Jongensdroom: De Tomaso Pantera

Auteur: , 48 Reacties

Mijn smaak is nogal divers. Ik kan veel verschillende stijlen en fabrikanten wel waarderen. Door de jaren heen heb ik dan ook heel veel droomauto’s gehad. De F40, Porsche 550 Spyder, Lamborghini Miura, Jaguar E-type, ’67 Camaro, Aston Martin DB2/4, Corvette Stingray en ga zo maar door. Allemaal redelijk “algemene” droomauto’s. Slechts één auto onderscheid zich waarschijnlijk als het om originaliteit gaat.

Toen ik een jaar of tien was heb ik deze auto een keer in het echt gezien. Ik was met een schoolvriendje aan het voetballen op het schoolplein toen we plotseling een duister grommende uitlaat hoorden. Wat een machtig geluid kwam er uit die wagen zeg! Toen hij in het zicht kwam (het was een zwarte met goudkleurig velgen) zochten we allebei naar typeaanduidingen. Die konden we helaas niet vinden, hij was ook vrij snel weer uit het zicht. Ik wist dat het geen bekend merk was, daar kende ik alle types wel van. Mijn vriendje bleef volhouden dat het een Countach was, maar ik geloofde hem niet. Toen ik thuis kwam ben ik meteen gaan zoeken in oude autotijdschriften van mijn vader en na uren pluizen vond ik de naam: “De Tomaso Pantera”. Toen ik het de volgende dag aan mijn vriendje liet zien geloofde hij me gelukkig wel en hadden we een nieuwe lievelingsauto.

Pantera grille

De De Tomaso Pantera is redelijk zeldzaam. In de 25 jaar (1970-1995) dat de auto gefabriceerd werd (in Modena, Italië) zijn er 7260 van gemaakt. De auto werd in samenwerking met Ford ontworpen om te concurreren met de Corvette van GM. Ford nam daarom het Italiaanse designhuis Ghia over. De auto werd door Tom Tjaarda (jazeker, Nederlandse roots!) ontworpen rondom de nieuwe in de lengterichting geplaatste Cleveland motor van Ford, een 5,7 liter V8 met 330 pk die via een speciale “ZF” versnellingsbak de achterwielen aandreef. Het chassis werd ontworpen door Gian Paolo Dallara. De eerste Pantera’s haalden in 6,5 seconden de 100 kilometer per uur. In Amerika waren ze door emissiebeperkende maatregelen echter een halve seconde langzamer. De top lag op 240 kilometer per uur. De auto werd echter nooit het succes wat men gehoopt had. Na voortdurende wijzigingen, mede als gevolg van de onbetrouwbaarheid, werd in 1973 de samenwerking door Ford beëindigd en ging De Tomaso als zelfstandig merk verder.

De Tomaso liet zich niet kennen en inroduceerde nog in datzelfde jaar de GT5 S. Deze auto had een tot 350 pk getunede V8 en haalde al in 5,6 seconden de 100. Wel moest De Tomaso noodgedwongen een kleiner pand in Modena, waardoor de productie noodgedwongen omlaag moest. Toch werd de Pantera nog tot in 1996 geleverd. In 1991 kreeg de auto nog een facelift en werd de motor vervangen door een 4,9 liter Ford V8 die 305 pk leverde. Van deze versie werden er slechts 38 geproduceerd voordat men in 1996 alle aandacht richtte op de Guara, welke tot 2006 geproduceerd werd. Op dat moment was De Tomaso de enige onafhankelijke sportwagenfabrikant van Italië. Na 2006 werd het stil. Er gaan geruchten dat Amerikanen en/of Chinezen het bedrijf willen overnemen maar ook hierover is sinds deze zomer niets meer vernomen.

Nooit meer heb ik een De Tomaso in het wild gezien. Wel op enkele klassiekerbeurzen, maar nooit meer heb ik dat geluid mogen horen. Ik hoop dat er ooit een nieuwe De Tomaso op de markt komt en dat mijn jongensdroom nieuw leven ingeblazen wordt, maar anders moet ik misschien toch maar zo’n oude kopen, puur voor het geluid.48 reacties

deel zeker de mening van lievelingsauto..
gewoon prachtig!
Inderdaad een prachtige auto, Elvis mag dan wel jong gestorven zijn maar had absoluut met hem willen wisselen niet voor de glitterpakken en dergelijke maar, OMG wat een pracht wagen en bruut om mee rond te rijden.
Dan word het tijd dat je naar Viva Italia gaat te Assen;) houden ze sprints met o.a. De Tomaso’s.
mooie auto niet de mooiste voor mijn smaak maar zeker niet verkeerd
edit: wat wil je nou eigenlijk zeggen?
Sjors: *maakt een diepe buiging* voor deze auto…
Super dat geluid!
withgold-flusion
ZEER mooi knetterend geluid, echt super:)
dat geluid is werkelijk waar heerlijk(H)
In Car Magazine stond vroeger achterin bij het overzicht van auto’s (op de engelse markt) als eindconclusie “Elvis shot his…” :D
Aaahaah, Dat geluid is idd bruut!
Ik heb er een poosje geleden eentje zien rijden in de buurt van de veluwe. Dacht van een afstandje echt dat het een Ferrari was (oude 308 oid).
Hij klonk heel erg vet toen hij voorbij reed.
Ik heb deze auto gezien op Auto Moto Italie 2007 bij Utrecht

vette bak man ! (en super zeldzaam ook)
die heb ik op drachten gezien bij dragracen!!! (hij reed niet, gewoon roadlegal auto) supermooi :) nog ergens foto van d8 ik
De vader van een klasgenoot heeft jarenlang een rode gehad. Hij reed er echt maar een paar x per jaar in. Ik heb laatst vernomen dat hij em verkocht heeft :)
Jajaja, ook ik heb etmalen lang naar foto’s van de Pantera zitten staren. Geschifte kar met een oorverdovende soundtrackt. Zo bruut maakt men ze nooit meer.

Laat ons hopen dat het merk niet verloren gaat.
er reden er genoeg tijdens Viva Italia 2007. geweldige wagen, geweldig geluid.
hmm.. als ik een oldie moet kiezen kies ik toch de lamborghini miura
vooral in een post hier voor het geluid van 2007 de miura kinkt als muziek
in de oren .. ik vindt dit geluid nee niet echt mooi vin meestal toch wel het geluid van een oude suppercar better dan bij de nieuwe
vooral lamborghini that’s my favorit supperkar vooral het geluid
tegen woordig hoor je of de turbo teveel of de suppercharger zoals bij een slr
Ik heb nog in een keuringsbureau gewerkt in Brugge (B) waar er toenertijd zo’n gele is binnengekomen. Toen deze op de brug stond om te starten en buiten te rijden (is in een gebouw = tunneleffect :P) ben ik gewoonweg dicht achter die auto gaan staan. Toen de eigenaar die wagen startte… één en al kippevel!!! Fuck man! Ik denk dat er velen in mijn plaats daar hebben willen staan :)
een oom van me heeft ooit een de tomaso lonchamp gehad…deed hem weg vanwege veel technies ongemak.
JA! Dat was dus ook mijn jongensdroom. Vanaf dat ik op een vakantie in Italië toen ik 6 was 1 zag staan op een oprit ben ik verliefd op deze supercar. Geweldige sound ook inderdaad, machtig.
het geluid is ook echt enige positieve wat ik kan bedenken
die gele in dat filmpje :D 422 pk niet gek :P
Op SpaItalia zie je altijd wel een paar van die monsters:

De Tomaso ...

The Germans
@bas:
ik wilde inderdaad ook te tip geven om naar viva italia 2008 op het TT-Circuit te gaan, daar waren aardig wat pantera’s. Zelfs een pantera die aan dragraces meedeed. En ja, dat is een genot voor het oor :D
Dat klinkt zowaar als een NASCAR racer!
Hier staan er twee te koop; eentje voor ruim 30.000 euro (kijk bij Ford USA):
http://www.americansportscars.nl/index2.htm
Mooi stukje trouwens; ik heb zelf een paar jaar geleden een zwarte gezien, waarschijnlijk logeerde hij bij een hotel, omdat de volgende dag Viva Italia plaatsvond, het was een zeer vette bak, die maar enkele centimeters boven de grond hing. Hij was overigens in goed gezelschap, want er stonden nog een zwarte Countach en twee Diablo’s bij (grijs + geel).
In young timers rallies rijden ze ook weleens mee met andere klassiekers zoals de Porsche 906, BMW M1, Audi quattro, BMW 3.0 CSL, 911 RSR, etc.
Blijft ook een van mijn favorieten sinds Viva Italia 2006. Geen geluid kwam in de buurt van de Pantera. Tweedehands zijn ze ook nog te betalen, zo tussen de 30k en 40k.
Je had op Viva Italia in 2005 moeten zijn. Gastbezoek van de Duitse en Zwitserse DeTomaso club. Stuk of 30 van die brullers :D\

http://www.youtube.com/watch?v=9JKSd_iL_rE
http://www.youtube.com/watch?v=VVC1lQdNXmE

Engine bay van een Pantera van een kennis met 700 pk geprepareerd raceblok:
http://img156.imagevenue.com/img.php?loc=loc72&image=25598IMG_1924.JPG
Interessante geschiedenis. Ik wist helemaal niet dat de Guara nog tot 2006 is geproduceerd. De Tomaso was volgens mij ook het merk van de Mangusta concept, die later hernoemd is tot de QVale Mangusta, als ik het goed heb.

Klopt het trouwens dat de tweede ‘generatie’ Pantera nog achterlichten heeft gehad van de Alfa 33 (1ste generatie)? Ze lijken er anders verdacht veel op.
The Devil Tuner
een man die ik ken heeft er eentje met 700pk zonder turbo’s of superchargers….
ik zal die hemelsplijtende explosie en die weerzinwekkende, gezichtsvervormende accelleratie… nooit van m’n leven vergeten…..
ik zal waarschijnlijk nooit meer ik zo’n auto rijden :'( …..
http://www.klassiekerrally.nl/uploads/images/reportages/Spa_Six_Hours_2007/DSCF0055.JPG
Het blijft na de Countach toch wel een van de bruutst uitziende auto’s.
Giampaolo Dallara (let op de juiste schrijfwijze!) had overigens ook bemoeienis met het chassis van de Miura. Geen verkeerde CV! ;)
Ta, de laatste – geel – werd net voor een vorstelijk bedrag geveild en ik stuurde je net een dikke Hemi Wim . . . Man man wat zonde dat de bovenstaande – te koop overigens – niet reed.

http://i66.photobucket.com/albums/h254/Dinkel_photos/Spa6HrsRing102007/DSCF9455.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h254/Dinkel_photos/Spa6HrsRing102007/DSCF9457.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h254/Dinkel_photos/Spa6HrsRing102007/DSCF9456.jpg
R. Lestat & Dr. Waflo
Geweldig wat een monsters.
@ Dink: die Hemi was inderdaad mega-interessant! Delen?
Vroeger stond er 1 te koop bij Auto Keyzer te Eindhoven…een zwarte volgens mij. Hij heeft er erg lang gestaan….volgens mij vanwege de kwaliteit. Wel bloedje mooi…ach (mijmer) het Italiaanse auto dilemma…mooi / kwaliteit.
Inderdaad een schitterende auto, echt een spotambitie van me. Gelukkig is het me wel al gelukt überhaupt ergens een DeTomaso te scoren, maar een Pantera helaas nog steeds niet, ondanks de redelijk indrukwekkende productiecijfers. Het geluid is beestachtig te noemen, zoals alleen klassieke supercars en andere betrekkelijk low-tech auto’s dat kunnen (TVR bijvoorbeeld). Ik heb ze eens gezie n op Viva Italia, maar verder dus nooit meer. Ook op sites als Autogespot zijn ze maar heel erg zelden te zien, waar zijn ze gebleven?
Echt zo’n auto waar je amper woorden voor weet te vinden:
Prachtig, schitterend, top, uniek, gaaf, geil…. Het zegt een hoop maar maakt het nog steeds niet duidelijk hoe mooi deze bak is.

@ appeltje. Doe je best, een hoop mensen doe je er een plezier mee!
Brute wagen, Van de italianen is het zeker 1 van de mooiste. Deelt bij de italianen secite de 1e plaats met de Countach. Mijn aller mooiste auto vink persoonlijk de “67er Shelby GT-500 KR (king of the Road) versie. Maar deze vink ook FANTASTISCH!!!!
Is er nog een nieuwere variant van de De Tomaso? Ik heb onlangs een wagen gezien die zeer hard op een Hyundai coupé of zo leek maar beter afgewerkt en een T logo omgeven door een aureool.
Iemand al eens gekeken naar de Mangusta? De eerste, van ’66 tot ’71, niet die laatste die opgekocht zou zijn door Rover.

Die is prachtig. Bruut maar toch ook elegant. Als ik de kans zou krijgen…
ik ken wel een autodealer die er altijd wel een paar op voorraad heeft,
echt een prachtige auto!!
In de buurt van Heerenveen staan twee te koop :P,
daar ga ik nog eens heen…
@ Esprit de Flandre

Mooie Mangusta man! ;)
Is er iemand geïnteresseerd om deze auto te kopen? Een gele in perfecte staat. Laat me iets weten
Ben een paar dagen geleden bij de loods van De Tomasso in Modena wezen kijken. Het zit praktisch naast de megastore waar ik regelmatig boodschappen doe. Verlaten boel….Er ligt een mal buiten van een body….. welk model kan ik niet zien. Maar op het dak staat nog een enorm mooi 2x3m De Tomasso Logo fier overeind!

EJ
Sorry……Ik heb er een…..Net uit Amerika geïmporteerd.
Het geluid bij stationaire motor is als van een Harley Davidson. Het rijden is een belevenis.
Wel een echte oldtimer. Je hebt spieren nodig om hem in te parkeren. GEEN stuurbekrachtiging!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).