Mercedes CLS facelift

Auteur: , 34 Reacties

Robbie had onlangs de eerste foto's van de CLS63 facelift te pakken, nu heeft Mercedes de officiële details van de gefacelifte CLS bekendgemaakt. Er zijn diverse details aangepast, zoals de grille, de LED-verlichting en de spiegels. Ook is er een nieuw instapmodel; de CLS 280 met V6 (231 pk en 300 Nm). Het topmodel, de CLS 63 AMG (514 pk), krijgt voortaan standaard 19-inch lichtmetaal en een nieuw uitlaatsysteem.

De vernieuwde CLS staat in maart bij de dealert, de prijzen worden binnenkort bekendgemaakt.

De Mercedes-Benz CLS-Klasse wordt nu nog onweerstaanbaarder. De unieke vierdeurs coupé, die de trend zette voor een geheel nieuw segment in de markt voor personenauto’s, is op een aantal punten nog verder verfijnd en verbeterd, waardoor het model nog aantrekkelijker wordt. Het leveringsprogramma begint nu met de CLS 280, die wordt aangedreven door een 3,0 liter V6-motor, goed voor een vermogen van 170 kW/231 pk. Het topmodel, de CLS 63 AMG met zijn 378 kW/514 pk sterke 6,3 liter AMG V8-motor, kreeg lichtmetalen 19 inch AMG-velgen en een nieuw AMG-sportuitlaatsysteem.

De restyling van de CLS-Klasse leidde niet tot dramatische veranderingen, maar de fijnproever merkt het verschil wel degelijk. Opvallend aan de voorkant is de veranderde grille, die nu twee lamellen heeft in plaats van vier. De roosters voor de luchtinlaten zijn grijs gespoten en zien er niet alleen stoer uit, maar benadrukken ook de breedte van de auto. Ook de buitenspiegels zijn aangepast. De ingebouwde LED-richtingaanwijzers zijn uitgevoerd in pijlvorm, waardoor ze nog beter opvallen, met name in het donker. Het spiegeloppervlak is met 32 procent vergroot, zodat achteropkomend verkeer nog beter zichtbaar is.

Aan de zijkant bepalen de nieuwe, fraai vormgegeven lichtmetalen velgen het beeld. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de diameter 17 inch (CLS 280, CLS 320 CDI en CLS 350 CGI) of 18 inch. Van achteren springen het nieuwe achterpaneel, de gewijzigde achterlichten en de andere uitlaatpijpen in het oog. Het middelste gedeelte van de achterbumper loopt nu verder door naar beneden en lijkt breder door de reflecterende strip. De uitlaatpijpen zijn nu trapeziumvormig in plaats van ovaal, zoals voorheen. Bij de verlichting aan de achterzijde is gekozen voor LED-technologie: de remlichten, achterlichten en richtingaanwijzers zijn uitgevoerd als oplichtende diodes, die sneller reageren.

Evenals de richtingaanwijzers in de buitenspiegels zien ook de richtingaanwijzers aan de achterkant eruit als een pijl wanneer ze oplichten. Met name in het donker vallen ze daardoor extra op. Datzelfde geldt voor de verlichtingselementen aan de zijkant, die altijd branden wanneer het dimlicht is ingeschakeld.

De nieuwe details van de carrosserie passen perfect bij het meermaals onderscheiden ontwerp van de CLS en zorgen ervoor dat de vierdeurs coupé er altijd uitziet alsof hij zo weg kan rijden. Zo’n vier jaar na de introductie is het krachtige lijnenspel van de trendsettende coupé nog net zo uniek en karakteristiek als voorheen.

Nieuw interieur: driespaaks stuurwiel, nieuwste generatie telematica

Bij het aanpassen van het interieur werd ook volop aandacht aan details besteed. Voorbeelden hiervan zijn het nieuw ontworpen driespaaks stuurwiel, voorzien van multifunctionele toetsen en bekleed met leer. Op het dashboard vallen de witte wijzers van de instrumenten op, die beter zichtbaar zijn tegen de wijzerplaten. Bij de houtafwerking is nu gekozen voor een nieuwe notenhoutsoort.

De CLS is voorzien van telematica van de modernste NTG 2.5-generatie. De hoogwaardige componenten blinken uit door hun bedieningsgemak en logische menubesturing en zorgen voor entertainment van hoog niveau. Tot het systeem behoort een snelheidsafhankelijke volumeregeling, een toetsenbord voor het invoeren van telefoonnummers en radiofrequenties, een CD- en DVD-speler met MP3-aansluiting en een Bluetooth-interface voor een draadloze verbinding tussen een mobiele telefoon en het hands-free-systeem van de auto.

De systemen Audio 20, Audio 20 CD met CD-wisselaar, Audio 50 en Audio 50 APS met DVD-wisselaar en LINGUATRONIC-spraakbesturing zijn nu uitgevoerd met een 5 inch kleurenscherm. Het systeem COMAND APS wordt geleverd met een 6,5 inch kleurenscherm met hoge resolutie en LINGUATRONIC-spraakbesturing voor het audiosysteem, navigatie en telefoon, een muziekregister voor het opslaan van geluidsbestanden plus een opening voor een SD-geheugenkaart.

CLS 280: nieuw basismodel met 170 kW/231 pk-motor

De CLS 280 is voorzien van een nieuwe motor, een 3,0 liter V6-krachtbron met een cilinderinhoud van 2996 cc, die een maximum vermogen levert van 170 kW/231 pk en een maximum koppel van 300 Nm. Hiermee accelereert de CLS 280 in 7,7 seconden van 0-100 km/u en bereikt hij een topsnelheid van 245 km/u. Het gecombineerd verbruik ligt tussen de 9,8 en 10,0 liter per 100 km. Het tweede model in het programma met een V6-benzinemotor is de CLS 350 CGI. Zijn geavanceerde zescilindermotor is voorzien van directe inspuiting door middel van piëzo-injectoren en levert een vermogen van 215 kW/292 pk. Dankzij zijn doordachte technologie ligt het verbruik toch maar tussen de 9,1 en 9,3 liter per 100 km. De CLS 500 wordt aangedreven door een 5,5 liter-V8-motor met een maximum vermogen van 285 kW/388 pk. De dieseluitvoering, de CLS 320 CDI met zijn 165 kW/224 pk sterke V6-motor, blinkt vooral uit door zijn indrukwekkende koppel van 540 Nm enerzijds en door zijn lage brandstofverbruik van tussen de 7,6 en 8,1 liter diesel per 100 km anderzijds.

Alle CLS-uitvoeringen zijn standaard uitgevoerd met de zeventraps automatische transmissie 7G-TRONIC. In de stand “M” voor handmatige schakeling kan de bestuurder indien gewenst zelf schakelen door middel van paddles achter het stuurwiel. Hierdoor wordt de acceleratietijd van 0-100 km/u met 0,2 seconde verkort.

CLS 63 AMG: topmodel met AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC

Het vlaggenschip van de CLS-Klasse is de CLS 63 AMG, die wordt aangedreven door de 6,2 liter AMG V8-motor, goed voor een vermogen van 378 kW/514 pk en een koppel van 630 Nm. De hoogtoerige atmosferische motor laat nu op een nog indrukwekkender manier van zich horen, en wel via het AMG-sportuitlaatsysteem, waarvan de einddempers zijn aangepast. Zo leveren ze een nog spannender geluid via de twee dubbele ovalen verchroomde eindstukken. De AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC automatische transmissie is nu uitgebreid met een extra tussengasfunctie bij het terugschakelen. Dit zorgt niet alleen voor een intensievere beleving tijdens het rijden, het vermindert ook het lastwissel-effect tijdens het schakelen. Dat is vooral een voordeel bij het remmen voor bochten op een circuit. De CLS 63 AMG accelereert van 0-100 km/u in 4,5 seconden, de topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u.

Nieuw is ook de zwart gespoten grille met twee in plaats van drie lamellen, die perfect bij de AMG-carrosseriestyling past. De lichtmetalen AMG-velgen met nieuw driespaaks-ontwerp en een glanzende afwerking in titaniumgrijs hebben nu een diameter van 19 inch in plaats van 18 inch. De velgen zijn voorzien van banden in de maat 255/35 R 19 voor en 285/30 R 19 achter. Binnenin heeft de CLS 63 AMG het nieuwe driespaaks AMG-sportstuur, waarbij de ideale contactposities zijn bekleed met geperforeerd leer. Wanneer er met de hand wordt geschakeld, kan dat met behulp van de twee AMG-schakelpaddles van aluminium.

Attractieve opties van AMG

Voor de CLS 63 AMG is er een reeks exclusieve opties beschikbaar, ontwikkeld door de AMG PERformance Studio. Hiertoe behoren het AMG-performance-stuurwiel met kleinere diameter en afgevlakte onderkant en zilverkleurige aluminium schakelpaddles. Ook kan worden gekozen voor 19 inch lichtmetalen AMG-velgen met tweespaaks ontwerp in titaniumgrijs met glansafwerking.

Alle CLS-modellen kunnen worden verfraaid met het AMG-carrosseriepakket, bestaande uit een voorbumper met grote koelopeningen, een karakteristiek achterscherm met een zwart inzetstuk en zijskirts. Als optie zijn ook nieuwe lichtmetalen 19 inch AMG-velgen met glansafwerking leverbaar, naar keuze met banden in de maat 255/35 of 285/30.

De prijzen van de nieuwe generatie CLS zullen binnenkort bekend worden gemaakt door het nieuwe basismodel CLS 280 zal de instapprijs aanzienlijk gunstiger worden.34 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ziet er niet echt anders uit (gelukkig maar), alleen dat nieuwe stuurwiel is wel een mooie verbetering!
ik zie het allemaal niet geloof ik maar de foto’s in de image gallery zijn een beetje korrelig zou mercedes bezuinigd hebben op de fotograaf nu er LED op de auto komt?
Ik zie wezenlijk verschil. Grappig dat Mercedes de knipperlichten in de spiegel bij de CLS netjes wegwerkt en het bij de C-klassen enorme witte blokken zijn.
-edit: nutteloze bijdrage-
De voorkant vind ik lelijker dan vroeger moet ik zeggen, en dat nieuw stuurwiel trekt ook op niet veel…
Ik zie het verschil alleen bij de neus.
@floryn

Als je nou eens op het plaatje had gedrukt, kreeg je een grotere scherpere foto. Maar ja zeuren is makkelijker he. ;)
Dat interieur is echt dodelijk lelijk en die stuur is echt te lelijk en arm voor een auto van deze klasse!

Echt geen verbetering. Nu begin ik het interieur van BMW echt te warderen, MERCEDES IS VEROUDERD!
warderen = waarderen!!
En trouwens als het korrelig is, ligt het vast en zeker aan autoblog.
Zelfde stuur als in de GLK klasse. Niet mijn kop thee. Hadden ze die lelijke koplampen ook niet mee kunnen liften?

Verder blijft het een leuke auto. Jammer van de binnenruimte alleen. Ik pas er amper in en achterin kan ik niet zitten. Maar daar draait het geloof ik juist om bij dit soort lifestyle producten.
@appieflappie: klopt, ik zal zo even kijken, de plaatjes kunnen nog wel wat duidelijker inderdaad… heb de verkeerde instelling gebruikt bij het resizen;)
update: de plaatjes zijn aangepast
degoutant stuur
Dealer of dealert?
@S65 AMG
Dealert natuurlijk, graag jezelf meer integreren in de autoblogsche-samenleving
@ marex: lekker onderbouwd allemaal. En als je een keer de gelegenheid krijgt om in een CLS mee te rijden komt er weer de typische autoblog slogan: “doe mij d’r maar zo een”

Ik weet niet echt wat ik van de facelift moet vinden. De spiegels zijn te groot geworden maar dat nieuwe hout in de binnenkant staat hem toch wel heel mooi. Ik weet niet of het avantgarde kombi-instrument er zo goed bij past, en het stuur is gewoon lelijk. De achterlichten zijn dan wel erg geslaagd. De nieuwe uitlaatpijpen en achterbumper moet ik nog aan wennen, ik denk alleen dat de oude beter bij het karakter van de auto pasten.

Het is jammer dat er geen motor is gekomen tussen de 350 en 500. Het gat tussen 292 en 388 PK is gewoon te groot.
Hij was en hij is nog steeds niet mooi. En het interieur , dat kan toch echt niet meer. BMW is de tijd dan ver vooruit!
Het is dealer en niet dealert, net als tuner en niet tunert. Hou je je een beetje aan je eigen huisregels, autoblogger.

“Ook is er een nieuw instapmodel; de CLS 280 met V6 (231 pk en 300 Nm).” Interpunctie na instapmodel moet ‘:’ zijn en niet ‘;’.
Dit is geloof ik de meest subtiele facelift in de moderne geschiedenis….maar blijft een serieus mooie auto. Alleen die velgen passen er niet helemaal onder…
Vind eigenlijk dat Merrie de CLS een iets grondigere facelift had mogen geven.. Model draait nu toch al wat jaartjes mee..
Vind ik de huidige toch een stuk beter. De grill vind ik lelijk alsook de nieuwe LED-lichten achter. De huidige uitlaten vind ik veel mooier dan deze futuristische dingen en dat stuur staat misschien leuk in een SLR maar hier trekt het op niets. Misschien ben ik wel ouderwets, gelukkig hoef ik op dit moment niet te zitten met een dilemma in deze prijsklasse. :)
@ LTZ

Speciaal voor jou!

Ik vind de CLS zeker geen lelijke auto! Alleen ik vind het interieur er echt verouderd uit zien. Als ik erin zou rijden zou dat vast wel fantastisch zijn! Maar ik vind deze auto gewoon niet speciaal meer, toen deze net uit was vond ik deze auto echt mooi maar hoe langer ik deze nu ken hoe minder speciaal deze wordt ( is meestal zo ) Maar deze face lift vind ik nou ook niet bepaald het WoW effect hebben de kleine verschillen die erop zitten zijn amper te zien. Ik kan zeker bepaalde modellen waarderen van Mercedes, zoals de nieuwe c & s klasse maar daar houd het ook mee op. Geef mij maar een 6-serie i.p.v deze mercedes of zelfs een Audi s5 deze auto’s vind ik een meer aparte verschijning ik vind deze gewoon niet meer speciaal. Mijn mening.
Peugeot407coupe
Het blijft (in mijn ogen) gewoon een van de mooiste auto’s van dit moment.
@ Mpower

Helaas zie ik hier af en toe het geenstijl.nl-gehalte [dealerT],er jammer voor een site van dit niveau.

Verder,goed van Mercedes om niet al te veel aan te passen aan de buitenzijde,want voor vele was ie al een erg mooie auto met strakke lijnen.
Ook het stuurwiel is niet echt mijn ding,maar als ik zo’n auto nieuw kon betalen dan kon ik ook wel een mooier [AMG bv] stuur erbij nemen af-fabriek.
mooie wagen! doe mij er maar eentje!
@ Peugeot407Coupe: En Het blijft in mijn ogen één van de lelijkste auto’s van de afgelopen jaren. Heb nog liever een ondergesneeuwde Dobló :D
Schitterende auto.Hij is nog dikker geworden.Gewoon een tijdloos model,wat nog steeds niet verveelt en dat verdient een pluim.
autobloggert gaat hier ook tegen de eigen huisregels in, de kennis van het nederlands op deze site is werkelijk ondermaats.

De huisregels aanpassen dan maar?
@Trabbi: Autobloggert heeft speciale ontheffing. Geen noodzaak om de huisregels aan te passen, maar bedankt voor het meedenken.
Brrr . . . , ik krijg kippenvel van al die Nederlandse taaluitdrukkingen in’t Nederlands-Hollands.

Gelieve alles in de mate van het mogelijke iets of wat verstaanbaar te houden in het officieel nederlands.

Ja, ik ben ’n Belg. Maar wel eentje die zowel België als Nederland binnen afzienbare tijd in het Midden – Oosten definitief zal gaan vertegenwoordigen.
Dat kippengaas onderin die grill ziet er echt niet uit gewoon… Voor de rest vrij logisch dat de koplampen etc vrij hetzelfde zijn gebleven, dat zijn de kenmerken van een CLS…
*kijkt nu naar de foto’s van het interieur en rolt over grond van het lachen*

Wat is in GODSNAAM de bedoeling van Mercedes-Benz met dit interieur? Man man het lijkt wel een slap aftreksel van een jaren ’90 Bentley ofzo… En dat stuur is werkelijk BAGGER en slecht afgewerkt, als je kijkt naar de naden tussen de spaken en de hoepel…
Ziet er niet veel anders uit als de niet gefacelifte versie; buiten enkele elementen. Maar hij ziet er wel een pak moderener uit. En blijft er nog altijd even mooi uitzien.
CLS 55 AMG, `T Gooi
Ik vind de CLS gewoon een super mooie auto, ze hadden van mij alleen de spiegels iets kleiner mogen houden. Maar voor de rest is alles super afgewerkt en nergens lelijke naden en dingen zoals andere beweren te zien. Interieur is prachtig vooral als je pianolak hout er in besteld en het hout op het plaatje was trouwens al leverbaar en dus niet nieuw voor de gene die zei dat het zo was. Het comand systeem werkt super vooral de LINGUATRONIC is erg handig en leuk. De CLS die word afgebeeld is ook AMG versie en dus niet alle CLS Types zien er zo uit. De bumper is namelijk anders en normaal ook geen Spoilertje en ook totaal andere binnenkant.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).