CarTorrent: peer-to-peer voor auto’s

Auteur: , 25 Reacties

Met een duidelijke verwijzing naar het almachtige BitTorrent-protocol zijn er plannen voor een p2p-netwerk tussen auto's, genaamd CarTorrent. Met behulp van deze technologie moet het mogelijk worden om informatie tussen auto's uit te wisselen, denk aan file-informatie, navigatietips, entertainment etc. En uiteraard zijn er oneindig veel datingmogelijkheden, het telefoonnummer van dat knipogende vrouwtje is opeens met één druk op de knop binnen bereik.

De technologie is afkomstig van een team binnen de UCLA, welke al sinds 2004 met het idee bezig is. Er zijn ook vele partners, waaronder BMW en Toyota, die helpen bij het project. “Imagine you’re driving to a beach resort and want to find out what the best beaches are. You could stop at a gas station and download several video clips from an internet access point, but that’s not very convenient.” (bron: The Guardian).

Het draadloze platform zou rond 2012 actief kunnen zijn, maar er zijn natuurlijk erg veel zaken waar men rekening mee moet houden. Belangrijkste is de privacy-gevoelige locatie-info. Daarnaast is het erg belangrijk dat er een brede acceptatie is, want dit systeem gaat alleen werken als er veel gebruikers zijn (net zoals bij BitTorrent).25 reacties

Nou ik wil het niet in mijn vierwieler. Ik voorzie een pikante relatie tussen mijn auto en de flitspalen, die allemaal graag een handtekening bij hun kiekje willen, in dit geval op de acceptgiro.
Bovendien vind ik mijn auto mijn eigen persoonlijke ruimte, ik wil helemaal niet een msn on the road. Het enige goeie hier aan zijn stalk acties. Zoals met je auto om de hoek staan kijken wanneer iemand instapt en dan berichtjes ofzo sturen als: You’re never alone. Of iets anders om iemand lekker gek te maken.
ik hoop ook niet dat dit doorzet. Als ik wil dat mensen info van me krijgen geef ik ze dat wel, en zo niet dan krijgen ze et ook niet.
Plus natuurlijk het feit dat alles wat digitaal gebeurd ook gehacked kan worden met alle gevolgen van dien
Nieuw:

Spam in je auto!

Gratis bij elke download.
Waarom moet dit beperkt worden tot je auto? Dit kan toch veel beter via je mobieltje of je PDA? Die heb je altijd bij je? Deze methode gaat weer terug naar de ouderwetse autotelefoon.

Maar goed, tomtom was toch ook met peer-to-peer info bezig, oa. met hulp van Google Maps?
Hmm, dat gedroogde Amazone indianenhoofd aan de spiegel kan ik niet helemaal plaatsen in dit verhaal. Hopelijk is t een neppert …
lijkt me geweldig. Even kijken of mijn voorganger in de file cloverfield toevallig in zijn gedeelde map heeft staan, en of ie nog lekkere muziek heeft voor onderweg.. En misschien dat de voorsten in de file even via een webcam wil broadcasten wat de oorzaak van de file is? Heel onethisch allemaal, maar ik zie wel mogelijkheden! Wat te denken van flitsinformatie?
hehe, duurt nog wel ff voor iedereen daar beschikking over heeft. Lijkt me superduf, chatten met n babe die naast je staat in de file, lol.

Trouwens, welke malloot kijkt Cloverfield NIET in de bioscoop? dan spoor je echt niet, ultieme biosfilm nl. ;)
Totaal nutteloze technologie, waarom zou ik in godsnaam de moeite doen om webcambeelden in het tanksstation met m’n auto te downloaden? Het is toch niet zoveel moeite om als je aan het strand bent eens rond te kijken waar het best liggen is?

En uiteraard zijn er oneindig veel datingmogelijkheden, het telefoonnummer van dat knipogende vrouwtje is opeens met één druk op de knop binnen bereik.
==> Yeah right, en dat vrouwtje zal het ook riskeren dat iemand haar telefoonnummer zomaar zal kunnen hebben… (johny’s die in de buurt zijn zouden dan ook haar telefoonnummer kunnen zien)

De enige doelstelling die ik nog zou kunnen bedenken is dat men hiermee gemakkelijk je snelheid kan meten.
Dus zou je best een klassieker kopen in de toekomst, want dan kan je lekker sneller rijden dan die zware moderne bmw/mercedes/audi naast je. En word je niet all vijf minuten opgebeld door die johny naast je.

P.S. En als je dan toch per sé je telefoonnummer wil geven aan die naast je, wat is er mis met het gwn op een papiertje te schrijven en tegen de ruit te houden? :P
@Davidov, Weet je wat ook leuk is? Cloverfield op een mini DV zetten en dan afspelen op het kleine schermpje van je camera. Sorry autoblog, for my off-topicness.
Euh ja, ieder zo zn ding :)
natuurlijk stel je je auto wel zo in dat als je je digitale print gedownload hebt, je direct de gpscoördinaten van die flitspaal upload naar een landelijke database. Na 3 bekeuringen weet het hele land precies dat die flitspaal actief is!
Dit komt er toch niet door. Veel te gevaarlijk! Als ik zie hoe mensen nu al slingeren om hun radio bij te stellen…
@ Dotternetta :


Het kan natuurlijk ook via spraakbesturing. Dan heb je dat probleem niet.
Als ze nou die techniek nuttig gaan gebruiken ipv entertaiment met nuttig bedoel ik waarschuwen voor gevaar en zorgen dat de auto zelf remt
netzoals het systeem van volvo

@ Dotternetta
dit is idd te gevaarlijk met da gepruts aan de radio is al te moeilijk
the bugcollector
Levert idd veel leuke mogelijkheden op, vooral als het op windows draait.
Ik denk aan:
het uitzetten van de drive by wire van die lul in die je net sneed
of
het downloaden van het adres van de school van zijn kinderen en die opwachten
of
je laat alle lampjes in zijn dashboard knipperen zodat ie niet eens ziet dat zijn remmen het niet doen
En andere leuke taferelen bv in de garage waar ze bij binnenkomst vragen of u hem al eens opnieuw heeft opgestart?Ja?Hmmmm….welke lampjes branden er op de modem?
@ the bugcollector :

Dat zal ook wel leuk zijn voor hackers, gaat je auto spontaan uitvallen. Of je krijgt allemaal porno op in je auto. en in plaats van die stomme stickers en folders bij pretparken krijg je gewoon die als wallpaper in je heads-up display
Leuk is het wel, krijg je systeembeheerders voor in de auto :P
the bugcollector
Ik bedacht zojuist een nuttige functie voor zon systeem, de identiteit van de auto voor je klonen en zo je kilometerheffing een beetje bijstellen.
In principe een eitje:) en de persoon voor je zal maar een keer betalen, het is nl. onwaarschijnlijk dat hij hetzelfde traject twee keer heeft afgelegd op hetzelfde moment.
@ the bugcollector :

HAHA de oude copy – Paste methode. IDEAAL!!
Het zal nu wel HEEL moeilijk worden om piraterij tegen te gaan haha.
B.I.G zal nu wel balen… Ik zou goud geld kunnen gaan verdienen als “systeembeheerder onderweg” soort en met van ANWB dienst voor die computers..
the bugcollector
@Jareth.
het mooiste is nog dat je dan je eigen klanten kunt maken.
“Goh, wat bent u snel,”
“Ach ik was ‘toevallig’ in de buurt mevrouwtje.”
zinloos, en kansloos!!!
@ the bugcollector :

Gwoon tijdens de file Uurtje factuurtje schrijven voor de 5min. dat je bezig bent. ook nog “voorrijkosten” schrijven. haha
@ the bugcollector :

haha en als je dan een map wilt downloaden van een autogebruiker, en die rijdt dan weg krijg je van die mensen die em gaan achtervolgen omdat ie net de nieuwe DVD heeft van de film die net uit is hahahaha :P
dit kan wel eens een oplossing voor filetoestanden zijn.
“er gaan verderop 984 auto’s invoegen en 3 uitvoegen. Ga naar de linkerbaan”
“neem deze afslag niet, er staan al 100 autos stil”

“de auto achter u is een politiewagen, rij niet te hard” -of ben ik nou aan het dromen?
en we geraken steeds verder weg van het eigenlijke van de auto: ‘rijden’ :)

al die afleiding… prutsen aan de iPod of zitten scrollen door het menutje van het navigatiesysteem is voor mij persoonlijk al genoeg hoor ;)

laat staan al rijdend te msn’en met diegene voor je :s
privacy-gevoelige locatie-info.

Zijn er dan mensen met een gps systeem die denken dat er nog zoiets als privacy is als het gaat om locatie info?

Maarja…als je dat ff buiten beschouwing laat is dit natuurlijk wel een prachtig systeem. Al is het alleen maar om te laten weten dat er naast jij nog 4.000.000 mensen op dezlfde tijd moeten beginnen met werken ;)
Serieus…het levert voor mijn soort ICT nerds weer een behoorlijke bulk werk op dus ik juich het alleen maar toe.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).