‘Mobiliteitsmakelaar’ gaat Eurlings helpen

Auteur: , 12 Reacties

Hoezo schaden files de economie?! De een zijn dood is de ander zijn brood, en zo is uit alle file-ellende in Nederland sinds kort de mobiliteitsmakelaar geboren, en zijn naam is Ronald Postma. Deze man gaat dus proberen wat Camiel Eurlings al een tijdje poogt: het productiviteitsverlies dat door files ontstaat terugdringen.

Een aantal grote bedrijven heeft het initiatief genomen voor mobiliteitsmanagement en Postma aangesteld om hun visie in plannen om te zetten. Aangezien Postma zelf geen wegen aan kan leggen gaat hij bedrijven adviseren over de manieren waarop zij hun personeel kunnen stimuleren om de auto te laten staan. Dus concreet gezegd moet hij mensen duidelijk maken dat ze in de spits niet moeten gaan autorijden als ik het goed begrijp.

Wie nu meewerkt aan het project hoeft bovendien geen cent te betalen. Het eerste jaar bekostigen Postma’s opdrachtgevers het project. Door middel van een aantal proefprojecten moet aangetoond worden dat mobiliteitsmanagement rendabel is voor werkgevers, zodat ze ook na het eerste gratis jaar klant blijven.

Het verhaal, dat ook na twee keer lezen nog steeds erg inconcreet klinkt, wordt uit de doeken gedaan in Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.12 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Eerste klus: zorgen dat al het werk dat – dankzij moderne technieken – niet in die belachelijk overvolle Randstad gedaan hoeft te worden erbuiten wordt gedaan.

Dus weg met alle Randstedelijke callcenters, programmeerfarms en andere zaken die je elders kunt doen.

Dan kan ook nog de helft van de Haagse ambtenaren (die alleen maar uitvoerend werk doen en niet tegen de politiek hoeven aan te schuren) in Delfzijl, Den Helder, Leeuwarden en Geleen aan het werk. Kunnen die lui ook meteen een goedkoop, vrijstaand huis met een tuin (en een garage!) kopen, staan ze nooit meer in de trein/file en wordt de relatief hoge werkloosheid in de buitengebieden ook in één klap goed aangepakt.

En zo zijn er nog wel wat creatieve manieren te bedenken om de Randstad te ontlasten. Maar het zal wel weer niks worden, want dit land wordt bestuurd als een stad met buitengewesten, waarvan de waarde toch niet wordt ingezien.
R. Lestat & Dr. Waflo
” Weet u dat veel mensen files helemaal niet als een probleem zien?”
Dat zijn dan blijkbaar de mensen die er zelf niet in hoeven te staan

Best Practices van de site van ons filewonder

Leasecontract
Lees meer »

Ontkoppeling woon-werk en zakelijk verkeer
Lees meer »

Mobiliteitsbudget
Lees meer »

E-work
Lees meer »

Parkeerplaatsen
Lees meer »

Informatie vervoerskeuze
Lees meer »

Niets wereldschokkends dus en ik heb geen idee waarom bedrijven zijn diensten nodig zouden hebben,
O God, de dikke vanDale wordt binnenkort weer met een woordje uitgebreid.

Het trieste zal zijn dat we wel de defintie van de naam zullen kennen maar niet de daden.
Ik hoorde laatst over een project in de regio Eindhoven. Om de files daar te verminderen gaan de bedrijven bussen inzetten en combineren met reguliere vervoersmiddelen… ze denken daarmee 5000 personen per dag uit de file te kunnen halen… dat zijn zo’n 4000 auto’s per spits…. da”s een aardig stukje file iedere dag….

Wat slimmer omgaan met de mobiliteit is zeker mogelijk en als er iemand is die dat kan waarmaken dan issie geld waard. Dus… eerst zien maar op no-cure no pay basis moet zoiets kunnen.
Krijg toch meer het gevoel dat we hier te maken zullen hebben met een soort van 2e coördinator terrorismebestrijding, als je begrijpt wat ik bedoel…

Interessant om te zeggen op cocktailparties, maar daar blijft het dan ook wel bij.
…”Wie nu meewerkt aan het project hoeft bovendien geen cent te betalen. “…

Wat een oplichterij …
Gewoon niet allemaal tegelijkertijd beginnen met werken….onee…ik ben geen dure adviseur dus vooral niet geloven.

@w0o0dy …”regio Eindhoven. Om de files daar te verminderen gaan de bedrijven bussen inzetten en combineren met reguliere vervoersmiddelen…”…
4000 auto’s per spits is ongeveer 4% van het totaal in Eindhoven….net niet significant dus. Bovendien is mijn volgende praktische vraag hierop: En dan komen er WEL bussen op een bedrijven terrein? (of is dat veranderd sinds ik in 2001 daar weg ben).
@Bas: ja het idee is dat er (gesubsidieerde) bussen naar de diverse deelnemende bedrijven rijden en zo het parkeren op afstand mogelijk maken of het “forensen” auto gebruik voor een bepaalde groep totaal overbodig maken. Het verhaal kwam een tijd geleden langs, misschien was het 5000 personen per uur? weet het niet meer. Maar goed alle beetjes helpen en als jij in die bus zit, sta jij niet in de file, dus voor die 4000/5000 man scheelt het een boel……
@Y:
….”niet in die belachelijk overvolle Randstad gedaan hoeft te worden erbuiten wordt gedaan.”…

Je hebt gelijk…probeer het maar s aan de captains of industry (kotskots) uit te leggen want die doen kennelijk alles om ons slaaf te houden zelfs zo een oplichter inhuren om ons probleem (hun dus) op te lossen.

Dan nog maar s een bekende vergadering van ’s lands grootste investeringmaatschappij naar boven te doe laten komen:
Eind 1999 werd er door de directie een vergadering belegd over de visie van het bedrijf mbt de te bouwen projecten.
Omdat ik heel praktisch ingesteld ben, en ook toen al iedere morgen een halfuurtje tot een uurtje in de file stond (opweg naar het Amsterdamse kantoorpand)…stelde ik voor om vooral geen extra kantoorpanden in de Randstad neer te zetten maar om goed naar de fileberichten te luisteren en op de plekken van de files vooral geen nieuwe panden te bouwen.
Helaas was mijn visie dan weer niet slim genoeg want volgens de hoge heren wilde iedereen een kantoor persee in de randstad en het liefste in Amsterdam.
Tegenwoordig begint de randstad al bij Breda en als je het mij vraagt is het 1 grote gevangenis van kantoren en te dicht op elkaar geplakte huizen.
Dus….vooral lekker allemaal op dezelfde vierkante meter op dezelfde tijd in de auto stappen…en vooral ook allemaal geloven dat zo een Ronald Postma de problemen gaat oplossen. Ik denk dat meneer Postma maar 1 probleem wil oplossen en dat heeft vast iets met geld / te dure hypotheek of een wens voor een grotere auto te maken en niks met ons file probleem.

Wat de echte oplossing is zeg ik overigens niet meer….ik blijf wel een uurtje of 2 thuis programmeren ;)
@w0o0dy
Voor die mensen wel ja..en alle beetjes helpen natuurlijk…ook al blijven het 4000 druppeltjes op een gloeiende 100.000 auto plaat :)
@Bas: even naar wat artikelen over dit project gezocht….. ze denken op relatief korte termijn 12000 kaarten te gaan verkopen.
http://www.brabantsdagblad.nl/verbredinga2/article2467122.ece

http://www.wegwijsa2.nl/cms/publish/content/showpage.asp?themeid=1
Toevoeging ze willen 10% minder voertuigen per uur per rijrichting realiseren… maar die 100.000 die bas noemt is kennelijk niet correct….

“De komende jaren staan veel werkzaamheden en veranderingen gepland op de A2 rond `s-Hertogenbosch en Eindhoven. Dit heeft gevolgen voor u als werkgever en voor uw werknemers. Er kunnen langere files ontstaan en de bedrijventerreinen zijn minder goed bereikbaar. Wij willen samen met u, overheden en bedrijfsleven de overlast beperken. Tijdens de piek aan hinder zou er bij ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven 10% minder verkeer moeten rijden.

Concreet wil dit zeggen dat van de 5000 auto’s per uur per richting er 500 auto’s minder moet rijden in de spits.”
Enige methode die echt helpt: even nummerborden mogen de ene dag de weg op, oneven nummerborden de andere dag. Met hierop natuurlijk de vele uitzonderingen voor bepaalde auto’s, trajecten en tijden. Men wordt gedwongen samen te rijden en het openbaar vervoer te gebruiken. Alle tegenargumenten zijn bekend en allemaal weerlegbaar. Het is natuurlijk wel even wennen maar uitzonderlijke situaties vereisen uitzonderlijke oplossingen. Nederland kent namelijk de grootste autodichtheid per km2 en inwoner ter wereld!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).