Klassieker: Aston Martin DB5

Auteur: , 19 Reacties

Als je over klassiekers schrijft dan zijn er een paar auto's waar je gewoon niet omheen kan. Eén daarvan de Aston Martin DB5, een auto die veel bekender is dan zowel zijn voorganger de DB4 en zijn opvolger de DB6. Een groot deel van de bekendheid heeft hij natuurlijk verdiend door zijn hoofdrol in verschillende Bond films maar ook zonder de machinegeweren is het een geweldige auto.

Ondanks dat iedereen die ook maar iets met auto’s te maken heeft de DB5 kent, is de auto maar heel kort in productie geweest. De eerste auto reed namelijk in 1963 de fabriek uit en nog geen twee jaar later werd de productie alweer gestopt. Er zijn er dan ook maar iets meer dan 1000 gebouwd, als we de kartonnen versie en de replica’s niet meerekenen.

De DB5 was de opvolger van de DB4 die geproduceerd werd tussen 1958 en 1963. Qua uiterlijk lijken de beide auto’s behoorlijk op elkaar op de koplampen en de achterlichten na. Technisch waren er toch een aantal nieuwe dingen zoals een nieuwe motor en schijfremmen. De 6-in-lijnmotor uit de DB4 werd vergroot van 3,7 naar 4.0 liter waardoor de DB5 over 282 pk beschikte. (42 pk meer dan de DB4) Volgens Aston Martin bereikte de DB5 hierdoor een topsnelheid van 238 km/u al was dat volgens Jeremy Clarkson nogal overschat. Dit is heel behoorlijk maar het gewicht van de auto was ook vrij hoog, namelijk een dikke 1500 kilo. Daardoor is de acceleratie van 0-100 in 8,2 seconden niet echt indrukwekkend.

Aston Martin DB5

Aston Martin bood klanten drie keuzes voor de versnellingsbak. Standaard kwam de DB5 met een handbak met 4 versnellingen, maar er kon ook gekozen worden voor een automaat met drie verzetten of een optionele ZF-handbak. Die laatste werd in 1964 de standaard bak. Kopers die toch iets meer vermogen wilden, kregen in 1964 hun zin toen Aston Martin met de DB5 Vantage kwam. Deze had 314 pk door de toepassing van andere caburateurs.

De DB5 was oorspronkelijk een 4-zits coupe maar er zijn ook een station wagon en een convertible gebouwd. De stationwagon is in een kleine oplage van 12 stuks gebouwd door carrosseriebouwer Harold Radford. Een klein foutje van de beste man is dat hij vergat de vering aan de achterkant aan te passen aan het extra gewicht waardoor de DB5 met veel lading een nogal listig weggedrag vertoonde. Van de convertible versie zijn er 123 gebouwd. Het dak was een metalen hard top met een vrij grote glazen achterruit. Opvallend is dat de DB5 convertible nog niet als Volante door het leven ging. Die naam werd pas voor de DB6 uit de kast getrokken.

Voor de James Bond films werd de DB5 opgeleukt met een aantal leuke speeltjes. De bekendste zijn natuurlijk de machinegeweren achter de knipperlichten en de draaiende nummerplaten. Verder had de auto in de film een kogelvrije plaat die omhoog kwam uit de achterkant, olie- en rookverspreiders, een schietstoel met de bediening op de pook, radar, en uitschuifbare wielmoeren.

Al met al is het een prachtige auto die je maar zelden op de openbare weg tegenkomt. Gelukkig hebben we dan altijd Appeltje nog die hem wel heeft weten te spotten.19 reacties

prachtige auto ik moet gelijk aan james bond denken als ik die auto zie
dit is james bond gewoon
de auto is zoo mooi, een tijdloze klassieker
Pikant detail: Bond’s eerste DB5 – chassisnummer DP/216/1 – was in feite een DB4 Series V die naderhand tot het prototype van de DB5 (en dus ook Bond’s dienstwagen) werd omgebouwd.

Pikant detail²: In Flemming’s originele romans (waar de films zich in grote lijnen op baseren) rijdt Bond helemaal niet met een DB5 maar met een pompeuze DB MkIII ‘Pool Car’.

Van de vier film-DB5’s blijven er vandaag trouwens nog drie over: de Road-Car en de twee Show-Cars. De meest authentieke Bondwagen – DP/216/1 alias de Effects-Car – verdween in 1990 uit een parkeergarage te Florida; de juiste toedracht is tot vandaag niet gekend. Wel weten we dat de verzekeringsmaatschappij 4.000.000$ mocht ophoesten aan een al even incognito eigenaar. De Road-Car (nr. 1486) van zijn kant vertoeft sinds 1969 in particuliere handen terwijl de laatste Show-Car (nr. 2016) al jaren in het Nederlandse Automobielmuseum huist.
Kwam afgelopen zomer in Brussel eentje tegen, kenteken DB-005, echt geweldig.
heb gisteren een db 5 gekocht op schaalmodel bij de bruna van de bond collectie
Stond gister eentje in Cruise Terminal R’dam. Het betrof een rally-versie. Het schandlige van deze bepaalde British Racing Green DB5 (klassebak) was dat er op de zijkant een McDonalds-logo was geplakt!!

Het blijft een auto om op je oprit te hebben, dan kijkt echt IEDEREEN met gedraaide nekken er naar.
er schiet me zo gauw even geen mooie auto te binnen, hij siert ook al 1,5 maand mijn bureablad op de pc, terwijl ik daarvoor om de week wisselde.
en o wee als er nou een rookie komt die zegt dat de koenigsegg mooier is ofzo!!
*mooiere moet dat zijn natuurlijk
Binnen 10 jaar willen alle Chinezen met cash deze auto… dus…
“. . . de DB5 Vantage kwam. Deze had 314 pk door de toepassing van andere caburateurs.”

Dikkere Webers . . . Heel sexy op ’t circuit . . . DBS of V8 voor deze jongen ;)
Al klinkt er weinig lekkerder dan een dikke Aston 6 pitter.

http://i66.photobucket.com/albums/h254/Dinkel_photos/Spa6HrsRing102007/PA072290.jpg
De DB4 is ook niet mis.

http://i66.photobucket.com/albums/h254/Dinkel_photos/Spa6HrsRing102007/PA072562.jpg
David Brown’s 5 is wat gladder . . . Zeker weten dat hier 315+ uit de Tadek Marek 6 komt. Kost een godsvermogen trouwens.

Fokking fijne plaat niet?
@Dink: idd mooie plaat… en over dat geluid…. kijk en vooral luister even naar de video bij de 8C van Bernard…… ik ken geen nieuwe auto die zoveel zangkunst ten toon sprijdt.
Aston Martin Rapide
Eindelijk….dit is iets waar ik op zat te wachten, bedankt chefke!
Hele mooie wagen. Hoeveel is zn wagen nu waard eigenlijk?

Off topic: Waar staan de letters DB bij AM modellen?
Ik vat eigenlijk niet hoe het komt dat de DB4 minder gegeerd is dan de DB5, een db4 is toch veel mooier (geen scheelkijkende ogen etc.)

http://www.hchg.co.uk/uf/cars/car86-lg.jpg

endan heb je ook nog een de ongelooflijk mooie DB4zagato

http://online.wsj.com/public/resources/images/OB-AC708_astonm_20060831112233.jpg
hier kun je die van Bond vertellen: http://www.jamesbondcars.eu
bestellen bedoel ik natuurlijk
ben wel erg benieuwd naar die station versie…
Aston Martin Rapide
@ Wurd

De letters DB staan voor David Brown. Je ziet ze niet op elke model hoor.
Ik vindt dat wel mooi, maar geef mij maar de V8 Vantage, maar het oude is ook wel nog altijd zeer geslaagd, deze DB5 vindt ik ook wel nog mooier in het zwart, maar je kan natuurlijk ook niet alles hebben hé.
Grtz ;p

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).