Eurlings vecht voor jouw privacy

Auteur: , 29 Reacties

Alles leuk en wel met die kilometerheffing, maar naast een alternatief extraatje bovenop de motorrijtuigenbelasting en accijnzen is het natuurlijk ook weer een manier om onze privacy te schenden. Wil jij dat vadertje staat weet dat jij tussen 19:43 en 20:06 drie keer heen en weer door de tippelzone reed?

Niet dat het heel veel uitmaakt (je hebt immers een traceerbaar mobieltje en verschillende camera’s hebben je gezien), maar ook Camiel vindt dat niet kunnen. Hij moet vandaag in de Tweede Kamer uitleggen waarom de kilometerheffing ook alweer zo’n goed idee is en presenteert daarbij meteen zijn nieuwste ingeving: pre-paid kilometerheffing. Ook handig voor huur- of leenauto’s. De kaart kun je bij een tankstation kopen en ook weer opladen, al kun je beter gewoon een nieuwe halen als je echt anoniem wilt blijven.

Siemens en LogicaCMG hebben het systeem ontwikkeld en het zou in principe meteen ingevoerd kunnen worden zodra de kilometerheffing van start gaat in 2012.

Jannette Beuving van het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens gaat een stap verder en wil helemaal geen systeem dat leidt tot “een gedetailleerd beeld van het reisgedrag.” Dat vind ik inderdaad nog iets belangrijker, voordat Spee zijn luie stoel helemaal niet meer hoeft uit te komen. (via de Telegraaf)29 reacties

Ondanks alle verwoede pogingen van Camiel,

Kan iemand me eraan herinneren waarom dat ook alweer moet; rekeningrijden? Zodat de wegenbelasting op de schop kan, en de provincies een nieuwe vorm van primaire inkomstenbelasting moeten gaan verzinnen???

En dan nog maar niet te spreken over de privacy van de burger, iets wat altijd bestreden moet worden omwillen van de burger. Tenzij de staatskas nog meer gespect moet worden. Dan worden alle principes overboord gezet, en kunnen dingen ineens wel door de beugel.

Één ding heb ik wel geleerd in Nederland, de hardwerkende burger wordt genaaid waar die bijstaat. eenrichtiginsverkeer op en top… graaien graaien graaien en nooit meer wat geven…
Het CDA heeft al in het journaal gezegd dat ze ‘flitsen via kilometerheffingsysteem’ een prima idee vinden, en dat zo op termijn flitspalen e.d. weg kunnen.

Ik vind dit absoluut niet kunnen. Hoewel te hard rijden dan misschien wel niet goed is, is dit zo’n enorme inbreuk op vrijheid en privacy dat het écht niet kan.

En over die kastjes: wat als er in je auto wordt ingebroken? Dan kan de inbreker, als hij je kastje meeneemt, eenvoudig zien waar je bent geweest. Lijkt me voor bijv. BN’ers geen leuk idee…

Het alternatief?
KM-heffing zou (vind ik) alleen op bepaalde wegen dmv een soort tolheffingssysteem tot stand moeten worden gebracht. Verder kan “milieu-beprijzing” gebeuren via de benzineprijzen. Op normale wegen geldt dan geen tolheffing. De eerste plek waar ik aan moet denken is de A10 door/rond Amsterdam. Daar zou het kunnen worden ingevoerd. Stuk minder privacygevoelig aangezien alleen van grote wegen wordt bijgehouden dat je er rijdt…

Ik snap echt niet dat we een los (en duur!) kastje in de auto moeten hebben, terwijl er verdomme ook een gewone km-teller in de auto zit. Die ‘knelpunten’ kunnen prima door tolportalen worden belast!
Loewie: over de wegenbelasting: ons was beloofd dat we netto niet (beduidend) meer zouden gaan betalen. Maar inderdaad willen provincies nu op andere manieren hun ‘opcenten’ gaan binnenhalen: houdt in dat dat (ook voor niet-automobilisten!!!) een belastingverhoging wordt netto.

Ik zie alleen maar haken en ogen, en een regering die vooral ‘dingen’ wil doen, maakt niet uit wat, of het verstandig of goed is, maar als ze maar dingen kunnen doen…
“… ons was beloofd dat we netto niet (beduidend) meer zouden gaan betalen.”

Hmmm, waar heb ik dat eerder gehoord…?
Het kan zoveel simpeler…maak de brandstofprijzen gewoon zoveel duurder dat wegenbelasting, slurptax e.d. niet meer nodig zijn voor de schatkist. Als je 2,5 euro moet betalen voor een litertje brandstof, dan heeft dit de volgende voordelen:
– de gebruiker betaalt
– degene die een vervuilende auto heeft, betaalt
– degene die in de file staat betaalt (want hoog verbruik)
Dus alles in één klap opgelost, zou ik zeggen. Bovendien is het goed voor de economie omdat de auto’s dan enorm goedkoop zijn en mensen dus veel auto’s kopen (maar niet rijden…)
Privacy en files krijgen een prijs: kilometerprijs. Door rekeningrijden blijft er vervolgens minder budget over voor nuttige dingen, want de exploitatiekosten zullen meer dan 20% van de opbrengst worden, net zoals nu bij de Duitse Maut het geval is. Kilometerheffing verbrandt zomaar 1,4 miljard gemeenschapsgeld per jaar zonder enig effect. Ook een keuze, maar wel de domste keuze ooit.
Als je nu nog een huisvrouwtje bij de albert Heijn ziet betalen met cashmoney, is het gewoon duister. Zal wel zwart geld zijn dan. Met bonnetjes is het allemaal begonnen, ze traceren je locatie. Peter R ook.

[/einde koffieloze woensdag]
waarom voeren ze op de zwaarder belaste snelwegen niet gewoon een systeem in zoals ze gebruiken in London (congestion charge)?

Daarmee behoud iedereen zen privacy (nja altijd meer dan dat er met dit systeem zou zijn). En op deze manier kunnen ze buitenlanders ook belasten ipv enkel de hardwerkende Hollander.

Natuurlijk is dit slechts een illusie, ik denk namelijk dat spee al natte dromen krijgt bij de gedachte dat ie op 1 schermpje kan zien bij wie hij weer geld kan innen als iemand om 3 uur s’nachts 10km te hard rijdt op de A16!
Kilometerheffing met een kastje is de grootst mogelijke onzin. Het is duur en het is bijv. op mijn motor onmogelijk om zo’n kastje te plaatsen.
Kilometerheffing gebaseerd op gereden afstand en verbruik van de auto en zelfs op basis van rijstijl hebben we feitelijk al: het kwartje van Kok. Maar daar hoor je nooit meer iemand over.
Tijd om die Haagse geldwolven een lesje te leren.
Volgens het CPB zorgt de kilometerheffing voor een tegenvaller voor de schatkist. Maar maakt u geen zorgen, via de achterdeur komt men het alsnog bij u halen ;)
het einde is echt zoek als we met zon kastje in de auto meer word gemeten dan alleen het aantal kilometers dat je rijd. we weten dat als de overheid de beschikking krijgt over zeer vertrouwlijke informatie dat dit uiteindelijk altijd tot slechte dingen lijd. wij moeten daar echt grenzen aan stellen. als je begint met deze grenzen te verschuiven, weet je niet meer waar deze stopen. hopelijk zien de mensen in den Haag dit ook, en houden ze het bij het achtelijke kilometertellen.
@ Silverarrow:

Inderdaad! En kwartje van Kok was ook maar tijdelijk…………………..
Pas op! De regering is per definitie onbetrouwbaar. Kijk eens wat we vandaag nog overhouden van onze inkomsten na aftrek van alle kosten. Het lijkt wel dat alles wat de regering ook voorstelt, ons het volk wordt benadeeld! We leven in een schijndemocratie=politiestaat

Kijk eens na onze zuiderburen. Mensen zijn stukken relaxer dankzij beter beleid aldaar.
@ Freestyler:

In principe heb je he-le-maal gelijk!
Maar het probleem zit hem dan in de grensgebieden…

Elk pompstation binnen 50 a 100 km van de Duitse en Belgische grens kan dan dicht! Want dan loont zelfs 100 km rijden!

Dus nogmaals: is DE oplossing, maar moet dan Europees ingevoerd worden. En aangezien daar de verschillen nog enoooooorm groot zijn, zal het niet gaan werken.
@ Alex:

Welk beleid?
Ze hebben geeneens een regering in België!!
LOL
@Freestyler & Svenska,

Dat lost natuurlijk helemaal niks op, en maakt het rijden op elke locatie en elk tijdstip duurder. De bedoeling is natuurlijk om juist de kosten variabel te maken tov tijden en locatie, om de spitsdruk te verminderen.

Ze moeten gewoon een of ander simpel tol-systeem invoeren, waarmee je met je (anonieme) pasje langs een scansysteem rijdt. Niks geen duur kastje en gps rommel in je auto. Dan heb je ook niet het probleem met buitenlandse wagens die geen kastje hebben.
Dat met die kastjes wordt ook een enorm data probleem, hoe en waar ga je al die gereden ritten bijhouden, verwerken en bewaren? Dat systeem wordt niks. En als ze het wel invoeren wikkel ik mijn kastje in alu-folie of plak er een magneet tegenaan :)
@ Svenska Aeroplan AB
Ik hoor geen Belg klagen over hun levensstandaard, geen voedselbank en zelfs van plan flexwerkers na 3 maanden voor onbepaalde tijd dienstverband aan te stellen. Hier wordt men aan het lijntje gehouden met goedkeur van onze zorgdragende regering.

http://www.autoblog.nl/archive/2008/02/06/je-kan-je-zwarte-geld-ook-nergens-meer-kwijt

Dat bedoel ik nou!
@ Alex:

Ik denk dat dat meer met cultuur dan met harde cijfers te maken heeft.
Wij Nederlanders houden van klagen, en zijn eigenwijs genoeg om alles wat de regering doet te betwijfelen.

In België klagen ze minder, en nemen ze nog wel eens wat aan van (zelf gekozen!) regeringsleiders….

Vergelijk het met het Sociaal-Democratische stelsel van Zweden: torenhoge belastingen, alles gecontroleerd door de overheid. En het op 1 na rijkste land ter wereld!
Mannen, laat je toch niets wijsmaken! Hoe het ook uitpakt, waar onze ‘kundige’ politici ook voor gaan kiezen, het autorijden cq autobezit wordt alleen maar duurder en duurder. Het meest eenvoudige en eerlijke systeem is de belastin afschaffen en de brandstofprijzen (eventueel) verhogen. Kortom, wie rijdt betaalt, wie van zijn (meerdere) auto(‘s) geniet niet.
Voor al wie Belgie hier zo meent te moeten prijzen: Jullie krijgen gewoon nog meer slaag dan wij, maar zoveel beter is het hier echt niet hoor.

en die SP`er:
Volgens SP-Kamerlid Emile Roemer kunnen de files fors worden bestreden zonder de peperdure kilometerheffing die deze regering zo graag wil. Er moet worden gewerkt aan een combinatie van maatregelen: het ontwikkelen en aanbieden van alternatieven als snelwegbussen, meer thuiswerken en het spreiden van de spits – te beginnen door overheidsinstanties. “Zo kunnen de files aangepakt worden zonder vele miljarden te verspillen aan een geavanceerd en privacygevoelig kilometerheffingsysteem.”

Ooit gehoord van de oplossing-in-twee-woorden?

MEER ASFALT.
@ Zoef:
Was een mooi compliment toch, dat jullie een stuk minder zeuren dan wij Ollanders?

En meer asfalt is natuurlijk de beste oplossing. Maar wist je dat we hier in NL plannen hebben voor aanleggen van wegen die 30 JAAR vertraagd zijn door mileu-organisaties?

Ziekelijk, ik weet het…
Zolang de BPM volledig wordt afgeschaft -zoals het CDA zelf wil maar Eurlings niet- heeft de Kilometerprijs een bestaansrecht. Dan vindt er tenminste echt een relevante verschuiving van de kosten van autobezit naar het -gebruik plaats.
Ook zou ik het fijn vinden om niet tegen de E600 euro per jaar te moeten dokken voor een auto die vrijwel alleen stilstaat in mijn loods. Dat is mijn persoonlijke mening, en ik zal jullie mijn professionele mening besparen…die omvat namelijk tig pagina’s.
@ Texter: Dat zeg ik! Zo is het!
die gasten in Den Haag lezen geen autoblog jongens, allemaal een mailtje naar de overheid, dat werkt beter. Overspoel ze met jullie mening.

http://www.regering.nl/contact/

Of twee weken niet tanken, kijken wie en wat er dan allemaal omvalt :-)
2 weken maar. Na 3 maanden massaal onthouding noemen ze jou daddy
Dat word heel simpel, als je in de toekomst nog snel wil rijden: koop geen M5, maar een oude volvo amazon, kan niemand je traceren :P
…”Wil jij dat vadertje staat weet dat jij tussen 19:43 en 20:06 drie keer heen en weer door de tippelzone reed?”…

Ja…dat wil ik. Al was het alleen maar om dat ik dan , na het batelen van alle balastingen (nee da’s een grapje geen tikfout) nog geld over heb voor de hoeren.
Daarna wil ik er ook nog een foto van maken en deze opsturen naar vadertje staat….moet ie wel niet beginnen met zeuren als er alleen maar mijn aars op het plaatje staat.
Sterker nog…ik zou alle coffeshops, kroegen, hoerenkasten en alle andere dingen die de staat zogenaamd verboden heeft (maar vanwege zakkenvullerij toch ook weer niet) de hele avond langsrijden…ik een nieuwe hobby en dan heeft die overheidsslaaf (die mij moet controleren) tenminste iets te doen voor zn geld.
Kilometerheffing NEE…GEEN SPY van de overheid in mijn auto.

De plannen van de overheid gaan mij iets te ver.
Betalen voor rijden…ok…doen we al jaren.
Maar geen spy-kastje in mijn auto van de meest onbetrouwbare instantie van Nederland…de overheid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).