopen, ik denk dat er voor ’83 ook al Zastava’s werden verkocht. Dus mss wel enkele duizenden Zastava’s… En je ziet/hoort er niets meer van. Niet dat ik het betreur, maar je zou er zo af en toe wel eens een moeten zien.
@autoblog redactie: zullen we een Zastava merken cup voor reaguurders oprichten? Alles eruit slopen (10 min werk), rolkooi erin en gaan met die volle 50pk monsters!
Alfa Lima Foxtrot Alfa
VOOR!!!!!!!!!!!!!!
Ben benieuwd of we dan ook goeie autos krijgen!
Ik ben nieuwsgierig of Fiat, GM of welke investeerder dan ook ook nog maar een rooie cent voor Zastafa zouden willen betalen.
Investeerder 1; Smolenski
Investeerder 2; Snoras

Succes!
Ik zou zeggen dat dit filmpje mooi bij de column van Casper gevoegd kan worden, ter illustratie van wat hij bedoelde.

http://www.autoblog.nl/archive/2007/12/25/ik-ben-de-snelste

Ziet er voor ons wellicht niet spectaculair uit, maar ik durf te wedden dat die gasten daar toch anders over denken…
Spijker bouwen in Servie, lekker goedkoop!!!!
ccccccccccxxxxxxxxxxxxx
Ik kan ze me nog herrineren de yugo,s dat was echte kwaliteit en tijdens de burger oorlog dacht ,we zijn er nu gelukkig van af,nu staan ze als nog te koop

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).