Rijtest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Auteur: , 362 Reacties

Ik sta nog even op en loop naar het raam. Wat is ie mooi. Misschien moet ik mijn huis deze week maar te koop zetten, want met dit kunstwerk voor de deur moet het meer waard zijn.

Alfa 159 op video

Voor de deur stond een felrode Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 Ti. Dat is een hele mond vol en, voor diegenen die de Alfa Romeo prijslijst niet uit hun hoofd kennen, behoeft wellicht enige toelichting. De Alfa Romeo 159 Sportwagon mag bekend heten, de 159 in station uitvoering is een veelgeziene auto op de Nederlandse (en Belgische snelwegen). “Collega” Clarkson en ik zijn het er roerend over eens: de 159 is wonderschoon.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Ti staat voor Turismo Internazionale of wel in gewoon Nederlands: een lekkere dikke Alfa. De Italianen zijn het voorraadmagazijn in gegaan en daar uitgekomen met louter leuke onderdelen. Meest opvallend zijn de 19” (negentien!) lichtmetalen velgen met 10 spaken. Om die zeer fraaie velgen liggen bandjes in de maat 235/40 R19. Voorzichtig oproken dus, want dat is geen goedkoop maatje. Het TI pakket omhelst meer dan alleen uiterlijke verfraaiingen. Zo is de ophanging met 20 mm verlaagd en er zijn Brembo remmen gemonteerd. Daarmee remt de 159 keihard, snaarstrak en met veel gevoel. Wel louter voor het uiterlijk zijn de Ti badges en de in carosseriekleur meegespoten zijskirts.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Daar houdt het feest nog lang niet op, want de Italianen hebben ook het interieur onder handen genomen. De standaard stoelen hebben het veld mogen ruimen voor lekkere sportstoelen, die zijn bekleed met lederen bekleding. De rest van het interieur is sinister met donkere aluminium afwerklijsten, zwarte hemelbekleding en rode stiksels voor het leer op de pook en het stuurwiel. Hetzelfde geldt voor de aluminium dorpellijsten en de pedalen, die in onze testauto echter al flink bekrast waren. De rest van het interieur zag er overigens degelijk uit en was ook vrij van rammels.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Onder de kap van de 159 3.2 vinden we een V6 met 3,2 liter inhoud. Dit is helaas niet meer het befaamde Alfa V6 blok met de verchroomde aanzuigbuizen. In de 159 (en Brera) is voor het eerst een, oorspronkelijk van GM afkomstig, nieuw V6 blok gemonteerd. Op papier is dit blok beter dan het oude V6 blok, maar die “oude” Alfa V6 had één supervoordeel, de zespitter was namelijk voorzien van een gouden keeltje. De nieuwe 3.2 JTS brengt een mooie brom voort, maar zo verslavend mooi als de oude is het niet. Het 3.2 JTS blok uit de 159 levert 260 pk en 322 nm bij 4500 toeren. In de 159 kan de 3.2 JTS worden gekoppeld aan een zestraps automaat of een handgeschakelde versnellingsbak.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

De 3.2 JTS is altijd uitgerust met het Q4 vierwielaandrijvingssysteem. Het vermogen wordt onder normale omstandigheden in een 43/57-verhouding over de voor- en achterwielen verdeeld. Afhankelijk van de omstandigheden kan 72 procent naar de voorwielen worden gestuurd of juist 78 procent naar de achterwielen. Wat het Q4 systeem mogelijk maakt is om heerlijk bochten uit te accelereren: je kunt vroeg en hard op het gas. De tractie verbreken is alleen mogelijk op gladde ondergrond zoals gras of sneeuw. Op een gladdere ondergrond wordt ook duidelijk dat de 159 Q4 zeker niet alleen maar onderstuur op het repertoire heeft. In eerste instantie treedt wel onderstuur op, maar door gas te geven wordt dit snel opgeheven. Heb je veel ruimte of een groot hart dan kun je mooie vierwieldrifts neerzetten.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Ondanks de 19” velgen met lage sectie banden en verlaagd onderstel is de 159 Ti geen compromisloze racer, maar biedt nog redelijk veel comfort. Kleinere en grotere hobbels worden soepel gladgestreken. Alleen bij sommige scherpere knikken lijkt de voorwielophanging moeite hebben dat tempo te volgen, alsof de 19” velgen een maatje te groot zijn. Pas ook op met verkeersdrempels en daarop lijkende hobbels, want net als de 156 tikt de 159 snel met zijn snuit op de stenen. Sinds die 156 hebben Alfa Romeo’s een hypersnelle besturing en ook de 159 is daarmee uitgerust. De besturing is aan de lichte kant, maar geeft wel goede feedback over de stand van zaken bij de voorwielen.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Wij reden met de handgeschakelde versie die op papier in 7,2 seconden naar de 100 snelt om door te kachelen naar een topsnelheid van 237 km/u. Voor een auto met 260 pk is dat niet bijster indrukwekkend en daarmee tikken we meteen het grote probleem van de 159 aan. Hij is zwaar, de 159 SW 3.2 is maar liefst 1705 kg. Dat is minimaal 100 kg zwaarder dan de modellen van concurrerende merken en al die kilo’s moeten wel worden meegezeuld. Jammer genoeg voelt de 159 zelfs met een dikke V6 onder de kap nog niet heel erg snel aan, geheel volgens de specificaties dus. De 159 3.2 JTS exceleert in de tussensprint, maar juist waar een echte Alfa moet pieken, laat de 3.2 JTS steekjes vallen. Voorheen waren benzine Alfa’s altijd toerenmachines, maar een echte toerenmotor is de 3.2 JTS niet. Niet qua power, maar ook helaas qua soundtrack niet: de hoogtoerige oorlogshuil is afwezig. Met een opgegeven gebruik van 1 op 8,7 is de 159 ook vrij dorstig, het testverbruik (niet representatief voor normaal gebruik) was zelfs maar iets boven de 1 op 6.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Enerzijds is de 159 Sw een ruime auto: de achterbak is mooi vierkant en met 445 liter groot genoeg. De tildrempel is helaas fors, waardoor de bak nog groter lijkt. Anderzijds is er door de lage daklijn niet al te veel hoofdruimte op de achterbank beschikbaar, maar daarvoor krijg je dus wel die mooie looks terug. Mocht je graag met puntmuts op de achterbank zitten, dan kun je de 159 SW beter laten staan.

Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS Q4 TI

Concluderend: good, bad en pretty. De V6 motor overtuigt niet, maar oh boy: wat is de 159 Ti bloedmooi. De reacties van omstanders en kennissen waren unaniem: mooi, gaaf, cool. Dan lijkt de 53.595,- euro die Alfa Romeo Nederland voor deze uitvoering vraagt eigenlijk een koopje.

Bekijk de video van deze rijtest hier!362 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Idd een erg mooie auto!!
Prachtige auto, echter vind ik de 159 steeds meer op de 156 lijken. Waarschijnlijk omdat ik wat minder into-Alfa ben.
Weer eens wat anders dan audi, bmw en mercedes.
“want met dit kunstwerk voor de deur moet het meer waard zijn.”

Sinds wanneer is overdrijven een vak geworden? :)

Ik zou echter niet voor deze auto gaan. Ik zou voor de Dacia Logan MCV gaan. Véél praktischer en veel meer waarde voor je geld.
Gelukkig is het TI-pakket ook i.c.m. andere motoren mogelijk. Je hoeft dus niet alleen te gaan voor een 3.2 JTS puur voor de looks.
53k is idd niet veel!!
:D

WAAR voor je geld……
Twin Phaser engine? Dat is zo Star Trek.
Hele mooie auto. Dat interieur is ongeëvenaard, dat leer met die banen/stiksels zijn echt mooi. Jammer dat de motor niet het niveau van de rest van de auto haalt…
gewicht 1700kg PFFFFFFF toe maar.
Alfa werkt momenteel aan een nieuwere versie van de 159 welke door ‘speciaal’ staal, samen met Thyssen Krupp ontwikkeld, een kilo of 60 lichter zou zijn.
Daarbij zouden ze een lichter 4wd systeem klaar hebben wat het gewichtsvoordeel tot over de 100kg zou brengen.
Allemaal de moeite waard lijkt mij.

Daarnaast is ook Alfa zich bewust van de voor en nadelen van de huidige V6. Ben benieuwd wanneer Alfa met het MultiAir klepbedieningssysteem komt. Da’s een soort van Valvetronic (BMW) maar dan een stukje geavenceerder. Wellicht kan de V6 met die techniek een beter verbruik leveren (geringere pompverliezen) een mooi koppel ontwikkelen en extra vermogen genereren door weer lekker veel toeren te blèren…
WOUTER is dat je nieuwe auto:D:P??
idd een kunstwerk !!

Rick dos jouw vak is dom lullen toch ?? (ow wacht het is geen bmw)
Waarom staat er ‘TUNER’ op de radio? Ik mag toch hopen dat hij wel gefinetuned is!
@Quepee

En verdien er nog lekker aan ook.
leuke review! :D (alweer… )
erg jammer van de V6, juist wat de alfa moet onderscheiden is niet meer. Als ik die prestaties zie lijkt een V70R me wel een leuke tegenhanger :P alleen zal die zelfs ietsje zuiniger zijn.

Bloedmooi verder, deze ‘shooting’-brake. Echt geweldige looks, hoewel 18 inchers ook niet zouden misstaan. Wat mij betreft nog een stuk mooier en beter in balans dan een sedan of Brera. Lepel je tog gwn de V6 uit de 156 gta erin ;)
@Rick dos
Toch saai BMW…
@DAT

Mja, beetje….
egt mooie auto.. idd wel jmmr van de wat mindere motor dan..
waardeloos dat in een auto van dat bedrag de rode raamstijlen nog zichtbaar zijn. (filmpje achter wouter, rode raamstijl in deur) als ie 1700 kilo weegt zou je ook verwachten dat de afwerking ook wel top is..
Het is een mooie auto, maar veel te zwaar en met een verkeerde motor.

De grootste problemen zijn:

– het gewicht
– vermogensverlies door het Q4 systeem

Naar mijn mening is het wachten tot de 159FL (2009). Deze belangrijkste veranderingen zijn:

– lichter (+/- 140 KG)
– doorontwikkelde variant van het Q4 systeem
– nieuwe Diesel motoren (V6 Diesel (300+ PK) en nieuwe 6-cilinder benzine motoren (2.7 Turbo/Twin Turbo en een 3.0 Turbo/Twin Turbo (tot +/- 480PK)
– misschien zelfs een nieuwe naam ;)
-edit: nutteloze bijdrage-
Erg mooie auto, ik heb er een tijdje over gedacht om die 159 te nemen. Uiteindelijk ben ik toch blij dat ik voor de GT heb gekozen. Veel minder kilo’s en de oude V6 er in.

Het wordt inderdaad wachten tot de modellen die Ilquadrifoglio noemt op de markt komen. Er lijkt veel moois in het verschiet.
Ik heb jaren lang een 147 gehad, ook echt een prachtbak waar je van gaat houden! Dat is gewoon het Alfa gevoel dat je vanzelf krijgt zodra je er in gaat rijden. Tuurlijk brak er wel eens een deurhendel af, schenen de koplampen meer omhoog dan op het wegdek en wisselde het oliepeil nog meer van hoogte dan Paris Hilton van vriendje, maar dat Alfa gevoel – heerlijk!
Wat betreft het uiterlijk, is het natuurlijk ALTIJD een kwestie van smaak. In het zwart zou die er beter eruit hebben gezien.

Niet echt een denderend auto in mijn ogen. Op technische vlak lopen ze gewoon achter. En wat is die zwaar zeg! Weegt evenveel als een BMW X3 3liter(272pk) ,die overigens veel zuiniger is. En die € 53.595 is gewoon te veel geld voor zo’n alfa.
@Ilquadrifoglio
Hier loop je al heeeel lang mee rond. Maar er is nog steeds niks van gekomen!
Haha heel goed B100. :D
jammer dat het uitlaat geluid niet zo mooi is, dat het niet zo’n toerenbeest is en dat de 159 zo verdomt zwaar is.. Maar het uiterlijk is super:D
Leuke review. Alleen qua testverbruik zit je maar net iets onder ‘normaal’ hoor. Ik heb een jaar bij Alfa Romeo gewerkt en een gebruik van 1 op 6,5 is normaal voor die auto. En het geluid valt inderdaad beetje tegen, alleen bij het starten hoor je een mooie brom.

De oude V6 uit de GT is inderdaad een stuk beter, daarbij heb je over het gehele toerenbereik een mooie brul. En het gas is beter doseerbaar bij de oude V6.

Verder is het wel jammer dat deze auto een beetje vage versnellingsbak heeft. De 1 is vrij kort, terwijl die normaal altijd vrij lang is bij alfa.

En als laatste over de motor; alleen het onderblok is van GM. De cilinderkop (belangrijkste) is van Alfa Romeo zelf.
Zo is hij ech magnifique, wist niet dat hij in de 3.2 te verkrijgen was de TI.
Kheb er ingezeten en met de sportzetels en het sportstuur zit hij echt fanastisch goed!
Moest deze in mijn garage staan staat mijn bed er ook, maar zal nog eventjes duren denk ik.
@Ilquadrifoglio; hoe lang moeten we wachten om zulke fraaie vermogenscijfers in alfa’s te zien? 2017?

@smokin; prijs jezelf maar gelukkig met je V6 Busso-motor!

@B100; geen enkele andere Alfa-liefhebber zou het beter hebben kunnen verwoorden zoals jij het hier doet!

@MvA: gaaf was dat BTCC toch hè! Die actie van Tarquini was overigens ook briljant.

@CSL: deze dus?

http://www.alfa-news.ch/galerie/Alfa%20159%20SW%20Ti/STRAEULI07TI_080.JPG
http://www.alfa-news.ch/galerie/Alfa%20159%20SW%20Ti/STRAEULI07TI_090.JPG
http://www.alfa-news.ch/galerie/Alfa%20159%20SW%20Ti/STRAEULI07TI_098.JPG
@Ilquadrifoglio

zullen die nieuwe motoren ook (in hun verre) afkomstig zijn van gm of zullen deze volledig door alfa ontwikkeld zijn?
Op het autosalon in Brussel stond er zo’n TI in’t metallic rood…

Die was echt prachtig!!!
@Silverarrow: Dat zal wel veranderen als er een Ferrari of Maserati motor word doorontwikkeld.
Dit blok is dezelfde 3.2 liter V6 uit de Omega, maar met een andere cilinderkop en ik geloof dat ze ook gesjoemeld hebben met de plaats van de olie- en waterpomp.

@Ilquadrifoglio: Nu nog de 4.2/4.3 liter V8 GTA motor nog!
Die 149 kg is trouweens wel erg veel, de engineering-wisdom is volgens mij niet veel beter dan vroegâh bij Alfa-Romeo.
Toch liever de V8 dan een geblazen V6je.
Leuke review jongens
En waarom ligt daar nog sneeuw;)
@ CLS

Hoezo te duur dan? Welke middelklasse station zou jij dan kopen voor 53k die ongeveer gelijk vermogen heeft, evenveel luxe (opties) heeft en 1 met vierwielaandrijving. Bij geen 1 duits (status)merk ga je zoiets vinden hoor. Voor dat geld rij je net een luxe 320i.

En qua techniek lopen ze denk ik voor. BMW heeft een kwalitatief veel slechter 4WD systeem dan Alfa Romeo. Bij BMW worden de aandrijfkrachten verdeelt door remingrepen, waar dit bij Alfa Romeo gebeurt d.m.v. slimme torsen-differetiëlen. En over het vermogens verschil dat jij noemt; 260 pk vs. 272. Dit komt omdat BMW een lengte motor gebruikt, deze hoeft de helft minder nokkenassen aan te drijven wat ook vermogen scheelt. Niet dat pk/liter een goede maatstaf is om motoren mee te vergelijken, maar toch.
Kvindt het toch een specialleke :D
Moest ik een alfa kopen zou het deze versie zijn, maar dan wel een diesel (210pk). Zou me toch iets goedkoper uitvallen, ook i.v.m. met tax en verzekeringen.
Kvindt het natuurijk wel héél spijtig dat de meeste alfa’s zovéél wegen :(
Je zou ze alleen al om te looks kopen ;)
@ Stephan;

Ben het met CLS eens dat de Alfa geen koopje is, zeker omdat er ook nog iets bestaat als afschrijving, een fenomeen dat bij de concurrentie een stuk minder is. De Alfa is mede zo duur door zijn G-label. Een BMW 325xi Touring Executive en een C 280 Estate Avantgarde heb je ook voor dat geld.

Daarnaast is het maar de vraag of je wel 4wd nodig hebt als je de aandrijving anders alleen op de achterwielen hebt…
Nou, ik heb toch veel liever een 330xd….zo’n Alfa roest al in de showroom of die valt uit elkaar….troep.
@Ramshoek: ULSAB oftewel Ultra-Light Steel Auto Body. ;)
@ Stephan:

Ik ben het niet eens met je opmerking mbt het 4wd systeem van BMW. Sinds 2006 gebruikt BMW een nieuw systeem: Xdrive. Ik zie niet in waarom dit veel slechter is dan het Alfa systeem:


BMW xDrive is BMW’s four-wheel drive system that powers the X3, X5 and 2006 and later xd and xi 3 Series and 5 Series models.

Instead of a 60-40 (rear-front) power split (which all millennium four-wheel drive BMW’s exhibit — 325xi, 330xi, early X5) with power being cut to wheels which lost traction through DSC (Dynamic Stability Control), xDrive allows power to be split between the front and rear axles through use of a multiplate clutch located between the gearbox and the Cardan shaft. This setup allows xDrive vehicles to split power in virtually any way it pleases. If the car felt like it was in a threatening situation (note not an unstable one), xDrive would react immediately, often before the driver ever knew of its intervention, to ameliorate traction and control of the vehicle.

xDrive is also closely knit with DSC. In the case that wheelspin still occurs while xDrive is or has been shifting power, DSC can brake independent wheels to regain traction. xDrive also helps in cornering. When the vehicle senses that it was about to understeer or oversteer the vehicle can independently cut traction to either of the front wheels or rear wheels to help regain stability and keep the driver on the road.

xDrive was one of the first technologies[citation needed]used to intervene before the driver was aware that the car was becoming or would become unstable. Its intervention is transparent to the driver
De komma moet achter Belgische en niet achter snelwegen.

[/tip]
@ Stephan:

Ik weet er nog wel 1!
3x raden welke???

Saab 9-3 Estate 2.8 Turbo V6 Aero XWD!

Die is 150 kilo lichter, heeft 20 Pk meer, 80 Nm meer, heeft HET 4wd systeem van nu (Haldex4 met e-Dif) en schrijft de helft minder af!

Ok, kost 2.000,- meer, maar dan rij je ook rondjes om die 159…
Alfa Romeo 159 Sportwagon 3.2 JTS V6 Q4 TI.
laatste nieuwprijs € 53.595

PRESTATIES
topsnelheid 237 km/h
acceleratie 0-100 km/h 7,2 s
verbruik binnen beb. kom 17,0 l/100km
verbruik buiten beb. kom 8,4 l/100km
verbruik gecombineerd 11,6 l/100km
CO2 uitstoot 275 g/km


BMW 330xi Touring.
laatste nieuwprijs € 55.680

PRESTATIES
topsnelheid 250 km/h
acceleratie 0-100 km/h 6,4 s
verbruik binnen beb. kom 11,1 l/100km
verbruik buiten beb. kom 6,3 l/100km
verbruik gecombineerd 8,1 l/100km
CO2 uitstoot 194 g/km


Alfa versus BMW.
De alfa is traag. verbruikt veel meer benzine. stoot veel meer CO2 uit, meer slurptaks.

Ik weet wel welke ik neem :D
Ik moet zeggen,. Dat deze auto de mooiste is van de au..( nee de a4 2008 is gigantisch mooi geworden ) bmw 3 en mercedes C. Jammer van het gewicht.

2 duimpjes omhoog trouwens voor het beeldmateriaal! Prachtlocatie en weer topkwaliteit!
Torsen is zoooooooo jaren ’90…

LOL
@Stephan
Ik vind hem aan de prijzige kant.
Aangezien je Bij alfa niet terecht kan voor achterwielaandrijving, moet je perse de 4×4 nemen.
Bijvoorbeeld een 325i Touring is sneller, zuiniger, lichter, dynamischer en ga zo maar door. En die heb je nu al vanaf 36.380!!!!!!! :O
Hm, best ok die 330XI…

Alleen jammer dat hij zo enorm traag is!

De Saab 9-3 Estate Aero XWD:
Top 260 (toch leuk, ben je ieeeeeeets sneller dan de dikke Deutschers)
0-100 km in 5,7 sec.!!

Dus daar rij je OOK AL rondjes omheen…
Is er dan geen enkele concurrent net zo snel?????
BMW 330xi Touring.
laatste nieuwprijs € 55.680


@Hylke; vergeet je de opties niet (van minimaal 15 mille) om ‘em qua uitrusting op hetzelfde niveau te tillen als de TI Q4?
@Svenska Aeroplan AB
Waar haal jij je informatie vandaan? Die saab is nog niet eens te koop!!!
En trouwens jij hebt natuurlijk altijd de BMW 335(x)i Touring nog! En de M3 touring is ook onderweg!!
@Hylke; ja, precies. je vergeet alle opties zoals stijl, klasse, passie, smaak…
Ehmmm, ik heb de folder voor mn neus…

En hij is zeeeeeeeeker wel te koop hoor!
Al dik ehmmm, 1,5 week
LOL

En ja, je hebt de 335xi nog, en de M3.
Maar dan praten we wel over heeeele andere bedragen dan die trage Alfa waar ik aan refereerde, aangezien het artikel daar over ging/gaat…
Alfa heeft dit model gewoon nodig om omzet te draaien.
Dat plan verloopt voorspoedig zo ver ik weet en kunnen langzaamaan de plannen en ideeen voor GTA’s en andere sportieve modellen weer eens uit de ijskast gehaald worden. Het merk Alfa heeft al zoveel meer waarde en historie dan een BMW en Audi bij elkaar, samen met Fiat zoveel patenten en ideeen….slechte en goede waar oa. BMW en Audi nu dankbaar gebruik van maken… Liever deze Alfa die qua PK oorlog niet helemaal mee kan doen maar stilstaand al gehakt maakt van al zijn concurrentie.

Er zullen nog hele mooie dingen van Alfa af gaan komen, dat het merk nu zelfs bijna op eigen benen staat is een wonder op zich, afschrijving is ook niet meer als vroeger, voor de hoogste afschrijving mag je naar een VW of Audi gaan kijken.

Het blok is trouwens gewoon bij Alfa zelf ontwikkeld,
het onderblok komt bij Holden (gm) vandaan.
Zeker geen hoogvliegers deze nieuwe blokken maar echt niet slecht en je kan aan alles merken dat Alfa bij dit model eerst hun slechte naam voorgoed van zich af willen werpen qua bouwkwaliteit.

Tis niet voor niks dat de VW/Audi groep een astronomisch bedrag heeft neergeteld voor Walter DaSilva die na Seat nu Audi eindelijk eens een echte smoel gaat geven.
Ik zal dan wel te weinig van auto’s afweten maar ik zie de link met GM niet helemaal?

Ik dacht dat AR ‘gewoon’ bij de FIAT-groep zat?
@evo

Daar heb je inderdaad gelijk in, 3 serie is leuk maar het aankleden is gewoon erg duur (recent zelf meegemaakt met mijn vader zijn nieuwe 5 serie waar je zo voor 20k aan opties bij neemt).

Die 5 cilinder diesel in een 159, maar het extra gewicht van die diesel is met het sturen best redelijk goed te merken (inverhouding met een 1.9 diese;/2.2 benzine).
Heb helaas tijdens mijn stage nooit met deze 3.2 kunnen rijden :(.
Er komt geen M3 touring…
@Svenska Aeroplan AB
Dat valt heel erg mee,
BMW 335i Touring heb je al sinds 2006 voor 55.120
En de 335xi voor 58.125
Maar die leveren ook totaal betere prestatie op.
Dit is echt een mooie bak! Heerlijke wagen, vooral ook de looks! Alfa heeft wat mij betreft de mooiste modellen in ’t assortiment. Die Italianen flikken ’t elke keer weer!
@ Chip, GM wilde zo graag de perfecte dieselmotoren van Fiat hebben dat ze een deal hebben gemaakt. Alle Saabs en Opels rijden met Fiat blokken rond :)

Het platform van de 159 is trouwens samen met Mercedes, Saab, en nog een paar merken ontwikkeld voor een premium middenklasser maar de meeste haakten op het einde af waarop alfa het maar dankbaar afgemaakt heeft.

Ook al heeft de Saab meer peekaatjes, dat rondjes rijden wil ik nog wel zien op alle tests reed de 159 de BMW’s al zoek qua wegligging en dat zal met de Saab (Dame Edna anyone?) niet anders zijn!
@ CSL, dat zijn kale versies…met ruitjesbekleding en wekkerradiospeakers

ik weet niet of je al eens een kale BMW hebt gekocht?
Reken er maar minstens 8000 bij om hem naar hetzelfde niveau als de Alfa te tillen.
(niet dat het leer uit de BMW aan het leer van Alfa kan tippen maar goed)
@Frank
“alle tests reed de 159 de BMW’s al zoek”
Je hebt een Zeer grote Fantasie. Oke ze rijden niet allemaal netals fiat, seat e.d. maar je moet niet doorslaan.
@Ilquadrifoglio, altijd mooie woorden, maar weinig komt ook uit. Wat ik zover dacht is dat ze met Maserati nieuwe V6’en aan het ontwikkelen waren, maar dat ze allemaal een turbo krijgen vind ik dan apart. Een echte V6 hoort atmosferisch te zijn :)
@ CSL:

BMW 335i Touring 0-100 in 5,7 sec, top 250
Saab 9-3 Aero Estate 0-100 in 5,7 sec, top 260

Ben ik nog ruiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim sneller!
LOL
@frank.
Laat mij die tests eens zien dan…
@Svenska Aeroplan AB

Daar zit een turbo op !!!!!
En de BMW is begrensd.
Ging om de wegligging he, daarin reed de 159 de concurrentie weg!
Vermogen in een auto proppen kan elk merk wel, een auto karakter geven slagen er maar weinig in.

Ik kan de duitse tests wel posten, maar meestal blijft het dan stil daarna…dus zoek zelf maar even naar een nat circuit met oranje pionnen en een niet uitbrekende 159 :)
@ Sjon, een V6 hoeft niet atmosferisch te zijn toch?
Ligt een beetje aan de lengte van de slag toch?
@frank.
Ik kan me de beelden nog herrineren van het nieuwe Q4 systeem…. alleen maar uitbreken dat is wat ik zag.
Hele tijd tegen sturen. en dat had je juist niet met dat systeem…Yeah Right.
-edit: nutteloze bijdrage-
Vooruit dan maar…zet wel je geluid uit, die stem is niet te harden..

Zo dan…krijg het filmpje er niet in…
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek
@Frank

Vergeleken met een diesel!
Ja zo kan ik het ook!
@Frank
Pak er dan een paar Circuit tijden bij.
Gaat om wegligging had ik al gezegd toch. Ge niet eens de discussie aan over de motoren, ik rij nu zelf in een 2.2JTS…. niet vooruit te branden maar wel koers en koers vast en tot nu toe elke BMW zie ik verdwijnen in de bochten dan he (op het rechte stuk moet ik wel even naar rechts toe he). Ook de bouwkwaliteit is echt top tegenwoordig en de stijl en interieur kan zich met veel duurdere auto’s meten.
@frank.
Wie zecht dat die BMW zo hard door zo’n bocht gaat?
Echte BMW rijder doet dat alleen op circuit.
@ iedereen, blijft een leuke discussie zo :)
Feit is dat Italianen op een of andere manier gewoon de stijl en klasse hebben, ook al zou mijn auto niet zo goed zijn als ie nu is zou ik m toch verkiezen boven alle bovengenoemde “concurrenten” (mocht ik het geld hebben btw)
@Frank
Tot heden heb ik ook geen enkel auto mijn zien bij houden in de bochten. Laat maar staan een zwaar onderstuurende alfa. Maar dat betekend niet dat mijn auto de snelste is en de beste handling heeft.
@ hylke, de echte BMW rijder op het circuit wordt meestal door Giulia’s van 30 jaar of ouder belaagd….kom maar niet kijken op vrijrijden dan, je zou er stil van worden :)

Ik heb het gewoon over een normale bocht hoor, en soms mag je heus wel een beetje lachen op de weg..of ben jij heiliger als de paus?
Denk dat BMW daar nog een giga imago probleem mee heeft in tegenstelling tot alfa..
Echt vergelijken doe je pas met dezelfde auto’s op een circuit,
dan zie je wie de betere coureur is. Dat kan ik hier net ruiken, maar als je een CSL bestuurd kom ik je graag een keer tegen. Niet schieten is altijd verliezen!
Over discussies gesproken. Ik heb een raadsel, wat voor auto is dit:
-8cylinder 3liter benzine 220PK 800nm 4 wheel drive! 2400kg gewicht
-Cruise control
-DVD navigatie europa met ingebouwd touchscreen bediening in midden -console
-Climat tronic met vocht regulering ( eerste in productie wagen met voch sensor en regulering ) met stuurwiel bediening
-variable automaat
-ingebouwde blauwetand handsfree phone via zelfde touchscreen met stuurwiel bediening
-JBLgeluids systeem met 9 speakers en 6 cd wisselaar in dashboard
met stuurwiel bediening
-Voice response system voor nav, airco, phone en radio met stuurwiel bediening
-keyless entry and start met nabijheid sensor dus verlichting binnen in auto gaat alvast aan als ik bij de auto kom staan om de deur open te maken.

Deel de waardes van de motor/auto door 2. Hint : al beschikbaar vanaf 0rpm

Dit is van een vriend van mij die niet wil zeggen wat hij heeft gehaald!
Ideeen?!
Wel grappig, meerdere mensen vragen om dat filmpje en zeggen dat ik een grote fantasie heb, en nu heeft iedereen het filmpje gezien en niemand reageert er op wat ik al verwachtte… Zit ik er nou zoveel naast of heeft de 159 gewoon een zeer goede wegligging?
@ michael… 800NM….Dat is een TGV ofzo :)
Leuke discussie dit!

Even een kortommetje…

Kortom: Hylke is BMW-fan, Frank is Alfa-fan en ik ben Saab-fan!

Alledrie kunnen we wel IETS zoeken waar de 1 beter in is dan de ander. Bij de ene moet je wat harder zoeken (Alfa, LOL), maar toch…

Mooi toch, merkenliefde!!!
Dus chapeau aan allemaal die zn merk met hart en ziel verdedigd!

Amen
Frank, Yeah, maarja dus die dude beweert dat hij een 1.5 benzine met 400 nm heeft?!?
Ehm en dat al vanaf 0 rpm?!
@ Frank: deel alle waardes door 2…

Dus even voorgekauwd: 4-cilinder, 1500cc, 110pk, 400nm (vanaf 0rpm????), 1200kg, 4WD.

Errrrrrm, nog steeds geen id eigenlijk… LOL
Nog steeds geen idee, wat voor auto heeft nou 400 nm koppel op 110 pk …?
@ Frank: iets met hybride.
Heeft hij zelf 4WD in een Prius gemonteerd????????
Trouwens wel errug off-topic dit!!!!!!!
Subaru Impreza?
@Frank
Die filmpje is oud, die is eerder geplaatst.
Daar kan ik alleen van opmaken dat je zelfs met alle tractiecontroles aan nog onderstuur hebt bij die zware alfa’s ;)
Liever onderstuur en de richting op gaan waar je heen wilt dan achterstevoren op de A4 staan lijkt me :)
“BMW 335i Touring heb je al sinds 2006 voor 55.120
En de 335xi voor 58.125
Maar die leveren ook totaal betere prestatie op.”


@CSL; ten eerste is een 335xi Touring 59.095 eurootjes en ten tweede vergeet je alle opties om hem qua uitrusting vergelijkbaar te maken. Maar zoals ik ook al eerder heb gezegd: ik vind de TI Q4 dus ook niet goedkoop… (komt ook door het G-label!)
Ik heb deze Alfa ook gereden.
Die was gechipt, dempers verwijders en voorzien van stickers van Alfa Romeo.

Bekijks is op en top.
Op de uitlaat na is het een superstille auto en rijdt heel fijn.
En als je sportief wilt rijden is die er zeker goed geschikt voor!

Afgelopen TIO bedrijvendag stond ie, daar was ik ook.
Misschien heeft iemand em wel zien?

Gr.
jammer dat het ding met snel optrekken echt bagger schakelt. verder zeker fijne auto, maar qua rijgedrag toch liever de 156
@evo
Wie zegt dat ik die opties in mijn auto wil hebben?
@Svenska Aeroplan AB en Frank…. 4wd/2 is toch ook 2wd?

Mooie auto, maar idd te zwaar. Misschien een echte Alfa V6 uit een 156 of GT in de 159 lepelen en dan het liefst zonder de 4wd… met het vermogen van de oude v6 de mooiere sound en een iets lager gewicht……

Nou ja, misschien maar gewoon gelijk een 156 sw 3.2 v6 halen….
Het blijft een prachtige auto, maar die slurptax helpt ook niet echt. Jammer dat ze niets met m’n suggestie hebben gedaan…
@Frank
Hoeze achterstevoren op de A4? Heb je met 270km/h in een BMW een bocht willen nemen ofzo? ;)
Alfa is en blijft een prachtmerk met een geheel eigen, typisch Alfa, styl.
Wellicht is deze Sports iig de mooiste Europese stationwagon op dit moment.
De 156 was trouwens ook erg mooi(en nog steeds) en z’n tijd best ver vooruit.
Niet vreemd trouwens dat de beroemdste designers Italianen zijn en niet alleen met auto’s !
Maar uhm als het allemaal zo fantastisch en mooi is….

Waarom blijven de verkopen dan zo vèr achter het mooi en fantastisch zijn?
@Michael
Het moet zondermeer de Prius zijn!
Hoewel die zelfs 478 nm kent.
@Rick dos
Omdat mensen tegenwoordig steeds meer over techniek komen te weten.
Moet je weer de sfeer bederven?
@Rick dos: misschien omdat teveel mensen in NL liever in een saai hok met “de juiste badge” rijden dan in een mooie auto met stijl en passie en rijplezier?
@[email protected]: iedereen moet doen waar hij/zij goed in is…. en tja….. het valt weer wat tegen.
@CSL

Dat zou kunnen.

@wOoOdy

Dus AR heeft niet de “juiste badge”? Maar het is toch allemaal zo mooi en fantastisch?

Men rijdt liever in een saai hok dan in een mooie auto met stijl en passie en rijplezier? Dat rijmt toch niet met elkaar?
@[email protected]
Tja, sorry, maar het is echt zo. Zelfs de lease rijders zijn nu op de hoogte ;)
@ Rick dos; Niet iedereen geeft om “een mooie auto met stijl en passie”, maar meer om de status verbonden met de badge. Daar gaat het volgens mij (weer) om… En als de mensen die het ‘gemaakt’ hebben blijven rijden in Duitsers, zullen de Duitsers ook de meest gewilde badges hebben. Maar dat moet jij zo onderhand wel weten… ;)
@wOoOdy
Ja leuk weer…ik pas wel even nu, ga ff wat anders doen… :-(
Frank, yeah ik dacht ook hybride. Ik had alleen nooit verwacht dat hij zoveel koppel zou hebben!
Rijplezier is toch juist achterwielaandrijving? Of mis ik iets?
@autoblogger
Natuurlijk niet, onderstuur in je Alfa is Rijplezier :> Vol met passie en stijl langzaam over de gras tegen de paal aan :>
@CSL
het spijt mij ook.’t is niet anders blijkbaar, maar ik wil ’t voor jullie niet onnodig…dus.
cu
@autoblogger: achterwielaandrijving is zeker leuk, maar een goede voorwielaandrijver met vlijmscherpe besturing met echte feedback door het stuur is veel leuker dan veel auto’s met achterwielaandrijving die geen enkele feedback geven en redelijk vage besturing hebben.

@Rick dos: voor mensen die vooral gaan voor status en meer om imponeren geven dan om autorijden is Alfa Romeo niet het juiste merk. Eerlijk gezegd vind ik dat prima, want dat soort lui waarderen Alfa’s toch niet echt.
En citrofiel heeft het goed uigelegd.
Prachtige wagen inderdaad, zag er vanmiddag nog één rijden (iets minder dikke) en het blijft één van de mooiste auto’s in haar klasse.
@Citrofiel en wOoOdy

Dus een VW heeft meer “status” dan een Alfa? Want laten we eerlijk zijn concurrent voor die andere Duitse merken is het bij lange na nog niet.
Allemachtig, wat een compleet nutteloze discussie! Elke autoliefhebber/kenner weet toch dat:

– Die dikke Duitsers (ik bedoel de auto’s he :p) goed rijden door de geavanceerde techniek?

– Italianen zoals Alfa goed rijden door de passie waarmee ze gefabriceerd worden :D

Qua styling en design zijn beide merken goed bezig. BMW met die 5-serie, lekker ordinair gewoon, en Alfa met wat Italiaanse klasse.

Wat Saab betreft: 3x nix :D:D:D
@Rick dos
Nee niemand wil status ;) Waarom stoppen ze die auto’s dan steeds vol met opties die op normaal op Duitse auto’s zitten?
Ze waren zelfs laatst in de aanbieding. 399 voor complete “Italiaanse” koeienleer bekleding ofzo :)
De Alfa is bloedmooi, maar ook duur en op papier al niet zo goed als een 3-serie of C-klasse.

Een 3.2 Ti kost zo een 55.000 euro met automaat, voor hetzelfde geld heb je een snellere en een STUK zuiinigere 325i High Executive met automaat. Of een C280 Elegance met de 7G Tronic. Als de Alfa lichter, goedkoper en ALFA hart gehad zou hebben dan kreeg hij van mij veel meer waardering. Nu is de 159 het toch allemaal net niet.
@CSL

Niemand wil het maar toch doet iedereen er hard aan mee.

@MrSelected

Exactly my thoughts.
Whaha, mijn oma heeft precies dezelfde auto in het zwart!
Hebben de heren bmw-fans nu weer een beetje goed gevoel over zichzelf? Goed gedaan hoor, echt brilliant commentaar! Gratis tipje: er zijn betere manieren om je gelukkig te voelen dan door Alfa’s af te zeiken, probeer het eens.
Thuis hebben ze zopas een 159 aangeschaft.

en ja hij zuipt een liter meer dan de concurrentie en is 100kg zwaarder maar dat neem je er met plezier bij als je de looks van de wagen vergelijkt met de andere dozen die er op de weg rijden.

Het interieur ziet er ook prachtig uit. Lederen bekleding is een must in deze wagen vindt ik.

Sturen doet hij vlijmscherp en hij ligt lekker strak op de weg.

Wat is het meeste waard: een seconde sneller van 0-100 of eindeloos genieten in en van een wagen.

btw. google op youtube maar eens naar een slalomtest tussen Alfa 159 vs BMW 3-serie. Door een Duits programma en toch geven ze toe dat de Alfa op dit punt beter scoort.

Dus aan al de twijfelaars en mensen die het merk afbreken. Ga er es eentje testrijden en dan praten we verder…
Leuk hier in België heb je de Ti voor 44000euro, de “gewone” 3.2Ti 4wd al voor 41000 euros, maargoed kzal jullie niet teveel laten kwijlen :)
@wOoOdy

Doe eens even relaxed man.
@ Gerben

ja die heb ook gezien hierzo:

http://www.youtube.com/watch?v=Mmb4gqxOKxs

hij kleeft gewoon aan de weg!

Ik heb er vandaag vrij veel gezien, zo’n stuk of 6-7 en hij fleurt telkens weer het straatbeeld op.
Inderdaad Rick Dos,

@w0o0dy
Wel blijven ademhalen he ;)
De waarheid is eenmaal HARD.

Mensen, wat kost het Ti pakket trouwens?
trouwens kwa gewicht schelen een BMW en Alfa niet veel.
Ook niet kwa prestaties en prijs

maar dan moet je wel de juiste modellen vergelijken

(Belgische catalogus prijzen):

*Alfa 159 JTD 1.9 16V Progression

prijs: 28000 euro
0-100: 9,4
pk: 136
gewicht: 1530 kg

*BMW 318D:

prijs: 29200 euro
0-100: 9,5
pk: 140
gewicht: 1500 kg
@Birger

Yep idd. dat is de video die ik bedoel.
Bewijst dat een goede voorwielaandrijver evenveel waard is als een goede achterwielaandrijver.
Inderdaad Gerben goed gezien ;)
@Gerben
BMW heeft standaard Achterwielaandrijving en is alsnog lichter!!
tja een 25% slapper chassis is makkelijk een paar kilo lichter te maken dan een goed chassis… Alfa Romeo 159: 31,400Nm/deg, BMW E90: 24,000Nm/deg
@MrSelected
een ALFA heeft geen goed hart?
En een MINI dan?
Een echte mini met het juite hart is dus een Morris Mini?

@Gerben
juist ja ;-)

@wOoOdy
Tja…duimpje+ ;-)
@ csl
aah, volgens jou horen auto’s met voorwielaandrijving altijd lichter te zijn? leg eens uit waarom?
@sebastian
zoek het maar zelf op :)

@w0o0dy
Als de chassis van de 159 zo sterk is, waarom willen ze dan bij de WTCC er hellemaal niks van hebben??
Een sterke chassis hoefd zeer zeker niet zwaar te zijn.
@ Evo –

Ik vind hem in het zwart met beige leer inderdaad nog een tik mooier. Erg jammer gewoon dat Alfa nog steeds niet onder de knie heeft hoe je met moderne staal- en aluminiumsoorten de voertuigmassa flink omlaag kan brengen. 1500kg is wat je van een auto van dat formaat zou mogen verwachten.

En ja, gezien de 3.2L V6 van GM toch al niet het geluid en het optrekvermogen van het waanzinnig fraaie oude Alfa blok kan leveren ben je voor de Sportwagon inderdaad beter af met de diesel. Alfas zijn geen Beierse scheurbakken, als je in eentje rond rijdt ben je gewoon op zoek naar een beetje dolce vita, dwz een balans uit schoonheid, luxe en sportiviteit.
Overall een erg mooie auto. Ik denk dat mijn voorkeur naar zwart uitgaat voor dit model. Enig minpunt zijn het dashboard en de achterkant. Vooral de achterkant valt wat tegen in de zin dat ik wat vernieuwenders had verwacht. Die lederen stoelen moeten divine zitten.
@csl: alfa heeft op dit momen geen officiëel fabrieksteam meer en steekt daarom geen geld in de ontwikkeling van een 159 wtcc racewagen. In een racewagen is de sterkte van het chassis overigens minder belangrijk omdat je dat met een goed ontwerp van de rolkooi kunt oplossen….
“chassis overigens minder belangrijk omdat je dat met een goed ontwerp van de rolkooi kunt oplossen”

Dus werkt Alfa Romeo zichzelf tegen, door al die kilo’s mee te showen?
geez moet ik alles uitleggen? Bij een normale productieauto is de torsiestijfheid van belang, bij een racewagen kun je dat oplossen met een rolkooi.
En daarom wegen ze honderden kilo’s zwaarder? Ik dacht het niet.
Ik ook
Als algemene reactie op de vorige vragen kan ik zeggen, dat de bovengenoemde motoren met de Alfa Romeo 159 FL (2009) geintroduceerd worden. De uitleg wat betreft de turbo V6 motoren kunnen jullie hier vinden:

http://www.159ownersclub.it/public/forum/forums/get-attachment.asp?attachmentid=6270

Ik ben uiterst duidelijk geweest met data’s. Dit is dan ook de reden waarom er nog geen Alfa Romeo 159 MY’08 / FL 2009 is.
Passie maakt het verschil.. 159 in diamant zwart.. prachtbak
Geweldig:
In bijna elk Alfa topic wordt weer eens gewezen gewezen op het feit dat bmw’s toch echt beter of sneller, betrouwbaarder, lichter, zuiniger en/of niet duurder zijn? Pfff, van 0 naar 100, ik met mijn bmw ben er lekker net iets sneller… lekker belangrijk, daar score je mee in de kroeg.
Wat mankeert julllie kinders? Waarom toch elk Alfa topic?
Nutteloze discussie,laat BMW rijders maar lekker tevreden zijn met hun merk en nooit iets anders meer willen. Ik zou never ever een BMW willen hoe goed ook (lekker kortzichtig he!). Wel leuk dat alfa ( fiat ) in tijden die niet zo goed gingen,toch nog met zo iets goeds komt! Kan je na gaan wat er gaat gebeuren, nu ze meer te besteden hebben om een nieuw model te ontwikkelen. BMW heeft geld zat dus dat is niet moeilijk. En voor mij heeft een alfa badge verreweg meer prestige (niet dat dat belangrijk is ik hoef geen status aan mijn auto te ontlenen). Alfa hoeft geen heritage te kopen (mini, RR ) die hebben ze van huis uit al.
Het is weer zo een oeverloze discussie vind ik. Om kort samen te vatten: een Alfa koop je met je hart. Je ziet de wagen, en wilt hem, ook al weet je dat het niet de beste wagen in zijn klasse is.

Jullie Nederlanders hebben het daar al iets minder moeilijk mee, maar hier in België moet je een echte liefhebber zijn als je een Alfa Romeo koopt, want als je nog maar vertelt welk merk je rijdt, dan krijg je direct te horen dat dat waarschijnlijk wel je laatste zal zijn, of dat Alfa Romeo rommel is.

Alfa Romeo begint er te staan, ze zijn aan hun opmars bezig vind ik. Ze zijn nog niet even goed als de duiters, maar het rijdersgevoel en de sfeer en looks compenseren dat mijn inziens.

Over dat prijsgeschil hier: ik heb in België eens héél grondig vergelijken:
hier heb je een 2.4 JTDm Ti pack, met nog wat opties als navigatie en Bose sound System, Xenon, ivisibilty pack, utility pack, … voor de prijs van een BMW 320d met Mpack, leder en navigatie … Geloof het prijsverschil is groot.
Als ik moet kiezen tussen een romige 5 cilinder of een 5 cilinder geval, dan weet ik het wel.


Ohja, ik rij een facelift 147 Ti, deze 159 vind ik het einde.
“Alfa hoeft geen heritage te kopen (mini, RR ) die hebben ze van huis uit al.”

Yup, en daar hebben ze FIAT voor nodig om die heritage in leven te houden. ;)
Autoblog ik hou van jullie en ik hou van deze auto. Ik heb zelf iemand in de familie die de 3.2 JTS Q4 heeft (zonder Ti pakket) en echt een top top top auto, helemaal versmaad aan die bak.

Zelf rij ik een 156 2.0 Tspark en ben echt hoteldebotel van Alfa’s. Topshit dit.
@Ilquadrifoglio
In jou Pdf bestandje is het grappig dat zelf wordt toegeven dat hun V6 motoren in Alfa Romeo niet eens in de buurt van de BMW 6 cilinders komen en dat ze de M3 de “crowning jewel” vinden.
Goed gevonden Ilquadrifoglio ;)
Fiat:
“Companies such as ours that have been lagging behind on development of our large-capacity engine families”

Erg goed gevonden lquadrifoglio ;)
Ooit was ik(in m’n prille jeugdjaren..) een echte Alfa-liefhebber achtereen volgend:
Julia, Julietta en Junior in de 2e is m’n zus zelfs ‘getrouwd!
Die Julietta had ik overgekocht van een voetballer van fcTwente..!
Ik denk dat ik daarna nooit meer dat intense trotse gevoel heb gekend, dan met die auto…
Hoewel ik ook mooie herinneringen heb met m’n Ford Capri 1700 gt xlr. Het 1e model met zwart canvas dak. ja, een hele mond vol, onvergetelijk.

Nog even een dikke Mazda 818Sport.
Later kocht ik een nieuwe Sportswagen, die andere, die van Toyota..dacht een 1.8 dohc, de snelste en meest luxe uitvoering!
Voor die tijd echt een mooie auto, met aparte donker/chroom sportvelgen, sneller nog dan de Alfa’s en Capri!, maar vooral beresterk en onverwoestbaar(veel mee getrokken door heel Europa.

Tussendoor nog veel, heel veel meer auto’s gereden/gekocht, en uiteindelijk momenteel dus de Honda Accord.

…en nu slapen, truste…
Heerlijk, een liefhebber die niet weet hoe je een type schrijft. Het is Giulia en Giullieta.

Smaak mensen, smaak. Laat elkaar toch lekker.
@casper

giuLieTTa
Voor de Liefhebber nog een laatste Filmpje!
http://www.youtube.com/watch?v=B9LGdZrigJY&feature=related
@ sebastian: haha, je gelooft me zeker niet als ik zeg dat ik dat wel wist :D

Altijd dubbelchecken als je iemand verbetert en wat doet deze sukkel :D
Wat een reacties, maar ik ben het er wel volledig mee eens
\
Zelfs een verstokte bmw fan als Tiff kan een Alfa waarderen, zou er dan toch nog hoop zijn voor een aantal lui hier? Tja, i guess some people will never understand, too bad for them, better for us who do.
Het is wellicht verstandig en zinvol om een paar randfiguren, die menen hun BMW religie te moeten verspreiden als de pest, eenvoudig te negeren.

Niet Alfisti zijn vrijwel altijd niet vrij van jaloezie en hebben wat Alfa Romeo slechts een beperkte kennis van zaken, ze rijden er immers geen…………..of hebben korte tijd
een afgetrapt 3 hands model gereden met ditto problemen.

Het is Alfisti toch volledig bewust dat de 159/ Brera/ Spider niet een waardige opvolger is voor de 156. Echter er is hoop. In 2009, MY2009 zoals ik dus altijd al stelde @ Ilklavertje4, komt er dus weer echte Alfa power en lichtere bodies. Design blijft een kwestie van smaak, maar de 159 is imo nog steeds een class of her own in midsize segment……….
BMW heeft nu eenmaal een erg fout verleden waar ze nog onderuit wilden komen ook.
Dat foute imago wordt heden ten dage nog steeds trots gehandhaaft door het gros van de bestuurders. Het is dan ook typisch dat een Alfa Romeo bericht dan weer uitmond in een discussie over BMW. BMW komt uit beieren en heeft een aantal van de beste motoren van de wereld, maar stijl kan je nu eenmaal niet kopen.
Alfa Romeo is gewoon een kleiner merk die het moeilijker heeft, d=en dat is typerend voor het gros van de mensen tegenwoordig, 90% zijn meelopers en domme schapen die maar kopen wat anderen ook hebben omdat ze dan vast wel een goede keuze hebben gemaakt. Kijk eens naar een paar van de mooiste merken in auto land:
Aston Martin (problemen) Landrover (problemen) Alfa Romeo is daar op een slimme manier bovenop aan het komen, emissie eisen worden ook steeds strenger vandaar dat er een hele reeks nieuwe motoren aan zitten te komen. En zodra het budget er is komen er weer alfa’s die idd. het klavertje weer met trots mogen dragen.

Zet eens een BMW uit 2000 naast de 147, dan kan je er niet omheen (los van je smaak) wat het beste ontwerp is. De BMW’s worden zelfs per jaar lelijker, kijk naar de X6, X3, 1 serie, 6 serie…alsjeblieft zeg, gedrochten tot en met. Gelukkig hebben ze de M3 gemaakt, maar feit is dat de vorige 3 serie er gewon meer “auto” uit zag.

Ik rij zelf in een 159 2.2 ti, die aankomende maand goed aangepakt word en ook met trots een klavertje 4 mag dragen. Dit snap je wel of niet, 100 kilo meer of minder het zal allemaal wel. Er zijn maar weinig auto’s die ik zelf lekkerder vind rijden. Heb laatst in een 135 gereden, erg leuk door het vermogen maar dat is echt geen concurrent, wat een lelijke afwerking aan de binnenkant…

Ieder zijn ding idd en voor mij is dat gelukkig Alfa :) Durf te kiezen zou ik zeggen!
Leuke discussie dit!

Even een kortommetje…

Kortom: CSL is BMW-fan, Frank is Alfa-fan en ik ben Saab-fan!

Alledrie kunnen we wel IETS zoeken waar de 1 beter in is dan de ander. Bij de ene moet je wat harder zoeken (Alfa, LOL), maar toch…

Mooi toch, merkenliefde!!!
Dus chapeau aan allemaal die zn merk met hart en ziel verdedigd!

Amen
Chapeau aan allemaal die zn merk met hart en ziel verdedigd? Ik vind het nogal kinderachtig eigenlijk, ik moet “mijn merk” helemaal niet verdedigen. Van mij mag iedereen rijden in wat hij/zij leuk vindt. Ik doe dat zelf ook, en hoef dat helemaal niet in elke BMW topic te gaan melden. Maar soit, jullie doen maar. ;)
Het gaat mij meer om de merkenliefde.
Dat vind ik mooi om te zien, dat ik blijkbaar niet de enige ben die gek is op een bepaald merk!

Verder bedoelen we precies hetzelfde, dit ligt in het verlengde van dat iedereen vooral moet rijden wat hij/zij leuk vindt…
Hoe zit het met rechtuit rijden,…heb vernomen dat veel 159’s problemen hebben om gewoon strak rechtuit te rijden (los van uitlijning) doordat de “automatische” stuurbekrachtiging te veel z’n werk doet waardoor je het idee hebt constant te moeten corrigeren (in combinatie met een onafhankeijke achteras? ) technisie??
@casper, sebastian,
goedemorgen :-)

Ik schaam me diep… :-( m’n eerste auto’s en dan zo in de fout gaan,
forgive me, Alfisten :-)
Tja, oude liefde..nee,..never dies…toch?

Als ik terug denk in het verleden..aan m’n alfa-tijd..dan gebeurt er iets bij me..zo jong nog, en toch de eerste die op de midd.bare school met een auto voor de schoolplein parkeerde..dat was me wat en nog wel met een Alfa Romeo! lol :-)
Moest er ruim een jaar vroeg uit om de ochtendkrant te verspreiden voor mijn deel van de ‘investering’…alles moest ervoor wijken…prachtig die motivatie!

Voel me nu weer verbonden met dat jochie van toen..ja toch weer die sentimenten, tja…
Nu dus de Honda Accord 2.2i CTDI Exec …m’n huidige leasebak.
En beweer nu niet dat die geen rijplezier biedt.., ook deze Honda is een echte!, met een waanzinnig sterke diesel, al had ik prive wellicht de 2.4i gekozen.
Mijn liefde?
De S2000 :-)
Clarkson: ‘Meesterlijk. Vergeet wat anderen vertellen over de Boxster, Z4 of de Slk – dat zijn auto’s voor mietjes.
Dit is speelgoed voor echte kerels, met een motor die 9.000 toeren draait en een chassis op basis van een echte raceauto. Subliem!’

(maar realisticher?..een Hybride versie..van de Accord zou kunnen…)

…m’n hart bijft dat klavertje 4 koesteren… ;-)
Tja “Svenska Aeroplan AB”, er is een verschil tussen merkenliefde en in ieder topic over een ander merk te lopen brullen dat het op niets trekt en dat alleen jouw merk goed is. Heeft iets met hooligans te maken of zo, heb ik het ook nooit zo voor gehad – en van geen liefde voor m’n merk te hebben kan je me nochtans moeilijk beschuldigen ;)

http://www.autoblog.nl/archive/2007/05/17/error#post-9426
Rick dos schrijft,

4 February 2008 om 20:37
Maar uhm als het allemaal zo fantastisch en mooi is….

Waarom blijven de verkopen dan zo vèr achter het mooi en fantastisch zijn?

Dat komt, Rick omdat het merk nog altijd veel last heeft van kortzichtige denkwijzen zoals deze:

Mariette schrijft,

4 February 2008 om 17:54
Nou, ik heb toch veel liever een 330xd….zo’n Alfa roest al in de showroom of die valt uit elkaar….troep.
@ casper
nee ik geloof je niet.
@ Rick Dos

Mini staat toch ook onder Bmw en RR staat toch ook bij Ford, Alfa staat bij Fiat
@Svenska Aeroplan AB
Wie zegt dat ik BMW-Fan ben :)
@csl: jij, meestal al is fan misschien wat voorzichtig uitgedrukt ;)
Wat een onvoorstelbaar mooie auto! Inderdaad, daar word je gewoon blij van!
156 V6 rijder
en toch vind ik mijn 156 mooier, van buiten maar ook onder de motorkap,
@ w0o0dy:
Ik ben ’t helemaal met je eens over die foto die je gepost had gisteren. Die auto staat namelijk ook bij mij voor de deur (helaas niet in GTA versie) !!!
Jeuz mensen, doe eens niet zo verongelijkt hierzo. We hebben het hier over triviale dingen, hoor. Namelijk auto’s.

Het zou me werkelijk waar aan mijn reet roesten waar een ieder in rijdt of welk merk hij vertegenwoordigt. Geniet er vooral van zou ik zeggen.

@Spec

Dat zou kunnen, maar image problemen daar hebben andere merken ook last van alleen op een ander gebied.

@Birger

Ja, maar lees even de comment weer door en plaats het in context. BMW is niet degene die afhankelijk is van een moederbedrijf. Immers, door FIAT bestaat Alfa nog. ;)
IlCuoreSportivo
Wat een bmw geleuter hier, jullie weten waar ge ze kunt steken.
Wat een schitterende wagen, nu alleen nog wachten op de lichtere versie (-140 kg.) over een half jaar.
En binnenkort verwacht ik ook een echte alfa V6 of V8 :)
Kom dan nog maar eens piepen met je 330 XI pff. saaie bak.

De alfa zal je toch net een iets leuker gevoel geven, zeker weten.

P.S. Velgen zijn echt wel groot he, denk dat ie beter rijdt met een maatje minder.
@IlCuoreSportivo
BMW’s zijn alles behalve saai ;)
Alfatjes zijn altijd erg snel gedateerd eigenlijk.

Leuke video geschoten in de buurt van Geldermalsen ;)
@ woody: een 156 Sportwagon GTA is niet alleen mooier (wel excl. die nare Tupperware), maar ook nog veel meer Alfa……
@Dick Ros

“Waarom blijven de verkopen dan zo vèr achter het mooi en fantastisch zijn?”
Verkopen Alfa stijgen, verkopen BMW dalen..
Over wélk merk had je het?
Food for thought…

De Vengaboys hebben internationaal op 1 gestaan met het verheffende Boom Boom Boom Boom, Coolcat doet jaarlijks 50 miljoen euro omzet zonder dat je van haute couture kan spreken (wat heet) en Benidorm is al decennia een vakantiehit terwijl je er niet dood gevonden zou willen worden.

Populariteit op basis van verkoopaantallen is dus niet per se een positief argument ;)
@bratwurst

Goh, echt waar joh? Fabeltjes geloof je zeker ook? Of dat dan weer net niet?

@Floris

Inderdaad.

Zo zijn appels ook populairder dan peren. ;)
@Rick
Ik begin dan ook niet over verkoopcijfers en het danwel niet achterblijven daarvan ;)
@ Iedereen: zijn jullie hier nou nog bezig???? LOL

@ Jurgen: klopt, dat is het nadeel als je ‘mode-auto’s maakt’. Bij de 156 was dat ernstig zichtbaar: eerste 2 jaar verkopen top, daarna vrijwel niks meer…

@ Floris: Ik denk dat ze daar bij Alfa zelf anders over denken!!
@Floris

Ik stel gewoon een vraag, en volgens mij een terechte gezien het feit dat men hier met superlatieven komt over deze auto en Alfa in het algemeen.

Maar blijkbaar is het een vraag waar geen normaal antwoord op te geven is…
@Rick,

Alfa is voor de meeste autoliefhebbers een prachtige auto. Objectief gezien is het echter niet de beste auto die je kan kopen, is ie in de lease vaak duur en spelen meer zaken een rol. De best verkochte autos zijn niet voor niets de meest kleurloze Golfjes, Astra’s en 307’s. Dat je hier eerder superlatieven tegenkomt kan je zelf toch ook wel bedenken? Laat de mensen lekker enthousiast zijn als ze daar zin in hebben.

Dat men bij jouw vragen ondertussen wat anders gaan reageren heb je ook een beetje aan jezelf te danken. Jij bivakeert hier immers als een soort BMW-evangelist die dezelfde aangehaalde superlatieven regelmatig uit de kast haalt en graag de discussie aangaat over hoe briljant BMW is en hoe matig de rest daarbij afsteekt. In dat licht bezien stel jij zelden ‘gewoon’ een vraag :)
……………. en ik kan het weten ;-)
@Dick Ros
Lekkere zakenman ben jij, feiten feiten feiten, is het niet?

Alfa sales up :
http://motoring.sky.com/news_features/alfa-romeo-sales-finally-on-the-up-1-story.aspx
BMW sales down :
http://www.iht.com/articles/ap/2008/02/04/business/EU-FIN-COM-Germany-BMW-US-Sales.php

Zolang ze maar in je kraam passen. Blij geen zaken te doen met je :-p
Zakenman?,…neej,meen je dat…die rickydos?dat moet dan wel een zeer dubieuze branche zijn, nee hé of wel?
Nu begrijp ik het plotsklap, schiet me ineens te binnen waar kom me dit bekend voor…jawohl!(belletje rinkelt)

Die dubieuze Deutsche lobby club; grüppe der Beemers…
Ga weg!?…ja logisch!
@Floris

Eindelijk een normaal antwoord. ;)

V.w.b. het zelf er naar maken, kan ik het volgende zeggen. Ik kan niet ontkennen dat ik het zelf er naar gemaakt heb. Dat ligt gedeeltelijk aan het feit dat ik de discussie meestal scherp inzet (niet zonder reden overigens, zie het maar als aan de boom schudden. Gauw genoeg merk je wel of je met iemand een leuke discussie kan aangaan en soms ook oeverloze discussies (hè Floris? ;) ) en met welke personen het niet veel verder zal komen dan persoonlijke aanvallen) én het ligt gedeeltelijk aan het feit dat ik niet reageer op non-argumenten en eigenlijk ook wel puberale argumenten als: “het is zeker geen BMW…”. Daardoor is een perceptie ontstaan dat ik alles wat niet BMW is, afkraak. Daar waar ik juist vaak gewoon een discussie wil hebben. Door die stelling stel ik me vaak in het zogenaamde “anti” kamp. Bij een BMW topic (en natuurlijk is mijn voorkeur voor BMW maar ook voor andere merken alleen ziet men dat niet) hoef ik me niet “anti” op te stellen, want daar hebben we de andere “usual suspects” voor. Om die “usual suspects” hier nu een beetje verongelijkt te zien doen dat vind ik nogal kinderachtig.

@Bratwurst

You’re kidding me, right?

“The Munich-based automaker said it sold 16,935 cars in the U.S. last month, down 22.4 percent from the 21,811 it sold in January 2007.

The dip, which the company said was expected, was attributed to lower than normal inventory levels because of stronger sales in December, along with increased demand for its all-wheel-drive cars.”

Duidelijk? Of anders….

http://www.freep.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080130/BUSINESS01/80130016
Mooi, zijn we daar ook weer uit ;)
@ Svenska Aeroplan AB

tuurlijk, telkens we dit openen kunnen we weer genieten van de mooie foto’s :)
Wil me er eigenlijk niet mee bemoeien, maar zoveel typisch BMW gezever is niet te tolereren hier.

Stel het zou BMW werkelijk zo goed zou gaan, zoals een aantal hier nog steeds geloven, waarom dan weer zo´n bericht vandaag ?

http://www.autointernationaal.nl/artikel.php?id=6000&n=0

Ergo, welterusten.
Aber das kann nich war sein! Der Rick Dosz hatt ja immer gelaik!
“In totaal wil de fabrikant van premiumauto’s tot 2012 in totaal 6 miljard euro besparen.”

Als je als commercieel bedrijf kan besparen op de kosten….dan ben je gek als je het niet doet….

@chorizo

Das stimmt.
Whaha, je moet echt wel genieten van al die aandacht, BMW trol die je bent.
Zozo de volwassenheid is weer vanavond wakker….
-Edit: nutteloze bijdrage-
winstmarges niet halen en daarop 6 miljard (6.000.000.000) moeten besparen is een kwalijke zaak voor een moloch.
Birger, goeie!
Dus daarom kom ik hier steeds terug!
LOL
“moloch”

Door het natuurlijk verloop van het personeel doen ze daar nu toch iets aan? Met als doel het VERBETEREN van de winstgevendheid. Verbeteren is iets anders dan dat het slecht gaat met de zaak.
Wat is nou de werkelijke oorzaak van het probleem bij BMW ?

In München zitten teveel van die dromers …….. en die moeten dus weg, sonst ist ja bald richtig Feierabend dort. Zonder het succes van MINI zag BMW er nl. financieel echt een stuk minder fraai uit momenteel. En dat is de hele waarheid.
verbeteren?
winstprognoses niet halen en dan bijstellen noemt men niet verbeteren.
8.000 banen schrappen (prognose onder werknemers) ook niet.
MINI is natuurlijk een contribuerende factor dat staat buiten kijf. Maar als je naar de verkopen van het merk BMW kijkt de afgelopen jaren dan zit daar jaarlijks een stijgende lijn in. En dat kan niet slecht zijn.

@Sebastian

Oké, maar hoe wil je het dan noemen?

Als BMW verliezen zou lijden dan gaat het slecht, maar feit is dat ze dat al jaren niet doen. Ze constateren alleen dat er ruimte is voor verbetering in de winstmarges. Dat wel of niet in de toekomst parten kan gaan spelen.
dit soort nieuws betekent vaak wisseling van de wacht bij de top van het bestuur.
een lagere winstverwachting kan voor een groot bedrijf als BMW riskant zijn (denk abn amro). amerikaanse markt is ook een risicofactor en als verkopen niet uitgebalanceerd verspreid is op de markten op verschillende continenten dan kan dat problemen opleveren. maar dit zijn mijn speculaties…
Ach ja, we zullen zien. Ze zijn zelf in ieder geval vol vertrouwen.

“We expect a new record sales volume figure in 2008, with stronger growth in the first half of the year and more moderate growth in the second,” BMW Chief Executive Norbert Reithofer said
Oftewel.
“Ve vill expekt to make more zilly carz and ve vill expekt ze stupid snobs to buy them.”

http://www.sniffpetrol.com/wp-content/uploads/spadbmw1coupe.jpg

Een ietwat autoliefhebber laat een 159 rijder voor, al was het maar om die heerlijke kofferlijn te kunnen zien.
Dezelfde autoliefhebber laat de vertegenwoordiger in zijn nobbymobiel vrolijk staan wachten.
@ Bratwurst
“Ve vill expekt to make more zilly carz and ve vill expekt ze stupid snobs to buy them.”

Ookal ben ik een BMW liefhebber, hier moest ik wel smakelijk om lachen (dit is niet eens sarcastische bedoeld)! De rest van je opmerkingen zijn net zo bevooroordeeld als die van iedereen die op Alfa afgeeft..

Verder vind ik de hier getoonde Alfa qua esthetiek een hele fraaie auto, net zoals ik bijna alle Alfa’s erg mooi vind. Het enige dat mijn enthousiasme in dit geval een beetje tempert is het gewicht en de motor. Een middenklasser van dit formaat hoort gewoon geen 1700kg te wegen, dat is gewoon belachelijk. Voor tweewielaandrijving kiezen is geen optie, dat voldoet wat mij betreft gewoon niet. Ook is het jammer dat die mooie Alfa V6 niet in het vooronder is gehangen, wat de auto als Alfa zijnde meteen al stukken minder aantrekkelijk maakt.

Mooie auto, maar ik zou voor wat anders gaan zolang er geen ander blok en minder gewicht in zit.
Tweewiel = voorwiel.
En waarom denk je dat Alfa dus met de Junior komt…………. ? Precies :-)

Voor wat betreft de 159 geldt voor mij: haar hart is niet goed, maar ook niet verkeerd. JTD is hier de betere optie voor een Alfist.
@ Autoblog: hebben we geen record te pakken hier???
Met 219 reacties?
Hoezo te zwaar?
De concurrentie bv een volkswagen passat station 3.2 v6 4 motion weegt 1715KG iets meer maar zeker vergelijkbaar.
Dit soort grote auto’s zijn gewoon zwaar. Wat is dan het probleem, gewoon een kleinere auto kopen. Of toch gewoon die Alfa, hij is zo Vet!!!!! Daar kan geen ander merk tegen op!

http://www.autoweek.nl/carbasedata.phpcache=no&vpos=&id=39544&cache=no
@ Svenska Aeroplan AB

ik lees nu al die posts terug en het is zeer amuserend maar even serieus; Saabs zijn al jaren doorontwikkelingen en facelifts terwijl Bmw, Audi, Alfa Romeo wel vernieuwend zijn.

Er is geen haar op mn hoofd die er aan denkt om een 159 te kopen aangezien er nu een 156 sportwagon uit 2005 voor de deur staat maar als ik ga rondkijken bij andere ‘ premiummerken ‘ kom ik net als veel andere ‘ alfisti ‘ waarschijnlijk toch wel bij Alfa Romeo uit?

Mijn bezwaren bij een 159 zijn, puur afgaand op ervaringen van anderen want ik heb er nog nooit ingereden maar wel in gezeten, dat de bouwkwaliteit goed is, de auto voor een middenklasse premium sedan/sw te zwaar. De benzinemotoren zijn niet meer voorzien van het Alfa-karakteristieke ‘ roffeltje ‘ en zeker de 3.2 jts is niet bepaald zuinig. Daarentegen zijn de JTD’s toonaangevende diesels.
Ik vind bijna alle Afla’s mooi, en deze is echt top :d
alleen jaah te zwaar voor zo een auto en ik zou ook voro de diesel kiezen en dan chippen. maar als je voor op het circuit een auto zoekt, dan moet je toch echt een bmw kopen, bmw heeft een beter handeling ;)

Gr.
IlCuoreSportivo
Hohohhoo, net op autoblog.it eens gekeken.
:)
Binnenkort zullen alle criticasters eens lelijk moeten fronsen.
159 – 90 kg.
1.9 jtd twinphaser turbo, 190 PK :)
1.8 benzine turbo 190 en 230 pk :) :)
En wat te denken van een gta, want dat wordt de volgende stap.
Geloof me, alfa gaat de fouten van het gm komplot rechtzetten.

Tegen dat de opvolger van de 159 komt zal de oude glorie herstelt zijn, en de prijzen ook vrees ik.
Tegen dan zal mijn budget ook wel evenredig groeien.
IlCuoreSportivo
En die nieuwe benzinemotoren zullen weer 100% alfa zijn natuurlijk.
IlCuoreSportivo
BMW 1 coupe is echt lelijk. bwww
@ IlCuoreSportivo:

100% Alfa??????????????????????
WHOAHAHAHAHAAAAAAAAA!!
De Twinphaser diesel is er al even bij Saab hoor! Die heet TTid!!
Het basisblok blijft natuurlijk de 1.9Jtd maar de turbo is door Saab ontwikkeld!

De nieuwe ‘volledig Alfa’ benzine turbomotoren worden gemaakt in Uppsala, juist, Zweden!

@ Scimitar GTE: ZIE HIERBOVEN!!!!
WHOAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!
@svenska Aeroplan AB

volgens mij zijn de diesels een Italiaans ontwerp. componenten zoals turbo’s, ontsteking, remmerij worden haast nooit door een eigen fabrikant ontwikkeld maar zijn altijd halffabricaat. Italiaanse motoren kunnen door Zweedse mensenhanden in elkaar gezet worden…
Hoezo Twinphaser JTD ? Neem sowieso de 5 pitter als je V Powerdiesel wilt:

http://www.autozeitung.de/online/bildDB/37335_450.jpg
@Racer X
Je hebt gewoon, helemaal gelijk (eveneens geen sarcasme)
@ sebastian

helemaal mee eens ;) Saab kiest ervoor om er nu al een dubbele turbo op te zetten zo dat Svenska Aeroplan AB zijn eigen diesel heeft.

@ Svenska Aeroplan AB

wat was het laatste volledig nieuwe model van Saab?
De Trailblazer? ;)
Ik moet gewoon lachen… mensen die nog nooit in een 159 hebben gereden maar puur uit de boekjes weten te vertellen dat een 159 veeeel te zwaar is en daarom de handling niet goed is, de auto onderstuurt, de afwerking niet goed is blablabla…
Ik rij dagelijks met heel veel plezier in mijn 159 2.4jtd dus ja, misschien is mijn mening wel gekleurd. De auto voelt uitermate degelijk aan (hoge torsiestijfheid??) en op de enorme golven van koppel ga je altijd te hard (voor spee) zonder dat je het in de gaten hebt. Gelukkig heb ik als referentie altijd nog een 156. Na een hele dag in de 159 merk je gewoon de vooruitgang. Ja.. de 156 zet een fractie sneller de neus (heeft ook enorm “platte” banden) maar daarna is de 159 gewoon de baas. De bochtsnelheden zijn fenominaal en onderstuur is een non issue, bij gas loslaten voel je de achterkant heel lichtjes omkomen.

Omdat de discussie gewoon doorgaat:

Bmw schijnt in ieder geval 1 eigenschap van Alfa gekopieerd te hebben, iets dat Alfa gelukkig heeeel ver achter zich heeft gelaten:

http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showthread.php?postid=1924897

Of google gewoon ff op “e46 rost”. Wat je dan allemaal te lezen krijgt…
@Scimitar GTE
oke, dat wist ik niet…
IlCuoreSportivo
Denk dat svenska van niet veel weet.
Zeker als het om de jtd gaat heeft alfa de touwtjes in handen.
saab mag blij zijn dat ze de motor nu nog mogen gebruiken.
Zal hopelijk snel gedaan zijn.
WHOEAAAHAHA
De samenwerking met gm is toch voorbij dacht ik???
Dus als er nieuwe motoren komen zijn die volgens mij toch van alfa zelf.
IlCuoreSportivo
Alsof saab ooit een 1.9 diesel met 190 pk zou kunnen bouwen :)

Dringend bijscholen svenska
Die Svenska moet er uit, als je alleen hier op AB loert om de boel te verstieren, om bewust andermans merk neer te halen, dan ben je fout bezig.
@ Hape

Mijn E46 heeft geen last van roest. Elke auto gaat roesten als je hem niet verzorgd.
@ Il cuore sportivo:
Denk dat ik niet van veel weet? Ik heb nog net de contracten niet zelf getekend… De 1.9 diesel motoren zijn uiteraard in de basis van Alfa, en worden gemaakt door VM Motori in Italië. De Turbo is ontwikkeld door Saab, en Alfa mag die in licentie gebruiken. Saab is de 1e die deze motor geïntroduceerd heeft in de 9-3, die is al even leverbaar. Alfa is de 3e die hem gaat leveren, want Opel zal hem in de Insignia ook krijgen.

Dus ‘de touwtjes in handen’ valt mee, is gewoon een goede samenwerking de laatste jaren tussen Alfa en Saab. Zit uberhaupt veel meer Saab in de 159 dan menigeen denkt, ook veel veiligheidsitems als de actieve hoofdsteunen zijn overgenomen.

Hij wordt bewust niet in Zweden gemaakt maar in Italië, aangezien de arbeidskosten door uiteraard veel lager liggen dan in het stinkend rijke Zweden…

Wat betreft de samenwerking met GM: de 2.2JTS motoren zijn uiteraard gewoon ook GM blokken.

@ Frank: Doe ff normaal, zie mijn andere posts… We blijven elkaar regelmatig tegenkomen hier, zoals ook met het Honda verhaal, we houden allebei blijkbaar van ‘scherp inzetten’. Daar ben jij ook een ster in, dus dan kun je een dergelijk antwoord verwachten.

By the way, en nogmaals: Schitterend merk Alfa, mijn 2e auto is een 147…
Saab is al jaren gone, de enige highlight was de Aero X.

Historie ? Image ? Racesuccesen ? Saab heeft hier dus werkelijk niets te zoeken……………
De 1.9’s worden trouwens niet bij VM gebouwd, daar komt wel de nieuwe 2.5 V6 Tid vandaan, die in januari in de nieuwe 9-5 komt.

@ Turbopaultje:
Leuk, je naam. Vooral omdat je die zonder Saab niet had gehad. Die hebben de Turbo uitgevonden, remember?

Trouwens, de Alfa 156 en nu de 159 is de auto die het meest wordt ingeruild op de 9-3! Net een nieuwe lijstje voor mn neus.

Geinig…

Verkopen januari:

Alfa 159 Sedan: 117
Alfa 159 Sportwagon: 289

Saab 9-3 Sedan: 160
Saab 9-3 Estate: 198

Gaat dus goed met beide merken!
Mooi, want ik heb hart voor beide merken
Saab de turbo uitgevonden?

http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo
@ Svenska Aeroplan AB

en btw…
ALFA ROMEO introduced the first mass-produced Italian turbocharged car, the Alfetta GTV 2000 Turbodelta in 1979 (wikipedia)
@ Racer X

Zelfs met weinig of geen onderhoud mag een auto van 3 jaar oud niet gaan roesten, al ligt ie op de zeebodem…

Het is niet een geval op zich, BMW heeft gewoon een groot probleem. Google maar eens rond.

@ Svenska Aeroplan AB
Wat een hinderlijk geblabla over je favoriete merk. En de helft is nog onzin ook. Noem eens even “Zit uberhaupt veel meer Saab in de 159 dan menigeen denkt” voorbeelden. Graag concrete en niet dat dat algemene gel*l over veiligheid. Misschien heeft Alfa de airbags wel ofgekeken van Volvo…
Als je “bijna de contracten had getekend” dan had je wel direct geweten dat de 1.9 diesel in de Fiat fabrieken werden gebouwd en niet bij VM-Motori.
Exact. Wilde die JTD penalty dit keer niet inkoppen.

Klassiek voorbeeld van dikke luchtverhalen. Voor een Alfisto moet je toch echt iets meer weten van autos en zeker van Alfa´s………..
Hape,

De mijne is al van ’99 (328Ci Exec.) en is nog steeds in (originele) nieuwstaat. En sja, als het slechts de E46 betreft dan hád BMW dus een probleem. Als je een auto verwaarloost, krasjes niet bijwerkt en zout gewoon laat zitten dan gaat het gewoon een keer mis. Ik twijfel niet aan je verhaal, maar ik heb zelf nog 0% problemen met mijn wagen gehad.

Dat Alfa’s tegenwoordig niet meer roesten waar je bij staat geloof ik meteen, dat deden ze medio jaren 90 al niet meer.
@ Sebastian:

Idd, first Italian supercharged car…
Saab is wereldwijd de 1e, want komt niet uit Italie
Om precies te zijn in ’77

@ Hape,
Zie mijn eerdere correctie.
En je moet begrijpen dat dit reacties zijn op een discussie die al errrrrrrg lang duurt… Al je nog een paar uur hebt, kun je het teruglezen! LOL!
Paar mensen zetten hier erg scherp in, dan antwoord ik scherp.

Nou hou ik ook op, want dit duurt al veel te lang.

Denk dat dit een nieuw record is, 241 reacties op een artikel!!
LOL
@ Svenska Aeroplan AB

2.2 JTS is inderdaad een GM-motor maar de 1.9 JTS en de 1.8MPI ook geloof ik.. de 1.8 ts in de 156 is niet overgenomen in de 159 en toen MPI genaamd toch? Saab en Alfa Romeo hebben allebei een eigen gezicht, eigen kenmerken en dus ook eigen fans.. ;)

Zijn er niet eerder turbo motoren geweest voor de tweede wereldoorlog of heb ik nou wat scheef opgevangen ?

@ Autoblog

nieuw record te pakken ? :d
@ Scimitar:
Ik zal nog 1 keer reageren voor het record!
LOL

Inderdaad.
Ik hou ook juist van auto’s die een eigen gezicht hebben en toch ‘anders-dan-anders’ zijn.

Turbomotoren zijn er al langer, maar niet in productie-auto’s. Wel in race-auto’s, trucks en straaljagers!

@ Autoblog:

EN? EN? EN?
LOL
Ook in het Rosso is de 159 echt een beauty.
Goed dat er ook eens een Alfa onder de loep wordt genomen maar het is even duimen voor de ultieme test… ;)

Over BMW vs. Alfa: ieder z’n ding. Gelukkig is Amsterdam-West het volkomen met me eens.
@Svenska Aeroplan AB,
Dan lees ik op Wiki toch echt wat anders:

The first production turbocharged automobile engines came from General Motors in 1962. The A-body Oldsmobile Cutlass Jetfire and Chevrolet Corvair Monza Spyder were both fitted with turbochargers. The Oldsmobile is often recognized as the first, since it came out a few months earlier than the Corvair. Its Turbo Jetfire was a 215 in³ (3.5 L) V8, while the Corvair engine was either a 145 in³ (2.3 L)(1962-63) or a 164 in³ (2.7 L) (1964-66) flat-6. Both of these engines were abandoned within a few years, and GM’s next turbo engine came more than ten years later.

…….

BMW led the resurgence of the automobile turbo with the 1973 2002 Turbo, with Porsche following with the 911 Turbo, introduced at the 1974 Paris Motor Show. Buick was the first GM division to bring back the turbo, in the 1978 Buick Regal, followed by the Mercedes-Benz 300D, Saab 99 in 1978. Japanese manufacturers and Ford followed suit, with Mitsubishi Lancer in 1978, Ford Mustang in 1979, Toyota Supra in 1980, Nissan 280ZX in 1981 and Mazda RX-7 in 1984.


Saab was er wel vroeg bij, maar niet de 1e.
Dit is trouwens lang geen record qua reacties, er is er al eens eentje over de 1000 gegaan (kwiz).
@ Juppe

Wikipedia is ook maar samengesteld door mensen he. ;)

@ Svenska Aeroplan AB

Merken in de middenklasse die eigen gezicht hebben zijn ook alleen maar BMW (over smaak valt te twisten maar het is wel uniek), Jaguar, Saab, Alfa Romeo en Franse merken maar die spreken ook weer een heel ander publiek aan..
IlCuoreSportivo
Goed, maar nu komen er dus ook weer echte alfa benzines, 1.8 (190/230 pk)
en wellicht nog andere, en laat die gm dingens dan afgehandeld zijn aub.
Met saab kan ik nog leven, maar opel heeft ons weinig te bieden.
93 staat me wel aan, maar rijdt zoiets een rijdt toch niet als een alfa. Wel top voor de rustige chauffeur.
@ Juppe

Ferrari zuigt??????

@ IlCuoreSportivo

Ik ben het met je eens dat het goed zou zijn indien Alfa “echte” eigen motoren zou kunnen gebruiken. Echter meer vanuit marketing oogpunt dan in technische zin. Indien de nieuwe blokken ook in Fiats en Lancia’s gebruikt worden is dat misschien aan de ene kant een aderlating, aan de andere kant kunnen door de grotere produktie aantallen de kosten omlaag. Ik zit er niet zo mee omdat niet zozeer het onderblok het karakter van een motor bepaald (in het ergste geval een paar kilo’s gewicht) maar veel meer de draaiende delen, cilinderkop en de mapping van de electronica.
@ Juppe: meer dan 1000 reacties????
Dan gaan we nog ff door…
LOL

@ Scimitar: helemaal mee eens, maar de x-type doet helemaal niks meer, en de BMW is toch ook echt voor ander publiek. Dus dat maakt de 159 en 9-3 behoorlijk elkaars enige concurrenten. Die 2 worden vrijwel altijd met elkaar vergeleken leert mijn ervaring.

@ Ilcuore: klopt wel. Allround noemen ze dat bij Saab. Als in: Alfa helemaal sportief, Volvo helemaal op comfort, Saab er middenin.
@S a ab
…middenin op een Opel chassis, met Opel ophanging, met Opel en Fiat motoren, met Opel bedieningen en gemaakt met GM geld? You wish.

Saab zit in de dodencel naast Lancia. Good as gone.
@ Chorizo (lekker trouwens, krijg spontaan honger!)

Deze discussie ga ik niet aan.

Laten we het er maar op houden dat we dat wel gaan zien dan.
@ Chorizo

Beetje zwart wit bekeken, Saab heeft meerdere concepten en Lancia zit al sinds de overname door Fiat in ’67 in de problemen overal buiten Italië.

@ Svenska Aeroplan AB

Cadillac BLS (Wat gewoon een Saab is), Volvo S40/V50 als andere alternatieven?

We zijn de 250 al gepasseerd :P
@hape,
Ferrari zuigt?

Ikke nie begrijp

@Scimitar GTE,
http://autospeed.com/cms/A_1775/article.html
Plaatjes doen het altijd goed …………

http://www.alfisti.lv/userpix/16_Alfa_159_crosswagon_1.jpg
@Scimitar
O, maar Lancia heeft ook meerdere concepten hoor, hele mooie zelfs. Maar als ze die niet bouwen kan niemand ze kopen. Dat blijkt niet echt door te dringen. Als je geen vrouwenstadswagentje of een overprijsde Fiat bus wil kopen dan kunnen ze je niks bieden.
En dat voor het merk dat ooit nog concurreerde met Aston Martin. Nice going Fiat.
@ Scimitar:

In principe wel, maar de BLS wordt ECHT niet verkocht in Nederland en de S40/V50 anders-dan-anders noemen??? Zeker in Nederland is dat DE huisvrouwen-auto bij uitstek natuurlijk…
LOL

@ Chorizo:
Waarom is GM geld en GM bodemplaat zo anders in vergelijk met Ford of Fiat of voor mijn part VW geld en techniek?? Kijk naar Audi, die is enorm succesvol met de platformstrategie!
@SAAB

Ok, marketing 101 : als je wil dat de klant je product kiest boven dat van de concurrentie, dan moet je de klant overdonderen. Niet een beetje maar -in de ogen van de klant- een pak beter zijn dan de rest.

De reden waarom Audi zo succesvol is, is drievoudig :
1. Men heeft -destijds bij de “Audi V8” introductie is die lijn uitgezet door Herr Piëch- zich gefocust op het nemen van VW onderdelen, en deze met enorme precisie in een auto te bouwen. Audi wordt heden ten dage in één adem genoemd met Lexus en Bentley als het op engineering en bouwkwaliteit aankomt. Niemand klaagt erover dat een waterpomp van een Polo in een A6 zit omdat niemand het ziet of weet. Wat men wel ziet is dat het handschoenkastje als gegoten zit in het dashboard. Perceptie van premium.

2.Omdat bij een exclusief imago ook race-successen horen heeft men zich niet in een F1 avontuur gestort, maar een F1 budget gepompt in Prototype racing (AMLS en co) waar niemand aanwezig was (behalve Bentley.. dus VW, de know how was er dus al) en waar men dus ongestoort kon winnen.

3. Om de vertegenwoordiger in zijn A4 of A6 het gevoel te geven dat hij met zijn auto een 911 aankan, heeft men net als BMW en Mercedes “halo” cars gemaakt : gewone sedans op sterioriden die de uitstraling van het merk vergroten : RS4, RS6 etc.. Relatief snel en goedkoop om te engineeren want alhoewel er heel wat aanpassingen nodig zijn, hoeft er geen hele auto ontworpen te worden. De winst komt niet uit deze modellen, maar uit de 1.9 dieseltjes die en masse verkocht worden.

De reden waarom Saab ten dode is opgeschreven, is omdat ze geen van de drie doen, en de concurrentie dus wel. Er is maar één reden om een Saab te verkiezen boven een Opel, en dat is omdat je veel geld wil betalen om anders dan de anderen te zijn. Maar zelfs daar zijn goede alternatieven voor.

.. een knalrode 159 sportwagon is geen slecht voorbeeld :-)
1: Doet Saab precies hetzelfde. Alleen omdat Saab langer een onafhankelijk merk is geweest, loopt Audi hier (nog) wat in voor.
2: Tja, dat geldt misschien voor de gemiddelde Autoblog bezoeker, maar lang niet voor iedereen.
3: Dat is een typisch Duits iets, de hele pk race. Bijvoorbeeld Volvo doet het ook niet, en is ook succesvol…

4: Saab doet het momenteel in Europa ontzettend goed, vanwege Biopower. Saab was hier een van de 1e mee, en sowieso de 1e in Europa. In alle ons omringende landen wordt dit zo langzamerhand gemeengoed. Alleen helaas niet in NL.

5: Ieder merk begint tegenwoordig aan Turbo-motoren, vanwege de bekende redenen. Downsizing noemen ze dat dan. Downsizing stond in de jaren 70 al in de Saab-brochures. De voorsprong die Saab op turbogebied heeft, erkent de markt ook.

6: Uiteraard, qua marketing loopt Saab mijlenver achter. Dit heeft te maken met de historie van ‘ingetogen zijn’, en nog het meeste natuurlijk met budget.

En zo zien we dat het eigenlijk maar weer om 1 ding draait: geld.
In de marketing ook geen onbekend gegeven!
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Die motor is geweldig!!

Als eerder gemeldt heb ik er al uitgebreidt mee gereden.
Is he-le-maal top!
@SAAB
Het zou veel leuker met je discussieren zijn als je wist waar je het over had.
Misschien over een jaar of tien, als je halverwege je studies bent.
Volvo s40/v50 is niet echt een alternatief nu ik er over nadenk, gewoon een focus of mazda3 :P

Ik heb vandaag eens staan kijken bij een BMW 3-serie, en nu zeggen mensen wel dat het allemaal fantastisch is maar bij vanaf prijzen van 30.000 euro verwacht je toch geen plastic deurhandels? Bij Alfa krijg je dan al een kunstwerkje..
@ SAAB

Je merk is al een decade zijn eigen identiteit kwijt en is weinig vernieuwend, history. De eigenzinnigheid etc. is allemaal verdwenen.
@ Chorizo:

Die (marketing)studie is errrrrrrm, jaartje of 15 geleden hoor!
LOL

En ik heb het nog eens nagelezen en er staan geen onwaarheden in mijn verhaal. We hebben dan gewoon een meningsverschil…
Kan toch?
@ Incognito:

We hadden het in deze discussie over de geweldige Twin Stage Turbodieselmotor die over een tijdje in de Alfa komt.
Terwijl hij al sinds sept. vorig jaar in de 9-3 zit.
Hoe zo niet vernieuwend?

Ten tweede is het idd errrrrrrg moeilijk om eigenzinnig te zijn en veel auto’s te verkopen. Daar heb je helemaal gelijk in.

Ik bedenk me de legendarische woorden van de toenmalige Citroën-topman. Die kreeg enorm veel gezeur over zich heen toen Citroën op hetzelfde putn stond als Saab nu: ze gingen te algemene auto’s bouwen.
Zijn woorden: sinds we algemene auto’s bouwen, hebben we nog nooit zoveel auto’s verkocht!

Dat is dus denk ik gewoon niet te combineren.

Zullen we nu weer even on-topic gaan???
@SAAB
Spreek anders eens af met Rick Dos om samen in therapie te gaan.
Net als hem heb je de neiging om komen te drammen over je eigen merk in een Alfa draad, en als er dan een (uitgelokte) discussie komt gaat het met een grote feitennegerende bocht naar “laten we weer on-topic gaan”.
Je bent er nooit geweest, hoe kun je er dan “weer” naar “gaan”?

Maar goed, on topic : noem eens een Saab die volgens jou een Alfisto met een 159 jtd kan verleiden om Zweuds te gaan?
@Svenska Aeroplan AB
er zitten (mijn inziens) toch een aantal onwaarheden in je verhaal.
cit1: De nieuwe ‘volledig Alfa’ benzine turbomotoren worden gemaakt in Uppsala, juist, Zweden! kun je hiervan een verificatie laten zien want ik dacht dat ze gewoon in milaan in elkaar geschroefd werden?
cit2: Leuk, je naam. Vooral omdat je die zonder Saab niet had gehad. Die hebben de Turbo uitgevonden, remember?
in wat voor verband bedoel je “de turbo uitgevonden” want de turbo bestond al voordat automobiel in het zweedse vocabulaire werd opgenomen. Saab was zeker een pionier op het gebied van turbo’s in productieauto’s, maar chevrolet (corvair), bmw (2002 turbo) en de reeds hierboven genoemde alfetta turbodelta waren saab al voor.
even en plaatje van de turbodelta (mooi he!):
http://www.cuorialfisti.com/MATERIALE/Materiale%20Speciali/AlfettaGT/Alfetta%20GTV%20Turbodelta%20-%202.jpg
Chorizoprobeertembedden
Zou trouwens een mooie crosspost naar het topic van Michiel zijn.
Hoezo luchtgaten?
hoe doe je dat “embedden” beste chorizo?
Ging dit onderwerp nu over de Alfa Romeo of over Saab?
‘leek wel of Svenka een Saab Romeo 159 Sportwagon in gedachten had… :-)

@Chorizo
daar dacht ik ook precies aan, over die therapie ;-)

Een echte autoliefhebber in hart en nieren heeft ook(diep in z’n hart) liefde voor Alfa’s…zeker weten!
“Spreek anders eens af met Rick Dos om samen in therapie te gaan.”

:lol: Echt te zielig voor woorden dit. Doe al dagen niet meer mee aan deze “discussie” en nóg wordt er aan mij gedacht. :)

I am honoured boys. ;)
IlCuoreSportivo
Die svenska toch.
begon al bijna aan mezelf te twijfelen, larie en apekool is het.

Hoog tijd voor een nieuw heet onderwerp.
@Sebastian
Je typt

en vervangt de woorden image-url door de url met de foto die je wil linken.
Wel alleen gepaste zaken of autoblogger kickt je :-)

@Rick Dos
Klopt, je bent ondertussen in een nieuwere Alfa draad begonnen met het onderwerp weg te sturen van Alfa, dit keer naar een Datsun. Euh, Nissan.
Als residente trol had ik het niet anders verwacht.
Hé volwassenheid is wakker geworden. Goedemorgen zonneschijn. Lekker geslaen?
@Sebastian
Mmh, blijkbaar moet ik het met spaties typen, als je wilt embedden moet je die dus weglaten :
Dus eerst type je

@Rick Dos
Is dat je nieuwe woordje. Hoe volwassen is het om steeds te trollen?
@Sebastian
Zucht, ok, het staat eigenlijk net boven het vakje waar je je respons intypt ;-)
sebastian probeert te embedden.
img src=”http://www.gtv6-156gta.be/GTVturbodelta.jpg” width=”450″
@Chorizo
Ik vind het maar krom hoe je in dit topic zit te hameren op feitjes en elk woord van anderen op een weegschaal legt, om vervolgens in andere topics zelf complete onzin uit te kramen (over verkoopcijfers van een bepaald duits merk..) Misschien eerst zelf eens feiten schrijven voordat je anderen gaat afzeiken? Zou fijn zijn! :D

Dit verder terzijde, prachtige auto deze Alfa daar is bijna iedereen het wel over eens. Maar zoals Wouter al terecht benoemt: hoeveel meerwaarde heeft die V6 motor boven bepaalde andere sterke (vooral de 2.2 JTS) motoren die leverbaar zijn? Vooral gezien het feit dat deze blijkbaar niet echt weet te overtuigen.. Doe mij de sedan maar met die mooie leren bekleding erin en de 2.2 JTS motor! (dat wordt sparen ;) )
ok nog een keer…
imgsrc=”http://www.gtv6-156gta.be/GTVturbodelta.jpg”width=”450″
@Sebastian
Zou moeten lukken? Vreemd.

@Ron
Voorbeelden?

Of lees eerst eens mijn reactie /9 February 2008 om 12:17/ en vertel me eens waar ik afzeik en geen feiten schrijf.

Goed, en wat waren jouw “feiten”?
@Chorizo:
Ik merk dat je zelf niet meer weet wat je schreef? Ik help je wel even: http://www.autoblog.nl/archive/2005/11/09/bmw_m5_touring_gespot
De 7e reactie van onder. Mijn feit + bronvermelding staat daar trouwens onder. Maargoed ik zie dat je in dit topic al een edit` kreeg voor nutteloze bijdrage, ik vind dat ze bij Autoblog nog mild zijn gebleven omdat ze jouw andere reacties wel hebben laten staan :)

In dit topic kwam ik ook met feiten: Namelijk dat ik de Alfa een prachtige auto vind, als BMW liefhebber nog wel! Eens kijken of dat past in jouw hokjes-denken wat je steeds laat zien in de topics waarin je reageert.
Nog over turbo know.how gesproken………..

Alfa Romeo had al in 1967 oliedrukgestuurde turbos in de GTA-SA (megabenzineslurpers…en geen succes) en in 1979 de 1. diesel met haarföhn in serieproduktie :

http://www.alfisti.net/alfa-forum/attachments/oldtimer/72d1000911072-aufgeladener-gta-s-gtasa.jpghttp://www.alfaclub.de/Register/alfetta/fotos2/Alf.2.0TD1978_81B-t.jpg
@Ron
Over wat er in 2005(!) zoal is geschreven daar kan ik niets over zeggen, aangezien ik indertijd uberhaupt het bestaan van autoblog nog niet kende.

Sinds enkele maanden bezoek ik deze site en wat me direkt opviel was het zwaar afzeiken van andermans merken m.n. door Bmw-fans.
Die toon wordt hier gezet door enkele ‘bepalende’ figuren.
Dat was voor mij reden om in ieder geval ”een stevige stelling” te nemen jegens dergelijke vooroordelen.
Vandaar dat ik Chorizo’s standpunt zeer goed begrijp.
Jammer want we zijn toch autoliefhebbers in de ruimste zin des woords, niet alleen om hier je eigen merk te komen verdedigen of erger andere merken kleineren?
Ik ben niet echt merkgebonden, volgend jaar rij(lease) ik mogelijk weer een ander merk dan de huidige.
Als er echter ongeargumenteerde, onzinnige rotzooi wordt geroepen, puur negatief te doen om het negatief zijn, dan kun je vast op rekenen dat ik daar ongetwijfeld nog feller op zal reageren.
Om daarna te roepen dat het alleen om auto’s is te doen, gaat er bij mij dan niet meer in.
Mooiste sedan op de markt op t moment. By a longshot.
Err, stationwagen bedoel ik.
@Ron
Ah, dus ik ben “offtopic” en jij komt met een post van drie blokken verder aanzetten, en als ik er op reageer kun je dadelijk weer zeggen dat het offtopic is? Zal even reageren in de thread waar je het over had, goed?

Autoblogger doet met zijn edits wattie wil, tis zijn site, zal mij een worst wezen. Wel zal hij moeten opletten dat hij de juiste edits doet, anders kan het hier net zo goed BMWblog heten. En iets zegt me dat jullie dan vlug uitgepraat zullen zijn.

Ik herken je precies ergens van, zeker van dat je nick altijd Ron is? Mogelijk zou het interessanter discussieren zijn als autoblog de IP adressen bij de reacties zou zetten ;-p
ik vond deze 159 op het internet en vind hem zeker niet mis zo
ok werkt niet… (probeer ook te embedden)

http://www.alfaclub.lu/GRAPHICS/rum_159gta3.jpg

als het nog niet lukt dan maar de link: http://www.alfaclub.lu/GRAPHICS/rum_159gta3.jpg
@Birger
Werkt prima. Details?
@ Chirizo

De Junior vond ik op een site van autoweek maar deze zal ook wel een impressie zijn.
De 159 zou een gta moeten zijn..
@Chorizo:
De laatste woorden die ik nu aan je zal vuilmaken:

– 1: Ik heb nooit eerder gezegd dat je off-topic ben. Die opmerking die je maakt over ´bmwblog` is wel off-topic, ik corrigeerde je puur en alleen op onwaarheden die je schreef. Dat was nu in een BMW topic, maar dat kan morgen net zo goed in een Alfa topic zijn.
– 2: Het roepen van het woord ´Google!` om je onwaarheden te verklaren is onzin. Het zou beter zijn om je ongelijk gewoon toe te geven.
– 3: Mijn nickname is hier altijd Ron, ook altijd geweest en mijn IP nummer is niet van belang, daar ik op verschillende locaties internet heb.

Vragen? Geen vragen? Mooi.
Laat het inderdaad maar gaan, Ron. Het is de moeite niet waard.
@Rick dos: en daar heb jij dan weer helemaal gelijk in….
@sebastian

je moet die haakjes er nog rond zetten
Even voor de sake om de 300 te redden:

We kwamen via een zeer logische weg op de Saab, namelijk toen (helemaal in het begin) iedereen een alternatief begon te roepen op aanvraag van iemand. Aangezien toen direct en als bekend 24759714956 mensen met de 3-serie kwamen, dacht ik: kom…

Ik ben vanaf het begin on-topic geweest, heb ook mijn mening over deze auto gegeven, heb ook gemeldt dat ik van Alfa houdt en er zelfs een rijdt als 2e auto.

En nu idd: op naar meer recente posts!
De missing one………

http://www.alfisti.ru/History/Giard/Giardinetta.files/morettifolk.jpg

En dit kan ik niet laten………. zelfs Schumacher heeft er een gereden :roll:

http://www.italiaspeed.com/news_2002_37_03.jpg
WOOOOHOOOOOOOO, 300!
LOL

Die 155 Wagon is wel errrrrrg cool trouwens!
die 155 station is bij sbarro gemaakt geloof ik….
@Chorizo: voor de duidelijkheid, ik heb geen probleem met je comments.

Er zijn hier allerlei fanboys, van alfa, bmw, audi, etc. Er zijn zelfs mensen die denken dat je niks slechts over Ferrari mag zeggen/schrijven. Enfin, zolang het enigszins netjes blijft hoop ik dat we hierover kunnen discussieren.
Van mij mag iedereen schrijven wat ie wil… alleen snap ik echt niet dat mensen elke keer in een draadje over merk A meteen een vergelijking maken met BMW (of Saab). En dat terwijl dezelfde personen in een discussie “in het echt” van schrik een snotterbel uit de neus laten komen :-)
@hape
zonder partij te willen trekken hierin.
je citaat, En dat terwijl dezelfde personen in een discussie “in het echt” van schrik een snotterbel uit de neus laten komen.
een overschatting van jezelf is een onderschattiing van een ander, en visa versa.
Alfa fans ! Autoblog.it ; de Alfa Romeo Duetto! Kan niet wachten op een autoblog verslag erbij ;)
@ duetto
wat een pienter neusje…
@Autoblogger
Bedankt, fijn om weten.

@Scimitar GTE
Bedankt, nog fijner om weten!
Weet dat het een photoshop is, maar desalniettemin..
Heb ook nog een aardige roddel………….volgens bepaalde bronnen hebben geselecteerde dealers in december in Balocco met de 159 GTA kunnen rijden. Echter wordt niets over details prijsgegeven……….. :-)
@ Svenska Aeroplan AB

“We hadden het in deze discussie over de geweldige Twin Stage Turbodieselmotor die over een tijdje in de Alfa komt.
Terwijl hij al sinds sept. vorig jaar in de 9-3 zit.
Hoe zo niet vernieuwend?”

De 1.9 Twin Turbo is ontwikkeld door FPT… Alleen eerder door Saab toegespast (GM samenwerking). De nieuwe Diesels 2.0 T/TT, 2.5T en 3.0T zullen alleen door de Fiat groep worden gebruikt.
Las het weekend weer eens een NL krant….. en kreeg spontaan maagpijn van een paginagrote SAAB 9-3 TTid advertentie.

Hoe kan men in godsnaam zulke onzin uitkramen ? Kompleet ongeloof-waardig. De motor is een bij Fiat ingekochte Alfa JTTD met een lagere spec.
IlCuoreSportivo
Nu svanska daar nog van overtuigen, want die denkt dat gm de wilde weldoener is voor de fiat groep,
benieuwd naar die nieuwe motoren trouwens, alfa zal weer wat mooie testing days mogen organiseren. Ik zal van de partij zijn.
IlCuoreSportivo
Eerst testen in de saab of alles wel goed zit natuurlijk. ;)
zeer verstandig, want 190 pk lijkt me toch wel veel voor een 1.9 jtd.
De nodige aanpassingen zullen nodig zijn om de duurzaamheid te behouden.
IlCuoreSportivo
svenska zei dat bmw en alfa een heel ander publiek hebben en geen concurrenten kunnen zijn.
Dat dacht ik eerst ook, maar de praktijk blijkt anders. Vele alfa klanten zijn geen alfistis, vooral de lease markt.
Deze mensen stappen heel vlot over van alfa naar bmw en omgekeerd. Vooral vrouwen denk ik.
Zij zijn vaal uit op gemak, en met een bmw moet je wel veel minder op onderhoud e.d. alfa eigenaar zijn vraagt veel meer toewijding dan bmw eigenaar zijn. Toch zullen ze altijd met een goed gevoel in het hart terugdenken aan hun alfatje. :)
En saab heeft bijna geen concurrenten. Een bepaalde groep brave, weldenkende, (meestal universitairen schijnt het??)mensen hecht zich aan saab. Sympathieke wagens zijn het. Maar zij zijn niet zo frivool om een alfa aan schaffen.
@ Turbopaultje: niet zo jaloers, Alfa is ook een mooi merk hoor!
Dat Saab nou eenmaal net even eerder is met zijn nieuwe versie van deze motor is geen schande toch?

@ Ilcuoresportivo: GM heeft niks meer met de Fiat groep van doen. Alleen de OOIT ingekochte diesel van Alfa is nu door Saab voorzien van de twin scroll turbo. Dat Alfa dat dan ook gaat doen, prima. Dit was een reactie op iemand die zei ‘ze hebben voor Svenska Aeroplan AB een turbo erbij geplakt, zodat hij zn eigen diesel heeft’… Zo van, Saab kan dat helemaal niet. Onzin natuurlijk, met de turbo-ervaring van Saab.

Je kan zeggen wat je wilt, maar als er 1 merk is die consequent vastgehouden heeft aan een motorconcept, is het Saab. Waar andere merken technieken zien komen en gaan (boxer, twinspark bv) heeft Saab altijd turbo gehad. En dat dat een goede keus is geweest blijkt nu, want ieder merk gaat nu aan de turbo.

Actie-reactie.
@ Ilcuoresportivo:
Merkentrouw is uberhaupt enorm aan het afnemen.
Veel mensen kiezen ‘wat hip is’ op dat moment.

De 9-3 Sedan en Estate waren dat op een gegeven moment zeker!
De meest ingeruilde auto toen: Alfa 156, aangezien die 4 jaar daarvoor (leasetermijn) DE hippe auto was.

Wellicht dat nu BMW die ‘hipppe keuze’is??
Kortom: je hebt inderdaad de ‘klassieke doelgroep’ van de merken: de Alfisti en Saabisten.
En je hebt de leasers die gewoon kiezen wat hip is.
Daar zit een groot verschil tussen. In de klassieke doelgrope heeft Saab (en ook Alfa overigens) vrijwel geen concurrenten. Die kopen gewoon hun 15e Saab, of Alfa.

In de leasemarkt hebben de beide merken zeeeeeeeeeker concurrenten. Voor Saab mn.: 159 en A4 (en ik vrees een beetje voor de nieuwe C5).
@ Svenska Aeroplan AB

“Dat Saab nou eenmaal net even eerder is met zijn nieuwe versie van deze motor is geen schande toch?”

Het is zeker geen schande… Zeker niet gezien het feit dat deze Twin Turbo Diesel door FPT (Fiat Powertrain Technologies) is ontwikkeld.
@ Alfa Corse:

Dit is echt niet het geval.
In het begin heb ik een fout gemaakt door te zeggen dat het dezelfde motoren zijn, ik bedoel dus de TTid van Saab en de JTTD van Alfa. Nadere research leert me echter dat dit niet zo is.

Het basisblok is ooit van Alfa gekomen natuurlijk, toen Fiat en GM vriendjes waren. Toen die 2 uit elkaar gegaan zijn, heeft Saab deze motor zelf verder ontwikkeld. De beide Twinscroll turbo’s lijken dus verbazend veel op elkaar, maar zijn volledig onafhankelijk van elkaar ontwikkeld… De een wordt gemaakt in Uppsala, de andere binnenkort in Milan.
@ Svenska Aeroplan AB

Het basisprincipe van deze motor komt bij FPT vandaan. Alleen Saab heeft het eerder uitgevoerd.

Overigens deze motor wordt niet in Milaan gebouwd maar in Turijn…
@ Alfa Corse,

Ah ja, Turijn, das waar ook.

Het basisblok komt natuurlijk van Alfa vandaan, maar het Twinscroll-Turbo principe heeft Saab toch echt zelf ontwikkeld!
Nogmaals, vrijwel tegelijkertijd met Alfa.

Blijft trouwens onverlet dat het allebei TOP-motoren zullen zijn. De Saab-‘versie’ heb ik uitgebreidt mee gereden en dat was genieten…
Hoe vaak moet dat nog herhaald worden: GM (Saab en Cadillac) heeft nix aan deze twinturbo commonrail diesel ontwikkeld. Alleen “ingekocht” bij Fiat en uiteraard een lagere spec gekregen van Fiat.

De Alfa JTTD heeft nl. 190 Pk en de reden van de latere introductie heeft nix met deze motor te maken.
(vervolg) Saab heeft nl. nog geen enkele eigen dieselmotor ontwikkeld of gebouwd.

De 2.2 TiD was een Opel blok in 120pk spec, en de 1.9 Tid een Alfa blok in met 120 pk en 150 pk spec. Mille grazie.
@ Turbopaultje:

Ik dacht al, waar blijft ‘ie!
LOL

Mooi verhaal, maar klopt helaas niet. Doodeenvoudige reden: Saab heeft niks meer met Fiat te maken.

Nogmaals: natuurlijk is het basisblok van Fiat, en maakt Saab deze in licentie. Maar de Twinscroll Turbo is een development van GM en om precies te zijn Saab aangezien die hiervoor specifiek budget hebben ontvangen in mrt. 2007.
@Turbopaultje ..
@ilquadrifoglio ..
jullie weten nog al wat van Fiat/turbo/diesel .. dus niet lachen a.u.b. ..
ik heb 5 jaar geleden een 1.9 jtd doblo gekocht .. van de winter 1 maand stilgestaan .. en na terugkomst uit indonesie een starten en een luide tik in de zelfde frequensie als de toeren .. distributie snaar vervangen .. volgetankt met verse diesel Vpower .. olie 2 x vervangen en ziet er nog perfect uit .. injectoren laten checken bij bosch ..

rara wat kan het zijn want de tik ben ik nog niet kwijt .. en het was altijd een zijdezacht goed dieseltje ..

en de compressie en alles werkt gewoon naar behoren en rijd nog net zo vlot .. alleen een rare metaalachtige tik ??? bij voorbaat dank ..
Saab = GM. En die koopt nog vrolijk hun 1.9 dieselmotoren voor Opel, Saab en Cadillac bij Fiat in.

De 2.4 20V hebben ze gelukkig nooit gekregen, dat is nl. echt V Powerdiesel.
Bij twijfel, ga maar vragen bij GM afdeling purchase powertrains……
@ Turbopaultje:

Ik twijfel niet.

Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn, dat we het niet eens zijn!
LOL
Sommigen hebben een tik in hun hersenpan……………
@Turbopaultje .. zou jij enig idee kunnen hebben wat dat is .. auto staat al een maand bij de garage .. (niet bij de fiat dealer want die heeft mij al 2x willens en wetens een poot willen lichten) ..
@lincoln: Zonder een goede analyse is het bijna onmogelijk de oorzaak te bepalen.

Omdat de motor 1 maand stil gestaan heeft en nu luid tikkend geluid voortbrengt dat niets met de verbranding te maken heeft, ligt het mogelijk aan te laag oliepijl/te lage oliedruk. Mogelijk is een van de zuigers
gaan “kantelen” bij de koude start, of zijn nokkenaslagers ingesleten ? Dat zou niet best zijn, maar nog niet de directe dood voor de motor……. Het kan echter ook elders zijn. Niet te zeggen zo.

Wat is de KM stand ? Is het tikken mechanisch ? Goede tip voor de ervaren DIY: Met een schroevendraaier op het draaiende blok en het uiteinde aan het oor kun je vrij goed de “tikkende” bron opsporen. Dat moet iedere ervaren monteur zeker snel kunnen………..
@Turbopaultje .. 80.000 km .. olie is altijd netjes in mijn auto,s .. olie ook direct ververst en nog steeds als honing .. oliedruk zal wel goed zijn want je ziet het alle kanten op springen onder de dop .. filter onder de carter was schoon .. het tikken klinkt mechanisch .. de schroevendraaier truuk ook toegepast .. maar bijna niet mogelijk om te localiseren ..

voor dat ik em weggezet heb ik nog wijn,s oiltreatment toegevoegd ??
en hij staat bij ervaren ouwe rotten in de garage ..

thanks a lot .. lincoln ..
@lincoln: Geluid klinkt hoog en als metaal op metaal? Blijft het tikken aanwezig of verdwijnt het weer als je de motor rustig opwarmt en een tijdje weer normaal gebruikt?

“Tikken in dezelfde frequentie als de toeren” zou van de kleppen kunnen komen…. misschien de kleppenstoters die “plakken”? Mijn mx-5 tikt een klein beetje als ik die te lang (maand of twee) stil laat staan. Als de motor eenmaal rustig warm is geworden en de toeren langzaamaan wat omhoog gaan door later schakelen dan verdwijnt het geluid en is het weer een hele tijd geen enkel probleem…..

Ook zou het natuurlijk mogelijk zijn dat er echt iets met een klep fout is gegaan, maar dan zou je de auto erg hoog in de toeren moeten hebben gejaagd of er zou iets met de kleppenstoters of de distibutieriem verkeerd moeten zijn gegaan…..
@wOoOdy .. yep .. metaal op metaal en koud of warm .. de tik blijft in het zelfde volume .. en meer dan 3000 toeren maak ik gewoonweg niet met dat ding .. klepstoters zien er nog prima uit en zijn hydraulisch .. distrubutie meteen vervangen en de ouwe zag er nog nieuw uit .. er is wel mee gereden +/- 50km .. misschien had dat persoon wel iets minder respect voor andermans bewegende delen .. thanks bro ..
@lincoln: voordat je de bewuste persoon wat aandoet…. misschien wist die niet wat het maximum toerental van de diesel is?

Op zich moet het te checken zijn of de klep een tik heeft gehad…. als de kop eraf is… heeft één van de zuigers een putje dat door de klep gemaakt is? Verder weet ik van een oudere jtd’s van Fiat dat die een probleem heeft gehad met de krukaslagers. Mijn broer heeft er één gehad die door olie tekort (ondanks vol reservoir) een krukas lager aan gort heeft geholpen…. da’s een dure reparatie.

Succes!
@wOoOdy .. en het goede nieuws ??

thanks any way .. en als je een goedkopere optie hebt hou ik me aanbevolen ..
@lincoln: het goede nieuws? …. ehm………… het goede nieuw is dat de kans dat het tikken van de krukaslagers komt vrij klein is ;)
@wOoOdy .. ha ha ha ha .. kijk .. daar doen we het voor .. ik hou je op de hoogte iig ..
En we blijven tellen… :) 342
400 is een mooie target………….. :roll:
Nog even over het gewicht.

Volgens de data base van autoweek.nl is de 159 2.4 20V 210 pk en de 2.4 20V Q4 niet zwaarder maar wel 0,2 seconden langzamer. Nou zal deze data base wel niet helemaal kloppen. Maar toch, wat is hier het echt verschil in gewicht? Wat maar 0,2 seconden langzamer met 4 wiel aandrijving is natuurlijk niet veel. Zou deze 159 al de lichtere versie zijn?

Hier de link met de database:

http://www.autoweek.nl/carbasedata.php?model61=47749&model63=47213&cache=no&submit.x=50&submit.y=7
@Ilquadrofoglio ..
nu je hier toch bent ..
zou jij effe de laatste 10 comments kunnen lezen .. en kijken of er voor jouw een bekent probleem staat ..
of dat het gewoon een mechanisch verhaal is .. en waar je het best kan zoeken in dat geval ..
bij voorbaat veel dank ..
@lincoln: Ervaren rotten…………nou dat geloof ik maar deels.

Komt het geluid uit het blok of buiten het blok Buiten: waterpomp, dynamo, startmotor, aircopomp, dieselpomp c.q. commonrail leidingen etc. ?

Indien in het blok, dan zijn er nog wel wat andere opties…… evt. zelfs drijfstanglagers, of ook een koppeling druklager wat kapot kan zijn (is eigenlijk normaliter geen tikkend geluid, als dat lager versleten is en
indien ontkoppeld moet het geluid dan weg zijn)

Andere tip is om de brandstoftoevoer te ontkoppelen en de motor alleen op de startmotor te laten draaien en kijken of de tikkend geluid dan ook aanwezig is. Is het e.e.a stiller en de bron mss te vinden. Suc7
@Turbopaultje .. het geluid komt uit het blok .. injectoren zijn gecheckt bij bosch .. carter is er onder uit geweest dus de krukas is gecheckt .. drijflijn is ook stabiel .. en slijtage geloof ik na 80.000 km niet in .. want ik kom nooit boven de 3.000 toeren en dat alleen als ie warm is .. zelfs mijn rem schoenen zijn nog nooit vervangen ..

dat grapje met de toevoer ga ik morgen als eerste flikken .. want als dat niet help dan moet mij kop eraf ..

thanks for your support bro ..
IlCuoreSportivo
Wat een problemen,
Is er ondertussen al iemand die weet hoe ik in België door de keuring kom met mijn licht verlaagde 147. Topmateriaal eronder gezet en nu kom ik niet door de keuring o.w.v.wielgeometrie. :(
Alfa zou een attest moeten geven voor de afwijkende waarden, maar ik vind de bron niet,
Zoals het nu uitziet wordt volgende donderdag alles vervangen door originele prul die veel minder comfortabel en minder sportief is. En weer zoo hooog.
Ik ben er het hart van in.
Slechte lezer. Ik had deze tip nl. al een keer gegeven………: Geoemetriedata inkl. het tolerantiegebied (!) navragen bij Alfa dealer voor het originele sportonderstel van de 147.
IlCuoreSportivo
Tja maar de waarden vallen dus buiten de door alfa opgegeven waarden. Het zijn die data waar aan voldaan moet worden en geen andere.
Toch bedankt.
@IlCuoreSportive: misschien eens contact zoeken met Madeno Racing? En wellicht kun je met de data van een andere uitvoering (de gta bijvoorbeeld) wel door de keuring komen? Mag toch aannemen dat de Importeur in België je hiermee kan helpen…..
Regel dan de ABE dokumenten van de duitse TÜV bij Eibach. Welke dempers ? Bilstein ? idem ditto voor dempers.

TÜV papieren moeten voldoende zijn om die keuring daar te fixen…………EU is immers EU.
IlCuoreSportivo
De attesten bij de veren zijn in orde, de waarden van de gta zijn idd ruimer, maar dan nog kom ik er niet.
Morgen ga ik eens bij een andere bandenspecialist horen, ’t is echt puur de waarden van de wielgeometrie waar het om gaat.
Bij de meeste wagens, (volgens de Condé) kan je twee zaken regelen bij het uitlijnen, bij alfa maar één.
’t Is echt een fijne auto (147), en ik wil nooit iets anders. Maar het moet beter. Trouwens ook weer vreemde geluiden aan het linker voorwiel. Altijd opnieuw die driehoeken e.d.die het begeven.
Rijden jullie ook alfa?

Groeten en veel dank voor de compassie :)
Cédric.
IlCuoreSportivo
Ondertussen bij euroband in Hoeselt geweest. Die zijn me nogal wat slimmer dan bij de Condé. Met uitlijning van de Condé niet door de keuring dus. Ook liepen mijn banden, eerst winter nu ondertussen de zomer ook al een beetje af aan de binnenkant. (op een week tijd!!!) Nu zou het in orde moeten zijn, moet dan wel met volle tank en zelf in de auto gaan zitten.
Wat een onbekwaamheid : zowel van de keuring zelf, maar nog meet van de Condé. Zo een groot bedrijf, en ze kunnen nog geen auto uitlijnen.
Ik houd jullie op de hoogte.
1 goede raad voor de Condé klanten…
Van mij zullen ze nog horen. foei foei. En maar overal betalen.
159GTA! ? !? of een hobby project.
thttp://www.youtube.com/watch?v=2q4Q5n72iDE&eurl=http://www.autoblog.it/
Halfweg het filmpje verwijst Wouter naar de 2.4JTDM als potentiële optie, “want dat is gewoon een heerlijk blok”.

Wel die heb ik onderhand als TI Q4 getest, maar ben er niet van in de wolken:
http://www.djivy.be/2008/04/11/rijtest-alfa-romeo-159-24-jtdm-q4-ti/

Althans niet dynamisch. Esthetiusch daarentegen…
Aflfa zal altijd een alfa blijven, de looks de looks en de looks. Mijn een slechtrijdende auto wil ik niet, geef mij maar een hele goede rijdersauto. 4X4 hoef ik ook niet, ik wil rijden, niet corssen. Een aangeklede bmw is ook heel mooi, en sinds de E46 steengoed was en je daar ook heel goede motoren in had kies ik liever voor een 2dehandse 330i 192 pk touring. betaalbaar en een echte rijdersauto. voor minder dan 25.000 euro kan je één vrijwel nieuwe kopen in Duitsland incl taksen en verzekering. dat is even veel als een Opel zafira.
Zeer fijne blogs!

Als nuchtere Vlaming kan ik het volgende stellen,

Alfa maakt mooie auto’s met een sportief gevoel (direct stuur, redelijk harde ophanging) maar daarom wordt het niet per se een performante wagen!

De 159 V6 weegt inderdaad teveel en zoals bij alle Alfa’s van de laatste 10 jaar veel onderstuur wat ook niet echt bevorderlijk is voor de prestaties.

Net door dat onderstuur zijn de Alfa’s (zoals in die test op Youtube van de Duitsers) op de limiet en in noodsituaties vaak veiliger dan een BMW, maar vergis je niet… Op het circuit kan de 159 3.2 V6 nooit de (goedkopere, minder krachtige) 325i volgen!!!

Een BMW biedt ook veel meer stuurgevoel, rijsensaties, freude am fahren ja!… Hoewel nog niet zo lang geleden waren Alfa’s wel 1 en al rijplezier…
Heb je wel eens de DTCC gezien. Daar boekte de 156 de BMW 3 er flink uit.
@Alfabruur: als je goed gaat zoeken kan je vast nog wel meer voorbeelden vinden van een Alfa die ergens een BMW versloeg hier of daar; ik zou zeggen: neem een Alfa! :) Ik vind Alfa’s trouwens qua design altijd prachtig, alleen valt me de kwaliteit van het dashboard vaak een beetje tegen. (plasticgevoel?) en voorwielaandrijving kan helaas gewoon niet op een echte rijdersauto. Verder zeker een topmerk!
Tja, schijnt niemand in NL heeft de 155 V6 ervaren. Heb haar in 1993 gekocht, met SPeciaal electrisch sport onderstel, en rij er nu nog in. een heerlijke soepele V6 met veel trekkracht onderin (2 kleppen per cylinder!!) 160k gereden en loopt nog als nieuw, maar dat heb je als je lange afstanden rijd en je auto als je vrouw behandelt….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).