Column Lotte: Rust, reinheid en regelmaat

Auteur: , 67 Reacties

Iedere zaterdagochtend kan ik het weer aanschouwen. Een straat verderop zetten alle(en) brave mannen de grijze, bruine, of bordeauxrode vierwieler in de buurt van een stopcontact of buitenkraan. Het is autowasdag! De aardappels staan al onder water voor het middageten, dus alle tijd voor een lekkere poetsbeurt. De gekoesterde zondagsrijder is na een weekje carport of inpandige garage alleen een beetje 'vies' door wat creativiteitsafval. Waarschijnlijk veroorzaakt door het naastgelegen hobbyhok van vrouwlief ('oh, een eigen naaikamertje!'). Toch, ritme en regelmaat vormen de pijlers van dit soort stellen en waarom zou je het ontregelen door de auto op een andere dag te wassen? Je zou toch eens te laat in de supermarkt zijn en voorkomen dat je de, alleen op zaterdag shoppende, yuppen voor de voeten loopt.

Mijn situatie bezien ben ik verantwoordelijk voor het hele huishouden, plus haal ik de meurende auto weleens door de wasstraat. Terwijl ik de minst vervuilende unit in ons driekoppige huishouden ben. Mocht de vader van mijn kinderen (wat klinkt dat toch liefdevol) de auto gebruiken, dan kan ik de volgende ochtend rekenen op lawinegevaar als ik het portier opentrek. Het zal mijn smetvrees wel weer zijn, maar het begint op te vallen dat als ik de wc net schoongemaakt heb, er gepoept moet worden. Als de badkamer schoongemaakt is, de Cruzer III (red. tondeuse) ineens weer uit het vet gehaald wordt. Auto schoon? Tijd voor het plunderen van de snoepafdeling van het tankstation en even offroad met een auto die daar niet geschikt voor is. Mijn verzoek om de auto na intensief gebruik schoon te maken wordt afgewimpeld. Hij zou weleens herkend kunnen worden tijdens de wasbeurt. Achter het stuur is hij steevast bewapend met zonnebril en petje. Hij wil niet herkend worden in een zilvergrijs zaterdagochtend wasobject.

Maar eigenlijk is het voor mij ook geen moeite dankzij de volautomatische wasstraat. Terwijl de borstels vastlopen op de aangekoekte smurrie, vul ik een SUDOKU in of mijmer ik over een zelfgefrunnikte quilt. Nee hoor, niks feminisme, geef mij maar een vervuilende vent in plaats van iemand die de babybillendoekjes gebruikt voor het poetsen van de kentekenplaten. Of iemand die op het, net iets minder oestrogeen dan Viva, ANWB-forum autowastips uitwisselt.
En toch moet ik die autowassende meneren het ook wel nageven. Lekker rustig als men alleen maar over je kan zeggen: ‘die wast iedere zaterdagochtend zijn auto. Suf hè?’ In plaats van: ‘volgens de buurtgeruchten is die man met zonnebril en petje een enorme hobbyist. Hij schijnt zelf potpourri en briefkaarten van theezakjes te maken. Ook zag ik laatst een quilt uit de achterbak van zijn Passat hangen’.67 reacties

dikke richard
-edit: nutteloze bijdrage-
“volgens de buurtgeruchten is die man met zonnebril en petje een enorme hobbyist is”, da’s 2x ‘is’…

Leuk verhaal voor mede jonge moeders I guess, is me niet helemaal duidelijk voor wie dit stukje anders geschreven is? Die ANWB forum schrijvers komen hier toch niet.

Ben nenieuwd naar je volgende stukje!
Uhhh… strekking van het verhaal?
Ik heb nog nooit mijn auto gewassen. Die borstel aan het takstation gebruik ik af en toe voor mijn ruiten en mijn lichten te kuisen. En één keer per jaar neem ik de stofzuiger door de auto.

Het enige wat ik doe is de afval eruit kieperen, de vloermatjes tegen een boom aankloppen om de stof er uit te halen en de sproeiers bijvullen.

Met een glimmende auto rondrijden waar je de wax bijna nog van kan ruiken heb ik altijd extreem gay gevonden!
Lotte wist je niet dat autowassen een therapeutische bezigheid voor mannen is na een week van rotzooi, ellende en trouble shooten? Rust, reinheid en regelmaat voor de geest dus.
Dit is een leuke columm om te lezen. Ik begrijp precies wat je bedoelt:)

Ik heb alleen een vraag voor jou. :)

1. heb je een auto die jezelf mooi vindt?

Zo ja, dan kan je beter ook een keer op zo’n “leuke” zaterdag de auto zelf wassen:P ik zeg dit omdat je in de wasstraat “waskrassen” kan krijgen. en als je een mooie auto hebt dan wil je dat toch niet?

Ik ben niet het type die je iedere zaterdag ziet wassen. Ik zie dat absoluut niet zitten. We zitten al 5 Dagen per week in de dagelijkse sleur en dat wil je in het weekend ook niet hebben.

Ik was wel mijn auto met hand, of tenminste met een spons. (Ook bij het Tankstation, met hoge druk:P) Ookal rij ik een een auto van 88′ met de nodige plekjes roest, vink het wel leuk om em zelf te wassen en niet meer krassen erop te laten komen waar ik 3 dagen met pure preciessie aan gepoetst heb. En wat betreft het vies maken als net iets schioon is. Ik kan dat ook niet nader verklaren (Misschien wel omdat ik een man ben) maar ’t is wel waar:)

Schrijf trouwens a.u.b meer van dit soort dingen want ik hou ervan om te lezen als k me dodelijk verveel op ’t werk en niet van me plek kan omdat heta nders teveel opvalt dak zo vaak rook:P
@Jareth wij liggen op een lijn niks wasstraat
@Van Dale: inmiddels aangepast. Het is geschreven voor degene die het aanspreekt.
@Peperbus: snap je punt! Dat heb ik met quilten (haha! ;-)).
@Jareth: dankje, succes vandaag!
Moderne wasstraten krassen niet en kan je prima met je leasebak doorheen. Een oldtimer zou ik wel met de hand wassen, want die hebben nou eenmaal niet zulke sterke lak :)
Ook de moderne wasstraat krast. Er komt geen enkele wasstraat aan mijn bolide. Lekker met het handje op de zaterdag hehe (oh jeej hij is ook nog eens bordeaux rood ook, hoor ik nu ook tot de brave mannen? hehe)
@ Oly : Haha natuurlijk. het zou verboden moeten worden.

tis typisch voor mensen met doorsnee leasebal die er niks om geven.
(Expept lotte denk ik…….)


@Lotte : Dank je, khoop dat ik t overleef haha
Lekker door de wasstraat (wel met lappen, niet met borstels, die voorwaarde heb ik dan nog wel), met de hand wassen vind ik wel zo’n oervervelende bezigheid. 1x per maand door de wasstraat incl. waxbehandeling (wil mijn rode auto wel rood houden), daarna even de stofzuiger er door en klaar is kees. Schoonhouden: ja. Overdrijven en een hele zaterdag gaan zitten poetsen op een auto die ’s maandags bij de eerste rit weer smerig is; onzin.
@peperbus: net als grasmaaien met zo’n maaitraktortje :)
” Moderne wasstraten krassen niet ”
wat een statement, achja ieder zijn ding maar ik ben er niet mee eens. Als er een Discovery je net voor is geweest en die zit vol met zand, kan ik je verzekeren dat die wasstraat jouw auto niet krasvrij gaat wassen…:?

“Met een glimmende auto rondrijden waar je de wax bijna nog van kan ruiken heb ik altijd extreem gay gevonden!”
Net als je jezelf verzorgt en leuk kleed, zorg je ook fatsoenlijk voor je auto vind ik. Maar helemaal schoon is niet stoer? Maar je zal een verzorgde en goed geklede man ook wel meteen gay vinden waarschijnlijk ;)

“het is maar een vervoersmiddel!”
nee het is een voorkomen, een auto zegt iets over de persoon
vol met troep : zeer druk, haastig of gewoonweg slonzig etc.

Ik was mijn auto niet wekelijks maar probeer dit wel iedere 2 weken te doen. Het is ook iets van een soort therapie. Als je hele dagen met allerlei hersenkrakende dingen bezig bent wil je wel eens gewoon lekker handwerk doen! Gewoon ff helemaal focussen op dat ene stukje bumper of velg en jezelf er helemaal in verliezen! haha

Laat die reacties maar komen!
@ KevinK : MEE EENS !!!

ik was mijn auto ook met de hand, simpelweg om krassen te voorkomen.
iedereen moet toch weten dat ELKE wasstraat KRAST. iedereen die om zijn auto geeft was zijn auto met de hand. of tenminste met een spons en de rest met hoge druk. Tis goedkoper en nog beter ook. en ik spreek uit ervaring. Ik heb in een schadebderijf gewerkt en denk je dat ze daar de auto’s door de wasstraat heen gooien. Dan kan je net zo goed met je sleutel over je lak gaan. Precies het zelfde effect.

En het gemijmel over wasstraat krast niet, vraag het elke autoliefhebber en gij zult het antwoord horen :

JA EEN WASSTRAAT KRAST ALS DE PEST
Autowassen kan even therapeutisch als frustrerend zijn: therapeutisch als het mag, frustrerend als het moet.

Ik kijk uit naar de dag dat die lang begeerde klassieker op de stoep staat hier en ik hem elk weekend kan poetsen na een heerlijk ritje. Maar komende week krijgen we hier een nieuwe auto en moet het (een maand geleden nog) rode leenbarrel terug. Ik heb geen moer zin om die nieuwe auto te gaan wassen waarschijnlijk, omdat hij altijd schoon moet net op een moment dat je geen zin hebt om te poetsen.

Wat betreft wasstraten: die krassen. Ook moderne wasstraten en ook op nieuwe auto’s.
Als je het in huis een troep vindt ruim je het toch ook op?
Als je iets morst op je kleding was je het toch ook uit?

Dat zelfde doen de mensen ook met hun auto.
Je moet het zien als een verlengstuk van jezelf.

Je doucht en trekt schone kleding aan.
Je wast de auto en vult de ruitenvloeisof aan.

Een mens ververst bloed, en een auto olie. (die jezelf ververst;))

Je scheert jezelf, en poetst de auto.
Je moet er goed uitzien voor je werk, je auto dus ook.
(Want met die volgens sommigen kom je alleen van A naar B)

als je niet zo denkt als hier beschreven of ergens anders.
dan behoor je niet op Autoblog, hier doen de mensen hun best om al het nieuws te showen over datgene wat ze belangrijk vinden : AUTO’s
Geloof maar wat je wil, maar ik haal de leasebak regelmatig door de wasstraat en is praktisch nog steeds krasloos. En het is gewoon een moderne wasstraat die de auto schoonspuit met hogedrukspuit schoon spuit en de lappen.

Maar goed de mythe dat het krast (wat het vroeger en bij de el cheapo wasstraat zeker doet), blijft altijd net zo stug net als dat Alfa’s nog zouden roesten en om de paar kilometer stilstaan :)

Buiten het feit dat mensen die hun auto met de hand wassen ook vaak doeken gebruiken die niet helemaal schoon zijn en daar wel eens een paar zand korels in terecht zijn gekomen…
Ik ben erg voor vies: je moet wel zien dat er gereden is!

Elk kwartaal even door de wasstraat, eens per jaar even de binnenboel ;)
@ Jimmie, zou je dat ook nog doen als je een zeldzame Mercedes 500SL Gullwing bezat?

Of een andere klassieker / Auto waar je veel om geeft?

ALS het antwoord nee is heb ik gelijk.

Als je om je auto geeft en dan heb ik het niet over een dieselende leasebak,
Dan was je hem zo dat er geen krassen op komen. met de hand dus. en elk persoon weet dat je niet met vieze doeken moet werken. en eigenlijk zouden de mensen van Autoblog deze mythe eens moeten testen.. ik ben namelijk benieuwd wat de uitkomst ervan is……
Heren er is een hele slimme oplossing voor dit probleem!
Er zijn professionele schoonmakers die langs je huis komen (zelfde als de glazenwasser) en de auto voor je schoonmaken met de schoonmaakspullen die jij gebruikt wilt zien! Doe dit zo al maanden en moet zeggen ben uitermate tevreden over deze service buiten en binnen (optioneel) kost mij 20 euro nu lijkt dit veel geld vergeleken met een wasstraat, echter ben ik verzekerd van een kras vrije auto en een auto die ECHT schoon is en dan dus ook alles.
Heb nog nooit mooie velgen aan een wasstraat overgehouden elke 2e zaterdag van de maand zijn mijn velgen weer als nieuw. Ondanks dat het een leaseauto is wil ik hem graag zelf mooi houden en wil hier best wat voor betalen. Dus jongens de stelling dat de leaserijders niet voor hun auto zorgen is te kort door de bocht.

Voor de rest een herkenbaar fenomeen, mooi stukje!
@ Jareth

Met jouw kan ik praten! Zou het niet beter kunnen zeggen!

@ Jimmie

uiteraard zullen het niet grote (autosleutel)krassen zijn. Maar je auto zit na verloop van tijd gegarandeerd vol met kleine krasjes ookwel swirls genoemd. Dat is geen mythe maar gewoon de waarheid. Schone lak en krasvrije lak zijn 2 totaal andere dingen.
En poetsen doe je met schone doeken uiteraard, nouja ik vind het wel vanzelfsprekend. De een gaat met schoonmaken verder dan de ander. Het houdt nooit op en ik kan ook gek worden als hij net een dag er strak bijstaat om daarna weer vies te worden. Maar ik laat me huis ook niet te lang vies ;)
Je moet gewoon doen wat je zelf voldoende vindt. Ik vind gewoon dat je je auto moet verzorgen net als je huis en mischien wel net als jezelf :p

Maargoed zoals gezegd ieder zijn/haar ding!
@ Jareth:
Vindt het wel erg idealistisch geschreven.
Een auto liefhebber gaat zo wel met zijn auto om,
maar bij een gemiddelde autogebruiker is dat wel anders.
Ze zijn vast allemaal trots op de auto waar ze dagelijks in rijden,
maar helaas is “de mens is liever lui als moe” (lees: lax) als het om auto onderhoud gaat…

En aangezien dit een “algemene” autosite is zullen er veel mensen die deze site bezoeken een “dieselende leasebak” rijden of alleen maar verwachten dat hun auto ze van A naar B brengt.

Overigens vindt ik je stellingen wel logisch en denk ik er zelf ook zo over, maar de vergelijking met auto onderhoud klopt niet helemaal.
@RODEORO: Even off topic; mag ik je vragen wie het voor € 20 doet (telefoonnummer?)? Het lukt mij niet om een goede onder de € 50 te vinden in de am*dam regio. Alvast bedankt.
Hoe je auto eruit ziet zegt iets over hoe je zelf bent.
Als je auto nooit gewassen wordt en van binnen een puinhoop is, dan is het thuis ook een onverzorgde boel….
Ongeacht of het een oude/nieuwe prive auto is, of een leasebak.
Lotte QUILT??

Damn, ik dacht dat mijn 55jarige moeder alleen dat soort hobby’s erop nahield….
Blijkbaar zijn er nog meer mensen die daar de lol van inzien……raar…..


Verder ben ik van het volk dat m’n eigen auto pas schoon moet worden als de kleur op het kentekenbewijs niet meer overeenkomt met de originele kleur, dan was ik hem veelal wel met de hand, als je het doet, doe het dan goed…..

Wassen in een wasstraat bespaart een hoop tijd en vieze kleding, en die paar krasjes op de auto zal me een worst zijn, als je er zuinig op bent baal je er alleen maar meer van wanneer in amsterdam één of andere banaan z’n fiets tegen jouw automobiel aantrapt, expres……
Denk dat veel auto liefhebbers hier wel op één lijn zitten !
Niks wasstraat / krasstraat. :(

Gewoon met de hand wassen en op z’n tijd netjes in de wax zetten.

Ben zelf een erg fanatieke auto wasser in ieder geval.
@Alec: het stuk is met een vette knipoog geschreven…
@Dotternetta

“@peperbus: net als grasmaaien met zo’n maaitraktortje :)”

jaaaaaaa….of de heg snoeien met een Black&Decker :)
dikke richard
federico schrijft bijna hetzelfde,maar ik word ge-edit. Waarom?
Ik ben laatst tijdens de rit op een parkeerplaats gestopt om mijn koplampen schoon te vegen; ze waren zo vuil dat ik de mistlampen aan had gedaan om nog wat te zien, want door de koplampen zelf kwam nog maar een zwakke schemering.

Herkenbaar, of ben ik de enige slons?
@ KevinK : Thanks.. same here…:)

@ Sjorsx87 :

Je hebt ook wel gelijk hoor, alleen met wat ik bedoelde is dat als je een auto hebt, waar je bijvoorbeeld alleen in het weekend mee rijdt (Prive auto) dan behandel je zoiets een stuk beter als een leasebak. Laten we eerlijk wezen.

Als je slim bent en je niet onnodig krassen wilt op je Klassieker / Auto die je gewoon waardeert, dan maak je em met de hand of op een andere krasvrije manier schoon. En ik weet gewoon uit ervaring dat een wasstraat geen krasvrij gebruiksmiddel is.

En dr zullen een hoop mensen zijn die doordeweeks een dieselende leasebak rijden, en die in het weekend in een leuke (prive) auto rijden. Zij zullen dus (Indien in bezit van verstand) geen bewust risico nemen en de auto ZELF wassen.

en er zijn ook massa’s mensen die er niks omgeven, ik zou dat ook niet doen als ik een auto van de zaak had. tenzij het een R8 V12 TDI van de zaak was:P

Maar hoe dan ook ik begrijp wat je bedoelt, en ik dank je voor je respons
Ik heb mijn huidige auto zo’n jaar en vier maanden en binnenkort krijgt hij zijn derde wasbeurt, als hij lief is. Maar hij heeft me nu een paar keer in de kou laten staan dus misschien krijgt hij straf, dan moet hij tot de zomer wachten.
@ FabianVTR16V :


RESPECT!!

Wij begrijpen elkaar, en dat is net zo voor alle anderen die er ook zo over denken..

RESPECT TO YOU ALL!!! :)
LOL @ Markus!
De kinderen eisen dat de auto door de wasstraat gaat. Want daar krijgen ze altijd snoepjes van degene die de auto voorwast.

En als ik samen met mijn vriendin in de auto een wasstraat induik… Dat zie ik ons nog niet doen als de auto thuis op de oprit staat.
@ Hubert :


Tis maar waar je het voor doet.

Je kunt ook je kinderen een snoepje geven als ze je auto wassen, dat scheelt jou werk en je kinderen zijn ook blij. :)

en wat betreft u en de vriendin.. tsjaah daar kan ik weinig over zeggen:)
Maar ben je niet bang of vindt je het niet erg als er krassen op je auto komen?
Furby C-Rules
Zijn jullie nou allemaal van die brave huisvadertjes en huismoedertjes die i.p.v. in het ANWB blad of op het ANWB forum de autowastips op het stoere “autoblog” uitwisselen… ;-)

Auto’s zijn vervoermiddelen, geen sieraden!

Een auto moet snel en strak zijn, en voldoende vermogen om bij het wegtrekken het vuil bij de streep van het stoplicht achter te laten ;-)

Groet,
Ik was m’n auto zelden maar ik ben dan ook maar student en de benzine kost al genoeg! Hem met de hand wassen vind ik nogal tijdrovend en aangezien hij al gekrast was toen ik hem overkocht van m’n ouders, ga ik er om de zoveel weken toch mee naar de car-wash (of wasstraat zoals jullie, mijn noorderburen, het noemen). Ik bewonder wel mensen met zuivere (en onbeschadigde) auto’s! Dat maakt Duitsland zoveel mooier dan Frankrijk op de wegen.

ps: ik wil ook wel zo’n apart naaikamertje ;-)
@Jareth,

Heb de kinderen ooit eens laten helpen om mijn 3 maanden oude auto te laten wassen.
Ik lette even niet op en voor ik het wist waren ze de auto aan het wassen met een spons die op de grond was gevallen en dus vol met zand zat.

Dan maar liever door een wasstraat.
Auto wassen?? Ik heb al 2 jaar een leasewagen nog nooit gewassen. Handig ook als je kenteken haast niet meer leesbaar is.

Autowassen is voor burgers en gays. Je bent toch geen loser die elke dag zijn geld en tijd vergooit in de wasstraat.
@Endlezz: ik denk Hubert ook wel! ;-)
@Schneller

“Handig ook als je kenteken haast niet meer leesbaar is. ”
stoer man.. deed ik met mijn scooterkenteken jaren terug ook..

“Autowassen is voor burgers en gays.”
ik ben een nederlands staatsburger inderdaad maar geen gay.
En dan de reden die je aandraagt…
elke dag? wasstraat?
ik zie de rijen voor de wasstraten al, en velen wassen juist zelf de auto en juist NIET in de wasstraat.

En 2 jaar lang een auto niet wassen, leasebak of niet, dan heb je ronduit schijt aan je wagen… ook maar een mening hoor ;)
@KevinK: ‘Schijt aan je wagen’… Letterlijk ja! Hahaha! Of lach ik nu in m’n eentje? ;-)
@ Lotte

nee je hebt hem helemaal door ;)
@ Schneller en de rest:

Wat een vooroordelen! Een moderne wasstraat krast NIET, zeker niet als er goed voorgewassen word. Ik werk zelf bij een autowasstraat en spreek dus uit ervaring. Verder is het ook nog milieuvriendelijker om de auto te laten wassen dan zelf gaan staan wrijven op dat ene vlekje wat je er maar niet af krijgt. En het bespaart ook nog tijd ook.

Nu een vraagje voor Lotte:
met wat voor auto ga jij even door de wasstraat?
@Gideon: lezen!!
@gideon,
dan mankeer jij wat aan je ogen…..
Een wasstraat, welke dan ook, krast !!
Denk je nou echt dat dat ene pisstraaltje water wat er vantevoren overheen gaat het vuil wegspoelt ?
En daarna lekker met de bortels vol met klein gruis over je lak heen.

Ooit gehoord van Swirls ?? Vast niet !!

Wasstraat is voor mij verboden terein ;)
Lekker de tuinslang er een minuutje op, emmertje lauw water met sop en boenen maar. De laatste keer was ik zo op dreef dat ik zelfs de auto van een ander meewaste.
Autobandventieldopje
Ha een leuk en interessant onderwerp, waar heel erg lang over gediscussieerd kan worden!!
Ten 1e …wel of geen schone/mooie auto…tja da’s toch echt persoonlijk.. als iemand er als een zwerver bij wilt lopen/rijden moet diegene dat natuurlijk zelf weten..
Persoonlijk vindt ik een schone auto er toch wel wat beter uit zien dan een smerig exemplaar, maar een terrein auto of hele dikke auto’s (S8;RS6, S6.5AMG,eigenlijk elk topmodel van elk merk van VW Golf R32 tot Bentley die helemaal onder de modder of vuiligheid zit alsof deze honderden kilometers met hoge snelheid heeft gereden ziet er ook wel heel erg stoer uit …, maar goed…daar ben je na een uurtje of wat ook wel weer op uitgekeken lijkt me zo..en dan mot ie toch echt weer ’s gewassen worden..maar hoe?

Ten 2e even een complimentje aan den Nederlandsche medemensch..moet toch echt zeggen dat de auto’s hier in Nederland er over het algemeen keurig verzorgd uitzien..weinig schade en nagenoeg allemaal netjes schoon.. tja en dan kom je dus uit op dat burgerlijke… om het heel eerlijk te zeggen vindt ik het toch wel redelijk burgerlijk om in een overdreven glimmende auto rond te rijden als dit niet echt een bijzonder exemplaar is..wat is bijzonder…nou exclusief… auto’s die je weinig ziet mogen echt glimmen van mij…al dat gewone spul kan toch prima door de wasstraat als het een beetje vies is, is toch goed genoeg lijkt me…maar goed als iemand er blij van wordt om zijn of haar klassieke Kadet of z’n/ h’r verlaagde en bespoilerde CRX met vlammen te poetsen op zaterdag..soi zal mij een zorg zijn …

Ten 3e .. wat is de beste techniek voor een mooie/schone auto… tja ook hier geldt weer ’t is maar wat je wilt.. ik zal even voor alle overtuigde handkarren onder ons ;) een fabeltje uit de wereld helpen dat met de hand wassen minder krassen oplevert dan de moderne autowasstraat… men nemen een (nieuwe) lakzwarte auto en zet deze in de zon of onder goede verlichting… als je geen swirls of spinneraggen ziet op de lak..moet je een bril aanschaffen, want die zijn er wel degelijk..namelijk nagenoeg altijd..ik heb nog nooit een (lakzwarte) auto gezien zonder deze minikrasjes.. de eerstvolgende keer dat ik weer op een concours kom zal ik wederom alle Bugatti’s (Atlantes) Ferrari’s, Aston Martins , Lagonda’s etc etc van dichtbij inspecteren, maar ik moet de 1e nog tegen komen om het eerlijk te zeggen en ik heb al heel wat auto’s gezien…. zelfs splinternieuwe RR Phantoms bij Hessing zitten helemaal onder deze krasjes..je schrikt ervan als je dat ziet…Ik ben heel erg benieuwd hoe een lakzwarte auto eruit ziet die is behandeld met de beste Carnubawas (+60%) ter wereld..van Swissvax (voorheen Swissol) dit schijnt echt zo ongelovelijk te glimmen.. alsof er een emmer water over de auto is heen gegooid.. heet dus wetlook…
goed terug op het handwas gebeuren… als je echt wilt weten hoe je een auto goed moet wassen met de hand.. kijk maar weer eens wederom op swissvax .nl hier vindt je een gratis handleiding hoe je een auto echt goed wast..zij verkopen ook allerlei wondermiddeltjes (echte auto cosmetica!! ookwel de Chanel voor autoliefhebbers genoemd) waar je u tegen zal zeggen.. bijvoorbeeld een soort menthol goedje wat je waarschijnlijk kan opdrinken zo zuiver/natuurlijk en dus biologisch afbreekbaar is het (toch maar niet doen) Dit spul maakt je velgen op wonderbaarlijke wijze als nieuw zonder te hoeven schrobben!! waanzinnig, maar niet goedkoop. Maar goed hier kan je ook lezen dat wassen met een spons uit den boze is, omdat vuil en zand zich ophoopt in de spons en daarmee krassen achterlaat.. het beste is…jawel hier komt ie voor de echte auto gay.. een dubbellussige!!! handdoek..hoe verzin je het..nee gewoon een kwalitatief goede handdoek nemen en daarmee de auto van boven naar beneden wassen…en voor de onderkant ..alles lager dan de velgen (dorpels, achterkant onder de bumper en bij de spatborden) gebruik je wel een spons of een andere oude handdoek) Uiteraard gebruik je elke handdoek maar 1x per wasbeurt (daarna wasmachine in) en spoel je deze elke keer heel goed uit voordat je verder gaat met wassen in een draai of rechte beweging…voordat je begint met het handwerk…moet je toch echt de gehele auto meerdere keren volledig op elke plaats van boven naar beneden met lauw water en hogedruk in een schuine stand afspuiten..is een hele lastige techniek waar je bijna een half uur mee bezig bent en dus al gauw een litertje of 100 verder bent voordat je er zeker van kan zijn dat al het zand /modder en aangekoekte stof er min of meer van af is.licht natuurlijk ook aan hoe vies de auto is, maar dat spreekt voor zich…(eerlijk gezegd krijg je zelfs krassen van afspuiten dus is het eigelijk echt onmogelijk om zonder swirls een auto volledig schoon te krijgen… alleen als een auto is behandeld met een hele goede water- en vuilafstotende laag (hoog percentage carnubawas of de 1e Proteq.. de nieuwe Proteq is bullshit en werkt niet, Swisstec daarentegen wel = 2 componenten en daarom heel goed, dat komt omdat een 2 componenten systeem de “poriën” van de laklaag afsluit en daardoor vuil geen kans heeft om aan te hechten..) spuit je alles er af en hoef je als het goed is niet eens met de hand te wassen …geeft toch alleen maar meer kans op krassen…hoe minder met de lak in aanraking komt hoe beter..ofwel niet wassen=geen krassen ..prima motto voor de viezerikjes onder ons… ;) TJA en na dit ellenlange verhaal komen we toch wel tot de slot conclusie en dat wordt dan maar puntje 4

Spaar je alle moeite en het miljeu met het wassen met de hand als je denkt dat dit geen krassen op levert want da’s echt onzin tenzij..zoals hierboven beschreven je een echte echte autofetisjist bent…nee gewoon liefhebber met uit de hand gelopen hobby… als het een bijzondere auto is ..zeker met de hand doen ..wel in een (afgesloten) wasbox…(wind kan nl. ook vervelende zaken op je lak blazen als je a.h wassen bent..) Maar voor 97,5% v.d auto’s in Nederland (ook de gewone Porsches..du’s geen 356speedster , splinternieuwe 997 turbo of Carrera GT, maar dat bekende spul..lekker door de borsteloze wasstraat trekken waar wel eerst heel erg goed wordt afgespoten en niet waar zo’n lulhannes met een borstel je lak (dorpels , velgen en voorruit = ok) loopt te verkloten voor een eurootje meer..maar een Loogman in Amsterdam of Kleyboer in Apeldoorn is echt TOP..dat zal iedereen die daar komt beamen…bij deze wastoko’s staan soms complete files omdat men daar de auto gereinigd wil hebben..echt prachtig…ik bedoel de rij, ..ook de auto’s. Tja en dan na een jaartje of 2 laat je de auto professioneel poetsen voor 200,- of zoiets en is ie weer helemaal als nieuw. Je kan het ook zelf doen , maar een beetje wax (auto cosmetica setje) bij Swissvax gaat ook al snel die kant op…maar dan heb je ook wat…

O ja…(tussen twee haakjes)…je auto met de hand laten wassen door iemand anders kan aardig zijn…als het een professional is die op hierboven geschreven methode wast, verwacht niet voor een paar tientjes klaar te zijn… ik heb al verschillende van die klojo’s bezig gezien en da’s echt huilen met de pet op…maar goed de meeste mensen zien die zogenaamde swirls toch niet en als auto beetje glimt is het voor hen prima…kan je net zo goed door wastraat rijden, maar da’s mijn mening.

Ik zou zeggen veel plezier komende zaterdag… where ever that maybe…

amen.
Gesponsord door? ;)

ja ik hou me auto graag schoon, nee ik heb geen exoot, en ja ik weet hoe me auto te wassen :)

naast Swissvax 100 x genoemd te hebben, noem dan ook andere merken :P

=Meguiar’s= bijvoorbeeld :D

maar dit wordt een ellenlange reclame, nietes welles topic.
Laten we maar denken ieder zijn ding!
@ Hubert :


Dat begrijp ik, dan inderdaad maar liever door de straat.


@ Autobandventieldopje :

Wat je daar zegt zal zeker kloppen.
Ik ben dan al wel niet zo’n erge autogek dat ik ook nog eens mijn auto met al die middeltjes ga behandelen. Ik rij in een witte golf uit 88 die ik op een normale manier er leuker uit heb laten zien (tis me 1e auto)

Maar toch vindt ik het op een of andere manier fijner als ik em zelf was in een gesloten wasbox met (Schone) spons en hoge druk, dan dat ik dat zou doen in een wasstraat. Misshien ben ik wel gierig haha:P maar tis gewoon dak controle erover heb en ik em dus top tot teen kan wassen en in de gaten ken houden. En ook als ik iets vern**k dan is t me eigen schuld. Niet dat ik em nu elke dag ga wassen, dat zeker niet. ik doe het meestal 1x in de 2 weken.

Je (grote) text was zeer intressant. Als ik ooit een andere auto koop dan ga ik dat zeker een keer laten doen. Bedankt voor je reactie.:)
@ KevinK

“Gesponsord door?;)”

Door Jareth en KevinK Automotive. :P

Wat dacht je van Sonax??

Of Turtlewax
@Lotte,

Ik weet niet in wat voor buurt je woont maar ik versta iets heel anders onder “naaikamertje” dan wat jij bedoeld in je column.
Dus ik snap de viezigheid op de auto’s best wel en dat wil je eraf hebben ookal staat de auto de gehele week binnen stof te happen ;)
Emerald Green Jag
De staat van onderhoud van een auto vertelt veel over de attitude/levensstijl/karakter van de bestuurder…

Sticks and stones: over het poetsen van auto’s heb ik een goede raad.

Ikzelf gebruik voor het wassen en poetsen Meguiars producten(http://www.meguiars.com). Echt geweldige spullen en nog redelijk betaalbaar ook.

Nooit een spons gebruiken, maar de washand van dit merk. Waarom? Deze washand neemt geen zand op en het vuil hecht zich er niet aan.
De shampoo is zuinig in het gebruik en reinigt en voedt de lak. Even schoonspoelen en droogwrijven. Daarna de auto met was behandelen. Geen pijnlijke armen van het uitwrijven, maar wel een perfecte showroomglans.

Nee ook ik word NIET gesponsord ;-)
Ik laat mijn auto altijd met de hand wassen:

http://www.nufoto.nl/wp-content/uploads/2007/08/dscf4373.JPG
@ DAT


HAHAHA, respect zo zie ik mijn auto ook wel geassen worden!!! :D


xD
Autobandventieldopje
@Kevink…mwoi ik geloof dat ik eerder hun sponsor ben ,want heb al vele auto’s laten behandelen en ook aantal vrienden van me hebben hun auto’s laten behandelen door deze en gene…over het algemeen is het danwel Swisstec dat gebruikt wordt en niet Swissvax…dit is nl.beter voor de meer kilometer rijders en niet zo onderhoudsintensief als Swissvax… heb uiteraard meteen even gekeken naar http://www.meguiars.com en dat ziet er goed uit..helemaal als Jay Leno zijn straatje er mee laat behandelen…overigens moet ik wel bij vermelden dat zij die klei (om oppervlakte vuil en krasjes mee weg te krijgen) hebben van Swissvax.. axh er is altijd baas boven baas… op yotube heb je ook filmpjes van die Engelse knakker die Bugatti’s , Maseratie MC12, Enzo en meer van dat spul poetst voor enorme bedragen en die heeft ook een goedje (carnubawax) van zoveelduizendpond bij zich..inderdaad ieder zijn ding…maar als je het beste wilt….
Autobandventieldopje
@ Jareth..sorry dat ik je even vergat…you’re welcome! A joh..wel erg lang verhaal, maar vindt het gewoon leuk bedrijf met mooie spullen…heb er zelf niet het geduld voor om het zelf te doen, maar geloof me het werkt echt verslavend als je een mooie auto hebt en dat ook zo wilt houden…misschien i.d toekomst als ik op m’n oude dag een echt mooie klassieker bezit (Alfa C8 (spider) ofzo tegen die tijd ;) dat ik wel het geduld weet op te brengen om wat langer te poetsen tot die tijd speciale coating..wasstraatje en af en toe goed laten poetsten…en als er zo’n BABECARWASH komt waar DAT ’t over heeft dan ben ik daar niet meer weg te slaan en ga de godganse dag alle auto’s daar lekker laten wassen en poetsen en neem wat extra krasjes wel voor lief..lekker hoor!
Autobandventieldopje
ja sorry ben ik weer hoor!.. heb even video gezien van mr. meguiars himself en dat zag er zeer goed uit..zal ongetwijfeld net zo goed als Swissvax zijn en misschien wel beter/goedkoper…kan me erinneren dat er ooit iemand i.d wasstraat naar mij toekwam met een S2000 die er ook mee werkte en er razend enthousiast over was..mr. meguiars heeft het in 1 v.d video’s over een lakzwarte auto waarmee met 1 v.d goedjes en allerlei behandelmethoden zo goed als geen Swirls in de zon te zien zijn….kijk now were talkin’ …..zeer interressant dus…
jvvv schrijft: “Met een glimmende auto rondrijden waar je de wax bijna nog van kan ruiken heb ik altijd extreem gay gevonden!”

Dus jij rijdt met een vieze auto rond omdat je bang bent dat de buren je door hebben… ehh denken dat je ‘gay’ bent? Nee, da’s pas stoer… :-/

Ik heb een mooie auto en die vertroetel ik ook. Niks door de krasstraat, gewoon met de hand (washmitt en 2 emmer systeem voor de kenners) en Meguiar’s Gold Class shampoo.

Poetsen doe ik ook zelf, bij gebrek aan echt gemotiveerde en vakkundige autopoetsers. Claybar erover, cleaner, polish en tenslotte de wax. Dan is ie weer mooier dan nieuw. Leuk om te doen, en een mooie, schone auto rijdt gewoon lekkerder!
Emerald Green Jag
FYI: er is ook een Nederlandse website http://www.meguiars.nl. Wat minder “flashy”, dat wel.
@ Autobandventieldopje


Dank je :) ik begrijp het, en ik zou ook zeker naar zo’n BABECARWASH gaan als die er zou komen. dan zet ik ook mijn oorspronkelijke manier van doen voor opzij. Damm die dames zijn lekker. haha :P Dan ga ik spontaan voor 30 Euro auto’s wassen en rij ik elke keer naar die “Dames” toe :D
Heb liever die dames bij mij onder de douche als je ’t niet erg vindt. Dan doe ik m’n auto zelf wel. Het ziet er reuze sexy uit, maar als er een ’n armband of ketting om heeft, of een navelpiercing…. grrt. Dag lak…. :shock:
O ja, als we toch tips aan het uitdelen zijn, ik bestel m’n poets spul altijd bij http://www.carclean.nl
Die heeft niet alleen alles van Meguiar’s, maar ook van de andere ‘betere’ merken als ‘Mothers’, ‘Shiney Monkey’ etc. Geeft goed advies en je hebt het supersnel in huis! (Meestal de volgende dag al). Aanrader!
lol, nou kun je dit wel ‘het grote autowas topic noemen’ :)
The Honda Spirit

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).